Category: Geen categorie

Tour du Lifeliner met Mariska Bruin uit Vriezenveen

Over 9 dagen is het zover!
Over 9 dagen vertrekken Anne-Claire (11) en Mariska (20) om half 9 bij de ambulancepost in Almelo. Om naar de Lifeliner4 heen te fietsen op Groningen Airport Eelde. Tour du Lifeliner is een fietstocht om geld op te halen voor kankeronderzoek. De fietstocht eindigt bij een Lifeliner (Traumahelikopter). Zondag 19 augustus komen Anne Claire (11) en Mariska (20) om 16:30 aan op Groningen Airport Eelde.

foto van Tour du Lifeliner.

Stichting Aquapark de Zandstuve Vroomshoop krijgt steeds meer voorzieningen

 

SAMSUNG CSC

De nog jonge stichting Aquapark de Zandstuve Vroomshoop heeft onlangs het aanbod voor de bezoekers weer uitgebreid. Er is een groot schaduwdoek aangebracht en er zal er binnenkort nog één volgen. Ook zijn vier grote parasols aanstaande met dank aan Gerrits Tuinmeubelen. De stormbaan werd afgelopen week weer te water gelaten en dat zorgde voor veel speel- en zwemplezier in het vijftig meter bassin van De Zandstuve.

Een nieuw sponsorableau laat zien dat de stichting Aquapark de Zandstuve Vroomshoop daadwerkelijk wordt gesteund door vele ondernemingen. Er zijn nu concrete plannen voor de realisatie van een koffiecorner en op de plank ligt tevens een plan voor een grote glijbaan. Daarvoor moet echter nog fiks worden gespaard, omdat een dergelijke voorziening een grote investering vergt.

Lopers 10 km Avondvierdaagse Vriezenveen opgelet!

Wij kregen vandaag het bericht dat de routes met name van de 10 km te maken kunnen krijgen met eikenprocessie rupsen. Deze haartjes kunnen behoorlijk irritant zijn. Als u er last van krijgt adviseert het internet het volgende.
Wat kunt u doen als u klachten heeft?
Ga na aanraking van de rupsen of haren niet krabben of wrijven, maar was of spoel de huid of ogen goed met water.
Was zo nodig ook kleren op 60 ºC.
De klachten verdwijnen over het algemeen binnen twee weken.
Een verzachtende crème met bijvoorbeeld menthol of een gel van Aloë Vera kan verlichting geven.
Neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts.

foto van Avond 4 daagse Vriezenveen.

Presentatie Webbox3 voor mensen met een visuele beperking

 

Evenmens, informele zorg voor elkaar organiseert met Solution Radio op 18 juni een presentatie van de Webbox3.
Webbox3 is een innovatief hulpmiddel voor iemand met een visuele- of leesbeperking.
De Webbox3 combineert de functie van een Daisy speler (een apparaat dat de ondertiteling van de TV voor u uitspreekt) een digitale radio-ontvanger (die de naam van de radiozender uitspreekt) en nog veel meer. ….. Met de Webbox3 kunt u ook luisteren naar gesproken lectuur.

De Webbox3 is zeer eenvoudig en geheel op het gehoor en gevoel te bedienen. U heeft geen computer nodig, alleen een internetverbinding!
Al duizenden personen met een visuele beperking hebben de stap naar de Webbox3 gemaakt en zijn er erg enthousiast over.
NB: De Webbox3 wordt onder voorwaarden door uw zorgverzekeraar vergoed.

De presentatie vindt plaats op maandag 18 juni van 10.00 – 12.00 uur en wordt gehouden in de socioruimte Bendien Smitshof, Bendien Smitshof 38 in Nijverdal. Aansluitend kunt u tegen een kleine vergoeding deelnemen aan de lunch.

Wilt u bij deze presentatie aanwezig zijn, geef u dan op bij Jacqueline Broekhof van Evenmens via jbroekhof@evenmens.nl of 0548-638830. Van harte welkom!

Helpende Handen in Twenterand

Helpende handen, daar heeft iedereen toch wel eens behoefte aan!?

Soms zijn er dingen waarbij een beetje hulp welkom is, denk aan de tuin die wel eens iets meer onderhoud vraagt dan u zelf nog kunt of misschien lukt het u niet om die boekenkast die u heeft gekocht zelf in elkaar te zetten. Maar ja, waar vind je iemand die je daarmee wil helpen.

Voor inwoners van Twenterand is er de webservice Helpende Handen die hierin hoopt te voorzien,… maar daar hebben we u bij nodig!

Heeft u als inwoner een vraag, stel deze dan gerust op Helpende Handen. Of heeft u nog wel af en toe wat tijd over en wilt u deze nuttig besteden door iets te betekenen voor anderen in uw dorp of elders in de gemeente Twenterand? Reageer dan op een geplaatste vraag of plaats uw eigen aanbod. Dat kan al zijn door uw hulp aan te bieden bij eenvoudige klusjes zoals een schilderij ophangen, kleine reparaties, het snoeien van de heg, helpen met eenvoudige administratieve zaken of een keertje meerijden naar een ziekenhuis of winkel; éénmalig of met regelmaat. Het principe van Helpende Handen is dat u elkaar helpt met gesloten beurs.

Hoe werkt het?

De webservice is te vinden op https://helpendehanden.zorgsaamtwenterand.nl. De geplaatste berichten kunt u bekijken via onder de knop “vraag & aanbod”. Wanneer een bericht u aanspreekt kunt u via de website reageren. Hiervoor moet u zich éénmalig registreren waarmee u een profiel aanmaakt. Na het aanmaken van uw profiel kunt u uw eigen vraag en/of aanbod plaatsen. Bezoekers van Helpende Handen kunnen daarop dan vervolgens via de website reageren.

Naast aanbod van personen heeft Helpende Handen ook een uitgebreide sociale kaart. Hierin vindt u het aanbod van bedrijven/organisaties  in uw buurt. Op deze manier heeft u via de webservice Helpende Handen altijd een compleet overzicht van personen en organisaties die u kunnen helpen. De sociale kaart is te vinden onder de knop “aanbod organisaties”.

Bent u niet zo handig met de computer, heeft u geen computer, of wilt u liever persoonlijk advies, dan kunt u ondersteuning krijgen vanuit de Zorginformatiepunten.

De website https://helpendehanden.zorgsaamtwenterand.nl is te raadplegen op zowel computer, tablet als smartphone.

Vragen
Voor vragen kunt u bellen met de Zorginformatie.punten van ZorgSaam Twenterand. Telefoonnummer 0546-481460 (iedere ochtend van 9.00 – 12.30 uur) of via e-mail helpendehanden@zorgsaamtwenterand.nl

 

Kloosterterrein weer in Sibculose handen

 

In Sibculo is een belangrijke stap gezet op weg naar de verdere ontwikkeling van het kloosterterrein. Want vorige week ondertekende eigenaar Bert Dorresteijn op het kantoor van notaris Hof te Vriezenveen de overeenkomst waarbij de Stichting Klooster Sibculo de nieuwe bezitter wordt van dit gebied.

Namens de stichting ondertekenden vervolgens voorzitter Henk Huisman en secretaris Riek Leemhuis het contract. De stichting Klooster Sibculo mag zich dus nu de nieuwe eigenaar van het kloosterterrein noemen.

Het kloosterterrein bestaat in feite uit twee delen. Het gedeelte dat grenst aan de Grachtstraat zal worden gebruikt voor woningbouw. Op 10 van de 14 percelen is al een optie genomen. De kloosterstichting hoopt met de opbrengst van de verkoop van deze percelen vervolgens het kloosterterrein in ere te herstellen en verder te ontwikkelen.

Het andere stuk grond grenst aan de Kloosterstraat en herbergt de resten van het oude cisterciënzer klooster Galilaea Maior (of Groot Galilea), dat in 1406 werd gesticht, maar vanaf 1579 zijn functie verloor en aan plunderingen ten onder ging. De restanten worden als rijksmonument gezien, en dat betekent dat op dit deel van het terrein deze historie bewaard moet blijven. De Stichting Klooster Sibculo wil met de opbrengst uit de verkoop van de percelen voor de woningbouw dit kloosterterrein verder ontwikkelen. Er is al een fraaie kloosterterrein gerealiseerd en er bestaan ambitieuze plannen de contouren van het voormalige klooster weer zichtbaar te maken, en een museale entourage te realiseren.

Het dorp Sibculo heeft zijn bestaansrecht in hoge mate te danken aan dit klooster en het is daarom van belang dat het kloosterterrein nu weer terug is in Sibculose handen. De nieuw te realiseren woningbouw en de verdere ontwikkeling van het kloosterterrein leveren beide een belangrijke impuls aan de leefbaarheid van het dorp.

Bijenstal Vriezenveen open voor publiek

De bijenstal in het Herman Jansenpark in Vriezenveen is gedurende de zomer op een aantal woensdagmiddagen open voor belangstellenden. De bijenstal is geopend in de even weken van 16 mei tot en met 22 augustus, van 13.00 tot 16.00 uur.

Om jong en oud kennis te laten maken met de bijzondere wereld van bijen en bijen houden is de bijenstal dan bemand door meerdere imkers die veel kunnen vertellen over de bijen. Er is een demonstratiekast waar het publiek via een raampje kan zien hoe een bijenvolk zelf de raten heeft uitgebouwd, verder zijn er bijenkasten met honingkamers waar in gekeken mag worden. Voor de solitair levende bijen is er een bijenhotel en een kijkkastje waarin je kan zien hoe de bijen hun eitjes met voedselvoorraad in een langwerpige holte leggen. Beschermende kleding is aanwezig zowel voor kinderen als voor volwassenen.

Schrijfavond Amnesty International maandag 14 mei

Maandag 14 mei a.s. van half zeven tot half acht is er weer een schrijfavond van Amnesty International in de Openbare Bibliotheek, Jonkerlaan 4 in Vriezenveen.
Dit jaar bestaat Amnesty International 50 jaar. Al die tijd is en werd aandacht gevraagd voor mensenrechten. Overal in onze wereld, dichtbij en veraf, worden mensen gemarteld, opgesloten zonder rechtsgang of gevangen genomen vanwege hun politieke overtuiging, geaardheid of godsdienst. Ook de doodstraf wordt nog steeds toegepast.
Het schrijven van een brief aan overheden en regeringsleiders blijft een goed middel om aandacht  te vragen en te pleiten voor mensenrechten en vrijlating.
We nodigen u en jou graag uit om ook mee te doen. Er wordt gezorgd voor info en voorbeeldbrieven.

Hoogbegaafdheid centraal op Noordiklezing

ALMELO – ‘Hoogbegaafdheid: de stereotypen voorbij.’ Dat is
de titel van de lezing die maandag 14 mei wordt gegeven op
CSG Het Noordik in Almelo. De Noordik
Begaafdheidsprofielschool lezing wordt gegeven door de
Belgische drs. Stijn Smeets. Hij bespreekt onder meer hoe
hoogbegaafde kinderen in hun ontwikkeling zo goed mogelijk
kunnen worden ondersteund, op zowel verstandelijk als
sociaal-emotioneel vlak.
Veelgehoorde problemen waar hoogbegaafde kinderen tegenaan
lopen vanuit medisch perspectief is: faalangst, hoogsensitief en
sociaal emotionele problemen. Studies geven echter een meer
genuanceerd beeld. Tijdens de lezing gaat dr. Smeets dieper in op
deze onderzoeksbevindingen en hoe hoogbegaafde kinderen zo goed
mogelijk kunnen worden ondersteund.
Adviescentrum
Stijn maakt deel uit van de onderzoeksgroep school- en
ontwikkelingspsychologie van de van de Katholieke Universiteit
Leuven. Hij is een van de oprichters van de ‘Expertisecel
Begaafdheid’, een adviescentrum voor kinderen en jongeren bij
vermoeden van hoge cognitieve capaciteiten of een leervoorsprong.
Afstemmen
Smeets is bovendien een van de projectcoördinatoren van het project
TALENT. Het doel van dit project is de studievaardigheden, de
motivatie en het welbevinden van verstandelijk begaafde leerlingen
te bevorderen door onderwijs en zorg zo goed mogelijk af te
stemmen op hun onderwijsbehoeften. Dit wordt gedaan door het
opleiden en ondersteunen van leerkrachten en begeleiders,
voortbouwend op wetenschappelijk onderzoek.
Aanmelden
Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij dhr. Sierink via
b.sierink@noordik.nl. De lezing wordt gehouden op maandag 14 mei
op de havo/vwo-vestiging Noordikslaan, Noordikslaan 68 in Almelo.
Aanvang 19.30 uur. De toegang is gratis.

Platteland in beweging: inloopbijeenkomst in Vriezenveen

Het platteland is in beweging; veranderende regels, medegebruik voor recreatie en toerisme, vrijkomende agrarische gebouwen enz. Reden voor de gemeente Twenterand om een inloopbijeenkomst te organiseren op woensdag 25 april a.s. De bijeenkomst is bedoeld voor mensen die direct betrokken zijn, maar ook andere belangstellenden. Kortom, voor iedereen die zich interesseert in de ontwikkelingen van het platteland in Twenterand.

 

Tijdens de bijeenkomst kunnen de aanwezigen met elkaar en met de aanwezige partijen in gesprek gaan over de ontwikkelingen en de mogelijkheden. Er zijn informatiestands over verschillende onderwerpen en er worden twee sessies georganiseerd:

  • Om 19.30 uur: Wat gebeurt er op uw erf?

Veranderende milieueisen, medegebruik voor recreatie en toerisme, natuurontwikkeling, bedrijfsbeëindiging, schaalvergroting, asbest van het dak, vervangen van schuren, zonnepanelen, vergisting van mest enz. zorgen ervoor dat die vraag actueel is. De gemeente wil een aanpak ontwikkelen, waarin met alle partners samengewerkt wordt aan een leefbare toekomst op het platteland.

  • Om 20.30 uur: Vrijkomende agrarische gebouwen

De verwachting is dat in 2030 30% van de agrarische bedrijven vrijkomt. In Twenterand betekent dit ca. 73.000 m2 aan bedrijfsgebouwen. Wat is er nodig om deze bebouwing een andere invulling te geven of te slopen, zodat er een aantrekkelijk gebied ontstaat voor inwoners, ondernemers en recreanten? Aan de aanwezigen wordt gevraagd mee te denken over oplossingen voor vrijkomende agrarische gebouwen.

 

Programma en locatie

De inloopbijeenkomst vindt plaats op woensdag 25 april van 19.00 – 21.30 uur in het gemeentehuis aan het Manitobaplein 1 in Vriezenveen. Het programma ziet er als volgt uit:

19.00 uur: inloop

19.30 uur: ’Wat gebeurt er op uw erf?’

20.30 uur: ‘Vrijkomende agrarische gebouwen’

21.30 uur: Afsluiting

Tussendoor is er volop gelegenheid om de informatiestands te bezoeken.

 

Aanmelden

Aanmelden kan tot en met 20 april 2018 via programmasecretariaat@twenterand.nl

 

Sluiten de initiatieven en ideeën die er al zijn ook aan bij wat echt nodig is? Dat is onderwerp van gesprek op woensdag 25 april. Graag tot dan!