Archive for: september 2019

Teamprestatie Amicitia zorgt voor winst op ODIK

Opnieuw een uitwedstrijd voor Amicitia, deze keer tegen titelkandidaat ODIK. Beide ploegen troffen elkaar in het verleden voornamelijk in de zaalcompetitie. Op het kunstgras wil de ploeg uit Barneveld graag promoveren, iets wat tot nu toe geen eenvoudige opgave is gebleken. Ook Amicitia wil graag weer terug naar de Overgangsklasse, maar gezien de resultaten tot nu toe is dat geen gelopen race.

Een aantrekkelijke ontmoeting tussen twee ploegen die hogere ambities nastreven. In de voorbereiding vielen er bij Toyota Drent formatie de nodige blessures en pijntjes te bespeuren. Vooraf werd het tactisch plan goed doorgesproken en uiteindelijk stonden alle beoogde spelers zaterdag toch op het veld. ODIK trof tot nu toe drie lager geplaatste teams en bracht dat tot uitdrukking in ruime scores. Amicitia kon haar draai nog niet vinden en verloor twee van de drie gespeelde wedstrijden.

De spanning zat er vanaf het beginsignaal goed op. Na vijf minuten opende ODIK de score en tien minuten later kwam Amicitia pas langszij (1-1). Beide ploegen waren duidelijk aan elkaar gewaagd en gaven weinig ruimte tot scoren door goed verdedigen. Toch lukte het ODIK een gaatje te slaan via 4-2 en 5-3. Maar kort voor rust kwam Amicitia verdienstelijk terug tot een 5-5 ruststand.

In de tweede helft zette Amicitia direct volop druk op de Barnevelders. Drie opeenvolgende treffers, waarvan twee door Marloes Nijkamp, zorgden voor een 5-8 voorsprong. ODIK gaf zich echter niet gewonnen, zette een tandje bij en produceerde binnen tien minuten vier treffers (9-8). Alles lag weer open en een spannende slotfase was aanstaande. Ondertussen kwam er veel kritiek van beide ploegen op de arbitrage en dat leidde tot de nodige irritatie. De oranjekragen waren niet gekomen om de punten in Barneveld achter te laten en namen het initiatief weer in handen. Drie treffers in drie minuten brachten Amicitia aan de leiding (9-11). Een benutte vrije bal leverde ODIK nog de aansluitingstreffer op (10-11). Maar vlak voor tijd zorgde mede topscorer Quinten Landkroon voor de bevrijdende 10-12 eindstand.

Reserves Amicitia morsen punten in Barneveld
Het is Amicitia 2 niet gelukt om de leidende positie in de poule te handhaven. In een regenachtig Barneveld moest het haar meerdere erkennen in Odik 2. Eindstand 16-11. De ploeg van Edgar Korf staat daarmee op een voorlopige derde plaats, met vijf punten uit vier wedstrijden.

Komende zaterdag spelen beide ploegen een thuiswedstrijd. Amicitia 2 treft om 14:00 uur Wageningen 3 en om 15:30 uur speelt Amicitia 1 tegen het nog puntloze De Waterpoort uit Sneek.

Vrivo-mannen winnen weer

De mannen van Vrivo misten zaterdag twee spelers en daarom was het vooraf lastig te voorspellen hoe het zou gaan tegen Rivo uit Rietmolen. Dat team degradeerde net als Vrivo uit de promotieklasse, maar won vorig seizoen twee keer gemakkelijk van Vrivo. De wedstrijd ging bijna niet door, omdat de scheidsrechter zich ziek had gemeld. Merle Alberts hielp de teams uit de brand en floot de wedstrijd. Ze deed het uitstekend.

Vrivo begon de 1e set goed en kwam, mede door een goede opslagserie van aanvoerder Sander de Koning, met 10 – 4 voor. Maar Vrivo viel in de 2e helft van de set ver terug. Men had moeite met het snelle spel van het team uit Rietmolen.

Na verlies in de 1e set begon Vrivo de 2e met Nick Ekkel op buiten en Berthil Jansen op de midpositie. Deze ervaren spelers brachten net iets meer en Vrivo kwam redelijk snel op stoom. Na een goede 2e set waarin Rivo niet onder de druk uit kon komen, volgden twee meer gelijk opgaande sets. Hugo Hessing was op mid lekker op dreef en de side-outs werden over het algemeen rustig en bekeken uitgespeeld. Maar Rivo herstelde zich goed van de flinke tik in de 2e set. Het bleef daardoor spannend tot het laatste fluitsignaal. Setstanden: 20 – 25, 25 – 17, 25 – 22 en 27 – 25.

Zaterdag moet Vrivo naar Lochem voor de wedstrijd tegen Avanti. Dit team heeft in de voorgaande wedstrijden nog geen set verloren.

Vrivo-vrouwen laten punt liggen

Voor de vrouwen van Vrivo begon de competitie dit weekeinde. Volley’68 was de 1e tegenstander en het team uit Losser, met heel veel lengte in de ploeg, startte goed. De hele 1e set keek Vrivo tegen een achterstand aan. Maar in de slotfase stond het weer gelijk. Toch trok Volley’68 aan het langste eind (25 – 27). Ook in de 2e set gaven de teams elkaar geen ruimte. Het bleef gelijk tot 21 – 21, maar nu had Vrivo de beste eindsprint: 25 – 21.

In de 3e set was Vrivo baas in eigen huis. Lange rally’s werden gewonnen, want verdedigend zat het goed. En aanvallend lukte alles. Ballen in de brievenbus bij het superlange blok en veel slimme ballen in de hoeken. Volley’68 was de weg kwijt en de setuitslag (25 – 14) gaf de verhoudingen goed weer.

Ook in de 4e set was Vrivo uitstekend op dreef, maar raakte halverwege het spoor helemaal bijster. Volley’68 vocht voor de laatste kans en drukte Vrivo in de verdediging. Van 12 – 4 werd het uiteindelijk 21 – 25. Vrivo had dit debacle helemaal aan zichzelf te wijten. Niemand had een antwoord op de klappen van Volley’68 en niemand was bij machte om een gaatje in de Losserse verdediging te vinden.

De teleurstelling was enorm en Vrivo moest de 5e set in met een enorme kater. Maar in deze set pakte Vrivo al voor de veldwissel een voorsprong van 3 punten. Maar aan het eind werd het toch nog spannend, want Volley’68 kwam terug. Vrivo ontsnapte en haalde opgelucht adem bij de 16 – 14. Met de 3 – 2 winst liet Vrivo een punt liggen, maar mocht ook blij zijn, dat het er geen 2 waren geworden. Vrijdag moet Vrivo uit in Reutum tegen Kadoeng.

Vroomshoopse Boys boekt een zwaar bevochten overwinning op PH Almelo

De ambitieuze promovendus PH Almelo werd door Vroomshoopse Boys op de eigen Bosrand direct onder druk gezet. Dat resulteerde in meerdere doelrijpe kansen voor de thuisploeg, maar de bal wilde er niet in. In de 83e minuut leek Jos Hutten uit een pass van Jelle Drees koppend te scoren, maar de goed leidende jonge arbiter Wieger Braaksma uit Borne had een duwfout van de Boys-aanvaller geconstateerd. Na een kwartier leek het veldoverwicht van de gedreven spelende thuisploeg beloond te worden. Rechter verdediger Jesper Derks zette de bal scherp voor, maar centrumspits Ramon de Jong kon de bal net niet in het doel glijden.

PH Almelo beperkte zich tot snelle counters, waarbij met name Sam Hesselink en Andrej Piljic zich onderscheidden. In de 18ste minuut geselde Sam Hesselink de lat boven keeper René Kok. Een minuut later werd na een vlammend schot van Boys-speler Jos Hutten ook de bovenlat getoucheerd. In de 221ste minuut brak Iwan Munoz Boza namens PH Almelo op rechts door, maar de Boys-defensie wist met het nodige kunst- en vliegwerk de openingstreffer te voorkomen.

In de 29ste minuut opende de thuisploeg de score. Jelle Drees leidde de aanval in en de van richting veranderde voorzet van Jesper Derks werd door PH-verdediger Hugo Seckel achter z’n eigen doelman Lars Kroezen gewerkt: 1-0. Drie minuten later sloeg de thuisploeg alweer toe. De broers Sil en Jesper Derks ontsnapten aan de rechtte kant en Tom Pierik tikte de afgemeten voorzet heel attent in bij de eerste paal: 2-0. Assistent-scheidsrechter Duane Letteboer van PH Almelo protesteerde vanwege vermeed buitenspel, maar scheidsrechter Wieger Braaksma wees gedecideerd naar het midden. Vroomshoopse Boys leek daarna de wedstrijd te controleren, maar werd net voor rust verrast. Keeper Lars Kroezen van PH Almelo koos met een verre trap voor een snelle spelhervatting en de behendige Sam Hesselink verraste de Boys-verdediging met een venijnig schot: 2-1. In de 48-ste minuut werd PH Almelo in het zadel geholpen door een miscommunicatie in de Boys-achterhoede. Koen Lubbers profiteerde daarvan door keeper René Kok te omspelen: 2-2.

Vroomshoopse Boys leek aangeslagen door deze onnodige tegentreffers en PH Almelo pakte steeds meer het initiatief. Er kwamen kansen voor de bezoekers, die fysiek sterk oogden en grote duelkracht toonden. Gelukkig had Boys-keeper René Kok een goede dag en zo kwamen de vlot combineerde bezoekers niet tot scoren. Het pleit voor de thuisploeg dat door hard werken de wedstrijd daarna weer wat meer in evenwicht kwam qua balbezit. Er kwamen schietkansen voor Jelle Drees en Ramon de Jong, die echter geen doel troffen. In de72ste minuut werd Bram Hooijer voor Ramon de Jong gebracht. De spanning vergoedde veel in de in deze fase wat slordige wedstrijd. In de 79ste minuut kwam de volgende wissel aan Boys-kant, waarbij Sil Derks het veld ruimde voor Ramon Bolks.

In de 83ste minuut kwam de bal via een vrije trap van Boys-middenvelder Leon Dogger in het strafschopgebied van PH Almelo. Ee verdediger van PH Almelo mistte de bal en Jos Hutten profiteerde uitstekend met een uitgekiende lob: 3-2. PH Almelo gooide in de slotfase alles naar voren, maar de Boys-defensie stond pal. In de 91ste minuut leidde een tackel van Boys-verdediger Jesper Derks op PH-aanvaller Andrej Piljic tot rood voor de Boys-speler. Het tiental van de Boys wist het elftal van PH Almelo vervolgens in de extra tijd van scoren af te houden. Dat betekende een zwaarbevochten 3-2 overwinning voor de formatie van hoofdtrainer Jan-Peter Jonkman en trainer Henk Harmens en meteen de eerste drie punten van de nog prille competitie van de tweede klasse H. Op basis van een sterke eerste helft was de overwinning verdiend, al had de Boys in de al met al matige tweede helft de handen vol aan het strijdlustige PH Almelo.

Volgende week zaterdag wordt er door de Boys weer thuis gespeeld, dan tegen Sparta Enschede.

Om de knock out-ronden van de districtsbeker van de KNVB is onlangs geloot. Op zaterdag 16 november wordt er door Vroomshoopse Boys thuis gebekerd tegen eersteklasser Go-Ahead Kampen.

Tegen PH Almelo werd in de volgende opstelling gespeeld: doel; René Kok; achter; Jesper Derks (tot de 91ste minuut), Rutger Schrijver, Andjin van Veen en Robin Drenthen; midden: Tom Pierik, Leon Dogger en Jos Hutten; voor: Sil Derks (79: Ramon Bolks), Ramon de Jong (72: Bram Hooijer) en Jos Hutten.

Eersteklasser Vroomshoopse Boys 2 klopte thuis Hulzense Boys 2 met 4-2 en heeft nu de maximale score uit twee wedstrijden. Vroomshoopse Boys 3 won thuis knap met 7-3 van Hardenberg’85 2. Vroomshoopse Boys JO19-1 won in Vriezenveen met 2-0 van DOS’37 JO19-1. Vroomshoopse Boys JO17-1 versloeg thuis SDOL JO17-1 met 1-0.

Voorlichting voor 60-plussers in Vriezenveen

Op dinsdag 22 oktober van 10.00-12.00 uur wordt een voorlichting voor 60-plussers in Vriezenveen gegeven over het seniorenbrein. Deze ochtend is een introductie op de workshops Mooi leven, die op dinsdag 29 oktober starten.

Als je ouder wordt veranderd er langzaam maar zeker van alles in je leven, zowel positief als negatief. Er zijn minder verplichtingen en er is meer vrije tijd. Maar ouder worden gaat ook vaak gepaard met verlies, het verlies van werk, het moeten missen van dierbaren in je omgeving, het verminderen van sociale relaties, een lijf dat begint te protesteren…
Het vraagt veel levenskunst van mensen om op een positieve manier met deze veranderingen om te gaan. Hoe zorg je ervoor dat je leven plezierig en zinvol blijft verlopen?

In de workshops komen verschillende aspecten aan bod die te maken hebben met fit ouder worden.
Het accent ligt op psychisch fit blijven en het trainen van het brein. De workshops zijn interactief maar ook gezellig opzet. Ze borduren voort op de inhoud van de voorlichting Levenskunst.
Onderwerpen die aan orde komen:

  • Sociale contacten
  • Het belang van bewegen
  • Gezonde voeding

De bijeenkomsten worden begeleidt door een welzijnswerker van ZorgSaam Twenterand en een preventiewerker van Impluz. Ook bieden een plaatselijke fysiotherapeut en een diëtiste hun diensten aan.

Data en tijdstip:
dinsdag 22 + 29 oktober, 5 + 12 november van 10.00-12.00 uur
Locatie:
De Vriezenhof, zaal Robijn.

Er zijn geen kosten verbonden aan deze bijeenkomsten. Opgave is nodig.

Voor aanmelden en informatie: info@impluz.nl , tel 0570-604900

SDO neemt de punten mee uit Sibculo

Afgelopen zaterdag 28 september speelde SDO 1 in Sibculo tegen KIOS’45 1. De ploegen troffen elkaar al vele malen en de oranjehemden waren erop gebrand om deze wedstrijd te winnen.
Scheidsrechter W. Moed floot om 16.00 uur de wedstrijd in. Ondanks het regenachtige weer waren er veel supporters meegekomen uit Westerhaar. Deze supporters zagen dat SDO het eerste doelpunt maakte, maar KIOS scoorde mee. Het ging gelijk op tot 6-6. Na een time-out van Vincent Weghs, de trainer/coach van de Westerhaarse formatie, liep SDO uit naar een stand van 6-9 door kansen uit te stellen en goede kansen te benutten. De ploegen zochten de kleedkamer op bij een ruststand van 6-11 in het voordeel van de Westerhaarders. 
Na de rust moest de concentratie in de aanvallen van de oranjehemden worden herpakt. Doordat de verdediging aan de kant van SDO als een huis stond, kon SDO blijven herhalen en kreeg het alle tijd om tot een doelpunt te komen. Dit lukte gelukkig en SDO liep verder uit. Het spel werd steeds fysieker. Toch wisten de SDO’ers het hoofd koel te houden. In de slotfase wist de REAS/O&O-formatie de voorsprong te vergroten en na het laatste fluitsignaal stond er een stand van 8-15 op het scorebord.
Al met al een verdiende overwinning voor SDO. Volgende week 5 oktober as speelt SDO 1 tegen SEV 1 uit Zelhem om 15.30 uur aan de Zwembadlaan 7 in Westerhaar.

Leden van de zwemclub De Wieke stappen over naar ZPC De Zandstuve

De zwem- en poloclub De Zandstuve uit Vroomshoop en de zwemclub De Wieke uit Westerhaar-Vriezenveensewijk gaan de krachten bundelen. De Wieke was sinds 1996 actief en sinds 8 december 1964 bestaat al ZPC De Zandstuve. Die vereniging, die het Aquapark De Zandstuve Vroomshoop als haar thuishaven kent, telt momenteel 50 actieve waterpololeden. Met de zwemafdeling ging het bepaald niet crescendo, want er waren nog slechts twee zwemleden en vier triatleten over.

De zwemclub De Wieke telde in januari 2019 nog 30 leden, waarvan er nu 16 de overstap naar ZPC De Zandstuve maken. Daarnaast komen ook nog een trainer en enkele zwemofficials mee. De leden van de Wieke kwamen in wedstrijden uit en trainden in de het overdekt zwembad De Stamper in Vriezenveen. Dat laatste deden de leden van ZPC De Zandstuve ook in de winterperiode In de zomerperiode was het Aqauapark de Zandstuve Vroomshoop het domein.

Sinds 2013 misten de zwemmers en zwemsters van De Wieke een eigen zwembad in hun woonplaats door de sluiting van het openluchtzwembad De Plump. Er is weer een thuishaven door de overstap van 16 leden naar ZPC De Zandstuve. Zwemclub De Wieke heft zichzelf op en levert naast jonge en ook ervaren leden aan ZPC De Zandstuve.

Voorzitter Anton Baars van ZPC De Zandstuve is content met deze toch verrassende ontwikkeling. “Het momenteel lege bassin in Vroomshoop staat symbool voor deze ontwikkeling. Onze zwemafdeling was bijna leeggelopen. Het leek erop dat we alleen de florerende waterpolotak konden behouden. Onlangs kregen we echter het bericht door dat de zwemclub de Wieke wilde gaan stoppen. We zijn als bestuur van ZPC De Zandstuve direct in contact gekomen met enkele overgebleven bestuursleden van die club en zo is het balletje gaan rollen. Dat waren constructieve gesprekken. Nu kan het bassin weer gevuld worden met zwemlustige leden. Onze zwemafdeling is nu weer levensvatbaar en daar zijn we blij mee”, zegt voorman Anton Baars.

Op zaterdag 21 september j.l. vond de overdracht plaats en zo snijdt het mes aan beide kanten. Het team van vier trainers en trainsters behoeft nog uitbreiding om de zwemleden zo goed mogelijk te begeleiden. Daar is het bestuur van ZPC De Zandstuve naar op zoek. Ook officials zijn nodig, die bij zwemwedstrijden worden ingezet. Op het Emailadres info@zpcdezandstuve.net kunnen belangstellenden zich aanmelden en daar kunnen ze ook met verdere vragen terecht. Nieuwe leden kunnen zich tevens op dit Emailadres aanmelden.

Zorgvrijwilligers palliatieve terminale zorg gevraagd in de gemeente Twenterand

Dit najaar start bij voldoende aanmelding de introductiecursus voor zorgvrijwilligers van de Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ). Deze cursus wordt gegeven door Evenmens VPTZ.

De VPTZ-vrijwilligers bieden zorg en ondersteuning thuis, aan mensen in de laatste levensfase en aan hun naasten. Dit doen zij zowel overdag als ’s nachts. Palliatieve of terminale zorg is vaak erg zwaar voor de mantelzorger. De zorgvrijwilligers van Evenmens kunnen dan ondersteunen, zodat de mantelzorger weer even op adem kan komen, goed kan slapen of aandacht kan besteden aan zaken waar hij/zij door het zorgen niet aan toekomt. De VPTZ-vrijwilligers verrichten geen huishoudelijke of verpleegkundige taken.

Tijdens de introductiecursus VPTZ komen de volgende onderwerpen aan de orde: wat is VPTZ; organisatie van de palliatieve en terminale zorg; grenzen aangeven; communicatie; praktische verzorging; spiritualiteit; verlies; dood en rouw; een goede dood, euthanasie en palliatieve sedatie. Bij afsluiting van de cursus ontvangen de deelnemers een certificaat. 

Heeft u interesse in deze vorm van vrijwilligerswerk en wilt u deelnemen aan de cursus? Bent u die (nacht)zorgvrijwilliger uit de regio Twenterand die we zoeken? Wilt u iets betekenen voor een ander en bereid de cursus te volgen? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze coördinatoren, Ina Versmissen of Janny Broekhuis, tel. 0548 – 638830. Email: iversmissen@evenmens.nl of jbroekhuis@evenmens.nl

Wilt u meer weten over de inzet van VPTZ-vrijwilligers bij u thuis? Neem dan ook contact op via bovenstaande contactgegevens.

Zaterdag 5 oktober a.s.: Open Dag Zonnepark Oosterweilanden

Zaterdag 5 oktober a.s. is er een open dag op het Zonnepark Oosterweilanden in Vriezenveen. Iedereen kan die dag tussen 09.00 – 16.00 uur een rondleiding krijgen over een deel van het park en het verhaal achter de totstandkoming van het zonnepark horen. Voor de kinderen is er ook een kleurwedstrijd en een springkussen en er is uiteraard een kopje koffie, thee of ranja. Ook mensen die moeilijk ter been zijn, kunnen gerust komen kijken. Voor hen staat een elektrisch vervoermiddel klaar.

Met, om precies te zijn, 37.664 panelen, verdeeld over 14 hectare, is Zonnepark Oosterweilanden het grootste zonnepark van Nederland dat door een gemeentelijke BV wordt geëxploiteerd. Iedereen kan dat op 5 oktober komen bekijken. Op het park wordt er ook aandacht geschonken aan biodiversiteit. Er lopen schapen en er staan insectenhotels. De Imkervereniging Vriezenveen presenteert zich en ook VandeBron, aanbieder van groene stroom van o.a. Zonnepark Oosterweilanden, is aanwezig.

Laarzen aan

Iedereen is zaterdag tussen 09.00 – 16.00 uur van harte welkom bij Zonnepark Oosterweilanden, Rusluieweg 11 in Vriezenveen. Het is raadzaam om laarzen of ander stevig schoeisel aan te trekken. Het terrein kan modderig zijn.

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Zoef!! naar het Bibliotheekspel in Twenterand

Dit jaar staat de Kinderboekenweek (2 t/m 13 oktober) in het teken van vervoersmiddelen en het thema is Reis mee! Tijdens de Kinderboekenweek neemt de bibliotheek Twenterand kinderen mee op een reis, waarin ze zelf ervaren hoe boeken je de wereld kunnen laten zien. Niet de bestemming, maar het vervoer erheen staat centraal

Met het Kinderboekenweekspel Zoef!! kunnen alle kinderen vanaf groep 4 op woensdagmiddag 2 oktober vanaf half drie in de bibliotheek in Vriezenveen en ook in de bibliotheek in Westerhaar, een spannende ontdekkingsreis maken.

Daarna op woensdagmiddag 9 oktober vanaf half drie in de bibliotheek in Vroomshoop en in de bibliotheek in Den Ham. Het biebspel bevat een programma voor kinderen uit de groepen 4 tot en met 8. De opdrachten zijn verdeeld over 4 elementen land, zee, lucht en fantasie.

Aan de hand van boekfragmenten, vouwopdrachten, puzzels en veel en veel meer laten we kinderen de wonderlijke wereld van vervoersmiddelen ontdekken. Wie weet vinden ze zelf wel een heel nieuw voertuig uit!

Waar en wanneer?

Woensdagmiddag 2 oktober van 14.30 uur tot 16.30 uur in de bibliotheek in Vriezenveen. Hierbij gaat Manon Ossevoort, het ‘trekkermeisje’ uit Vriezenveen, ook vertellen over haar reis met de tractor over de wereld.

Woensdagmiddag 2 oktober van 14.30 uur tot 16.30 uur in de bibliotheek in Westerhaar in Kulturhus de Klaampe.

Woensdagmiddag 9 oktober van 14.30 uur tot 16.30 uur in de bibliotheek in Vroomshoop in Het Punt.

Woensdagmiddag 9 oktober van 14.30 uur tot 16.30 uur in de bibliotheek in Den Ham.

Aanmelden is niet nodig, iedereen is van harte welkom! Meer informatie is te vinden op de website www.bibliotheektwenterand.nl