Archive for: oktober 2019

Elfhonderd leerlingen ontdekken techniek in Almelo

ALMELO – Samen sta je eigenlijk altijd sterker. En als je ook nog eens allebei hetzelfde doel voor ogen hebt is het eigenlijk niet meer dan logisch om de krachten de bundelen. Dat is precies wat de Week van de Techniek Almelo en Ontdek Hightech Almelo doen. Zo kunnen meer dan 1100 leerlingen letterlijk techniek ervaren. Wij zijn ervan overtuigd dat we met deze unieke samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven kinderen techniek echt kunnen laten beleven en zo hopelijk ook de interesse erin te stimuleren. Want dat is hard nodig. Er is een groot tekort aan goed opgeleide vakmensen en technici met de groeiende rol die technologie in ons leven speelt wordt dit tekort alleen maar groter.

Tijdens de tiende editie van de Week van de Techniek, dagen de technische, logistiek & transport, bouw-chemie-, plastic- en metaal bedrijven de Almelose jeugd uit om te ervaren hoe tof techniek kan zijn. Geen andere stad in het oosten telt zoveel technologiebedrijven van naam en faam. Het doel is om een beeld te schetsen van deze bedrijven die Almelo rijk is en welke mooie banen er in het verschiet liggen. Dit gebeurt door middel van tientallen bedrijfsbezoeken én een uniek en hightech festival. De Week van de Techniek is voor de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs en vindt plaats van 4 tot en met 8 november. Meer dan 1100 leerlingen bezoeken elk één van de 30 deelnemende Almelose bedrijven en sluiten de week af tijdens het Ontdek Hightech festival.

Met het bundelen van de krachten hopen beide organisaties een interesse voor vakmanschap, technologie & wetenschap te kweken. Daarbij richten zij hun pijlen niet alleen op leerlingen die naar vmbo en mbo doorstromen, ook toekomstige havo/vwo leerlingen zijn belangrijk. Vakmensen zijn immers op alle niveaus nodig. Aangezien ouders en verzorgers een aanzienlijke rol spelen in de beroepskeuze van kinderen worden ook zij uitgenodigd voor het Ontdek Hightech festival op vrijdag 8 november van 16:00 tot 20.00 uur in de Wevershal aan de Haven Noordzijde 14.

Speeltuin Vroomshoop met behulp van kernbudget

In Vroomshoop gaan de Noabers Boshoek een bestaande speeltuin in hun buurt opnieuw inrichten met nieuwe speeltoestellen. De Noabers Boshoek zijn de buurtbewoners van de Boshoek in Vroomshoop. Zij hebben het initiatief genomen. Nu in de Boshoek meerdere gezinnen zijn komen wonen met jonge kinderen, wilden de bewoners de speeltuin graag weer in ere herstellen. Met een kernbudget van € 10.000,- gaan ze dit oppakken.

Volgens wethouder Roel Koster is dit een mooi voorbeeld van waar een kernbudget toe kan leiden: “De regeling kernbudgetten biedt een mooie kans om dit idee vanuit de buurt waar te maken. En daar is het voor bedoeld: het stimuleren van initiatieven uit de samenleving.“

De bewoners van de Noabers Boshoek willen met dit plan de leefbaarheid en saamhorigheid tussen

oud en jong ‘nieuw leven’ inblazen. Ook willen ze met dit plan de kinderen samen buiten laten spelen en dit stimuleren. Het streven is om voordat de vorst in de grond komt de speeltoestellen te plaatsen en de speeltuin dan feestelijk te openen.

Voor meer informatie over en aanvraag van een kernbudget, kijk op www.twenterand.nl/kernbudgetten.

Heel Nederland Leest Jan Wolkers

https://www.nederlandleest.nl/wp-content/uploads/2019/03/Jan-Wolkers-Foto-Steye-Raviez-Hollandse-Hoogte-846x588.jpg

Bibliotheken door het hele land staan in november 2019 in het teken van Jan Wolkers en Duurzaamheid.

Tijdens Nederland Leest, de grootste bibliotheekcampagne van Nederland, krijgen leden van de bibliotheek een boek cadeau (ook in grootletter-editie beschikbaar). Dit jaar is dat een bloemlezing met natuurverhalen van Jan Wolkers met de titel Winterbloei. Dit boek kunt u tijdens de maand november gratis ophalen bij de Bibliotheken van Twenterand (Vriezenveen, Vroomshoop, Den Ham en Westerhaar).

Jan Wolkers was naast schrijver tevens een groot natuurmens: de natuur was voor hem een bron van bewondering en inspiratie. Zijn mooiste verhalen (waaronder niet eerder uitgegeven werk), dagboekfragmenten, gedichten, tekeningen en foto’s over de natuur worden door biograaf Onno Blom bij elkaar gebracht en toegelicht in de bundel Winterbloei. Aaf Brandt Corstius schrijft columns bij de teksten van Jan Wolkers en het voorwoord is van Ronald Giphart.

Nelleke Noordervliet op 15 november bij Theater Turf

In het kader van Nederland Leest heeft Theater Turf de schrijfster Nelleke Noordervliet uitgenodigd. Op vrijdag 15 november is ze vanaf 20.00 uur aanwezig in ’t Wapen van Vriezenveen, waar ze vertelt over haar werk. Ze schrijft o.a. veel historische romans, zoals haar laatste boek ‘Altijd roomboter’ dat is geïnspireerd op het leven van haar overgrootmoeder. Haar boeken zijn te leen bij Bibliotheek Vriezenveen.

Diezelfde avond is ook cabaretier Roel Verburg aanwezig die stand-up comedy combineert met muziek. Kortom, een avond vol historie en humor. Kaarten a € 10,- zijn online verkrijgbaar via de website van Theater Turf www.theaterturf.nl of aan de balie van Bibliotheek Vriezenveen.

NEDERLAND LEEST JUNIOR op basisscholen in Twenterand

Bij de Junior editie van Nederland Leest staat dit jaar het boek ‘Borealis’ van Marloes Morshuis centraal. In het verhaal worden kinderen van over de hele wereld ontvoerd en naar een geheime locatie in Alaska gebracht. Daar, in de ijzige kou, worden de ‘uitverkorenen’ opgeleid om een dreigende klimaatramp te overleven, maar zitten zij daar wel op te wachten? Na het lezen van dit spannende verhaal over klimaatverandering zal het gesprek over ‘Duurzaamheid’in de klas makkelijk op gang komen. Dit jaar lezen verschillende groepen 7 en 8 op basisscholen in Twenterand met zijn allen het boek. Met de verschillende werkvormen, op enkele scholen begeleidt door de leesconsulent van de bibliotheek, gaan leerlingen hun mening vormen over ‘duurzaamheid’ en hun rol daarbij.

Vrivo vrouwen koploper ondanks nipt verlies

De vrouwen van Vrivo speelden maandag opnieuw een inhaalwedstijd. Nu tegen Apollo 8 5 in Borne. In de eerste twee sets kreeg Vrivo geen schijn van kans. Apollo hield het team onder druk met de serve en verdedigde uitstekend. Steeds zat er ergens weer een handje onder, tot wanhoop van Vrivo.

En vaak kon Apollo er ook weer een aanval van maken, dankzij een goede spelverdeelster en “kanonnen” op de buitenkant. Setstanden 25 – 19 en 25 – 18. Maar Vrivo gaf ook dit keer niet op. Apollo genoot te lang van de 2 gewonnen sets en de serve van Vrivo deed weer van zich spreken. Er werd een voorsprong gepakt, ook wel weer uit handen gegeven, maar aan het eind van de 3e set moest Apollo toch buigen (21 – 25).

En de 4e set was voor Helen Bolhuis. Het bleef maar gelijk, totdat zij met een serie bloks en slimme boogballetjes het verschil maakte (17 – 25). De 5e set moest de beslissing brengen. Bij de veldwissel was het praktisch gelijk (8 – 7), maar Apollo had de langste adem (15 – 12). Vrivo is ondanks het verlies nu koploper met een iets beter puntensaldo dan de concurrentie.

Een avondintocht van Sinterklaas in Vriezenveen

Vriezenveen pakt het dit jaar totaal anders aan. Sinterklaas komt om 17:00 uur met zijn stoomboot aan bij een verlichte kade. Er volgt een avondintocht met verlichting en een spetterende lasershow op het Tilanusplein.

De pieten die door Sinterklaas vooruit zijn gestuurd zijn op zoek naar de tijd: dit is de rode draad in de verhaallijn van de Sinterklaas intocht 2019. De pieten hebben het er maar wat moeilijk mee en zijn hun oriëntatie qua tijd volledig kwijt. Komt Sinterklaas op tijd, en komt hij nu met de trein of toch met de stoomboot? De pieten komen er achter dat de aankomst in Vriezenveen verplaatst wordt naar 17.00 uur. Dat brengt hen op het idee om alle kinderen te vragen een lampje mee te brengen.

Dit alles is de week voorafgaand aan de intocht te zien in een speciaal gemaakt filmpje op www.sinterklaasvriezenveen.nl. Alle basisscholen uit Vriezenveen zullen dit filmpje aan hun leerlingen laten zien om ze alvast in de stemming te brengen.

De stichting die verantwoordelijk is voor de organisatie van de intocht van Sinterklaas heeft besloten het dit jaar over een andere boeg te gooien. Een heuse verlichte avondintocht moet een nieuwe dimensie geven aan de intocht van Sinterklaas in Vriezenveen. De route is daarom enigszins ingekort en de stoet zal zonder tussenstop naar het Tilanusplein gaan.

Sprookjesachtig taferelen zullen zich voor doen op het Tilanusplein voor de Grote Kerk. Dans- en muziekpieten gaan er een swingende show van gaan maken. En als klap op de vuurpijl wordt er afgesloten met een spetterende lasershow in het thema van Sinterklaas en 650 jaar Vriezenveen.

Programma zaterdag 16 november

Start programma aankomst de brug om 16:45 uur

Aankomst op het Tilanusplein 18.30 uur

Einde pietenfeest en lasershow 19.00 uur

Voor alle informatie: www.sinterklaasvriezenveen.nl

Amicitia beleeft off-day tegen Noviomagum

De aankondiging vooraf was duidelijk: de winnaar van Amicitia tegen Noviomagum blijft zicht houden op aansluiting bij de kopgroep in de poule. De verliezer gaat voorlopig de wachtkamer in en moet zich zo snel mogelijk zien te handhaven in de Eerste klasse van het veldkorfbal.

De uitwedstrijd in Nijmegen bij de start van het seizoen werd verloren en dat verraste velen. Vervolgens werd ook de wedstrijd tegen Ritola in Zuidlaren nipt verloren. Daarnaast kon de Toyota Drent formatie vijf winstpartijen bijschrijven wat resulteerde in een voorlopige gedeelde tweede plaats in de poule. Amicitia was uit op eerherstel en wilde de goede reeks van de afgelopen weken voortzetten.

Maar het liep volledig anders. Noviomagum beschikt over een hardwerkende ploeg met vooral veel lengte en stond binnen drie minuten na het beginsignaal al met 0-2 voor. Amicitia moest meteen in de achtervolging en kwam na ongeveer een kwartier spelen met moeite langszij (4-4). De Nijmegenaren scoorden direct daarna twee keer van korte afstand, terwijl Amicitia niet verder kwam dan een gemiste strafworp (4-6). De oranjekragen creëerden weliswaar kansen maar het afronden bleek van een andere orde. Noviomagum hield het verschil op twee treffers en beide ploegen gingen bij een 6-8 stand aan de thee.

Een ontevreden trainer/coach Patrick Hage hield zijn spelers in de rust de spreekwoordelijke spiegel voor. Hij miste de echte overtuiging, zag zijn ploeg legio kansen missen en te veel meegaan in het spel van de tegenstander. Het moest en zou beter om tot een bevredigend resultaat te komen.

Al snel in het tweede bedrijf bleek dat Amicitia onvoldoende in staat was om het spel naar zich toe te trekken. Na tien minuten had Noviomagum de voorsprong vergroot van twee naar vijf treffers (7-12) en leek de wedstrijd al gespeeld. Aan Vriezenveense zijde werden nog enkele wissels ingebracht in een poging het verschil te maken. Weliswaar werd er nog vijf keer gescoord maar Noviomagum deed dat ook en nam uiteindelijk en terecht de punten mee naar huis. Eindstand 12-17.

Amicitia sluit de veldcompetitie voorlopig af met tien punten op een vierde plaats in de poule. De focus gaat nu gericht worden op de start van de zaalcompetitie met diverse oefenwedstrijden in de komende weken. Op 23 november begint Amicitia in Overgangsklasse met een uitwedstrijd tegen Unitas/Perspectief in Harderwijk.

Vroomshoopse Boys overtuigt tegen OWIOS met ruime zege

Vroomshoopse Boys toog in Oldebroek onmiddellijk volop in de aanval tegen OWIOS. De diepgaande Boys-spits Jordy Harms dacht in de 5e minuut te scoren, maar op advies van de grensrechter van OWIOS keurde arbiter Jan van Dijk de treffer af. Er zat veel diepgang in het spel van de Boys, die duidelijk de bovenliggend partij was in de openingsfase. De OWIOS-verdediger Corné Hamelink kon meerdere malen slechts met handen en voeten de snelle en behendige Boys-vleugelaanvaller Juliën Derks afstoppen. Een van die overtredingen leverde hem al snel een gele kaart op. De daarop volgende vrije trap werd nipt over gekopt door de naar voren geslopen centrale verdediger Rutger Schrijver. De schaarse aanvallen van OWIOS waren niet van gevaar ontbloot. In de 13ste minuut was de eerste dreiging, maar Boys-doelman René Kok pakte de bal stijlvol en klemvast op de inzet van 25 meter.

Vanaf de 17e minuut moest OWIOS met tien spelers verder. Corné Hamelink makte z’n volgende forse overtreding. Scheidrechter Jan Van Dijk restte niets anders dan zijn tweede gele kaart en dus rood te geven. In de 25ste minuut dacht Vroomshoopse Boys te scoren via centrale verdediger en aanvoerder Andjin van Veen. De kopbal trof doel, maar arbiter van Dijk had kort daarvoor een duwfout geconstateerd. Er bleven kansen voor de gasten komen en in de 36ste minuut werd het goede veldspel beloond. Juliën Derks vond mede-aanvaller Jos Hutten, die op zijn beurt bekwaam afrondde: 0-1. De Boys bleef onverminderd hoog druk zetten en aanvallen en die spelopvatting werd nog voor de rust beloond. Rechter vleugelverdediger Jesper Derks zette prima voor en het was opnieuw Jos Hutten, die deze keer koppend afrondde: 0-2.

Na de thee was het eerst OWIOS, dat z’n herwonnen strijdlust beloond zag. Vanuit een hoekschop van de thuisploeg kwam de bal via de boomlange centrale verdediger Hendri Klein Nagelhout bij aanvoerder Bennie Veldhoen, die vanaf 20 meter inschoot: 1-2. Dat gaf OWIOS nieuwe moed en ook al door de strakke wind, die dwars over het veld, ontstonden er soms wat hachelijke situaties voor het doel van de Boys. Toen de Oldebroekse storm wat afzwakte, nam het goed combinerende Vroomshoopse Boys weer het heft in handen. Er kwamen verschillende doelrijpe kansen, die achtereenvolgens Jos Hutten, Bram Hooijer en Juliën Derks niet wisten te verzilveren. In de 71ste minuut werd de ban gebroken. Jos Hutten werd onreglementaire wijze onderuit gehaald in het strafschopgebied van OWIOS en dat betekende een penalty. De strafschop werd onberispelijk ingeschoten door Jordy Harms: 1-3.

Een prachtige aanval van de Boys over meerdere schijven in de 75ste minuut bracht zelfs 1-4 op het scorebord. Julien Derks rondde de aanval af en zorgde voor de definitieve knock-out van OWIOS. De thuisploeg streed met de moed der wanhoop voor een beter resultaat en dat leek al snel beloond te worden. Keeper René Kok maakte een overtreding en werd daarvoor met een gele kaart bestraft. De toekende strafschop werd evenwel door de OWIOS-speler Cornel Balk naast geschoten.

In de slotfase werd nog drie keer gewisseld door hoofdtrainer Jan-Peter Jonkman en trainer Henk Harmens. In de 78ste minuut kwam Ernst-Jan Heideman Bram Hooijer vervangen. In de 80ste minuut ruimde de van langdurig blessureleed teruggekomen Juliën Derks het veld voor Ramon de Jong. Simon Kempers werd in de 83ste minuut voor Robin Drenthen gewisseld. In de stand kwam geen verandering meer en Vroomshoopse Boys behaalde zo een volledig verdiende zege op OWIOS. Dat betekende een prima reactie op een teleurstellende 0-1 thuisnederlaag van een week eerder tegen Quick’20. Vroomshoopse Boys bezet nu een gedeelde zesde plaats op de ranglijst van de tweede klasse H. Zaterdag wacht een fraai affiche: een thuisduel tegen medekoploper Hulzense Boys.

In Oldenbroek werd in de volgende opstelling gespeeld: doel: René Kok; achter: Jesper Derks, Rutger Schrijver, Andjin van Veen en Robin Drenthen ( 83: Simon Kempers); midden: Bram Hooijer (78:

Ernst-Jan Heideman), Leon Dogger en Tom Pierik; voor: Juliën Derks (80: Ramon de Jong), Jordy Harms en Jos Hutten.

Vroomshoopse Boys 2 won uit met 4-2 van vv Berkum 3. Vroomshoopse Boys 3 deed ook goede zaken door thuis met 2-1 te winnen van SCD’’83 2 uit Dedemsvaart. Vroomshoopse Boys Vrouwen 1 verloor nipt thuis met 3-2 van het Vrouwenteam van Daarlerveen. Bij de jeugd boekte hoofdklasser Vroomshoopse Boys JO19-1 een belangrijke 2-0 overwinning op Lemelerveld JO19-1 door onder meer een wereldgoal van verre afstand van centrale verdediger Bas Berkhof. Opvallend zijn de prima prestaties van de hoofdklassers JO15-1 en JO13-1. JO!5-1 won thuis met 5-0 van SOT Hoogeveen/Tiendeveen JO15-1. JO13-1 was ook heer en meester op De Bosrand en won met maar liefst 12-0 van Oranje Nassau JO13-1 uit Almelo.

SDO 1 laat punten liggen in Emmen

Afgelopen zaterdag is de laatste competitiewedstrijd van de eerste helft veldcompetitie gespeeld. SDO 1mspeelde haar eerste returnwedstrijd tegen EKC 2000 1 uit Emmen. Desondanks het verlies in de eerste ontmoeting, reisden de SDO-ers vol goede moed richting Emmen.

Voorafgaand aan de wedstrijd wisten de spelers van SDO dat EKC 2000 de aanvallen zouden gaan vertragen. Het tactische achterverdedigen wierp wederom zijn vruchten af. Helaas wisten de Oranjehemden hier niet goed mee om te gaan. Vanaf het eerste fluitsignaal van scheidsrechter M. Oldenburger was het EKC 2000 dat de bovenliggende partij was. De Oranjehemden konden elkaar niet goed vinden. EKC 2000 daarentegen wel en kreeg de kans om de score te blijven uitbouwen. Na de rust probeerden de Oranjehemden de eerste helft achter zich te laten en te kijken hoe ze nog terug konden vechten. Wat het team ook probeerde om doelpunten te maken, het lukte deze keer niet. EKC 2000 had duidelijk de macht in de wedstrijd en hielden de punten in Emmen. Met een eindstand van 17-8 keerden de Oranjehemden weer terug richting Westerhaar. 

Dit was de laatste veldwedstrijd van dit seizoen. De REAS/O&O-formatie gaat nu met frisse moed weer richting het zaalseizoen.

Vrivo vrouwen verslaan concurrent

De vrouwen van Vrivo speelden een inhaalwedstrijd tegen het Ootmarsumse Set Up ’65 5. Beide teams stonden in de top van de klasse met slechts twee verliespunten, dus het belang van de wedstrijd was groot. Vrivo begon net als vorige week zwak. Veel passfouten en heel weinig druk op de tegenstander. Maar bij op setpoint tegen (19 – 24) kwam de ommekeer. Vrivo kreeg het plots op de heupen en Set Up werd vastgezet. Dat resulteerde in een vriend en vijand verrassende setwinst: 27 – 25.

In set twee waren de teams aan elkaar gewaagd, maar Vrivo kwam kon zich langzamerhand beter instellen op de tegenstander. De servicedruk werd groter en de mids van Set Up konden nauwelijks worden aangespeeld. Maar ze waren blokkerend wel een sta in de weg. De op en neer gaande strijd, waarin Vrivo meer vat op het spel kreeg, resulteerde in een 25 – 23 setwinst voor Vrivo.

De Vriezenveense vrouwen waren los en Set Up bleek zwaar aangeslagen. Zowel serverend als aanvallend wist Vrivo alle zwakke punten van Set Up uit te buiten. Vooral aanvoerster Josien Waterink deed het serverend fantastisch. Het werd uiteindelijk 25 – 12 en 25 – 15. Hiermee blijft Vrivo 2e achter Volley ’68, dat een wedstrijd meer gespeeld heeft, maar wel 3 verliespunten meer heeft.

Plannen rotonde bij Harwig in Den Ham in vergevorderd stadium

Het college van de gemeente Twenterand heeft zichzelf in het coalitieakkoord ten doel gesteld een aantal verkeersknelpunten in de gemeente op te lossen. Een van de belangrijkste is de kruising van de Smitstraat en de Marleseweg in Den Ham. Een oplossing voor deze gevaarlijke kruising in de vorm van een rotonde lijkt nabij. Al moet daarvoor nog wel het een en ander gebeuren.

De gemeente Twenterand is in gesprek met de eigenaren van de grond die nodig is om de rotonde te kunnen aanleggen. Wethouder Bart-Jan Harmsen: “Deze gesprekken over ‘de rotonde bij Harwig’ zoals de hammenaren de plek noemen, verlopen voorspoedig maar de handtekeningen moeten nog wel worden gezet. Het is dus nog niet in kannen en kruiken zoals in de media gesuggereerd wordt.”

Wanneer de grondeigenaren medewerking verlenen en de grond in eigendom is van de gemeente, moet vervolgens nog een afwijking van het bestemmingsplan plaatsvinden om aanleg van de rotonde mogelijk te maken. Hiervoor is een omgevingsvergunning nodig. Het is gebruikelijk om deze procedure al op te starten voordat de grond daadwerkelijk is overgedragen. Op deze manier kan de uitvoering zo spoedig mogelijk plaatsvinden nadat met de betreffende grondeigenaren overeenstemming is bereikt over de grondaankoop.

Wethouder Harmsen: “Ik heb er alle vertrouwen in dat we dit samen tot een goed einde gaan brengen en dat er straks een flinke verbetering in de verkeersveiligheid komt. Maar nogmaals, er moet dus nog zeker het een en ander gebeuren voor de schop in de grond kan.”