Archive for: augustus 2017

Levend Vroomshoop sluit Monumentendag af met Muzikale Vertelavond ‘Bij Saartje’

 

Open Monumentendag 2017, zaterdag 9 september, staat deze keer ook in het teken van de Week van de Amateurkunst. En het thema is dit jaar ‘boeren, burgers en buitenlui’.

Al een aantal jaren organiseert de Stichting Levend Vroomshoop op Monumentendag een muzikale afsluiting op een verrassende locatie. De kapel naast de RK kerk te Geerdijk, de boerderij van Eggens aan de Tonnendijk, de silo van de Boerenbond / Hein Heun Sloopwerken aan de Schoolstraat, en het witte kerkje aan de Geerdijk te Den Ham waren al eens plaats van handeling. Dit jaar is dat Lunchroom ‘Bij Saartje’ aan de Sluis 8 te Vroomshoop. Wij nodigen alle boeren, burgers en buitenlui graag uit deze muzikale avond bij te wonen!

Vanaf 19.00 uur staat de koffie met wat lekkers klaar. We beginnen om 19.30 uur met de weemoedige klanken van het accordeon, bespeeld door Lineke Schippers-Benus.
Daarna komen de vertellingen, ondersteund of afgewisseld met muziek. Die verhalen nemen Ina Laarman (oud-docente Nederlands aan het Noordik), Hidde Visser (oud-wethouder gemeente Twenterand) en Thea Kroese (bestuurslid van Levend Vroomshoop) voor hun rekening.

Halverwege is er een pauze. Het eerste drankje is voor onze rekening. Om ongeveer half 10 is het programma afgelopen.

De ruimte ‘Bij Saartje’ is beperkt, dus vol = vol. Wie zeker wil zijn van een plaats, kan mailen naar info@levendvroomshoop.nl of bellen naar 0546-642191.

De entree is vrij, maar we vragen u bij vertrek om een vrije gift.

 

Vroomshoopse Boys overklast vv Voorwaarts in de tweede helft

 

In de vierde  oefenwedstrijd ter voorbereiding op de competitie van de eerste klasse D. kreeg Vroomshoopse Boys kampioen en promovendus vv Voorwaarts uit Westerhaar-Vriezenveensewijk op bezoek op de Bosrand. De kersverse tweede klasser kon het de eerste tien minuten goed bijbenen, maar moest daarna in de vlot combinerende thuisclub haar meerdere erkennen. Ton Kunst opende de score in de 14e minuut namens de Boys, waarna uit een counter Voorwaarts-spits Jordy Harms 1-1 liet aantekenen. Jos Hutten zorgde ervoor dat Vroomshoopse Boys in de 31ste minuut op 2-1 kwam. Boys-verdediger Jordy Brinkman beleefde in de 34ste minuut de primeur van een gescoord doelpunt in het eerste elftal, waardoor de ruststand op 3-1 kwam.

In de tweede helft werd het krachtsverschil steeds meer zichtbaar en liep Voorwaarts constant  achter de feiten aan. In de 49e minuut tilde Jos Hutten de stand naar 4-1, waarna Melvin Hulsege in de 65ste minuut de 5-1 scoorde.  Jordy Hams bracht uit een tegenstoot in de 71ste minuut de 5-2 op het elektronisch scorebord. Jos Hutten bracht met z’n derde  en vierde doelpunt in de 71e en 77e minuut de stand op 7-2. Het slotakkoord kwam in de 81ste minuut toen een Voorwaarts-speler de bal in eigen doel werkte na weer een goed opgezette aanval van de thuisploeg.

Trainer Karlo Meppelink en zijn beide assistenten Arjan Paters en Stephan Bloemendal konden tevreden zijn met deze 8-2 oefenwinst. Karlo Meppelink gaf aan dat op zich een dergelijke uitslag van ondergeschikt belang is tijdens deze voorbereidingsperiode, maar dat het vooral om de progressie gaat wat betreft het veldspel en de conditionele gesteldheid van de spelers. Het scorend  vermogen was tijdens de eerste oefenwedstrijden nog een aandachtspunt. Dat wordt nu ook beter en hopelijk wordt die opgaande lijn in de komende bekerduels doorgetrokken, te beginnen op zaterdag 2 september thuis om 17.00 uur tegen vv Lemelerveld.

Cursussen en workshops afgestemd op senioren Twenterand

Steeds meer senioren doen het: Get digital!

Steeds meer mensen hebben naast een computer een smartphone, iPad of een tablet.
Dat geldt ook voor ouderen.
Geen wonder, je kunt steeds meer met zo’n apparaat, als je tenminste weet hoe het werkt. ZorgSaam Twenterand, Bibliotheek Twenterand en SeniorWeb helpen senioren hiermee op weg. En echt iedereen kan het leren.

Cursussen / workshops op maat
De cursussen en workshops zijn afgestemd op senioren en dus voor hen uitermate geschikt. In de lessen kunt u kennis maken met een computer, smartphone, iPad of tablet, en wordt u stap voor stap uitgelegd hoe ermee om te gaan en welke mogelijkheden het biedt.
De computercursus kan in z`n geheel (maximaal negen lessen), maar ook in twee onderdelen worden gevolgd, afhankelijk van voorkennis en ervaring.

In de tablet en smartphone cursus wordt aandacht besteed aan de mogelijkheden en functies van deze (mobiele) apparaten. Maar ook aan apps en WhatsApp, foto’s maken, bewerken en delen,  het luisteren naar muziek of een boek, de navigatie-functie van uw smartphone en nog veel meer! Alle cursussen worden begeleid door kundige docenten c.q. ambassadeurs van SeniorWeb met assistenten. De cursussen worden gehouden in de leercentra van de bibliotheken in de gemeente Twenterand.

Aanmelden
De lessen starten bij voldoende deelname in de eerste week van oktober. Voor meer informatie en opgave voor een cursus kunt u bellen, (0546) 481 456 of een e-mail sturen naar contact@zorgsaamtwenterand.nl. Aanmelden via de bibliotheek Twenterand is ook mogelijk.

 

 

Echtpaar Prenger – Schokker Vroomshoop 60 jaar getrouwd

Het echtpaar Prenger – Schokker uit Vroomshoop was zondag 27 augustus 60 jaar getrouwd.
Om hen met dit heuglijke feit te feliciteren bracht burgemeester Van der Kolk het echtpaar maandag 28 augustus een bezoek.

De heer J.H. (Jan) Prenger is geboren op 29 mei 1931 in Almelo. Zijn echtgenote, mevrouw  J.M. (Johanna) Prenger – Schokker werd op 25 januari 1935 geboren in Vriezenveen.

De heer en mevrouw Prenger – Schokker trouwden op 27 augustus 1957 in de gemeente Vriezenveen. Het echtpaar heeft een zoon en een dochter en vier kleinkinderen.

Louise Bramer in expositieruimte Historisch museum Vriezenveen

De ideeën waren er al lang, de aanleiding kwam in mei dit jaar met de expositie over “Het Verzet Kraakt”. Het Historisch museum Vriezenveen denkt al lang over een vervolg op de herinrichting van 2013, toen de Russische afdeling werd vernieuwd. Grote wens was daarbij een speciale ruimte voor tijdelijke exposities op de benedenverdieping, daar waar nu de expositie “Het Verzet Kraakt” te zien is. Deze expositie eindigde op zaterdag 26 augustus. Onze tentoonstellingscommissie werkt echter hard aan een vervolgprogramma.

De expositie ruimte beneden zal als eerste gebruikt worden door kunstenares Louise Bramer uit Vroomshoop en wel vanaf  zaterdag 9 september. Vanaf die datum zijn haar werken 3 weken lang in ons museum te zien, tot en met zaterdag 30 september. Bij de opening van haar tentoonstelling op Open Monumentendag, zaterdag 9 september, zal Louise zelf ook aanwezig zijn, en bezoekers kunnen die dag aan haar vragen ter plekke een portret te tekenen. Dat is namelijk wat ze ook het liefste doet. Ze kan praten en tekenen tegelijk en ook het “model” hoeft tijdens het poseren niet super stil te zitten.

Louise is lid van “En Profil”, een vereniging van professionele sneltekenaars en karikaturisten. Maar ze doet veel meer.

 

Louise Bramer is geboren in Vriezenveen en volgde de opleiding aan de Groninger academie voor beeldende kunsten “Minerva” in Groningen en daarna een postacademische opleiding in Den Haag. Ze specialiseerde zich in portret- en modeltekenen en -schilderen. Haar werk is vooral realistisch. Louise Bramer was ruim 27 jaar docente aan een Instituut voor Kunstzinnige Vorming en geeft in haar atelier cursussen en workshops. Ze illustreert verder boeken, doet kunstprojecten voor bedrijven en ontwerpt logo’s en visite- trouw- en geboortekaartjes. Ze heeft  al diverse exposities gehouden in Nederland en Duitsland.

 

“Een levend persoon op het doek vastleggen is het meest uitdagende dat er is”, aldus Louise. “Dat kun je niet vergelijken met het schilderen van een bos bloemen of een landschap. Een portret is meer dan een gezicht. Ik probeer de hele persoon te vatten, ik schrijf een verhaal met de kwast. Daarom wil ik de mensen het liefst ook een keer of drie zien. En niet alleen stilzittend op een stoel, nee, ze moeten ook af en toe rondlopen. Dan let ik op hun houding, hoe ze praten, hun handen bewegen.”

Louise werkt in verschillende technieken en gebruikt voor haar  schilderijen op doek olieverf. Verder werkt ze ook met pastelkrijt, Siberisch krijt, of aquarel. Voor de tentoonstelling in het Historisch Museum zal ze een aantal werken kiezen die een goed overzicht geven van haar veelzijdige  productie.

Het museum is open van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00u tot 17.00u. Tijdens deze bijzondere expositie is het museum echter ook open op zaterdagen van 12.00u tot 16.00u en op Open Monumenten dag zelfs van 10.00u tot 16.00u. De toegangsprijs van de expositie is € 2,=. Wilt u ook het hele museum bezoeken dan betaalt u € 5,=. Uiteraard is op Open Monumentendag de toegang gratis.

 

 

Heleen Bosma vertelt over haar reis zonder geld voor Vrouwen van Nu Vriezenveen

Afdelingsavond Vrouwen van Nu Vriezenveen, donderdag 7 september

Heleen Bosma vertelt over haar reis zonder geld: “Ik ben geen heldin, dacht ik altijd over mezelf. Tot ik zonder geld op reis ging. Mijn man zette me af bij de oostgrens van Nederland (Duitsland) en ik wandelde naar het westen. In acht dagen lang trok ik zonder cent op zak door Overijssel . En ineens leek ik wel een soort heldin in de ogen van anderen. Stoer is het woord dat ik het meest heb gehoord. Ik weet nog steeds niet of het echt stoer was. Het heeft me wel diep geraakt. Ik ben omringd door liefde, en dat feit en het effect ervan hebben grote indruk op me gemaakt. Daar vertel ik u graag over”.

Aanvang 19.45 uur in het CCK2, Kerkstraat 2, Vriezenveen

Gasten zijn welkom. Zij betalen € 7,50.

Vroomshoopse Boys wint van vv Zuidwolde

 

Op de puike grasmat van De Bosrand trad Vroomshoopse Boys aan tegen vv Zuidwolde, een zondag tweede klasser. Dat betekende een weerzien met trainer Bas Bijen, die Vroomshoopse Boys tijdens het seizoen 2014-2015 onder z’n hoede had. De spelers van Boys-trainer Karlo Meppelink begonnen uiterst  voortvarend aan dit oefenduel. Met vlotte combinaties werd de defensie van de gasten zoek gespeeld en centrumspits Ramon de Jong doelpuntte in de 3e en 4e minuut. Na deze 2-0 kwam de wedstrijd wat meer in evenwicht, al bleef Vroomshoopse Boys sterker. In de 18e minuut teisterde Juliën Derks namens de Boys het aluminium boven de Zuidwolde-goalie.

De rust ging in met een 2-0 voorsprong voor de blauw-gele formatie, die in de tweede helft wat gas terug nam. Zuidwolde kwam tot enkele kansen, maar keeper Tim Sickman en zijn verdediging stonden pal. De scherpte was er evenmin bij enkele kansen voor de Boys. In de slotfase doorbrak middenvelder Lars Scholten dat beeld door na een goede individuele actie  via een tegenstander hard raak te schieten: 3-0. Dat was tevens de eindstand van een wederom nuttig oefenduel. Er werd in de volgende opstelling gespeeld: doel: Tim Sickman; achter: Jordy Brinkman, Ramon Bolks, Andjin van Veen en Robert Veld (Robin Drenthen); midden: Jos Hutten (Leon Dogger), Lars Scholten en Jelle Drees; voor: Melvin Hulsegge (Ernst-Jan Heideman), Ramon de Jong en Juliën Derks.

Vroomshoopse Boys 2 begon door vakantie van meerdere basisspelers verre van compleet aan het oefenduel tegen Enter Vooruit 2. De formatie van trainer Reinier de Jong verloor verdiend met 2-4  op de Bosrand.

Vroomshoopse Boys oefent op dinsdagavond 29 augustus tegen vv Voorwaarts uit Westerhaar-Vriezenveensewijk, dat afgelopen seizoen promoveerde naar de tweede klasse zaterdag. Om 20.00 uur wordt er op De Bosrand afgetrapt. Op zaterdag 2 september wordt door Vroomshoopse Boys de eerste wedstrijd in de voorronde van het bekertoernooi gespeeld. De tweede klasser zondag vv Lemelerveld  is de tegenstander op de Bosrand in Vroomshoop, waar om 17.00 uur met dit bekerduel begonnen wordt.

Evenementenagenda Twenterand e.o. september 2017

Dit overzicht is samengesteld op 25-08-2017, wijzigingen voorbehouden.
Kijk voor actuele gegevens op www.puurtwenterand.nl
Vrijdag 1,8,15,22 en 29 september
Den Ham
Boerderij en Pluktuin “De Lindetuinen”. Elke vrijdag in september geopend van 10 tot 17.00 uur. Locatie: De
Lindetuinen Boerderij-en pluktuin, Lindrot 2, Den Ham. Voor bezoek even bellen:0548-231966 of 06-28623728
www.lindetuinen.nl.
Vrijdag 1 en zaterdag 2 september
Vriezenveen
PlonZ Bruggefeest 2017. Het spetterende festival van Twenterand voor jong en oud! Locatie: Grand Café Seven,
Kanaalweg Zuid 1, Vriezenveen, 0546-339996,www.grandcafeseven.nl. Gratis entree. Aanvang: 14:00.uur.
www.plonz.com.
Vrijdag 1 en zaterdag 2 september
Vroomshoop
American Tukker Day. Vrijdagavond is er live muziek in de trailer (21.00 uur). Op zaterdag (vanaf 10.00 uur) een
gevarieerd programma met o.a. •Pro Wrestling Showdown •Burnout Team Spinning Wheels Een bijzondere show
met een rokende Amerikaanse politieauto en bijzondere voertuigen. •Fastdraw Duel shooting; Duelschieten met
originele/replica wapens uit het Wilde Westen. •Greyhound/schoolbus Maak een rondrit door Vroomshoop in een
echte Amerikaanse schoolbus/Greyhoundbus. •Show & shine contest; De mooiste Amerikaanse auto, motor en
truck worden gekozen en winnen een leuke prijs! •Diverse stands met allerlei American Lifestyle producten.
•Pinstripe-artiest Pinstripe EP zal live zijn bijzondere artwork laten zien en live plaatsen. •Tattoo-artiest Altijd al
een tattoo willen hebben of zien hoe een tattoo geplaatst word? Kom kijken naar deze needle-art van Eastside
tattoo. •Kidscorner Voor de kids is er de speciale Kidscorner met allerlei gratis activiteiten en natuurlijk een
springkussen. Verder de hele dag live muziek! Locatie: Vroomshoop-Oost, Vroomshoop. Entree gratis.
www.americantukkerday.nl.
Zaterdag 2 september
Den Ham
EK Dog Frisbee AWI. Spectaculaire dog frisbee shows. Ultieme samenwerking tussen baas en hond.
Locatie: Manege de Bosruiters, Ruiterpad, Den Ham. Entree gratis. Aanvang: 09.00-18.00 uur.
Zaterdag 2 september
Vroomshoop
DorpsBBQ in Vroomshoop. Voorverkoop kaarten bij Het Punt, DNNS, Schuurman schoenen ). De kaartjes zijn
€ 7,50 per persoon. Locatie: op het plein voor Grand Café en Sportcafé Het Punt, Burgemeester Koetjestraat 2,
Vroomshoop, 0546-705050. Bij de barbecue zal voor de kinderen een springkussen beschikbaar zijn en is er
tussen 17.00 uur en 18.00 uur een clown aanwezig. Daarnaast zal een DJ tropische nummers ten gehore
brengen zodat de bezoekers zich op een tropische bestemming wanen. Deelnameprijs 7,50 excl. drankjes.
Aanvang: 16:00-21:00. www.welkombijhetpunt.nl.
Zaterdag 2 september
Vroomshoop
AFGELAST !!!!! Grote streektaaloavond in het Punt.
Maandag 4 september en dinsdag 5 september
Twenterand
Week van de Alfabetisering. In Twenterand vragen de gemeente en Taalpunt Twenterand deze week aandacht
voor laaggeletterdheid door middel van verschillende activiteiten.
Startactiviteit bij Kinderopvang Dukkie in Vriezenveen met wethouder Martha van Abbema die vanaf 09.30 uur
voorleest aan kinderen. Gedurende de week komen diverse gasten langs om voor te lezen uit mooie
prentenboeken. Dit is ook het geval bij enkele andere kind centra: KDV De Hooiberg in De Pollen en KDV De
Giraffe en Kind centrum Dol.Fijn in Vroomshoop. Ook basisschool De Fontein locatie Hoofdweg doet mee aan de
voorleesactie.
Start VoorleesExpress Tijdens de Week van de Alfabetisering gaat ook de VoorleesExpress weer van start. Dit
najaar gaat opnieuw een aantal vrijwilligers van de VoorleesExpress bij in totaal acht Twenterandse gezinnen
voorlezen. Bij die gezinnen wordt in de periode tot eind januari twintig keer voorgelezen. Elke week komt een
vaste voorlezer een uurtje langs om voor te lezen, maar soms ook om een spelletje te doen of samen te zingen.
Op dinsdagmiddag 5 september wordt een gratis taalwandeling gehouden door het centrum van Vriezenveen.
Doel is om gesprekken aan te gaan naar aanleiding van de culturele bezienswaardigheden. Hierbij willen we
nieuwe inwoners van Twenterand en inwoners die hier geboren en getogen zijn met elkaar verbinden.
Burgemeester Annelies van der Kolk wandelt mee. Medewerking wordt verleend door het Historisch
Museum.Aanvang:14.00 uur -15.30 uur. Locatie: Bibliotheek Vriezenveen. Inlichtingen: 06-21612881,
www.bibliotheektwenterand.nl.
Woensdag 6,13,20 en 27 september
Den Ham
Rondleiding IVN Kruidentuin. Elke woensdagavond rondleiding in de Kruidentuin achter het Middendorpshuis.
De Kruidentuin bezit ook een kleine Bijbeltuin. Aanvang:19.00-20.00 uur. Groepen tot 30 personen graag op
afspraak (ook op andere dagen mogelijk).Locatie: IVN Kruidentuin, Grotestraat 4, Den Ham, 0546-672971. Entree
gratis. www.ivn.nl/afdelingdenham-vroomshoop.
Woensdag 6 tot en met 9 september
Vroomshoop
Feestweek Vroomshoop. Veelzijdig programma..Op het Oranjeplein vindt de traditionele kermis plaats. Dit jaar
treden in totaal vier artiesten op tijdens Feestweek Vroomshoop: DJ Paul Rabbering, 538-DJ Ivo van Breukelen,
DJ JWD en Jackfire. Nieuw dit jaar is dat er een liveband én een dj is op zaterdagavond. Locatie: Feesttent,
Oranjeplein, Vroomshoop Zie voor verdere informatie zoals prijzen en tijden:
www.oranjeverenigingvroomshoop.nl.
Woensdag 6 september
Vroomshoop
Women & Girls Summernight.. Een vrouwenfestijn wat zich speciaal richt op lekker eten en drinken in een
relaxte “Ibiza-sfeer”. Locatie: Feesttent Oranjeplein Vroomshoop. Gratis te bezoeken. Aanvang: 17.30-22.30 uur.
Er komen 10 hobbykoks in actie die hun specialiteiten op deze avond klaarmaken en verkopen. Ook zijn er
kookworkshops onder begeleiding van chef-koks uit de regio. Het wordt aanbevolen niet vooraf thuis te eten. Alle
gerechten worden aangeboden in de hoeveelheid van een tapas. Elk gerecht is op deze avond te koop voor 1
euro. Naast aandacht voor eten en drinken zijn er drie themapleinen: Beauty, Fashion en Interior. Hier staan in
totaal 30 deelnemers uit heel Twenterand en omgeving. Denk aan een workshop meubels pimpen of een
demonstratie armbanden vlechten. Er zijn ook ontspanningsactiviteiten, zoals een massage. Er zal tevens een
Miss Summer Ibiza verkiezing worden gehouden in samenwerking met Niek Erents Fotografie en Max Hair &
Beauty.
Woensdag 6 september, dinsdag 12 september, maandag 18 september en maandag 25 september.
Twenterand
Eetmee Twenterand. Voor deelname kunt u zich opgeven via www.eetmeetwenterand.nl of 0546-481456 tot
13.00 uur. Aanvang: 17.00 uur..
Geen zin om alleen te eten? Betaalbaar uit eten te gaan (met uw gezin)? Anderen ontmoeten? Kosten: € 5,- per
persoon. Gezinsprijs: volwassenen € 5,- per persoon; 2 kinderen t/m 12 jaar gratis, vanaf drie kinderen € 2,50
extra per kind.
locatie:
6 september: Kulturhus “De Klaampe”, Beeklaan 1, Westerhaar. Tel. 0546-80515 www.deklaampe.nl.
12 september: Restaurant Harwig, Ommerweg 1, 7683AV Den Ham, 0546-671228, www.harwigdenham.nl
18 september: Grand Café Het Punt, Burgemeester Koetjestraat 2, Vroomshoop, 0546-705050,
www.welkombijhetpunt.nl
25 september: Grand Café Seven, Kanaalweg Zuid 1,Vriezenveen, 0546-339996, www.grandcafeseven.nl
Donderdag 7 september
Vroomshoop
Twenterand Tour voor senioren. Aanmelden per mail kan bij Jan Kriekjes: jankriekjes@gmail.com of per
telefoon via Regien Lambers: 06-24714647. De vierde editie van Twenterand Tour voor senioren gaat dit jaar
naar de hunebedden in Drenthe. Ook dit jaar zijn er meerdere opstapplaatsen in de gemeente Twenterand:
Activiteitencentrum Het Punt in Vroomshoop, de parkeerplaats bij Veneberg IJzerwaren in Den Ham, De Klaampe
in Westerhaar en De Hulle in Vriezenveen. Ook inwoners buiten de gemeente Twenterand zijn van harte welkom
om deel te nemen aan de bustocht. Aanvang: De bussen vertrekken tussen 9.00 en 9.30 uur. Kosten deelname
€ 10,00. Dit is inclusief koffie tijdens een stop en een broodje tussen de middag. Aansluitend op de bustocht is het
mogelijk om deel te nemen aan de seniorenmiddag in de feesttent in Vroomshoop met onder meer livemuziek.
Alle deelnemers krijgen de mogelijkheid om thuis te worden gebracht. www.oranjeverenigingvroomshoop.nl.
Zaterdag 9 september
Den Ham
Oefencross De Bosruiters. De cross loopt door de Zandstuve bos en over het terrein van de Bosruiters. Voor
meer info en een impressie kijk op www.facebook.com/oefencrossdenham. In het parcours zijn 16 fraai
aangeklede hindernissen met 18 sprongen geplaatst. Hoogte 40-50 cm of 70-80 cm. Lengte parcours: 2,4 km.
Locatie: De Bosruiters, Ruiterpad 3, Den Ham.
Zaterdag 9 september
Den Ham
Wandeling Arboretum De Lutte. De IVN Den Ham-Vroomshoop nodigt u uit voor een wandeling in De Lutte
onder leiding van Henk Nieuwerth. Vertreklocatie: De Rank Brinkstraat, Den Ham. Tijden: 09.00-13.00 uur.
Zaterdag 9 september
Twenterand
Open Monumentendag 2017. Thema: Boeren, burgers en buitenlui. In heel Twenterand zijn er diverse panden te
bezichtigen en worden er diverse activiteiten georganiseerd. Van boerderijen, particuliere woningen, musea,
distilleerderij, galerie, kerken, orgels etc. tot een molen. Een unieke mogelijkheid om bij tal van panden binnen te
kijken die normaal voor publiek gesloten zijn. Locaties: door heel Twenterand; haal de folder bij Twenterand
Tourist Info, Grotestraat 4, Den Ham. Gratis entree. Openingstijden: 10.00-16.00 uur.
Zaterdag 9 september
Vroomshoop
De Haere Triatlon Vroomshoop. De 9e editie van de De Haere Triatlon wedstrijd in Vroomshoop en omgeving.
Locatie: Start bij zwembad de Zandstuve, finish bij de rotonde bij de Beatrixlaan / Hoekweg. Er is keuze uit
diverse afstanden: • kwart triatlon: 1 km zwemmen, 40 km fietsen, 10 km lopen; • achtste triatlon: 500 meter
zwemmen, 20 km fietsen, 5 km lopen; • jeugd afstand (in diverse leeftijdscategorieën): 100 mtr zwemmen, 6,8 km
fietsen, 1 km lopen. In alle categorieën kan zowel individueel of als team (duo of trio) worden deelgenomen.
Toegang: gratis. Tijden: 11.30-18.00 uur.
Zaterdag 9 september
Vroomshoop
Vertelavond op Open Monumentendag. Avond met vertellingen van Ina Laarman en Hidde Visser en
accordeonmuziek van Lineke Schippers-Benus. Entree prijs: vrije gift. Locatie: Lunchroom Bij Saartje, De Sluis 8,
Vroomshoop, 0546-644481. Aanvang: 19.30 uur. Inlichtingen: www.lunchroombijsaartje.nl of
www.levendvroomshoop.nl.
Zaterdag 9 september
Westerhaar
“Loat oe Zien” Festival. Tijdens deze dag zullen verenigingen een muzikale, sportieve of creatieve bijdrage
leveren. Er zijn optredens, kraampjes en activiteiten voor jong en oud. Bij de boerderij van de familie Dekker is op
deze Open Monumentendag van alles te beleven zoals o.a. viering 10 jaar Deltapiraat, zang, dans, kunst en
theater, muziek, sport, volkskunst, eetplein en kidsplace. Entree: gratis. Locatie: Galerie Jennie Dekker-Post,
Twistveenweg 13, Westerhaar, 0546-659118. www.boerderijdekker.nl Openingstijden: 10:00-23:00.
Maandag11 september
Vriezenveen
Schrijfavond Amnesty International. Aanvang: 18.30-19.30 uur. Locatie: Bibliotheek, Jonkerlaan 4,
Vriezenveen. 0546-562385, . www.bibliotheektwenterand.nl Entree: gratis.
Donderdag 14 september
Vroomshoop
Filmavond “Onze Jongens”. In Onze Jongens speelt Jim Bakkum de rol van Jorrit. Jorrit komt na jaren
afwezigheid weer terug in Nederland Toegangsprijs: € 6,00. Aanvang: 20.00 uur.Locatie: Theater Het Punt,
Burgemeester Koetjestraat 2, Vroomshoop, 0546-705050, www.welkombijhetpunt.nl
Zaterdag 16 september
Den Ham
Werken in het Zandstuvebos. Iedereen die het Zandstuvebos een warm hart toedraagt en lekker buiten de
handen uit de mouwen wil steken is welkom. Aanvang: 09.30 uur. Locatie: Partycentrum De Zandstuve,
Dennenweg 11, Den Ham, 0546-671650, www.dezandstuve.nl
Zaterdag 16 september
Den Ham
Save Our Summer. Het meest gezellige dance-event in Overijssel met ultra professionele lichtshow. Dit jaar ook
een feesttent met de naam ‘Wimpy’s Party Palace’, hier kunnen bezoekers genieten van Après-skimuziek,
Hollandse hits, 90’s en feestmuziek. Locatie: Terrein Janmansweg, Den Ham. Entreeprijs: €15,00. Aanvang:
17.00 uur. www.saveoursummer.nl. en/of via de Facebookpagina van het festival
www.facebook.com/saveoursummerfestival.
Zaterdag 16 september
Vroomshoop
2e “Puntdag”. Muziek, sport en gezelligheid. Tijdens deze dag zullen er tal van activiteiten in en rondom Het Punt
zijn waaronder een kofferbak verkoop en kinderrommelmarkt. De gehele dag kunt u genieten van diverse
(muziek) optredens in het theater en op het buitenpodium. Bij de bibliotheek is het de allerlaatste dag van de
jaarlijkse boekenverkoop voor jong en oud! Aanvang: 11.00 uur. Toegang gratis. www.welkombijhetpunt.nl.
Locatie: Grand Café en Sportcafé Het Punt, Burgemeester Koetjestraat 2, Vroomshoop, 0546-705050,
Zaterdag 16 september
Vroomshoop
Europreuverie Vroomshoop. Lokale ondernemers bieden voor slechts € 1,00 iets lekkers aan. Met een sfeervol
terras, veel muziek en leuke activiteiten voor de kinderen. Locatie: Hammerstraat en Passage Vroomshoop.
Entree: gratis Aanvang: 14.00-18.00 uur. www.ondernemendvroomshoop.nl.
Maandag 18 september
Den Ham
Lezing Het vlinderommetje. IVN Den Ham-Vroomshoop. Joop Verburg geeft een presentatie over het
Vlinderommetje in Zuidwolde. Locatie: Scouting Azoelen, Veldsweg 8, Den Ham. Aanvang: 20:00 uur
Zaterdag 23 september + zondag 24 september
Marle
Wandel tweedaagse. langs de oevers van de Regge. Ontdek het wandelarrangement van Pannenkoekenhuus
Marle! Wandel 7,5 km, 12 km of 25 km door het groene, veelzijdige Reggedal. Locatie: Pannenkoekenhuus en
Blikken Museum Marle, Hellendoornseweg 40, Marle, 0548-681316, www.pannenkoekenhuusmarle.nl
Deelnameprijs: € 10,00, incl. pannenkoek en dessert. Start tussen 09.30-12.30 uur. Gratis parkeren.
Dinsdag 26 en woensdag 27 september
Den Ham
Diamant van Twenterand. De Diamant van Twenterand is een jaarlijks terugkerend evenement wat bestaat uit
een spring- en dressuureditie voor paarden en pony’s. (BB t/m ZZ). Hierbij zullen de paarden- als
ponycombinaties aan de start verschijnen. Tijdens de dressuureditie is er de mogelijkheid om 12 dressuur-ringen
op het terrein te leggen langs de bosrand. Op beide dagen kunnen de paardenruiters aan de start verschijnen in
alle klassen (BB t/m ZZ-licht) De pony’s zullen op de zaterdagmiddag zich van hun beste kant tonen in alle
klassen (BB t/m Z2) en zal er voor de beginnende ruitertjes de bixie-rubrieken zijn. Op de zondagmiddag zal er
voor zowel de paarden als de pony’s gestreden worden om de titel Diamant van Twenterand 2017 tijdens de
finales. Locatie: Manege De Ruiterhoek, Ruiterpad 3, Den Ham. Gratis toegang. Aanvang: 08.30-16.00 uur.
www.debosruitersdenham.nl.
Zaterdag 30 september
Vroomshoop
Sound of Silence The Story of Simon & Garfunkel. Joost Botman en Niels van der Gulik komen uit WestFriesland
maar als zij het repertoire van hun helden Paul Simon en Art Garfunkel zingen, nemen zij het publiek
moeiteloos mee naar New York, waar dit meest succesvolle muzikale duo ooit, begon. Met behulp van prachtige
muziek, verhalen, anekdotes en beelden uit de roerige jaren 60 en 70 vertellen Joost en Niels op boeiende en
droogkomische wijze over Simon en Garfunkels weg naar succes, de botsingen tussen de twee mannen, hun
professionele scheiding en het legendarische reünieconcert in Central Park in 1981. Net als Simon en Garfunkel
zijn de vrienden Joost en Niels soms ook op zoek naar verbondenheid, maar in hun muzikale spel vinden ze
elkaar altijd weer terug. De lol spat er vanaf bij de uptempo nummers en bij de breekbare nummers bezorgen ze
het publiek kippenvel. Sound of Silence is niet alleen een feelgood concert, het werpt ook een nieuw licht op
tijdloze hits als The Boxer, Mrs. Robinson, The Sound of Silence, Cecilia en Bridge over Troubled Water. Bert
Schipper: percussie. Locatie: Theater Het Punt, Burgemeester Koetjestraat 2, Vroomshoop, 0546-705050,
www.welkombijhetpunt.nl Toegangsprijs: € 15,00. Aanvang: 20.00 uur
Exposities en tentoonstellingen
Westerhaar
Expositie Galerie Jennie Dekker, Twistveenweg 13, Westerhaar, tel. 0546-659118. www.boerderijdekker.nl.
Geopend: woensdag t/m vrijdag 16.00-18.00 uur en za 10.00-18.00 uur.
Den Ham Expositie “fietsen”. De kinderen hebben met diverse materialen en technieken gewerkt. Er is een grote
variatie aan kunstwerkjes ontstaan. Tijdens openingsuren TTI te bekijken. Gratis toegang. Locatie:
Middendorpshuis, Grotestraat 4, Den Ham.
Informatie over onderstaande arrangementen bij Twenterand Toerist Info, Den Ham. Tel
0546-671778 www.puurtwenterand.nl.
Fietsarrangement “Frietje Malle Pietje”. Prachtige fietsroute “Vroomshoopse Zwerftocht” van 50 km, af te
korten tot 22 km. Na afloop bij “Bij Saartje” een heerlijk portie “Frietje Malle Pietje” Prijs: €10,00. Mogelijk van ma
t/m za
Fiets arrangement “De Boer op”. Fietsen door de prachtige omgeving van Den Ham en na afloop een
boerenschnitzel eten bij eetcafé `n Esch. Prijs: € 10,00. Mogelijk van wo t/m zo.
Smikkeltocht. Fietstocht van 35 km(af te korten tot 25 km), na afloop onbeperkt pannenkoeken eten bij
restaurant Harwig. Prijs: volw. € 10,00, kinderen € 7,50. Mogelijk van ma t/m za.
Arrangement “Proef het Platteland”. Landelijke fietsroute van ongeveer 30 kilometer. Mogelijk van 15 juni tot 30
sept. Elke di t/m do 10.00 – 16.00 uur . Locatie: Landal De Vlegge, Valkenlaan 100, Sibculo of Tourist Info
Vriezenveen, Westeinde 8, Vriezenveen. Arrangementsprijs: kinderen t/m 12 jr.€ 5,50 Volw: € 9,00.
Langlopend
Vriezenveen
Kleinvee en 2e handsgoederenmarkt. Elke zaterdag van 08:00 – 09:30 uur. Markt met kleinvee (geen honden
en katten) en tweedehands goederen. Locatie: De Keijzer, Hoffmansweg 11a, 7671 SM Vriezenveen.

Zomerfeest De Pollen / West-Geesteren

Het is zover! Vanavond starten we om 19:00 uur met de Bingo.

Aansluitend zullen we om 21:30 starten met de artiestenavond!
**FRANS DUYTS** **HENK DISSEL** **HARTEN10** **TORONTO DRIVE IN**

Kom op tijd, want vol=vol

De entree is voor iedereen gratis!

Het verzet kraakt: enkele gratis kaarten ‘Het verzet kraakt’ voor ouderen Twenterand

 

Namens de gemeente Twenterand mag ZorgSaam Twenterand enkele kaarten van de voorstelling ‘Het verzet kraakt’ weggeven. De kaarten zijn voor ouderen vanaf 70 jaar en maximaal 2 per persoon (de 2e persoon hoeft geen 70+ te zijn). ‘Het verzet kraakt’ is een avondvullende theatervoorstelling. Voor informatie kunt u kijken op www.hetverzetkraakt.nl.

Het is woensdag 15 november 1944 tegen half zes in de avond. Twaalf mannen fietsen door een koude polder. Ze zijn bewapend en koersen naar Almelo. Als ze bij een filiaal van De Nederlandse Bank aan de Wierdensestraat 27 aankomen, begint het te schemeren. Op dit moment hebben ze gewacht.

Dat de bankoverval historisch is, staat buiten kijf. De buit is met 46.1 miljoen de grootste bankroof in Nederland. Met een recordbuit mag de bankoverval dan aanvankelijk een groot succes zijn, de verzetsdaad eindigt in een tragedie. Voor het eind van het jaar is het geld terug in Duitse handen en zijn zeven verzetsstrijders opgepakt. Zes van hen moeten het met de dood bekopen. De voorstelling laat een verhaal zien vol moed en drama. Over gewone mensen, in bijzondere tijden.

Hvk
De voorstelling inclusief een driegangendiner begint om 17.00 uur. Meer informatie vindt u op de website van ‘Het verzet kraakt’. De voorstelling duurt tot 22.00 uur.

‘Het verzet kraakt’ vindt plaats op het Indië terrein, Sluiskade NZ 14 Almelo (oude fabriekshal).

De gratis kaarten zijn voor de voorstellingen op vrijdag 15 september of 22 september.

Mocht u belangstelling hebben voor deze voorstelling dan kunt u met ZorgSaam Twenterand bellen:

Zorginformatie●punt Vroomshoop 0546 – 481460 (maandag t/m vrijdag van 8:30 – 12:30 uur)

Zorginformatie●punt Vriezenveen 0546 – 481450 (maandag t/m vrijdag van 8:30 – 12:30 uur

Zorginformatie●punt Westerhaar 0546 – 481455 (maandag, woensdag en donderdag van 13.30 – 16.00 uur)

Zorginformatie●punt Den Ham 0546 – 481465 (maandag, woensdag en donderdag van 13.30 – 16.00 uur)

Het is wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Samen spreken we af waar en wanneer u de kaarten kunt komen ophalen.