Category: overig

Aadorpweg tussen Vriezenveen en N36 voor 1,5 week afgesloten

Vriezenveen, 18 augustus 2018
Vanwege het aanleggen van ‘bermbeton’ langs de Aadorpweg in Vriezenveen is deze tussen de Merel en de op- en afritten van de N36 bij Aadorp van maandag 27 augustus tot en met vrijdag 7 september afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Ook de kruising van de Aadorpweg en de Merel zal worden afgesloten op donderdag 30 augustus tot en met vrijdag 31 augustus. Tijdens de werkzaamheden zal het verkeer worden omgeleid. Deze omleidingsroutes worden door middel van de gele borden aangegeven.

Gevallenen in Nederlands Indië werden herdacht

Op woensdag 15 augustus: ging op het Vredesplein in Vroomshoop de Nederlandse vlag in top bij het monument voor vrede, vrijheid en recht. Het lokale 4 mei comité stond die dag stil bij de beëindiging van de Tweede Wereldoorlog op 15 augustus 1945 door de capitulatie van Japan.

Op de glazen plaquette op het Vredesplein staan tussen de elf Vroomshoopse gevallanen voor vrede, vrijheid en recht drie namen van jonge Vroomshopers, die het hoogste offer, hun leven, gaven voor vrijheid, orde een rust in het toenmalige Nederlands Indië.

Albert van Dijk (20 jaar), Jan Vaartjes (22 jaar) en Hendrikus de Vries (19 jaar) keerden niet terug naar Vroomshoop en de nabestaanden werden in rouw gedompeld. Nog steeds worden de gevallenen in het verre Indië herdacht met als stille getuigen de bloemen, die voor het monument waren neergezet op 15 augustus.

Politie maakt werk van levensgevaarlijke inhaalactie op de N36

Rheezerveen, 16 augustus 2018
De politie heeft vandaag bekend gemaakt werk te gaan maken van de levensgevaarlijke inhaalactie op de N36 waarvan de beelden nu overal op internet te zien zijn. De politie is op zoek naar de vrachtwagenchauffeur die op een levensgevaarlijke manier een andere vrachtwagen inhaalde. Deze gevaarlijke inhaalactie gebeurde op de N36 ter hoogte van Rheezerveen.

Op het filmpje dat rond gaat op internet is te zien hoe een vrachtwagen met buitenlands kenteken een andere vrachtwagen in een bocht inhaalt over een doorgetrokken streep. Op dat moment komt er een auto tegemoet, die de vrachtwagen nog maar net kan ontwijken.

 

De politie is op zoek naar beide vrachtwagenchauffeurs en de filmer van deze inhaalactie.

N36 tussen Westerhaar en Mariënberg afgesloten door wegwerkzaamheden

Westerhaar-Vriezenveensewijk, 12 augustus 2018
De N36 tussen Westerhaar en Mariënberg zal vanaf morgenochtend 06:00 uur worden afgesloten vanwege wegwerkzaamheden. De weg tussen Almelo Noord en Wierden West zal een uur eerder worden vrijgegeven voor het verkeer. Rijkswaterstaat begint hiermee aan fase 3 van de werkzaamheden aan de N36 tussen Ommen en Almelo. Als alles volgens planning blijft verlopen zal de N36 op 3 september weer worden vrijgegeven voor het verkeer. Ook zal de N36 tussen Mariënberg en de witte paal enkele nachten worden afgesloten vanwege werkzaamheden. Deze werkzaamheden vinden plaats in de avond en nachtelijke uren vanaf 20:00 uur tot en met 05:00 uur in de periode van 20 tot en met 24 augustus.

Bevrijdingsdag Vroomshoop herleeft in boek en dvd

 

Het 4 mei comité Vroomshoop is erin geslaagd een prachtig fotoboek over 5 april 2018, de dag van de onthulling van het bevrijdingsreliëf, uit te brengen. John Mulder van Buro Kordaat is de vormgever, Erwin Heuver de fotograaf en Hans Nieboer maakte de begeleidende teksten. In 60 bladzijden komen in het rijk gelustreerde boek ‘Een bewogen dag’ alle activiteiten van 5 april 2018 voorbij. De adoptieoverdracht van het V-monument met de basisscholen De Schakel en Nieuwoord op het Vredesplein, de receptie van het 30-jarige 4 mei comité Vroomshoop, de expositie ‘Vrijheid geef je door’ en de bijeenkomst in de theaterzaal in Het Punt zijn terug te zien. Uiteraard komt ook de massaal bezochte onthulling van het bevrijdingsreliëf langs het Zwolsekanaal in Vroomshoop uitgebreid in beeld. Het fraaie fotoboek ‘Een bewogen dag’ is voor slechts € 10,00 aan te schaffen.

Daarnaast wordt door het 4 mei comité Vroomshoop een unieke dvd uitgebracht. Die dvd is ontleend aan de indringende documentaire van Dennie van Dijk, met interviews van Hans Nieboer en toepasselijke pianomuziek van Gezinus Veldman. Met zeven oud-gegijzelden van 5 april 1945, toen nog kinderen, die mee moesten met de gijzeling langs het kanaal van een deel van de Vroomshoopse bevolking, wordt teruggeblikt op de zo bewogen Bevrijdingsdag van Vroomshoop. Wim van den Bosch uit Almelo, Bep de Olde-Gerrits uit Hardenberg, Gerrit Post uit Nijverdal, Jan Sierink uit Hardenberg, Janny Visscher-de Groot uit Emmen en de Vroomshopers Guus Kempe en Diny Knegt-Lucas vertellen recht vanuit hun hart en zonder opsmuk hun doorleefde verhalen over 5 april 1945 in afwisselend het Nederlands en het Twents. Dat gebeurt in de woning aan de Hoofdstraat in Vroomshoop van Eltjo Haselhoff, zoon van wijlen Frits Haselhoff, oud-commandant van de lokale verzetsgroep en op locaties, waar de gijzeling door de Duitse soldaten zich afspeelde. De indrukwekkende dvd ‘Een ware bevrijding’ is ook voor € 10,00 aan te schaffen.

Het boek ‘Een bewogen dag’ en/of de dvd ‘Een ware bevrijding’ kunnen besteld worden bij voorzitter Hans Nieboer van het 4 mei comité Vroomshoop: De Elzen 34, 7681 HE Vroomshoop, e-mailadres nieboerhans@gmail.com, tel. 0546-643384. Dat kan ook bij penningmeester Mariska Eggens van het 4 mei comité Vroomshoop: Tonnendijk 103, 7681 BL Vroomshoop, e-mailadres mariskae@kpnmail.nl, tel. 06-25324815. Het betreffende bedrag kan overgemaakt worden op bankrekeningnummer NL20 RABO 0366 65 00 92 ten name van het 4 mei comité Vroomshoop onder vermelding van ‘fotoboek 5 april’ en/of ‘dvd 5 april’. Snel reageren lijkt verstandig, want de voorraad is beperkt.

Rieju-brommer gestolen uit achtertuin in Westerhaar

Westerhaar-Vriezenveensewijk, 6 augustus 2018
In de nacht van zondag op maandag is er een Rieju-brommer gestolen uit de achtertuin van een woning van de ouders van de 17-jarige eigenaar van deze kostbare brommer. De brommer waar hij meer dan 200 tot 300 uur aan sleutelde stond in een afgeschermde tuin vertelde de eigenaar tegen de Tc Tubantia. Maandagochtend werd de eigenaar met een vreemd gevoel wakker, waarna hij later opmerkte dat zijn brommer was verdwenen. De buren hebben rond half vier in de nacht twee personen gezien in de straat. Enige tijd later werden de personen opnieuw gezien met de Rieju-brommer in de hand. Aan het einde van de straat werd de brommer gestart waarna deze spoorloos verdween.

De eigenaar heeft maandag aangifte gedaan bij de politie en hoopt dat de brommer snel word gevonden. De brommer is voorzien van diverse stickers van o.a. een motorclub uit Duitsland en een brommerclub. Naast deze opvallende stickers heeft de brommer een blauw met wit frame en het kenteken FD-82-6J .

Heeft u in de nacht van zondag op maandag deze opvallende Rieju-brommer gezien in Westerhaar of omgeving? Ziet u de brommer op een andere locatie? Of heeft u andere informatie die naar de dader(s) leidt van deze diefstal? Neem dan contact op met de politie via het nummer 0900-8844. Of via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

Leden Nut en Genoegen Vriezenveen behalen mooie resultaten

 

Afgelopen weekend werd door de Nordhornse konijnenvereniging I153 de 2e open Grensland jongdierenshow georganiseerd. Op deze show werden 500 konijnen tentoongesteld. Namens Nut en Genoegen namen de Vlaamse Reuzen van Johan Leus en Jorieke Hospers deel aan deze show. De 4 konijngrijze Vlaamse Reuzen van Johan Leus behaalden een 8.5/8.4/8.4/8.3, met deze resultaten werd Johan Grenslandmeister van de groep grote rassen. De 2 gele Vlaamse Reuzen van Jorieke Hospers behaalden een 8.5/8.4 wat goed was voor ereprijs 1. Het was een zeer gezellige en geslaagde show.

foto van Nut en Genoegen Vriezenveen.

Aanrijding op kruising Aadorpweg met Verzetstraat in Vriezenveen


Vrijdagochtend heeft er een ongeval plaats gevonden tussen twee voertuigen op de kruising van de Aadorpweg en de Verzetstraat in Vriezenveen. Bij het ongeval raakte niemand gewond, wel werden de drie inzittenden, een man en twee kinderen en de bestuurder van het busje door het ambulancepersoneel onderzocht. Geen van de vier moest voor verder onderzoek mee naar het ziekenhuis. Het ongeval gebeurde nadat een van de voertuigen mogelijk door het oranje of rode licht is gereden. Hierdoor kwamen de voertuigen met een forse snelheid met elkaar in botsing. De politie is een onderzoek gestart naar de toedracht van het ongeval. Omstanders en omwonenden klaagden over de korte ontruimingstijden van de verkeerslichten. Ook dit neemt de politie mee in het onderzoek.

PvdA-GroenLinks Twenterand steunt Stichting Leefbaar Buitengebied in bezwaar komst megastallen

 

Al vele jaren komt het onderwerp megastallen regelmatig terug op de agenda van de gemeenteraad van Twenterand. Dat is niet voor niets.

 

Er leven bij veel Twenteranders grote zorgen vanwege de komst van megastallen op de grens tussen de gemeenten Ommen en Twenterand. De zorgen gaan met name om de volksgezondheid. Denk hierbij aan mogelijke uitbraken van Q-koorts, aan MRSA besmettingen, e.d. Deze kunnen ook voor de mens gevaarlijk zijn. Daarnaast veroorzaken de megastallen veel fijnstof en stank. Ook daardoor kunnenn gezondheidsproblemen en hinder bij omwonenden en voorbijgangers ontstaan. De uitstoot van voor het milieu schadelijke stoffen uit de mest veroorzaken milieuschade en overlast. Bovendien leidt ook de toename van vrachtverkeer, in verband met de aan – en afvoer van dieren, voer en mest, tot milieuschade.

 

De gemeenteraad van Twenterand heeft zich in verschillende raadsperiodes verzet tegen de komst dan wel uitbreiding van megastallen. De raad wilde daarmee schade aan de volksgezondheid en milieuschade voorkomen. Opnieuw is de gemeenteraad geconfronteerd met een uitbreiding / nieuwvestiging van een megastal, nu op de grens met de gemeente Ommen. Ook nu is de raad van Twenterand tegen megastallen. Hoewel voormalig wethouder Engbers de raad verzekerde dat de regelgeving de komst van megastallen nu en in de toekomst zou voorkomen, blijkt dat toch niet het geval. Voor de gemeente Twenterand zijn er weinig mogelijkheden om de vestiging van de megastal tegen te gaan. Hier gaat de gemeente Ommen over.

 

PvdA-GroenLinks Twenterand heeft met grote moeite ingestemd met het voorstel, simpelweg omdat er op dit moment voor de gemeente te weinig mogelijkheden zijn om geen verklaring van geen bezwaar af te geven. PvdA-GroenLinks Twenterand heeft wel de motie gesteund waarin aan de gemeente Ommen gevraagd wordt om nauw te letten op naleving van de regels omtrent volksgezondheid en om in geval van overtredingen te gaan handhaven.

 

PvdA-GroenLinks Twenterand is blij met het initiatief van Stichting Leefbaar Buitengebied om een

bezwaarprocedure tegen dit bedrijf te starten en steunt het bezwaar dat de stichting heeft ingediend.

 

ZorgSaam Twenterand komt met ‘Meldpunt Eenzaamheid‘

Hoewel het project ‘Samen tegen eenzaamheid’ van ZorgSaam Twenterand nog drie maanden te gaan heeft, wordt nu al duidelijk dat er een lokaal ‘Meldpunt Eenzaamheid’ gelanceerd gaat worden in oktober. En dat is uniek, met name voor Twenterand en omstreken.

Hiermee wordt één van de belangrijkste resultaten van het project bereikt. Doel is dat inwoners en zijn sociale netwerk – zoals familie, buren, kennissen – én professionals in staat zijn eenzaamheid te herkennen (bewustwording), te benoemen en het bespreekbaar te maken. Met ‘Coalitie Erbij’, een landelijke organisatie die veel kennis heeft over het thema eenzaamheid, wordt samengewerkt.

Verborgen probleem

Eenzaamheid is veelal een verborgen probleem. Het is namelijk niet aan mensen te zien of zij zich eenzaam voelen en er wordt weinig over gepraat. Eenzaamheid komt in alle lagen van de samenleving voor. Het treft zowel jong als oud. Iedereen heeft wel eens een moment van eenzaamheid gekend alleen is zij zich hier niet altijd bewust van. Eenzaamheid is niet alleen het gemis aan contacten maar ook het gevoel je niet verbonden voelen met je omgeving. Je kunt bij wijze van spreken heel veel vrienden hebben maar je toch eenzaam voelen.

Week tegen de Eenzaamheid

Net als voorgaande jaren zal ZorgSaam Twenterand van de partij zijn in de ‘Week tegen de eenzaamheid’, die dit jaar plaatsvindt van donderdag 27 september tot en met zaterdag 6 oktober. ZorgSaam Twenterand wil als kartrekker hiermee extra aandacht vragen voor eenzaamheid in Twenterand samen met de netwerkpartners. Er zullen meerdere activiteiten worden georganiseerd waarbij de verbinding wordt gezocht. Activiteiten die tegen die tijd op onze website en Facebook wordt aangekondigd.

Info

ZorgSaam Twenterand heeft het thema eenzaamheid sinds twee jaar hoog op de agenda staan. Zo is het project ‘Samen tegen eenzaamheid’ gestart. Via fondsenwerving is financiële steun ontvangen van het VSB Fonds, Provincie Overijssel, ZorgSaam Twenterand Projecten en het Oranje Fonds. Meer informatie is te vinden via deze link:
http://www.zorgsaamtwenterand.nl/nieuws/2017/fondsen-steunen-project-samen-tegen-eenzaamheid/