Archive for: oktober 2018

Oplevering Brede School Vroomshoop

Precies een jaar na de ondertekening van de opdracht voor de bouw van de brede school in Vroomshoop is het pand klaar. Woensdag 31 oktober vond de oplevering plaats. Wethouder Mark Paters heeft de benodigde documenten ondertekend en de sleutels overhandigd aan de gebruikers. Met de oplevering van deze vierde brede school in de gemeente Twenterand is in elk van de vier grote kernen (Vroomshoop, Vriezenveen, Den Ham en Westerhaar-Vriezenveensewijk) een brede school gerealiseerd.

Samenwerking

Bij de totstandkoming van de brede school in Vroomshoop maar ook na de oplevering staat samenwerking centraal. In het voortraject hebben de toekomstige gebruikers van de school nauw samengewerkt met de architect om te komen tot een optimaal ontwerp voor een multifunctioneel gebouw. Daarna ging de volgende samenwerking van start; die tussen de aannemer en de installateur. Zij hebben samen een modern pand gerealiseerd dat geheel gasloos is. In plaats van traditionele warmteopwekking via CV-ketels, is het gebouw voorzien van een warmtepomp- en luchtbehandelingsinstallatie. In de elektriciteitsvoorziening wordt grotendeels voorzien door middel van de ruim 300 zonnepanelen op het dak.

Gebruikers

Met de ingebruikname gaat de volgende samenwerking van start, die tussen de gebruikers. In de brede school zijn verschillende faciliteiten voor kinderen in één gebouw ondergebracht waardoor samenwerking gestimuleerd wordt. De Brede School Vroomshoop is straks de nieuwe plek van leerlingen en docenten van de basisscholen ’t Groeipunt (voorheen de Linde en Kennedy), school voor speciaal basisonderwijs De Sleutel (inclusief de dependance De Dobbelsteen) en kinderopvang De Klimboom van De Cirkel. Ook is het bestuurskantoor van PCBO Vroomshoop erin gehuisvest. De onderwijspartners gaan samen zoeken naar vernieuwende en creatieve verbindingen op het gebied van zorg en onderwijs met behulp van de nieuwe combinatiefunctionaris Brede School Vroomshoop. Het ontwerp is zo bedacht dat het gebouw de samenwerking stimuleert en faciliteert. Deze school biedt bovendien een unieke gelegenheid voor nauwere samenwerking tussen basis- en speciaal onderwijs.

Slotstuk

De Brede School Vroomshoop maakt deel uit van de centrumvisie voor Vroomshoop. Het nieuwe schoolgebouw staat op een centrale locatie in het dorp, naast activiteitencentrum Het Punt en op de plek van de gesloopte sporthal De Stobbe. Donderdag 15 november a.s. wordt de nieuwe naam van de brede school feestelijk onthuld en vanaf januari 2019 nemen de gebruikers hun intrek in het nieuwe pand. De officiële opening vindt plaats in februari volgend jaar.

Echtpaar Drenth – Mollink uit Vriezenveen 65 jaar getrouwd

 

Burgemeester Van der Kolk bezoekt jubilerend echtpaar

Het echtpaar Drenth – Mollink uit Vriezenveen is dinsdag 30 oktober 65 jaar getrouwd. Om hen met dit heuglijke feit te feliciteren, bracht burgemeester Van der Kolk het echtpaar die dag een bezoek.

De heer J. Drenth is geboren op 1 augustus 1934 in Assendelft. Zijn echtgenote, mevrouw J.H. Drenth – Mollink, werd op 17 juli 1936 geboren in Hellendoorn. De heer en mevrouw Drenth – Mollink trouwden op 30 oktober 1953 in de gemeente Wierden.

Duizend leerlingen ontdekken techniek in Almelo

Week van de Techniek en Ontdek Hightech Almelo van 2 tot en met 9 november 2018
ALMELO – Samen sta je eigenlijk altijd sterker. En als je ook nog eens allebei hetzelfde doel voor
ogen hebt is het eigenlijk niet meer dan logisch om de krachten de bundelen. Dat is precies wat de
Week van de Techniek Almelo en Ontdek Hightech Almelo hebben gedaan. Zo kunnen meer dan
1000 leerlingen letterlijk techniek ervaren. Wij zijn ervan overtuigd dat we met deze unieke
samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven kinderen techniek echt kunnen laten beleven en zo
hopelijk ook de interesse erin te stimuleren. Want dat is hard nodig. Er is een groot tekort aan goed
opgeleide technici en met de groeiende rol die techniek in ons leven speelt wordt dit tekort alleen maar
groter.
Tijdens de negende editie van de Week van de Techniek, dagen technische bedrijven de Almelose
jeugd uit om te ervaren hoe tof techniek kan zijn. Het doel is om een beeld te schetsen van de
technische bedrijven die Almelo rijk is en welke mooie banen er in het verschiet liggen. Dit gebeurt
door middel van tientallen bedrijfsbezoeken én een uniek en interactief hightech evenement. De Week
van de Techniek is voor de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs en vindt plaats van 2 tot en met 9
november. Meer dan 1000 leerlingen bezoeken elk één van de 21 deelnemende Almelose bedrijven
en sluiten de week af tijdens het Ontdek Hightech Almelo.
Met het bundelen van de krachten hopen beide organisaties een interesse voor techniek en wetenschap
te kweken. Daarbij richten zij hun pijlen niet alleen op leerlingen die naar vmbo en mbo doorstromen, ook
toekomstige havo/vwo leerlingen zijn belangrijk. Technici zijn immers op alle niveaus nodig. Aangezien
ouders en verzorgers een aanzienlijke rol spelen in de beroepskeuze van kinderen worden ook zij
uitgenodigd voor het Ontdek Hightech Almelo event op vrijdag 9 november, van 16:00 tot 21:30 uur, bij
de IISPA aan de Stadionlaan 60.

Samen voor een Gastvrij Twenterand

 

Meer bezoekers uit binnen- en buitenland die hun vrije tijd doorbrengen in Twenterand. Dat is het doel van Gastvrij Twenterand. De organisatie die zich inzet voor de promotie en marketing van Twenterand. Eén organisatie waarin de samenwerkende ondernemers het voortouw hebben. Een duidelijke positionering en profilering van Twenterand en haar dorpen, moet leiden tot meer omzet en werkgelegenheid binnen de vrijetijdseconomie.

In Overijssel en Twente zijn al initiatieven genomen om ondernemers het voortouw te laten nemen als het gaat om vrijetijdseconomie. Zo zijn de ondernemersinitiatieven ‘Gastvrij Overijssel’ en ‘Gastvrij Twente’ gepresenteerd. In Twenterand zijn voor de zomer ontbijtsessies gehouden voor recreatieve ondernemers over de kansen voor de recreatieve sector. Hieruit is een denktank Gastvrij Twenterand geformeerd. Deze groep ondernemers uit de diverse kernen hebben met elkaar de mogelijkheden van één marketingorganisatie besproken. Ook daarin zijn de ondernemers aan zet.

Samenwerking met Twente Marketing

Ondernemers zijn nu vaak lid van meerdere organisaties. Het streven is om te komen tot één organisatie, waarin nauw wordt samengewerkt met Twente Marketing. De ondernemers rondom Den Ham werken ook samen met ondernemers in het Vechtdal. Een keuzemogelijkheid voor deelname aan Vechtdal Overijssel wordt ook meegenomen.

Kwartiermaker Gastvrij Twenterand

Gastvrij Twenterand wordt opgestart door een kwartiermaker. Deze persoon werkt nauw samen met TTI, om gebruik te maken van de kennis en kunde die in de afgelopen jaren door TTI al is opgebouwd in de samenwerking met Twente Marketing. De kwartiermaker moet de ondernemers informeren over het initiatief en met elkaar moet er een nieuwe organisatie ontstaan. Het is de taak van de kwartiermaker om de toeristische marketing van Twenterand verder aan te jagen en de samenwerking met Twente Marketing zo te organiseren dat de ondernemers zich daarin herkennen.

Rol TTI

De doorontwikkeling van gastheerschap naar een ondernemersgerichte organisatie is al een tijd geleden in Overijssel en Twente in gang gezet. Voorzitter TTI Hans van Ronkel: “Vanaf 2016 heeft de TTI binnen haar mogelijkheden al hierop ingespeeld. Daarom is de nieuwe aanpak van Gastvrij Overijssel en Gastvrij Twente direct omarmd.” TTI werkt graag mee aan het succes van Gastvrij Twenterand.

Het bestuur van TTI heeft aangegeven dat ze haar stichting op een zorgvuldige manier wil afronden en ruimte wil maken voor Gastvrij Twenterand. Het jaar 2019 wordt daarin beschouwd als een overgangsjaar. TTI zet de gebruikelijke activiteiten zoals de Toeristische Gids 2019, de Twenterand Fiets4daagse 2019 en het werk aan routes en arrangementen nog door. Ook zullen de verplichtingen aan medewerkers, leden en begunstigers gewoon worden nagekomen. Om dit mogelijk te maken ontvangt TTI in 2019 nog subsidie maar wordt die relatie in goed onderling overleg per 1 januari 2020 beëindigd. Wethouder Bart-Jan Harmsen: “De gesprekken met de TTI heb ik als zeer positief ervaren. Ik ben dan ook erg blij met het gezamenlijke resultaat voor een Gastvrij Twenterand waarin de ondernemers uit onze gemeente aan zet zijn.”

The Marshalls live bij café De Verdieping

Foto: Stefan Schipper

‘Het is altijd leuk om weer thuis te komen’

HAAKSBERGEN – Hoe vaak ze de klim naar café De Verdieping intussen hebben gemaakt? “We hebben het niet echt bijgehouden, maar het zou zo onderhand zomaar ons tiende jubileum kunnen zijn”, zegt zanger Gerard te Rietmole. De Haaksbergse formatie The Marshalls komt zaterdag 3 november live in actie in café De Verdieping.

En dan te bedenken dat bij de oprichting van The Marshalls – intussen een kleine twintig jaar geleden – de muzikanten elkaar ooit plechtig beloofden dat ze nooit zouden optreden in gelegenheden die zouden luisteren naar namen als Zoldertje of Keldertje.

“Omdat het praktisch gezien verre van handig is”, zegt gitarist Harm Dinkla. “Het betekent immers onvermijdelijk een hoop gezeul met je apparatuur. Trappen op, trappen af.”
Maar door omstandigheden belandden The Marshalls onverwacht toch in café De Verdieping. “Eigenaar Boudewijn te Koppele polste ons. En aangezien het altijd gezellig druk is in dit café en er een prettige sfeer hangt, stemden we ermee in.”

Traditie

Het betekende het begin van een traditie. “Iets wat we die eerste keer uiteraard nog niet konden vermoeden”, aldus Gerard te Rietmole. “Maar intussen hebben we hier al een keer of tien opgetreden. En zijn zodoende in de loop der jaren ontelbare keren die trap op en af gegaan. Loodzwaar werk, maar omdat de optredens bij De Verdieping telkens weer erg geslaagd zijn, hebben we er dat maar al te graag voor over.”

Classicrock
The Marshalls heeft louter classicrock uit voornamelijk de zeventiger, tachtiger en negentiger jaren op het repertoire. Werk van onder meer Status Quo, ZZ Top, Deep Purple, Led Zeppelin, Van Halen, Metallica. En uiteraard de legendarische Australische rockband AC/DC.

The Marshalls heeft zo onderhand alle uithoeken van ons land wel gezien. De band speelde op festivals als de Zwarte Cross en in illustere popzalen als de Dru in het Achterhoekse Ulft en 013 in Tilburg.

“Grote zalen en feesttenten met vaak heel veel mensen voor je neus”, aldus Gerard te Rietmole. “Heel leuk om te doen uiteraard. Maar het blijft ook leuk om als band in je eigen thuishaven te kunnen spelen. Het voelt altijd weer goed om thuis te komen.”

Het optreden begint rond 21.30 uur, de toegang is gratis. Café De Verdieping is te vinden aan de Blankenburg 2.

OASE (Ouders Autisme Steunen Elkaar) samen aan de wandel!

 

 

Evenmens, informele zorg voor elkaar organiseert wandelingen voor OASE.

Binnen OASE worden ouders van kinderen met autisme in contact gebracht met andere ouders van kinderen met autisme. OASE boort de bron van kennis en ervaring van ouders van kinderen met autisme aan. Samen wandelen biedt de mogelijkheid elkaar tips te geven en het levert nieuwe inzichten op.

 

De eerstvolgende wandeling vindt plaats op vrijdag 23 november vanaf de parkeerplaats van restaurant de Sallandse Berg, Grotestraat 285 in Nijverdal. We verzamelen telkens vanaf 9.45 uur, vertrekken om 10.00 uur voor de wandeling. Tegen 11.00 uur zijn we terug om verder in gesprek te gaan onder het genot van een kop koffie of thee.

 

Bent u ook ouder van een kind met autisme?

Meld u dan aan voor deze ontspannende wandeling bij Evenmens, informele zorg voor elkaar te Nijverdal. U bent van harte welkom! Aanmelden kan bij Herma Spoolder, medewerker OASE bij Evenmens, informele zorg voor elkaar..

E-mail: hspoolder@evenmens.nl of via telefoonnummer 0548-638830

 

Wandelen voor partners van een volwassene met ASS (Autisme Spectrum Stoornis)

Vanuit de behoefte van een aantal partners van een volwassene met de diagnose autisme (ASS), of een vermoeden van autisme, nodigt Evenmens u uit voor een wandeling voor partners van iemand met ASS of met een vermoeden van ASS.

Sinds enkele jaren wandelt de consulent OASE (Ouders Autisme Steunen Elkaar) met ouders van kinderen met autisme. De wetenschap op het gebied van autisme gaat verder en steeds vaker krijgen we signalen dat een volwassene/de partner ook een diagnose krijgt. Veel dingen vallen dan op hun plek , maar daarnaast zijn er ook onzekerheden als hoe verder, waarom heb ik het niet eerder gezien, hoe ga ik er mee om, moet ik nu anders met hem/haar communiceren en hoe dan?

Om antwoord op deze vragen te krijgen, gaan we al wandelend met elkaar in gesprek over dat wat er op dat moment speelt. Natuurlijk zijn er ook veel positieve momenten; er is een moment geweest dat u verliefd werd op uw partner. Blijf ook de mooie momenten koesteren.

De eerstvolgende wandeling vindt plaats op woensdag 21 november. We verzamelen om 9.45 uur bij Landgoed De Barkel, Hexelseweg 52b in Wierden. We wandelen van 10.00 – 11.00 uur waarna we als er behoefte aan is, napraten. We vragen een bijdrage van € 1,00 voor een kopje koffie of thee.

Wilt u meewandelen? Dan kan door u op te geven bij Herma Spoolder, consulent van Evenmens, tel 06-36403898 of mailen naar hspoolder@evenmens.nl.

U bent van harte welkom!

 

Muzikale cruise rond de wereld met DE HARMONIE

Na het slotakkoord van een prachtig concert aan het begin van de vakantie op de
camping De Beerzer Bulten werden er al ideeën aangedragen voor het thema
van het traditionele najaars concert.
Na de vakantie werd het door de dirigent en concertcommissie samengestelde
programma enthousiast door het orkest ontvangen. De muziekkeuze kwam op de
lessenaar en het instuderen van de diverse stukken kon beginnen.
Het thema voor het naderende concert is: “Vaar mee met de HARMONIE. Een
cruise rond de wereld”. We vertrekken vanuit de wereldhaven Rotterdam, via
Engeland leggen we aan in New York, om vervolgens koers te zetten naar het
Caribisch gebied en Zuid-Amerika.
Om een tipje van de muzikale sluier op te lichten vertellen we alvast wat u zoal
kunt verwachten. Bijvoorbeeld o.a. Pirates of the Caribbean en Adios Nonino,
de tango waarmee Carel Kraayenhof koningin Maxima bij haar huwelijk met
Willem Alexander tot tranen toe wist te ontroeren. De malletband neemt o.a.
Children of Sanchez voor haar rekening. Prachtige beelden passend binnen het
thema geven verder een fraaie ondersteuning van deze muzikale cruise. Uit
reacties van het publiek bij vorige concerten is duidelijk gebleken dat deze
aanpak ter ondersteuning van de muziek bijzonder werd gewaardeerd.
Er is verder deze keer een leuk voorprogramma van de Kloosterzangers. Zij
zingen vanaf 19.00 uur als de zaal open is tot 19.30. Als de mensen
binnenkomen kunnen ze daarvan genieten. Om 19.30 begint dan het officiële
programma. Na afloop bent u hartelijk welkom om na te praten tijdens een
gezellige afterparty in het Grand Café.
Kaarten voor dit concert zijn vanaf verkrijgbaar bij Harry ten Brinke
Mannenmode Hammerstraat en Expert Berkhof Tonnendijk in Vroomshoop.
Kaarten kosten 5 euro per stuk. Kinderen t/m 12 zijn gratis.
Zaterdag 3 november bent u hartelijk welkom in ons fraaie
activiteitencentrum “Het Punt”. De leden van de Harmonie waarderen uw komst.

Vanavond raadsdebatten Twenterand over mysteryguests

Raadsdebatten – 30 oktober 2018

Locatie: Raadszaal
Aanvang: 19:30
Eindtijd: 21:40
Voorzitter: G. Albersen

 

1
Mysteryguests
Portefeuillehouder: A.E.H. van der Kolk
Aangemeld: CU (indiener), GBT, CDA, SGP, PVV, VVD, PvdA-GL
Richttijd: 19.30 – 21.00 uur
Spreektijd: 4 minuten

2
Actualisatie Inspraakverordening gemeente Twenterand 2018
Portefeuillehouder: A.E.H. van der Kolk
Aangemeld: CDA, SGP
Richttijd: 21.00 – 21.20 uur
Spreektijd: 4 minuten

3
Anticiperen op de Omgevingswet 1.0 – VERVALLEN
– Dit agendapunt is vervallen wegens intrekking van de aanmelding door de CDA-fractie.

4
Strategisch vastgoed
Portefeuillehouder: R. Koster
Aangemeld: PVV (indiener)
Richttijd: 21.30 – 21.40 uur
Spreektijd: 4 minuten

SDO 1 verliest streekderby van KIOS’ 45

Afgelopen zaterdag 27 oktober was het weer tijd voor de derby tussen SDO en KIOS’ 45. Dit was de laatste wedstrijd van het eerste deel van het veldseizoen. Met debutante Femke Berghuis in de basis floot de scheidsrechter onder zonnige maar ook koude weersomstandigheden om 15.30 uur voor het eerst.

Vanaf minuut 1 werd het al duidelijk, onder het toeziend oog van het vele publiek, dat dit een beladen wedstrijd zou gaan worden. Oude gezichten waren weer te zien op het sportpark wat tot een leuke en prettige sfeer zorgde.  Het eerste doelpunt viel aan de kant van de bezoekers, 0-1. Niet veel later wist ook de thuisploeg de korf te vinden en op een gelijke hoogte te komen. Hierdoor kwam de stand van 1-1 op het scorebord te staan. KIOS’ 45 wist daar weer op te antwoorden en bracht de score naar een 1-2 voorsprong in het voordeel van de gasten. Door het volwassen spel van de beide ploegen werd er een leuke en strijdlustige 1ste helft op de mat gelegd. De Oranjehemden wisten zelfs de korf 2 keer te raken waardoor de thuisploeg voor het eerst op voorsprong kwam, 3-2. Zo ging de score heen en weer waardoor de beide teams bij elkaar in het spoor bleven. Bij een stand van 5-5 wist KIOS’ 45 de korf twee keer te raken en werd het 5-7. Net voor het rustsignaal scoorden beide teams waardoor er een tussenstand van 6-8 op het scorebord kwam te staan. Een eerste helft dat voor de spelers als voor het publiek aantrekkelijk was, een helft waar de ploegen aan elkaar gewaagd waren.

Na rust kwamen de Oranjehemden in een dalletje doordat de tegenpartij de ene kans na de andere kans wist af te ronden en hierdoor vleugels kreeg. De thuisploeg probeerde hier een antwoord op te geven maar het mocht niet meer baten. De ploeg uit Sibculo bleef scoren en wist een gat van 12 doelpunten te slaan. Toch liet het jonge team van SDO de moed niet in de schoenen zakken en wist hier en daar nog een doelpuntje mee te pakken. De einduitslag gaf een vertekend beeld van het spelbeeld. KIOS was in de tweede helft wel omzettend efficiënt. Einduitslag SDO – KIOS 8-21

De oranjehemden kunnen terugkijken op een leerzame eerste seizoenshelft en kunnen zich gaan voorbereiden op een nieuw zaalseizoen.