Archive for: oktober 2019

Kom kennismaken met de Studiekring Den Ham

Op woensdag 23 oktober kan er worden kennisgemaakt met de Studiekring Den Ham. De bijeenkomst is om 19.00 uur in de Bibliotheek aan de Roelofsbrink 10.

Een studiekring is een vaste groep van senioren die om de veertien dagen bij elkaar komt. Elke bijeenkomst duurt twee uur en bevat ‘een rondje actualiteiten’, de bespreking van een samen gekozen onderwerp en een discussie.

Een studiekring is geschikt voor mensen, ook met een fysieke beperking, die samen nieuwe dingen willen ontdekken en bereid zijn zich daarin te verdiepen en met elkaar kennis uit te wisselen.

Het doel van de studiekring is naast ontmoeting en het op de hoogte blijven van maatschappelijke ontwikkelingen, ook eigen ideeën en meningen delen met anderen. De kring kan uitgroeien tot een hechte groep mensen.

De Studiekring Den Ham is een initiatief van Bibliotheek Twenterand en Zorgsaam Twenterand. Aanmelden kan via mail: lleemrijse@zorgsaamtweterand.nl of tijdens de openingsuren in Bibliotheek Den Ham. Meer informatie is te vinden op www.studiekringen50plus.nl

Voor verdere informatie en openingstijden: www.zorgsaamtwenterand.nl www.bibliotheektwenterand.nl

Honing keuren bij Fini’s hoeve Vriezenveen

Op 12 okt werd de regionale honingkeuring gehouden in Vriezenveen georganiseerd door de imkervereniging Vriezenveen e.o. In samenwerking met NBV-groep Overijssel oost. Er werd niet alleen honing gekeurd maar ook was kaarsen en afbeeldingen en zelfs taart en nog veel meer. Drie leden van de vereniging uit Vriezenveen vielen in de prijzen.
Annette Velnaar 1e prijs met een mooie taart.
Gerrit Schoemaker 1e prijs met een bijen afbeelding in was.
Gerrit Roelofs 1e prijs met crèmehoning en 1e prijs met heidehoningmelage.
Albert ten Brinke 1e prijs gekristalliseerde honing. De keurmeesters waren zeer tevreden over de aangeboden producten.

Gratis brunch voor eenzame ouderen

Op 24 november wordt er bij Almelounge (Heracles) voor de ouderen onder ons een mooie en heerlijke gratis brunch gegeven. Hoort u tot de doelgroep, meld u dan aan voor deze mooie en heerlijke gratis brunch.
Het is van 9.30 tot 12.00 uur.
In samenwerking met:
Almelo Doet Mee, Stichting Wok en Stichting Ieder Kindeensint

Ook voor alle eenzame Twenteranders. Opgeven mag via faccebook stichting ieder kind een sint en e-mail info@iederkindeensint.nl

Derde overwinning op rij voor Amicitia

In een af en toe regenachtig Groningen moest Amicitia het opnemen tegen de studenten van De Parabool. De Groninger vereniging bivakkeert weliswaar met nul punten bijna onderaan de ranglijst, maar schijn bedriegt.

Waar het wellicht ontbreekt aan voldoende technisch vernuft wordt dat volop gecompenseerd met inzet en de wil om te presteren. Vocaal ondersteund door een stel enthousiaste toeschouwers langs de lijn. De Toyota Drent formatie kwam na het beginsignaal snel op voorsprong (0-2). Maar na tien minuten spelen stonden beide ploegen weer in evenwicht (2-2). Die situatie herhaalde zich daarna nog twee keer (4-4 en 6-6). Vlak voor rust werd De Parabool beloond voor het harde werken (7-6).

Amicitia kon de balans gaat opmaken en zich gaan beraden op aanpassing van haar spel. Dat lukte aardig direct na rust. Vier treffers op een rij zorgden voor de 7-10 voorsprong voor de oranjekragen. Amicitia kreeg meer vat op De Parabool en drukte dat na ongeveer een kwartier spelen verder uit in doelpunten (9-15). Daarna zakte de concentratie bij Amicitia wat weg. De Parabool profiteerde daarvan en kwam binnen zes minuten terug tot 12-15. Betere afstemming aan Vriezenveense zijde en het collectieve belang van een overwinning resulteerden even later tot de 13- 18 voor Amicitia. Daarna werd de wedstrijd gecontroleerd uitgespeeld. Eindstand 14-19.

Een overwinning die van groot belang is om weer aan te haken bovenin de ranglijst. Daar waar titelkandidaat ODIK zich in Zuidlaren verslikte in de ongeslagen koploper Ritola, bond Noviomagum thuis MIA aan zegekar en verstevigde daarmee haar tweede plaats met twee verliespunten. Op een gedeelde derde plaats staan met elk vier verliespunten Amicitia en ODIK. Komende zaterdag is De Wâlden, die De Waterpoort nog verder in de degradatiezorgen drukte, te gast op sportpark Het Midden, de wedstrijd begint om 15.30 uur.

Vrivo vrouwen ontsnappen aan setverlies

Met opnieuw speelsters van MA1 op de bank speelde VRIVO thuis tegen Wevo 2. Het jonge Weerselose team werd vanaf het begin serverend onder druk gezet en kwam daar niet echt onderuit. Maar Wevo had ook een aantal goede serveersters, die het de VRIVO-passlijn knap moeilijk maakten. Maar het bleef bij een enkele lange opslagserie tegen en VRIVO hield stand. Na de krappe winst in de 1e set (25 – 21) ging het in de 2e een stuk gemakkelijker. En weer dankzij goede opslagbeurten (25 – 13).

In de 3e set liep het stroef bij VRIVO. Wevo verdedigde beter dan in de voorgaande sets en sloeg alles exact binnen de lijnen, terwijl door VRIVO veel nipt uit werd geslagen. Wevo leek op setwinst af te gaan, maar bij 18 – 22 kreeg VRIVO de schwung weer terug. Met Monique Slaat aanvallend in de hoofdrol werd setverlies afgewend (25 – 23). De laatste set was een formaliteit. Wevo zat stuk en kon niet veel meer uitrichten (25 – 17). Door de 4 – 0 nestelt VRIVO zich in de top van de 1e klasse B.

3 – 1 winst Vrivo mannen

Voor de mannen van Vrivo begon de wedstrijd tegen middenmoter Forza niet lekker. De Vriezenveners leken nog niet goed wakker te zijn en lieten te veel punten liggen. In de volgende sets ging het beter. Gesteund door een goede opslag werd het spel wat rustiger. Er werden een aantal keiharde sprongserves als honderd procent aces genoteerd. Ook aanvallend ging het aardig. Maar het was wel lastig om het hoge blok van Forza te omzeilen. Vooral de Larense midblokkeerders stonden goed. Maar toch niet goed genoeg om de Vrivo-aanvallers van het scoren af te houden. Vooral op rechtsvoor werden veel tempoballen gescoord. De 3 – 1 was een goede afspiegeling van de verhoudingen in het veld. (Setstanden 20 – 25, 25 – 19, 25 – 14, 25 – 17)

Folk en Bock in Vriezenveen

Ja hoor het gezelligste bokbierfestival van Twente staat weer voor de deur! Zondag 20 oktober gaan we heel relaxed knallen met 8 bijzondere bokbieren van tap en een live-muziek en eterij om je vingers bij af te likken.

Erwin Nyhoff die een ode brengt aan Bruce Springsteen (The Boss)Highway Gang, 2 bloedmooie Amerikaanse singer-songwriters, Ierse traditionals door Jigsaw Muziek en lekkere blues door Isa Zwart Singer-Songwriter

Rondom de feesttent is er een kleine doch beregezellige kermis!

De dag wordt om 12 uur gestart met de Bocktocht!

Oh ja, de toegang is helemaal gratis!

Bock & Blues Almelo 2019

Voor de tweede editie van Bock & Blues zal de Almelose binnenstad op vrijdag 18 oktober van 18.45 tot 01.00 uur in het teken van live blues staan. Op tien podia spelen artiesten uit binnen- en buitenland. Dankzij voldoende steun van sponsors is ook dit jaar het festival gratis toegankelijk en wordt Almelo langzaam maar zeker weer een begrip onder bluesliefhebbers.

Initiatiefnemer Robert Slim heeft, met Ruud de Jong en Toon Eppink (uitbaters van Proeflokaal België en De Stam), stappen gezet om het festival ten opzichte van vorig jaar verder te professionaliseren. Vroege Oogst uit Almelo tekende voor de communicatie middelen. Zo is er dit jaar een uitvouwbaar foldertje met het programma en een plattegrond met de locaties. Zodat ook de van heinde en verre komende bezoekers de route eenvoudig kunnen volgen.

De traditionele zwarte blues staat bij Slim hoog in het vaandel. Hij tourt al jaren rond met artiesten die uit Amerika overkomen en ook voor deze aflevering van het festival staan Amerikaanse artiesten op het programma: Anthony ‘Big A’ Sherrod, Boo Boo Davis, Michael Roach en Kevin Burt met Blind B And The Visionairs.

Zanger-gitarist Anthony Sherrod maakt in Almelo zijn Nederlandse debuut. Hij komt uit Clarksdale, Mississippi, de stad die min of meer het kloppende hart van de Delta bluesscene is. Hij is te zien in de documentaire ‘We Juke Up In Here!’ en is met zijn formatie Big A & The All Stars de huisband van Red’s Lounge in Clarksdale, één van de bekendste juke joints in het Diepe Zuiden.

Ook Kevin Burt (zang, gitaar, harmonica) is voor het eerst in Nederland. Vorig jaar was hij winnaar van de International Blues Challenge in Memphis, ook wel ‘the world’s largest gathering of bands’ genoemd.

Uit eigen land komen Sugar Boy & The Sinners, Herbie Blues, Duketown Slim, Dee’s Honeytones, N.U.T.S., en de Smuggler’s Bluesband.

Naast de optredens in de cafés staat vanaf 20.15 uur in Theater Hof 88 de veelkoppige Etta James Experience op het podium. Hiervoor geldt een toegangsprijs van € 12,50 per persoon.

Deelnemende cafés aan Bock & Blues zijn: Ledeboer, ’t Hookhoes, Willem de Vierde, ’t Wetshuys, Nielz, The Shamrock, Proeflokaal België, De Stam, The Little Church en daarnaast Theater Hof 88.

Matig Vroomshoopse Boys moet met 0-0 genoegen nemen

Het hoofdveld op het sportcomplex De Uithoek van het bijna 75-jarige IJVV uit IJsselmuiden gaat op de schop. Daarom werd voor de competitiewedstrijd van IJVV tegen Vroomshoopse Boys uitgeweken naar een van de bijvelden, in dit geval met kunstgras. De van een langdurige blessure herstelde centrumspits Jordy Harms kon namens de Boys aan het duel beginnen. Hij kwam na een misser van een IJVV-verdediger in de 8e minuut oog in oog met keeper Jasper Fix, maar de inzet van de Boys-aanvaller ging net langs de voor de gasten verkeerde kant van de paal. Vroomshoopse Boys bleef de eerste 20 minuten de spelbepalende ploeg, zonder dat er verder echt doelrijpe kansen kwamen. Daarvoor lag de balcirculatie te laag, zodat de defensie van IJVV relatief makkelijk op de been kon blijven. De gedreven spelende thuisploeg ontworstelde zich steeds meer aan het openingsoffensief van de Boys en kwam ook steeds meer zelf aan aanvallen toe. Jonno Pruim had de bal in de 19e minuut vrij voor het inkoppen, maar mikte naast het doel van Boys-keeper René Kok. Met name Willem Bel en Gerjon van den Berg stichtten gevaar, maar de Boys-defensie maakte een zekere indruk en liet zich niet verrassen.

In de 29ste minuut kreeg Bram Hooijer de gelegenheid vanuit een klutssituatie de bal van dichtbij in te schieten, maar de Boys-aanvaller schoot net over. Ramon de Jong kon even later van afstand aanleggen, maar keeper Jasper Fix pareerde op bekwame wijze. In de 36ste minuut leek Gerjon van den Berg namens IJVV uit een snelle aanval door het midden te scoren. Op advies van Boys-grensrechter Arjan Bosch keurde arbiter B. Kaya uit Silvolde de treffer wegens buitenspel af. Met 0-0 werd de wedstrijd in de tweede helft hervat op het door het gestage regenval steeds gladder wordende veld. Dat kwam het veldspel niet ten goede, waarbij de snelle en soms ook opportunistische aanvallen van IJVV veelal via de flanken voor het meeste gevaar zorgden. Boys-keeper René Kok keepte heel geconcentreerd en kwam enkele keren uitstekend uit z’n doel als de IJVV-voorwaartsen dreigden door te breken.

Vroomshoopse Boys slaagde er maar sporadisch in de wat geïsoleerd staande voorwaartsen te bereiken en moest zich vooral tot verdedigen beperken. In de 77ste minuut werd Sil Derks voor Bram Hooijer gebracht en een minuut later kwam Ramon Bolks voor Tom Pierik in het veld. Het aandringende IJVV ontwikkelde een slotoffensief en wilde een beslissing forceren. Een bal tof na een scrimmage de paal en de gastheren claimden kort daarna tevergeefs een penalty wegens een vermeende overtreding in het strafschopgebied. In de 84ste minuut kwam Robin Veld vleugelspits Ramon de Jong bij de gasten vervangen. In de ultieme slotfase kwam de Boys er nog enkele keren gevaarlijk uit. Leon Dogger mocht met een vrije trap vanaf vijfentwintig meter aanleggen, maar de bal vloog net langs het doel. Kort daarna klonk het eindsignaal en was een 0-0 gelijk spel een feit. Vroomshoopse Boys zette in een al met al matig duel de lijn van de eerste goede 20 minuten niet door en mocht uiteindelijk tevreden zijn met de puntendeling.

Zaterdag wordt thuis tegen debutant Quick’20 uit Oldenzaal gespeeld. Een driepunter zal enorm helpen in de nu al ongekend spannende competitie in de tweede klasse H. met tot dusver opvallend weinig krachtsverschil. Hopelijk keren dan ook de nodige geblesseerde en geschorste spelers binnen de Boys-selectie terug. In IJsselmuiden werd in de volgende opstelling gespeeld: doel: René Kok; achter: Tom Pierik (78: Ramon Bolks), Rutger Schrijver, Andjin van Veen en Simon Kempers; midden: Leon Dogger, Jelle Drees en Jos Hutten; voor: Bram Hooijer (77: Sil Derks), Jordy Harms en Ramon de Jong (84: Robert Veld).

Eerste klasser Vroomshoopse Boys 2 leed in Enschede een zware nederlaag tegen Sparta 2 met 6-1. Vroomshoopse Boys 3 en DOS’37 3 bleven met 2-2 in evenwicht. Vroomshoopse Boys JO19-1 kon het thuis tegen Schalkhaar JO19-1 niet bolwerken tegen en verloor met 3-0. Op dinsdagavond 15 oktober starten de beloften van Vroomshoopse Boys de voorronde van de Beltona-competitie 2919-2020 thuis tegen de leeftijdsgenoten van DETO Twenterand. Om 20.00 uur wordt er op de Bosrand afgetrapt. De andere tegenstanders in de voorronde zijn de beloften van MVV’29, Quick’20 en Hulzense Boys.

Samen werken aan een lokaal sportakkoord voor Twenterand

Maandag 14 oktober gaan vertegenwoordigers van verenigingen, zorginstellingen, het bedrijfsleven en het onderwijs in Twenterand samen aan de slag met het thema ‘bewegen is gezond’. Na een constructieve kick-off in Het Punt waarbij een betrokken groep mensen samen concrete ideeën heeft bedacht, worden deze nu verder uitgewerkt en opgepakt.

Deze bijeenkomsten maken deel uit van een traject dat moet leiden tot een gedragen Sportakkoord voor de gemeente Twenterand. De basis hiervoor is het Nationaal Sportakkoord dat landelijk door de minister van Sport, de gemeenten en de sportbonden is gesloten. In dit sportakkoord staan naast bewegen ook doelen benoemd als:

§ bewuster worden van gezond eten

§ verenigingen vitaal houden

§ voorzieningen op peil houden of nieuwe ontwikkelen

Samen aan de slag

De gemeente Twenterand ondersteunt bovenstaande doelen volledig. Wethouder Mark Paters: “We beseffen ons echter heel goed dat we dit alleen voor elkaar kunnen krijgen als we samenwerken. Belangrijk is om vooral ook gebruik te maken van wat er al is en daarop verder te bouwen. Wanneer we allemaal verder kijken dan het eigen belang weet ik zeker dat er iets heel moois gaat ontstaan.” Het is de bedoeling dat in het lokale sportakkoord concrete actviteiten komen te staan, gekoppeld aan de verschillende doelen. Het traject om te komen tot het sportakkoord voor Twenterand wordt gecoordineerd door een speciaal hiervoor aangestelde sportformateur.

Bijeenkomsten

De eerste avond wordt gehouden bij voetbalvereniging Voorwaarts in Westerhaar. Daarna volgen nog drie avonden om aan de slag te gaan met de andere drie doelen. Deze avonden vinden plaats bij de Vroomshoopse Boys, voetbalvereniging vv Den Ham en de Stamper in Vriezenveen. “Mooi dat we op verschillende locaties terecht kunnen om samen aan een sportief Twenterand te werken, symbolisch voor de insteek van dit traject”, aldus een enthousiaste wethouder.

Meer informatie over het Nationaal Sportakkoord staat op: www.allesoversport.nl/sportakkoord