Category: Geen categorie

Recontructie Den Ham

De firma Schagen Infra is met een volgende fase van het project “Reconstructie Smitstraat – Marleseweg” gestart.

De straatstenen in de Smitstraat ter hoogte van het Goosensplein (tussen huisnummer 5 en de kruising met de Brinkstraat) worden opgebroken, zodat het voorlopig laatste deel van de hemelwaterriolering aangebracht kan worden. Dit betekent dat het Goosensplein tijdelijk niet via de Smitstraat te bereiken is, maar wel via de Roelofsbrink. Hiervoor zullen de paaltjes tussen het Goosensplein en de Roelofsbrink tijdelijk worden weggehaald https://www.twenterand.nl/vervolg-verkeersmaatregelen-smitstraat-marleseweg-grotestraat-ommerweg-in-den-ham

Ontmoetingscentrum Vriezenveen opent woensdag 30 september

In de gemeente Twenterand gaat op woensdag 30 september een tweede ontmoetingscentrum open. Het nieuwe ontmoetingscentrum in Vriezenveen, een initiatief van ZorgSaam Twenterand en Evenmens Twenterand, is bedoeld voor mensen met lichte geheugenproblemen, een niet-pluis gevoel met betrekking tot zichzelf én of hun naasten.

We hebben allemaal wel eens last van vergeetachtigheid. Maar het wordt anders als u het gevoel krijgt dat u niet zo goed meer kunt nadenken of dat het warrig is in uw hoofd. Het Ontmoetingscentrum biedt een plek om te ‘ontmoeten’. Elke woensdagochtend tussen 10.00 en 12.00 uur bent u welkom voor een informeel samenzijn in het Muziekgebouw Odeon aan de Schout Doddestraat 46b. Ook partner, familie en andere mantelzorgers die vragen hebben op het gebied van geheugenproblemen zijn van harte welkom. U kunt als mantelzorger ervaring en kennis opdoen, in contact komen met anderen en vindt er een luisterend oor. Ongedwongen en in informele sfeer elkaar ontmoeten! Dat is de bedoeling van het Ontmoetingscentrum. Er is geen vaststaand programma, samen met de bezoekers gaan we kijken naar een invulling.

Aanmelden is in verband met het coronavirus verplicht. Dat kan bij:

Margret Overkamp | T. 06 49019784

Ria Even | T. 06-10782305

Meldpunt Eenzaamheid lanceert ‘Burenkaart’

Meldpunt Eenzaamheid komt op 26 september tijdens de landelijke Burendag met een ‘Burenkaart’. Aanleiding is de vraagverlegenheid van inwoners. Er blijken namelijk genoeg inwoners die bereid zijn hulp te willen bieden, daartegenover zijn er weinig vragers.

Discha Langeler

Je zou dan zeggen: dat is toch mooi? Dat betekent dat de mensen die hulp nodig hebben dit ontvangen. Echter, niets is minder waar. Mensen die hulp nodig hebben geven aan geen of weinig hulp te ervaren. Landelijk en lokaal was dit al een probleem, maar is versterkt tijdens de Coronacrisis. Het is moeilijk om hulp te vragen, je kwetsbaar op te stellen. Het voelt als zwakte. Hulp bieden voelt anders. Er ontstaat onbewust een scheve verhouding; van de kwetsbare en de sterke.

Meldpunt Eenzaamheid (ME), onderdeel van ZorgSaam Twenterand, wil door middel van de ‘Burenkaart’ aandacht vragen voor dit probleem en hulpvragers en hulpbieders met elkaar in contact brengen. De ‘Burenkaart’ geeft buren de gelegenheid met elkaar in gesprek te gaan over welke hulp je in de buurt kunt bieden, welke hulp je kunt ontvangen, maar eventueel ook kunt ruilen. Eenmalige hulp of regelmatig.

Zo kan iemand behoefte hebben aan een maaltijd, terwijl de ander de tuin wel wil doen, maar een hekel heeft aan koken. Beiden kunnen door de ‘Burenkaart’ alsnog iets voor elkaar betekenen.
Op de ‘Burenkaart’ kan je aangeven welke hulp je nodig hebt of welke hulp je kunt bieden. Het is een keerbare kaart, waardoor de kaart voor zowel de hulpvrager als de hulpbieder gelijk is. Op de kaart kun je contactgegevens kwijt, waarop je kunt aangeven hoe je contact wilt. Heb je hulp nodig, maar vind je het lastig te vragen? Of vermoed je dat je buurman / buurvrouw hulp nodig heeft? Laat dit dan weten door de kaart in te vullen en bij de ander in de bus te doen.

Doel is om door middel van de kaart de drempel om hulp te vragen te verlagen, het noaberschap in buurten te versterken en hulp dichtbij te realiseren. Zo gewoon mogelijk, dichtbij huis.

De kaart is vanaf 25 september op te halen bij de balies van de Zorginformatie•punten in Vriezenveen en Vroomshoop en / of kan worden besteld bij onderstaand adres. Ook is de kaart digitaal te downloaden via de website Meldpunt Eenzaamheid: https://www.help-me.nu

Contactgegevens Zorgsaam Twenterandcontact@zorgsaamtwenterand.nl, tel. (0546) 481 456, bereikbaar op werkdagen van 9.00 tot 13.00 uur

Succesvolle afvalinzameling blijft in takt én meer service

De huidige wijze van afvalinzameling, waar zo’n 80% van de huishoudens zeer tevreden over is, blijft in takt. GBT, gesteund door VVD en SGP, kiest er voor de inzamelfrequentie van de grijze bak niet te halveren naar 8 weken, maar aan de knop van het variabele tarief te draaien. “Met deze financiële prikkel hebben huishoudens zelf in de hand wat voor bedrag straks op de aanslag staat. Degene die goed afval scheiden zijn voordeliger uit”, aldus Gerrit Laarman.

De GBT fractie stemde niet in met het voorliggende
raadsvoorstel om zestien ondergrondse containers te
plaatsen, verdeeld over de kernen Vroomshoop, Westerhaar, Den Ham en Vriezenveen. Deze containers zouden nodig zijn voor het verzamelen van boventallige zakken restafval als de
containers van inwoners vol zijn in minder tijd dan 8 weken.
Echter, GBT is er geen voorstander van dat inwoners van Twenterand belast worden met gesleep van zakken restafval in de auto of per fiets naar de ondergrondse containers.
Kosten: € 2 per zak. Omdat GBT de inzamelfrequentie van de grijze bak 1 keer per vier weken in stand houdt zijn de ondergrondse containers niet nodig.
GBT kiest hiermee voor draagvlak en de hoge waarderingscijfers van de inwoners. Wel neemt GBT het voorstel van het college over om de kleine container van 140 liter gratis om te ruilen voor een container van 240 liter. Via een stevige campagne is de GBT-fractie het eveneens eens met het college dat inwoners meer gestimuleerd moeten worden afval goed te scheiden en zodoende de kwaliteit van grondstoffen te verbeteren. Met
buurtgerichte acties, een adequate communicatie en kwaliteitscontroles door een ‘voorloopteam’ kunnen zo zuivere afvalstromen gerealiseerd worden. Hierbij kunnen de zuivere afvalstromen gebruikt worden voor nieuw producten in circulaire economie.

Service verder verbeteren


Naast de gratis service dat inwoners de 140 liter bak eenmalig kunnen ruilen voor een 240 liter bak, verbetert GBT met haar voorstel ook de service voor werkenden en ondernemers die op werkdagen geen mogelijkheid hebben (grof tuin) afval weg te brengen. Want er komt een avondopstelling van het Afvalbrengpunt in Vroomshoop, zodat zij niet afhankelijk zijn van die ene zaterdag in de week.
Tevens kreeg de GBT-fractie een toezegging van het college dat er een vergelijkend onderzoek komt met betrekking tot tarieven en dienstverlening met andere gemeenten en hun afvalinzamelaars. Zo kan bezien worden hoe ROVA in de markt ligt en de gemeente Twenterand ervoor staat met haar tarieven en service richting inwoners.
Het college gaf, na vragen van GBT, eerder al te kennen dat de plaatsing van ondergrondse glascontainers in De Pollen en Geerdijk aanstaande is.

Tennistoernooi Shoeby Vriezenveen Open groot succes

Afgelopen week van 5 tot en met 13 september vond het Shoeby Vriezenveen Open
plaats. Onder stralende weersomstandigheden speelden meer dan 300 spelers op het
tennispark aan de Boerhavelaan. Het toernooi draag al vier jaar de naam van de
hoofdsponsor Shoeby Vriezenveen.
Met een record aantal deelnemers van 320 werd er op zaterdag 5 september gestart met de
poulewedstrijden. Naarmate de week vorderde werden de eerste poulewinnaars bekend en
kon er vanaf vrijdag de kwart, halve en finales gespeeld worden. Met als hoogtepunt op
zondagmiddag de heren dubbel 2 en heren enkel 3.


Na de wedstrijden was het goed vertoeven op het (corona proof) terras. De kantine
commissie zorgde voor een hapje en drankje. Op zondag was Meat Gijs met zijn foodtruck
aanwezig. En uiteraard was er na afloop van de prijsuitreiking de zo langzamerhand
legendarisch verloting.
De vereniging is trots op dit geslaagde toernooi en is ook blij dat de het zo goed gaat met de
tennissport. Dit merken ze bij tennisclub Vriezenveen met name doordat het ledenaantal de
afgelopen maanden flink is gestegen. Wat ze zien is dat veel nieuwe leden overstappen
vanuit een andere tak van sport en dat veel oud (jeugd)leden die gestopt waren de sport en
de gezelligheid missen en het racket weer in de hand nemen. Het mooie van de tennissport
is dat het geschikt is voor alle leeftijden en dat je vrij bent om een bal te komen slaan
wanneer jou dat uitkomt. Met behulp van de clubapp is het heel eenvoudig om een baan te
reserveren. Met in totaal 8 banen voorziet de club voldoende in de vraag van haar leden om
vrij te tennissen en om trainingen te kunnen verzorgen. Voor de spelers die graag training
volgen worden er dagelijks (groeps) lessen verzorgd. Onlangs heeft de club een nieuwe
hoofdtrainer aangesteld, Wietse Post. Hij zal, samen met ondersteuning van trainer Ohannes
Cakmakci, de trainingen voor zijn rekening gaan nemen. De club bedankt Tjeerd Bakker en
Ruben Eertink voor de samenwerking in de afgelopen jaren en wenst hen succes bij hun
nieuwe uitdaging bij Tennisvereniging Harbrinkhoek.
De uitslagen van het toernooi zijn te vinden op www.toernooi.nl

Vroomshoopse Boys houdt lang stand tegen eersteklasser WHC

Op het sportpark Mulders Singel in Wezep trad Vroomshoopse Boys aan tegen eersteklasser WHC. De thuisploeg zat door overwinningen tegen Achiles’12 en vv Heino al in de volgende bekerronde. Vroomshoopse Boys kon dat door twee eerdere nederlagen vergeten. Misschien wel daardoor speelden beide teams fris en fruitig en offensief. De Boys voetbalde er zich met knappe combinaties in de beginfase meer dan eens doorheen en kreeg ook kansen. Jos Hutten en Bram Hooijer wisten net geen doel te treffen.

In de 21ste minuut leek de offensieve speelwijze van de gasten beloond te worden. Jelle Drees speelde Ernst-Jan Heideman knap in de diepte aan, die onreglementair van achteren werd getackeld. De goed leidende jonge arbiter Steve Oosterkamp wees direct naar de penaltystip. Jos Hutten zag evenwel keeper Jasper Kuiper met de nodige mazzel de bal stoppen. Daardoor ging de alweer derde penalty voor de Boys in de voorbereiding mis. Even later knalde Jelle Drees namens de Boys net over de lat. In de 27ste minuut ging een aloude voetbalwet in vervulling. Als je zelf niet scoort, doet de tegenstander het wel. Eerst redde doelman Chiel Sickman nog met een knappe reflex bij een doelrijpe kans van WHC. Even later was de Boys-goalie kansloos door een geplaatst schot in de verste hoek van Haico Epe: 1-1. In de 28ste minuut kwam Boys-aanvaller Sil Derks gevaarlijk door, maar wist de WHC-defensie nog net redding te brengen. Met 1-1 werd gerust in de wetenschap dat Vroomshoopse Boys meer had verdiend.

Na de rust werd WHC stilaan wat sterker, maar een misser van Jelle Post en een knappe redding van doelman Chiel Sickman op een vlammend schot van Mitchel Dijkhof verhinderden een voorsprong van de thuisploeg. In de 54ste minuut raakte Sil Derks geblesseerd en hij moest met een knieblessure het veld ruimen. In zijn plaats kwam Robin Drenthen de verdediging versterken, waardoor Simon Kempers aan de linkerkant een linie opschoof. In de 62ste minuut kwam de Boys verdiend op gelijke hoogte. Jelle Drees zette voor en centrale verdediger Rutger Schrijver kopte magistraal raak in de rechter bovenhoek: 1-1. Beide teams bleven daarna de aanval zoeken, maar de defensies speelden geconcentreerd en er kwamen weinig echt doelrijpe kansen. Toch ging het mis in de 74ste minuut in de Boys-verdediging. De bal werd niet goed weggewerkt, waarbij Wim van ‘t Ende namens WHC vanuit de kluts profiteerde: 2-1.

In de 78ste minuut werd bij de Boys de 16-jarige debutant Sten Runhart door hoofdtrainer Jan-Peter Jonkman en trainer Henk Harmens ingebracht voor Simon Kempers. Een minuut later kreeg Boys-verdediger Patrick Drenthen al glijdend de bal uiterst ongelukkig tegen de hand. Dat betekende een penalty, die door Dennis Hettinga hard werd ingeschoten. Boys-doelman Chiel Dickman ranselde de bal knap uit zijn doel, zodat de stand 2-1 bleef. In de 80ste minuut kwam bij de Boys Thimo Elzinga in het veld voor Patrick Drenthen. De Boys ging in die fase achter één op één spelen en nam alle risico. Dat pakte bijna goed uit toen Bram Hooijer na een voorzet van Ernst-Jan Heideman nog kortbij bij gelijkmaker was. Aan de andere kan verijdelde Thiemo Elzinga met een uiterste krachtsinspanning op het laatste nippertje de 3-1 van WHC. Scheidsrechter Oosterkamp vond het met 2-1 welletjes en floot af na een al met al aantrekkelijke bekerwedstrijd.

De brede selectie van de Boys bewees haar waarde en de komende week en weken wordt het naast gericht trainen ook wonden likken van een flink aantal selectiespelers, die door blessures tegen WHC niet in actie konden komen. Alles is er nu op gericht om tegen De Esch uit Oldenzaal aanstaande zaterdag op De Bosrand voor een goede competitiestart te zorgen.

Er werd in Wezep met de volgende formatie gespeeld; doel; Chiel Sickman; achter: Jesper Derks, Rutger Schrijver, Patrick Drenthen (80: Thimo Elzinga) en Simon Kempers (78: Sten Runhart); midden: Thomas Kleinjan, Jelle Drees en Jos Hutten; voor: Ernst-Jan Heideman, Bram Hooijer en Sil Derks (54; Robin Drenthen).

Een gehavend Vroomshoopse Boys 2 verloor op De Bosrand met 2-0 van het sterke SVI 2 uit Zwolle. Vroomshoopse Boys 3, dat ook al personele problemen kende, dolf thuis nipt met 2-1 het onderspit tegen Achilles’12 3 uit Hengelo. Vroomshoopse Boys JO17-1 verloor thuis met 2-1 het bekerduel tegen SV Wilhelminaschool JO17-1 uit Hengelo. Vroomshoopse Boys JO15-1 speelde knap met 2-2 gelijk bij HHC Hardenberg JO15-1

SDO geeft goed vervolg aan competitie

Om 15:30 uur was het tijd voor de eerste thuiswedstrijd voor het vlaggenschip van SDO. Deze wedstrijd werd gespeeld tegen EKC2000. Vorige ontmoetingen werden alle keren gewonnen door de bezoekers.

SDO weet binnen een aantal minuten al genadeloos toe te slaan en op een 4-0 voorsprong te komen. Er werd door de bezoekers meteen een time-out ingelast om SDO te temporiseren, dat echt uit de startblokken vloog. Toch lijkt deze time-out kort effect te hebben op de ploeg uit Westerhaar en werd er een tussenstand van 5-3 genoteerd. SDO weet zich te herpakken en laat 8-3 op het scorebord verschijnen. De SDO’ers weten nog een tandje bij te schakelen en trekken door naar een ruststand van 11-4. Ondanks een behoorlijke fysiek EKC2000 weet SDO hier prima mee om te gaan en haar kansen te verzilveren. Na rust lijkt SDO heel even vergeten waar het gele mandje hangt en weet na een tijdje te hebben gespeeld een goed vervolg te geven aan de 1e helft 12-6. De ploegen gaan in de 2e helft iets meer gelijk op, toch was SDO de bovenliggende ploeg. De fanatieke ploeg, onder leiding van Marco Groothuis, weet een verdiende overwinning binnen te slepen met een einduitslag van 17-10. SDO die na deze wedstrijd een weekje rust heeft mag de competitie hervatten op 26 september uit tegen KIOS in Sibculo om 16:00 uur. We hopen jullie bij deze derby van het oosten aanwezig te zien.

Afscheid burgemeester Van der Kolk op 16 september Vrijdag 18 september beëdiging burgemeester Broekhuizen

Op vrijdag 18 september 2020 wordt de heer mr. J.C.F. Broekhuizen beëdigd als burgemeester van de gemeente Twenterand. Dat gebeurt tijdens een buitengewone raadsvergadering die om 16.00 uur begint in het gemeentehuis in Vriezenveen. In verband met de coronamaatregelen is er helaas geen publiek toegestaan, maar de bijeenkomst is rechtstreeks te volgen via Delta TV of www.twenterand.nl/uitzendingvergaderingen.

Twee dagen voorafgaand aan deze bijeenkomst, woensdag 16 september 2020, wordt afscheid genomen van burgemeester drs. A.E.H. van der Kolk, die sinds 18 mei 2017 waarnemend burgemeester is van Twenterand. Dit gebeurt in een buitengewone raadsvergadering die om 19.30 uur begint. Ook bij deze bijeenkomst is helaas geen publiek toegestaan, maar ook dit afscheid wordt rechtstreeks uitgezonden via Delta TV of www.twenterand.nl/uitzendingvergaderingen.

Vissterfte in vijvers sportvelden en Herman Jansenpark Vriezenveen

In verband met een laag zuurstofgehalte en blauwalgen is er vissterfte ontstaan in de vijvers “het oude zwembad” en “het midden” in Vriezenveen. Onze medewerkers hebben een beluchter geplaatst om het zuurstofgehalte te herstellen en de gemeente laat extra zuurstofrijk water in.

In de vijver “het oude zwembad” in het Herman Jansenpark is een beluchter geplaatst om het zuurstofgehalte in het water te verhogen. De vijver “Het midden” aan de Schout Doddestraat is naast verlaagde zuurstof ook blauwalg geconstateerd, hier wordt door de gemeente extra water in gelaten om de doorstroming te bevorderen.

De dode vissen worden door de gemeente en ons opgeruimd.

Het park wordt veel bezocht door wandelaars, wij adviseren u om niet in aanraking te komen met het water en ook uw hond niet te laten zwemmen. Door de op dit moment verminderde waterkwaliteit kunt u of uw hond ziek worden.

Oefenduel met twee gezichten

Op het sportpark Het Midden in Vriezenveen oefende Vroomshoopse Boys op dinsdagavond 8 september tegen eersteklasser DOS’37. In de beginfase was de thuisploeg met enkele snelle aanvallen gevaarlijk, maar daarna namen de gasten het heft in handen. Met goed combinatievoetbal werd door de mannen van hoofdtrainer Jan-Peter Jonkman en trainer Henk Harmens de toon aangegeven in deze oefenwedstrijd. Het enige dat er aan ontbrak waren de doelpunten. De openingstreffer kwam er toch in de 45ste minuut. Doelman Patrick Nitert speelde de bal zomaar in de voeten van Boys-middenvelder Tom Pierik. Deze bood Bram Hooijer een niet te missen kans: 0-1.

In de tweede helft herstelde DOS’37 zich door zich fysiek meer te laten gelden. Het team van trainer Jeroen Niks, afgelopen seizoenen actief bij Sparta Enschede en vv Den Ham, zocht ook meer de aanval en die instelling werd beloond. INa een uur spelen zette Tom Smoes vanaf rechts voor en Menno Kamphuis kopte de bal langs Boys-doelman Chiel Sickman: 1-1. Na 70 minuten vonden twee wissels aan de kant van de Boys plaats. Ramon de Jong verving Sil Derks en Patrick Drenthen kwam voor Thimo Elzinga in het veld. Daarnaast verving Thom Kleinjan nog Tom Pierik.

In de 75ste minuut werd Lars Kikkert van DOS’37 binnen het strafschopgebied onreglementair gestuit door Robin Drenthen. Dat betekende een penalty, waarna de Boys-verdediger zich afgereageerde op zijn tegenstander. Robin Drenthen kon meteen met rood inrukken, zodat de Boys met 10 spelers verder moest. Eerst moet de penalty worden genomen, die Ronald te Morsche met het nodige geluk via de paal en de rug van keeper Chiel Sickman binnen schoot: 2-1. In de 78ste minuut moest Ramon de Jong er met en blessure vanaf en Julën Derks kwam hem vervangen.

Beide teams gingen daarna op zoek naar nog een treffer. Jos Hutten had die namens de Boys in de ultieme slotfase nog op z’n schoen, maar de bal ging net over. Zo eindigde dit oefenduel in derbysfeer in een 2-1 overwinning voor DOS’37, waar een gelijkspel een betere afspiegeling van de krachtsverhoudingen was geweest. Hoofdtrainer Jan-Peter Jonkman sprak na afloop van een zeer nuttige oefenwedstrijd voor zijn strijdbare formatie, die weer aan vorm, ritme en fitheid heeft kunnen werken.

Vroomshoopse Boys hoopt binnenkort de geblesseerde spelers Leon Dogger, Robert Veld en Ramon de Jong weer binnen de selectie te kunnen verwelkomen. Het herstel van centrumspits Jordy Harms neemt nog wat langere tijd in beslag.

Op zaterdag 12 september wordt er in Wezep om 14.30 gebekerd tegen eersteklasser WHC, waarbij vooral de eer op het spel staat. Dan zit, afgezien van de twee laatste trainingen, de voorbereiding op de competitie 2020-20121 van de tweede klasse H. erop. Op zaterdag 19 september staat de ouverture op De Bosrand tegen de momenteel door corona-perikelen geplaagde team van De Esch uit Oldenzaal gepland.