Category: Geen categorie

Vrijwilligers werven via social media, maar HOE?!

Op donderdag 16 februari organiseren het Informatiepunt Vrijwilligerswerk Twenterand en BestuurdersCentraal Twenterand een inspiratiesessie over het werven van vrijwilligers via social media.

Tegenwoordig is meer dan de helft van de Nederlanders actief op kanalen als Facebook, Instagram en LinkedIn. Nieuwe vrijwilligers werven via social media is een kans die je als organisatie, vereniging of club moet grijpen. Maar hoe doe je dat!?

Tijdens deze avond wordt je stap voor stap meegenomen in de wereld van social media. Je leert hoe je social media effectief inzet voor het werven van vrijwilligers. Wat is er bijvoorbeeld nodig voor het schrijven van een aantrekkelijke en wervende social post? En op welke manier kun je een wervingspost vormgeven? Kortom: een inspirerende avond waarbij tips en tricks zich afwisselen met voorbeelden en ervaringen uit het werkveld!

De inspiratiesessie is interessant voor iedereen die zich binnen een vrijwilligersorganisatie (indirect) bezighoudt met de werving van nieuwe vrijwilligers en/of de social media van zijn/haar vrijwilligersorganisatie beheert.

De avond wordt gehouden bij MCC de Harmonie, Vredesplein 4 in Vroomshoop en start om 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur). Aanmelden kan via info@vrijwilligerswerktwenterand.nl.

Voor meer informatie over deze inspiratiesessie kun je contact opnemen met het Informatiepunt Vrijwilligerswerk Twenterand. Telefonisch via 0546 481 456 of per e-mail via info@vrijwilligerswerktwenterand.nl.

Het Informatiepunt Vrijwilligerswerk Twenterand en BestuurdersCentraal Twenterand zijn beide onderdeel van ZorgSaam Twenterand.

Jim Ruiterkamp Kinderdichter 2023 in Twenterand

Wat was het een geweldige finale van de gedichtenwedstrijd in Kulturhus de Klaampe in Westerhaar. Dit evenement gekoppeld aan de landelijke Gedichtendag is een jaarlijkse traditie en werd inmiddels voor de negentiende keer georganiseerd door de bibliotheek Twenterand.

Het werd een spannende strijd tussen de 12 scholen en de 20 genomineerde dichters uit de groepen 5 en 6. Elke groep stuurde hun 5 beste gedichten in. Uit deze in totaal honderd gedichten koos de bibliotheek de 20 genomineerden.

De jury, bestaande uit Marina Arbouw (Theater Turf), Helene Huizinga (verhalenvertelster) en Marieke Stegeman (Bibliotheek Twenterand), had een moeilijke taak. Het niveau was dit jaar erg hoog. Het thema ‘vriendschap’ stond centraal in vele gedichten. En dat leverde verrassende gedichten op, soms met humor, met spanning of met een serieuze ondertoon. Gedichten die ook nog heel goed werden voorgedragen door de makers. De eerste prijs en de titel Kinderdichter 2023 ging naar Jim Ruiterkamp leerling van groep 5 van basisschool De Maten in Den Ham.

Jim won met het gedicht: Mijn konijn

Lieve Dina

Je lijkt wel een ballerina

En mijn konijn Dapper

Jij wordt ook steeds knapper

Elke dag zitten jullie te loeren

En ik kom jullie altijd voeren

Lekkere brok of hooi

Ik kom altijd bij jullie kooi

Wat is het fijn

om jullie te hebben als konijn!

Oud-Twenterander Rick Lantink scoort met het prentenboek ‘De Treuzelreus’

‘Serre is een treuzelaar. Ze kan tijdrekken als geen ander. Op een avond is bij papa de maat vol. Hij roept dat als ze zo doorgaat, de Treuzelreus haar komt halen. Sterre schrikt, maar ze is ook nieuwsgierig. Zou de Treuzelreus echt bestaan? Ze gaat op onderzoek uit en doet al gauw een verrassende ontdekking!’

Dit is in een notendop een samenvatting van het prentenboek ‘De Treuzelreus’ voor ongeduldige ouders en kinderen van circa 2 tot en met 6 jaar. Dit boek is geschreven door de oud-Vroomshoper en ook oud-inwoner van Geerdijk Rick Lantink (36), die met zijn gezin met twee jonge dochters in Zwolle woont. De ouders van Rik en zijn vriendin Djuke wonen in Vroomshoop en Geerdijk. Sinds kort voetbalt Rick opnieuw bij zijn jeugdliefde Vroomshoopse Boys. Rick ging op zijn achttiende levensjaar naar Amsterdam waar hij ging studeren. Hij is als leidinggevende werkzaam bij een grote GGZ-insteling. Rick Lantink zocht tijdens de afgelopen coronatijd een uitlaatklap en dat vond hij in het schrijven ven een kinderboek, dat geïllustreerd is door Charlotte Kornet. ‘De Treuzelreus’ is het eerste boek van Rick Lantink, dat direct al prima scoort bij zijn schrijversdebuut.

Ook dingt “De Treuzelreus’ mee om de publieksprijzen van de zogeheten Indie-Awards. Indie staat voor Independent Publisher. Daarbij gaat het om mensen, die in eigen beheer een boek uitgeven. Sinds december van het vorig jaar is bekend dat ‘De Treuzelreus’ is genomineerd als een van de 20 beste kinderboeken in ons land.

Na de Nationale Voorleesdagen vanaf 25 januari tot en met 4 februari aanstaande, kan er in de maand februari gestemd worden voor de publieksprijs. Daartoe kan gestemd worden via een speciale website. Daarbij kan gebruik worden gemaakt van de code INDIE2022. Tot 1 maart van dit jaar kan ‘De Treuzelreus’, die normaal € 14,95 kost met een actiekorting van 10% worden besteld op www.treuzelreus.nl Het is beter daarmee niet te treuzelen omdat het prentenboek van Rick Lantink zeer in trek is. Daartoe kan er gemaild kan worden met ‘De Treuzelreus’, die bij deze actie de verzendkosten voor haar rekening neemt.

De Buurt Huiskamer opent en gaat de buurt samen brengenOp 6 februari wordt aan nieuwe ontmoetingsvoorziening geopend in Westerhaar-Vriezenveensewijk: een Buurt Huiskamer. Vanaf dan is deze huiskamer in Kulturhus De Klaampe een wekelijkse inloop op maandagmiddag. “Wij brengen de buurt samen.”


Heb je een vraag? Heb je ergens hulp bij nodig?
Wil je weten welke activiteiten er zijn in Westerhaar – Vriezenveensewijk?
Wil je even geen stilte in huis en gezellig met elkaar in gesprek?
Of wil je samen een bakje koffie of thee drinken?
Kom dan naar de Buurt Huiskamer!

14 organisaties werken samen
De Buurt Huiskamer is niet alleen bijzonder vanwege het vrijblijvende en ongedwongen ontmoeten, maar ook vanwege de vele samenwerkingspartners die er bij betrokken zijn en deze ‘huiskamer’ sterk aanbevelen.

Openingstijd en locatie
Vanaf maandag 6 februari, elke maandag van 15.00  tot 17.00 uur geopend in Kulturhus de Klaampe.
Iedereen die behoefte heeft aan ontmoeten is welkom.

De Buurt Huiskamer is er voor iedereen uit Westerhaar – Vriezenveensewijk.
Er zijn geen kosten aan verbonden.
Zien we je daar?


Vorig jaar 47,1% meer auto-inbraken in Overijssel

Vorig jaar werd in Overijssel 1.331 keer ingebroken in auto’s: 47,1% vaker ten opzichte van een jaar eerder. Een forse stijging vergeleken met elders in het land, de gemiddelde stijging in Nederland bedroeg namelijk 11,8%. Vooral in Oldenzaal en Enschede sloegen inbrekers vaker hun slag. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Independer op basis van meest recente nationale politiedata.

Sterkste toename in Oldenzaal 

In het normaal zo rustige Oldenzaal vonden vorig jaar 101 auto-inbraken plaats: dit zijn er 96 meer dan in 2021. Toen ging het om slechts 5 incidenten. Oldenzaal is hiermee de gemeente met de sterkste stijging van het aantal auto-inbraken. Andere gemeenten waar inbrekers in 2022 veel vaker toesloegen zijn Enschede (+91), Deventer (+70), Almelo (+63) en Hardenberg (+49). 

In vier Overijsselse gemeenten nam het aantal auto-inbraken juist af. Vooral in Hengelo daalde het aantal sterk (-38), maar ook in Haaksbergen (-14), Zwolle (-8) en Kampen (-2) was deze positieve trend zichtbaar. 

Meeste kans op inbraak in deze gemeenten

Per 10.000 huishoudens vonden er in Overijssel 25,7 inbraken plaats in auto’s, al verschilt de kans op auto-inbraak lokaal sterk. Oldenzaal was in 2022 de onveiligste gemeente van de provincie. Per 10.000 huishoudens vonden hier vorig jaar zelfs bijna 71,2 auto-inbraken plaats. 

De top 5 Overijsselse gemeenten met de grootste kans op inbraak in je auto is als volgt:

 1. Oldenzaal (71,2 auto-inbraken per 10.000 huishoudens)
 2. Enschede (38,4 auto-inbraken per 10.000 huishoudens)
 3. Hardenberg (34,9 auto-inbraken per 10.000 huishoudens)
 4. Deventer (33,2 auto-inbraken per 10.000 huishoudens)
 5. Hengelo (30,2 auto-inbraken per 10.000 huishoudens)

In Dinkelland is de kans dat je auto wordt binnengedrongen juist het kleinst. Vorig jaar vonden hier 3,8 auto-inbraken plaats per 10.000 huishoudens. Benieuwd naar de cijfers van jouw gemeente? Hier lees je meer over het onderzoek.

Workshop Veilig online bankieren

Maandag 20 februari in de Bibliotheek in Vriezenveen (Jonkerlaan 4).

Internetcriminelen vallen elke dag mensen lastig met bijvoorbeeld valse e-mails en marktplaatsfraude.

Dat wordt alleen maar meer. Steeds meer geldzaken worden online geregeld. Wij willen je graag helpen om dit voor te zijn.

Daarom heeft RegioBank een gratis workshop Veilig online bankieren. Je bent van harte uitgenodigd.

Gratis workshop

Tijdens de gratis workshop leren we je graag hoe je veilig online bankiert. Aan de hand van praktijkvoorbeelden leer je bijvoorbeeld:

 • Hoe je internetcriminaliteit herkent.
 • Welke vormen van internetcriminaliteit er zijn.
 • In welke situaties je jouw gegevens niet moet delen.
 • Wanneer je een website of e-mail kunt vertrouwen.

Voor wie is de workshop?

 • Je wil beginnen met Online Bankieren en bent onzeker over de veiligheid.
 • Je bankiert al online en je wil weten hoe je dit veilig kunt doen.
 • Je bent ook welkom als je geen klant bent bij RegioBank.

Deze workshop is een samenwerking tussen Jager Financieel Advies, Het Taalpunt en de Bibliotheek Twenterand. Geef je op via onze website www.bibliotheektwenterand.nl , via mail m.vervelde@bibliotheektwenterand.nl of bel 0546-562385. Langskomen in de bibliotheek mag natuurlijk ook. De workshop is gratis en je hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek.

Strijdbaar Vroomshoopse Boys wint van pover De Zweef

Op een ondanks de vorst prima bespeelbaar hoofdveld van het sportcomplex De Bosrand draaide Vroomshoopse Boys opponent De Zweef uit Nijverdal direct de duimschroeven aan. Het middenveld was vanaf het allereerste begin overduidelijk het domein van de thuisploeg. De vlot lopende combinaties van de Boys resulteerden in meerdere kansen, die echter vooralsnog niet werden benut door Juliën Derks en Jordy Harms.

In de 22ste minuut werd de ban gebroken. Goed voorbereidend werk op rechts van Léon Dogger en Levi Aitink werd bekroond door Juliën Derks met een doeltreffende inzet van dichtbij: 1-0. In de periode erna bleef een geconcentreerd spelend Vroomshoopse Boys de bovenliggende partij met daarbij aanvallende impulsen van beide vleugelverdedigers Jesper Derks en Simon Kempers. Boys-spits Jordy Harms kreeg vanuit een kluts in de 38ste minuut een uitgelezen mogelijkheid te scoren te verdubbelen. Zijn harde schot vloog echter net naast het doel van De Zweef. Zo werd met een stand van 1-0 gerust.

Na de thee toog de Boys direct weer onvervaard ten aanval met daarbij als slot op de deur een uitstekend gepositioneerde eigen defensie. Een vliegend schot van Juliën Derks trof net geen doel in de 58ste minuut. In de 67ste minuut leidde een ongelukkige handsbal van een verdediger van De Zweef in het strafschopgebied tot een penalty voor de Boys. Aanvoerder Léon Dogger voltrok hard en droog het vonnis dor het midden van het doel en liet doelman Mark Klein Boonschate daarbij kansloos. De gasten gaven nog niet op en probeerden via spaarzame counters succes te hebben. In de 73ste minuut moest centrale verdediger Patrick Drenthen ten koste van een gele kaart met een overtreding aan de noodrem trekken om verder onheil te voorkomen.

In de 75ste minuut voerde hoofdtrainer Jan-Peter Jonkman van de Boys enkele wissels door. Bert Verschuur kwam in het veld voor Levi Aitink en Sten Runhart verving Jesper Derks. De Zweef streed in de enerverende slotfase met de moed der wanhoop en kreeg nog enkele kleine kansen. Goed verdedigend werk aan Boys-zijde voorkwam een tegentreffer. Bert Verschoor en Juliën Derks waren namens de Boys met goede acties nog enkele keren dichtbij de 3-0, maar zover kwam het niet.

De uitstekend leidende scheidsrechter Steven Baylis uit Zwolle floot af bij een 2-0 eindstand. Vroomshoopse Boys behaalde een volkomen verdiende 2-0 overwinning op De Zweef en blijft daardoor als nummer 5. met intussen 21 punten uit 11 wedstrijden in de subtop van de tweede klasse J. bivakkeren. De duelkracht van Vroomshoopse Boys was een pover De Zweef, de nummer 8. van de tweede klasse J., duidelijk teveel. Zaterdag wacht de uitwedstrijd tegen de huidige koploper DOS’37 in Vriezenveen en dat belooft een mooie gemeentelijke derby te worden.

Tegen De Zweef werd in de volgende opstelling gespeeld: doel: Chiel Sickman; achter: Jesper Derks (75: Sten Runhart), Patrick Drenthen, Robert Veld en Simon Kempers; midden: Tom Pierik, Léon Dogger en Levi Aitink (75: Bert Verschoor); voor: Sil Derks, Jordy Harms en Juliën Derks.

Eersteklasser Vroomshoopse Boys 2 kon het thuis net niet bolwerken tegen de reserves van Go Ahead Kampen. De mannen van trainer Alexander Fokkert verloren met 2-1. Vroomshoopse Boys JO19 oefende op de Bosrand tegen derde divisionist Sparta Enschede JO19-1. Het team van trainer Kenny Leferink overtuigde en won door een doelpunt van Siem Pierik met 1-0.

SDO weer aan top


Afgelopen zaterdag speelde het vlaggenschip van SDO uit Westerhaar tegen het naburige TOP uit Vroomshoop. Voor aanvang van dit duel stonden de Westerhaarders op een tweede plaats en wilden deze topnotering handhaven en verstevigen. De bezoekers uit het nabijgelegen dorp waren terug te vinden in de middenmoot. SDO was dus favoriet, maar wist dat het de zege niet zomaar in de schoot geworpen zou krijgen.

Het vele publiek dat was afgekomen op deze echte streekderby, zag dat SDO erg scherp begon. De thuisploeg was TOP vanaf minuut één de baas en pakte verdiend de voorsprong, 5-1. De bezoekers konden niet volgen en keken halverwege de eerste helft tegen een 7-2 achterstand aan. Daarna vielen de ballen minder makkelijk bij de Westerhaarders. Dat gaf de Vroomshopers de kans om dichterbij te komen. Bij rust was het verschil nog maar twee doelpunten in het voordeel van de Oranje-formatie, 9-7.

Na rust verkleinde TOP de marge naar één doelpunt en vond zo de aansluiting bij de Reas-formatie. Maar SDO hield het hoofd koel. De ploeg van Marco Groothuis liet zien waarom men meedraait bovenin. TOP moest met lede ogen aanzien dat de Westerhaarse formatie uitliep naar 15-9. Met nog een kwartier te spelen was de wedstrijd beslist. De bezoekers waren niet bij machte om de spanning nogmaals terug te brengen. In de slotfase wisten beide Twentse ploegen nog een aantal maal de korf te vinden. Einduitslag SDO – TOP: 18-13

Wederom een prima presentatie van SDO. De ploeg moest hard werken voor de punten, maar kreeg loon naar werken. Doordat lijstaanvoerder Elko verrassend ruim verloor van Blauw Zwart, neemt SDO de koppositie weer over. Deze moeten de Oranjehemden delen met Blauw Zwart en Elko. Volgende week zaterdag neemt SDO het in Elim op tegen laatstgenoemde medekoploper. Deze topper begint om 15:20 uur.

Sterke groei Leergeld Twenterand

Leergeld Twenterand heeft vorig jaar een sterke groei doorgemaakt. Vorig jaar zijn maar liefst 184 kinderen geholpen en zijn bijna 400 hulpvragen toegewezen. Gemiddeld dus twee toegekende hulpvragen per kind. Een groei van tachtig procent. In 2021 had de stichting last van corona en zijn er circa 100 kinderen geholpen. In 2022 kwamen er de inflatie en de hoge energieprijzen, met een sterke groei van hulpvragen tot gevolg en 184 geholpen kinderen.

Leergeld Twenterand is er voor gezinnen met een inkomen tot ongeveer 120 procent van het sociaal minimum en dan speciaal voor de kinderen uit die gezinnen. Leergeld Twenterand vindt dat kinderen uit deze gezinnen gewoon mee moeten kunnen doen met hun leeftijdgenootjes.

Ze moeten meekunnen op een schoolreisje of een excursie, ze moeten kunnen beschikken over een fiets om naar school te gaan en over een computer om huiswerk te kunnen maken. Bijles of online leersystemen kan de stichting ook ondersteunen. En ze moeten mee kunnen voetballen met leeftijdgenootjes, mee kunnen doen met zwemles, met muziekles of toneel. Gewoon meedoen dus, want NU MEEDOEN IS STRAKS MEETELLEN! Dat is een slogan van Leergeld Twenterand.

Daarbij moet hulp vragen simpel zijn, en dat kan. Een telefoontje naar onze coördinator (06-39743797) is al voldoende. Rechtstreeks een aanvraag doen mag ook. Dat kan via het aanvraagformulier dat te vinden is op https://www.leergeldtwenterand.nl/jouw-aanvraag. Of stuur een mail naar info@leergeldtwenterand.nl. Leergeld Twenterand beschikt over een aantal opgeleide intermediairs die bij u thuis komen om een ingediende hulpvraag met u te bespreken en daarbij te overleggen hoe uw kind geholpen kan worden.

Leergeld Twenterand heeft de ambitie de komende jaren nog veel meer kinderen te helpen. En dat kan en moet ook, want ongeveer 1 op de 10 kinderen in Nederland leeft in armoede. In Twenterand zijn dat er naar schatting 800. Er is dus nog veel werk te doen. Of en hoe Leergeld Twenterand verder kan groeien is onder andere afhankelijk van het aantal vrijwilligers dat mee wil doen. Heeft u ambitie om mee te doen, stuur dan ook een mailtje naar info@leergeldtwenterand.nl.

Amicitia verliest derby van NKC ‘51

Sporthal De Stamper vormde afgelopen zaterdag het decor voor een onvervalste korfbalderby tussen
Amicitia en NKC ’51. Op een volgepakte tribune zorgden zowel supporters van beide verenigingen als
toeschouwers voor een prima sfeer. Het deed denken aan vroegere tijden.
Beide ploegen maakten er in de eerste tien minuten een waar spektakel van (6-6). Maar al snel bleek
dat NKC het betere van het spel had en makkelijker scoorde (6-11). Amicitia werkte hard maar kon
onvoldoende aanhaken en de Toyota Drent formatie moest toezien hoe NKC naar rust verder uitliep
(9-15).
Na de korfwissel werd het voor de Vriezenveners niet veel beter. NKC domineerde het spel en
bekroonde dat met een 10-20 voorsprong. Amicitia coach Rick Keus paste een aantal wissels toe om
bepaalde spelers de nodige rust te geven. Het onderlinge verschil in treffers bleef groot (15-25) in het
voordeel van de ploeg uit Nijverdal. In de slotfase liet Amicitia nog vier treffers aantekenen, maar
koploper NKC ging met een terechte 18-27 zege huiswaarts.
Komende zaterdag staat voor Amicitia de uitwedstrijd tegen Juventa in Hardenberg op het
programma. Aanvang 18:30 uur in sporthal De Beek.
Reserves en junioren ook zonder punten
Ook de ontmoeting tussen Amicitia 2 en NKC ’51 2 leverde geen winstpunten op. De reserves leden
een 15-19 (7-9) nederlaag. De junioren van A1 speelden tegen Unitas A1 en ondervonden dat deze
tegenstander een maatje te groot was (11-27).