Archive for: november 2019

Twee Kerstconcerten van Twenterands Vrouwenkoor en Chr. Mannenkoor Vroomshoop

Ongeveer 130 zangeressen van het Groot Twenterands Vrouwenkoor en zo’n 85 mannen van het Christelijk Mannenkoor Vroomshoop gaan op vrijdagavond 13 december in de Hervormde kerk te Den Ham en op zaterdagavond 14 december in de Grote Kerk te Vriezenveen een Kerstconcert geven.

Dit grote 200 stemmen tellende koor, dat soms zes-stemmig zal zingen, heeft onder leiding van dirigent en pianist Gezinus Veldman een concert voorbereid dat klinkt als een klok, en dat nog eens extra glans krijgt door de aanwezigheid van de uit Iran afkomstige tenor en geweldenaar Reza Ranjazmay. Albert Wessels van het Vroomshoopse mannenkoor verleent eveneens zijn medewerking. En ook de negenjarige Lisanne de Graaf zal de beide concerten opluisteren, want een van de stukken die te horen is heet ‘Little drummergirl’!

De beide koren gaan internationaal, want het Spaanse kerstlied ‘El Nacimiento’ staat op het programma, evenals het Franse kerstliedje ‘Pat-a-pan’. Het vrouwenkoor zal samen met de solist ‘Nu zijt wellekome’ vertolken, en in ‘Still a Bach Christmas’ is het bekende Air van Bach te herkennen. Ook het Italiaanse Dormi zal te horen zijn. Uiteraard klinkt aan het eind van de beide concerten het Duitstalige ‘Stille Nacht’.

Beide concerten beginnen om 20.00 uur en de kerkzaal is open vanaf 19.15 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar bij Bruna Vriezenveen en Bibliotheek Vriezenveen, Bruna Vroomshoop en Readshop Den Ham. Per mail via secretariaat@cmkvroomshoop.nl of per telefoon: 0546-642191. De kaarten kosten in de voorverkoop € 10,-, aan de kerkzaal € 12,-. Kinderen t/m 12 jaar € 5,-.

Hoe wil je wonen in Twenterand

Hoe wil je wonen? Hoe ziet jouw nieuwe huis eruit? Hoe groot is het en hoe zou je het indelen? Allemaal vragen waar jongeren zelf antwoorden op kunnen bedenken als ze belangstelling hebben om te wonen in De Sleutel in Vroomshoop. In opdracht van de gemeente Twenterand worden in het voormalig schoolgebouw woningen voor jongeren gerealiseerd. “Een uniek project,” zegt wethouder Wonen Bart-Jan Harmsen. “De aanstaande bewoners bepalen zelf hoe hun nieuwe woonomgeving eruit komt te zien. Dat lijkt mij helemaal geweldig en dat in dat mooie karakteristieke gebouw van De Sleutel, midden in Vroomshoop. De nu gekozen aanpak is voor ons als gemeente nieuw en ben dan ook erg benieuwd naar het resultaat.”

Samen met het stedenbouwkundig bureau SAB gaat de gemeente op zoek naar de wensen op het gebied van wonen en wordt een haalbaar plan voor De Sleutel opgesteld. Dat gebeurt dus nadrukkelijk samen met de jongeren. Het gaat om jongeren tot ongeveer 26 jaar, die zich aan kunnen melden via www.twenterand.nl/desleutel. Daar staan meer informatie, foto’s en een aanmeldformulier. Ook staat er een enquête die ingevuld kan worden.

Plan klaar?

Zodra het plan van de jongeren klaar is wordt dit vertaald in een stedenbouwkundig ontwerp en vervolgens in een Stedenbouwkundig Plan van Eisen (SPvE). Deze moet worden vastgesteld door de gemeenteraad. Dat kost vaak even wat tijd.

Na vaststelling door de gemeenteraad wordt er een ontwikkelaar en/of aannemer gezocht. Deze gaat een architectonisch plan en een bouwplan maken en uitvoeren. Ook dit kost tijd. We hopen dat we in de eerste helft van 2022 de eerste sleutel van De Sleutel aan de bewoners kunnen overhandigen!

Belangstelling?

De eerste avond is donderdagavond 12 december en in drie avonden wordt het plan verder uitgewerkt. De laatste avond zal waarschijnlijk eind maart worden gehouden. Heb je belangstelling voor wonen in De Sleutel ga dan snel naar www.twenterand.nl/desleutel. Wil of kun je niet aan de avonden meedoen, maar heb je toch interesse en wil je ons vertellen hoe je graag wilt wonen? Laat dat dan weten via de enquête.

Schrijfavond Amnesty International

Maandagavond 9 december a.s. is er van half zeven tot half acht weer een schrijfavond van Amnesty International in de Openbare Bibliotheek in Vriezenveen aan de Jonkerlaan 4.

Kom ook meeschrijven! Of kom naar de schrijfavond en laat u informeren.

We schrijven naar regeringsleiders en staatshoofden om strafvermindering, amnestie en of vrijlating. U bent van harte welkom.

Wij zorgen voor informatie en voorbeeldbrieven.

Leeskring voor jong-volwassenen in Bibliotheek Vriezenveen

Lezen is leuk, maar samen lezen is nog leuker! Door in een leesclub met anderen van gedachten te wisselen over boeken gaan de verhalen nog meer leven en krijg je andere inzichten. En door deze ontmoetingen krijg je nieuwe leesvrienden. Kortom: in een leesclub lees je méér en vergroot je je wereld.

Van 25 tot 31 januari 2020 is het de Week van de Leeskring. Dit is een mooie gelegenheid voor het opstarten van een nieuwe leeskring. In Twenterand zijn al een aantal leeskringen actief, maar een leeskring voor jong-volwassenen ontbrak tot nu toe.

En daar willen we verandering in brengen. Daarom starten we in Vriezenveen op maandagavond 27 januari een leeskring voor lezers van 20 jaar en ouder. De eerste deelnemers hebben zich al aangemeld.

De opzet voor deze leeskring is als volgt, maar het kan in overleg worden aangepast:

  • Er worden per jaar vijf tot zeven boeken besproken.
  • Dit gebeurt op maandagavond van 19.30 tot 21.30 uur in de bibliotheek in Vriezenveen.
  • De leeskring worden geleid door een of twee deelnemers, maar natuurlijk valt of staat het succes van de leeskring bij de inbreng van alle lezers.
  • De kosten voor een jaar zijn ca € 25,-.
  • De bibliotheek zorgt voor de boeken, achtergrondinformatie, koffie en thee.

Heb je zin om mee te doen met deze leeskring? Schrijf je in of kom vrijblijvend langs op maandagavond 27 januari vanaf 19.30 uur. Koffie en thee staan klaar!

Wil je meer informatie of je alvast inschrijven? Neem contact op met Hetty Haarhuis, Bibliotheek Twenterand: 0546-562385 of h.haarhuis@bibliotheektwenterand.nl.

Grotere rol muziekverenigingen in Twenterandse samenleving

Op de foto van links naar rechts: wethouder Roel Koster (gemeente Twenterand), Jolanda Bosboom-van der Veen (Stichting Muziekplatform Twenterand), Roelf-Jan Schipper (Stichting Muziekplatform Twenterand)

Muziekverenigingen hebben een belangrijke maatschappelijke rol. Ze zorgen onder meer voor verbinding, ontmoeting en educatie. De gemeente heeft de vier muziekverenigingen in Twenterand uitgedaagd om hun rol te verbreden. De verenigingen gaan hiervoor samenwerkingsverbanden aan met maatschappelijke organisaties. Donderdag 28 november ondertekenden de partijen samen met wethouder Roel Koster een convenant. Dit moment werd feestelijk ingeluid met muziek van een ensemble van muziekvereniging Juliana Den Ham en zingende ouderen met dementie die onder begeleiding staan van Stichting Evenmens.

Wethouder Koster reageert enthousiast: “Het uitgangspunt is om alle inwoners van Twenterand actief deel te laten nemen aan activiteiten op het gebied van kunst en cultuur. Wij zien de muziekverenigingen hierbij als ambassadeurs voor onze nieuwe manier van samenwerken tussen het sociaal en cultureel domein. Ze zijn een belangrijke partner voor ons”.

Vitale verenigingen

Koster vervolgt: “Daarnaast willen wij graag dat de muziekverenigingen zich ontwikkelen tot vitale verenigingen. Daaronder verstaan we verenigingen die hun kwaliteiten niet alleen inzetten voor de eigen leden, maar ook voor de samenleving. Een vitale vereniging beweegt mee met de veranderende samenleving en zoekt samenwerking met andere partijen. Wij willen als gemeente graag samen met de muziekverenigingen verder werken aan deze doorontwikkeling. Participatie speelt daarbij een belangrijke rol. De verenigingen verbinden muziek met maatschappelijke vraagstukken”.

Samenwerking

Bij de feestelijke ondertekening was ook de wethouder sociaal domein, Mark Paters, aanwezig. Ook hij heeft hoge verwachtingen: “Het effect van deze nieuwe samenwerking moet zijn dat de leefbaarheid en individuele ontmoetingen, ontwikkeling en ontplooiing van mensen toeneemt. Samen zorgen we voor actieve deelname aan de maatschappij en het lichamelijk, geestelijk en sociaal gezond zijn van onze inwoners”.

Famke Kok winnaar Junior Dictee Twenterand 2019

Wat was het weer een spannende wedstrijd in een volle raadzaal van het gemeentehuis van Twenterand, waar op 26 november het Junior Dictee Twenterand werd gehouden. De Bibliotheek Twenterand was verheugd dat 36 leerlingen uit de groepen 7 en 8 van achttien basisscholen de strijd met elkaar aangingen voor de eerste prijs en de titel Spellingskampioen Gemeente Twenterand.

Na een aanmoedigingswoordje van wethouder Mark Paters, kon het dictee starten. Het dictee was evenals eerdere jaren samengesteld door Gerrit Lemans, gepensioneerd docent Nederlands en hij las het ook zelf voor. Dit keer was het dictee geschreven rondom allerlei belevenissen op een school.

Toen alle dictees waren nagekeken, onder leiding van een deskundige jury bestaande uit Marijke Spoor, Gerda Dorman en Henk Bos, werd duidelijk dat een barrage tussen twee leerlingen met 10 fout noodzakelijk was. Uiteindelijk kon de wethouder de eerste prijs uitreiken aan Famke Kok van de Joh. Bogermanschool in Vriezenveen. De tweede plaats was voor Luuk Eshuis van de Regenboog in Vriezenveen. De derde plaats was voor Tim de Graaff van de Rehoboth uit Vriezenveen. De winnares won een beker, een pen en een boekenbon.

Famke en Luuk mogen Twenterand begin april 2020 vertegenwoordigen bij de Provinciale Finale van het Junior Dictee.

Vrivo verslaat concurrent Rivo

De vrouwen van Vrivo hadden maandag Rivo 4, één van de concurrenten voor de koppositie, op bezoek. De wedstrijd was op verzoek van de Rijssense vrouwen verplaatst, maar gezien de omvang van het Rijssense team (12 speelsters) kan bij de reden van verplaatsing wel een vraagteken worden gezet. Vrivo moest weer improviseren. Eline Boswinkel is gestopt vanwege haar zwangerschap en Marike Bisschop en Janneke Egbertsen waren ook niet van de partij. Linde Alberts en Laura Dijkema van het 3e vulden het Vrivo-team aan. Jill Berkhof begon op de diagonaalpositie en dat was even wennen. Rivo profiteerde hiervan aan het begin van de wedstrijd en ook van het te statisch verdedigen van de Vriezenveense vrouwen. Weer begon Vrivo te afwachtend aan de wedstrijd en weer ging daardoor de 1e set verloren. Maar zoals vaker dit jaar kwam de diesel langzaam, maar heel goed op gang. Achterin werden nu weinig fouten meer gemaakt en de pass was vaak uitstekend. Aanvallen was weliswaar lastig tegen de lange blokkering, maar gaandeweg werd er steeds gemakkelijker een gaatje gevonden. Vooral Marjolein Meijerink was heerlijk op dreef. Het resultaat was, dat de volgende drie sets werden gewonnen. De 3e set werd zelfs een walk-over. Dat wreekte zich bijna in de 4e set, waarin Rivo zich herpakte en zelfs op 23 – 23 terug kwam. Maar ook die set werd door Vrivo binnen gehaald. Setstanden: 22 – 25, 25 – 20, 25 – 11, 25 – 23.

Vrivo blijft koploper, al kan Set-Up’65 uit Ootmarsum nu wel gelijk komen. Maar met (op papier) nog twee minder zware tegenstanders te gaan moet Vrivo de 1e helft als koploper kunnen afsluiten.

Opbrengst kerstwandeling Lionsclub Twenterand voor Het Noordik

Lionsclub Twenterand gaat dit jaar met de opbrengst van de 27e editie van de kerstwandeling het initiatief ondersteunen dat leeft op de Noordik scholen te Vriezenveen en Vroomshoop. Het betreft op Het Noordik in Vroomshoop expeditie Gambia en op Het Noordik in Vriezenveen expeditie Suriname. Met name de 21e -eeuwse vaardigheden waaronder; onderzoeken, communiceren, sociale omgang, culturele interesse en samenwerken spreekt de Lions Twenterand in het bijzonder aan.

Toekomstige Lions

Mijnt Kruiskamp van Lionsclub Twenterand zegt: “Lionsclub Twenterand wil graag de verbinder zijn die mede zorgdraagt voor de benodigde financiële middelen, maar zo mogelijk ook verbinding kan leggen vanuit het nationale en internationale netwerk van Lions. Meer dan 1,4 miljoen Lions leden zijn actief over de hele wereld en helpen waar armoede en catastrofes heersen, dit doen de Lions onder het motto: ‘We Serve!’ Wij zijn er van overtuiging dat de 21e -eeuwse vaardigheden zullen leiden tot meer verdraagzaamheid en geborgenheid in de mondiale samenleving. Dat de leerlingen die uitgezonden worden aan den lijve zullen ondervinden wat het betekent wanneer mensen betrokkenheid aan elkaar tonen en dienstbaar zijn voor de samenleving. De leerlingen die uitgezonden worden kunnen hun ambassadeursfunctie volledig uitdragen en bij terugkomst presenteren aan alle leerlingen op de betreffende scholen, zo mogelijk aan de gehele regio rondom hun woonplaats. Wat zou het fijn zijn wanneer zij de Lions van de toekomst worden.”

Kerstwandeling Eerder Achterbroek 2019

Datum: donderdag 26 december. Startlocatie: Parkeerplaats, Meiersbos, nabij kruising Eerderveldweg – Junnerdijk in Ommen en parkeerplaats, Jansmanweg, nabij Kruising Ganzenmars – Janmansweg in Den Ham. Tijd: 11.00 uur tot 15.00 uur. Deelname: Vrije gift. Versnapering: Snert, krentenwegge, glühwein, chocolademelk, roggebrood met spek. Medewerking: Harmonie Vroomshoop, Midwinterhoorngroep Twenterand, Natuurmonumenten, Fam. Noeverman, Wijngaard de Tappenmars. Activiteiten: Wandelen en puzzelen.

Help mee om overheden aan te moedigen natuur in te zetten bij het opvangen van klimaatverandering

We lezen erover en ervaren het zelf aan den lijve. Klimaatverandering bedreigt onze veilige en mooie leefomgeving. Het gaat daarbij zowel om toenemende wateroverlast en watertekorten, als om hittestress in steden. De coalitie Natuurlijke Klimaatbuffers (CNK) heeft zes mooie concepten bedacht waarbij ons land op een natuurlijke manier veilig, leefbaar en aantrekkelijk kan blijven. De CNK zoekt ambassadeurs om deze natuurlijke klimaatbuffers te promoten bij gemeenten, waterschappen en provincies. Wil jij zorgen dat we met méér natuur ons land beschermen tegen klimaatverandering? Ambieer jij een invloedrijke plek bij gesprekken over onze toekomst? Meld je dan aan als vrijwilliger om Klimaatbuffer ambassadeur te worden in jouw eigen provincie.

De Nederlandse overheid is druk bezig ons voor te bereiden op de gevolgen van de klimaatverandering. Gemeenten en regionale samenwerkingsverbanden zijn verplicht stresstesten uit te voeren en daarover in gesprek te gaan met belanghebbenden. De komende tijd zullen er veel van dat soort dialogen worden gevoerd met maatschappelijke partijen om na te denken over de risico’s en benodigde maatregelen. De kans is groot dat zij daarbij kiezen voor oplossingen zoals hogere dijken, stuwen, pompen en ingewikkelde technische constructies.

Natuur als oplossing

De coalitie Natuurlijke Klimaatbuffers, een samenwerking tussen bijna alle grote Nederlandse natuurorganisaties, wil naast bovenstaande oplossingen graag de aandacht vestigen op het gebruik van natuurlijk klimaatbuffers als alternatieve oplossing voor de gevolgen van de klimaatverandering. De CNK heeft zes mooie concepten bedacht waarbij ons land op een natuurlijke manier veiliger, leefbaar en aantrekkelijk kan blijven. Waarbij de natuur meewerkt en het watersysteem robuuster wordt. Waarbij investeringen meer zekerheid geven op de lange termijn. Water vasthouden, water als koeler, natuur als CO2 opslag, natuur als buffer, natuur als alternatieve dijk. Dit is echt een aantrekkelijk perspectief.

Ambassadeurs gezocht

De CNK is op zoek naar provinciale ambassadeurs voor de natuurlijk klimaatbuffers. Het gaat om mensen die op vrijwillige basis hun expertise op gebied van water, natuur en lobby willen inzetten voor promotie van natuurlijk klimaatbuffers aan de gesprekstafels waar de klimaatdialogen worden gevoerd. Deze promotie richt zich allereerst op de overheden die besluiten nemen over ons toekomstige watersysteem, zoals gemeenten, waterschappen en provincies. Het gaat vooral om het landelijke gebied, maar ook in de stad hebben we veel aan natuurlijke oplossingen. In januari is er een landelijke bijeenkomst in Utrecht voor de nieuwe ambassadeurs. Wil jij zorgen dat we met méér natuur ons land beschermen tegen klimaatverandering? Ambieer jij een invloedrijke plek bij gesprekken over onze toekomst? Meld je dan aan als vrijwilliger om Klimaatbuffer ambassadeur te worden bij Natuur en Milieu Overijssel via info@natuurenmilieuoverijssel.nl

Tweede Kamerlid Matthijs Sienot brengt werkbezoek: grootschalige lobby voor uitbreiden netcapaciteit Twenterand

Schaarste op het elektriciteitsnetwerk wordt een steeds groter probleem. In Twenterand zijn er op dit moment geen aansluitingen meer mogelijk voor grootschalige projecten voor zonnepanelen op daken bij bedrijven. De duurzaamheidsambitie van Twenterand wordt hierdoor ernstig belemmerd. Ondernemers die een subsidieaanvraag hebben gedaan voor zonnepanelen op hun bedrijfsdak reageren verongelijkt op de beperkingen. Maandag 25 november is D66 Tweede Kamerlid Matthijs Sienot bij twee van deze ondernemers op werkbezoek geweest om zelf te horen waar zij tegenaan lopen. Dit ter voorbereiding op de rondetafelgesprekken over de problemen rond netcapaciteit die donderdag 28 november plaatsvinden in de Tweede Kamer.

Vanuit Twente wordt een flinke lobby in gang gezet richting de provinciale en landelijke politiek voor uitbreiding van de capaciteit op het elektriciteitsnetwerk. Diverse partijen hebben de handen ineengeslagen om dit hoger op de politieke agenda te krijgen. Dat is nodig omdat de energiestations in Twente en ook in het noorden van Nederland in het verleden met minder capaciteit zijn uitgerust dan elders in het land. Wethouder Van Abbema: “Hier is dus een flinke inhaalslag nodig en daar gaan we ons samen met de lokale ondernemers hard voor maken!”

Werkbezoek

Tweede Kamerlid Sienot bracht maandag 25 november een bedrijfsbezoek aan Invia en Abbink Aardappelen. Ook een afgevaardigde van Matel Metaal was hierbij aanwezig. Deze ondernemers hebben net als een aantal andere ondernemers uit Twenterand een aanvraag voor de landelijke subsidieregeling Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE) gedaan maar kregen vervolgens van de netbeheerder te horen dat er geen capaciteit is op het lokale elektriciteitsnetwerk. Dat houdt in dat zij de energie die de zonnepanelen op hun bedrijfsdaken opwekken niet terug kunnen geven aan het net.

Oproep voor ondernemers

Als gemeente hebben we via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) inzicht in de aangevraagde SDE-subsidies voor zonnepanelen in Twenterand. Maar we weten niet welke ondernemers zonder deze subsidie zonnepanelen hebben gerealiseerd of die intentie hebben. Bij deze dus de oproep om bij de gemeente Twenterand aan te geven waar u mee bezig bent en ook of u op de wachtlijst staat van Enexis om energie terug te mogen leveren. Dat kan via ondernemen@twenterand.nl. Zo kunnen we onze oproep om prioriteit te geven aan uitbreiding van de netwerkcapaciteit nog meer kracht bijzetten.