Archive for: september 2019

Bedrijfspand in Vriezenveen gesloten vanwege drugsvondst

Op dinsdag 17 september is op last van burgemeester Van der Kolk van Twenterand een deel van een bedrijfspand en het bijbehorende erf aan de Kanaalweg Noord in Vriezenveen gesloten voor een periode van drie maanden. De reden is dat de politie in het pand een hennepkwekerij heeft aangetroffen met 446 planten en goederen voor het opzetten van hennepkwekerijen.

De gemeente Twenterand treedt in samenwerking met de politie en het Openbaar Ministerie streng op tegen drugshandel. Reden hiervoor is dat de handel in en het gebruik van drugs de veiligheid, gezondheid en het woon- en leefklimaat ernstig aantast.

Bovengenoemde partijen blijven zich volop inzetten om drugshandel en drugsoverlast te bestrijden. Het moet volgens burgemeester Van der Kolk heel duidelijk zijn dat de productie van en handel in drugs absoluut niet getolereerd wordt.

Tussen Kunst&Kitsch in Bibliotheek Vriezenveen

Het was het moment van de waarheid voor veel bezoekers van Bibliotheek Vriezenveen; Is mijn dierbare oude vaas een kostbaar erfstuk of mooi maar zonder waarde. Oftewel, is het Kunst of Kitsch?

Zaterdag 14 september waren twee veilingmeesters van het Twents Veilinghuis aanwezig in Bibliotheek Vriezenveen om de meegebrachte schatten van de bezoekers te bekijken en te taxeren.

De belangstelling was groot. Er kwamen ruim 150 bezoekers op af, bepakt met koffers en tassen vol kostbaarheden, zorgvuldig gewikkeld in dekens en bolletjesplastic.

Veilingmeester Leo ten Vergert taxeerde zaken als serviesgoed, glaswerk, beelden, zilverwerk en sieraden. Er kwamen verrassend mooie zaken voorbij; van oude streeksieraden en merklappen tot oude Afrikaanse beelden. De meest verrassende objecten waren een zilveren broodmand van midden vorige eeuw, gedreven en ajour gezaagd en een bijzonder bloedkoralen collier met een groot gouden steekslot.

Maar er waren ook veel objecten die niet de waarde hadden waarop de bezitters hadden gehoopt. Zoals Leo ten Vergert zei: ‘Van alle objecten is tachtig procent kitsch, vijftien procent heel aardig en vijf procent is echt bijzonder.’

Veilingmeester Wim Poelman taxeerde schilderijen, tekeningen en grafiek. Ook hij kreeg werken van verschillende tijden en stijlen onder ogen; etsen, litho’s, aquarellen, maar vooral veel olieverfschilderijen. Hij vertelde veel over materiaal en techniek van de werken en liet bezoekers een detail van hun schilderij of gravure door een loep bekijken.

Ondanks de soms wat teleurstellende taxaties waren de reacties van de bezoekers heel enthousiast. Veel mensen hadden bijzondere verhalen over de herkomst van hun bezit en over de persoonlijke waarde die het voor hun heeft. En dankzij de kennis van de veilingmeesters weten ze nu ook meer over de achtergrond.

Het was al een zeer geslaagde dag en de opkomst was zo groot, dat een deel van de bezoekers hun kunstwerken niet kon laten taxeren. Daarom wordt eraan gedacht om deze activiteit nog een keer te organiseren. In dat geval wordt dit bekend gemaakt in de pers en op de website van de Bibliotheek www.bibliotheektwenterand.nl.

Woonboerderij Leertendijk 1 winnaar Ons Erfgoedprijs 2019

Op Monumentendag, zaterdag 14 september 2019, maakte Marie José Temmink, voorzitter van de Stichting Ons Erfgoed, tijdens een feestelijke bijeenkomst bij café-restaurant Harwig te Den Ham de winnaar bekend van de Ons Erfgoedprijs 2019. De strijd ging tussen het woonhuis aan de Marleseweg 20a van de familie Huisjes en de woonboerderij aan de Leertendijk 1 van de familie Lusseveld, allebei in Den Ham. De woonboerderij, plaatselijk bekend als Hekk‘n, bleek de winnaar te zijn. De eigenaren, de familie Lusseveld-Boll ontvingen de fraaie glassculptuur, vervaardigd door de Hammer kunstenaar Kees Huigen, met op de achterste glasplaat hun boerderij gegraveerd.

Wethouder Bart-Jan Harmsen benadrukte in zijn toespraak het belang van ons erfgoed. De beide nominaties laten zien dat het erfgoed diverse verschijningsvormen kent. Dat bleek ook vorig jaar al, toen Het Anker in Vroomshoop en De Swaen in Den Ham winnaar werden.

De familie Lusseveld werd in 2014 eigenaar van het boerderijtje aan de Leertendijk 1 te Den Ham. Het duurde twee jaar voordat er vergunning er was om dit rijksmonument te mogen renoveren. Met steun van het Oversticht uit Zwolle kon de restauratie worden uitgevoerd. De buitenmuren zijn gehandhaafd maar wel aan de binnenzijde goed geïsoleerd. De buitendeuren op de deel zijn voorzien van glas en de oude deuren doen dienst als luiken. De gebinten zijn weer in ere hersteld en deze zijn in al hun pracht te zien in de woonkamer die gesitueerd is op de oude deel. De woning is een juweeltje geworden waarin heel veel elementen uit vroegere tijden terug te vinden zijn.

Het monument staat een beetje in een dalletje, vanaf de Janmansweg is de ligging goed te zien.

Vriezenveen 650 jaar Vjenne Heroes sporttoernooi

Van maandag 16 tot woensdag 18 september wordt er gestreden om de titel “Vjenne Heroes”.
Op deze drie avonden wordt er een toernooi georganiseerd voor acht deelnemende sportverenigingen. De winnaars van dit toernooi gaan naar huis met de titel “Vjenne Heroes”.

Jeugd- en seniorenteam
Van elke vereniging gaan aan het begin van de avond de (gemengde) jeugdteams strijden om de Vjenne Heroes Cup. Elk team beoefent 6 verschillende sporten in toernooivorm, te beginnen op de maandagavond in de Stamper met volleybal en basketbal, dinsdag voetbal en korfbal bij Amicitia en op woensdagavond waterpolo en gymnastiek in de Stamper. Later op de avond gaan de seniorenteams de strijd aan met elkaar.
De jeugdteams starten om 18.00 uur en de senioren teams om 20.00 uur.

De winnaar krijgt de titel “Vjenne Heroes”
De winnaar is de meest all-round sportploeg van Vriezenveen en zijn voor eeuwig de Vjenne Heroes!
De prijsuitreiking is op vrijdagavond in de feesttent op het Manitobaplein.

Vjenne Heroes met een historisch tintje
Het wordt niet alleen voor de deelnemende teams een leuke en enerverende belevenis, maar is ook voor toeschouwers en supporters vermakelijk om mee te maken. Het idee is namelijk ontstaan vanuit een toernooi met vergelijkbare opzet in de jaren 80 van de vorige eeuw, bedacht en georganiseerd door Freek Becker. Sporters die zich dat nog kunnen herinneren spreken nog steeds van een historische happening. Op de toernooi avonden kunnen de organiserende verenigingen nog demonstraties of clinics geven van hun eigen sport. Judo Kwai zal woensdagavond in de Stamper een demo-training geven. Alle Vriezenveners zijn van harte welkom.

Deelnemende verenigingen zijn: Vrivo, Peatminers, Dos 37, Deto, Amicitia, VZPC, SWCT, KEV en de Sportfabriek.

Uitslag straatversiering Vriezenveen

Nog geen rondje gemaakt door Vriezenveen? Ga dan vooral eens bij de winnaars langs.
Onze extra tip: Gebouwen zoals de watertoren en de Peddemorsboerderij zijn uitgelicht.

U moet zeker een rondje door Vriezenveen gaan doen!

Amicitia wint thuis van MIA

Na de ongelukkige nederlaag vorige week in Nijmegen moest Amicitia op zoek naar de eerste wedstrijdpunten in de Eerste Klasse. MIA speelde de afgelopen seizoenen uitsluitend in deze klasse en bleek daardoor een redelijk onbekende tegenstander voor de Toyota Drent formatie. De ploeg uit Amersfoort won wel haar eerste wedstrijd tegen De Parabool.

Amicitia had wat recht te zetten en wilde dat vanaf de eerste minuut duidelijk maken. Toch waren het de bezoekers die direct na het beginsignaal scoorden. De oranjekragen hadden tot de twaalfde minuut nodig om voor het eerst de leiding te nemen (5-4). Die voorsprong kwam daarna niet meer in gevaar en het verschil bleef tussen de drie en vijf doelpunten. Ruststand 14-10.

Trainer/coach Patrick Hage complimenteerde zijn spelers in de rust met het vertoonde spel. De voorsprong was terecht maar de bal moest sneller rond om het spel van MIA verder te ontregelen verder afstand te nemen. Een overwinning kon niet uitblijven door via een goede onderlinge samenwerking de tegenstander op belangrijke punten verder uit te schakelen.

Amicitia probeerde de afgesproken tactiek in de tweede helft zo goed mogelijk uit te voeren. Het liet bij vlagen goed korfbal zien en kwam eigenlijk geen moment meer in gevaar. MIA gaf niet op maar de vermoeidheid sloeg uiteindelijk toe bij de ploeg uit Amersfoort. Amicitia maakte daar goed gebruik van (15-12, 18-14, 22-17). Quinten Landkroon kroonde zichzelf tot topscorer en deed dat onder andere door voor de tweede keer twee doelpunten achter elkaar binnen te schieten. In de laatste vijf minuten werd er niet meer gescoord. Eindstand 24-18.

RESERVES AMICITIA VERSPELEN PUNT IN TWEEDE HELFT

Amicitia 2 verspeelde in de tweede helft tegen MIA 2 de voorsprong die het in het eerste bedrijf zo zorgvuldig had opgebouwd. Vorige week won de ploeg van coach Edgar Korf nog afgetekend in Nijmegen, deze keer wist het in de tweede helft slechts twee keer te scoren en bleef de ploeg steken op een 12-12 gelijkspel. Uiteindelijk toch nog voldoende om de leidende positie in de poule op doelsaldo te behouden.

Een wedstrijd met twee gezichten van Vroomshoopse Boys

Na twee bekerwedstrijden achter elkaar gewonnen te hebben, tegen Gramsbergen en Germanicus, is er afgelopen dinsdagavond nog een oefenwedstrijd gespeeld tegen ON. Vorig jaar ook uitkomend in de 2e klasse maar aan het eind van het seizoen gedegradeerd. Hoofdtrainer Jan Peter Jonkman en zijn assistent trainer Henk Harmens maakten van deze wedstrijd gebruik om wat te experimenteren en dat pakte tot vlak voor het einde goed uit met een 2–4 voorsprong. Helaas werd deze voorsprong in de laatste 5 minuten weggegeven waarna dit oefenpotje eindigde in een 5-4 nederlaag. Vandaag gaat het in de laatste wedstrijd uit de poulefase van het bekertoernooi tussen 2 tegenstanders die ongeacht het resultaat van vandaag al weten dat ze door gaan naar de volgende ronde, op zich al een groot compliment.

Een eerste helft waarin beide ploegen combinaties proberen te zoeken en waarin het temperamentvolle en gretiger spelende Barbaros beter slaagt dan Vroomshoopse Boys. De spelers vinden elkaar gemakkelijker, spelen sneller rond en aan de snelle buitenspelers Memi Ahmet en Karadavut Gokan hebben onze beide backs Tom Pierik en Simon Kempers hun handen vol, maar ze houden zich goed staande zonder echte kansen weg te geven. De beste kansen waren misschien nog wel voor Vroomshoop oa in de 12e minuut voor Ernstjan Heideman en Bram Hooijer die beiden deze uitgelezen mogelijkheid op de 0-1 net niet konden verzilveren. Ook in de 32e minuut (zijnet) en in de 41e minuut (overgekopt) lukt het De Boys niet om te scoren. Barbaros heeft in de eerste helft veel bal bezit, maar dit resulteert pas in de 26e minuut tot het 1e schot op goal. In de 29e minuut is Saadi Farough vanaf ca 20 meter hiermee doeltreffend en in de 43e minuut is vanaf dezelfde plek Memi Ahmet ook met een lage schuiver in de hoek doeltreffend. De oorzaak hiervan lijkt toch het niet kort genoeg dekken waardoor Barbaros een groot deel van de eerste helft te veel tijd en ruimte krijgt om de bal rond te spelen en te schieten. Een metamorfose na rust waarin Vroomshoopse Boys uit een ander vaatje tapt, de mouwen heeft opgestroopt en laat zien waartoe het in staat is. Veel meer druk, korter op de bal en met een enorme inzet worden dan ook veel kansen gecreëerd. Vroomshoopse Boys dwingt Barbaros slechts tot verdedigen door goed combinatievoetbal te spelen. In de 64e minuut leidt dat tot de 1e goal door Ramon de Jong. Een dubbele wissel in minuut 66 moet leiden tot het gewenste eindresultaat. Leon Dogger en Ramon de Jong worden vervangen door Ramon Bolks en Jesper Derks. Conditioneel is Vroomshoop de bovenliggende partij en in de 79e minuut volgt dan ook de niet uit te blijven volgende goal, door Ramon Bolks. Na verschillende kansen van Boys zijde lijkt Bram Hooijer in de 85e minuut de winnende goal te maken welke wordt afgekeurd door scheidsrechter Rutger Wijnands. Vroomshoopse Boys “vergeet” het af te maken en een 2e gele kaart voor Ernst Jan Heideman zorgt er dan nog voor dat we de laatste minuten 10 spelers overhouden. Enkele kansen vanuit corners voor Barbaros en nog een geweldige pegel op de lat leiden niet tot een verandering op het scorebord.

In Hengelo werd er in de volgende formatie gespeeld: doel: René Kok; achter: Rutger Schrijver, Robert Veld, Simon Kempers, Tom Pierik midden: Bram Hooijer, Jelle Drees, en Leon Dogger, voor: Sil Derks, Enst Jan Heideman, Ramon de Jong. Volgende week begint de competitie voor de 2e klasse H waarin Vroomshoopse Boys begint waar het vorig seizoen mee eindigde nl met een uitwedstrijd tegen WVF uit Zwolle. Verder valt er nog goed nieuws te melden over teammanager Henk Oelen. Hij heeft afgelopen vrijdag de IC van het ZGT in Almelo verlaten en ligt momenteel op de longafdeling in Almelo om verder te herstellen.

Vroomshoopse Boys 2 met hoofdtrainer Reinier de Jong speelde 2-1 thuis tegen ASC ’62 uit Dalfsen. Vroomshoopse Boys Jo19-1 onder leiding van Stefan Bloemendal verloor met 5-0 van Victoria 28 in Enschede.

Fietspad Kerkallee/Rohorst geopend

Samen met voetballertjes van V.V. Den Ham openden de voorzitter van diezelfde voetbalclub Dennis Bosch en wethouder Bart-Jan Harmsen zaterdagmorgen het fietspad aan de Kerkallee in Den Ham. Een resultaat waar gebruikers en sportverenigingen in Den Ham blij mee zijn. Wethouder Harmsen onderschrijft dat: “Dit vrijliggende fietspad sluit aan bij de wens van de gebruikers van het fietspad. Het gaat om hun veiligheid. Maar daar hebben ze zelf ook een verantwoordelijkheid in. Het fietspad ligt er, maar het moet ook veilig gebruikt worden.” Dennis Bosch sluit zich daarbij aan: “Verbinden, daar draait het om bij VV Den Ham. Voetbal als middel om mensen met elkaar in contact te brengen. ‘De Rohorst’ moet ons inziens een plek zijn waar je graag naar toe gaat. En hoe mooi is het dat dat nu kan via het nieuwe fietspad. De ideale, veilige verbinding tussen ons dorp en het sportpark.”

Het fietspad aan de Kerkallee is een onderwerp dat Harmsen direct na zijn aanstelling als wethouder heeft opgepakt. Er moest een goed plan onder liggen en dat hadden we in het najaar van 2018 klaar. Met medewerking van een aantal grondeigenaren, kon de aanleg gestart worden in het eerste kwartaal van 2019. V.V. Den Ham maakt zicht al jaren sterk voor de komst van het vrijliggende fietspad, noodzakelijk zodat de sporters veilig naar het sportpark kunnen fietsen.

Prominenten aan de start bij Euregio Gravelride

Profwielrenners van vroeger en nu, burgemeesters en andere regionale beroemdheden staan zondag 22 september aan de start van de eerste KCC Euregio Gravel Ride. “We zijn heel trots dat onder meer Marcel Sieberg, Joost Posthuma en twee burgemeesters aan de start staan van onze tocht. Uiteraard staat de voorinschrijving open voor iedereen.” zo laat Peter Ossenkoppele namens de organisatie weten.

Sieberg, Posthuma, Vaanhold

De drie organiserende clubs hebben (oud) wielrenners uit alle hoeken van de Euregio naar de KCC Euregio Gravel Ride weten te halen. Waaronder zelfverklaard gravelliefhebber Marcel Sieberg. De Duitse profrenner uit het naburige Bocholt heeft maar liefst 9 Rondes van Frankrijk op zijn palmares staan en rijdt nu voor Bahrain Merida.

Daarnaast komt zijn Twentse oud-collega Joost Posthuma (Rabobank, Leopard, Radioshack). Posthuma is naast zijn dagelijkse werk nu vooral bekend als koersdirecteur van de Ronde van Overijssel. Verder rijdt Han Vaanhold de tocht mee. Deze wielerlegende is momenteel actief als ploegleider van de Achterhoekse wielerformatie Sensa-Kanjers voor Kanjers.

Nederlands Kampioen

Ook andere prominenten uit de regio komen naar de start in Eibergen. Bijvoorbeeld Rob Welten, voorzitter van de Euregio en burgemeester van Haaksbergen. Hij geeft het startschot met Joost van Oostrum, burgemeester van de gemeente Berkelland. Daarna springen de heren snel zelf op de racefiets, want zij zijn groot liefhebber van de sport. Van Oostrum is zelfs meervoudig Nederlands Kampioen wielrennen bij de burgemeesters.

Buiten gebaande paden

De graveltocht is bij uitstek georganiseerd voor de wielrenners die wel eens buiten de gebaande paden willen rijden. De Haaksbergse Toer- en Fietsclub (HTFC), de wielervereniging De Stofwolk uit Eibergen en de Duitse collega-club RSC Stadtlohn 1968 sloegen onder initiatief van de Ronde van Overijssel | Bike Events de handen ineen en organiseren op zondag 22 september deze nieuwe toertocht over voornamelijk gravelpaden met afstanden van 55 en 116 kilometer.

Onderscheidend

Als voorzitter van de Ronde van Overijssel | Bike Events zit Peter Ossenkoppele in de organisatie: “Door de kennis van de drie clubs te combineren hebben we een schitterende route gemaakt. Je komt door mooie en onbekende delen van de Achterhoek, Twente en Duitsland. De lat hebben we voor onszelf hoog gelegd, we zijn een nieuwe toertocht en willen daarbij echt onderscheidend zijn. De samenwerking tussen de HTFC, Stofwolk en Stadtlohn is gelukkig perfect.”

Duitse profs

Dat kan Susanne Wienand, van RSC Stadtlohn 1968, alleen maar beamen: “Naast het Duitse deel van de tocht dat we voor onze rekening namen, legden wij ook de contacten met de Duitse wielerprofs uit de regio. Helaas moest sprinter Phil Bauhaus verstek laten gaan omdat hij met zijn ploeg in de Vuelta rijdt. Gelukkig had zijn collega Marcel Sieberg wel een gaatje in zijn agenda voor ons initiatief. Het is een eer dat hij hier aan de start staat.”

Verzorging van hoog niveau

Ook aan de verzorging is gedacht. “Niet alleen het startveld en de route, ook de verzorging is natuurlijk van hoog niveau.” Zo vertelt Ossenkoppele. “Vooraf krijgen alle deelnemers een exclusieve bidon gevuld met sportdrank, heeft de langste afstand maar liefst 3 pauzeplaatsen met verzorging voor rijder en fiets, zijn er onderweg fotografen en worden alle deelnemers bij terugkomst getrakteerd op een heerlijke warme hap.”

Voor iedereen

De KCC Euregio Gravel Ride is voor iedereen. Of je nu op de racefiets meedoet, op de MTB of op de gravelbike. Leden van de NTFU ontvangen korting. Voor meer informatie en inschrijving: www.euregiogravelride.nl.

Filmavond met een Toefje ZorgAccent

Enkele keren per jaar heeft theater Het Punt de theaterzaal beschikbaar voor filmliefhebbers. Op 10 oktober aanstaande is het de beurt aan de film Dorst met Simone Kleinsma in de hoofdrol. Dorst is een verfilming van de gelijknamige roman van Esther Gerritsen en gaat over de zorg van een dochter voor haar terminaal zieke moeder.

Coco is een jonge studente. Ze heeft geen flauw idee wat ze met haar leven moet. Totdat haar moeder terminaal ziek blijkt en op droge wijze zegt: “Ik ga dood”. Coco wil haar moeder helpen in de tijd die ze nog met haar heeft en grijpt het nieuwe doel in haar leven met beide handen aan. Ze trekt bij haar moeder in om voor haar te zorgen. De film is onderdeel van Theater met een toefje Zorg, welke ZorgAccent organiseert in samenwerking met vier regionale theaters. Het Punt is daar één van.

Eerder speelde de documentaire ‘Het doet zo zeer’ van Heleen van Rooyen, over de zorg voor haar moeder die aan Alzheimer leed, in een uitverkochte zaal in Het Punt. Verderop in het theaterseizoen zal de theatervoorstelling ‘Doet sneeuw pijn’, gespeeld door actrice Saskia Temmink en ook onderdeel van Theater met een toefje Zorg, te zien zijn in Het Punt. De film Dorst met Simone Kleinsma en Elise van ’t Laar is zowel indrukwekkend als humoristisch. Het zal bij veel mensen (h)erkenning brengen rondom terminale ziekte en de zorg voor een dierbare.