Archive for: januari 2020

Vroomshoopse oorlogsfoto’s dingen landelijk mee

Vijf Vroomshoopse foto’s van verzet en bevrijding behoorden onlangs tot de geselecteerde vijftig meest aansprekende foto’s van de Tweede Wereldoorlog in de provincie Overijssel. Een vakjury van het Historisch Centrum Overijssel selecteerde daar weer de 25 meest aansprekende foto’s. Die dingen nu mee naar de 100 landelijk meest aansprekende foto’s. De uiteindelijke keuze wordt de komende tijd door het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) in Amsterdam bepaald.

Bij de 25 meest aansprekende Overijsselse foto’s bevinden zich 3 foto’s uit Vroomshoop. De foto van de 19 leden van de Vroomshoopse verzetsgroep direct na de bevrijding van het kanaaldorp op 5 april 1945 voor het voormalige hotel Koekkoek is er een van. De foto van de verzetsgroep Salland op het droppingslocatie in Stegeren tijdens de oorlog met daarbij verschillende verzetsmensen uit Vroomshoop en ook uit Den Ham is tevens geselecteerd. De derde geselecteerde foto betreft de opmerkelijke foto van de op 29 juni 1944 achter het Zwolsekanaal van de neergekomen onbemande Amerikaanse bommenwerper B17. Daar kwamen destijds veel Vroomshopers op af en dat is destijds vastgelegd met de camera.

Het 4 mei comité Vroomshoop is content met deze selectie, die mede tot stand kwam doordat de afgelopen week velen op deze foto’s stemden. Tijdens de komende bevrijdings- en bevrijdingsroute door Vroomshoop met 30 markante locaties komen naast vele andere foto’s ook deze nu geselecteerde foto’s in beeld. Die route kan tussen 5 april en 5 mei 2020 worden afgelegd. Daarvoor komen speciale routegidsen en kan er ook gebruik worden gemaakt van de QR code voor de achtergrondinformatie.

Vrivo – Fysio Twenterand krokustoernooi 2020

Het jaarlijks Krokustoernooi van de volleybalvereniging Vrivo komt er weer aan. Vrivo is blij, dat dit toernooi dit jaar opnieuw plaats vindt als Fysio Twenterand Krokustoernooi. Fijn dat Fysio Twenterand Vrivo een warm hart toedraagt en samen met de club dit leuke sportevenement wil neerzetten.

Dit volleybaltoernooi is voor alle kinderen van de groepen 3 t/m 8 van de basisscholen, die het leuk vinden om samen te bewegen en te volleyballen. Je mag natuurlijk ook meedoen, als je het volleybalspel nog niet zo goed kunt! We kijken natuurlijk welk niveau volleybal bij jouw leeftijd past.

Het toernooi is op woensdag 19 februari 2020 van 9:00 tot 13:00 uur in de Stamper, Schout Doddestraat 11a, Vriezenveen.

Je mag voor dit toernooi je eigen team samenstellen en jullie mogen natuurlijk je eigen leuke, grappige, lieve of stoere teamnaam kiezen. Een team bestaat uit minimaal 4 spelers met eventueel nog 2 wisselspelers.

Je kunt je opgeven als jongens-, meisjes- of als gemixt team (een gemixt team bestaat uit minimaal 2 meisjes). Lukt het niet om een volledig team bij elkaar te krijgen? Dit jaar is nieuw dat je je ook als individu of kleiner groepje kunt aanmelden. Bij voldoende individuele opgaves, maken wij dan een team voor je!

Willen jullie de winnaars worden van het Fysio Twenterand krokustoernooi 2020?

Geef jullie team dan nu snel op! Er vallen natuurlijk prijzen te winnen!!

De kosten bedragen € 2,00 per persoon. Opgeven kan tot uiterlijk maandag 10 februari 2020!

Op de website van Vrivo staan in het nieuwsbericht “Fysio Twenterand Krokustoernooi 2020” verschillende links, waarmee je het juiste aanmeldingsformulier kunt downloaden en opsturen naar krokustoernooi@vrivo.nl. De nieuwspagina van Vrivo is http://www.vrivo.nl/nieuws.php

Bedrijven verbinden naam aan de eerste Twentse carnavalsoptocht

LANGEVEEN/BRUINEHAAR – Op zaterdag 15 februari trekt voor de twintigste keer de eerste Twentse carnavalsoptocht door de straten van Langeveen en Bruinehaar. Deze optocht van CV de Turftrappers start om 14.00 uur aan de Hardenbergerweg in Langeveen.

Sponsors

De sponsorcommissie van de Turftrappers is erin geslaagd om twee hoofdsponsors voor de optocht te contracteren: Plegt Carrosserie Groep en Autobedrijf Tijhuis. Eigenaren Guus Plegt en Hubert Tijhuis zetten al jaren hun zakelijke netwerk in om dit evenement mogelijk te maken, maar dit jaar hebben de twee oud-hoogheden ook besloten de hoofdprijs van maar liefst € 1.111,11 ter beschikking te stellen. De Turftrappers keren hiermee de hoogste eerste prijs uit van alle optochten in de gemeente Tubbergen. De totale prijzenpot in Langeveen bedraagt ruim € 4.500.

Deelnemers en bezoekers

Dit is niet helemaal onopgemerkt gebleven, want er zijn al heel wat aanmeldingen binnengekomen van grote wagens, kleine wagens, loopgroepen, paren en eenlingen. “Na het overweldigende succes van vorig jaar, hebben we dit jaar voor het eerst een maximum moeten stellen aan het aantal deelnemers. Dit maximum is al bijna bereikt”, aldus Thijs Oude Steenhof, president van de Turftrappers.

Na afloop van de optocht is er een groot feest in de verwarmde tent. De toegang is gratis. De president van de Turftrappers: “We zijn goed voorbereid op extra grote bezoekersaantallen. De vrijwilligers van de optochtcommissie hebben alles in het werk gesteld om de logistieke operatie op rolletjes te laten verlopen.”

Vroomshoopse Boys lijkt klaar voor herstart competitie

In Hoogeveen werd op dinsdagavond 21 januari door Vroomshoopse Boys geoefend tegen tweedeklasser De Weide. De formatie van hoofdtrainer Jan-Peter Jonkman en trainer Henk Harmens was duidelijk de bovenliggende partij. Voor de rust doelpuntte Jos Hutten namens de gasten en na de rust verdubbelde Jordy Harms de score: 0-2. Dat was tevens de eindstand.

Vroomshoopse Boys had recht op meer maar twee keer werd er vanaf vermeend buitenspel afgefloten en een geheide strafschop werd niet toegekend. Belangrijkste was dat er weer een goede stap is gezet door de Boys. Vormbehoud is aangetoond na de eerdere verdiende uitoverwinningen tijdens de winterstop op vv Hellendoorn en op eersteklasser VKW. Vroomshoopse Boys lijkt klaar voor de herstart van de competitie in de tweede klasse H. aanstaande zaterdag uit in Dalfsen tegen ASC’62.

Gelijke monniken gelijke kappen; daar is toch niets mis mee? aldus GBT

GBT vindt het een gemiste kans dat Handelsonderneming Dekker er voor kiest aan de Achteres in Den Ham te blijven en niet naar een bedrijventerrein wil. “Hiermee beperken ze hun eigen toekomstmogelijkheden, zoals het door hen gewenste puin breken “, aldus fractievoorzitter Marcus Elzinga tijdens het raadsdebat.

Puin breken is een bedrijfsactiviteit die behoort tot één van de zwaarste milieucategorieën. Onder meer vanwege de (latere) gevolgen voor de omgeving, zoals trillingen dat voor woningen heeft, en risico’s voor de volksgezondheid, zoals het inademen van de onzichtbare kwartsstoffen voor werkers en omwonenden. Het is niet voor niets dat puin breken vooral toegestaan wordt op bepaalde bedrijventerreinen en steeds vaker in overdekte hallen. In het buitengebied, waartoe de Achteres (en aangrenzend de Mageler Es) behoort, past puin breken niet, zo heeft de gemeenteraad in 2018 unaniem besloten. Dit na diverse inspraakmogelijkheden voor alle Twenterandse inwoners. Dekker liet bij de definitieve vaststelling van het plan niets van zich horen. De wijze van het breken van puin is sterk aan het veranderen. De overheid en de gezamenlijke erkende sloop- en afvalverwerkers hebben onlangs het zogenoemde ‘Betonakkoord’ gesloten. De gemeente Twenterand en enkele lokale bedrijven sloten een ‘Convenant hergebruik puin’. Doel is het gebroken puin opnieuw te gebruiken als basis voor nieuwe producten, zoals klinkers en beton. Circulair dus. Om dit te realiseren wordt puin extra gefilterd om kwalijke stoffen als asbest, asfalt en teerdeeltjes te verwijderen. Vervolgens wordt dit gebroken puin gewassen, vaak in speciale cabines. Dit alles moet administratief verantwoord worden. Puin breken in het buitengebied, door ook nog eens niet-erkende bedrijven, wordt gezien als oneerlijke concurrentie, waar al die voorwaarden die voor erkende sloop- en afvalverwerkers wél gelden niet van toepassing zijn. Zo kan daar meer puin worden gebroken en is de netto-opbrengst per ton puin bijna het dubbele. Het is daarmee marktverstorend. Zo ziet GBT het ook.

“Wij blijven consequent: puin breken past niet in het buitengebied en hoort op een bedrijventerrein thuis. Dit standpunt hadden wij ook al vóór de gemeenteraadsverkiezingen. Handelsonderneming Dekker heeft geen vergunningen voor puin breken en deze ook nooit gehad. Er wordt dit bedrijf dus niets afgepakt, zoals sommigen beweren, want er is niets om af te pakken. En van een gedoogsituatie is eveneens nooit sprake geweest. Het zogenaamde maatwerk dat CDA, PVV, SGP en VVD nu ineens willen bieden aan Handelsonderneming Dekker is geen maatwerk, maar matswerk. Je hoort deze partijen niet over de andere tientallen afgewezen zienswijzen uit 2018, waarvan enkelen wél gebruik hebben gemaakt van een inspraakrectie. Dan trek je pas één lijn. Maar kennelijk is daar geen politieke winst te behalen”, vertelde Elzinga dinsdagavond.

Tot slot bracht GBT het rapport ‘Grondtransacties in de gemeente Twenterand’ in herinnering. “Het meest schokkende rapport ooit”, volgens de raad. Dit rapport toonde onder meer aan waar uitzonderingen en willekeur toe kunnen leiden. Het ene bedrijf werd tegemoet gekomen, waardoor een ander(en) werd benadeeld of zich benadeeld voelde(n). Met als gevolg een rechtszaak tegen de gemeente. Dit gebeurd nog steeds. Dit is slecht voor de onderlinge verhoudingen tussen ondernemers, tussen de ondernemer(s) en de gemeente en slecht voor de naam van de gemeente Twenterand. Het kost de betrokkenen veel geld en negatieve energie. Kortom: alleen maar verliezers. GBT wil dit voorkomen.

Leeskring voor jong-volwassenen in Bibliotheek Vriezenveen

Lezen is leuk, maar samen lezen is nog leuker! Door in een leesclub met anderen van gedachten te wisselen over boeken gaan de verhalen nog meer leven en krijg je andere inzichten. En door deze ontmoetingen krijg je nieuwe leesvrienden. Kortom: in een leesclub lees je méér en vergroot je je wereld.

Van 25 tot 31 januari 2020 is het de Week van de Leeskring. Dit is een mooie gelegenheid voor het opstarten van een nieuwe leeskring. In Twenterand zijn al een aantal leeskringen actief, maar een leeskring voor jong-volwassenen ontbrak nog.

En daar willen we verandering in brengen. Daarom starten we in Vriezenveen op maandagavond 27 januari een leeskring voor lezers van 20 jaar en ouder. De eerste deelnemers hebben zich al aangemeld.

De opzet voor deze leeskring is als volgt (kan in overleg worden aangepast):

  • Er worden per jaar vijf tot zeven boeken besproken.
  • Dit gebeurt op maandagavond van 19.30 tot 21.30 uur in de bibliotheek in Vriezenveen.
  • De leeskring worden geleid door een of twee deelnemers, maar natuurlijk valt of staat het succes van de leeskring bij de inbreng van alle lezers.
  • De kosten voor een jaar zijn ca € 25,-.
  • De bibliotheek zorgt voor de boeken, achtergrondinformatie, koffie en thee.

Heb je zin om mee te doen met deze leeskring? Schrijf je in of kom vrijblijvend langs op maandagavond 27 januari vanaf 19.30 uur. Koffie en thee staan klaar!

Wil je meer informatie of je alvast inschrijven? Neem contact op met Hetty Haarhuis, Bibliotheek Twenterand: 0546-562385 of h.haarhuis@bibliotheektwenterand.nl.

Ervaar het openbaar vervoer voor senioren proefreis in Westerhaar

Tijdens de proefreis laten OV-ambassadeurs senioren oefenen met het reizen met bus en trein. Op de stations krijgt u duidelijk uitgelegd hoe u kunt in- en uitchecken met uw OV-chipkaart bij verschillende vervoerders en hoe de kaartautomaat werkt. Ook kunt u oefenen met het laden van reissaldo en het ophalen van verschillende producten, zoals een keuzedag en meereiskorting.

Er wordt op eigen kosten gereisd. Neem daarom uw geldige OV-chipkaart mee, of koop tijdens de proefreis uw kaartje. Na aanmelding wordt u geïnformeerd over het exacte tijdstip en opstapplaats.

Aanmelden kan via www.ervaarhetov.nl/proefreis of door te bellen met de OV-ambassadeurs:

038-4540130.

Wanneer: woensdag 5 februari 2020

Waar: Westerhaar

Meer informatie De Provincies Overijssel, Flevoland en Gelderland vinden het belangrijk dat senioren zo lang mogelijk zelfstandig kunnen reizen. Daarom maken zij het mogelijk dat OV-ambassadeurs gedurende het gehele jaar activiteiten organiseren in diverse gemeenten. Naast inloopspreekuren en proefreizen, organiseren zij ook informatiebijeenkomsten. Kijk op www.ervaarhetov.nl voor meer informatie en een overzicht van alle activiteiten. Voor vragen kunt u bellen naar 038-4540130, of een e-mail sturen naar: ov-ambassadeur@ervaarhetov.nl.

OV amb zijn Henk de Klerk en Ad Schellekens

Geen vergunning voor inzameling

 De gemeente Twenterand raadt inwoners aan niet in te gaan op een oproep om gebruikte kleding, schoenen en afgedankt speelgoed aan straat te zetten. Voor de actie is geen vergunning afgegeven. Ook is onbekend welke partij de afzender is.
De oproep wordt gedaan op flyers die in ieder geval in de vogelbuurt in Vriezenveen zijn verspreid. Daarop wordt gevraagd om op woensdag 22 januari afgedankte kleren, schoenen en speelgoed in zakken bij de deur te zetten.

In de gemeente Tubbergen werd vorige week eenzelfde soort flyer verspreid. Ook daar riep de politie op om niet op het verzoek in te gaan.

Feestelijke opening Repair Café Twenterand in Westerhaar

Wat doe je met een broodrooster dat het niet meer doet? Met een fiets waarvan het wiel aanloopt? Kulturhus de Klaampe en de Bibliotheek Twenterand organiseren op vrijdag 31 januari 2020 om 13.00 uur het eerste Repair Café in Twenterand.

In Kulturhus de Klaampe draait het die dag allemaal om repareren. Tussen 13.00 en 16.00 uur staan vrijwillige reparateurs klaar om te helpen bij alle mogelijke reparaties. Ook gereedschap en materialen zijn aanwezig. Mensen die het Repair Café bezoeken, kunnen van thuis kapotte spullen meenemen. Broodroosters, lampjes, föhns, fietsen, speelgoed, … alles wat het niet meer doet, is welkom. De reparateurs in het Repair Café weten bijna altijd raad.

Door repareren te promoten, wil Repair Café Twenterand bijdragen aan het verkleinen van de afvalberg. Dat is hard nodig, vinden Leo Webbink en Ina Vrielink van het Kulturhus de Klaampe en de Bibliotheek. “In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Met het Repair Café willen we daar verandering in brengen.”

Het Repair Café is ook bedoeld om buurtbewoners op een nieuwe manier met elkaar in contact te brengen. En te ontdekken dat er heel veel kennis en praktische vaardigheden in de buurt aanwezig zijn. Leo: “Als je samen met een onbekende buurtgenoot een fiets, een cd-speler of een koffiezetapparaat hebt gerepareerd, bekijk je die persoon toch anders als je hem of haar de volgende keer op straat tegenkomt. Samen repareren kan leiden tot heel leuke contacten in de buurt.” 

Leo wijst erop dat repareren ook geld en kostbare grondstoffen bespaart, kosten beperkt en bijdraagt aan de beperking van de CO2-uitstoot. “Maar bovenal willen we met het Repair Café laten zien dat repareren leuk is en vaak heel makkelijk.”

Stichting Repair Café

Het concept Repair Café is in 2009 ontstaan in Amsterdam en is een initiatief van Martine Postma, destijds journalist en publicist. Zij richtte in 2010 Stichting Repair Café op (zie Repaircafe.nl). Deze stichting biedt ondersteuning aan lokale groepen in de hele wereld die zelf hun eigen Repair Café willen beginnen. De stichting ondersteunt ook het Repair Café Twenterand in Westerhaar.

Repair Café Twenterand is vanaf 31 januari 2020 elke laatste vrijdagmiddag van de maand van 13.00 tot 16.00 uur open. U kunt langskomen met uw kapotte apparaat of van tevoren een afspraak maken voor een reparatie. Een vrijwillige bijdrage voor de werkzaamheden wordt goed besteed aan noodzakelijk gereedschap en dergelijke.

Wie belangstelling heeft of gewoon mee wil doen kan langskomen of zich opgeven bij Leo Webbink (06-25307519) of John Hemmink ( 06-25307519)

Mens Erger Je Niet Toernooi!

Op zaterdag 1 februari wordt er bij ’t Kooykershuus een Mens-Erger-Je-Niet toernooi gespeeld.
Per team strijden er vier spelers tegen elkaar voor de beker 🏆.
De finale wordt gespeeld op een groot speelbord.

Wie wordt de kampioen van Vriezenveen en omstreken?!