Archive for: april 2018

Week van Mooi Schoon zwerfvuilopruimactie

 

Twenterand – op woensdag 18 april heeft wethouder Bert Engberts het startsein gegeven van een opruimactie op CBS De Sleutel in Vroomshoop in het kader van de Week van Mooi Schoon. De school gaat samen met 15.000 andere leerlingen uit 17 ROVA-gemeenten de straten op om de omgeving van hun school vrij te maken van zwerfvuil. Van maandag 16 april tot en met vrijdag 20 april doen er 200 scholen mee aan de Week van Mooi Schoon, een initiatief van het zwerfvuilprogramma Mooi Schoon van ROVA.

Voorzien van opvallende hesjes en handschoenen en gewapend met knijpertjes en vuilniszakken, hebben de kinderen in de omgeving van de school zwerfvuil opgeruimd. Ze werden daarbij begeleid door leerkrachten en ouders. Het ingezamelde zwerfvuil wordt door ROVA opgehaald.

 Startsein door wethouder Bert Engberts

In Twenterand doen er deze week 14 scholen mee. Wethouder Bert Engberts is speciaal om het startsein te geven voor de opruimactie van Mooi Schoon naar de school gekomen. Samen maken we de omgeving nog mooier dan dat deze al is. Om jullie te bedanken voor jullie inzet krijgen jullie allemaal een speciaal cadeau”, aldus de wethouder.

Cadeau voor alle leerlingen

Alle leerlingen die dit jaar meededen met de Week van Mooi Schoon ontvingen een bijzonder cadeau. Het Grondstoffen kwartetspel, vol interessante weetjes over grondstoffen, zwerfvuil en afval.

Week van Mooi Schoon

De Week van Mooi Schoon is samenwerkingsproject dat geïnitieerd is door ROVA. In samenwerking met 17 ROVA-gemeenten en scholen uit het basisonderwijs wordt zwerfvuil opgeruimd en worden de leerlingen bewustgemaakt van het belang van een schone leefomgeving.

Taalpunt Twenterand start EVA-groep

Op donderdagochtend 3 mei start het Taalpunt Twenterand met EVA: Educatie voor Vrouwen met Ambitie.  EVA is gericht op vrouwen die hun basisvaardigheden willen verbeteren en zich willen voorbereiden op het vinden van (vrijwilligers)werk of een opleiding.

Dianne Companje, Taalpuntcoördinator Twenterand, is blij met de start van EVA in Westerhaar. ‘’Vrouwen op een leuke en relaxte manier kennis laten maken met hun eigen kracht, dat is toch geweldig!’’

Erika Companje, zelf laaggeletterd geweest, stelt de ruimte beschikbaar waar de EVA-groep bij elkaar kan komen. Erika wil vrouwen via het EVA-project een plek geven waar ze zelfverzekerder kunnen worden en zich kunnen voorbereiden op de volgende stap in hun leven. Bijvoorbeeld het vinden van werk of het starten met een opleiding.

‘Ik hoop dat de vrouwen die zich bij deze groep aansluiten hier zelfverzekerder weggaan, dat ze zelfstandiger zijn. Dat is het mooiste wat er is.’

Naast dat ze de vrouwen met het EVA-project een plek wil geven waar ze zichzelf kunnen ontwikkelen, wil ze hen ook een ontspannen en informele plek bieden.

‘Door het leren te combineren met het leuke en het gezellige wordt het ook makkelijk om met elkaar te praten,’ aldus Erika.

Over EVA

Eén op de acht vrouwen in Nederland heeft moeite met lezen en schrijven. Laaggeletterde vrouwen hebben minder kansen op de arbeidsmarkt en zijn heirdoor onvoldoende (economisch) zelfstandig. Om laaggeletterdheid onder vrouwen te verminderen, is binnen het project Taal voor het Leven speciale aandacht voor deze doelgroep in de vorm van EVA: Educatie voor Vrouwen met Ambitie. Deelnemers worden ondersteund door getrainde vrijwilligers en professionals. Doel van het EVA-project is de zelfstandigheid en zelfredzaamheid van vrouwen te vergroten.

Aanmelden

Het EVA-project biedt ruimte voor ongeveer acht vrouwen uit Westerhaar of omgeving en start op drie mei. Aanmelden kan bij Dianne Companje via 06 – 21 61 28 81 of d.companje@bibliotheektwenterand.nl

Toezicht provincie op groen Twenterand heeft zaken op orde

 

 

Volgens de provincie Overijssel presteert de gemeente Twenterand op de onderdelen ruimtelijk ordening en huisvesting statushouders voldoende. Op het onderdeel financiën moeten nog stappen gezet worden. Daarmee is het toezicht van de provincie voor Twenterand op groen gezet. Gemeenteraad en College van burgemeester en wethouders hebben er samen de schouders onder gezet om dit te bereiken. Zo is vorige maand nog een amendement door de gemeenteraad aangenomen als wijziging op de programmabegroting 2018. Daarmee werd preventief toezicht door de provincie voorkomen.

 Burgemeester van der Kolk: “Met de concrete bezuinigingsmaatregelen en het amendement van de raad is voorkomen dat wij met elke wijziging op de begroting 2018 goedkeuring aan de provincie moeten vragen. Daar zijn we natuurlijk erg blij mee.”

Provinciaal toezicht

De provincie beoordeelt jaarlijks hoe de Overijsselse gemeenten er op een aantal terreinen voor staan. Het gaat hier om de stand van zaken bij vijf onderwerpen waarbij de provincie wettelijk gezien toezichthouder is:  financiën, Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo), Wet ruimtelijke ordening (Wro), informatie- & archiefbeheer en huisvesting statushouders.

Groen

Vorig jaar stond het totaalbeeld van de gemeente Twenterand eveneens op groen, het jaar er voor nog op oranje. Nu staat het totaalbeeld op groen. Dit betekent dat de provincie op afstand toezicht houdt. De gemeente Twenterand blijft er op inzetten dat het toezicht van de provincie op groen blijft staan.

Twenterand bloeit op! Aangepast bermbeheer moet biodiversiteit vergroten

 

 Vanaf dit jaar gaat de gemeente Twenterand ongeveer 12 hectare grasvelden anders onderhouden. We maaien ze voortaan twee keer per jaar en voeren het maaisel af. Ook gaan we op bepaalde locaties in de gemeente bermen en delen van grasvelden inzaaien met meerjarige bloemenmengsels. Wethouder Engberts: “Dit ziet er niet alleen fraai uit maar de bloemen zijn ook belangrijk voor allerlei insecten, vogels en andere dieren als voedselbron of als schuilplek. Dit alles doen we om de biodiversiteit in de kernen te vergroten.”

 

Wat gaan we doen?

Het anders onderhouden houdt in dat daarvoor aangewezen grasvelden of delen van grasvelden minder vaak gaan maaien. De grasvelden die we anders gaan maaien worden vanaf dit jaar twee keer per jaar gemaaid. Dat doen we in de zomer en in het najaar. Het gemaaide gras voeren we af. Hierdoor wordt de bodem minder voedingsrijk en komen er ecologisch interessantere plantensoorten. Deze plantensoorten zijn belangrijk voor veel verschillende insecten, waaronder bijen die het de laatste jaren moeilijk hebben.

 

Ook gaan we op bepaalde locaties in de gemeente bermen en delen van grasvelden inzaaien met meerjarige bloemenmengsels. Die omgeving is aantrekkelijk voor allerlei insecten zoals vlinders en bijen, maar ook voor grotere dieren zoals egels en de patrijs. De bermen worden door de vele bloemen bovendien ook mooier om te zien.

 

Meer informatie

Wat de gemeente Twenterand allemaal doet om de biodiversiteit te verbeteren en wat inwoners daarvoor zelf kunnen doen, staat op onze website www.twenterand.nl/bloeitop. Op deze website staan ook tekeningen met de locaties van de grasvelden die anders worden onderhouden en een speciale flyer met tips voor inwoners.

 

Teams BV Peatminers halen kampioenschap binnen!

Wat een leuk nieuws hebben wij te melden bij Peatminers dit weekend! De meiden U16, de meiden U14 en de jongens U12 zijn kampioen geworden! Volgende week zijn er nog wedstrijden in de Stamper voor deze toppers en iedereen is van harte uitgenodigd om mee te vieren in dit succes!
Dit weekend was een mix van uit- en thuiswedstrijden. Een rondje langs de velden.

Landstede Basketbal ZAC V16 – Peatminers V16 -> 18-58
Peatminers meiden U16 Kampioen !!!
Mooiste kampioenschappen zijn toch wel die je net niet meer verwacht. Doordat de koploper Pluto uit Wageningen vorige week verloor, lag de weg naar het kampioenschap voor de meiden van Peatminers u16 helemaal open. Alleen moest er gewonnen worden van ZAC uit Zwolle en dat deden de meiden afgelopen zaterdag, 58-18 winst Een dik verdiend kampioenschap, want als je aan het eind van het seizoen bovenaan staat verdien je gewoon het kampioenschap. Een kampioenschap welke volledig binnen de visie van Peatminers past, want Peatminers wil het maximale van de basketballers eruit halen welke binnen ieders mogelijkheden ligt en dat is met kampioenschap absoluut gelukt. Een groot compliment aan de trainers, spelers en de ouders voor een super geslaagd seizoen.

Peatminers V14 – Amical V14 -> 20-0
Peatminers V14 is kampioen geworden zonder te hoeven spelen. Onze directe concurrent WSV heeft van de nummer 4 verloren en zijn wij officieel kampioen.

Peatminers VSE – Stars ’84 VSE -> 99-38
De dames van Peatminers hadden nog een derby op de planning staan. Namelijk een wedstrijd tegen de dames van Stars ’84 uit Vroomshoop. De dames in het groen wisten vaak de bal te bemachtigen en daarmee weer vele aanvallen op te zetten wat leidde tot de vele scores. Ook hadden de dames in het groen vele malen de vast breaks gevonden.

Arnhem Eagles V18 – Peatminers V18 -> 63-66
Afgelopen zaterdag moesten de meiden van U18 spelen tegen Arnhem Eagles. In het eerste kwart lukte het niet om een voorsprong op te bouwen. In de rust stonden de meiden ook achter met vier punten. In de tweede helft gingen we er weer vol voor, en dit keer met resultaat. De wedstrijd bleef spannend maar uiteindelijk hebben we gewonnen met 66 punten voor ons, tegen 63 punten voor de tegenstander.

Peatminers V12 1 – Uitsmijters X12 2 -> 52-2
De meiden begonnen met een stevige fullcourt defense. De tegenstander kwam daardoor niet of nauwelijks in de buurt van de basket. Pas in de vierde periode maakten ze hun eerste score. Toen was het inmiddels al 30-2. De meiden speelden ook aanvallend sterk. Er werd goed naar elkaar gekeken en gepasst. In de tweede helft lieten de dames de press varen en kregen ze veel ruimte voor de fastbreak. Die werd een aantal keren goed uitgespeeld. Halverwege de zesde periode was het verschil 50 punten (52-2) en dat was gelijk de officiële eindstand.

Overige uitslagen:

Peatminers X16 – Amical X16 -> 22-54
Peatminers X14 1 – TONEGO ’65 X14 1 -> 108-20
Peatminers X12 3 – Uitsmijters X12 1 -> 25-42

Plaatsing voorrondes NK majorettes van De Harmonie Vroomshoop

Wederom komen majorettes van De Harmonie Vroomshoop terug met 6 medailles, promotie en plaatsing voorrondes NK.
Zaterdag 14 april deden 8 Twirl solisten mee aan het NBTA concours in Nunspeet.
De concurrentie met maar liefst 190 optredens was deze dag groot. Ondanks dat wisten maar liefst 6 van de 8 solisten een medaille mee naar huis te nemen wat een beloning was op het vele trainen van de afgelopen weken. In de categorie 1- baton pre-teen novice wist Marlinde Kroese een tweede plek en haar promotie punten binnen te halen. Dit betekent voor Marlinde dat ze volgende keer in een hoger niveau mag Twirlen. Sarah Offringa behaalde in dezelfde categorie een mooie derde plek en miste op een paar tiende punten haar promotie. Ook in dezelfde categorie werd Kyra Ekkel vierde en Lyan Moes zesde, ook zij lieten een mooie strakke show zien , wat heel kenmerkend is voor alle meiden van De Harmonie. Andrea Zandbergen en Dewi Dijk die allebei mee deden op het onderdeel Kids Twirl werden allebei derde in hun eigen leeftijdsgroep. Maud Jansen die uitkwam in de junior klasse pakte een tweede plaats met haar 1-baton show en tevens haar tweede plaatsingspunten voor het NK. Dit betekend voor Maud dat ze in november mag deelnemen aan de voorrondes van het NK. Maud die ook nog met haar solo dance op de vloer stond werd hiermee vierde. Dianne Laarman deed mee met haar 1-baton show in senior novice en behaalde hiermee een tweede plek. Iris Jansen had deze dag de meeste concurrentie met maar liefst 23 tegenstanders in haar categorie senior beginner maar wist hier toch een hele mooie zevende plaats te behalen. Met maar liefst 11 medailles, 1 beker , 2 keer promotie, plaatsingspunten voor provinciale kampioenschappen, en plaatsingspunten voor voorrondes NK in vier weken tijd bewijst maar weer dat de majorette van De Harmonie in een stijgende lijn zitten. De volgende wedstrijd laat nog even op zich wachten en zal zijn op 2 juni in Dedemsvaart.

Wielercafé met Jos Lammertink en wereldkampioen Jeffrey Hoogland

Sportfoto/Dick Soepenberg. Bijschrift: Jeffrey Hoogland was 4 maart de allersnelste op het onderdeel 1 kilometer tijdrijden tijdens WK Baan in Apeldoorn.

De organisatie van de Ronde van Overijssel heeft een aantal zeer aansprekende gasten weten te strikken voor het wielercafé op dinsdag 24 april in Wierden. Zo zullen presentatoren Harry Middeljans en Ralph Blijlevens onder andere oud-renner Jos Lammertink en kersvers wereldkampioen baanwielrennen Jeffrey Hoogland aan tafel krijgen. Een avond dus die geen enkele wielerliefhebber mag missen. Het wielercafé is in zaal De Marke in ‘Het Dorp van de Ronde’ Wierden en het begint om 20.00 uur. Vanaf 19.30 uur zijn de deuren echter al open voor het publiek. De toegang is gratis!

Top van Nederlandse wielrennen

 

Met Wierdenaar Jos Lammertink blikken de presentatoren terug op zijn indrukwekkende carrière. Dit doen ze met onder andere mooie verhalen uit de oude doos en met ploegmaats en ploegen uit het verleden. Lammertink behoorde in de jaren ‘80 tot de top van het Nederlandse wielrennen, met onder andere twee etappezeges in de Ronde van Spanje en het Nederlands Kampioenschap in 1986. Tegenwoordig heeft Lammertink al jaren een belangrijke taak in het bestuur van de Ronde van Overijssel als coördinator van het deelnemersveld. Naast Jos Lammertink is wereldkampioen op de baan Jeffrey Hoogland uit Nijverdal één van de hoofdgasten. Hoogland werd afgelopen maart in Apeldoorn op indrukwekkende wijze wereldkampioen op de kilometer tijdrit en de teamsprint.

 

Tal van andere gasten en wielerquiz

 

Naast bovengenoemd tweetal voelen presentatoren Harry Middeljans en Ralph Blijlevens ook nog tal van andere gasten aan de tand. In samenwerking met Boekhandel Reterink komt er bijvoorbeeld een schrijver die zijn sporen in de wielersport heeft verdiend. Daarnaast is uiteraard Rondemiss Lotte Altena uit Wierden aanwezig tijdens het wielercafé. Ook zal worden teruggeblikt op eerdere edities van de Ronde van Overijssel, maar zullen ook zeker actuele wielerzaken worden besproken. Hoe zit het bijvoorbeeld met de aansluiting van de Ronde van Overijssel bij de UCI Holland Cup? En wat is er te zeggen over het nieuwe finishparcours in het centrum van Rijssen? Allemaal zaken die aan de orde komen. En als klap op de vuurpijl is er tijdens het wielercafé een wielerquiz met als hoofdprijs een VIP-arrangement voor de Ronde van Overijssel op 12 mei 2018.

 

Dorp van de Ronde

 

Wierden is dit jaar het Dorp van de Ronde tijdens de 66e Ronde van Overijssel die op zaterdag 12 mei 2018 wordt verreden. Daarmee neemt het dorp een prominente plek in tijdens het programma van de internationale wielerkoers. De streep voor de traditionele ‘Dorp van de Ronde tussensprint’ is op 12 mei getrokken in Enter [gemeente Wierden], omdat de Ronde van Overijssel het dorp Wierden niet doorkruist.

Laatste optreden van tour Jan Henk de Groot Luusterlaidjes uut Grunn in Het Punt

FOTO REYER BOXEM

VROOMSHOOP – Wat heeft een Groningse troubadour in een Twents theater te zoeken? Eigenlijk heel simpel. Omdat Jan Henk de Groot fervent liefhebber is van de taal waarin hij is grootgebracht. En daarom als een onbezoldigd ambassadeur rondtrekt om het dialect uut Grunn te promoten. Zaterdag 21 april doet hij theater Het Punt in Vroomshoop aan. Het is het laatste optreden van zijn veelbejubelde tour ‘Tachtig Tammo’.

Een oneindige horizon en een oorverdovende stilte. Jan Henk de Groot kan er eindeloos van genieten. Het is in dit stukje niemandsland in ‘Grunn’ waar hij zijn laatste cd opnam. Met een wc in de openlucht als een van de borrelende inspiratiebronnen.

Westerdiepsterdallen heet het. Of zoals ze dat in het hoge noorden zeggen: Westerdaipsterdale. Het heeft welgeteld twee huizen en daarmee een officiële vermelding in het Guiness recordboek als kleinste gehucht van Nederland. Met de alleenwonende Bonney als ongekroonde koning.

Laidjes

Het was hier waar Jan Henk de Groot (van 1975) met zijn laidjes – zoals dat in sappig Gronings heet – de stilte doorbrak. Deze Groninger maakte in een grijs verleden ooit deel uit van de formatie Henkus, waarmee hij op nationaal niveau redelijk succesvol aan de weg timmerde.

Nadat de formatie in 2007 het voor gezien hield, stortte De Groot zich op zijn werk en gezien. Datzelfde gezin was in 2010 voor hem reden de muziek weer op te pakken. Het zoontje Riff werd namelijk geboren met een slokdarmafsluiting, waardoor het eerste jaar van zijn leven zich vooral in ziekenhuizen afspeelde. Als een soort dagboek schreef De Groot tien liedjes over zorgen, tegenslagen en hoop. Het album kreeg lovende recensies, waarop de Groninger het drastisch over een andere boeg gooide. “Voorheen schreef ik eigenlijk altijd in het Engels, maar intussen ben ik erachter dat ik in het dialect waarmee ik ben opgegroeid, mijn gevoelens zóveel beter kan uitdrukken.”

En daarmee weet hij zijn provinciegenoten te raken. In zijn  geboortestreek vormt deze troubadour intussen een bekende verschijning. Nadat hij vorig jaar een dialect-award in de wacht sleepte, wil hij nu echter ook tot buiten de provinciegrenzen zijn vleugels uitslaan. Met zijn tweede soloalbum ‘Keunenk van Westerdaipsterdale’ als voornaamste wapen in die strijd.

Lohues

De vergelijking met Daniël Lohues dringt zich onmiskenbaar op. Een zanger, alleen met stem en gitaar, die met teksten uit het alledaagse leven de gevoelige snaar weet te raken. En waar Lohues dat in zijn moederstaal Drents doet, zingt De Groot in dat mooie zangerige Gronings. Behalve dat de teksten van De Groot vaak van een olijke kwinkslag zijn voorzien, zijn ze stuk voor stuk uit het leven gegrepen.

De groot verstaat de kunst om van kleine dingen in het leven een bijzonder liedje te maken. Over zijn favoriete platenzaak, jeugdliefde Janine (Abbring) en de heilzame werking van het vuurtje kieken. “Het liefst zing ik over dingen die me in werkelijkheid zijn overkomen.”

Zie ook: www.welkombijhetpunt.nl, zaal open 20.00 uur, aanvang concert 21.00 uur.

Arena Minior en Junior Cup Eindhoven

Afgelopen weekend mochten 17 zwemmers van VZ&PC Vriezenveen starten tijdens de Minior en Junior Cup in Eindhoven  (voorheen de Pieter cup) Op zaterdag mochten Laurie Beuker, Anne Jansen, Anne de Jong, Ashley Nijveld, Valerie Beuker, Anniek Dasselaar, Jana Sportel, Job Sportel en Henk van Goor starten. Voor de meeste van hen was het de eerste keer in zo’n mooi zwembad en met zo’n sterk deelnemersveld.  Henk van Goor is, heel knap, 3e geworden op de 50 schoolslag.

Zondag mochten Mart Beuker,  Bart Bos, Luuk Bos, Reno ter Buurkes, Bart Goos, Joost Kenkhuis, Quinten Lorkeers en Mette Stoelhorst starten.  Allen hebben goed gezwommen met veel persoonlijke records.

Amicitia laat dure punten liggen

Om los te komen van de één na laatste plek op de ranglijst moest er gewonnen worden in Hardinxveld-Giessendam van Vriendenschaar. Onder een stralend zonnetje begon Amicitia sterk en gemotiveerd aan de wedstrijd. Na 10 minuten stond een 0-6 voorsprong voor Amicitia op het scorebord. Vriendenschaar herpakte zich en kwam terug naar een 6-10 ruststand. Trainer/coach Ruben Burchartz gaf in de rust aan om de druk erop te houden, olom voldoende afstand te houden van de tegenstander. Vriendenschaar kwam echter beter uit de kleedkamer en na 10 minuten spelen in de tweede helft is de thuisploeg terug naar 9-11. Een tijdje later stond zelfs een gelijke stand op het scorebord, na 2 strafworpen voor de tegenstander; 11-11. De Toyota Klaas Drent formatie zette weer aan en liep uit naar 13-15, maar kort daarna kwam Vriendenschaar toch weer terug naar 15-16 met nog 5 minuten te gaan. In de spannende slotfase kon Amicitia het verschil niet maken en zag de ploeg uit Hardinxveld-Giessendam langszij komen; 16-16 in de laatste minuut. Met nog 20 seconden te gaan had Amicitia nog 2 schotkansen die er helaas niet ingingen. Amicitia liet dure punten liggen en blijft hierdoor samen met Vriendenschaar staan op een gedeelde 7e plek op de ranglijst.

De enige supporter uit Vriezenveen, in dit geval de voorzitter, moest teleurgesteld beginnen aan de lange thuisreis. Volgende week staat de thuiswedstrijd tegen nummer laatst, KVZ uit Zutphen op het programma. Aanvang 15.30 uur. Voorafgaand speelt Amicitia 2 ook tegen KVZ 2. Helaas verloor het tweede haar wedstrijd tegen koploper Dalto.