Category: overig

Muziekvereniging “De Harmonie Vroomshoop”  collecteert voor Anjeractie in Vroomshoop

 

 Vanaf zondag 27 mei tot en met zaterdag 2 juni a.s. vindt de 73e Anjeractie plaats: de jaarlijkse collecteweek van het Prins Bernhard Cultuurfonds om cultuur en natuur in de buurt levend te houden. 50% van het opgehaalde geld is voor eigen clubkas, de andere helft gaat naar cultuur- en natuurprojecten in de omgeving. Ook leden van Muziekvereniging “De Harmonie Vroomshoop” gaan langs de deuren om geld op te halen. 

Cultuur is een belangrijke, bindende factor in de samenleving. Mede dankzij de opbrengsten van de Anjeractie kan het Cultuurfonds lokaal en nationaal jaarlijks ruim 3.500 projecten ondersteunen. Denk aan de aanschaf van kleding en instrumenten voor de muziekverenigingen; kostuums en decors voor plaatselijke cabaret- en theatergezelschappen; restauratie van historische schepen of monumentale kerken en educatieprojecten op het gebied van natuur.

 

Leden van Muziekvereniging “De Harmonie Vroomshoop” komen in Vroomshoop weer aan de deur met de bekende blauwe collectebus. Elke gedoneerde euro is bestemd voor cultuur en natuur in onze eigen regio. Geef ook en houd cultuur in je buurt levend!

OPEN HUIS, kom jij ook bij Ondernemershuis Twenterand?

Ook voor jezelf beginnen? Het Ondernemershuis Twenterand aan de Weitzelweg 6 in Vriezenveen houdt op donderdag 17 mei van 16.00 tot 19.00 uur een open huis voor startende ondernemers, lokale ondernemers en andere belangstellenden. Misschien twijfel je om voor jezelf te beginnen. Dan is dit een mooi moment om geheel vrijblijvend een kijkje te nemen.

Momenteel huren twaalf ambitieuze ondernemers uit de gemeente Twenterand ruimte of een werkplek in het Ondernemershuis. De tijd van kantoor aan huis is voor hen voorbij. Ze willen doorgroeien en daarbij hoort een professionele omgeving, maar een eigen kantoorpand is voor de meesten nu nog een stap te ver.

Tijdens het open huis laten de zittende ondernemers niet alleen hun (nieuwe) werkplek zien, maar vertellen ze ook hoe de gebundelde krachten van dit gezamenlijke kantoor hen inspireren en helpen de vleugels verder uit te slaan. Ben je al vaker in het Ondernemershuis geweest? Dan zien wij je deze middag graag vanaf 17.00 uur op de netwerkborrel in het Ondernemershuis. We zouden het gezellig vinden wanneer we je op donderdag 17 mei mogen begroeten!

Pizzabezorger uit de bocht aan Garvesingel in Vriezenveen

Vriezenveen, 13 mei 2018
Hongerige Vriezenveners hebben vanavond langer moeten wachten op het bestelde eten bij een pizzeria in Vriezenveen. De bezorger heeft de bocht in de Garvesingel in Vriezenveen niet gehaald en is tegen een lantaarnpaal tot stilstand gekomen. Het wegdek is waarschijnlijk glad geworden na een lange periode van droogte. Op de wegen ligt veel vuil als olieresten en rubber, omdat het lang droog is geweest. Als het gaat regenen, kan dat vuil gaan drijven op het wegdek, waardoor het plotseling “verraderlijk glad” kan worden. “Er ontstaat dan een soort glad laagje,”. Dit zou hier een mogelijke oorzaak kunnen zijn.

TriviumMeulenbeltZorg letterlijk in de wolken met medewerkers

 

Medewerkers van zorgorganisatie TriviumMeulenbeltZorg (TMZ) zijn zaterdag 12 mei op een speciale manier door organisatie bedankt voor hun inzet. Op de internationale Dag van de Verpleging vloog ruim twee uur lang een vliegtuigje boven Twente, met daarachter een reclamesleep met de tekst: TMZ bedankt alle collega’s! ‘Zo willen wij de medewerkers en alle andere inwoners van Twente laten zien dat wij in de wolken zijn met onze mensen’, aldus Willy Belshof, lid van de Raad van Bestuur van TMZ.

Terwijl het vliegtuigje onder meer boven elke locatie van TMZ cirkelde, werden op alle locaties van TMZ Doppers uitgereikt aan de ruim 1900 medewerkers. De populaire (water)fles was voorzien van een recept voor een gezonde watercocktail. Hiermee wordt het thema ‘gezondheid’ nog eens extra in de spotlights gezet. Daarnaast werd alle medewerkers een heerlijke lunch aangeboden.

TriviumMeulenbeltZorg
Binnen TriviumMeulenbeltZorg (TMZ) zetten ruim 1900 medewerkers en 1500 vrijwilligers zich dagelijks in om ouderen en chronisch zieken goede en persoonlijke zorg te bieden. In haar moderne en duurzame woonzorgcomplexen en bij mensen thuis biedt TMZ onder andere verpleging, verzorging, begeleiding en personenalarmering. TMZ is actief in de gemeenten Almelo, Borne, Enschede, Hengelo, Tubbergen en Twenterand. De relatie tussen cliënten, medewerkers en andere betrokkenen staat centraal. Samen maken wij de zorg persoonlijk.

Eerlijke handel in de schijnwerpers op World Fair Trade Day

 

Op zaterdag 12 mei wordt World Fair Trade Day, de internationale dag van de eerlijke handel, gevierd. Deze dag is de afsluiting van de voorjaars Fairtrade Week die 5 mei begint af. De Wereldwinkels in Twente grijpen deze dag aan om het gebruik van fairtrade producten te stimuleren door extra acties en festiviteiten.

De Wereldwinkels en ook supermarkten, Fairtrade Gemeenten en bedrijven laten die zaterdag zien hoe lekker, mooi en belangrijk eerlijk verhandelde producten zijn. Eerlijke handel geeft boeren en arbeiders in Afrika, Zuid-Amerika en Azië de kans hun positie op eigen kracht te verbeteren. Samenwerken, eerlijke prijzen en duurzame productie staan daarbij centraal.

De zes bij de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels aangesloten Wereldwinkels in Twente – in Borne, Goor, Hengelo, Holten, Oldenzaal en Vriezenveen – organiseren die week allerlei activiteiten, vaak ook in het teken van Moederdag (13 mei). Zo treedt bij Wereldwinkel Hengelo een dansgroep van het Nivon op, evenals gitarist Johnny Latino, en is er de hele dag volop muziek en een kraam vol mooie producten. Ook organiseren de winkels korting acties gericht op Moederdag en zijn er speciale tafels met cadeautjes voor een luttel bedrag, leuk voor kinderen om aan hun moeder te geven. Daarnaast geven de Wereldwinkels kinderen een gelukspoppetje cadeau bij hun Moederdag-aankoop. Bovendien hebben alle winkels een Facebook like-, deel- en winactie.

World Fairtrade dag valt ieder jaar op de tweede zaterdag in mei en wordt georganiseerd door de World Fair Trade Organisation (WFTO). Zoals bekend onderscheiden Wereldwinkels zich van andere winkels doordat zij artikelen uit ontwikkelingslanden verkopen met aandacht en respect voor mens en milieu, een duurzame handelsrelatie, ondersteuning bij productontwikkeling en transparantie van de handelsketen.

De Wereldwinkel in Vriezenveen is aan het Westeinde 8 in Vriezenveen

 

 

 

Boek over ’t Hele Normaale Hummelo

HUMMELO/HAAKSBERGEN – Normaalzanger Bennie Jolink die de lezer meeneemt over zijn geboortegrond en de allernormaalste plekjes in zijn geboortedorp Hummelo laat zien. Waar ooit de lagere school – onderwerp van een Normaalklassieker – stond, de cafés en restaurants waar hij graag komt. En welke links het Achterhoekse dorp zoal heeft met Normaal. Het komt allemaal aan bod in het boek ’t Hele Normaale Hummelo.

“Wat, alweer een boek over de Achterhoek?!”, schrijft Jolink zelf in het voorwoord.

“Inderdaad, alweer een boek over de Achterhoek”, zegt auteur Jan Colijn uit Haaksbergen. “Reden is het standbeeld dat Normaal krijgt. Een levensgroot standbeeld voor een rockband, dat is nog nooit eerder vertoond in de nederpop.”

De verwachting is dan ook dat nogal wat anhangers – zoals de Normaalfans zichzelf noemen – de komende tijd naar Hummelo zullen afreizen om het bronzen beeld met eigen ogen te aanschouwen. ‘Het Lourdes van de Achterhoek’, werd het tijdens de presentatie zelfs al genoemd. “Dat was uiteraard wat gekscherend, maar er zal ongetwijfeld menig anhanger naar Hummelo komen.”

Het standbeeld is een initiatief van het Anhangerschap, zoals de fanclub van Normaal heet. “En als fanclub kun je er dan wel een standbeeld neerzetten, maar dan is het wel zo handig dat toeristen – of bedevaartgangers voor mijn part – weten wat er in het dorp zoal nog meer te zien en te beleven valt. Voor als ze er een of wellicht meer dagen willen verblijven. Vandaar dit boek”, aldus Colijn.

Maar er zijn volgens schrijver nog meer redenen voor het boek. “Ik heb twee jaar geleden het boek Oerend Mooie Achterhoek geschreven. Dat is uitverkocht, maar ik krijg er nog steeds vraag naar. Ik heb een herdruk overwogen, maar dit nieuwe boek leek me meer op z’n plaats.”

Tovermedicijn
Ook al omdat er de afgelopen twee jaar nog aardig wat ontwikkelingen waren. Zo was er de aangeboren astma van Bennie Jolink die hem volop parten speelde. “Maar dankzij een nieuw geneesmiddel gaat het nu weer heel wat beter met hem. Een wonderbaarlijke genezing van Bijbelse proporties noemt hij het zelf. Een dusdanig medisch mirakel zelfs dat Jolink tijdens de onthulling van het boek voor het eerst weer live gaat optreden. Dat komt in het boek allemaal uitgebreid aan de orde.”

In het boek onder meer veel foto’s. “Dat was ook een belangrijke aanleiding voor dit boek. Zo zijn er foto’s opgedoken van Hugo Jaartsveld, ooit de allereerste fotograaf en zodoende de man die Normaal een gezicht gaf. Maar ook heeft de huidige huisfotograaf Koos Groenewold in het afscheidsjaar ontzettend veel mooie foto’s gemaakt van die allerlaatste tournee, of Veldtocht in Normaaljargon. En het zou doodzonde zijn als al die mooie foto’s op de plank zouden blijven liggen.”

Drie generaties fans
Verder uitvoerig aandacht voor de fans van Normaal. “Want dat is toch wel het bijzondere aan Normaal. De band is al gestopt, maar heeft tot op de dag van vandaag nog altijd een van de grootste fanclubs van ons land. En omdat de band veertig jaar erop los høkte, hebben ze zelfs drie generaties fans. Er zijn maar weinig bands die dat kunnen zeggen.”

Primeur
“Het is dan ook geheel terecht dat zo’n bijzondere band een bijzonder eerbetoon krijgt. En dat is dit standbeeld geworden. Met die primeur is Normaal zelfs een unieke band binnen de nederpop.”

Het boek is te bestellen door een mailtje te sturen naar jancolijn@kpnmail.nl, maar is ook te koop bij de horeca in Hummelo, via Bol.com en Normaal.nl.

FOTOBIJSCHRIFT

Bennie Jolink doet in ’t Hele Normaale Hummelo een boekje open over dit mooie stukje Achterhoek: “Het mooiste plekje op deze aarde.”

Expositie “Goed uit de Grond” in Vriezenveen

De Archeologische Werkgroep Nederland is neergestreken in Vriezenveen en wil in het Historisch Museum haar bodemvondsten laten zien aan alle Twenteranders. Een bonte verzameling voorwerpen uit heel verschillende tijden van de menselijke geschiedenis.

Ben en Trudie bijvoorbeeld hebben hun verzameling uitgestald in de vitrines en spreken met passie over hun hobby zoals ze dat noemen. Geschiedenis is wat hun interesseert en ze willen daar alles over weten. Ben droomde op de basisschool al weg bij de geschiedenisles met die prachtige verhalen van vroeger. In boeken duiken is één ding maar het echte werk is zoeken.

Zoeken naar tastbaar verleden en de kick om iets te vinden en dan te achterhalen wat het is, wanneer het gemaakt is. En dan heb je het zomaar in je handen. Het verbindt je met mensen die misschien wel duizenden jaren geleden geleefd hebben.

Wie kent Indiana Jones niet, de onbesuisde archeoloog die de spannendste avonturen beleeft. Zo spectaculair is hun hobby natuurlijk niet maar de passie en het avontuur is er zeker. De bodem, de grond is hun geschiedenisboek en ze wroeten daar met liefde in.

Nu is het niet zo dat je zomaar ergens in de grond mag wroeten en spullen mag meenemen. Ook hier is de Nederlands regelzucht van toepassing. Opgraven mogen alleen professionele bedrijven en als amateur kun je je wel aanbieden om te helpen en dat doen ze dan ook graag. Als je iets op het oppervlak vindt mag je het wel meenemen maar je moet het wel melden.

En zo speuren ze wat af en voelen zich de ogen van de (pre)historie en vinden ze vuurstenen gereedschappen, speerpunten, dolken, sierspelden en scherven van Romeins serviesgoed. Een keur aan gebruiksvoorwerpen door duizenden jaren heen. De archeologie in Twente beslaat een tijdspanne van ongeveer 50.000 jaar geleden tot heden hoewel op basis van bijbelstudie daarover ook anders wordt gedacht.

Ook vondsten uit de Tweede Wereldoorlog worden tot het aandachtsgebied van de archeologie gerekend. En een rijke bron van vondsten werd aangeboord door de ruilverkaveling van Vriezenveen. Met kleine stukjes en beetjes wordt zo de legpuzzel van de geschiedenis gelegd en dat maakt de historie van de mens weer een stukje completer.

Een overzicht van hun vondsten is nu te zien in het Historisch Museum van Vriezenveen. De exposanten zijn: Ben KleinNagelvoort, Trudie Broekman, Kees de Rooij, Dick Schlüter, Albert Eshuis, José en Linda Elferink, Jans van Wieren, Walle Mulder en Leendert Stodel. Ze zijn verenigd in de AWN, vereniging van vrijwilligers in de archeologie,afdeling 19. Neem ook even een kijkje op www.awn-archeologie.nl en www.erfgoedstem.nl

In de loop van de tentoonstelling worden er nog een drietal lezingen gehouden. De data worden nog vastgesteld. Houdt u daarom de berichtgeving daarover in de gaten.

De tentoonstelling loopt van 8 mei tot eind september 2018 in het Historisch Museum, Westeinde 54, 7671 CD Vriezenveen, info@musemvriezenveen.nl, 0546 563476

 

Cogas Cultuurfonds steunt Vliegerfeest Twente

 

Stichting Vliegerfeest Twenterand organiseert haar 8e internationale vliegerfeest.
Dit laagdrempelige en gratis evenement wordt jaarlijks door veel mensen uit Twente en Overijssel bezocht en de vliegeraars komen uit binnen- en buitenland. Zij nemen  honderden verschillende vliegers mee om te showen en zorgen elk jaar weer voor kleurige verrassingen boven Twente. Achter veel vliegers zit ook een historie en dat wil de organisatie graag overbrengen aan de bezoekers door middel van een speurtocht.

Bij binnenkomst kunnen de bezoekers een gratis vragenformulier meenemen waar 10 vragen op staan die te maken hebben met vliegeren en de historie ervan. De antwoorden zijn te vinden op het terrein en na het formulier te hebben ingevuld kunnen de bezoekers deze inleveren bij de informatietent. Hierna maken  ze natuurlijk kans op een prijsje. Op deze manier worden vliegeren en de cultuur erachter dichter bij elkaar gebracht en kunnen de bezoekers er ook nog wat van leren.

De commissie van Cogas Cultuurfonds deelde deze mening en heeft daarom besloten de stichting financieel te steunen zodat deze “ontdekkingstocht” tot stand kan worden gebracht. De organisatie van het vliegerfeest  laat weten erg blij te zijn met deze donatie en hoopt u te zien tijdens het 8e Internationale Vliegerfeest Twente.
Meer informatie is te vinden op www.vliegerfeesttwente.nl

Mammacafé; Bewust ontspannen in Vriezenveen

 

 

Tijd en ruimte nemen om bewust te ontspannen als ouder is belangrijk. Maar hoe doe je dat in de hectiek van alle dag? Tijdens het Mammacafé in Vriezenveen d.d. woensdag 9 mei neemt Simone Busscher je kort mee in de werking van het brein en het effect van hormonen. Je ontdekt hoe belangrijk het is om jezelf ontspanmomenten te gunnen. Én….Simone laat je een heerlijk ontspanmoment ervaren met klankschalen.

 Simone Busscher is Kinderocach en ouderbegeleider in Tubbergen. Zie voor meer informatie haar facebookpagina “Ontspannen-met-massage-klank-olie”

Mammacafé
Ben je zwanger en/of heb je een kind (0-4 jr) en vind je het leuk om ervaringen over zwanger- of ouderschap te delen? Kom dan naar het Mammacafé in Vriezenveen.
De toegang is gratis, je betaalt alleen € 0,50 voor koffie, thee. De kinderen kunnen vrij en veilig spelen.
Heb je vragen over bijvoorbeeld borstvoeding, opvoeden of je rol als ouder? Dan is er altijd iemand aanwezig die je informatie kan geven of met wie je ervaringen kunt delen.

Waar en wanneer:
Woensdag 9 mei bij de Kinderopvang Paddestoel aan de Koningsweg 18 in Vriezenveen Van 10.00 – 11.30 uur. Aanmelden is niet nodig.

Mammacafé is onderdeel van Loes
Loes is het gezicht van het centrum voor jeugd en gezin van 13 Twentse gemeenten. Ouders kunnen er terecht voor informatie, advies, themabijeenkomsten en cursussen over opvoeden en opgroeien. Zie www.loes.nl.

Projectmiddag Duurzaamheid Gemeente – Noordik geslaagd

 

Maandag 23 april hebben 89 leerlingen van het Noordik in Vriezenveen een projectmiddag over duurzaamheid gevolgd. De projectmiddag is door Het Noordik en de gemeente Twenterand en zeven instanties en bedrijven georganiseerd. Het initiatief past in de Agenda Duurzaamheid die de gemeente Twenterand met de samenleving uitvoert.

De leerlingen konden naar keuze workshops volgen van Cogas, Het Waterschap, Duurzaam Thuis Twente (wooncoaches), Roelofs den Ham, ROVA, Mijande en een Initiatievenmakelaar Overijssel. De workshops gingen o.a. over de verduurzaming van woningen, duurzaamheid in de openbare ruimte, afvalrecycling, aardgasloos bouwen en lokale duurzaamheidinitiatieven.

Projectweek duurzaamheid

De middag werd afgesloten met een debat over duurzaamheid in het gemeentehuis. Gezien de positieve reacties op deze middag overweegt Het Noordik om een hele projectweek te organiseren over duurzaamheid. Ook wethouder Van Abbema is enthousiast: “Dit initiatief past heel goed in de Agenda Duurzaamheid, waarin we samen met inwoners, maatschappelijke partners en bedrijven onze gemeente een stuk duurzamer willen maken. En deze leerlingen zijn onze toekomst. Zij hebben zelf steeds meer in de gaten dat het noodzakelijk is om duurzaam te leven.”