Archive for: januari 2018

Bruch Vioolconcert met Hrayr Ter-Sargsyan

Op 16 en 18 februari aanstaande speel ik in Vriezenveen en in Hengelo het eerste vioolconcert van Max Bruch met Het Koninklijk Symphonie Orkest Cecilia.

Kijk voor meer info op https://www.ksocecilia.nl/

De Stamper en de Zandstuve in het bezit Licentie Nationale Zwemdiploma’s

 

 

Per 1 januari 2018 zijn de nieuwe exameneisen geïntroduceerd. Licentiehouders Nationale Zwemdiploma’s voldoen aantoonbaar aan de kwaliteitseisen die de Nationale Raad Zwemveiligheid stelt en mogen de Nationale zwemdiploma’s A, B en C (zwem ABC) uitgeven.

Er zijn nieuwe exameneisen opgesteld voor de Zwemdiploma’s A, B en C. De aanpassingen zijn gemaakt op basis van de laatste inzichten van deskundigen en vakliteratuur uit binnen- en buitenland. Daarnaast zijn verbeteringen doorgevoerd op basis van praktijkervaring vanuit het werkveld.

 

Vanuit het hoofddoel ‘zwemveiligheid’ wordt getoetst wat kinderen kunnen middels vaardigheidsproeven. Het gaan dan onder andere om ‘je onder water kunnen oriënteren’ en ‘over een redelijke afstand in het water naar de kant kunnen verplaatsen en dit kunnen volhouden’. Er worden ook eisen gesteld aan de zwemtechniek (hoe bewegen de kinderen in het water). Hierbij worden drie niveaus onderscheiden (de Nationale zwemdiploma’s), die gekoppeld zijn aan het A-, B- en C-diploma.

 

Kinderen gaan met de nieuwe exameneisen niet ineens heel andere dingen leren. Op onderdelen zijn de exameneisen geoptimaliseerd. Om dat tot uitdrukking te brengen heeft het Nationale Zwemdiploma een nieuw jasje gekregen en is er ook meer duidelijkheid over wat een kind kan bij het behalen van de Nationale Zwemdiploma’s. We hebben duidelijker aangegeven voor welke recreatieve situaties kinderen worden opgeleid en geven aan wat de Nationale Norm Zwemveiligheid is.

 

Voor meer informatie over de vaardigheden op www.allesoverzwemles.nl

The fabulous key party in Den Ham

Open op vrijdag 9 februari 2018 vanaf 21.00 uur je weekend met  ‘The Fabulous Key Party’.

De mega-liveband Kroepin, fantastisch entertainment met special effects, een sfeervolle locatie en gratis entree! Dat zijn de ingrediënten voor deze fantastische party. Een feest dat je niet wilt missen. Dé ideale avond om samen met je vrienden, collega’s of familie het weekend in te luiden.

De organisatie ligt in handen van een aantal oud-leden van optochtcommissie ‘De Doppe’, onderdeel van carnavalsvereniging De Smoezen. Ze hopen een extra dimensie te geven aan een feestelijk weekend. Het kan de aftrap van je carnavalsweekend zijn, maar daar wil de organisatie niet de nadruk op leggen. Het ultieme doel is een geweldig feest met live muziek voor iedereen neerzetten in navolging op de geslaagde Yellow & Blue Party van vorig jaar. Dankzij een groot aantal sponsoren en Partycentrum ‘De Zandstuve’ in het bijzonder zijn zij erin geslaagd om een spectaculair programma aan te bieden waarvoor je geen entreegeld hoeft te betalen. Als bezoeker beleef je een feest waar nog lang over nagepraat gaat worden!

Volg de speciale ‘The Fabulous Key Party’ eventpagina via facebook.com/dezandstuve of neem een kijkje op www.kroepin.nl om alvast in de stemming te komen.

Peatminers Heren pakken een sportieve revanche

Afgelopen weekend stonden er voor basketbalvereniging Peatminers thuis wedstrijden op het programma. De heren van Peatminers wonnen en pakte op deze manier de sportieve revanche. Maar ook de andere teams van Peatminers lieten mooie dingen zien. De jongste Peatminers hadden een toernooi in Rijssen. Hierbij twee verslagen

Peatminers MSE1 – Valley Bucketeers -> Eindstand 68-53

Heren 1 trad zaterdagmiddag aan in de Stamper tegen Valley Bucketeers. De uitwedstrijd werd gewonnen door het team uit Nijverdal, dus Peatminers was gebrand om een sportieve revanche te pakken. Valley Bucketeers speelde de gehele wedstrijd zone, dus het was zaak voor de heren in het groen om de bal veel rond te passen en open kansen te creëren. Het eerste kwart ging vrij gelijk op, maar in het tweede kwart werd de druk door Peatminers opgevoerd en vielen er een hoop driepunters voor de heren in het groen. In het derde kwart gingen de centers meer naar binnen, waardoor er extra druk kwam op de verdediging van Valley Bucketeers. Het verschil in punten werd door Peatminers steeds verder uitgebouwd. In het vierde kwart probeerde Valley Bucketeers zich nog terug te vechten maar dat was te laat om het tij te keren. De punten blijven in Vriezenveen.

Peatminers MU12-1 – Peatminers VU12-1 ->Eindstand 59-37

Zowel het eerste jongens als het eerste meisjesteam strijden in de 1e klasse van U12-competitie om de prijzen. Zaterdagmiddag stond er in De Stamper dan ook een echte broeder-zusterstrijd op het programma. Die spanning was op het veld merkbaar. In de eerste periodes gaven de teams elkaar weinig toe. Er werden mooie aanvallen gelopen, maar de beide teams verdedigden ijzersterk, waardoor er weinig gescoord kon worden. De jongens pakten voor rust een kleine voorsprong (20-15).

Na de rust waren de jongens duidelijk scherper dan de meisjes. Vooral verdedigend lieten de meiden een paar steken vallen. De jongens profiteerden hier goed van en liepen met een aantal fastbreaks weg bij de meiden. De voorsprong groeide naar 27 punten aan het einde van de zevende periode. In de laatste periode kregen de meiden weer vat op de wedstrijd en verkleinden de achterstand tot 22 punten. Eindstand 59-37. Een verdiende overwinning voor de jongens en vooral een leuke en sportieve wedstrijd met veel strijd!

 

 

Amicitia wint opnieuw Twentse derby tegen AKC

Na een moeizame zege uit tegen De Hoeve en een slechte thuiswedstrijd tegen Hoogkerk, moest de Toyota Klaas Drent formatie laten zien waarom ze bovenaan willen meedraaien in de Overgangsklasse. Voor de stampvolle tribunes in de Stamper in Vriezenveen werd met duidelijke cijfers gewonnen van AKC uit Almelo; eindstand 23-15.

De wedstrijd begon echter met een haperend scorebord in sporthal de Stamper. Dit nieuwe super-de-luxe en dure apparaat ging uit en kon gelukkig snel ingewisseld worden voor een geleend eenvoudig exemplaar. Na dit, voor de spelers, concentratie verstorend oponthoud, werd de wedstrijd hervat.

De altijd beladen derby tussen Amicitia en AKC was ook deze keer een belangrijke wedstrijd voor beide ploegen. De winnende ploeg zou weer naar boven kunnen kijken. In de eerste helft was dit ook duidelijk te merken. AKC opende de score, maar de Vriezenveense ploeg bleef aanhaken. Zo was het stuivertje wisselen in de eerste helft tot een stand van 7-7. Daarna wist Amicitia een klein gaatje te slaan tot aan de rust, 14-11.

Coach Ruben Burchartz gaf in de rust aan dat het verdedigend prima stond, maar dat de gecreëerde kansen afgemaakt moesten worden. Dan had er met rust al een groter gat kunnen ontstaan. Kansen afmaken was dan ook de belangrijkste opdracht voor de tweede helft.

Amicitia opende de score in de tweede helft en wist de voorsprong gestaag uit te breiden naar een 19-12 tussenstand. De doelpunten waren schaars in de tweede helft bij beide ploegen, maar de ploeg uit Vriezenveen kwam nooit echt in gevaar. Zo werd AKC wederom verslagen dit zaalseizoen en kan er komend weekend met een goed gevoel worden afgereisd naar Leek. Dan staat de uitwedstrijd tegen OWK op het programma (19:45 uur). OWK heeft 1 punt meer dan Amicitia.

Het tweede team van Amicitia wist haar wedstrijd helaas niet te winnen tegen De Wâlden, eindstand 16-17. Zij reizen komend weekend af naar CSL in Stiens.

 

 

 

 

 

Sneeuwpoppen verwelkomen bezoekers en deelnemers van de 5e editie van het Nieuwjaarsvliegeren

 

dav

De organisatie had een “koud” welkomstcomité opgesteld om de deelnemers en de bezoekers te verwelkomen.  Het begon vijf jaar terug met een sneeuwpop, maar dit jaar stonden een record aan sneeuwpoppen de deelnemers en bezoekers vrolijk op te wachten.

De vliegeraars gingen  eerst naar binnen waar Familie Schipper van  B&B De Johanneshoeve de koffie, warme chocolademelk en natuurlijk de beroemde krentenwegge  klaar had staan. De deelnemers hadden elkaar een tijdje niet gesproken en er moest natuurlijk even bijgepraat worden over van alles en nog wat. Natuurlijk ook nieuwsgierig of er weer wat nieuws onder de naaimachine was weggekomen voor dit seizoen.

Maar toen de wind aantrok ging iedereen naar buiten. Ze waren toch gekomen voor hun hobby, vliegeren. Het duurde dan ook niet lang en vliegers van groot tot klein kozen het luchtruim. De organisatie merkt op dat dit jaar de bezoekers steeds meer het Nieuwjaarsvliegeren weten te vinden. Er even tussen uit om een frisse neus te halen en tussentijds de verschillende vliegers te aanschouwen. Daarna even een bakje koffie of een beker warme chocolademelk en dan weer snel naar de kachel. Want warm was het niet en dat merkten ook de deelnemers. Toen de zon (die zich een klein beetje liet zien)  aan het einde van de middag  dan langzaam onder ging werd het tijd om aan te schuiven  voor de stamppot met boerenkool.  Er werd gezellig nagepraat over de geslaagde dag en voor de deelnemers was er nog een kleine verrassing. In verband met het eerste lustrum kregen de deelnemers bij het afscheid nog een cadeautje. Een echte Twentse Krentenwegge met toepasselijk een sneeuwpopje.

De organisatie kijkt terug op een zeer geslaagde dag en de datum voor de 6e editie staat al weer vast. Maar voordat het zover is, stort de organisatie zich weer vol op de voorbereidingen voor het “zomer” Vliegerfeest Twente die 30 juni en 1 juli plaats vindt.

Meer informatie hier over kunt u vinden op www.vliegerfeesttwente.nl.

Henk Kerkdijk ( CDA ) en Stephan Reusken (P.v.d.A-Gr. Links) beiden Twenterand bij Vechtdal politiek

VECHTDAL POLITIEK

Vrijdag 26 jan.lijsttrekkers Henk Kerkdijk ( CDA ), Stephan Reusken (P.v.d.A-Gr. Links) beiden Twenterand en Jos Ramaker(G.B. Dalfsen) geïnterviewd. Kerkdijk: huidige coalitie bestuurlijk in hoofdzaken op één lijn.  Speerpunt goede zorg! Nu € 2.500.000 tekort per jaar. Slimmer werken; wijk gericht, 1 zorg-verlener per gezin -prettiger en doeltreffender. Geen koopzondagen; natuurbeleid evenwicht belang agrariërs/natuur. N 36 overleg 7 gemeenten. Reusken: huidige coalitie meer rekening houden met andere partijen.; betere afspiegeling coalitie/samenstelling Raad; winnaars rol in coalitie; voor koopzondagen ;accent duurzaamheid (geen gas) natuur ( Engbertdijksvenen); Groene N36; verbouwing gemeentehuis Raad niet tijdig geïnformeerd. Voor 21 maart debat in Raad.

Ramaker: Dalfsen stabiele gemeente en coalitie GB en CDA ; sluitende begroting; iedere kern cultuur-huus;  kleine partijen ook invloed (b.v. steun bijennota);  onderzoek koopzon-dagen ( wegloop andere dorpen);brug knelpunt maar niet omleiden. Voor 2018-2022 wandelpad station centrum; overkapping zwembad en accent duurzaamheid. Onderzoek hybride grasvelden i.p.v. kunstgras.

Afstemmen op Delta Media, Omroep NOOS of Vechtdal FM. Tijdens de uitzending kan ingebeld worden via 0523-760788. Vrijdag 2 februari Gerjan Smelt CU, Mark Paters GB (Twenterand);Henri Mors D66 en Annelies Bakelaar CDA ( Ommen)

 

SDO verliest van titelkandidaat Rood-Wit

Afgelopen zaterdag speelde SDO thuis tegen koploper Rood-Wit. Beide ploegen hadden belang bij de punten, SDO voor in de strijd tegen degradatie en Rood-Wit om koploper te blijven. De Westerhaarders wisten dat dit een moeilijke wedstrijd zou worden, maar misschien kon de ploeg stunten tegen de lijstaanvoerders. De vorige wedstrijd tussen de twee ploegen, werd in Wezep gewonnen door Rood-Wit met 24-12.

Om 18:50 uur vloot de scheidsrechter voor het begin van de wedstrijd. Het duel kwam moeizaam op gang. Na 8 minuten werd er pas voor het eerst van vak gewisseld, 0-2. Daarna schakelde Rood-Wit een tandje bij en liep snel uit naar 0-4. Toen wist SDO ook voor het eerst tot scoren te komen, 1-4. SDO speelde niet slecht, maar Rood-Wit was erg scherp. De bezoekers hadden een enorm hoog scoringspercentage aan het begin van de wedstrijd. Niet veel later was het al 2-8. SDO kreeg daarna even grip op de wedstrijd en wist een fase dichtbij de bezoekers te blijven. Dit lukte tot 4-9. Daarna was het Rood-Wit dat een groot gat sloeg in het restant van de eerste helft. SDO kon niet voorkomen dat de ploeg uit Wezep veelvuldig tot scoren kwam. De ruststand was 5-16 in het voordeel van de bezoekers.

Na rust was het weer Rood-Wit dat meteen 4 keer scoorde net als aan het begin van de wedstrijd, 5-20. Hierdoor gooiden ze de wedstrijd meteen op slot. Ondanks dat SDO wist dat de wedstrijd al verloren was, gaf de ploeg niet op en probeerde er nog een leuke wedstrijd van te maken. Dit lukte enigszins. Een aantal aanvallen werden prima afgerond met een doelpunt. Ook invalster Jet Naberman nam 2 doelpunten voor haar rekening. Toch werd het niet meer spannend. Einduitslag SDO – Rood Wit 30-12

Weer een verloren wedstrijd dus voor de ploeg van Jan Nijkamp. De ploeg kon gewoon weg geen vuist maken tegen de klasse van de titelkandidaat. Hierdoor staan de Oranjehemden nog steeds op een laatste plaats. Volgende week zaterdag is de ploeg vrij. Hierdoor hebben de Westerhaarders twee weken de tijd om zich te richten op de volgende wedstrijd. Op 10 februari treed te ploeg thuis aan tegen het eerste team van studentenvereniging Skunk uit Nijmegen. De vorige wedstrijd tegen de studenten werd vrij kansloos verloren, daarom wil SDO revanche nemen in het volgende duel. Deze wedstrijd begint om 17:30 uur.

SDO 2 verliest van Rood Wit 2
Zaterdagavond 27-01 moesten de Oranjehemden het opnemen tegen Rood Wit 2 dat speelde voor de koppositie in het klassement en SDO 2 streed om degradatie te voorkomen. Voorafgaand de wedstrijd werden alle positieve punten van de vorige wedstrijd tegen Rigtersbleek naar voren gehaald wat een positieve boost gaf.

Om 17:30 floot de scheidsrechter de wedstrijd in waar beide ploegen sterk aan begonnen, en al vanaf minuut 1 kon je merken dat er wat op het spel stond en dat het een beladen wedstrijd ging worden. Het was Rood Wit dat de score opende en al snel reageerde SDO daarop. SDO gaf lang tegenstand maar toch wist Rood Wit dit op te lossen en versnelde hun spel waardoor ze uitliepen tot een score van 1-5. Naarmate de wedstrijd vorderde bleef het spelbeeld het zelfde, SDO speelde wederom het spel waar ze de afgelopen weken op getraind hadden. Ruststand: 2-7

Na een langdurig gesprek in de kleedkamer kwamen de Oranjehemden uit de kleedkamer, echter bleef het spelbeeld hetzelfde. Rood Wit scoorde de ene doelpunt na de ander en liep uit tot een score van 3-10. Naarmate de wedstrijd naar het einde ging kon je merken dat SDO alles had gegeven en zich strijdlust had getoond. Eindstand SDO 2 – Rood-Wit 2 6-16.

Na deze wedstrijd blijft SDO helaas steken op de laatste plaats en door het verlies van Blauw Zwart tegen Achilles heeft Rood Wit door de winst op de Oranjehemden de koppositie in het Klassement overgenomen. Volgende week zullen de Oranjehemden het opnemen in Zutphen om 19:15 tegen KVZ dat op de 3e plek staat. Nu het einde dichterbij komt zullen de Oranjehemden alles op alles moeten zetten om in het klassement te blijven.

SDO A1 verliest jammerlijk van HKC A3
Na een prima wedstrijd vorige week, speelde SDO A1 opnieuw thuis, maar nu tegen HKC A3. Dit seizoen speelden de 2 ploegen al twee keer tegen elkaar. De oefenwedstrijd werd gewonnen door SDO, en de competitiewedstrijd werd gewonnen door HKC. Twee aan elkaar gewaagde ploegen dus, ook al zou je dat niet zeggen als je naar de ranglijst kijkt, want daar doet HKC bovenaan mee en SDO staat in de onderste regionen.

In de eerste helft waren de doelpunten erg schaars. SDO A1 was de bovenliggende partij, maar beloonde zichzelf niet met treffers. Prima aanvallen, leverden veel kansen op, maar de bal wilde er maar niet in. Hierdoor was het bij rust maar 2-2. Na rust gingen beide ploegen opzoek naar doelpunten en de overwinning. SDO sloeg een gaatje naar 4-2, maar zag ook dat HKC niet veel later weer naast de Oranjehemden kwam, 4-4. Daarna was het HKC dat op voorsprong kwam, 4-5. SDO A1 herstelde zich goed, de Westerhaarders bogen de achterstand om in een 6-5 voorsprong. 10 minuten voor het verstrijken van de tijd, kwam HKC weer op gelijke hoogte. In een spannend slot van de wedstrijd kon het alle kanten op gaan. Het was HKC dat weer op voorsprong kwam, 6-7. SDO ging opzoek naar de gelijkmaker, maar deze kwam er niet. 2 minuten voor het einde wisten de bezoekers de wedstrijd in het slot te gooien. Einduitslag SDO A1 – HKC A3 6-8

Weer een goede wedstrijd voor SDO A1, maar helaas wist de ploeg zichzelf niet te belonen met een overwinning, wat gezien het spelbeeld wel terecht was geweest. De ploeg had te veel kansen nodig om tot scoren te komen. Volgende week speelt het team van Gerard Fidom en Henk Jan Otten uit tegen de hekkensluiter UNI A1. Een mooie kans dus om weer twee punten te pakken.

Allereerste avonddienst van Kerk.nu Vroomshoop

Kerk.nu  – 18 februari 2018 – Trouw?!

Trouw?!

Een klein woordje.

  • Trouw zijn aan elkaar,
  • Trouw ik ooit?
  • Heb jij vertrouwen?
  • Of wantrouw je?

Over dit kleine woordje met zoveel veel betekenissen gaat  de allereerste avonddienst van Kerk.nu.

Tijdens deze avonddienst doen we het net even anders, dan je van ons gewend bent.

De dienst waarin dominee Frans Schipper voor zal gaan en de Kerk.nu Band de muzikale begeleiding verzorgt,  begint om 19:00 uur, Arie en Ria hebben vanaf 20:00 uur de koffie, thee of wat fris voor jullie klaar staan.

Zondag 18 februari 2018 heten wij jullie met (classic) popsongs en  mooie opwekkingsliedjes welkom in KC Irene, Julianastraat 27 Vroomshoop

Oratorium Paulus van Felix Mendelssohn in de Bibliotheek

Donderdag 15 februari om 19.30 uur geeft Jaap de Vries, muziekhistoricus en oud schoolmusicus Noordik College, een presentatie over het Oratorium Paulus van Mendelssohn, in de Bibliotheek van Vriezenveen. De presentatie biedt veel informatie over de componist Mendelssohn zelf, het Bijbelverhaal over Paulus en de wijze waarop de componist het verhaal muzikaal heeft getoonzet. In de  sporen van de grote Bach als zijn bron en leermeester, heeft Mendelssohn het muziekstuk gemaakt tot een van zijn belangrijkste, geliefde koorwerken.

De ervaring leert dat zonder een presentatie vooraf aan een uitvoering, er veel muziek te vluchtig aan je voorbij gaat. Door deze inleiding kan stuk met  meer herkenning en diepgang worden ervaren. Ook voor degenen die alleen al deze presentatie bezoeken, zullen ontdekken hoe groots en  geniaal de  componist Mendelssohn is geweest in het componeren van dit oratorium. Ook filmfragmenten van uitvoeringen door beroemde koren, dirigenten en orkesten zullen de avond completeren.

Jaap de Vries is een bevlogen docent/inleider en heeft zijn  naam als presentator gevestigd sinds hij vanaf 1999 tientallen succesvolle presentaties heeft gedaan door geheel Nederland met o.a. de bekende Matthäus-, Johannes Passion van J.S. Bach en andere componisten.

Het afgelopen jaar  was hij o.a. nog in Rijssen  en Vriezenveen met een succesvolle presentatie van het oratorium Paulus en drie Requiems (Brahms, Fauré en Mozart).

De toegang voor deze avond is € 3,00 voor leden van de Bibliotheek Twenterand en € 4,00 voor niet-leden. Opgave vooraf is gewenst, bij: De Bibliotheek Vriezenveen 0546-562385 of per mail bib.vriezenveen@bibov.nl