Category: overig

Zingen en blazen tijdens Sundays’ Classic in Het Punt Vroomshoop

VROOMSHOOP – Dubbelkwartet G-Groot en kopergroep De Harmonie Vroomshoop komen op zondagmiddag 16 december weer naar Het Punt voor een Sundays’ Classic. In intieme setting kunnen bezoekers genieten van licht klassieke én moderne zang en muziek. Samen staan ze garant voor een heerlijk ontspannen muzikale middag. Het repertoire doet denken aan de concerten van André Rieu. Dat wordt dus genieten voor de bezoekers van dit sfeervolle “dubbelconcert”!
G-Groot bestaat zoals ‘dubbelkwartet’ al doet zeggen uit acht zangers, met leden woonachtig in Vroomshoop, Vriezenveen en het Sallandse Mariënheem en Heeten. Samen zingen ze onder leiding van Caspar Rodijk. De kopergroep van de Harmonie Vroomshoop bestaat uit 8 à 9 enthousiaste koperblazers. Het genre strekt zich uit van populair tot licht klassiek. De muziek is soms heftig en dan weer heel gedragen. Maar de typische “brass-sound” blijft altijd herkenbaar. “Dubbelkwartet G-Groot is veelzijdig. We zingen in verschillende talen; de muziek komt uit verschillende continenten en bestaat uit diverse stijlperiodes,” zo verwoordt Caspar Rodijk. Er is echt ‘voor elk wat wils’. De muziek van G-Groot ontroert mensen, het boeit en raakt.

Veel mensen denken bij klassieke muziek meteen aan zware kost. Moeilijke en ontoegankelijke muziek. Rodijk legt uit dat dat echt niet het geval is: “Zo zien wij dat helemaal niet. Er zullen zeker serieuze gedragen momenten zijn, maar er is juist ook veel lichtheid en vrolijkheid te beleven. Boeiende samenklanken en swingende ritmes. Vergelijk het bijvoorbeeld met de klassieke muziek van André Rieu. Daar hoeft men geen muziekwetenschappen voor gestudeerd te hebben om dat mooi te vinden”. Hoewel het dubbelkwartet haar wortels heeft in de klassieke muziek, wordt er tijdens concerten ook gewoon Top40-muziek gezongen. “Na afloop van een concert maken we ook regelmatig mee dat mensen op ons afstappen en zeggen: ‘Goh, ik heb van nature niet een grote binding met Klassieke muziek. Ik zou 1-2-3- niet zo snel voor kiezen, maar wat ik nu gehoord heb vond ik toch wel heel erg mooi’”.

Het koor G-Groot en de kopergroep hebben samen al eens eerder een succesvol concert verzorgd. Voor deze Sundays’ Classic is een heel gevarieerd programma samengesteld. Koor en kopergroep treden samen op, maar ook afzonderlijk. Een aantal stukken zal het publiek bekend in de oren klinken en de afwisseling tussen zang en blazers zorgt ervoor dat de bezoekers zich geen moment zullen vervelen. “Menigeen wordt op zijn eigen manier, op zijn eigen moment geboeid, of geraakt door de klanken die er klinken. Aan de stilte in het publiek merk je dan dat de muziek landt. We maken ook regelmatig mee dat er een traantje wordt weggepinkt. Dat geeft ons dan weer de kick om door te gaan. We weten dan dat we goed bezig zijn. En, zoals één van onze vorige concertbezoekers vertelde, ‘De thuisblijvers hadden weer ongelijk vandaag’”.G-Groot en koperband De Harmonie | Sundays’ Classic

Datum: 16 december 2018
Aanvang: 11.30 uur
Kaarten: € 15,00 (incl. kop koffie of thee (per reservering, dus niet per ticket, berekenen wij € 2,50 administratiekosten)

Meer informatie & trailer:
www.welkombijhetpunt.nl

Beeldmateriaal
Bijlage: © G-Groot.

Aftellen naar HET kerstfeest van Twenterand!

Beeldmateriaal

Bijlage: © Herman Pierik

VROOMSHOOP – Alweer voor het derde opeenvolgende jaar staat de Enschedese (rock)band ENorm, alom bekend van hun nummer ‘Op hoes an veur Kesmis’ voor Serious Request 2012 in Enschede, weer in Het Punt. Op zaterdag 15 december begint de kerstperiode pas echt met hét concert om helemaal in de kerststemming te komen. Kerst met Ballen ‘A merry Rockin’ Christmas’ belooft weer een grandioos feestje te worden, mét kerstig tintje. Een gevarieerde show, waarbij ENorm dit jaar een echt huiskamersfeertje wil overbrengen. Het visuele, met geweldig licht en geluid, moet dat gevoel alleen maar versterken.

Het is inmiddels voor velen een traditie geworden om de kerstdagen in te luiden met Kerst met Ballen. Maar wat is nou het geheim van het succes van dit concert? Erik ten Bos, leadzanger van ENorm, legt uit: “We denken dat het een combinatie van factoren is. Ten eerste is het een gezellig feest waarmee het begin van de kerstvakantie wordt ingeluid. Vrienden en bekenden komen jaarlijks naar het concert en het is voor velen dan ook een soort reünie. De stropdas gaat af en het kerstpak gaat aan. Daarnaast spreekt de samenstelling van de show veel mensen aan: een mix van bekende kerstnummers, Top2000-stukken en eigen werk. Alles in een stevig rock-jasje”.

Maar dat is het niet alleen, die feeststemming waar de meesten van ons in deze periode zich in verkeren. “Het belangrijkste element is misschien wel dat we ieder jaar de show aanpassen met nieuw repertoire, verschillende gastmuzikanten uitnodigen en elke keer een andere sfeer op het podium en in de zaal neerzetten. Als je niet innoveert heeft het publiek het wel een keer gezien en komen ze niet terug”. Dat bezoekers terugkomen, blijkt wel uit het jaarlijkse succes van deze concertreeks. Ieder jaar speelt ENorm voor uitverkochte zalen. “Na Kerst met Ballen begint Kerst pas echt, zo ervaren wij het maar onze bezoekers ook. En niet alleen om ons als band, maar om het gevoel dat we steeds weer proberen over te dragen”, zo verwoordt Ten Bos.

De band speelt naast Het Punt te Vroomshoop ook in Enschede, Oldenzaal en op de kerstmarkt in Oelde (Duitsland). Een select aantal locaties, stuk voor stuk speciaal voor de bandleden. Zo ook spelen in Twenterand. “Elke zaal heeft zijn eigen identiteit. In Het Punt bijvoorbeeld is er altijd een gezellig publiek. De diversiteit in leeftijd is heel bijzonder en ook kenmerkend als we er spelen. Ik zie mensen voor me van 70+, maar ook 20-plussers en alles wat er tussenin zit. Alle leeftijdsgroepen zijn er te vinden. En dát is het echter kerstgevoel! Voor iedereen is er muziek. Van oude klassiekers tot moderne nummers, ons eigen repertoire en natuurlijk een boel kerstmuziek”, sluit Ten Bos enthousiast af.

Ouder & Kind gebarenworkshop in de bibliotheek Vriezenveen

Wil jij communiceren met je kind nog voordat hij kan praten? Kom samen, spelenderwijs kennismaken, met babygebaren. Op 19 december organiseert Baby- en kindergebaar in Vriezenveen een speciale babygebaren workshop voor ouders en kinderen in de bibliotheek Vriezenveen.

Babygebaren, wat is dat?

Hoewel een baby gemiddeld pas rond de 18 maanden begint met praten is hij al veel eerder fysiek in staat om te communiceren. Het praten, het bewegen van je mond, is onderdeel van de fijne motoriek. Het maken van bewegingen met je vingers, handen en armen valt onder de grove motoriek. De grove motoriek is bij een baby eerder ontwikkeld. Hierdoor kan hij eerder met zijn handen duidelijk maken wat hij wil, dan met zijn mond.

Tussen de 6 en 9 maanden zijn de hersenfuncties voldoende ontwikkeld zodat het kind de omgeving om zich heen kan opnemen en observeren. Denk bijvoorbeeld aan een vliegtuig in de lucht of een eendje dat in de vijver zwemt. Een kind wil graag met je delen wat hij ziet of nodig heeft maar kan dat nog niet vertellen. Door het gebruiken van babygebaren kan hij echter wel met jou communiceren.

Spelenderwijs leren

Baby- en kindergebaar is een landelijke organisatie die gespecialiseerd is in activiteiten rondom babygebaren. Spelenderwijs leren staat hierbij voorop. Docent Sanne vertelt; “Tijdens de workshops gaan we bijvoorbeeld voorlezen. Dat is al leuk opzich. Maar het kan nóg leuker; samen plaatjes kijken, liedjes zingen over het verhaal en bijbehorende gebaren maken. Kinderen kunnen al op jonge leeftijd gebaren maken. Handig, want ze kunnen deze gebaren niet alleen inzetten bij het boekjes lezen, maar ook in hun dagelijkse communicatie. Zo kunnen ze al vanaf 8 maanden oud vertellen wat ze willen, nodig hebben of buiten voorbij zien komen.”

Ouder & kind gebarenworkshop

Op 19 december organiseert Sanne Kobus van Baby- en kindergebaar samen met de bibliotheek Twenterand een ouder & kind gebarenworkshop. Deze workshop in de bibliotheek Vriezenveen heeft als thema Kerst en is voor ouders/verzorgers met kinderen van 0-4 jaar. De workshop start om 9.00 uur en duurt 45 minuten. Opgave voor 16 december. Bij de opgave graag naam en geboortedatum van uw kind vermelden. Kosten: Gratis. Meer informatie & inschrijven; info@bibliotheektwenterand.nl of kijk op de website www.bibliotheektwenterand.nl

Vragen over Streektaal Nedersaksiche taal

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de regionale
bestuurders van Noordoost Nederland hebben onlangs een convenant ondertekend
waarin ze afspreken samen te werken aan het behoud van de Nedersaksische taal.
Het Nedersaksisch is een volwaardig en zelfstandig onderdeel van de
taalsystematiek in Nederland en kent 7 hoofdvarianten, waaronder het Twents en
Sallands, en heeft in de gemeente Twenterand vele sprekers. Volgens de PvdA
GroenLinks Twenterand heeft een eigen taal veel waarde en een verbindende rol
voor een groot deel van de inwoners in de gemeente Twenterand. Ook zijn wij van
mening dat vele gasten, zoals toeristen, van onze gemeente het dialect weten te
waarderen.
De fractie van de PvdA GroenLinks Lokaal vindt de streektaal een verrijking van de
cultuur en het behoud hiervan belangrijk. Behalve het spreken van het dialect zien wij
daarom ook graag dat het dialect zichtbaar wordt in de gemeente Twenterand.
Vragen:
1. Vindt u net als de PvdA GroenLinks Twenterand het behoud van de streektaal
belangrijk?
2. Kunt u aangeven wat de gemeente Twenterand er op dit moment aan doet om
onze eigen streektaal te behouden?
3. Vindt u dat het belangrijk is om het dialect ook zichtbaar te maken in de gemeente
Twenterand?
4. Bent u bereid, waar mogelijk, via historische kringen, plaatselijk belang of met
behulp van oude Twenteranders na te gaan of oude streek- en/of plaats
aanduidingen in de gemeente Twenterand, aan te duiden?
PvdA GroenLinks Twenterand
Stephan Reusken

SchrijfavondAmnesty op 10 december

Maandagavond 10 december a.s.van half zeven tot half acht is er weer een schrijfavond van Amnesty International in de Openbare Bibliotheek, Jonkerlaan 4 in Vriezenveen.
Rond 10 december voeren we actie voor vrouwelijke mensenrechtenactivisten van over de hele wereld.
Vrouwen die demonstreren voor gelijke kansen, kritiek uiten op hun regering, zich niet laten wegsturen van hun land.
Want vrouwen die hun nek durven uit te steken krijgen nog vaker dan mannen te maken met (seksuele) intimidatie, lastercampagnes en verkrachting.
Kom ook mee schrijven! Je bent van harte welkom. Wij zorgen voor informatie en voorbeeldbrieven.
Ben jij de vrijwilliger, die de schrijfavonden steeds voorbereidt en mogelijk maakt?
Kom eens meedoen of mail naar: amnestyschrijfgroep@icloud.com

Meedoen nu, is meetellen straks.

“Meedoen nu, om later ook mee te tellen”, is het motto van Leergeld Nederland. Leergeld is een vrijwilligersorganisatie, die de hulpverlening aan kinderen lokaal heeft georganiseerd via inmiddels ruim 100 autonome stichtingen die actief zijn in 265 Nederlandse gemeenten. In Twenterand is op initiatief van de Lions onlangs de stichting Leergeld Twenterand opgericht.

Leergeld heeft als missie het voorkomen van sociale uitsluiting van kinderen uit gezinnen met minimale financiële middelen. Leergeld biedt kansen aan kinderen in de leeftijd van 4 tot 18 jaar om te kunnen deelnemen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten. “Alle kinderen moeten kunnen meedoen”, ook als er onoverkomelijke financiële hindernissen lijken te zijn. Ze moeten mee kunnen op schoolreis, moeten kunnen gaan sporten of muziekles kunnen krijgen. Ook kan Leergeld  vaak een (tweedehands) fiets of computer regelen als een kind die niet heeft. Allemaal normale levensbehoeften, waardoor kinderen zich kunnen ontplooien, ontwikkelen en meetellen. Leergeld biedt kinderen hiermee een springplank, waardoor zij opbloeien, kennis en vaardigheden ontwikkelen en eigenwaarde krijgen. Meedoen nu betekent voor de kinderen dat ze meetellen in hun latere leven.

Alle lokale Leergeld stichtingen zijn verenigd in de Vereniging van Stichtingen Leergeld in Nederland (Leergeld Nederland). Alle stichtingen werken volgens dezelfde Leergeld formule, en zijn allen gelijk georganiseerd. Het lokale bestuur zorgt voor lokale fondsenwerving en PR. Een coördinator en een aantal intermediairs begeleiden een hulpvraag. Alle ruim 100 stichtingen samen hebben vorig jaar ruim 100.000 kinderen kunnen helpen.

Informatie over Leergeld Nederland is te vinden op www.leergeld.nl. De nieuwe stichting Leergeld Twenterand (SLT) gaat zich, na een opleidingstraject,  in 2019 aansluiten bij de landelijke vereniging en is dan ook via www.leergeld.nl bereikbaar. Tot die tijd is Jan Voorbergen de contactpersoon van de stichting SLT. Hij is bereikbaar via email: jvoorbergen@hotmail.com

 

Lions Twenterand zal de opbrengst van de komende kerstwandeling als startsubsidie aan de nieuwe stichting SLT doen toekomen. Het is de bedoeling dat hieruit in de loop van 2019 de eerste hulpvragen worden gefinancierd. De kerstwandeling wordt volgens traditie weer gehouden op tweede kerstdag van 11.00u tot 14.00u in het Eerder Achterbroek tussen Ommen en Den Ham. Met als startplaatsen: parkeerplaats Meiersbos aan de Junnerdijk en de kruising Ganzenmars / Janmansweg.

Douwe Egberts punten voor de voedselbank

Evenals in de vorige jaren steunt Lions Twenterand aan het einde van dit jaar ook nu weer de nationale Douwe Egberts actie waarbij waardepunten worden ingezameld voor de voedselbank. In de komende maand december kunnen DE-waardepunten worden ingeleverd bij de inzamelpunten van Lions Twenterand. Douwe Egberts verhoogt het aantal door ons ingeleverde punten en wisselt ze begin maart 2019 in voor pakken koffie die worden gedoneerd aan de lokale voedselbank.

De koffie wordt vervolgens wekelijks toegevoegd aan de voedselpakketten voor mensen die dat heel hard nodig hebben. Koffie is een zeldzaam product voor voedselbanken omdat het bijna nooit wordt ‘afgeschreven’. Koffie komt dus sporadisch voor in voedselpakketten. Daarom wordt uw bijdrage nu des te meer gewaardeerd. Inmiddels doen meer dan 100 gemeenten mee aan deze actie. Laten we zorgen dat Twenterand daarin positief opvalt en zoek al uw blikjes en laatjes af naar vergeten punten.

Uw waardepunten, bij voorkeur geteld, kunt u inleveren op de volgende adressen: Jumbo Vriezenveen (Krijgerstraat), Jumbo Westerhaar (Kervelplein), Jumbo Vroomshoop (Lindeflier), Jumbo Den Ham (Grotestraat), Coop Supermarkten Vroomshoop (De Koele), Coop Supermarkten Vriezenveen (Westeinde). Op deze adressen staan verzamelboxen met de logo’s van Douwe Egberts en Lions International.

 

 

Kerstman staat op voor dementie

 

RIJSSEN/TWENTERAND – Hij wist al een tijdje dat hij iets wilde doen voor de stichting Alzheimer Nederland. Begin dit jaar besloot Rijssenaar Gerrit van de Riet om zijn baard te laten staan om zo geld in te zamelen voor de strijd tegen dementie.

“Mijn zwager heeft vroege dementie. Voor hem en zijn mantelzorger (zus Hermien) ben ik deze actie gestart”, benadrukt Gerrit. Meer dan 270.000 mensen in Nederland hebben dementie. Achter ieder van hen gaat een heel leven schuil. Zwager Henk Middag uit Vroomshoop is één van de twaalfduizend Nederlanders jonger dan 65 jaar met een vorm van dementie. Dementie ontwricht het dagelijks leven van mensen die door dementie worden getroffen en dat van hun dierbaren. Alzheimer Nederland is er voor hen. Het is hun missie om dementie te voorkomen of genezen. En tot die tijd maken ze zich sterk voor het verbeteren van de levenskwaliteit van mensen met dementie en hun omgeving.

“Ik wil graag iets betekenen voor deze stichting en de organisaties die hierbij betrokken zijn”, legt Gerrit uit. “Mijn familie bezoekt regelmatig het Alzheimer Café in de gemeente Twenterand en krijgen daarnaast mantelzorgondersteuning via Evenmens, informele zorg voor elkaar. Het is belangrijk dat deze vorm van ondersteuning blijft bestaan. Voor hen wil ik zoveel mogelijk geld inzamelen. Begin 2018 heb ik besloten om mijn baard te laten groeien. Op 15 december wordt deze er afgeschoren door een kapster, die werkzaam is bij Kapsalon Brand in Rijssen. Ook zij heeft met alzheimer in de familie te maken en kent de impact van deze ziekte op een gezinsleven.”

Voordat het zover is, probeert Gerrit eerst zo veel mogelijk geld in te zamelen. Minstens 1000 euro, anders blijft de baard gewoon staan. Daar is de Rijssenaar heel stellig in. Van de Riet gaat tijdens de speciale koopzaterdag op 15 december verkleed als kerstman op pad in het centrum Rijssen. U kunt die dag rechtstreeks geld doneren bij de kerstman. Het uiteindelijke bedrag wordt gebruikt voor de alzheimer trefpunten in Rijssen en Twenterand en onderzoek naar alzheimer.

“Ik heb er erg veel zin in. Via mijn werk als verkeersregelaar ontmoet ik vele mensen. De reacties zijn goed. Ik laat het maar gewoon op me afkomen. We gaan het zien!”, aldus Gerrit.

Alzheimertrefpunt
Het Alzheimer Trefpunt biedt ondersteuning aan mensen met dementie en hun naasten via Alzheimer Cafés, Theehuizen en Trefpunten door het verzorgen van informatie- en voorlichtingsbijeenkomsten, het organiseren van activiteiten en belangenbehartiging . Wij zijn gesprekspartner bij gemeenten, zorgaanbieders, zorgverzekeraars en het zorgkantoor.

 

Bijeenkomst voor lotgenoten met een verlieservaring

Evenmens, Samen verder organiseert op 11 december een bijeenkomst in Twenterand voor lotgenoten met een verlieservaring. Het thema is ‘Ontmoeten’.

Het verlies van een dierbare kan het gevoel geven dat niets er meer toe doet. Toch moet of wil je verder met je leven. Soms weet je het even niet en kun je wel wat steun gebruiken. Misschien is een lotgenotengroep dan iets voor u. De onderliggende herkenning geeft vaak steun, je hoeft er niet alleen voor te staan.

Deze ochtend in Twenterand is bedoeld om samen verder te kijken welke behoefte er bij u is. Wilt u in de toekomst liever meedoen met een wandeling in de buurt of wilt u juist deelnemen in een lotgenotengroep van maximaal 8 deelnemers… De volgende datum wordt dan met u besproken. Op 11 december zijn er geen kosten. Een vrije gift is welkom.

Tijd: 10-12 uur bij de Beuk in Den Ham. Voor verdere ontmoetingen zijn de kosten alleen uw eigen koffie of thee.

Indien mogelijk graag opgeven via: iversmissen@evenmens.nl of telefoon 0548-638830.

Geen kerst maar nieuwjaarsmaaltijd Eetmee Vriezenveen

De kerstmaaltijd van Eetmee Vriezenveen wordt verplaatst

De kerstmaaltijd van Eetmee Vriezenveen bij restaurant Koebrugge kan door omstandigheden niet doorgaan op maandag 17 december. In plaats daarvan kan aangeschoven worden bij de nieuwjaarsmaaltijd op maandag 7 januari 2019.

Gasten die zich al op enigerlei wijze hebben opgegeven hoeven zich niet opnieuw aan te melden. Wel stellen we het zeer op prijs dat u zich afmeldt als u niet aanwezig kunt zijn tijdens de nieuwjaarsmaaltijd.

Opgeven voor de maaltijd is mogelijk tot drie werkdagen voor de maaltijd: www.eetmeetwenterand.nl Telefoon (0546) 481 456.

Onze excuses voor het ongemak.