Category: overig

Geanimeerde workshop over Twenterandse dialecten

 

In de Week van de Amateurkunst, dit jaar onder de benaming ‘Toon je kunst, Twenterand’, organiseerde de Stichting Levend Vroomshoop op vrijdagavond 19 oktober in de gezellige lunchroom Bij Saartje een workshop over ‘Twenterandse dialecten en Twentismen’.

Thea Kroese verzorgde voor een goedgevulde zaal een boeiende lezing over het Nedersaksisch, het taalgebied waartoe onze streek behoort en dat zich uitstrekt van de Veluwe tot voorbij Berlijn. Recent is in een convenant vastgelegd dat het Nedersaksisch nu naast het standaard-Nederlands en het Fries als derde taal wordt erkend in ons land.

Het Nedersaksisch is geen uniforme taal, maar kent vele varianten. Alleen al in de gemeente Twenterand kennen we er drie: in Vriezenveen, Den Ham en Vroomshoop/Westerhaar kent de streektaal duidelijke verschillen. Dat bleek toen Henriëtte Abbink uit Vriezenveen en Henk Jansen uit Den Ham hun vertaling van een stukje tekst lieten horen.

Na de pauze kwamen de Twentismen ter sprake, waarbij de Nederlandse vertaling van “Hij lig op ‘t zekenhoes, onder dokter Pavlov” de meeste hilariteit opleverde. En ook passeerde het bijna onvertaalbare “De karstboom begunt al te guren”. Afgesloten werd met een kleine quiz, waarbij de betekenis van zinnen als “kats veraltereerd” moest worden geraden.

Mindful Opvoeden: cursus in Vriezenveen

Het opvoeden van kinderen is prachtig, maar kan ook behoorlijk stressvol zijn. Soms wil je gewoon wat meer rust in je gezin en heb je de wens dat drukke momenten soepel verlopen. Een Mindful Opvoeden training leert je hoe je met de stress in de opvoeding kunt omgaan.

We zijn net een bedrijf thuis; het loopt volgens planning maar toch voel ik me gejaagd” “Als mijn dochter zich nogmaals wil verkleden terwijl we weer bijna te laat zijn, ontplof ik” “De slechte cijfers op het rapport van mijn zoon zijn een dagelijks onderwerp van gesprek”

Tijdens de cursus leer je gewoontes in het opvoeden herkennen, begrijpen en verminderen. Er worden geen opvoedingsadviezen gegeven maar je krijgt oefeningen om op een andere manier met (opvoed)stress om te gaan. Je leert als ouder ook goed voor jezelf te zorgen en meer rust en acceptatie in de opvoeding te brengen. Veel deelnemers zeggen aan het eind van de training dat ze meer plezier in opvoeden hebben, meer energie hebben en een betere  relatie met hun kind (eren) en partner ervaren.

De inhoud van de cursus bestaat voor een gedeelte uit Mindfulness oefeningen. Een ander gedeelte bestaat uit theorie en uitleg over o.a. stress en reactiepatronen tussen ouders en kinderen. Huiswerkoefeningen om Mindfulness in je dagelijks (gezins)leven toe te passen zijn een belangrijk onderdeel van de training.

Voor wie, waar en wanneer?

Deze Mindful Opvoeden training is bedoeld voor ouders  van kinderen van 0-19 jaar.

De gratis cursus  vindt plaats in Vriezenveen; Sportpark ‘Het Midden’ Vriezenveen (DOS voetbalvereniging)
Schout Doddestraat 46 in Vriezenveen
De bijeenkomsten van 19.30 – 21.30 uur vinden plaats op 1, 8, 15, 22 en 29  november  & 6, 13 en 20 december.
Aanmelden kan o.a. via het Loesloket (bij Arianne): abronsvoort@zorgsaamtwenterand.nl of bel: (0546)481460

 

Nadenken over orgaandonatie: ook bij Vrouwen van Nu Vriezenveen

Een volle zaal met bijna 80 vrouwen Vrouwen van Nu Vriezenveen luisterden soms ademloos naar Annie Hietbrink: voorlichter en ervaringsdeskundige van de Nederlandse transplantatie Stichting.

Een heel actueel onderwerp, want er is een nieuwe wet in de maak over orgaan- en weefseldonatie.

Het huidige toestemmingssysteem wordt vervangen door een systeem van Actieve Donorregistratie. De nieuwe donorwet regelt dat iedereen vanaf 18 jaar in Nederland geregistreerd wordt in het Donorregister. Voor de invoering van deze wet in de zomer van 2020, zal iedereen daarover uitvoerig geïnformeerd worden. Het blijft belangrijk dat u zelf een keuze maakt en deze vastlegt in het Donorregister. Als u al geregistreerd bent, dan blijft uw registratie gewoon geldig. Ook na invoering van de nieuwe wet.

“Het is heel belangrijk dat er nagedacht wordt over dit onderwerp”, vertelt Annie Hietbrink. “Denk er zelf over na, maak je eigen keuze, leg het vast en belast daar je familie niet mee”. Er zijn nogal wat misverstanden. Een daarvan is de leeftijdsgrens. Maar die wordt steeds meer opgetrokken: huid en hoornvlies tot zelfs in de tachtig jaar. “”Kortom: je bent nooit te oud om te willen doneren”.

Na de pauze vertelde ze haar eigen ervaringsverhaal. In de familie komt veel cystenieren voor. Zijzelf beschikte gelukkig over hele mooie nieren en een gezond lichaam. Toen het met haar oudste zus een stuk slechter ging, heeft zij een nier gedoneerd aan haar zus. Twee zussen naast elkaar in ziekenhuisbedden, de een met weer blosjes op de wangen, de ander gelukkig omdat ze kon helpen. “Dankzij de dokter met de gouden handjes in Groningen is het allemaal goed gegaan. Ook daarna met andere zussen van mij. De een heeft nu drie nieren, omdat een nier in de onderbuik is bijgeplaatst, zodat het lichaam niet extra belast werd”.

Een ervaringsverhaal dat binnenkomt: donoren zijn van levensbelang. En Vrouw van Nu Annie Hietbrink weet dat op een indrukwekkende manier bij haar toehoorders “binnen” te laten komen.

 

Geslaagd jubileumfeest TMZ-medewerkers Vriezenveen

Begin deze maand zijn de jubilerende medewerkers en vrijwilligers van TriviumMeulenbeltZorg (TMZ) die actief zijn in De Weemelanden in het zonnetje gezet. Het gaat hierbij om 9 medewerkers en 12 vrijwilligers die 12,5 jaar in dienst zijn en één medewerker met een 25-jarig dienstverband. Als blijk van waardering voor hun jarenlange enthousiaste inzet bood TMZ hen een feestelijke bijeenkomst, geschenken, verschillende buffetten en gezellige muziek aan in De Weemelanden in aanwezigheid van collega’s, familie en vrijwilligers.

Afscheid Wereldwinkel Twenterand

Uitnodiging:

De Wereldwinkel Twenterand is per 1 oktober 2018 opgeheven.

Voor vrijwilligers en oud-vrijwilligers is er een afscheidsreceptie op                                                                                                             16 november van 16.00 tot 17.30 uur in de zaal achter de winkel.

Als je komt wil je je dan aanmelden voor 1 november bij:

Ina Altena; e-mail: i.altena@hotmail.com

Mantelzorgwaardering 2018: haal in Twenterand een VVV bon

Mantelzorger ben je als je (langdurig) zorgt voor een partner, familielid, vriend of kennis. Het is meer dan alleen de alledaagse zorg voor elkaar. Vaak lijkt dat zo vanzelfsprekend. Het kan voldoening geven, maar kan ook lastig en zwaar zijn. Zorgt u voor een inwoner uit Twenterand? De gemeente Twenterand waardeert al deze mantelzorgers met de mantelzorgwaardering in de vorm van VVV-bonnen.

U als mantelzorger kunt tot en met 31 december VVV-bonnen aanvragen ter waarde van 20 euro. Ook als er meerdere mantelzorgers voor dezelfde persoon zorgen, kunnen alle mantelzorgers voor zichzelf de waardebon aanvragen. Deze waardebon kan worden aangevraagd door mantelzorgers vanaf 18 jaar. U kunt de mantelzorgwaardering één keer per jaar aanvragen, maar moet wel elk jaar opnieuw aangevraagd worden.

Het aanvraagformulier kunt u vinden op de website van Evenmens:

Gemeente Twenterand

Het aanvraagformulier kunt u bij alle Zorginformatie punten: Den Ham, Vroomshoop, Vriezenveen en Westerhaar ophalen en inleveren.

De VVV-bonnen kunt u in 2018 op volgende locaties en data ophalen:

Westerhaar-Vriezenveensewijk Medisch Centrum, Hoofdweg 132 Dinsdag 9 oktober 2018, 9.00 – 10.30 uur

Fini’s Hoeve, Westeinde 12 Donderdag 13 december 2018, 19.00 – 20.30 uur

Gezondheidscentrum Vroomshoop, Oranjeplein 7 (Zorginformatiepunt) Dinsdag 6 november 2018, 9.00 – 10.30 uur

Dinsdag 18 december 2018, 9.00 – 10.30 uur

Mantelzorgondersteuning

Zorgt u langdurig voor een zieke partner, gehandicapt kind, vader of moeder, goede vriend(in) of buur? Dan is het goed te weten dat Evenmens, informele zorg voor elkaar, mantelzorgondersteuning biedt. Bij Evenmens kunt u terecht voor: het overnemen van regeltaken, het inzetten van een zorgvrijwilliger, een luisterend oor, het ondersteunen bij gesprekken met de gemeente of de formele zorg, cursussen en themabijeenkomsten en contact met lotgenoten.

De consulenten van Evenmens Twenterand zijn Anita Stroot en Miranda Felix. Consulent voor jonge mantelzorgers is Helma Boorsma. U kunt telefonisch contact met hen opnemen of zonder afspraak op het inloopspreekuur komen. Ook is het mogelijk dat zij bij u op huisbezoek komen.

Evenmens Twenterand is maandag t/m vrijdag bereikbaar van 8.30 – 17.00 uur. Telefoon: 0546 – 89 83 72

Krachtregie geeft jongvolwassen meiden meer zelfvertrouwen

Avedan ‘maatschappelijk werk’ en Zorgsaam Twenterand ‘jongerenwerk’ hebben gezamenlijk het project Krachtregie ontwikkeld. Krachtregie is gericht op jongvolwassen meiden en heeft als doel het zelfvertrouwen te vergroten om zo meer weerbaar te zijn.

In groepsbijeenkomsten leren meiden om hun basisvaardigheden te versterken waardoor ze meer richting kunnen geven aan hun eigen toekomst. Dus ‘Wie ben ik? Waar sta ik? Wat wil ik en Hoe ga ik dat doen?
Tijdens zes bijeenkomsten gaat het om vergroten van het zelfvertrouwen en basisvaardigheden versterken met aandacht voor verschillende leefgebieden zoals wonen, werk, onderwijs, financiën, sociale en interpersoonlijke relaties, recreatie en vrije tijd, zorg/hulpverlening en veiligheid.
In deze groepsgerichte aanpak worden praktische handvatten aangereikt die je basishouding en zelfvertrouwen zullen versterken. Uitgaande van ieders eigen vaardigheden, wensen en kwaliteiten.
De bijeenkomsten starten in november en zullen plaatsvinden op de dinsdagavond. Het project is bedoeld voor meiden uit Twenterand tussen de 18 en 23 jaar. Aanmelden kan tot 19 oktober.  Locatie volgt nog. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Aanmelding en informatie via Gonnie Braakman g.braakman@avedan.nl of Sylvia Hollander shollander@zorgsaamtwenterand.nl

Automobilist verongelukt op N36 bij Mariënberg, weg afgesloten

Mariënberg, 5 oktober 2018
Een automobilist is vanavond om het leven gekomen bij een ongeluk op de N36 bij Mariënberg. Tussen Almelo en Ommen is de weg in beide richtingen dicht. De auto is in aanrijding gekomen met een vrachtwagen. Het is niet bekend hoe dat kon gebeuren.

De auto en vrachtwagen hebben forse schade opgelopen. De weg ligt bezaaid met brokstukken. De Verkeersongevallenanalyse onderzoekt het ongeval. Naar verwachting wordt de weg om 21.30 uur weer vrijgegeven.

 N36 opnieuw nachten lang afgesloten vanwege werkzaamheden

Westerhaar-Vriezenveensewijk, 5 oktober 2018
Opnieuw zal de N36 tussen Almelo en de aansluiting met de N48 enkele nachten worden afgesloten voor het verkeer. Tijdens de werkzaamheden zal er onderhoud worden gepleegd aan de bermen, sloten en bomen langs de N36. Hierdoor zal de N36 enkele nachten tussen 22:00 uur en 05:00 uur worden afgesloten.
In de nachten van dinsdag 16 oktober en woensdag 17 oktober zal de N36 tussen Mariënberg en Westerhaar worden afgesloten. In de nacht van donderdag 18 oktober op Vrijdag 19 oktober zal de N36 tussen Marienberg en de Witte Paal worden afgesloten.

Ook in de week erna zal er worden gewerkt aan de N36. In de nacht van Maandag 22 oktober op dinsdag 23 oktober vinden de werkzaamheden plaats tussen Wieden Noord en Almelo West. Op dinsdag 23 oktober 0is het stuk tussen Wierden Noord en de afslag Aadorp aan de beurt. In de nacht van 23 op 24 oktober zal de weg worden afgesloten tussen Aadorp en Almelo Noord. In de nacht van donderdag 25 oktober op vrijdag 26 oktober zal het laatste stuk tussen de Witte Paal en de aansluiting met de N48 worden aangepakt.

Tijdens de werkzaamheden zal de N36 in beide rijrichtingen worden afgesloten voor het verkeer. De omleidingsroutes worden met gele borden aangegeven.

Expositie aquarellen Hans Jansen over Vriezenveen

Hans Jansen  uit Vriezenveen heeft dit jaar een serie aquarellen gemaakt in en om zijn eigen woonplaats. Deze aquarellen vormen de basis van de expositie die vanaf dinsdag 9 oktober van hem te zien is in het Historisch Museum Vriezenveen. De expositie duurt tot 7 december.

 Hans Jansen houdt ervan ter plekke naar de natuur te schilderen. Het direct naar waarneming tekenen en schilderen is voor hem een waarborg dat het eindresultaat fris en spontaan blijft. Direct naar waarneming ontstaan naast landschappen  ook bijvoorbeeld stillevens en portretten. Zijn werk blijft figuratief, hoewel het ook de neiging tot abstractie heeft.

Naast aquarellen zijn er in de vitrines ook een aantal van zijn schetsboeken in te zien. Hierin wordt duidelijk dat Hans Jansen vooral een tekenaar is, die in spontane lijnen de wereld om hem heen vastlegt. De beeldend kunstenaar Hans Jansen exposeerde op diverse plaatsen. Daarnaast is hij ook docent beeldende vormgeving en geeft hij workshops in portret- en modeltekenen en grafiek.

Het museum is gevestigd op Westeinde 54 te Vriezenveen en is open op dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur.