Archive for: oktober 2019

Elfhonderd leerlingen ontdekken techniek in Almelo

ALMELO – Samen sta je eigenlijk altijd sterker. En als je ook nog eens allebei hetzelfde doel voor ogen hebt is het eigenlijk niet meer dan logisch om de krachten de bundelen. Dat is precies wat de Week van de Techniek Almelo en Ontdek Hightech Almelo doen. Zo kunnen meer dan 1100 leerlingen letterlijk techniek ervaren. Wij zijn ervan overtuigd dat we met deze unieke samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven kinderen techniek echt kunnen laten beleven en zo hopelijk ook de interesse erin te stimuleren. Want dat is hard nodig. Er is een groot tekort aan goed opgeleide vakmensen en technici met de groeiende rol die technologie in ons leven speelt wordt dit tekort alleen maar groter.

Tijdens de tiende editie van de Week van de Techniek, dagen de technische, logistiek & transport, bouw-chemie-, plastic- en metaal bedrijven de Almelose jeugd uit om te ervaren hoe tof techniek kan zijn. Geen andere stad in het oosten telt zoveel technologiebedrijven van naam en faam. Het doel is om een beeld te schetsen van deze bedrijven die Almelo rijk is en welke mooie banen er in het verschiet liggen. Dit gebeurt door middel van tientallen bedrijfsbezoeken én een uniek en hightech festival. De Week van de Techniek is voor de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs en vindt plaats van 4 tot en met 8 november. Meer dan 1100 leerlingen bezoeken elk één van de 30 deelnemende Almelose bedrijven en sluiten de week af tijdens het Ontdek Hightech festival.

Met het bundelen van de krachten hopen beide organisaties een interesse voor vakmanschap, technologie & wetenschap te kweken. Daarbij richten zij hun pijlen niet alleen op leerlingen die naar vmbo en mbo doorstromen, ook toekomstige havo/vwo leerlingen zijn belangrijk. Vakmensen zijn immers op alle niveaus nodig. Aangezien ouders en verzorgers een aanzienlijke rol spelen in de beroepskeuze van kinderen worden ook zij uitgenodigd voor het Ontdek Hightech festival op vrijdag 8 november van 16:00 tot 20.00 uur in de Wevershal aan de Haven Noordzijde 14.

Speeltuin Vroomshoop met behulp van kernbudget

In Vroomshoop gaan de Noabers Boshoek een bestaande speeltuin in hun buurt opnieuw inrichten met nieuwe speeltoestellen. De Noabers Boshoek zijn de buurtbewoners van de Boshoek in Vroomshoop. Zij hebben het initiatief genomen. Nu in de Boshoek meerdere gezinnen zijn komen wonen met jonge kinderen, wilden de bewoners de speeltuin graag weer in ere herstellen. Met een kernbudget van € 10.000,- gaan ze dit oppakken.

Volgens wethouder Roel Koster is dit een mooi voorbeeld van waar een kernbudget toe kan leiden: “De regeling kernbudgetten biedt een mooie kans om dit idee vanuit de buurt waar te maken. En daar is het voor bedoeld: het stimuleren van initiatieven uit de samenleving.“

De bewoners van de Noabers Boshoek willen met dit plan de leefbaarheid en saamhorigheid tussen

oud en jong ‘nieuw leven’ inblazen. Ook willen ze met dit plan de kinderen samen buiten laten spelen en dit stimuleren. Het streven is om voordat de vorst in de grond komt de speeltoestellen te plaatsen en de speeltuin dan feestelijk te openen.

Voor meer informatie over en aanvraag van een kernbudget, kijk op www.twenterand.nl/kernbudgetten.

Heel Nederland Leest Jan Wolkers

https://www.nederlandleest.nl/wp-content/uploads/2019/03/Jan-Wolkers-Foto-Steye-Raviez-Hollandse-Hoogte-846x588.jpg

Bibliotheken door het hele land staan in november 2019 in het teken van Jan Wolkers en Duurzaamheid.

Tijdens Nederland Leest, de grootste bibliotheekcampagne van Nederland, krijgen leden van de bibliotheek een boek cadeau (ook in grootletter-editie beschikbaar). Dit jaar is dat een bloemlezing met natuurverhalen van Jan Wolkers met de titel Winterbloei. Dit boek kunt u tijdens de maand november gratis ophalen bij de Bibliotheken van Twenterand (Vriezenveen, Vroomshoop, Den Ham en Westerhaar).

Jan Wolkers was naast schrijver tevens een groot natuurmens: de natuur was voor hem een bron van bewondering en inspiratie. Zijn mooiste verhalen (waaronder niet eerder uitgegeven werk), dagboekfragmenten, gedichten, tekeningen en foto’s over de natuur worden door biograaf Onno Blom bij elkaar gebracht en toegelicht in de bundel Winterbloei. Aaf Brandt Corstius schrijft columns bij de teksten van Jan Wolkers en het voorwoord is van Ronald Giphart.

Nelleke Noordervliet op 15 november bij Theater Turf

In het kader van Nederland Leest heeft Theater Turf de schrijfster Nelleke Noordervliet uitgenodigd. Op vrijdag 15 november is ze vanaf 20.00 uur aanwezig in ’t Wapen van Vriezenveen, waar ze vertelt over haar werk. Ze schrijft o.a. veel historische romans, zoals haar laatste boek ‘Altijd roomboter’ dat is geïnspireerd op het leven van haar overgrootmoeder. Haar boeken zijn te leen bij Bibliotheek Vriezenveen.

Diezelfde avond is ook cabaretier Roel Verburg aanwezig die stand-up comedy combineert met muziek. Kortom, een avond vol historie en humor. Kaarten a € 10,- zijn online verkrijgbaar via de website van Theater Turf www.theaterturf.nl of aan de balie van Bibliotheek Vriezenveen.

NEDERLAND LEEST JUNIOR op basisscholen in Twenterand

Bij de Junior editie van Nederland Leest staat dit jaar het boek ‘Borealis’ van Marloes Morshuis centraal. In het verhaal worden kinderen van over de hele wereld ontvoerd en naar een geheime locatie in Alaska gebracht. Daar, in de ijzige kou, worden de ‘uitverkorenen’ opgeleid om een dreigende klimaatramp te overleven, maar zitten zij daar wel op te wachten? Na het lezen van dit spannende verhaal over klimaatverandering zal het gesprek over ‘Duurzaamheid’in de klas makkelijk op gang komen. Dit jaar lezen verschillende groepen 7 en 8 op basisscholen in Twenterand met zijn allen het boek. Met de verschillende werkvormen, op enkele scholen begeleidt door de leesconsulent van de bibliotheek, gaan leerlingen hun mening vormen over ‘duurzaamheid’ en hun rol daarbij.