Archive for: november 2018

Samenwerking Het Noordik en gemeente Twenterand

Leerlingen van Het Noordik Vroomshoop hebben van gemeentelijk hout een picknicktafel gemaakt
die vandaag, op maandag 19 november 2018, is geplaatst op de kruising van de Vossenboerweg en
de Hammerflier in Den Ham. Een mooi project waar lokale samenwerking centraal staat. De oude
picknicktafel die op de kruising staat is ruim 25 jaar geleden gemaakt in samenwerking met
scholieren en was helemaal vergaan. Reina Berends kwam met het idee om de oude picknicktafel te
vervangen door een nieuwe, en om de nieuwe tafel ook weer samen met jongeren te maken.

De gemeente leverde aan Het Noordik het materiaal, hout dat in de gemeente Twenterand is gekapt
en verwerkt tot planken. Van deze planken werd door Roan en Tom, leerlingen van Het Noordik die
beiden een beroepsopleiding volgen, een picknicktafel gemaakt. Dit is voor hen een keuzemodule in
hun opleiding Bouwen Wonen Interieur. Ze hebben relevante en praktische ervaring opgedaan
doordat ze het hout hebben verwerkt tot picknicktafel. De picknicktafel is door de gemeente
Twenterand opgehaald bij Het Noordik en is door de gemeente en de leerlingen geplaatst aan de
kruising van de Vosseboerweg en de Hammerflier in Den Ham.

Roan en Tom kregen ruw hout aangeleverd door de gemeente. De leerlingen van Het Noordik
Vroomshoop zijn begonnen met het houtbewerkingsproces, ze werden hierin bijgestaan door hun
vakdocent Pieter de Ruiter. Ze zijn begonnen met het op maat zagen van de planken. Vervolgens
konden ze het hout vlak en haaks maken en zowel op breedte als dikte schaven. Dit is nodig, omdat
de planken helemaal recht moeten zijn voor de rest van het proces.

Het hout krijgt ronde hoeken, zodat het prettiger aanvoelt als mensen de picknicktafel straks
gebruiken
De volgende stap is het verlijmen, de planken worden op elkaar gelijmd. Hierdoor krijgen de planken
meer body en buigen ze minder door als er mensen op gaan zitten. Dit was tevens de laatste fase van
het houtwerkingsproces. Toen met alle planken dit proces doorlopen was kon er begonnen worden
aan de volgende fase: de montage.
Om de onderdelen te kunnen monteren moest het hout eerst hout voorgeboord worden. Vervolgens
is de picknicktafel gemonteerd door Roan en Tom.

Daarna is de picknicktafel opgehaald door Herman Hessing van de gemeente Twenterand. Herman
heeft samen met Roan, Tom en hun docent Pieter de Ruiter de picknicktafel geplaatst op locatie.

Raadsvergadering Twenterand begint later

Gewijzigde aanvangstijd raadsvergadering 20 november. De raadsvergadering van dinsdag 20 november begint een uur later in verband met een condoleance. De partner van een oud-wethouder van de gemeente is overleden. De raadsvergadering begint nu om 20.30 uur.

Historisch Schouwspel met wintermarkt op 8 december in Den Ham: Van Keezen en Ezels

De Hammenaren zijn bijzonder Prinsgezind en moeten niets hebben van de Keezen en Ezels, de scheldnaam voor de Patriotten.

Den Ham in 1785: Onrust tussen patriotten en prinsgezinden. In 1785 rijden vlak na de jaarwisseling twee Deventernaren Den Ham binnen. Zij willen een vrijkorps stichten, maar worden al gauw opgemerkt door de Hammenaren. Een kind roept; ‘vivat oranje’ en nog diezelfde avond trekt een grote groep Hammenaren met hooivorken, fakkels en een snaphaan naar huize Mennigjeshave, net buiten Den Ham. De volgende dag trekt het hele gezelschap zelfs naar kasteel Eerde.

Deze gebeurtenissen worden beschreven door baron Van Pallandt. Hij doet dit vanuit kasteel Eerde.

De bekende politicus Van Marle durft niet te spreken in buurstad Ommen, omdat hij wordt opgewacht door 26 sterke, jonge Hammer mannen. In Zwolle wordt in maart/april 1785 een voerman van de patriotten een mes tussen de ribben gestoken door een Hammenaar, terwijl hij roept: “verdomde patriotten!”

Er is bekend dat de dominee, Ten Noever, en de rijke brouwer, Jan Brouwer, patriottistisch waren. De Hammenaren moesten daar echter niets van weten. Er is zelfs een groep Hammenaren met oranje linten de kerk binnen gekomen.

De onrust is groot. En deze gebeurtenis in Den Ham bereikt zelfs de landelijke dagbladen. Men is bang dat dit nieuws aanleiding zal vormen tot een grotere, landelijke opstand of zelfs burgeroorlog. Men houdt het hart vast.

Het kleine dorp Den Ham ontketent dus een landelijke schrikreactie!

Op 8 december opnieuw een groot spektakel in Den Ham. Vele waar gebeurde situaties worden nagespeeld, hoofdacts zijn, het verjagen van de twee Deventernaren en het optrekken naar huize Mennigjeshave om de heer van Rechteren en de baron te bewegen achter de prinsgezinde Hammenaren te blijven staan, het vrijcorps van de patriotten die wachten op de komst van de bekende patriot van Marle, de dominee die de kerk uitkomt en door Hammenarren wordt aangesproken op zijn patriottistisch gedrag.

Zo’n 200 acteurs bereiden zich voor om u een vermakelijke en leerzame middag te laten beleven.

Naast de hoofdthema’s valt er weer veel te zien over het leven in 1785 in Den Ham.

O.a. bakker Jan Coert Jansen en zijn knecht; wasvrouwen; slachter; timmerwerkplaats; schooltje; slachtvisite; de herbergen; brouwerijen; chirurgijn; grofsmid zijn te aanschouwen.

Hammenaren weten het al jaren; het Historisch Schouwspel is een evenement om trots op te zijn! Op een sfeervolle wintermarkt waar streekproducten verkocht worden, speelt zich een groot theaterspektakel af met een jaarlijks wisselend thema. Alles gebaseerd op de geschiedenis van het brinkdorp en mogelijk gemaakt door grote inzet van honderden vrijwilligers. Op 8 december zal het Schouwspel weer opgeluisterd worden door geweldige muzikanten die muziek en liedjes uit die tijd ten gehore brengen. O.a. door Zak & As; Rosemarijn & Tijm; kinderkoor de Smithoek en Frits Leemhuis. Ook de dorpskerk met het prachtige orgel is weer te beluisteren en ook in de kerk zal opgetreden worden door het vrouwenkoor Mille Colori.

Bij de toegangspoort van het schouwspelterrein ontvangt u een paspoort met alle gegevens van het historisch spel en de muziek. Ook is bij de ingang een korte inleiding te zien, zodat bezoekers alvast een idee hebben van hetgeen er zich in 1785 afspeelt.

Ook voor de jongeren is er van alles te zien en te beleven. Bij de toegangspoorten kunnen basisschool leerlingen een fotospeurtocht kopen, waarmee ze langs de spelonderdelen geleid worden. Voor slechts één euro krijgen ze na afloop ook nog een gratis pannenkoek.

Het schouwspel wordt gespeeld op zaterdag 8 december 2018 in het centrum van Den Ham (ov) en begint om 13.00 uur en eindigt om 20.00 uur. Om 13.00 uur lopen alle spelers komend vanuit de Grotestraat de Brink over en zingen onder de Hammer kerktoren het schouwspellied. Daarna pakt ieder zijn eigen leven op in het schouwspeljaar.

Tijdens het schouwspel is Den Ham het toneel van een sfeervolle historische wintermarkt, een van de mooiste uit de regio.

De toegangsprijs voor dit evenement bedraagt € 5,00 per persoon, kinderen t/m 12 jaar gratis. Gratis parkeergelegenheid is nabij het centrum aanwezig. Meer informatie is te vinden op www.historischschouwspel.nl

Daar is tevens de schouwspelpromo te vinden, gemaakt door Studio Bijlstra en Audivents, naar een idee van regisseuse Annely Noeverman.

Vroomshoopse Boys wint uit nipt met 3-2 van stug De Esch

 

In Oldenzaal ging laagvlieger De Esch op een verraderlijk glad veld met veel power van start tegen Vroomshoopse Boys. De thuisploeg ging hartstochtelijk de vele persoonlijke duels aan en gaf de gasten zo goed als geen ruimte om op te bouwen. De eerste kans was in de beginfase evenwel voor de Boys na een vlot lopende aanval over rechts. Ramon de Jong gaf de bal mee aan rechter verdediger Jesper Derks, die met een mooie aangesneden voorzet Jordy Harms wist te bereiken. Van korte afstand werd de bal net naast het doel van de 16-jarige goalie Milan van Ervan getikt. Een kopbal van de mee opgekomen centrumverdediger Rutger Schrijver na een strakke corner van Jos Hutten belandde even later in de veilige handen van de doelman van De Esch.

Uit het niets viel in de 10e minuut de 1-0 binnen. De ervaren en behendige spits Koen Vehof kreeg even wat ruimte en vanaf 25 meter werd de bal hard langs Boys-doelman René Kok tussen de palene palen geschoten. De Esch bleef gevaarlijk in de tegenstoot en was in de 24ste minuut dichtbij de 2-0. Weer was het Koen Vehof, die deze keer knap soleerde, maar zijn inzet belandde tegen de buitenkant van de paal. In de 28ste minuut werd het spel geruime tijd stilgelegd voor een blessurebehandeling van spits Jordy Harms. Gelukkig kon de aanvalsleider van de Boys na enige tijd verder spelen. De formatie van trainer Karlo Meppelink en assistent Henk Harmens kreeg daarna iets meer greep op de wedstrijd en kwam meer aan aanvallen toe.

In de 36ste minuut belandde een vrije trap van Jos Hutten via Leon Dogger bij Juliën Derks, die de bal vanaf 20 meter technisch fraai langs doelman Milan van Ervan schot. Enkele minuten later was het weer raak voor Vroomshoopse Boys. Juliën Derks snelde op links langs enkele verdedigers van De Esch en bracht de vrijstaande Leon Dogger in stelling. Tegen diens geplaatste inzet was geen kruid gewassen: 1-2. Dat leek de ruststand te worden, maar toch deed het volop strijdende De Esch nog wat terug. In de 45ste minuut belandde een corner bij de geheel vrijstaande verdediger Sjoerd Bos, die de bal wat gelukkig in het doel werkte: 2-2.

In de tweede helft was het Vroomshoopse Boys dat de lakens uitdeelde, waarbij De Esch zich beperkte tot verdedigen en overigens gevaarlijke offensieve speldenprikken. Er kwamen uitgespeelde kansen voor Jos Hutten en Juliën Derks, die net geen doel troffen. De Esch-trainer Kris Kempers trachtte door meerdere wissels het aanvalsritme van de Boys te breken, maar kansen bleven er komen voor de goed combinerende blauw-gele formatie. In de 75ste minuut werd Ramon de Jong gewisseld door Robert Veld. De Esch bleef loeren op de counter en was in de slotfase nog dichtbij een doelpunt van Robin Leijdekkers. Jordy Harms had de 2-3 op zijn schoen, maar zijn om de muur gekrulde vrije trap werd fabuleus tot corner verwerkt doe doelman Milan van Ervan. In de 89ste minuut kreeg Vroomshoopse Boys eindelijk loon naar werken. Een effectvolle vrije trap van Leon Dogger belandde via de rug van een verdediger van De Esch in het doel: 2-3.

De Boys hield in de extra tijd relatief makkelijk stand tegen de leeg gespeelde thuisploeg en nam zo drie kostbare punten mee naar Vroomshoop. De vierde uitzege op rij was vooral tot stand gekomen dankzij een sterk collectief met name in de tweede helft. Zaterdag wordt door Vroomshoopse Boys als de huidige nummer 4. thuis tegen koploper Sparta Enschede gespeeld en dat biedt mogelijkheden om weer wat meer aansluiting te vinden met de top van de tweede klasse H. In Oldenzaal werd in de volgende opstelling gespeeld; doel: René Kok; achter: Jesper Derks, Rutger Schrijver, Andjin van Veen en Robin Drenthen; midden: Tom Pierik, Leon Dogger en Jos Hutten; voor: Ramon de Jong (75: Robert Veld) Jordy Harms en Juliën Derks.

Vroomshoopse Boys 2 , dat tot dusver nog alle competitiewedstrijden in de eerste klasse had gewonnen, verzuimde de periodetitel te grijpen. Uit bij Enter Vooruit werd met 2-1 verloren. Een periodetitel was er wel voor Vroomshoopse Boys 3 door een 4-3 uitoverwinning op Den Ham 3.

Hoofdklasser Vroomshoopse Boys JO19-1 hield lang op de eigen Bosrand lang stand tegen SDC’12 JO19-1, maar verloor uiteindelijk met 3-0. Vroomshoopse Boys J017-1 verstevigde de koppositie door in Nijverdal met 4-1 van De Zweef JO17-1 te winnen. Op dinsdagavond 20 november spelen de Boys-talenten om 19.30 thuis tegen PH uit Almelo in het kader van de Beltona-competitie.

Amicitia speelt eerste zaalwedstrijd tegen AKC

 

 

Komende zaterdag 24 november speelt de Toyota KIaas Drent formatie in sporthal de Stamper in Vriezenveen tegen AKC uit Almelo haar eerste thuiswedstrijd van het nieuwe zaalseizoen.

Amicitia is komt uit in de landelijke Overgangsklasse. Na een moeizaam eerste deel van het veldseizoen, wil het ambitieuze team wel weer eens een wedstrijd winnen. In een stampvolle sporthal de Stamper in Vriezenveen moet dat gaan lukken, want de gasten uit Almelo zorgen altijd voor spannende en sfeervolle derby’s.

Aanvang van de wedstrijd van de Toyota Klaas Drent formatie is 20.00 uur. Voorafgaand aan deze wedstrijd speelt Amicitia 2 om 18.35 uur tegen ROG2 uit Groningen.

Kijk voor het volledige programma op de website van Amicitia: www.amicitia.nu.

Stichting Leergeld Twenterand, hulp voor kinderen

Op Initiatief van Lions Twenterand wordt deze week de Stichting Leergeld Twenterand (SLT) opgericht. Leergeld zet zich in voor schoolgaande kinderen in de leeftijd van 4 tot 18 jaar uit gezinnen met minimale financiële middelen, die vanwege gebrek  aan middelen niet mee kunnen doen met hun leeftijdgenootjes.

Leergeld is een landelijke vereniging van autonome lokale stichtingen. Inmiddels zijn er ruim 100 van deze lokale stichtingen, maar Twenterand was daarbij tot nu toe een blinde vlek op de kaart van Nederland. Lions Twenterand brengt daar nu verandering in.

De nieuwe stichting heeft inmiddels contact met meerdere scholen in Twenterand, met MEE-Twenterand, met stichting Manna, met de stichting Ieder kind een Sint, en met de gemeente Twenterand.

De stichting SLT gaat zich in de loop van 2019 aansluiten bij de landelijke vereniging en zal dan ook bereikbaar zijn via www.leergeld.nl. Tot die tijd is Jan Voorbergen de contactpersoon van de stichting SLT. Hij is bereikbaar via email: jvoorbergen@hotmail.com

Lions Twenterand is ook de eerste sponsor van de nieuwe stichting. De opbrengst van de kerstwandeling 2018 is bestemd voor de stichting SLT, en het is de bedoeling dat hieruit in de loop van 2019 de eerste hulpvragen worden gefinancierd.

 

Thema-avond ‘Vorming en Toerusting’ in Vroomshoop

De tweede thema-avond ‘Vorming en Toerusting’ in Vroomshoop is op maandag 26 november in Kerkelijk Centrum Irene. Het thema is: ‘Het moet anders! Een nieuwe structuur voor de Protestantse Kerk’.

Dominee Droogendijk zegt hierover: “In 2004 verenigden de Nederlandse Hervormde Kerk, de Gereformeerde Kerken in Nederland en de Evangelische-Lutherse Kerk in het Koninkrijk der Nederlanden zich tot de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Deze nieuwe kerk kende veel verschillende plaatselijke gemeenten, die ingedeeld werden in 75 classes (regio’s). Dit jaar heeft er een reorganisatie plaatsgevonden. Er zijn nog steeds een heleboel plaatselijke gemeenten, maar het aantal classes is teruggebracht naar elf. Schaalvergroting dus. Wat zit hier nu achter? Op deze avond zal ik schetsen hoe het was en hoe het nu is. Belangrijk zijn de motieven: waarom zijn er veranderingen doorgevoerd en wat wil men ermee bereiken? Het zal na een half jaar te vroeg zijn om te kunnen zeggen of het ook werkt. Maar misschien begint zich al iets af te tekenen. Als afgevaardigde naar de nieuwe classis Overijssel-Flevoland kan ik iets vertellen over hoe het nu in onze regio gaat. We kijken dus even over de schutting van onze eigen plaatselijke gemeente. Natuurlijk is die het belangrijkst, maar we moeten niet in een isolement terechtkomen. Vandaar dat het interessant kan zijn om te kijken naar hoe het grote geheel in elkaar steekt.” Aanvang: 20.00 uur / inloop vanaf 19.45 uur met gratis koffie of thee.

In één avond langs de complete Irish History met The Beggars’ Clan!

VROOMSHOOP – The Beggars’ Clan timmert alweer 5 jaar serieus aan de weg. Ierse traditionele Folkmuziek die de bandleden op geheel eigen wijze ten gehore brengen. Hun theatertour, waarmee ze zaterdag 8 december Het Punt in Vroomshoop aandoen, wordt kracht bijgezet door Whisky-teacher Henri Goossen en zijn geweten Thijs Jeurissen. Dit duo neemt verschillende Ierse thema’s onder de loep, met geruchtmakende weetjes en feiten. De Clan haakt aan met Ierse songs. Ballades waarin de Ierse geschiedenis met de eeuwenlange Engelse overheersing in Ierland, de hongersnood, drank en liefde worden bezongen. In deze show vol met humor, geschiedenis en sing-a-longs nemen zij het publiek mee naar het oude en lonken soms naar het huidige Ierland.

“Tijdens onze theatervoorstelling zal het niet alleen maar lachen worden. De geschiedenis van Ierland is immers vol met ellende en tragedie. Heel verwonderlijk is het dan toch dat het hele vrolijke en aardige mensen zijn, die Ieren. De nummers klinken vrolijk maar de teksten gaan soms over de grootste ellende. Juist die combinatie maakt het dragelijk”, aldus Slugger O’Toole, de alias van Anko Lammers. O’Toole bespeelt de traditionele Ierse Bodhran-trommel en levert daarmee de percussie en ook een deel van de zang. “Het is een compleet avondje uit. Op waarheid gebaseerde verhalen over de geschiedenis van Ierland, verteld door Henri Goossen en Thijs Jeurissen, met daarbij prachtige muziek en zang van ons als Beggars’”.

Bezoekers hoeven echt geen Ierland-fan te zijn om deze voorstelling te bezoeken. De kans dat men dat na het bezoeken van ‘The Beggars’ Clan | A Beggars’ view on Irish History’ fan gaat zijn is echter wel aanwezig. Coördinator van Het Punt, Raymond Peddemors, is al groot fan van het illustere Beggars’ gezelschap. En het is dan ook niet voor niets dat hij ze heeft aangedragen als zijn theatertip van het theaterseizoen 2018/2019 in Het Punt. “The Beggars’ Clan is voor mij één van de hoogtepunten van dit theaterseizoen! Deze enthousiaste groep muzikanten brengt een intrigerend verhaal in een mix van humor en tragedie over het rauwe Ierse leven. Daarnaast is Henri Goossen een whisky-teacher pur sang. Vorig theaterseizoen gaf hij in ons Grand Café tijdens een uitverkochte avond een geweldige whiskyproeverij, waar bezoekers lovend over zijn. Zijn samenwerking met The Beggars’ Clan belooft dan ook een voorstelling op te leveren die van begin tot eind blijft boeien!”

De band speelt niet voor het eerst in Het Punt. In 2016 gaven ze namelijk ook een geweldige show in Vroomshoop. “Dat was echt gaaf. Het is een mooi theater en Het Punt heeft de boel er goed voor elkaar. Fijne mensen bij het licht en geluid en het was met ruim 150 bezoekers een topavond”, verteld Lammers enthousiast. Dit jaar wordt het dus wederom een Iers feestje in Het Punt. Maar welke binding hebben de muzikanten eigenlijk zelf met Ierland? “Allereerst geeft het land ons prachtige muziek, heerlijke dranken en een wonderschone natuur. Je kunt in geen wereldstad komen of er is wel een Irish pub. Dat is niet voor niets natuurlijk. Mensen zijn op zoek naar gezelligheid en warmte, en dat vind je in die Irish pubs. We hopen dat heel Twenterand komt kijken naar onze voorstelling in dit prachtige theater,” besluit O’Toole.

The Beggars’ Clan | A Beggars’s view on Irish History Datum: 8 december 2018 Aanvang: 20:00 uur Kaarten: € 12,50 (per reservering, dus niet per ticket, berekenen wij € 2,50 administratiekosten)

Meer informatie & trailer: www.welkombijhetpunt.nl

Beeldmateriaal Bijlage: © Sonnie-Tieske.

Evenementenagenda Twenterand vanaf 21 november t/m 1 december

Dit overzicht is samengesteld op 16-11-2018, wijzigingen voorbehouden.
Kijk voor actuele gegevens op www.puurtwenterand.nl
Woensdag 21 november
Den Ham
Lezing oude gebruiken en gewoontes. Passage vrouwenbeweging Den Ham. Iedereen van harte welkom!
Aanvang: 20:00. Locatie: Gereformeerde Kerk, Ommerweg 27, 7683AV Den Ham.
Vroomshoop
Kremer Dartrankingen. Meer info bij D Kist 0622221087. Aanvang: 19:30. Locatie: Café Kremer, Julianastraat,
Vroomshoop
Donderdag 22 november
Vroomshoop
Filmavond – Vele hemels boven de zevende. In samenwerking met ZorgAccent , gebaseerd op de roman van
Griet op de Beeck. Entreeprijs: € 6,00. Aanvang: 20:00. Locatie: Theater Het Punt, Burgemeester Koetjestraat
2, 7681 ZP Vroomshoop, 0546-705050, info@welkombijhetpunt.nl, http://www.welkombijhetpunt.nl
Vrijdag 23 november
Vriezenveen
Muziektheater Servus presenteert “Ein Abend in Wien”. Met Weense operettemuziek uit de 19e eeuw , zang,
dans en show. Entreeprijs: € 15,00. Openingstijden: 20:00. Locatie: CCK2, Kerkstraat 2, Vriezenveen
Zaterdag 24 november
Twenterand
Sinterklaas in Twenterand. In Den Ham, Westerhaar en De Pollen.
Vroomshoop
Creebles: Top 2000. Meezingen en dansen op hits uit DE lijst der lijsten. Entreeprijs: € 10,00. Aanvang: 21:00.
Locatie: Theater Het Punt, Burgemeester Koetjestraat 2, 7681 ZP Vroomshoop, 0546-705050,
info@welkombijhetpunt.nl, http://www.welkombijhetpunt.nl
Maandag 26 november
Vriezenveen
Eet Mee Twenterand. Voor deelname opgeven via www.eetmeetwenterand.nl of 0546-481456 tot 13.00 uur.
Deelnameprijs: € 5,00. Openingstijden: 17:30-20:00. Locatie: Restaurant Koebrugge, Oosteinde 18, 7671 AA
Vriezenveen
Dinsdag 27 november
Vriezenveen
Landschapsbeheer Veenschap. Informatie bij Herman Stevens (tel.0546-563237) of Dick Berkhof (tel.0546-
573016). Openingstijden: 09:00-12:00. Locatie: Hazenpad, Vriezenveen
Vriezenveen
Samen Zingen. Met liederen Johannes de Heer, Liedbundel of het Liedboek voor de Kerken. Iedereen welkom!
Gratis toegang. Openingstijden: 14:30-16:00. Locatie: Hervormd Centrum Stjäävelin, Krijgerstraat 57,
Vriezenveen
Woensdag 28 november
Vriezenveen
Pietenmiddag bij de Stamper. Gezellige middag met dans en muziek. Entreeprijs: € 3,00, abonnement is ook
geldig. Openingstijden: 13:00-15:30. Locatie: zwembad “De Stamper”, Schout Doddestraat 11A, 7671GT
Vriezenveen, 0546-562497, destamper@twenterand.nl, http://www.twenterand.nl
Vrijdag 30 november
Vroomshoop
Toneelavond ‘Elck wat Wills’. Met de klucht “Dan jodel je niet meer”. Kaarten € 7,50 voor leden van
Oranjevereniging, niet-leden € 10,-. Aanvang: 20:00. Locatie: Theater Het Punt, Burgemeester Koetjestraat 2,
7681 ZP Vroomshoop, 0546-705050, info@welkombijhetpunt.nl, http://www.welkombijhetpunt.nl
Zaterdag 1 december
Vroomshoop
Cabaretier Tom Lash. Met de show `Onder voorbehoud`. Entreeprijs: € 15,00. Aanvang: 20:00. Locatie:
Theater Het Punt, Burgemeester Koetjestraat 2, 7681 ZP Vroomshoop, 0546-705050,
info@welkombijhetpunt.nl, http://www.welkombijhetpunt.nl
Exposities en tentoonstellingen
Den Ham
Expositie “Alles is te koop” Met werk van de fotograaf/illustrator Arne Brink. Geopend van 7 nov. t/m 21 dec. op
woe. t/m vrij. van 14-16 uur. Gratis toegang. Locatie: Stichting Expositiehuis, Grotestraat 4, 7683BB Den Ham.
http://www.expositiehuisdenham.nl
Vriezenveen
Expositie aquarellen Hans Jansen. Te bezichtigen van di. t/m vrij. van 10- tot 17 uur tot 7 december. Locatie:
Historisch Museum Vriezenveen, Westeinde 54, 7671CD Vriezenveen, 0546-563476,
vereniging@oudvriezenveen.nl, http://www.museumvriezenveen.nl
Vriezenveen
Expositie herfstfoto’s Mini Kerskes. Te bekijken tot 30 nov. tijdens de openingsuren van de bibliotheek. Gratis
toegang. Locatie: Bibliotheek Vriezenveen, Jonkerlaan 4, 7671GM Vriezenveen, 0546-562385,
vriezenveen@bibliotheektwenterand.nl, http://www.bibliotheektwenterand.nl
Informatie over onderstaande arrangementen bij Twenterand Toerist Info,
Den Ham. Tel 0546-671778. www.puurtwenterand.nl
Fietsarrangement “Frietje Malle Pietje”. Prachtige fietsroute “Vroomshoopse Zwerftocht” van 50 km, af te
korten tot 22 km. Na afloop bij “Bij Saartje” een heerlijk portie “Frietje Malle Pietje” Prijs: €10,00. Mogelijk van
dinsdag t/m zaterdag.
Fiets arrangement “De Boer op”. Fietsen door de prachtige omgeving van Den Ham en na afloop een
boerenschnitzel eten bij eetcafé `n Esch. Prijs: € 10,00. Mogelijk van wo t/m zo.
Smikkeltocht. Fietstocht van 35 km(af te korten tot 25 km), na afloop onbeperkt pannenkoeken eten bij
restaurant Harwig. Prijs: volw. € 10,00, kinderen € 7,50. Mogelijk van ma t/m za.
Langlopend:
Vriezenveen
Kleinvee en 2e handsgoederenmarkt. Elke zaterdag van 08:00 – 09:30 uur. Markt met kleinvee (geen honden
en katten) en tweedehands goederen. Locatie: De Keijzer, Hoffmansweg 11a.

Door sloop meer mogelijkheden tot herbouw in Twenterand

 

Het college van burgemeester en wethouders heeft op 13 november de ontwerp-Beleidsregels Erventransitie gemeente Twenterand 2019 vastgesteld. Daarin is nieuw beleid vastgelegd voor de bestemming van leegstaande schuren. Het beleid biedt meer herbouwmogelijkheden dan het huidige ‘Rood voor Rood’ beleid. Daarin is uitsluitend de bouw van een nieuwe woning mogelijk in ruil voor de sloop van agrarische gebouwen. De beleidsregels liggen nu ter inzage.

In de ontwerp Beleidsregels Erventransitie worden in ruil voor de sloop van leegstaande schuren ook bouwmogelijkheden geboden bij bestaande woningen of bestaande bedrijven. De regeling bevat verder een stimulans voor de sloop van schuren met asbestdaken. De sloopoppervlakte kan ook gebruikt worden voor de omzetting van een inwoongedeelte naar een reguliere woning. Doel van de regeling is het terugbrengen van de oppervlakte aan vrijkomende (agrarische) bedrijfsgebouwen, die het landschap ontsieren. Ook wordt de leefbaarheid van het platteland bevorderd, door het mogelijk maken van nieuwe functies in vrijkomende (agrarische) bedrijfsgebouwen, uitbreiding van woonmogelijkheden en de verbetering van de ruimtelijke kwaliteit.

Ter inzage

Het voorstel ligt vanaf vrijdag 15 november tot vrijdag 13 december 2018 op afspraak ter inzage in het gemeentehuis. Verder kan het voorstel in die periode via de gemeentelijke website worden bekeken via www.twenterand.nl/digitaalinzien.

Reacties

In de periode van 15 november 2018 tot 14 december 2018 kan schriftelijk of mondeling gereageerd worden. Schriftelijke reacties moeten gericht worden aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Twenterand, Postbus 67, 7670 AB te Vriezenveen. De reactie kan ook gemaild worden naar: info@twenterand.nl. Mondelinge zienswijzen kunnen in de genoemde periode ingediend worden door een afspraak te maken via 0546 – 840 840.

Wat gebeurt er met de reacties?

Na afloop van de inspraaktermijn vindt een beoordeling van de reacties plaats en of deze aanleiding geven tot aanpassing van de beleidsregels. Daarna worden de Beleidsregels voor besluitvorming aan de gemeenteraad aangeboden. Daarna krijgt iedereen die een reactie heeft ingediend, bericht terug.