Archive for: december 2019

Speciaal voor senioren organiseren OV-ambassadeurs een inloopspreekuur en een informatiebijeenkomst in de gemeente Twenterand

OV-ambassadeurs beantwoorden tijdens het maandelijkse inloopspreekuur veel gestelde vragen over reizen met bus en trein. Dit zijn ervaren OV-reizigers die vrijwillig leeftijdsgenoten op weg helpen. Met duidelijk informatiemateriaal krijgen senioren uitleg over de OV-chipkaart, tarieven en abonnementen, het plannen van een reis en in- en uitchecken bij diverse vervoerders. Ook geven zij informatie over het deelnemen aan een proefreis. Belangstellenden mogen kosteloos en vrijblijvend binnenlopen.

Wanneer: donderdag 16 januari 2020

Hoe laat: 10.00 – 11.30 uur

Waar: Bibliotheek Vriezenveen, Jonkerlaan 4, Vriezenveen

Informatiebijeenkomst

OV-ambassadeurs geven tijdens deze bijeenkomst informatie over reizen met bus en trein.

OV-ambassadeurs zijn ervaren OV-reizigers die vrijwillig leeftijdsgenoten op weg helpen. Zij vertellen over de OV-chipkaart, tarieven en abonnementen, het plannen van een reis en het in- en uitchecken bij diverse vervoerders. Ook verstrekken zij informatiemateriaal. Deelname is kosteloos.

Wanneer: woensdag 22 januari 2020

Hoe laat: 14.00 en eindigt uiterlijk om 16.00 uur. Vanaf 13.45 uur staat koffie en thee klaar.

Waar: Kulturhus de Klaampe, Beeklaan 1, Westerhaar-Vriezenveen

Meer informatie De Provincies Overijssel, Flevoland en Gelderland vinden het belangrijk dat senioren zo lang mogelijk zelfstandig kunnen reizen. Daarom maken zij het mogelijk dat OV-ambassadeurs gedurende het gehele jaar activiteiten organiseren in diverse gemeenten. Naast informatiebijeenkomsten en proefreizen, organiseren zij ook maandelijkse inloopspreekuren. Kijk op www.ervaarhetov.nl voor meer informatie en een overzicht van alle activiteiten. Voor vragen kunt u bellen met 038-4540130, of een e-mail sturen naar: ov-ambassadeur@ervaarhetov.nl.

Ruim 500 deelnemers lopen mee in zesde Turvenloop

LANGEVEEN / BRUINEHAAR – Het is inmiddels een traditie aan het einde van het jaar, de Turvenloop in Langeveen en Bruinehaar. Dit wandel- en hardloopevenement werd dit jaar voor de zesde keer georganiseerd door Carnavalsvereniging de Turftrappers en Fysiotherapie Langeveen Manderveen. Ruim 500 mensen verschenen aan de start: 161 hardlopers, zo’n 300 wandelaars en 73 kinderen.

Het was ijzig koud, de rijp lag nog op de velden en hier en daar was het glad. Toch vertrokken zo’n 300 mensen voor een wandeling van 5, 10 of 15 kilometer. Zij wandelden door het heide- en bosgebied langs de Duitse grens met Langeveen en Bruinehaar. Onderweg werd genoten van gezelligheid, chocolademelk en erwtensoep. Ook een twintigtal prinsen en adjudanten uit andere kerkdorpen sloot aan, samen met prins Patrick en adjudant Jeroen van de Turftrappers. Zij eindigden met een gezellig samenzijn bij Café-Restaurant Waaijer.

Prijzen

De hardlopers konden kiezen uit twee afstanden, 5 en 10 kilometers. Voor de snelste hardlopers waren er bonnen te winnen, beschikbaar gesteld door verschillende sponsors. De hoofdprijs op de 10 kilometer was een dinerbon van Café-Restaurant Waaijer. Deze prijs ging bij de mannen naar Robert Gerritsen en bij de vrouwen naar Marieke ten Brinke. Zij liepen de tien kilometer in respectievelijk 32.27 en 39.55 minuten. Op de 5 kilometer wonnen Reinier de Boer (16.56) en Marije Dankelman (19.06).

Bedrijvenloop

Naast individuele hardlopers strijdden ook bedrijven en verenigingen om een prijs in de bedrijvenloop. Dit jaar deden er zestien teams mee aan dit onderdeel van de Turvenloop. Team De Haere 3 won op de 10 kilometer en team Berkhof Sport en  Bewegen 1 op de 5 kilometer. Hiernaast werd door Fysiotherapie Langeveen Manderveen het inschrijfgeld van € 50 in munten gewonnen. Zij maakten de ludiekste teamfoto.

Kidsrun

De zesde Turvenloop werd afgesloten met een kidsrun. Aangemoedigd door een groot aantal volwassenen legden eerst de allerkleinsten een afstand van 250 meter af. Daarna volgden de iets oudere kinderen met hun afstand van 500 meter en tenslotte de oudsten op de kilometer. In totaal deden 73 jongens en meisjes enthousiast mee. Het snelst waren Semm Aijtink en Silja Fokke (2-4 jaar), Melle Hams en Lara Kleizen (5-8 jaar) en Luuk Falke en Jasmijn Lamberink (9-12 jaar). Brent Kienhuis en Renske Weultjes wonnen een prijs omdat ze het mooist verkleed waren.

Carnavalsvereniging de Turftrappers en Fysiotherapie Langeveen Manderveen bedanken iedereen hartelijk voor de enthousiaste deelname aan de zesde Turvenloop.

Lichtjes bij oorlogsgraven als opmaat voor het jaar van de vrijheid in Vroomshoop

Op kerstavond werden bij acht oorlogsgraven in Vroomshoop, Geerdijk en Den Ham door leden van het 4 mei comité Vroomshoop acht herdenkingskaarsen geplaatst bij de oorlogsgraven. Dat markeerde tevens het begin van het programma in 2020, het jaar waarin 75 jaar vrijheid wordt herdacht en gevierd.

Op de algemene begraafplaats Dennenhof in Den Ham was dat bij het geallieerde oorlogsgraf van de Vroomshoper Tim Hoogland, die op 20 september 2007 op 20-jarige leeftijd sneuvelde bij een vredesmissie in Afghanistan. Op Dennenhof werd tevens een herdenkingskaars geplaatst bij het oorlogsgraf van Jan Jacob de Groot (41), die samen met 45 andere “Todeskandidaten” op 2 maart 1945 werd gefusilleerd in Varsseveld. Op de RK begraafplaats naast de Willibrordkerk in Geerdijk werd een herdenkingskaars geplaatst bij het oorlogsgraf van Nico Huibers (58), stationschef en verzetsman uit Mariënberg, die met 116 andere als represaille door de Duitse bezetter op 8 maart 1945 werd gefusilleerd op de Woeste Hoeve. De plaatsing van deze herinneringskaars gebeurde door Suzanne Ekkel, die onlangs als nieuw bestuurslid het 4 mei comité Vroomshoop is komen versterken.

Op de oude begraafplaats Vroomshoop bij het Vredesplein werden op kerstavond bij vijf oorlogsgraven herdenkingskaarsen geplaatst. Bij het oorlogsgraf van Gerrit Jan Kerkdijk uit Daarlerveen, die op 26-jarige sneuvelde bij de bevrijding van Vroomshoop op 5 april 1945 gebeurde de plaatsing van de kaars door zijn twee oomzeggers Henk en Gerrit Jan Kerkdijk. Ook werd een herinneringskaars geplaatst bij het oorlogsgraf van Harm Harmannus Nieboer (33), gefusilleerd op 28 september 1944 aan de Tonnendijk in Vroomshoop. Dat gebeurde tevens bij het oorlogsgraf van Jan van der Haar (31), die samen met Jan Jacob de Groot en anderen op 2 maart 1945 in Varsseveld werd gefusilleerd.

Daarnaast werd een herinneringskaars geplaatst bij het oorlogsgraf van Geert Oosterveen (47) uit Beerzerveld, die in een vuurgevecht met de Duitsers de dag na de bevrijding van Vroomshoop aan de Polderweg sneuvelde. Bij het oorlogsgraf van Hermannus Fokkert werd tevens een herinneringskaars geplaatst. Deze Vroomshoper overleed op 40-jarige leeftijd in Magdeburg in Duitsland, waar hij als dwangarbeider tewerk was gesteld.

Jaarprogramma 75 jaar vrijheid

De plaatsing van de herinneringskaarsen was het eerste onderdeel van het programma van het 4 mei comité Vroomshoop in het kader van 75 jaar vrijheid. Op donderdagavond 2 april 2020 vertelt Marijke Talen uit Vroomshoop in Het Punt over haar boek “OverLeven”, waarbij portretten en verhalen van Joodse overlevenden van de Tweede Wereldoorlog centraal staan. Ook houdt Marijke Talen vanaf 28 februari tot en met 14 april 2020 de foto-expositie “overLeven’ in Het Punt.

Op vrijdag 3 april 2020 is de adoptieoverdracht van het V-monument door leerlingen van ’t Groeipunt naar leerlingen van Het Noordik. Dan wordt ook de documentaire “Een ware bevrijding” met de gijzeling van een deel van de Vroomshoopse bevolking 5 april 1945 getoond in de theaterzaal van Het Punt. Ook de film van de lokale theaterproductie in Het Punt uit 2015 over de bevrijding van 5 april 1945 wordt dan vertoond. Op 3 april worden twee herdenkingsteentjes geplaatst bij de woningen, waar tijdens de oorlogsjaren Hermannus Fokkert en Geert Hendrik Mulder werden opgepakt en weggevoerd. Geert Hendrik Mulder (21) kwam om op 15 februari in KZ Neuengamme. In Duitsland. Ook in Den Ham worden vijf van dergelijke steentjes geplaatst en het 4 mei comité Vroomshoop sluit wat dit betreft aan op een initiatief van Ineke Kuiper uit Den Ham.

Op zondagavond 5 april 2020 wordt er in het kerkelijk centrum Het Anker aan de Hoofdstraat 75 jaar na datum in hetzelfde kerkgebouw een bevrijdingsdienst gehouden. De dienst staat onder leiding van ds. J.A. Droogendijk. Het christelijk mannenkoor en de kopergroep van Harmonie Vroomshoop werken daaraan mee.

Er komt tijdens periode 5 april tot en met 5 mei 2020 een memorabele herinneringsroute in Vroomshoop en directe omgeving. De route brengt een dertigtal locaties in beeld, die herinneren aan ingrijpende gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarbij wordt naast een routegids en billboards met begeleidende teksten gebruik gemaakt van een eigentijdse QR-code voor de mobiele telefoons. Leerlingen van de Vroomshoopse basisscholen het Noordik laten daarnaast in gedichten en andere creatieve uitingen in verschillende etalages in Vroomshoop zien wat vrijheid voor hen betekent.

Op vrijdagavond 1 mei 2020 wordt met medewerking van onder meer pianist Gezinus Veldman end e koper5groep van De harmonie vroomshoop in Het Punt een speciale thema-avond over vrede en vrijheid in Het Punt georganiseerd, die geleid wordt door Marga Kool, oud-inwoonster van Vroomshoop.

In Het Punt is op zaterdagavond 25 april 2020 de indrukwekkende theaterproductie Oorlogswinter van het theatergezelschap De Jonge Honden te zien, waarvoor men voor entreekaarten terecht kan bij Het Punt. Op vrijdagavond 1 mei 2020 wordt onder de muzikale leiding van de Vroomshoopse pianist Gezinus Veldman in het Punt een gratis te bezoeken speciale thema-avond over vrede en vrijheid gehouden. De algemene leiding berust bij Marga Kool, oud-bewoonster van Vroomshoop.

Invulling Bevrijdingsdag

Na de herdenking van de gevallenen op maandagavond 4 mei 2020 op het Vredesplein met medewerking van De Harmonie Vroomshoop wordt de dag erna de vrijheid gevierd in en bij Het Punt. De gehele bevolking van Vroomshoop, jong en oud, wordt daarvoor uitgenodigd, te beginnen met een gratis bevrijdingsontbijt, die om 8.30 uur begint.

Er zijn op 5 mei 2020 mooie live optredens met Dance for Freedom en Music for Freedom, waarbij de Harmonie Vroomshoop en enkele bands zich niet onbetuigd zullen laten. Een van de hoogtepunten van Bevrijdingsdag is de komst van de leden van de loopgroep De Zandstuve Vroomshoop met het vredesvuur, dat de nacht ervoor in estafettevorm uit Wageningen is opgehaald. Het vredesvuur wordt door De Zandstuve ook in Den Ham gebracht. Leden van de Atletiekvereniging Twenterand brengen op 5 mei 2020 het vredesvuur in Vriezenveen en Westerhaar-Vriezenveensewijk.

In de Oale Skoele van het Kunstcollectief aan de Julianastraat geven meerdere lokale kunstenaars van 1 tot en met 5 mei hun creatieve visie op vrede een vrijheid.

Het totaalprogramma van het 4 mei comité Vroomshoop heeft de codenaam “Jess” meegekregen. Dat herinnert aan de codenaam, die de Canadese bevrijders van de Manitoba Dragoons gebruikten voor de bevrijding van het Kanaaldorp op 5 april 1945. Op Facebook en op de website www.4meicomite-vroomshoop.nl is de komende tijd het nodige te lezen over het programma Jess.

Mede dankzij de financiële steun van de gemeente Twenterand en de provincie Overijssel en bijdragen van de middenstand en het bedrijfsleven van Vroomshoop kan er in 2020 een aantrekkelijk en gevarieerd programma aan de bevolking worden aangeboden door het 4 mei comité Vroomshoop.

Nieuwjaarsloop Sportlust

Zondagmorgen 5 januari zal weer de traditionele nieuwjaarsloop worden gehouden. Een mooi moment om als lid van Sportlust met elkaar het jaar sportief te openen. Voor deze nieuwjaarsloop is een route van 5,8 km uitgezet die start vanaf het clubhuis, Voor de jeugd is er een parcours van 1,5 kilometer.

Naast de hardlopers zijn ook wandelaars zijn van harte welkom om (een deel) de route af te leggen. Ook zou het mooi zijn om een zo groot mogelijk aantal voetballers te zien op deze dag. 

Vanaf half 10 is het mogelijk je nummer op te halen, het startschot zal worden gegeven om 10:00 uur. Vooraf aanmelden is wenselijk, via lars@larsknol.nl of marcwekamp@gmail.com

Inspiratieavond voor erfeigenaren over kortere, nieuwe voedselketens

MijnErf 2030 en de gemeenten Wierden, Twenterand en Almelo nodigen erfeigenaren uit voor de inspiratieavond ‘Kortere, nieuwe voedselketens’ op maandag 20 januari vanaf 20.00 uur. Centraal staat tijdens deze avond de vraag ‘Hoe creëert u andere kansen op een goed verdienmodel? Letterlijk en figuurlijk?’.

Het programma

Autark inspireert met het concept ‘voedselcoöperatie Autark’ uit Broekland. Bewoners uit Broekland kopen hun voedsel gezamenlijk in bij boeren in de omgeving. Ervaringen worden gedeeld. Martin Verbeek komt vertellen over de kansen die er liggen voor boeren om voor de eigen regio de produceren. Hij vertelt over drie inspirerende projecten. Ook zijn er flitspresentaties door Zuivelboerderij Kaamps, Cateraar Tweetal en Aanstreekelijk. Als laatste volgt een paneldiscussie met alle aanwezigen. De avond wordt geleid door ervencoaches Angela Pigge en Agnes Mentink, samen met de wethouders van de gemeentes Wierden, Twenterand en Almelo.

Aanmelden

Deze avond is op maandag 20 januari 2020 van 20.00 uur tot 21.30 uur in het Zalencentrum Het Anker aan de Wilhelminastraat 28 in Wierden. De zaal is vanaf 19.45 uur open. Aanmelden kan voor 15 januari via aanmelden@erfcoach.nu. MijnErf 2030 De ervencoaches van MijnErf 2030 werken samen met de gemeenten Wierden, Twenterand en Almelo om de erfeigenaar op weg te helpen met een toekomstgericht en individueel plan. Er komt veel op agrarische bedrijven af, waarbij soms lastige en emotionele keuzes gemaakt moeten worden. Erfeigenaren kijken samen met de ervencoaches naar mogelijkheden om zo na te denken over hun toekomst.

Een magische, Nederlandstalige meezingmiddag!

Beeldmateriaal: © Henk van den Bos

Rasentertainer Henk van den Bos verzorgt als zijn synoniem Henk Hollands op donderdag 16 januari in Het Punt een muzikaal programma vol gezelligheid, herkenbaarheid en humor. Nederlandstalige meezingers maken van deze middag een groot feest! En er komt zelfs een unieke zingende vogel voorbij, die (zonder dat Henk Hollands hem aanraakt) kan zingen en dansen. Een geweldige meezingshow speciaal voor de (oudere) Twenterander!

En zoals Henk van den Bos zelf omschrijft: “Elke dag is anders, maar is het niet heerlijk om er even lekker uit te zijn. Samen lachen en genieten, dat is waar ‘Een stralende dag’ over gaat”. Voor iedereen die liedjes van vroeger en nu een warm hart toedraagt. Soms ontroerend, soms ronduit gezellig. Van den Bos sluit af: “Zing maar mee, want het wordt sowieso een stralende dag”.


Henk Hollands | Een stralende dag
Datum: 16 januari 2020
Aanvang: 14:30 uur
Kaarten: € 8,50

Meer informatie:
www.welkombijhetpunt.nl

Den Ham: nachtelijke Kerstsamenzang op de Brink

Op kerstavond kwamen honderden mensen bijeen op en rond de Brink in het centrum van het dorp. Om middernacht klonken vervolgens de klanken van Muziekvereniging Juliana.
Zij begeleidden tien kerstliederen, die door de bezoekers werden gezongen. Van ‘Stille Nacht’ tot ‘Ere zij God’ en van ‘De herdertjes lagen bij nachte’ tot ‘Dit is de dag die God ons schenkt’.
Rond 0.30 uur was de samenzang, een initiatief van Muziekvereniging Juliana en de Interkerkelijke Evangelisatiecommissie in het brinkdorp, afgelopen en keerden de bezoekers huiswaarts.
Een impressie.

* Te zien op televisie via www.wijZijn.tv en via Internet op alle apparaten op: https://youtu.be/rb1zcKgNdYE of via Instagram.

Twenterand steunt ondernemers om zon op daken mogelijk te maken

Wethouder Martha van Abbema heeft met succes de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) opgeroepen om de deadline voor SDE subsidies te verlengen. Drie Twenterandse bedrijven waarvan de subsidie binnenkort verloopt, hadden de RVO verzocht om die deadline op te rekken en Twenterand steunt ze daar actief in. Van Abbema riep via een brief de RVO op om mee te werken: “In Twenterand zijn ondernemers bovengemiddeld gemotiveerd om te verduurzamen. Iedereen roept ook dat eerst alle beschikbare daken vol gelegd worden met zonnepanelen. De teleurstelling van onze ondernemers was dan ook erg groot toen de netbeheerder niet wilde aansluiten. Ik ben daarom buitengewoon verheugd dat de tweede kamer heeft ingestemd met verlenging van de subsidies met een jaar, waardoor verduurzaming van bedrijfspanden weer mogelijk is.”

Reden om uitstel te vragen is dat er te weinig ruimte op het energienetwerk is. Dat is lokaal, regionaal en nationaal een groot probleem en van alle kanten wordt aangedrongen op uitbreiding van het netwerk. Van Abbema zet zich daar ook actief voor in: “Bij de duurzaamheidsopgave hebben we iedereen hard nodig. Als er dan ondernemers met eigen initiatieven komen, dan moet je er wel voor zorgen dat zij daar de ruimte voor krijgen. Die ondernemers zelf kunnen daar natuurlijk niets aan doen. Zij willen heel graag zonnepanelen op hun daken leggen, maar kunnen niet. Wij moeten ze daarbij helpen en dat hebben we gedaan en dat zullen we ook blijven doen.” Ondertussen zijn er nog steeds gesprekken gaande met Enexis, “maar dat mag niet ten koste gaan van de subsidies voor deze ondernemers,” aldus de wethouder Duurzaamheid van de gemeente Twenterand.

Twenterand 2050 energieneutraal

In de afgelopen jaren hebben onze ondernemers subsidie bij de RVO aangevraagd voor ongeveer 17,5 MW te installeren zonnepanelen op bedrijfsdaken. Dit levert een flinke bijdrage aan de doelstelling van de gemeente Twenterand om in 2050 energieneutraal te zijn.

Jan Broenink uit Bruinehaar wint Gouden Mispel

Jan Broenink uit Bruinehaar heeft de Gouden Mispel gewonnen vanwege zijn verdiensten voor het Nederlands Cultuurlandschap. De biologische agrariër werd donderdagmiddag bezocht door wethouder Martha van Abbema die hem graag even in het zonnetje zette met een prachtige bos bloemen: “Mensen als Jan Broenink, vasthoudend en vooruitstrevend, zijn van doorslaggevend belang bij het duurzaam beheer van ons landschap. Dat wordt gewaardeerd met deze prestigieuze prijs en dat is meer dan verdiend.”

De Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC) kende de prijs toe aan Jan Broenink vanwege “zijn pionierswerk; in een harde agrarische werkelijkheid sloeg hij met vooruitziende blik de duurzame weg in.”

Gouden Mispel

De Gouden Mispel wordt uitgereikt aan personen of organisaties die een uitzonderlijke bijdrage hebben geleverd aan de bescherming of ontwikkeling van het Nederlands cultuurlandschap. De onderscheiding De Gouden Mispel is in 2006 door VNC in het leven geroepen en is ontworpen door kunstenaar Frans van Hintum (1952 – 2017). De mispel is als symbool gekozen omdat ze zich alleen spontaan vestigt in eeuwenoude houtwallen, heggen en andere landschapselementen. De mispel staat hiermee symbool voor een gezond (cultuur)landschap. Eerdere winnaars zijn onder meer oud-minister Cees Veerman en SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan.

Meer informatie over de Gouden Mispel is te vinden op https://www.nederlandscultuurlandschap.nl/wat-doet-vnc/stimuleren/gouden-mispel/.

Sportlust strikt Ruud Bruns als nieuwe hoofdtrainer

Sportlust Vroomshoop heeft voor het seizoen 2020/21 Ruud Bruns vastgelegd als nieuwe hoofdtrainer. De 34-jarige trainer uit Borne volgt daarmee Job Lamberink op, die na dit seizoen afscheid neemt bij de Vroomshoopse zondag vierdeklasser en vertrekt naar vv Bruchterveld.

Ruud Bruns is een jonge, ambitieuze trainer die bij Sportlust de kans krijgt om voor het eerst zelfstandig als hoofdtrainer aan de slag te gaan. Ruud maakt momenteel deel uit van de trainingsstaf van competitiegenoot en koploper KOSC uit Ootmarsum. Komend seizoen wordt hij dus eindverantwoordelijk bij het 1e elftal van Sportlust Vroomshoop.

Als voetballer begon Ruud zijn carrière als voetballer in de jeugd van KOSC waar hij al snel werd opgepikt door FC Twente. Op 15 augustus 2004 maakt hij voor FC Twente tegen Ajax zijn debuut in de Eredivisie, waarbij hij het opnam tegen onder andere Zlatan Ibrahimović en Rafael van der Vaart. Na uitstapjes bij Go Ahead Eagles, HHC Hardenberg en DETO Twenterand zette Ruud na nog drie jaar in het 1e elftal van KOSC in 2017 een punt achter zijn carrière als voetballer van een 1e elftal. Momenteel speelt Bruns in het 3e elftal van KOSC, toevallig onder oud-Sportlust trainer Robert Harperink.

Na Roy Bouck, Gerard Kocks en Job Lamberink wordt Ruud Bruns de vierde trainer op rij die de kans krijgt als jonge trainer eindverantwoordelijkheid te dragen bij een 1e elftal. De afgelopen zes seizoenen is gebleken dat de jonge selectie van Sportlust een goede match is met jonge ambitieuze en deskundige trainers die aan het begin staan van een mooie carrière als hoofdtrainer.
De Vroomshoopse club is dan ook zeer tevreden dat het weer een jonge trainer heeft weten te strikken, die goed past bij de talentvolle selectie van Sportlust. Bovendien kijkt de Vroomshoopse zondagclub uit naar de tweede helft van dit seizoen, waarin het onder leiding van Job Lamberink verder wil groeien op de ingezette lijn.