Archive for: februari 2018

Speciale workshop in Vriezenveen voor mensen die stemmen moeilijk vinden

Maandag 12 maart a.s. organiseert MEE IJsseloevers speciaal voor inwoners van Twenterand met een licht verstandelijke beperking een informatiebijeenkomst over de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen. Om 19.00 uur worden geïnteresseerden verwelkomd in het gemeentehuis in Vriezenveen, om vervolgens mee te doen met een leuk en laagdrempelig programma over de rol van de gemeenteraad en het kiezen van een politieke partij.

 ‘Stem jij ook?’ is ontwikkeld door ProDemos, dat zich richt op politieke participatie door inwoners.

Tijdens de (gratis) bijeenkomst leren de deelnemers waar de gemeenteraad over beslist en gaan ze aan de slag met lokale onderwerpen die voor hen van belang zijn. Ook gaan ze daadwerkelijk oefenen met het stemmen. De bijeenkomst duurt tot ongeveer 20.30 uur. Aanmelden kan door een e-mail met naam en aantal personen te sturen naar info@meeijsseloevers.nl onder vermelding van ‘stemmen Twenterand’.

Hulp bij het stemmen

Iedereen heeft te maken met politiek. Hoewel veel mensen in Nederland kritisch en betrokken zijn bij de democratie, zijn er ook groepen inwoners voor wie de gang naar de stembus minder vanzelfsprekend is, bijvoorbeeld doordat zij niet goed begrijpen waarom ze moeten stemmen, wat de verschillende partijen belangrijk vinden of hoe stemmen werkt. Speciaal voor hen wordt deze workshop georganiseerd. Vind u het zelf moeilijk om te begrijpen hoe stemmen werkt? Of kent u iemand die stemmen moeilijk vindt? Dan is deze workshop een goed idee!

Naast de workshops heeft ProDemos met MEE NL de website www.stemjijook.nu ontwikkeld met filmpjes en achtergrondinformatie over de verkiezingen.

Twenterand start met ‘Gastheerschap’

 

 

De openbare ruimte is erg belangrijk voor ons allemaal en is ook van ons allemaal. Het is de plek waar mensen zich thuis willen voelen en waar sociale en economische aspecten bij elkaar komen. Het is ook de plek waar inwoners en de gemeentelijke organisatie het dichtst bij elkaar komen. Wethouder Ben Engberts: “Om meer en beter in contact te zijn met onze inwoners, ondernemers en organisaties introduceert de gemeente Twenterand gastheerschap in de openbare ruimte. Een van de concrete invullingen daarvan is dat we buurtbeheerplannen gaan maken. De eerste wijk waarin we daarmee aan de slag gaan, is Nieuwoord in Vroomshoop.”

 

De afgelopen periode zijn de medewerkers van de gemeentelijke buitendienst getraind om hun nieuwe rol als gastheren en -vrouwen in de openbare ruimte goed te kunnen vervullen. Vanuit goed gastheerschap gaat de buitendienst wijkgericht werken. Met vaste teams en een vaste voorman.
Dit zorgt voor een goede herkenbaarheid in de wijk en daarmee de mogelijkheid voor gemakkelijk en snel contact met inwoners. De medewerkers van de buitendienst zijn dus het gezicht en aanspreekpunt in de wijk. Samen met inwoners en bedrijven zorgen zij ervoor dat vragen, verzoeken en suggesties uit de buurt op een goede manier worden afgehandeld of opgepakt.

 

De teams bestaan niet alleen uit gemeentelijk personeel. Ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, en andere kwetsbare doelgroepen werken mee in het onderhoud van de openbare ruimte. Hiermee komt het college de afspraak na uit het bestuursakkoord dat de kwaliteit en uitstraling van het onderhoud van openbaar groen verbeterd wordt binnen het bestaande budget. Daar waar mogelijk wordt hulp ingezet vanuit de participatiewet en de inwoners. Gastheerschap betekent dus ook dat wij speciale groepen de gelegenheid geven om mee te doen en om via leerwerktrajecten aan de slag te kunnen. Het gastheerschap biedt verder aan iedereen in Twenterand, vooral in de buurten zelf, de mogelijkheid om bij te dragen aan en mee te denken over het beheer en onderhoud. De bijdrage van inwoners kan zijn dat zij bij de voorman die in hun straat aan het werk is initiatieven aandragen maar ook dat zij een deel van het onderhoud zelf doen zoals op diverse plaatsen in de gemeente al gebeurt.

 

Samen aan de slag

Als een concrete invulling voor het gastheerschap gaat de gemeente in de wijk Nieuwoord in Vroomshoop noord (het gebied tussen de Hoekweg, Noorderweg, Lindenlaan en de Hammerweg/
Hammerstraat) van start met het maken van een zogeheten buurtplan. In een buurtplan leggen we de afspraken vast die we samen met inwoners maken over het beheer en onderhoud van de buurt. Dat gaat dan bijvoorbeeld over groenvoorzieningen, wegen, speeltuinen, verkeersmaatregelen, voorzieningen voor honden, onderhoud door bewoners, initiatieven vanuit de buurt, etcetera. In de voorbereiding voor een buurtplan brengen we in kaart wat de gemeente de komende jaren aan activiteiten, onderhoud en projecten gepland heeft in de betreffende wijk. Gelijktijdig verspreiden we een enquête in de buurt waarmee we alle bewoners en organisaties vragen naar hun mening en ideeën over de openbare ruimte. Ook gaan we de buurt in voor persoonlijke gesprekken met inwoners hoe zij hun buurt beleven en welke ideeën ze hebben. Al deze informatie bepaalt uiteindelijk hoe het buurtplan er voor de komende vier jaar uit gaat zien. De manier waarop het buurtplan voor Nieuwoord gemaakt wordt, gaan we ook toepassen op plannen voor andere wijken in Twenterand.

 

Vroomshoopse Boys pakt punt tegen SDV Barneveld

 

Op het koude en winderige kunstgrasveld van De Bosrand etaleerde Vroomshoopse Boys passie en strijdlust tegen oud-hoofdklasser SDV Barneveld. Het ging de eerste helft gelijk op met aan beide kanten weinig doelrijpe kansen. Wel had Lesley de Vette namens SDV Berneveld de 0-1 al na een halve minuut op de schoen, maar Boys-keeper Chiel Sickman, die z’n oudere broer Tim op prima wijze verving, redde uitstekend op de inzet van dichtbij.

De beide verdedigingen stonden uitstekend gepositioneerd en gaven weinig kansen  weg. Rond de twaalfde minuut mocht Robert Veld twee keer een corner inbrengen, maar beide malen wisten de aanvallers van de Boys net niet de goede voortzetting te geven. Pas na 22 minuten was de volgende gevaarlijke situatie voor het doel van de thuisploeg. Maarten van de Groep drukte af vanaf 20 meter, maar de door de straffe oostenwind gedragen bal, ging net over en naast. Het meeste gevaar van de thuisploeg kwam door sterke individuele acties van linker aanvaller Juliën Derks. In de 41ste minuut werd de vrij gelopen Ernst-Jan Heideman vanaf links aangespeeld door deze jonge linkerspits, maar het schot ketste net af. Zo werd met 0-0 gerust in een meer spannende dan fraaie wedstrijd, waarbij de harde wind beslist een spelbreker was.

De ruim 125  toeschouwers zagen de tweede helft de bezoekers het heft steeds meer in handen nemen. Het technisch goed spelende middenveld van SDV Barneveld schakelde naar behoren en de invaller Reza Ngarigiota verdeelde  het spel op uitgekookte wijze. Toch hield de moedig strijdende thuisploeg voorlopig stand en waar dat kon werd de aanval gezocht. In de 52ste minuut kreeg de razendsnelle linkerspits Onur Tekaye namens de bezoekers een vrije kans om in te koppen, maar de bal ging net naast het doel van de Boys.

In de 65ste minuut werd bij de thuisploeg Ernst-Jan Heideman gewisseld voor Ramon de Jong. Even later schoot de vrijgelaten middenvelder Lars Scholten namens de Boys kiezelhard in, maar een verdediger van SDV Barneveld wist het schot nog net te kraken. In de 76ste minuut wist centrale verdediger Remco Speelziek van SDV Barnveld ongehinderd op stomen richting het strafschopgebied van de Boys. Via-via belandde de bal bij Sebastian van Kammen, die van dichtbij ongehinderd kon raak schieten: 0-1. In de 82e minuut brachten de Boys-trainers Karlo Meppelink, Arjan Paters en Stephan Bloemendal centrumspits Tim van der Kolk voor Jos Hutten en verdediger Ramon Bolks voor Robert Veld. Dat was het sein voor een verwoed slotoffensief van de thuisploeg, dat bijna nog werd verstoord door een geheide kans voor Onur Tekay, die verzuimde om tijdig af te drukken.

Het pleit voor de jonge formatie van de Boys, dat met veel passie en strijdlust voortdurend het doel van SDV Barneveld werd gezocht. Eerst wist Tim van der Kolk na een combinatie van Juliën Derks en Ramon de Jong net niet de gelijkmaker binnen te tikken bij de tweede paal. Even later was het wel raak. Daarmee werd de tomeloze inzet van Vroomshoopse Boys beloond. In de 92ste minuut dolde Juliën Derks weer eens een tegenstander en bij de eerste paal  werd middenvelder Leon Dogger gevonden: 1-1. Niet veel later blies de uitstekend leidende jeugdige arbiter Roel Poffers uit Nijverdal voor de laatste keer. Op basis van een prefecte wedstrijdinstelling was het gelijke spel dik verdiend en de Boys is nu naaste concurrent FC Zutphen, dat niet speelde, tot op een punt genaderd. Zaterdag wordt uit tegen koploper Flevo Boys gespeeld en de Boys reist met herwonnen  zelfvertrouwen af naar Emmeloord.

Er werd tegen SDV Barneveld in de volgende opstelling gespeeld; doel: Chiel Sickman; achter: Robin Drenthen, Rutger Schrijver, Andjin van Veen en Robert Veld (82: Ramon Bolks); midden: Jelle Drees, Lars Scholten en Leon Dogger; voor: Ernst-Jan Heideman (65: Ramon de Jong), Jos Hutten (82: Tim van der Kolk) en Juliën Derks.

Subtopper Vroomshoopse Boys 2 won thuis dankzij een sterke slotfase met 4-1 van WVF 2. Bijzonder was dat vier spelers van Vroomshoopse Boys J019-1, dat zaterdag vrij was, hun opwachting maakten bij de formatie van trainer Reinier de Jong. Bij de Boys-jeugd verstevigden Vroomshoopse Boys J017-1 en J015-1 hun koppositie op de ranglijst. Boys JO17-1 won maar liefst 9-0 van HHC JO19-2 en Boys J015-1 won met 4-3 van DETO Twenterand JO15-1.

Project LangGezond Twenterand

Uit het project LangGezond Twenterand is gebleken dat inwoners in de leeftijd
van 65-75 jaar zich zorgen maken over hun psychische conditie, onder andere
hun geheugen. Net als vorig jaar werden er in januari door Zorgsaam
Twenterand en Mindfit workshops georganiseerd. De animo was groot.
De groepen waren al snel vol en deelnemers waren enthousiast over het
aanbod.
Inwoners uit de gemeente Twenterand die in 2016 en 2017 mee hebben gedaan aan
LangGezond Twenterand, kregen in 2017 en 2018 de mogelijkheid deel te nemen aan de
workshops “Mooi leven- Fit brein”. In totaal namen er vijfenveertig inwoners deel aan deze
workshops en beoordeelden ze als erg leerzaam en zinvol.
Workshops
Het aanbod “Mooi leven- fit brein” bestaat uit vier workshops welke inhoudelijk worden
verzorgd door Mindfit en ZorgSaam Twenterand. In deze workshops krijgen inwoners
informatie over het seniorenbrein en tips en adviezen hoe men het brein fit kan houden.
Op een leuke, interactieve manier wordt er per workshop een specifiek onderwerp
besproken. Onderwerpen die aan de orde komen zijn bijvoorbeeld het effect van gezonde
voeding en bewegen op ons geheugen en ons brein.
Op 6 maart 2018 starten we weer met een nieuwe groep ‘Mooi Leven- Fit brein’.
Tijd : 10.30-12.00 uur
Data : 6, 13,20, 27 maart
Locatie: Johanneshoeve, Dalweg 39, Westerhaar
Er zijn nog enkele plekken. Mocht u geïnteresseerd zijn geeft u zich dan snel op want vol is
vol!!
Contact & Informatie
Stichting ZorgSaam Twenterand, het zorginformatie●punt :
Tel : 0546 – 481 450 (van 09.00 tot 12.30 uur)
Mail : info@zorginformatietwenterand.nl
Website : http://www.zorgsaamtwenterand.nl
Contactpersoon voor inhoudelijke vragen: Discha Langeler

Peatminers heren 1 pakt de winst in de verlenging!

 

Peatminers heren 1 had een thuiswedstrijd tegen Arriba van de universiteit Twente voor de boeg. Een ploeg waar de mannen in het groen uit van hadden verloren. Zaak was het dus om scherp aan de wedstrijd te beginnen. Dit ging helaas moeilijk. Arriba maakte goed gebruik van hun lengte en passing. Peatminers startte de wedstrijd wat te langzaam en liep al snel achter de feiten aan. Met de rust stond Peatminers met 24-35 achter. Er werd besloten om het anders aan te pakken. De tweede helft ging Peatminers over het hele veld met veel druk naar voren verdedigen. Dit werkte. Arriba kreeg moeite om het tempo van de wedstrijd te bepalen en Peatminers werkte stevig door om de achterstand weg te werken. Stand na het derde kwart 39-44. Het vierde kwart ging er ruig aan toe. Het was hard tegen hard. Er werd alles aan gedaan om te winnen van de beide kanten. Door een scorende aanvallende rebound van Siemen Oude Booyink werd met het eindsignaal verlenging afgedwongen door de heren in het groen!

In de verlenging ging de intensiteit van de wedstrijd naar nieuwe hoogte. Dennis Plaggenmars maakte met zijn schot de beslissende score en daarmee bleven de punten in Vriezenveen!

 

St. Patricksfestival in Bergentheim

BERGENTHEIM – Ze zijn idolaat van Ierland: Gerrit en Jeannette Veltink uit Bergentheim. Om ook anderen van dat typische Ierse sfeertje te laten proeven, organiseren ze zaterdag 17 maart het St. Patricksfestival in Zaal Veenlust in hun woonplaats. “Met dezelfde gastvrijheid waar Ierland zo vermaard om is.”

 

Het moet op den duur zelfs een van de grotere St. Patricksfestivals van ons land worden.

Ierland is in de loop der jaren het tweede vaderland van het Bergentheimse echtpaar geworden. Jaarlijks gaan de twee er met vakantie en zijn gaandeweg uitgegroeid tot onbezoldigd ambassadeurs. Zo nemen ze ieder jaar een groep vrienden en muzikanten mee met vakantie naar Ierland.

‘Typisch sfeertje’

Jeannette Veltink komt woorden tekort als ze uitlegt wat Ierland zo bijzonder maakt: “Het is dat typische sfeertje. Het mystieke, maar ook het prachtige landschap. Maar het zijn bovenal de altijd vrolijke Ieren die bijzonder zijn. Een gastvrijer volkje vind je op deze aarde niet.”

Samen met horecaondernemer Tony Binnenmars van Zaal Veenlust zet het echtpaar nu een groots festival op. “Daarvoor hebben we twee toonaangevende Ierse bands weten te strikken.”

‘Burkunthaim’
Het gaat om The Logues, een van whiskey doordrenkte partyfolkband uit Noord-Ierland. De band kwam al eerder naar ons land en bezong zelfs in een van de nummers hun liefde voor ‘Burkunthaim’, zoals ze Bergentheim noemen.
Bovendien lukte het om Cash Returns vast te leggen met als middelpunt een zanger, die in Ierland furore maakt als ‘de reïncarnatie van Johnny Cash’. “Een hele bijzondere band die voor het eerst naar Nederland komt.”

Guiness
Op St. Patricksday staat Ierland traditioneel op z’n kop. De feestdag is voor ons land relatief onbekend, maar het Bergentheimse stel wil daar nu verandering in brengen: “Met een mix van country, Ierse traditionele muziek en rock hebben we voor elk wat wils. Het wordt een evenement zoals we dat in deze regio nog niet kennen. En we hopen vooral dat het de start wordt van een mooie traditie. Het spreekt overigens voor zich dat we die avond naast Ierse muziek ook Guiness en Black Angus-burgers op het menu hebben staan.”

Zaal Veenlust is te vinden aan de Kanaalweg West 78. De deuren gaan om 20.00 uur open, het evenement begint om 21.00 uur. Tickets: www.tentfeesten.nl.
Meer info: https://tentfeesten.nl/artists/the-logues

https://www.facebook.com/events/1273588879412322/?ref=br_rs

 

Vechtdal politiek

VECHTDAL POLITIEK

Leander Broere (P.v.d.A.)uit Dalfsen werd geïnterviewd door Piet Horinga. Broere heeft de volgende speerpunten: relatie inwoners / gemeente verbeteren; nu te laat en te weinig betrokken( Pniël); alle kernen aandacht schenken en niet enkele; 400 woningen bouwen verdeeld over alle kernen; meer aandacht voor ouderenzorg; selectie zorgaanbieders naar de beste en niet naar prijs; openbaar vervoer vanuit alle kernen; pro landbouw maar houden aan regels.

Ben Engberts ( SGP),Mark Paters(GBT) en Erik Veltmeijer(PVV) Twenterand, werden geïnterviewd door Wim Hulsebosch. SGP gaat uit van tien geboden,voor zondagsrust, vitaal platteland, duurzaamheid en goed overleg en er zijn voor elkaar. GBT enige onafhankelijke partij; sterk verlagen begrotingstekort veroorzaakt door coalitie; nu geld vrijgemaakt voor probleem-jeugd; te formele opstelling en selectief beleid. PVV is nieuwkomer volkspartij; speerpunten Veiligheid, lage belastingen, meer inspraak inwoners; geen islamisering; geen islamitische scholen; aanpassen bij Ned. Cultuur; harde aanpak misbruik alcohol en drugs; openstelling winkels op zondag. Dat laatste mag van GBT ook mits inwoners instemmen.

Afstemmen op Delta Media, Omroep NOOS of Vechtdal FM. Tijdens de uitzending kan ingebeld worden via 0523-760788. Vrijdag 2 maart komen Henk Kerkdijk(CDA);Tonny van der Cozijne (D66) en Erik Kobes(VVD) Twenterand en Gerrit de Jonge(VOV), Annelies Bakelaar(CDA) uit Ommen.

Wierook, de Wereldwinkel in Vriezenveen heeft  het ..

 

 Wierook is meer dan een geur die bij meditatie en oosterse technieken wordt gebruikt. Door de ontwikkeling van een natuurzuivere wierook in veel verschillende geuren, zijn er ook in onze westerse wereld veel toepassingen voor. Zo zijn er geuren met een rustgevende werking en andere met een neutraliserend en/of zuiverend effect. Bepaalde soorten wierook hebben ook hun invloed op de stemming .

De wierook die door Mira International uit India wordt geïmporteerd  “De Moeders geuren” is natuurzuiver en wordt geheel met de hand vervaardigd. Een deegje van wierookpoeder en parfumolie wordt om een bamboestokje gerold. De gerolde stokjes moeten vervolgens een dag drogen (in de regentijd 2 tot 3 dagen). Daarna worden ze verpakt in cellofaan en gemarmerd papier. Ook het marmeren van het papier gebeurt handmatig.

 Meer dan 200 vrouwen hebben hierdoor inmiddels permanent werk en daarmee een vast inkomen en andere voorzieningen zoals een medische verzekering en pensioen.

Open NK curling op natuurijs van Vriezenveen

De temperaturen dalen de komende dagen flink onder 0 en daarom slaan Asito en Rockstarts IT, beiden partner van de Curling Bond, de handen in elkaar om het Open NK Curling te organiseren…op natuurijs!

De prestaties van het herenteam tijdens het afgelopen EK en Olympisch Kwalificatietoernooi werden al op de voet gevolgd. Daarnaast stemden de afgelopen zondagen meer dan 1 miljoen mensen per aflevering af op de Curling Quiz van Frans Bauer, waarvan de finale op zondag 25 februari gehouden wordt, er is veel aandacht van NOS Studio Sport voor de wedstrijden tijdens de Winterspelen en de aanvragen voor curling clinics stijgen aanzienlijk. Nu komt er dus een unieke kans bij.

Op donderdag 1 maart 2018 wordt, als de vorstperiode naar verwachting intreedt, in Vriezenveen namelijk het Open NK Curling op natuurijs georganiseerd. Vanaf 10:00 uur zijn maximaal 24 teams welkom die op het natuurijs van IJsclub Vooruit kunnen strijden voor de winst.

Ben je 16+ en wil je een gooi doen naar deze unieke titel? Meld je dan met jouw team via curling.nl/open-nk aan en grijp deze unieke kans.

Badmintontoernooi ‘Twenterand Kampioenschap’ 

Badmintonvereniging Twenterand organiseert op woensdag 18 april het Twenterand Kampioenschap in sporthal Het Punt in Vroomshoop.

Op dit toernooi wordt er gespeeld in duo’s vanaf 16 jaar. Lijkt het je leuk om een toernooi te spelen met iemand anders samen, geef je dan snel op! Ideaal voor vrienden, familie en ook collega’s en verenigingen. Opgeven kan voor herendubbel, damesdubbel en mixdubbel en kost 12,50 euro per duo.

Je hoeft geen professional te zijn om mee te doen, gezellig een shuttle te slaan tegen anderen die je wel of niet kent en misschien win je wel! Aanmelden kan door je duo voor 6 april te mailen naar tc@badmintontwenterand.nl. Kijk voor meer informatie op onze site: www.badmintontwenterand.nl.