Archive for: mei 2018

GBT en CU bereiken akkoord: ‘Kernachtig en veranderend Twenterand’

 

 

GemeenteBelangen Twenterand en ChristenUnie hebben een akkoord bereikt over hoe zij gezamenlijk in een coalitie met concrete acties resultaten willen behalen. Inwonersparticipatie, leefbaarheid, duurzaamheid, economie en sociaal worden belangrijke pijlers in een veranderende bestuursstijl.

 

Het is de wens van GBT en CU om onze inwoners, instellingen en ondernemers het gevoel en vertrouwen terug te geven dat de politiek van en voor de inwoners van Twenterand is. Zo zullen raadsbijeenkomsten op locatie worden gehouden, komen er vier kernwethouders, de inwoners mogen mede de profielschets van de nieuwe burgemeester bepalen en er worden kernbudgetten voorbereid, die ingezet kunnen worden voor de leefbaarheid in de kernen. Inwoners en buurten kunnen hiervoor ideeën aanreiken. Inwoners, ondernemers en iedereen die op andere manieren verbonden is met de Twenterandse samenleving worden uitgedaagd om meer te participeren bij gemeentelijke vraagstukken dan nu het geval is.

 

Verkeersknelpunten worden opgelost. Zoals Kervelplein en Schuineweg Westerhaar, kruising Harwig Den Ham, Daarlerveenseweg Vriezenveen, Oranjeschool Vroomshoop, Jumbo locatie Vriezenveen en de Tonnendijkbrug Vroomshoop. Een landbouwvoertuigencirculatieplan moet het zware landbouwverkeer weren uit de kernen.

 

In het akkoord is uiteraard aandacht voor duurzaamheid. Energiebesparing voor woningen, bedrijfspanden en sportaccommodaties wordt gestimuleerd, evenals asbestsanering. Het duurzaamheidsfonds moet onder meer de kloof voorkomen met inwoners die de duurzaamheidsmaatregelen niet kunnen betalen. Daarnaast zal het totale afvalbeleid opnieuw worden bepaald. Financiële prikkels moeten leiden tot nog efficiëntere inzameling.

 

Vooruitlopend op de invoering van de Omgevingswet, wordt een korte maar krachtige integrale visie op de

toekomst van het buitengebied geschreven. Hierbij wordt onder andere aandacht besteed aan de veehouderij, rood voor rood regeling, natuurbeheer en aan ecologisch bermbeheer. De coalitie wil met deze visie bereiken een aantrekkelijke gemeente te zijn waar het prettig is om in het buitengebied te vertoeven.

Volkshuisvesting is onder andere gericht op doorstroming, maar ook op het genereren van voldoende en betaalbare huurwoningen. Projecten zoals ‘passend wonen’ worden getracht te continueren en startersleningen voor jongeren als extra ondersteuning. Voor meer harde woningbouwplannen wordt verwezen naar het recent gehouden onderzoek dat moet worden uitgewerkt. Hierbij gaat inbreiding voor uitbreiding.

 

De coalitie wil promotie en marketing van Twenterand ontwikkelen en verbinden in samenwerking met organisatoren van evenementen en culturele activiteiten, de detailhandel en de recreatie- en toerismesector. Er komt een nieuwe nota ‘Evenementen’ en het beleid voor het toekennen van culturele initiatieven wordt herijkt.

De financiële tekorten in het sociale domein blijven zorgen baren. De coalitie wil met preventieve maatregelen komen, centrale toegangen die als een filter naar de zorg en hulp moeten gaan fungeren. Sport en welzijn kunnen hieraan een belangrijke bijdrage leveren. Als het om werk gaat (via Participatiewet) wordt eveneens toerisme en economie hieraan gekoppeld. Maar eerst zullen de keukentafelgesprekken in relatie tot huishoudelijke ondersteuning als ook de methode van indiceren kritisch onder de loep worden genomen.

 

Nieuw is dat de hondenbelasting wordt afgeschaft en de overlast door hondenpoep serieuze aandacht krijgt waarbij betrokkenheid van inwoners gevraagd wordt. Verder is nieuw dat een fondsenwerver / subsidiezoeker wordt aangesteld, die onder meer geld van bovenliggende overheden naar onze gemeente haalt.

 

Over het deelakkoord m.b.t. de zwembaden en de koopzondag is reeds eerder een persbericht uitgebracht.

 

Fietspad Aadorpweg afgesloten

Langs de Aadorpweg in Vriezenveen wordt een fietssnelweg F35 aangelegd. Het fietspad wordt langs de Aadorpweg afgesloten van maandag 4juni tot en met dinsdag 17 juli. Het gaat om het gedeelte tussen de Verzetstraat en de Westerweilandweg (bij de N36 richting Aadorp/Almelo).

Aquapark De Zandstuve Vroomshoop ruim € 2.000 rijker

SAMSUNG CSC

Aquapark De Zandstuve Vroomshoop ruim € 2.000 rijker dankzij de Rabo Clubkas Campagne

Voor het eerst deed de nog jonge stichting Aquapark De Zandstuve Vroomshoop mee aan de Rabo Clubkas Campagne en dat met succes. Liefst 650 stemmen van de klanten van de Rabobank Noord en West Twente gingen naar het Aquapark. Daarmee vond het Aquapark De Zandstuve Vroomshoop zich terug op de vierde plaats van alle deelnemende verenigingen en stichtingen uit het gehele werkgebied van de regionale Rabobank. De blij verraste bestuursleden Herman Lutke Veldhuis, Riëtte Makkinga en Hans Nieboer namen de cheque in ontvangst uit handen van Rutger Koppelman, financieel adviseur van de Rabobank Noord en West Twente, die voor deze feestelijke overhandiging naar De Zandstuve was getogen. Voorzitter Herman Lutke Veldhuis toonde zich heel content met het fraaie bedrag en gaf aan dat het een bijzonder goed teken is dat zovelen het Aquapark De Zandstuve Vroomshoop een warm hart toedragen. Binnenkort wordt het Aquapark rondom de bassins verrijkt met vier grote parasols en een tweetal omvangrijke schaduwdoeken om zo de service van de bezoekers te vergroten.

Vroomshoopse Boys dankzij Rabo Clubkas Campagne  ruim € 1.300 rijker

 

SAMSUNG CSC

Namens de Rabobank Noord en West Twente kwamen Sipco Bruins en Hanneke Plomp naar de Bosrand om een cheque aan het bestuur van Vroomshoopse Boys te overhandigen. In het kader van de Rabo Clubkas Campagne was er een bedrag van € 1.305,38 gescoord en dat was te danken aan ruim 400 stemmen.  Aan bestuurslid Commercie Erik Netters van de Boys werd de bijbehorende cheque overhandigd door Sipco Bruins op het hoofdveld van de Bosrand, dat in het bijzijn van voorzitter Edward Olthof. De preses van Vroomshoopse Boys benoemde direct al een passende bestemming voor dit uitermate welkome bedrag. Dat wordt benut voor de voorbereidingen van de nieuwbouw van de kantine van de bijna 75-jarige voetbalvereniging op het sportcomplex De Bosrand.

Vandaag inschrijven Avondvierdaagse Vriezenveen

Woensdag 30 mei van 14:00 – 20:00 uur in sporthal De Stamper
(Schout Doddestraat 11, Vriezenveen)

Kosten deelname voorverkoop € 6,- p.p
Kosten deelname aan de start € 7,50 p.p.

Startlocatie

Dinsdag, woensdag en donderdag

Sporthal ”De Stamper”
Schout Doddestraat 11
7671 GT Vriezenveen (OV)

Vrijdag

Gemeentehuis Vriezenveen
Manitobaplein 1
7671 GS Vriezenveen

Presentatie Webbox3 voor mensen met een visuele beperking

 

Evenmens, informele zorg voor elkaar organiseert met Solution Radio op 18 juni een presentatie van de Webbox3.
Webbox3 is een innovatief hulpmiddel voor iemand met een visuele- of leesbeperking.
De Webbox3 combineert de functie van een Daisy speler (een apparaat dat de ondertiteling van de TV voor u uitspreekt) een digitale radio-ontvanger (die de naam van de radiozender uitspreekt) en nog veel meer. ….. Met de Webbox3 kunt u ook luisteren naar gesproken lectuur.

De Webbox3 is zeer eenvoudig en geheel op het gehoor en gevoel te bedienen. U heeft geen computer nodig, alleen een internetverbinding!
Al duizenden personen met een visuele beperking hebben de stap naar de Webbox3 gemaakt en zijn er erg enthousiast over.
NB: De Webbox3 wordt onder voorwaarden door uw zorgverzekeraar vergoed.

De presentatie vindt plaats op maandag 18 juni van 10.00 – 12.00 uur en wordt gehouden in de socioruimte Bendien Smitshof, Bendien Smitshof 38 in Nijverdal. Aansluitend kunt u tegen een kleine vergoeding deelnemen aan de lunch.

Wilt u bij deze presentatie aanwezig zijn, geef u dan op bij Jacqueline Broekhof van Evenmens via jbroekhof@evenmens.nl of 0548-638830. Van harte welkom!

Thema-avond over langer zelfstandig wonen in Vriezenhof

Morgenavond, woensdag 30 mei, initieert Zorgbelang Overijssel een thema-avond over de mogelijkheden en dilemma’s van langer zelfstandig thuis blijven wonen. De avond wordt gehouden in de Vriezenhof, Jonkerlaan 5 te Vriezenveen, en begint om 19.30 en duurt tot uiterlijk 21.45 uur. Vanaf 19.15 staat de koffie klaar.U woont prettig in uw huis in een fijne buurt. U voelt zich er thuis en wilt er graag nog lang blijven wonen. Dan kan het een goed idee zijn om nu al rekening te houden met de toekomst. Wijkteams en innovaties maken het mogelijk om in de eigen vertrouwde omgeving te kunnen blijven wonen, ondanks toenemende beperkingen en gebreken. Dat is een fijne en goede ontwikkeling.

Tijdens de bijeenkomst op 30 mei in Vriezenveen, zullen enkele sprekers uit verschillende invalshoeken hun licht laten schijnen over dit onderwerp.

Ds. Alexander Veerman, predikant van de Ontmoetingskerk te Vriezenveen, staat stil bij het achterliggende mensbeeld en de morele dilemma’s die in het langer zelfstandig wonen mee komen. Namens de gemeente Twenterand zal Tess Bal de visie van de gemeente geven en vertellen over de mogelijkheden die er zijn om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen. Tess Bal is programma adviseur sociaal domein bij de gemeente Twenterand.
Tot slot zullen Carla Veldhuis namens Cliëntcontact en een wijkverpleegkundige vanuit de praktijk hun ervaringen delen.

Na de pauze is er uitgebreid gelegenheid om vragen te stellen en met elkaar in gesprek te gaan. Deze avond is bedoeld voor ouderen, mantelzorgers en vrijwilligers in ouderzorg of bezoekwerk.

Mooie finale van de competitie voor Vroomshoopse Boys

 

Het eerste elftal van Vroomshoopse Boys gaat er alles aan doen om via de nacompetitie het eerste klasserschap veilig te stellen. In het vierde achtereenvolgende seizoen op dit niveau werd de rechtstreekse handhaving niet bewerkstelligd, maar kan het nog via drie succesvolle finales. De eerste daarvan is op de eigen Bosrand op zaterdag 2 juni. Dan wordt om 14.30 uur aangetreden tegen Be Quick’28 uit Zwolle, dat aan het eind van het seizoen 2013-2014 in Raalte met 3-1 werd geklopt in de kampioenswedstrijd. Be Quick’28 is als vijfde geëindigd in de tweede klasse H. en belandde in de nacompetitie door de derde periode in die klasse te winnen. Vroomshoopse Boys 2 behaalde een knappe tweede plaats in de eerste klasse en speelt op zaterdag 2 juni ook thuis in de nacompetitie, in dit geval om promotie naar de hoofdklasse. Om 12.30 uur begint het duel tegen VVOP 2 uit Voorthuizen.

Vroomshoopse Boys 4 van de leiders Jasper Snoeijer en Michel Keizer won in de laatste wedstrijd thuis afgelopen zaterdag afgetekend met 8-0 van DETO Twenterand 6 en is nu wel heel dicht bij het kampioenschap en promotie. Directe concurrent Excelsior’31 uit Rijssen heeft nog twee wedstrijden in te halen met een achterstand van 6 punten en een verschil in doelsaldo van maar liefst 26 treffers in het voordeel van de Boys.

Bij de jeugd van Vroomshoopse Boys won JO13-1 in de eerste klasse in Delden met 5-4 van Rood Zwart J013-1`en verzekerde zich daarmee van een luid bejubelde en uiterst knappe promotie naar de hoofdklasse. In Delden was het een bloedstollende slotfase, maar de pupillen van de trainers Alexander Fokkert, Bart Jan Staman en Lerby van Dijk en grensrechter Berthil Dubbink hielden stand.

Vroomshoopse Boys J013-2G haalde in Vriezenveen een waar huzarenstukje uit. Tegen DOS’37 J09-1 werd aanvankelijk door twee penalty’s, waarvan één in blessuretijd een voorsprong van 2-0 verspeeld. In de allerlaatste seconde werd een vrije trap koppend tot doelpunt gepromoveerd en daardoor werd het kampioenschap en meteen de promotie naar de eerste klasse binnengehaald. Dat leidde tot ware vreugdetaferelen op het sportpark Het Midden. De titel is een prestatie van formaat van het team van de trainers Justin Beldman, Ruben Smedema en Ruben Drenthen en grensrachter Bertrik Dekker. Zaterdag wordt in Oene om 9.30 uur op sportpark De Hoge Kamp de bekerfinale gespeeld tegen SV Batavia’90 JO13-1 uit Lelystad. Installatiebureau Bertus Huisman stelde spontaan een bus voor het vervoer naar deze bekerfinale ter beschikking.

Op het hoofdveld van De Bosrand speelde Vroomshoopse Boys J019-1 de laatste competitiewedstrijd onder leiding van trainer-coach Job Lamberink. Titelkandidaat FC Zutphen J019-1 bleek met 5-1 te sterk. Job Lamberink is maar liefst 13 seizoenen actief geweest bij jeugdselecties van Vroomshoopse Boys. Onder zijn leiding promoveerde Boys J019-1 naar de hoofdklasse en het afgelopen seizoen werd een keurige zevende plaats bereikt. Namens het bestuur bedankte Tom Heideman de naar Sportlust Vroomshoop vetrekkende Boys-trainer voor zijn inzet en bevlogenheid en bood een attentie aan. Ook waren er bloemen en was er een ovationeel applaus voor Job Lamberink.

Vroomshoopse Boys tankt vertrouwen in afsluitend duel tegen SDV Barneveld

 

Op sportpark Norschoten in Barneveld begon Vroomshoopse boys fris en fruitig en met open vizier onder leiding van arbiter Raymond Meilink uit Enter tegen SDVB aan de afsluitende competitiewedstrijd tegen SDV Barneveld. De thuisploeg had maar liefst zeven achtereenvolgende wedstrijden gewonnen, maar kwam normaal gesproken net iets te kort vor de nacompetitie om promotie naar de hoofdklasse. In de beginfase toog Vroomshoopse Boys manmoedig ten aanval en met het nodige geluk voorkwam SDV Barneveld een tegentreffer. Zo trapte Rob Knul nog net de bal weg uit de doelmond bij een megakans voor de bezoekers. Het geschrokken SDV Barneveld probeerde het tij te keren en kwam daarna ook meer aan aanvallen toe in deze open wedstrijd. Topscorer Rob Knul knalde namens SDV Barneveld op de buitenkant van de paal en strandde op de prima acterende Boys-keeper René Kok.

In de 35e minuut kreeg Vroomshoopse Boys loon naar werken. Ton Kunst brak door de laatste linie van SDV Barneveld en zijn inzet was doeltreffend: 0-1. SDV Barneveld probeerde nog voor rust de stand in evenwicht te brengen en dat gebeurde ook. Nadat eerst Remco Speelziek de lat had geraakt, was vijf minuten voor de thee dezelfde speler wel succesvol na een voorzet van Sefanja Davids: 1-1. Op slag van rust had Robert Veld namens de Boys een grote kans op 1-2, maar dat feest ging net niet door. In de tweede helft was het al snel raak voor de thuisploeg, toen Rob Knul een penalty benutte, nadat Onur Tekay binen de zestien onreglementair ten val was gebracht: 2-1. Het bleef daarna een open duel, waarbij Vroomshoopse Boys aantoonde op dit niveau mee te kunnen komen. In de ultieme slotfase zorgde Onur Tekay namens de thuisploeg voor het slotakkoord door de bal in de kruising te jagen: 3-1. De thuisclub nam afscheid van verdediger Geert van der Veen, die na vijftien seizoenen het eerste elftal vaarwel zegt. Hij niet alleen want er wordt van maar liefst twaalf spelers van de A-selectie afscheid genomen. Tekenend ook vor deze eerste klasse, waar verreweg de meeste clubs, in tegenstelling tot Vroomshoopse Boys en enkele verenigingen, louter met contractspelers werken, die in wezen voorbijgangers zijn.

Het vertoonde spel in Barneveld en de potentie van het goed ingespeelde Boys-team met weer na blessures teruggekeerde spelers, geven moed voor de nacompetitie om behoud van een plaats in de eerste klasse,. Zaterdag begint het op eigen veld tegen de oude bekende Be Quick’28 uit Zwolle, de nummer 5 en kampioen van d e derde periode van de tweede klasse H. Dan is het alle hens aan dek en volle bak spelen om de eerste finale goed af te sluiten. De winnaar van dit duel speelt thuis tegen de winnaar van het duel vv Den Ham tegen AVW’66. Maar eerst moet de volledige focus op het duel tegen Be Quick’28 gericht worden en dat is de mannen van de trainers Karlo Meppelink, Arjan Paters en Stephan Bloemendal wel toevertrouwd.

Vroomshoopse boys 2 won overtuigend met 7-2 bij WVF 2 en eindigde knap op de tweede plaats van de eerste klasse. De nacompetitie om een plaats in de hoofdklasse wordt op zaterdag 2 juni op de Bosrand begonnen met een duel tegen VVOP 2 uit Voorthuizen. Vroomshoopse Boys 4 won thuis met 8-0 van 8-0 van DETO Twenterand 6 en ligt op kampioenskoers. Vroomshoopse Boys J019-1 verloor op de Bosrand de laatste competitiewedstrijd tegen titelkandidaat FC Zutphen J019-1 met 5-1. Direct na afloop werd afscheid genomen van trainer-coach Job Lamberink, die als hoofdtrainer aan de slag gaat bij buurman Sportlust Vroomshoop. Boys J017-1 hield thuis ruime tijd knap met tien spelers stand tegen kampioen Stevo J017-1 en speelde met 2-1 gelijk. Boys J013-1 won met 5-4 in Delden van Rood Zwart J013-1 en is door deze overwinning gepromoveerd naar de hoofdklasse. Vroomshoopse Boys JO13-2G won op spectaculaire wijze in de laatste seconde in Vriezenveen van DOS’37 J013-1. Dit team werd daardoor kampioen en promoveert naar de eerste klasse. Zaterdag speelt dit team in Oene de bekerfinale tegen Batvia’90 J013-1 uit Lelystad.

Leesvirus Slotfeest met 3 Twenterandse scholen

 

 

Op woensdag 6 juni wordt het Leesvirusproject van de bibliotheken in Wierden en Twenterand afgesloten met een Leesvirus-slotfeest.

Leerlingen van de groepen 6 van St. Antoniusschool in Vriezenveen, Chr. Dalton basisschool De Maten in Den Ham en CBS De Regenboog Den Ham hebben samen met basisscholen Het Galjoen, De Morgenster, Kluinveenschool, Het Laar, De Mariaschool in Wierden, De Driesprong in Hoge Hexel en de Roerganger in Enter de afgelopen acht weken tien boektoppers gelezen, beoordeeld en antwoorden gegeven op de quizvragen over de leesboeken. Alle leerlingen konden dat doen via de speciale website van Leesvirus, www.leesvirus.nl

Daarnaast maakten zij nog enkele creatieve opdrachten, zoals een ontwerp voor een familieabonnement voor de Efteling en een uitnodiging voor een verjaardagsfeest. Leesvirus is een ICT-leesproject voor kinderen uit groep 6 van de basisschool, georganiseerd door de Overijsselse bibliotheken. Veel basisscholen in Overijssel zijn  enthousiast over dit digitale leesbevorderingsproject. In Wierden en Twenterand deden dit jaar totaal maar liefst 290 leerlingen mee.
Spannend tot aan het slotfeest blijft dan ook welke school de winnaar wordt van

Leesvirus 2018! Natuurlijk zorgt de bibliotheek weer die morgen voor een speciale verrassing. Aan het eind van het feest volgt de prijsuitreiking en worden het meest besmette boek en de winnende school bekend gemaakt.

 

Datum: woensdag 6 juni

Aanvang: 9.30 uur
Eindtijd: ca. 10.30 uur

Locatie: Gereformeerde Kerk, Spoorstraat 5-7, Wierden