Archive for: juli 2019

Open brief aan minister Van Nieuwenhuizen over N36


Geachte mevrouw Van Nieuwenhuizen,

Vol hoop zaten we vorig jaar te wachten op de aanpassingen om de N36 veiliger te maken. Na een ontelbaar aantal ongelukken, waarvan te veel met dodelijke afloop, werd na aandringen van diverse partijen eindelijk de weg aangepakt. Vanaf september vorig jaar zou alles beter worden en het aantal ongevallen volgens verwachting afnemen. Helaas blijkt nu na alle aanpassingen, zoals het verbreden van de weg over 16 kilometer, het verlengen van een aantal af- en opritten, het plaatsen van vangrails en het aanbrengen van ribbelmarkeringen, dat er op de N36 nog steeds even veel ongevallen plaats vinden, waarvan een aantal helaas nog steeds met dodelijke afloop.

Het is daarom bijna onverantwoord om nog gebruik te maken van deze weg. We horen van verschillende mensen dat ze deze weg mijden omdat ze bang zijn gebruik te maken van de N36. Dit terwijl de N36 juist bedoeld is om andere wegen die door de vele dorpen lopen te ontlasten.

Door de vele ongevallen is de N36, de enige weg die het oosten met het noorden van het land verbindt geregeld afgesloten, waardoor al dat verkeer ook weer via binnenwegen en door dorpen zijn weg probeert te vinden, met onveilige en ongewenste situaties als gevolg.

Deze onveiligheid op Nederlandse wegen moet anno 2019 niet meer kunnen en er zijn voldoende mogelijkheden om de weg veilig te maken en grondig aan te pakken. Juist omdat de N36 steeds intensiever gebruikt wordt door de toenemende economische groei en er geen goede alternatieve routes zijn is het van groot algemeen belang dat er snel een oplossing komt voor de problemen op de N36.’

Als vertegenwoordigers van alle inwoners rondom de N36, bij ons beter bekend als de Dodenweg, roepen wij u daarom op om op korte termijn te komen met een plan van aanpak om de N36 dusdanig veilig te maken dat het aantal (dodelijke) ongevallen drastisch zal afnemen. Het moet daarbij ook niet tot een plan blijven, maar de uitvoering dient daarbij ook voorrang te krijgen en zo snel mogelijk gepland en uitgevoerd te worden. U kunt niet verkopen dat een weg die door ontzettend veel mensen uit Oost en Noord Nederland gebruikt wordt, waar mensen zich onveilig voelen en ondanks eerder gedane aanpassingen nog steeds te veel ongevallen gebeuren niet de aandacht krijgt dat het verdient.

Te lang is de weg links blijven liggen en is vorig jaar getracht met relatief eenvoudige en goedkope aanpassingen de weg veiliger te maken. Helaas is dat mislukt en is het daarom nu tijd om de N36 grondig aan te pakken zodat “onze” inwoners weer met een veilig gevoel van huis kunnen vertrekken om ’s avonds ook weer veilig terug te keren.

We zien uw reactie met smart tegemoet.

Hoogachtend,

Jeroen Haan

Voorzitter Dorpsraad Vroomshoop-Geerdijk

Deze brief wordt ondertekend door de volgende organisaties en partijen:

Dorpsraad Vroomshoop-Geerdijk
Belangenvereniging Bewoners Centrum Hardenberg
Dorpsbelang Geesteren
Dorpsraad Harbrinkhoek-Mariaparochie
Gemeenschappelijk belang Notter Zuna
Lutten Leeft
Plaatselijk Belang Arriën
Plaatselijk Belang Beerze
Plaatselijk Belang Beerzerveld/Mariënberg
Plaatselijk Belang Bergentheim
Plaatselijk Belang Bruchterveld
Plaatselijk Belang Buitengebied Gramsbergen
Plaatselijk Belang Buurtschap Ommerkanaal
Plaatselijk Belang Collendoorn
Plaatselijk Belang Daarle
Plaatselijk Belang Daarlerveen
Plaatselijk Belang De Pollen/West-Geesteren
Plaatselijk Belang Dedemsvaart
Plaatselijk Belang Heemse
Plaatselijk Belang Kloosterhaar
Plaatselijk Belang Rectum Ypelo
Plaatselijk Belang Rheezerveen/Heemserveen e.o.
Plaatselijk Belang Stegeren-Junne
Plaatselijk Belang Westerhaar-Vriezenveensewijk
Ondernemend Vroomshoop
Jongerenraad Twenterand
Leefbaar Almelo
PVV Almelo
PVA Almelo
VVD Almelo
VVD Hardenberg
GroenLinks Hellendoorn
Lokaal Hellendoorn
PvdA Hellendoorn
CDA Ommen
LPO Ommen
Volkspartij Ommen Vooruit
CDA Twenterand
Gemeente Belangen Twenterand
PVDA/GroenLinks Twenterand
PVV Twenterand
SGP Twenterand
VVD Twenterand
Nieuw Enter-Wierden
Platform Progressief Wierden
CDA Overijssel
ChristenUnie Overijssel
D66 Overijssel
PvdA Overijssel
PVV Overijssel
SGP Overijssel
VVD Overijssel
50 plus Overijssel

Il Mercatino, Italiaanse levensmiddelen en lekkernijen op Boer’nmarkt Vriezenveen

Vakantie is leuk, maar helemaal stilzitten kan ik nou ook weer niet.
14 augustus sta ik met mijn Italiaanse spullen op de enige echte boer’nmarkt van Vriezenveen. 
Elk jaar weer ben ik dan in Italië maar nu ben ik net terug en er is nog een plekje vrij.
Blije ik!, en blije jij want, als thuisblijvers, haal je bij mij een beetje Italië voor op tafel.
Met een beetje geluk heb ik, naast zoals te zien op de foto’s olijfolie extra vergine, tomatensauzen en Pasta’s ook een nieuwe voorraad worst bij me. Fijne salami en pittige worst. 
Fijn een beetje vakantie in huis… Heerlijk toch?
A presto

Geweldig begin van feestweek

Zijn jullie erbij….geweldig begin van een geweldige feestweek.

Boerenlandvogels in Twenterand

De provincie Overijssel heeft aan de gemeente Twenterand een forse subsidie toegekend voor maatregelen voor boerenlandvogels. Het ging in dit geval specifiek om de patrijs, veldleeuwerik, ringmus en geelgors. Verspreid in de gemeente zijn hiervoor boeren bereid gevonden een deel van hun perceel in te zaaien met een bloemrijk kruidenmengsel. Verder worden nog drie keverbanken aangelegd. Dit zijn verhoogde stroken in een akker, eveneens met kruiden maar ook met grassoorten. De bedoeling is dat deze een paar jaar achtereen zo blijven liggen. Ze zijn op een paar plaatsen in het land aangelegd, waar al ervaring is opgedaan met biotoopverbetering voor patrijzen. Deze vinden hier het hele jaar door voedsel en dekking, waar vanzelfsprekend ook andere soorten baat bij hebben.

Voor het komend najaar staat nog de aanleg van een aantal houtsingels gepland, ook weer voor voedsel en als schuilgelegenheid. Hopelijk blijft het niet bij een eenmalig project, maar worden deelnemers en ook bewoners enthousiast voor wat hier in gang is gezet.

Patrijs

Let op!

Om te kunnen volgen of de inspanningen resultaat hebben, is er een kaart met daarop alle plekken waar een kruidenrand of keverbank is gerealiseerd. Door de verspreide ligging is het niet te doen hier gericht te gaan monitoren. Maar voor iedereen die toch al graag in het veld is, wordt gevraagd regelmatig eens te kijken bij de ingerichte stroken. En dan natuurlijk alles wat het vermelden waard is, even door te geven via wiesmetdepatries@twenterand.nl of via de KNNV: www.knnv.nl/vriezenveen/linksen dan doorklikken naar waarneming.nl. Veel plezier bij het kijken, en hopelijk komen er mooie resultaten binnen!

Evenementenagenda Twenterand van 31 juli t/m 11 augustus

Dit overzicht is samengesteld op 26-7-2019, wijzigingen voorbehouden.
Zie: www.puurtwenterand.nl voor actuele en uitgebreidere gegevens
Woensdag 31 juli
Den Ham
Hammer Brinkdag. Rommelmarkt en braderie van 09:00 tot 15:00 uur, van 19:00 tot 21:00 uur een speciaal programma en ’s avonds vanaf 21.00 muziek op de Brink. locatie: De Brink, Entreeprijs: gratis. aanvang: 09:00.
Zomer rondleidingen op de Berghoeve Brouwerij. Tijdens de vakantieperiode uitgebreide rondleidingen door de brouwerij. De brouwer zelf verzorgt deze rondleiding, waarbij 3 proefglazen met bier worden geserveerd. Na afloop zijn proeflokaal en winkel geopend. locatie: Berghoeve Brouwerij V.O.F., Achteres 15, 06-18278345,
www.berghoevebrouwerij.nl Entreeprijs Volwassenen: € 9,50. aanvang: 15:00.
Zaterdag 3 augustus
Den Ham
Op zoek naar reeën in het Eerder Achterbroek. Wandel mee met de boswachter en ga op zoek naar de reeën. De excursie is voor volwassenen en kinderen vanaf 9 jaar. locatie: start vanaf de parkeerplaats aan de
Janmansweg 15, www.natuurmonumenten.nl/eerde Prijs voor leden: € 7,00; Prijs voor niet-leden: € 10,00. openingstijden: 19:30-21:30.
Dinsdag 6 augustus
Boerderij verwendagen. De Boer als Gastheer. Dit zijn unieke fiets/auto routes, die de bezoeker meeneemt langs de prachtige paden van het Vechtdal maar ook langs diverse boerderijen. Op elke boerderij wacht de
bezoeker een verrassing in de vorm van een bijzondere verwennerij. De trotse boeren en boerinnen laten graag zien hoe ons dagelijks voedsel wordt geproduceerd en op welke wijze het landschap wordt onderhouden.
locatie: 4 verschillende startplaatsen in het Vechtdal, www.deboeralsgastheer.nl Entreeprijs: € 15,00. aanvang: 09:30.
Den Ham
Orgelconcerten Den Ham 2019. Ook dit jaar vinden er weer bijzondere orgelconcerten plaats op het Scheuerorgel in Den Ham. Vandaag speelt Jochem Schuurman, locatie: Hervormde Kerk, Brinkstraat 4,
Entreeprijs: € 6,00. aanvang: 20:00.
Woensdag 7 augustus
Den Ham
Zomer rondleidingen op de Berghoeve Brouwerij. Tijdens de vakantieperiode uitgebreide rondleidingen door de brouwerij. De brouwer zelf verzorgt deze rondleiding, waarbij 3 proefglazen met bier worden geserveerd. Na afloop zijn proeflokaal en winkel geopend. locatie: Berghoeve Brouwerij V.O.F., Achteres 15, 06-18278345, ,
www.berghoevebrouwerij.nl Entreeprijs Volwassenen: € 9,50. aanvang: 15:00.
Vriezenveen
Open Bijenstal. De Bijenstal in het Herman Jansen Park is open voor belangstellenden. Er zijn imkers aanwezig die veel kunnen vertellen over het wel en wee van de honingbij en het oogsten van honing. locatie: Bijenstal in het Herman Jansen Park, 0546-659341, www.nbvvriezenveen.nl Entreeprijs: gratis. openingstijden: 13:30-16:00.

Exposities en tentoonstellingen
Westerhaar
Expositie Galerie Jennie Dekker. Geopend: Wo t/m vrij 4-18 uur, Za 10-18 uur, verder op afspraak. Twistveenweg 13, 0546-659118.
Den Ham
Foto’s in de kleuren van de regenboog. Fotoclub Ommen. De Stichting Expositiehuis Den Ham heeft een bijzondere zomertentoonstelling met werk van de Fotoclub Ommen georganiseerd. locatie: Stichting
Expositiehuis, Grotestraat 4. Entreeprijs: gratis. openingstijden: dinsdag, woensdag en vrijdag 10:00-12:30 en 13.30 – 16.00 uur tot 23 augustus
Vriezenveen
Tentoonstelling 650 jaar brandweer in Vriezenveen. Deze brede tentoonstelling geeft een inkijk van hoe het vroeger was maar ook de huidige situatie wordt tentoongesteld. De tentoonstelling is onderdeel van de activiteiten in het kader van het 650 jarig bestaan van Vriezenveen en duurt dan ook tot na de feestweek in september.
locatie: Historisch Museum Vriezenveen, Westeinde 54, 0546-563476, openingstijden: 10:00-17:00.
Informatie over onderstaande arrangementen bij Twenterand Toerist Info,
Den Ham. Tel 0546-671778. www.puurtwenterand.nl
Fietsarrangement “Frietje Malle Pietje”. Prachtige fietsroute “Vroomshoopse Zwerftocht” van 50 km, af te korten tot 22 km. Na afloop bij “Bij Saartje” een heerlijk portie “Frietje Malle Pietje” Prijs: €10,00. Mogelijk van dinsdag t/m zaterdag.
Fiets arrangement “De Boer op”. Fietsen door de prachtige omgeving van Den Ham en na afloop een boerenschnitzel eten bij eetcafé `n Esch. Prijs: € 10,00. Mogelijk van wo t/m zo.
Smikkeltocht. Fietstocht van 35 km(af te korten tot 25 km), na afloop onbeperkt pannenkoeken eten bij restaurant Harwig. Prijs: volw. € 10,00, kinderen € 7,50. Mogelijk van ma t/m za.
Arrangement “Proef het Platteland”. Fietsroute van ongeveer 30 kilometer. iedere dinsdag t/m donderdag 10.00 – 16.00 uur .Start vanuit de Vlegge, Valkenlaan 100 in Sibculo of in het centrum van Vriezenveen.
Entreeprijs kinderen (t/m 12 jaar): € 5,50; Entreeprijs Volwassenen: € 9,00.
Langlopend:
Den Ham
Ponyrijden op de Lourenshoeve. Ponyrijles voor kinderen zonder rijervaring (3 tot 12 jaar) In de maanden juli en augustus. Opgave is verplicht 24 uur van tevoren via: 0546-672950 of mailen naar manege@lourenshoeve.nl. Entreeprijs: € 8,00. Openingstijden: ma t/m vr 11:00-11:30, za.12:00- 12:30 Locatie: Vakantiepark De
Lourenshoeve, Flierdijk 3, www.lourenshoeve.nl
Twenterand
Zomerverkoop afgeschreven boeken Bibliotheek Twenterand. In de vestigingen van Bibliotheek Twenterand
(Vriezenveen, Vroomshoop, Den Ham en Westerhaar) begint weer de jaarlijkse zomerverkoop van afgeschreven materialen.Voor openingstijden: www.bibliotheektwenterand.nl
Vriezenveen
Kleinvee en 2e handsgoederenmarkt. Elke zaterdag van 08:00 – 09:30 uur. Markt met kleinvee (geen honden en katten) en tweedehands goederen. Locatie: De Keijzer, Hoffmansweg 11a.

Het wordt een groot feest in september, Vjenne wat aons

Gevaarlijke situaties bij overweg storing in Vroomshoop

Vroomshoop, 25 juli 2019
Gevaarlijke situaties in Vroomshoop door overwegstoring: verkeer slalomt om slagbomen heen.
Op meerdere plekken in Vroomshoop gaan de spoorbomen niet meer omhoog door overwegstoringen. Weggebruikers slalommen daardoor tussen de spoorbomen door, wat voor gevaarlijke situaties zorgt.

Arriva heeft het treinverkeer tussen Almelo en Vroomshoop stilgelegd, om problemen te voorkomen. Daardoor is er niet alleen vertraging ontstaan voor het verkeer in Vroomshoop, maar ook voor treinreizigers op het traject tussen Almelo en Hardenberg. Naar verwachting duurt de storing op het spoor tot zeven uur vanavond.

De storingen hebben onder meer betrekking op de spoorbomen aan de Hammerstraat en Julianastraat. Hoe de storingen zijn ontstaan, is niet duidelijk.[Diavoorstelling]

Sportformateur aan de slag met Lokaal sportakkoord Twenterand

De gemeente Twenterand en verenigingen hebben op 9 april jl. de intentieverklaring Lokaal sportakkoord ondertekend. Het doel van dat akkoord is om zoveel mogelijk mensen met plezier te laten sporten en bewegen. Ook in Twenterand gaan sportverenigingen en gemeente hier samen mee aan de slag en daarvoor is Richard Migchielsen als sportformateur aangesteld.

Nationaal Sportkakkoord

In de zomer van 2018 is er een nationaal sportakkoord gesloten met als hoofddoel om zoveel mogelijk mensen met plezier te laten sporten en bewegen. Gemeenten krijgen vanuit dit landelijke akkoord nu de mogelijkheid om te investeren in een regionaal en/of lokaal sportakkoord. Deze nieuwe regeling houdt onder andere in dat gemeenten de mogelijkheid kregen om geld aan te vragen voor de ontwikkeling en uitvoering van een lokaal sportakkoord. Twenterand heeft hier aan mee gedaan en gaat nu samen met sportformateur Richard Migchielsen en lokale verenigingen aan het werk om gezamenlijk afspraken te maken over de ambities op het gebied van sport en bewegen. Migchielsen heeft de nodige ervaring in het begeleiden en stimuleren van teams, besturen en organisaties. Het behalen van resultaten is daarin altijd een belangrijk onderdeel. Hij heeft o.a. de KNVB, Saxion, provincie Overijssel en NOC/NSF als opdrachtgevers gehad.

De lokale sportformateur richt zich de komende periode op de kennismaking met lokale verenigingen en vanaf september zullen er inhoudelijke bijeenkomsten gepland worden waarbij u uw inbreng naar voren kunt brengen. Mocht u nog niet benaderd zijn door Richard Migchielsen of wilt u op voorhand al informatie met hem delen neem dan contact met hem op via richard@investtogrow.nl.

Muziek en gezelligheid op Boerenmarkt in Vriezenveen

Op woensdag 14 augustus 2019 van 08.00 tot 13.00 uur bruist het centrum van Vriezenveen weer van de activiteiten.

De kinder-rommelmarkt wordt natuurlijk weer gehouden, per standplaats moet er 5 euro worden betaald (opgave voor kinderrommelmarkt is niet nodig).  Daarnaast is er weer een paardenmarkt op de oude Veemarkt en laten loonwerkers en bedrijven hun nieuwste snufjes zien. Ook krijgen de oldtimers (oude trekkers) weer een mooie plek, evenals attracties voor de kinderen.  De warenmarkt is er en daarnaast veel kramen in de vorm van een braderie.

Shantykoor “De Kloosterzangers” uit Sibculo verzorgt dit jaar de muziek op het vaste podium Tilanusplein bij het café  “Erwin’s Pleintje”.

Al met al belooft de Boerenmarkt 2019  weer een gezellige happening te worden vol gezelligheid gelardeerd met kramen, rommelmarkt voor de kinderen en alles wat bij een Boerenmarkt in Vriezenveen hoort.

Voor informatie kunt u mailen naar  info@boerenmarktvriezenveen.nl 

Wie zijn de slimste mensen van Vroomshoop?

Het initiatief van de lokale Dorpsraad om een Vroomshoopse Dorpskwizz te houden, slaat aan. Er hebben zich nu al meer dan tien teams van maximaal vijf personen opgegeven, waarbij twee teams van de Brandweer, een team van de Mediatheek van Het Noordik, en tem van de GBT-fractie en een team van Levend Vroomshoop. Ook bedrijven, buurten en straten en verenigingen tonen in toenemende mate belangstelling voor deze primeur. In totaal kunnen 75 teams, bestaande uit 3 tot en met 5 deelnemers, ingeschreven worden.

Op de vrijdagavonden 22 november en 29 november kunnen “de slimste mensen” uit Vroomshoop zich met elkaar meten in de theaterzaal van Het Punt. Veel leuke visuele vragen over het dorp Vroomshoop, maar ook over andere items en leuke doe-opdrachten zijn er te verwachten bij deze Dorpskwizz. Landelijk wint dit fenomeen steeds meer aan populariteit. Geen wonder, want kennis van je eigen plaats wordt gecombineerd met algemene kennis. Het Cogas Cultuurfonds ondersteunt de Vroomshoopse Dopskwizz overigens met een bedrag van € 500,00.

Het wordt vast erg gezellig en op de tweede avond op 29 november is ook een live optreden van een rockband gepland. Bij de Vroomshoopse Dorpskwizz zijn mooie prijzen te winnen, waarbij entreekaartjes voor aansprekende evenementen. Ook stellen plaatselijke bedrijven aantrekkelijke prijzen beschikbaar.

Niemand minder dan Wim Bremmer uit Hoge Hexel presenteert de allereerste Dorpskwizz uit de 160-jarige geschiedenis van Vroomshoop. De organisatoren zijn erin gelaagd om de deelnemersprijs aantrekkelijk te houden. De teams kunnen zich al voor € 15,00 inschrijven via het e-mailadres www.dorpskwizzvroomshoop.nl Op die site als ook op Facebook wordt de nodige uitleg gegeven over de Vroomshoopse Dorpskwizz.