Category: evenementen

Historisch Schouwspel met wintermarkt op 8 december in Den Ham: Van Keezen en Ezels

De Hammenaren zijn bijzonder Prinsgezind en moeten niets hebben van de Keezen en Ezels, de scheldnaam voor de Patriotten.

Den Ham in 1785: Onrust tussen patriotten en prinsgezinden. In 1785 rijden vlak na de jaarwisseling twee Deventernaren Den Ham binnen. Zij willen een vrijkorps stichten, maar worden al gauw opgemerkt door de Hammenaren. Een kind roept; ‘vivat oranje’ en nog diezelfde avond trekt een grote groep Hammenaren met hooivorken, fakkels en een snaphaan naar huize Mennigjeshave, net buiten Den Ham. De volgende dag trekt het hele gezelschap zelfs naar kasteel Eerde.

Deze gebeurtenissen worden beschreven door baron Van Pallandt. Hij doet dit vanuit kasteel Eerde.

De bekende politicus Van Marle durft niet te spreken in buurstad Ommen, omdat hij wordt opgewacht door 26 sterke, jonge Hammer mannen. In Zwolle wordt in maart/april 1785 een voerman van de patriotten een mes tussen de ribben gestoken door een Hammenaar, terwijl hij roept: “verdomde patriotten!”

Er is bekend dat de dominee, Ten Noever, en de rijke brouwer, Jan Brouwer, patriottistisch waren. De Hammenaren moesten daar echter niets van weten. Er is zelfs een groep Hammenaren met oranje linten de kerk binnen gekomen.

De onrust is groot. En deze gebeurtenis in Den Ham bereikt zelfs de landelijke dagbladen. Men is bang dat dit nieuws aanleiding zal vormen tot een grotere, landelijke opstand of zelfs burgeroorlog. Men houdt het hart vast.

Het kleine dorp Den Ham ontketent dus een landelijke schrikreactie!

Op 8 december opnieuw een groot spektakel in Den Ham. Vele waar gebeurde situaties worden nagespeeld, hoofdacts zijn, het verjagen van de twee Deventernaren en het optrekken naar huize Mennigjeshave om de heer van Rechteren en de baron te bewegen achter de prinsgezinde Hammenaren te blijven staan, het vrijcorps van de patriotten die wachten op de komst van de bekende patriot van Marle, de dominee die de kerk uitkomt en door Hammenarren wordt aangesproken op zijn patriottistisch gedrag.

Zo’n 200 acteurs bereiden zich voor om u een vermakelijke en leerzame middag te laten beleven.

Naast de hoofdthema’s valt er weer veel te zien over het leven in 1785 in Den Ham.

O.a. bakker Jan Coert Jansen en zijn knecht; wasvrouwen; slachter; timmerwerkplaats; schooltje; slachtvisite; de herbergen; brouwerijen; chirurgijn; grofsmid zijn te aanschouwen.

Hammenaren weten het al jaren; het Historisch Schouwspel is een evenement om trots op te zijn! Op een sfeervolle wintermarkt waar streekproducten verkocht worden, speelt zich een groot theaterspektakel af met een jaarlijks wisselend thema. Alles gebaseerd op de geschiedenis van het brinkdorp en mogelijk gemaakt door grote inzet van honderden vrijwilligers. Op 8 december zal het Schouwspel weer opgeluisterd worden door geweldige muzikanten die muziek en liedjes uit die tijd ten gehore brengen. O.a. door Zak & As; Rosemarijn & Tijm; kinderkoor de Smithoek en Frits Leemhuis. Ook de dorpskerk met het prachtige orgel is weer te beluisteren en ook in de kerk zal opgetreden worden door het vrouwenkoor Mille Colori.

Bij de toegangspoort van het schouwspelterrein ontvangt u een paspoort met alle gegevens van het historisch spel en de muziek. Ook is bij de ingang een korte inleiding te zien, zodat bezoekers alvast een idee hebben van hetgeen er zich in 1785 afspeelt.

Ook voor de jongeren is er van alles te zien en te beleven. Bij de toegangspoorten kunnen basisschool leerlingen een fotospeurtocht kopen, waarmee ze langs de spelonderdelen geleid worden. Voor slechts één euro krijgen ze na afloop ook nog een gratis pannenkoek.

Het schouwspel wordt gespeeld op zaterdag 8 december 2018 in het centrum van Den Ham (ov) en begint om 13.00 uur en eindigt om 20.00 uur. Om 13.00 uur lopen alle spelers komend vanuit de Grotestraat de Brink over en zingen onder de Hammer kerktoren het schouwspellied. Daarna pakt ieder zijn eigen leven op in het schouwspeljaar.

Tijdens het schouwspel is Den Ham het toneel van een sfeervolle historische wintermarkt, een van de mooiste uit de regio.

De toegangsprijs voor dit evenement bedraagt € 5,00 per persoon, kinderen t/m 12 jaar gratis. Gratis parkeergelegenheid is nabij het centrum aanwezig. Meer informatie is te vinden op www.historischschouwspel.nl

Daar is tevens de schouwspelpromo te vinden, gemaakt door Studio Bijlstra en Audivents, naar een idee van regisseuse Annely Noeverman.

In één avond langs de complete Irish History met The Beggars’ Clan!

VROOMSHOOP – The Beggars’ Clan timmert alweer 5 jaar serieus aan de weg. Ierse traditionele Folkmuziek die de bandleden op geheel eigen wijze ten gehore brengen. Hun theatertour, waarmee ze zaterdag 8 december Het Punt in Vroomshoop aandoen, wordt kracht bijgezet door Whisky-teacher Henri Goossen en zijn geweten Thijs Jeurissen. Dit duo neemt verschillende Ierse thema’s onder de loep, met geruchtmakende weetjes en feiten. De Clan haakt aan met Ierse songs. Ballades waarin de Ierse geschiedenis met de eeuwenlange Engelse overheersing in Ierland, de hongersnood, drank en liefde worden bezongen. In deze show vol met humor, geschiedenis en sing-a-longs nemen zij het publiek mee naar het oude en lonken soms naar het huidige Ierland.

“Tijdens onze theatervoorstelling zal het niet alleen maar lachen worden. De geschiedenis van Ierland is immers vol met ellende en tragedie. Heel verwonderlijk is het dan toch dat het hele vrolijke en aardige mensen zijn, die Ieren. De nummers klinken vrolijk maar de teksten gaan soms over de grootste ellende. Juist die combinatie maakt het dragelijk”, aldus Slugger O’Toole, de alias van Anko Lammers. O’Toole bespeelt de traditionele Ierse Bodhran-trommel en levert daarmee de percussie en ook een deel van de zang. “Het is een compleet avondje uit. Op waarheid gebaseerde verhalen over de geschiedenis van Ierland, verteld door Henri Goossen en Thijs Jeurissen, met daarbij prachtige muziek en zang van ons als Beggars’”.

Bezoekers hoeven echt geen Ierland-fan te zijn om deze voorstelling te bezoeken. De kans dat men dat na het bezoeken van ‘The Beggars’ Clan | A Beggars’ view on Irish History’ fan gaat zijn is echter wel aanwezig. Coördinator van Het Punt, Raymond Peddemors, is al groot fan van het illustere Beggars’ gezelschap. En het is dan ook niet voor niets dat hij ze heeft aangedragen als zijn theatertip van het theaterseizoen 2018/2019 in Het Punt. “The Beggars’ Clan is voor mij één van de hoogtepunten van dit theaterseizoen! Deze enthousiaste groep muzikanten brengt een intrigerend verhaal in een mix van humor en tragedie over het rauwe Ierse leven. Daarnaast is Henri Goossen een whisky-teacher pur sang. Vorig theaterseizoen gaf hij in ons Grand Café tijdens een uitverkochte avond een geweldige whiskyproeverij, waar bezoekers lovend over zijn. Zijn samenwerking met The Beggars’ Clan belooft dan ook een voorstelling op te leveren die van begin tot eind blijft boeien!”

De band speelt niet voor het eerst in Het Punt. In 2016 gaven ze namelijk ook een geweldige show in Vroomshoop. “Dat was echt gaaf. Het is een mooi theater en Het Punt heeft de boel er goed voor elkaar. Fijne mensen bij het licht en geluid en het was met ruim 150 bezoekers een topavond”, verteld Lammers enthousiast. Dit jaar wordt het dus wederom een Iers feestje in Het Punt. Maar welke binding hebben de muzikanten eigenlijk zelf met Ierland? “Allereerst geeft het land ons prachtige muziek, heerlijke dranken en een wonderschone natuur. Je kunt in geen wereldstad komen of er is wel een Irish pub. Dat is niet voor niets natuurlijk. Mensen zijn op zoek naar gezelligheid en warmte, en dat vind je in die Irish pubs. We hopen dat heel Twenterand komt kijken naar onze voorstelling in dit prachtige theater,” besluit O’Toole.

The Beggars’ Clan | A Beggars’s view on Irish History Datum: 8 december 2018 Aanvang: 20:00 uur Kaarten: € 12,50 (per reservering, dus niet per ticket, berekenen wij € 2,50 administratiekosten)

Meer informatie & trailer: www.welkombijhetpunt.nl

Beeldmateriaal Bijlage: © Sonnie-Tieske.

Evenementenagenda Twenterand vanaf 21 november t/m 1 december

Dit overzicht is samengesteld op 16-11-2018, wijzigingen voorbehouden.
Kijk voor actuele gegevens op www.puurtwenterand.nl
Woensdag 21 november
Den Ham
Lezing oude gebruiken en gewoontes. Passage vrouwenbeweging Den Ham. Iedereen van harte welkom!
Aanvang: 20:00. Locatie: Gereformeerde Kerk, Ommerweg 27, 7683AV Den Ham.
Vroomshoop
Kremer Dartrankingen. Meer info bij D Kist 0622221087. Aanvang: 19:30. Locatie: Café Kremer, Julianastraat,
Vroomshoop
Donderdag 22 november
Vroomshoop
Filmavond – Vele hemels boven de zevende. In samenwerking met ZorgAccent , gebaseerd op de roman van
Griet op de Beeck. Entreeprijs: € 6,00. Aanvang: 20:00. Locatie: Theater Het Punt, Burgemeester Koetjestraat
2, 7681 ZP Vroomshoop, 0546-705050, info@welkombijhetpunt.nl, http://www.welkombijhetpunt.nl
Vrijdag 23 november
Vriezenveen
Muziektheater Servus presenteert “Ein Abend in Wien”. Met Weense operettemuziek uit de 19e eeuw , zang,
dans en show. Entreeprijs: € 15,00. Openingstijden: 20:00. Locatie: CCK2, Kerkstraat 2, Vriezenveen
Zaterdag 24 november
Twenterand
Sinterklaas in Twenterand. In Den Ham, Westerhaar en De Pollen.
Vroomshoop
Creebles: Top 2000. Meezingen en dansen op hits uit DE lijst der lijsten. Entreeprijs: € 10,00. Aanvang: 21:00.
Locatie: Theater Het Punt, Burgemeester Koetjestraat 2, 7681 ZP Vroomshoop, 0546-705050,
info@welkombijhetpunt.nl, http://www.welkombijhetpunt.nl
Maandag 26 november
Vriezenveen
Eet Mee Twenterand. Voor deelname opgeven via www.eetmeetwenterand.nl of 0546-481456 tot 13.00 uur.
Deelnameprijs: € 5,00. Openingstijden: 17:30-20:00. Locatie: Restaurant Koebrugge, Oosteinde 18, 7671 AA
Vriezenveen
Dinsdag 27 november
Vriezenveen
Landschapsbeheer Veenschap. Informatie bij Herman Stevens (tel.0546-563237) of Dick Berkhof (tel.0546-
573016). Openingstijden: 09:00-12:00. Locatie: Hazenpad, Vriezenveen
Vriezenveen
Samen Zingen. Met liederen Johannes de Heer, Liedbundel of het Liedboek voor de Kerken. Iedereen welkom!
Gratis toegang. Openingstijden: 14:30-16:00. Locatie: Hervormd Centrum Stjäävelin, Krijgerstraat 57,
Vriezenveen
Woensdag 28 november
Vriezenveen
Pietenmiddag bij de Stamper. Gezellige middag met dans en muziek. Entreeprijs: € 3,00, abonnement is ook
geldig. Openingstijden: 13:00-15:30. Locatie: zwembad “De Stamper”, Schout Doddestraat 11A, 7671GT
Vriezenveen, 0546-562497, destamper@twenterand.nl, http://www.twenterand.nl
Vrijdag 30 november
Vroomshoop
Toneelavond ‘Elck wat Wills’. Met de klucht “Dan jodel je niet meer”. Kaarten € 7,50 voor leden van
Oranjevereniging, niet-leden € 10,-. Aanvang: 20:00. Locatie: Theater Het Punt, Burgemeester Koetjestraat 2,
7681 ZP Vroomshoop, 0546-705050, info@welkombijhetpunt.nl, http://www.welkombijhetpunt.nl
Zaterdag 1 december
Vroomshoop
Cabaretier Tom Lash. Met de show `Onder voorbehoud`. Entreeprijs: € 15,00. Aanvang: 20:00. Locatie:
Theater Het Punt, Burgemeester Koetjestraat 2, 7681 ZP Vroomshoop, 0546-705050,
info@welkombijhetpunt.nl, http://www.welkombijhetpunt.nl
Exposities en tentoonstellingen
Den Ham
Expositie “Alles is te koop” Met werk van de fotograaf/illustrator Arne Brink. Geopend van 7 nov. t/m 21 dec. op
woe. t/m vrij. van 14-16 uur. Gratis toegang. Locatie: Stichting Expositiehuis, Grotestraat 4, 7683BB Den Ham.
http://www.expositiehuisdenham.nl
Vriezenveen
Expositie aquarellen Hans Jansen. Te bezichtigen van di. t/m vrij. van 10- tot 17 uur tot 7 december. Locatie:
Historisch Museum Vriezenveen, Westeinde 54, 7671CD Vriezenveen, 0546-563476,
vereniging@oudvriezenveen.nl, http://www.museumvriezenveen.nl
Vriezenveen
Expositie herfstfoto’s Mini Kerskes. Te bekijken tot 30 nov. tijdens de openingsuren van de bibliotheek. Gratis
toegang. Locatie: Bibliotheek Vriezenveen, Jonkerlaan 4, 7671GM Vriezenveen, 0546-562385,
vriezenveen@bibliotheektwenterand.nl, http://www.bibliotheektwenterand.nl
Informatie over onderstaande arrangementen bij Twenterand Toerist Info,
Den Ham. Tel 0546-671778. www.puurtwenterand.nl
Fietsarrangement “Frietje Malle Pietje”. Prachtige fietsroute “Vroomshoopse Zwerftocht” van 50 km, af te
korten tot 22 km. Na afloop bij “Bij Saartje” een heerlijk portie “Frietje Malle Pietje” Prijs: €10,00. Mogelijk van
dinsdag t/m zaterdag.
Fiets arrangement “De Boer op”. Fietsen door de prachtige omgeving van Den Ham en na afloop een
boerenschnitzel eten bij eetcafé `n Esch. Prijs: € 10,00. Mogelijk van wo t/m zo.
Smikkeltocht. Fietstocht van 35 km(af te korten tot 25 km), na afloop onbeperkt pannenkoeken eten bij
restaurant Harwig. Prijs: volw. € 10,00, kinderen € 7,50. Mogelijk van ma t/m za.
Langlopend:
Vriezenveen
Kleinvee en 2e handsgoederenmarkt. Elke zaterdag van 08:00 – 09:30 uur. Markt met kleinvee (geen honden
en katten) en tweedehands goederen. Locatie: De Keijzer, Hoffmansweg 11a.

Marten Dijkstra nieuwe Prins der Smoezen

 

“Met fiene stappers en een goede buur, viert wij carnaval tot het laatste uur”.

Dat is het motto waarmee Prins Marten I (Marten Dijkstra) samen met zijn Adjudant Edward (Edward Olthof) het komende jaar over “Smoezenlaand” regeert. Dit duo werd afgelopen zaterdagavond gepresenteerd bij activiteitencentrum Het Punt in Vroomshoop.

Traditiegetrouw werd de nieuwe prins officieel gepresenteerd tijdens het Prinsenbal. Om 11 over 10 kwam hij samen met zijn adjudant tevoorschijn in de theaterzaal van de residentie van De Smoezen. Prins Marten I maakt al enige jaren deel uit van de Raad van Elf van De Smoezen. Hij is binnen de vereniging bekend  als “Schaut van de fiene stappers” vanwege zijn dagelijkse werk als franchisenemer van een grote schoenenketen. Adjudant Edward is de buurman van Prins Marten I en een zeer bekend gezicht binnen het carnavalsleven. Hij mocht in 2011 al de titel Prins der Smoezen dragen.

Met de bekendmaking van de nieuwe prins en adjudant is de aftrap van het nieuwe carnavalsseizoen een feit. Voor meer informatie over De Smoezen, het nieuwe duo en alle activiteiten kunt u terecht op de website: www.desmoezen.nl.

Fotograaf : Niek Erents

Stichting ieder kind een Sint in Vriezenveen

Het Sinterklaasfeest is een echt oud-Hollandse traditie en voor velen één van de mooiste jeugdherinneringen. Zingen voor de kachel, de spanning of er wel of niet wat in het schoentje zit, en als hoogtepunt …pakjesavond!

Maar voor veel gezinnen in Nederland is ‘Sinterklaas’ helemaal geen feest, vanwege persoonlijke financiële nood, de Goedheiligman gaat aan hun deur voorbij!!!!!!

Maar hoe leg je een kind uit dat Sinterklaas er niet voor hem of haar is? Dat valt niet uit te leggen!!!!!

De stichting richt zich vooral op kinderen van ouders met een laag budget die zelf De Sint niet thuis kunnen laten komen. Dit geven wij door aan De Sint. Zodat ook deze kinderen De Sint thuis kunnen ontvangen en natuurlijk met de Pieten.

Ook de ouderen onder ons worden door De Sint en pieten zeer zeker niet vergeten. We doen dit al vele jaren met heel veel plezier. Sinterklaas en de Pieten komen dan persoonlijk langs, dit is wat ons het meeste aanspreekt de Sint heeft dan alle aandacht voor de kinderen en Ouderen.

Vrijwilligers betrekken hun woonomgeving erbij. Denk bijvoorbeeld aan scholen, bejaardentehuizen, ondernemers enz.

De vrijwilligers doen veel om geld, speelgoed in te zamelen, er is ook een stuk zelf bewustwording want armoede is vaak dichterbij dan mensen denken.

Evenementenagenda Twenterand vanaf 14 t/m 24 november

Dit overzicht is samengesteld op 09-11-2018, wijzigingen voorbehouden.
Kijk voor actuele gegevens op www.puurtwenterand.nl
Woensdag 14 november
Den Ham
Bijeenkomst PCOB. Iedereen van harte welkom! Gratis toegang. Aanvang: 14:30.Locatie: Gereformeerde Kerk,
Ommerweg 27, 7683AV Den Ham.
Vrijdag 16 november
Den Ham
Bingo in De Rank. Tien bingo-rondes en een sta-ronde voor €7,00. De zaal is open vanaf 19:00 uur. Aanvang:
20:00.Locatie: Herv. Centrum De Rank, Brinkstraat, 7683 BB Den Ham
Zaterdag 17 november
Den Ham
Werken in het Zandstuvebos. IVN Den Ham-Vroomshoop. Start om 9.30 uur bij Partycentrum De Zandstuve.
Locatie: Grill- en Partycentrum De Zandstuve, Dennenweg 11, 7683RS Den Ham.
Twenterand
Sinterklaas in Twenterand. Sinterklaas komt aan in Vroomshoop, Geerdijk en Vriezenveen.
Vriezenveen
Engbertsdijksvenen – Werk in Uitvoering! Op deze ochtendwandeling gaan we kijken welke werkzaamheden
uitgevoerd worden. Locatie: vertrek om 09:00 vanaf het Manitobaplein,Vriezenveen,
secretaris@vriezenveen.knnv.nl, https://www.knnv.nl/Vriezenveen
Vriezenveen
Stand Up Comedy. Met Janneke de Bijl en Hooward Komproe. Entreeprijs: € 15,00. Openingstijden: 20:00
Locatie: Zalencentrum Koebrugge, Oosteinde 18, Vriezenveen
Vriezenveen
Gezamenlijk concert CMK Vriezenveen en Algemeen Wierdens Mannenkoor. De toegang is gratis, wel een
collecte ter bestrijding van de kosten. Aanvang: 19:30.Locatie: Grote Kerk., Westeinde 39, Vriezenveen.
Maandag 19 november
Vroomshoop
Eet Mee Twenterand. Voor deelname opgeven via www.eetmeetwenterand.nl of 0546-481456 tot 13.00 uur.
Deelnameprijs: € 5,00. Openingstijden: 17:30-20:00.Locatie: Grand Café en Sportcafé Het Punt, Burgemeester
Koetjestraat 2, 7681 ZP Vroomshoop.
Dinsdag 20 november
Den Ham
Buurttoernooi Badmintonver. Twenterand. Voor meer informatie: www.badmintontwenterand.nl. Aanvang:
19:30. Locatie: Sporthal De Beukenhage, Broekmaten 2, 7683 XH Den Ham
Den Ham
Informatieavond ‘Lastige ouders. Hoe ga je er als puber mee om?’. De inloop is gratis en aanmelden van te
voren is niet nodig. Meer info noaberschapdenham@hotmail.com Openingstijden: 19:30-21:30. Locatie:
Herberg Swaen aan de Brink, Brink 17, 7683 BP Den Ham.
Vriezenveen
Concert Jan Vayne. Improvisatieconcert, interactie aan met het publiek. Kaarten kunt u reserveren op
theaterturf.nl/kaartverkoop of op de dag zelf aan de deur. Entreeprijs: € 15,00. Aanvang: 20:00. Locatie:
Ontmoetingskerk Vriezenveen, Schout Doddestraat 1, Vriezenveen
Woensdag 21 november
Den Ham
Lezing oude gebruiken en gewoontes. Passage vrouwenbeweging Den Ham. S. Meijerink gaat met u terug in
de tijd. Aanvang: 20:00. Locatie: Gereformeerde Kerk, Ommerweg 27, 7683AV Den Ham.
Vroomshoop
Kremer Dartrankingen. Informatie via D Kist 0622221087. Aanvang: 19:30. Locatie: Café Kremer,
Julianastraat, Vroomshoop
Donderdag 22 november
Vroomshoop
Filmavond – Vele hemels boven de zevende. In samenwerking met ZorgAccent, gebaseerd op de roman van
Griet op de Beeck. Entreeprijs: € 6,00. Aanvang: 20:00. Locatie: Theater Het Punt, Burgemeester Koetjestraat
2, 7681 ZP Vroomshoop, 0546-705050, info@welkombijhetpunt.nl, http://www.welkombijhetpunt.nl
Vrijdag 23 november
Vriezenveen
Muziektheater Servus presenteert “Ein Abend in Wien”. Prachtige Weense operettemuziek uit de 19e eeuw ,
zang, dans en show. Entreeprijs: € 15,00. Openingstijden: 20:00. Locatie: CCK2, Kerkstraat 2, Vriezenveen
Zaterdag 24 november
Twenterand
Sinterklaas in Twenterand. Sinterklaas komt aan in Den Ham, Westerhaar en De Pollen.
Vroomshoop
Creebles: Top 2000. Stevige rocksound, meezingen, dansen en feesten op hits uit de lijst der lijsten. Entreeprijs:
€ 10,00. Aanvang: 21:00. Locatie: Theater Het Punt, Burgemeester Koetjestraat 2, 7681 ZP Vroomshoop, 0546-
705050, info@welkombijhetpunt.nl, http://www.welkombijhetpunt.nl
Den Ham
Expositie “Alles is te koop” Met werk van de fotograaf/illustrator Arne Brink. Geopend van 7 november t/m 21
december op woe. t/m vrij. van 14-16 uur. Gratis toegang. Locatie: Stichting Expositiehuis, Grotestraat 4, 7683BB
Den Ham. http://www.expositiehuisdenham.nl
Vriezenveen
Expositie aquarellen Hans Jansen. Te bezichtigen van dinsdag t/m vrijdag van 10- tot 17 uur tot 7 december.
Locatie: Historisch Museum Vriezenveen, Westeinde 54, 7671CD Vriezenveen, 0546-563476,
vereniging@oudvriezenveen.nl, http://www.museumvriezenveen.nl
Informatie over onderstaande arrangementen bij Twenterand Toerist Info,
Den Ham. Tel 0546-671778. www.puurtwenterand.nl
Fietsarrangement “Frietje Malle Pietje”. Prachtige fietsroute “Vroomshoopse Zwerftocht” van 50 km, af te
korten tot 22 km. Na afloop bij “Bij Saartje” een heerlijk portie “Frietje Malle Pietje” Prijs: €10,00. Mogelijk van
dinsdag t/m zaterdag.
Fiets arrangement “De Boer op”. Fietsen door de prachtige omgeving van Den Ham en na afloop een
boerenschnitzel eten bij eetcafé `n Esch. Prijs: € 10,00. Mogelijk van wo t/m zo.
Smikkeltocht. Fietstocht van 35 km(af te korten tot 25 km), na afloop onbeperkt pannenkoeken eten bij
restaurant Harwig. Prijs: volw. € 10,00, kinderen € 7,50. Mogelijk van ma t/m za.
Langlopend:
Vriezenveen
Kleinvee en 2e handsgoederenmarkt. Elke zaterdag van 08:00 – 09:30 uur. Markt met kleinvee (geen honden
en katten) en tweedehands goederen. Locatie: De Keijzer, Hoffmansweg 11a.

Winterfeest De Pollen / West – Geesteren

 

Op 15-12-2018 organiseren we voor de 1e keer het Winterfeest in De Pollen. Locatie basisschool in De Pollen. Tussen 16:00 en 18:00 starten we met een bier- en wijnproeverij en zullen er oliebollen verkocht worden. Meer info volgt!

Het terrein zal verkeren in winterse sferen.

Vanaf 20:00 uur zullen we een Nederlandstalige artiestenavond houden m.m.v. Harten 10 en Aukje Fijn.
De avond zal verder ingevuld worden met gezellige Nederlandstalige muziek door de Drive In BVB

De entree is voor iedereen gratis.

Tot dan!

Mvgr,

Activiteitencommissie van Plaatselijk Belang De Pollen / West Geesteren

Cabarettalent Tom Lash brengt Onder Voorbehoud naar Twenterand

Beeldmateriaal
Bijlage: © Sanne Rosbag.

VROOMSHOOP – Zaterdag 1 december. Het Punt geeft de microfoon aan een geboren Hagenees. Onder Voorbehoud, dat wel. Want zo heet de show van cabaretier Tom Lash. Hét talent dat al op zijn 18e in de finale stond van het grootste cabaretfestival van Nederland, met voorgangers als Guido Weijers, Ilse Warringa, Brigitte Kaandorp, Theo Maassen en Herman Finkers. Zijn show is door het Overleg Kleine Theaters Overijssel (OKTO) aangemerkt als ‘Talent’, en wordt zodoende mede mogelijk gemaakt door de Provincie Overijssel. Maak als begin van de feestelijke decembermaand in eigen Twenterand kennis met dit grote Haagse cabarettalent.

Het spreekwoordelijke gezegde luidt: ‘Onbekend maakt onbemind’, maar die draaien we bij Tom Lash om! Onbekend maakt bemind. Want deze wellicht voor velen onbekende 24-jarige heeft een wekelijkse column gehad op NPO Radio 2 én is de vaste invaller voor Pieter Derks op NPO Radio 1. De jonge finalist van de Cameretten wilde zijn cabarettalenten gewoon graag eens buiten Den Haag laten zien, en begon zijn landelijke faam dus tijdens het cabaretfestival verder uit te bouwen. “Op het moment dat ik meedeed wist ik eigenlijk niet eens hoe groot en belangrijk het festival is. Ik begreep dat je dan feedback kreeg van mensen die het wel al konden. Alleen toen belandde ik ineens in de halve finale,” zo beschrijft Lash zijn deelname.

“Ging ik met een regisseur aan mijn programma werken en mocht ik een half uur spelen in het Oude Luxor in Rotterdam, voor 750 man publiek. En toen, tot mijn nog stommere verbazing, kwam ik in de finale. Nieuwe Luxor. 1500 man. En daar zat ook nog een finalistentour aan vast van 50 theaters. Toen besloot ik: Oké, als ik op mijn 18e, zonder dat het echt de bedoeling was, de finale van het grootste cabaretfestival van Nederland heb gehaald, dan moet ik hier maar eens meer tijd en aandacht in gaan steken”. En zo geschiedde.

Wat Lash als cabaretier uniek maakt vindt hij lastig om zelf te beantwoorden. “Maar zonder gelijk al mijn collega’s af te branden denk ik dat ik in mijn materiaal net een laagje dieper ga dan veel anderen. Ik ben niet geïnteresseerd in nóg een keer vertellen wat anderen al gedaan hebben (ja winkelen met je vriendin is niet altijd leuk, ja mannen en vrouwen zitten anders in elkaar, ja Mark Rutte heeft nog steeds geen vriendin, want dat weten we nou wel). Ik probeer iets te maken wat er echt nog niet is. En ik hou ervan om een beetje te schuren. De zaal tegen de haren in te strijken”.

“Misschien wordt het zo nu een dan een beetje ongemakkelijk, misschien ga ik wat dingen aansnijden die je niet wilt horen. Maar als je er voor open durft te staan belooft het een ongelooflijk interessante, mooie en leuke avond te worden. Eentje die je niet alweer na het applaus vergeten bent. Daarnaast is het natuurlijk leuk om over 10 jaar, als ik ook 36 keer Carré in 2,5 uur tijd uitverkoop, te kunnen zeggen: Ja, die hebben wij nog gezien toen er op de avond zelf nog kaarten beschikbaar voor waren”, besluit Tom Lash.

Opkomst Prins Der Smoezen op 10-11 om 22:11 uur!

Zaterdagavond 10 november 2018 opent Carnavalsvereniging De Smoezen uit Vroomshoop het carnavalsseizoen 2018-2019.  Er zal worden afgetrapt met het Prinsenbal.

Het hoogtepunt van deze avond is natuurlijk de presentatie van de nieuwe hoogheid en zijn adjudant. Iedereen brand weer van nieuwsgierigheid over de identiteit van het nieuwe duo. Om je niet onnodig lang in spanning te laten zitten is besloten om de bekendmaking net als vorig jaar een uur naar voren te schuiven. De opkomst van de nieuwe hoogheid zal om 22:11 uur zijn!

De onthulling van het best bewaarde geheim van Twenterand vindt plaats in activiteitencentrum Het Punt aan de Burgemeester Koetjestraat in Vroomshoop. Iedereen is van harte welkom om het eerste carnavalsfeest van dit seizoen te komen vieren.

Voordat het nieuwe duo zich bekend zal maken wordt eerst nog afscheid genomen van de man die afgelopen jaar de scepter heeft gezwaaid: Prins Erik II (Erik Kok) samen met zijn Adjudant Ferdinand (Ferdinand Slotman).

De entree is gratis voor leden van De Smoezen en € 5,00 euro voor niet-leden. Het Prinsenbal begint om 20.30 uur en de opkomst zal dus om 22:11 uur zijn.

Na deze officiële aftrap van het carnavalsseizoen organiseert C.V. De Smoezen de bekende carnavalsfeesten zoals de gala- avonden op 8 en 9 februari 2019 en het carnavalsweekend van 1 tot en met 4 maart 2019. Meer informatie over hierover is te vinden op de website van De Smoezen, www.desmoezen.nl.

Daverend concert “Muzikale cruise rond de wereld met De Harmonie”

In de sfeervolle ambiance van een volle zaal in Theater Het Punt werd afgelopen zaterdagavond 3 november het publiek getrakteerd op een weergaloze muzikale show met als thema “Muzikale cruise rond de werkeld met De Harmonie”!

Het fanfare orkest o.l.v. Gertjan Lenderink en de malletband o.l.v. Erik Zweers speelden de met zorg gekozen muziek met verve. Ondersteund met de achtergrondbeelden op de beamer kwamen de muziekstukken tot leven. Zo begon men in Nederland, ging men vervolgens muzikaal door naar America, The Caribbean en Zuid-Amerika. Van elk gebied kwamen er nummers voorbij zoals bijvoorbeeld: “Arensgenhout”,”New York, New York”,”West Side Story”, “Adios Nonio”, “Pirates of the Caribbean”, “Children of Sanchez”. In “Zuid Amerika” deed het orkest nog een nummer samen met de majorettes, namelijk “Gloria Estafette” (Dit is een mix van nummers van Gloria Estefan).

Medewerking tijdens dit concert werd verleend door shantykoor De Kloosterzangers uit Sibculo. Zij ontvingen het publiek tijdens het binnenkomen in de theaterzaal met hun gezang. Ook tijdens het concert zongen zij een aantal nummers. Tijdens de after party in het Grand Café zorgden zij ook voor een gezellige sfeer.

Tijdens dit concert werden de volgende leden gehuldigd: Maud Jansen en Dianna Aaltink-Laarman voor hun 10 jarig jubileum als majorette, Iris Jansen voor haar 15 jarig jubileum als majorette, Jeroen van Veldhuizen en Joke Braakman-de Jong beide voor hun 25 jarig jubileum als muzikant. Deze jubilarissen ontvingen een speld en oorkonde van de KNMO.

Door de faciliteiten die het Theater Het Punt kan bieden aan geluid, belichting en achtergrond kwam het concert tot grote hoogte. Het publiek verliet tevreden na afloop de zaal. In het Grand Café werd nog lang nagenoten en gesproken over een zeer geslaagde avond.

Muziekvereniging De Harmonie Vroomshoop kan terugkijken op een uitstekend verlopen concert.