Archive for: juli 2018

Gemeente Twenterand houdt ontwerpwedstrijd

Welke architect ontwerpt nieuw appartementencomplex?

De gemeente Twenterand schrijft een wedstrijd uit voor de invulling van het terrein in Vroomshoop waar het multiculturele centrum (MCC) stond. Dit gebouw is inmiddels gesloopt. Op de hoek van het Linderflier en de Julianastraat is nu een appartementencomplex gepland. Architecten die mee willen doen met de ontwerpwedstrijd kunnen zich melden bij de gemeente. We ontvangen van hen graag een globale schets en een uitleg van de visie erachter.

Kernwethouder van Vroomshoop, Mark Paters: “Ik ben heel benieuwd naar de plannen. Het is voor ons een hele andere aanpak dan we gewend zijn. Maar wel een manier van werken die past bij de huidige tijd waarbij we de regie meer uit handen geven. Ik hoop op vernieuwende plannen die goed passen binnen het gebied.”

Werkwijze

Op basis van de aanmeldingen worden vijf architecten geselecteerd die een uitgebreider schetsontwerp voor het appartementencomplex mogen maken en presenteren. Een beoordelingscommissie bekijkt aan de hand van een aantal criteria welk schetsontwerp het beste scoort. Hierbij worden ook de omwonenden en de dorpsraad Vroomshoop betrokken. De gemeente gebruikt het winnende schetsontwerp voor de selectie van een marktpartij die de grond voor de nieuwbouw van het appartementencomplex koopt en het complex zelf ook realiseert en daarna verkoopt of verhuurt. De voorkeur van de gemeente gaat er naar uit dat de winnende architect ook de verdere uitwerkingen doet van het schetsontwerp tot bouwplan maar de marktpartij is vrij in deze keuze.

Voorwaarden

Architecten die mee willen doen aan de wedstrijd moeten aan de volgende voorwaarden voldoen:

* de architect moet ingeschreven staan in het architectenregister

* de architect moet gevestigd en/of woonachtig zijn binnen een afstand van 50 kilometer vanaf de locatie van het voormalige MCC

De winnaar van de ontwerpwedstrijd ontvangt een vergoeding van € 5.000. Voor de overige geselecteerde deelnemers is er een vergoeding van € 2.500. De winnende architect doet door deelname aan de ontwerpwedstrijd afstand van de auteurs- en persoonlijkheidsrechten ten aanzien van het schetsontwerp.

Meer informatie en aanmelden

De aanmeldingen moeten uiterlijk 1 oktober 2018 binnen zijn. Kijk voor meer informatie en de voorwaarden op www.twenterand.nl/ontwerpwedstrijd.

Koper voor kleuterschool Marijkestraat

 

De voormalige kleuterschool aan de Marijkestraat in Westerhaar-Vriezenveensewijk is verkocht. Kinderopvang de Giraffe opent daar na de zomer haar deuren. In eerste instantie was het plan om het gebouw te slopen maar de gemeenteraad maakte zich hard voor behoud van het historische pand. Wethouder Roel Koster is tevreden dat het gelukt is een koper te vinden: “Het pand kan nu weer zijn oude functie vervullen als ontwikkelingsplek voor de jeugd van Westerhaar.”

Historie

Nadat de kleuterschool vertrok uit het pand aan de Marijkestraat heeft het jarenlang dienst gedaan als locatie voor kinderopvang. Met de komst van de nieuwe Brede School in Westerhaar kwam daar begin 2014 een einde aan. Sindsdien staat het pand leeg. In eerste instantie waren er vanuit de gemeente plannen om het pand te slopen. De gemeenteraad besloot echter dat het pand vanwege de goede staat van onderhoud en de emotionele waarde behouden moest blijven.

Procedure

Er waren diverse belangstellenden voor het pand maar alleen partijen die het ofwel wilden huren of ontwikkelaars die er meerdere woningen in wilden onderbrengen of nieuwbouw op de locatie voor ogen hadden. Kinderopvang de Giraffe gaat het pand nu kopen voor 170.000 euro. Een van de voorwaarden in het koopcontract is dat het aanzien van het hoofdgebouw in stand moet blijven. De kinderopvang wil in het najaar openen.

Financiën

De verkoop van het pand aan de Marijkestraat is destijds meegenomen in de dekking voor de realisatie van Kulturhus De Klaampe.

Twenterand start met inloopspreekuur drank en drugs

 

Vanaf 1 augustus start de gemeente Twenterand met een gratis inloopspreekuur drank en drugs. Deze inloop is bedoeld voor inwoners die zich zorgen maken of vragen hebben over hun eigen alcohol- of drugsgebruik of dat van iemand in hun omgeving. Zij kunnen bij de inloop ook terecht voor zorgen of vragen over gamen, gokken of ander verslavend gedrag. Een ervaren professional van Tactus verslavingszorg gaat met ze in gesprek en geeft vrijblijvend informatie en advies.

Wethouder Mark Paters is blij met het inloopspreekuur: “Er zijn inwoners die bij ons hebben aangegeven zich zorgen te maken over iemand in hun omgeving die met een verslaving kampt. We hopen dat dit nieuwe laagdrempelige initiatief voor hen uitkomst biedt. Het onderwerp drugs blijft onze aandacht houden.”

Voor wie

Het inloopspreekuur is bedoeld voor inwoners die zelf een verslaving hebben maar ook voor partners, familie, vrienden, buren of andere naastbetrokkenen. Alcohol- en drugsgebruik heeft vaak ook invloed op de levens van mensen om de persoon heen. Mensen worden geconfronteerd met vervelende situaties, zijn verdrietig, boos of voelen zich schuldig of machteloos. Ze kunnen dan terecht bij het inloopspreekuur voor informatie en advies. Het spreekuur is zonder afspraak en zonder verwijzing van bijvoorbeeld een huisarts te bezoeken. Mensen blijven anoniem en er wordt geen verslag van gemaakt. Indien gewenst is doorverwijzing naar gerichte hulpverlening natuurlijk ook mogelijk.

Data en locaties

Het inloopspreekuur vindt plaats op donderdag van 11.00 tot 12.00 uur op de volgende locaties:

* Elke 1e donderdag van de maand in het Gezondheidscentrum in Vroomshoop (Oranjeplein 7h)

* Elke 2e donderdag van de maand in Kulturhus de Klaampe in Westerhaar-Vriezenveensewijk (Beeklaan 1, via hoofdingang)

* Elke 3e donderdag van de maand in het Medisch Centrum in Den Ham (Goosensplein 1d)

* Elke 4e donderdag van de maand in Gezondheidscentrum Weemelanden in Vriezenveen (Koningsweg 28)

Inwoners hoeven niet per se naar het inloopspreekuur in hun eigen woonplaats. De keuze voor een inloop is vrij.

Medewerkers Tactus

Bernie Täge en Karlijn de Groot zijn de medewerkers van Tactus die afwisselend bij het inloopspreekuur aanwezig zijn. Beide hebben ruime ervaring met verslavingszorg in de gemeente Twenterand.

Contact

Het is ook mogelijk om telefonisch of via e-mail contact te hebben of een afspraak te maken op een andere dag en tijdstip. Naast het inloopspreekuur kunnen Twenterandse jongeren die problemen ervaren door een verslaving ook terecht bij Waypoint Twenterand. Bij vragen kunnen mensen ook contact opnemen met de gemeente Twenterand. Meer informatie: www.twenterand.nl/inloop.

Interessante bekerpoule voor Vroomshoopse Boys

 

De KNVB heeft onlangs de bekerpoules voor het voetbalseizoen 2018-2019 bekend gemaakt. Vroomshoopse Boys zit in de eerste voorronde een interessante poule met eerste klasse zaterdag DOS’37 uit Vriezenveen, eerste klasser zondag Stevo uit Geesteren en tweede klasser zondag Luctor et Emergo uit Almelo. DOS’37 was vorig seizoen nog tegenstander van de Boys in de eerste klasse en kon niet echt potten breken. De Vriezenveense ploeg handhaafde zich wel en heeft met Kenan Durmusoglu een nieuwe hoofdtrainer vastgelegd. De afgelopen drie seizoenen was deze trainer als zodanig nog actief bij Luctor et Emergo, dat in het seizoen daarvoor ook oud-Boystrainer Eric van Zutphen als hoofdtrainer trainer kende. Stevo uit Geesteren, dat in het verleden op topniveau speelde, kwam vorig seizoen via de nacompetitie met de schrik vrij in de eerste klasse.

Vroomshoopse Boys staat ook komend seizoen onder leiding van hoofdtrainer Karlo Meppelink met dan met de nieuwe assistent oude Henk Harmens naast zich, die terugkeerde op het oude nest. Voor de Boys zijn dit drie attractieve bekertegenstanders. Deze bekerduels passen prima in de voorbereiding op de competitie in de tweede klasse H. Vroomshoopse Boys start de voorronde van de bekercompetitie op zaterdag 1 september om 14.30 thuis op de Bosrand tegen Luctor et Emergo. Op zaterdag 8 september wordt er om 17.00 uur op de Peuverweide in Geesteren tegen Stevo gevoetbald. Op zaterdag 16 september staat de uitwedstrijd tegen DOS’37 gepland. Deze bekerwedstrijd op het sportpark Het Midden in Vriezenveen begint om 14.45 uur.

Assistent-trainer Henk Harmens terug op het oude nest

Jan Hage bespeelt het Scheuer-orgel

Den Ham Dinsdag 7 augustus
Orgelconcerten. Deze week zal Jan Hage het Scheuer-orgel bespelen. Entreeprijs: volwassenen: € 6,00.
Aanvang: 20:00.Locatie: Hervormde Kerk DH, Brinkstraat 4, 7683 BP Den Ham
www.orgelconcertendenham.nl

Rondleiding Berghoeve Brouwerij Den Ham

Dinsdag 7 augustus
Den Ham
Rondleiding Berghoeve Brouwerij. Tijdens de vakantie organiseert Berghoeve (bier) Brouwerij rondleidingen
waarbij 3 proefglazen met speciaalbier worden geschonken voor volwassenen. Entreeprijs: volwassenen: € 9,50.
Aanvang: 15:00.Locatie: Berghoeve Brouwerij V.O.F., Achteres 15, 7683SX Den Ham, 06-18278345,
info@berghoevebrouwerij.nl, http://www.berghoevebrouwerij.nl

Werk van (oud) Hammer kunstenaars: Trots op Den Ham

Den Ham
Expositie “Trots op Den Ham” Met werk van Hammer (oud) Kunstenaars. Te bezichtigen t/m 31 aug.
tijdens openingsuren Tourist Info Twenterand.
Locatie: Stichting Expositiehuis, Grotestraat 4, 7683BB Den Ham. http://www.expositiehuisdenham.nl

Trots op Den Ham

Den Ham 200 jaar burgerlijk zelfstandig
Het Expositiehuis Den Ham nodigt ieder van harte uit voor de nieuwe tentoonstelling “Trots op Den Ham” met werk van (oud) Hammer kunstenaars.
Als Stichting Expositiehuis Den Ham willen we graag op een creatieve wijze ons dorp presenteren met deze groepsexpositie. Op 1 juli 1818 werd Den Ham burgerlijk zelfstandig, dus 200 jaar geleden.
Ruim twintig kunstenaars hebben in eigen stijl en met eigen keuze van materialen een of twee kunstwerken gemaakt.

Daarmee geven zij antwoord op vragen, die gesteld werden door het Expositiehuis, zoals:
Hoe beleef je Den Ham?  Wat spreekt je aan in Den Ham? Welke inspiratie geeft Den Ham je? Wat emotioneert je? Welk plekje wil je vereeuwigen?  Welke herinnering komt er in je op als je terugkijkt?
Het boeiende en gevarieerde resultaat is te bewonderen op een speciale tentoonstelling met keramiek, beelden, aquarellen, acrylschilderijen, mozaïek, foto’s en gedicht.
De Oudheidkundige Vereniging toont in de achterzaal op een expositie het ontstaan van de gemeente Den Ham.

PvdA-GroenLinks Twenterand steunt Stichting Leefbaar Buitengebied in bezwaar komst megastallen

 

Al vele jaren komt het onderwerp megastallen regelmatig terug op de agenda van de gemeenteraad van Twenterand. Dat is niet voor niets.

 

Er leven bij veel Twenteranders grote zorgen vanwege de komst van megastallen op de grens tussen de gemeenten Ommen en Twenterand. De zorgen gaan met name om de volksgezondheid. Denk hierbij aan mogelijke uitbraken van Q-koorts, aan MRSA besmettingen, e.d. Deze kunnen ook voor de mens gevaarlijk zijn. Daarnaast veroorzaken de megastallen veel fijnstof en stank. Ook daardoor kunnenn gezondheidsproblemen en hinder bij omwonenden en voorbijgangers ontstaan. De uitstoot van voor het milieu schadelijke stoffen uit de mest veroorzaken milieuschade en overlast. Bovendien leidt ook de toename van vrachtverkeer, in verband met de aan – en afvoer van dieren, voer en mest, tot milieuschade.

 

De gemeenteraad van Twenterand heeft zich in verschillende raadsperiodes verzet tegen de komst dan wel uitbreiding van megastallen. De raad wilde daarmee schade aan de volksgezondheid en milieuschade voorkomen. Opnieuw is de gemeenteraad geconfronteerd met een uitbreiding / nieuwvestiging van een megastal, nu op de grens met de gemeente Ommen. Ook nu is de raad van Twenterand tegen megastallen. Hoewel voormalig wethouder Engbers de raad verzekerde dat de regelgeving de komst van megastallen nu en in de toekomst zou voorkomen, blijkt dat toch niet het geval. Voor de gemeente Twenterand zijn er weinig mogelijkheden om de vestiging van de megastal tegen te gaan. Hier gaat de gemeente Ommen over.

 

PvdA-GroenLinks Twenterand heeft met grote moeite ingestemd met het voorstel, simpelweg omdat er op dit moment voor de gemeente te weinig mogelijkheden zijn om geen verklaring van geen bezwaar af te geven. PvdA-GroenLinks Twenterand heeft wel de motie gesteund waarin aan de gemeente Ommen gevraagd wordt om nauw te letten op naleving van de regels omtrent volksgezondheid en om in geval van overtredingen te gaan handhaven.

 

PvdA-GroenLinks Twenterand is blij met het initiatief van Stichting Leefbaar Buitengebied om een

bezwaarprocedure tegen dit bedrijf te starten en steunt het bezwaar dat de stichting heeft ingediend.

 

Berichtgeving gesloopte woning Vriezenveen

De sloop van de woning aan de Hoffmansweg 6 in Vriezenveen heeft de afgelopen week de nodige media-aandacht gehad. Tijdens de sloop van de woning kwamen berichten dat mensen gezondheidsproblemen ervaarden rondom het pand en bij het bouw- en sloopafval op de locatie.

Hierop heeft de gemeente Twenterand contact gezocht met de GGD. Met inachtneming van hun adviezen (zie berichtgeving GGD Twente) is de gemeente daarop in nauw overleg met partners aan de slag gegaan om het sloopmateriaal te laten verwijderen om verdere onrust te voorkomen. Voorop hierbij stond de verantwoordelijkheid van de eigenaar van de gesloopte woning.

Voordat het puin opgeruimd kon worden, heeft een inspectie plaatsgevonden naar de samenstelling van het ongesorteerde bouw- en sloopafval. Hieruit kwamen geen bijzonderheden. Donderdag 26 juli is de afvalverwerker begonnen met het opruimen van het puin. Vanwege de droogte is het afval hierbij nat gehouden. Op die manier ervaren omwonenden zo min mogelijk overlast van het bouwstof.

Vrijdag aan het einde van de middag is al het puin opgeruimd.

American Tukkerday 15e editie in Vroomshoop

VROOMSHOOP – De organisatie van de 15e American Tukkerday heeft  bekende bands vastgelegd voor de 15e American Tukkerday in Vroomshoop namelijk Def Americans, The Wieners en Plork.

Def Americans

Def Americans is op vrijdag 7 september de afsluiter van de avond. Meer dan een halve eeuw na de eerste hits van Johnny Cash weten deze Eindhovenaren van Def Americans Johnny Cash tribute de swing, sfeer en rebellie van een optreden van deze legendarische Amerikaanse outlaw verbluffend goed te raken.Het definitieve “seal of approval” werd afgegeven in 2013 toen Johnny’s jongere broer Tommy Cash de band benaderde om hem te begeleiden tijdens zijn My Brother Johnnyconcerten in Nederland.Het voorprogramma word deze avond verzorgd door de Timboektoeband

The Wieners

The Wieners staan op 8 September geprogrammeerd.The Wieners brengen de grote hits en verrassende B-kantjes van alle oude Rock’n’Roll-helden: Buddy Holly, Elvis Presley, Johnny Cash, Carl Perkins, Chuck Berry, Johnny Burnette, The Everly Brothers en veel meer. Swingend en authentiek!De succesvolle tributeshow ‘The Wieners Play The Everly Brothers’ is dit jaar ook te zien in Engeland en in het komende seizoen in meer dan 30 Nederlandse theaters.Van stevige Rockabilly tot suikerzoete Tearjerkers, bij The Wieners klinken alle nummers als de oude vinyl-singeltjes in een Wurlitzer-jukebox

Plork en de aannemers

Zaterdag 8 september sluit Plork en de aannemers de American Tukkerday af.Sinds vijf jaar en een dag zijn de heren van Plork en de Aannemers geen onbekende meer in het muzikale circuit. 3FM, Het glazen huis, Freaknacht, Ekstra weekend en Stenders Late Vermaak, Muzikaal gezien gaat het bij deze heren alle kanten op zodat zelfs Uw  Opa en Oma geslaagd kunnen terugkijken op een avondje .Van hele stevige rock tot hoempa gelal en van Ska tot Abba; niets is deze heren te gek.

Zoals voorgaande jaren is de toegang gratis, adres Americalaan Vroomshoop, voor meer info www.americantukkerday.nl