Archive for: februari 2020

Evenmens VPTZ zoekt vrijwilligers in Twenterand

Twenterand – Bij voldoende aanmeldingen gaat binnenkort de introductiecursus voor vrijwilligers van de Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ) van start. Deze cursus wordt gegeven door Evenmens VPTZ.

De VPTZ-vrijwilligers bieden zorg en ondersteuning thuis, aan mensen in de laatste levensfase en aan hun naasten. Dit doen zij zowel overdag als ’s nachts. Palliatieve of terminale zorg is vaak erg zwaar voor de mantelzorger. De vrijwilligers van Evenmens kunnen dan ondersteunen, zodat de mantelzorger weer even op adem kan komen, goed kan slapen of aandacht kan besteden aan zaken waar hij/zij door het zorgen niet aan toekomt. De VPTZ-vrijwilligers verrichten geen huishoudelijke of verpleegkundige taken.

Tijdens de introductiecursus VPTZ komen de volgende onderwerpen aan de orde: wat is VPTZ; organisatie van de palliatieve en terminale zorg; grenzen aangeven; communicatie; praktische verzorging; spiritualiteit; verlies; dood en rouw; een goede dood, euthanasie en palliatieve sedatie. Bij afsluiting van de cursus ontvangen de deelnemers een certificaat. 

Heeft u interesse in deze vorm van vrijwilligerswerk en wilt u deelnemen aan de cursus? Bent u die (nacht)vrijwilliger uit de regio Twenterand die we zoeken? Wilt u iets betekenen voor een ander en bereid de cursus te volgen? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze coördinatoren, Ina Versmissen of Janny Broekhuis, tel. 0548 – 638830. Email: iversmissen@evenmens.nl of jbroekhuis@evenmens.nl

Wilt u meer weten over de inzet van VPTZ-vrijwilligers bij u thuis? Neem dan ook contact op via bovenstaande contactgegevens.

Zomercursus voor aanstaande brugklassers

Je kind gaat binnenkort naar de brugklas. Dat is leuk, maar ook spannend. Voor sommige kinderen is die stap extra spannend, omdat ze bijvoorbeeld erg verlegen zijn, moeilijk vriendjes maken, gepest werden op de basisschool of het moeilijk vinden om zichzelf altijd te beheersen. Plezier op school helpt jouw kind om een zelfverzekerde start te maken op de nieuwe school. Vorig jaar was deze cursus een groot succes mede door inzet van stichting Hulphond.

Plezier op school is voor alle groep-8-leerlingen die naar de brugklas gaan. Je kind gaat naar een nieuwe school en dat betekent ook: een nieuwe start. Dit is een goed moment om te leren hoe bijvoorbeeld makkelijker contact te maken of beter voor jezelf op te komen. Zo kan je kind met fris vertrouwen beginnen aan het nieuwe schooljaar.

Praktische informatie

Zelfverzekerd starten op de nieuwe school. Daar gaat je kind samen met andere kinderen aan werken bij Plezier op school. Je kind leert allerlei sociale vaardigheden of frist die op. Tijdens de training leert je kind hoe je nieuwe contacten kan leggen en behouden, hoe je het best kan reageren als iemand vervelend tegen je doet, jezelf beheersen als je boos bent en hoe je voor jezelf op kan komen. De kans op herhaling van pesterijen of van problemen in de omgang met anderen wordt door deze cursus verkleind. De gratis training wordt gegeven voor de aanstaande brugklassers van de gemeente Twenterand in de laatste week van de zomervakantie. De training bestaat uit twee dagen (10 en 11 augustus) van 9.00 tot 16.30 uur. Plezier op school wordt wederom gegeven door Avedan en Impluz. De ouderavond is op 10 augustus, van 19.00-21.00 uur.  

Belangstellenden worden uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Voor meer informatie of aanmelden: Loesloket jeugd en gezin Twenterand

bel (0546) 481450 / (06) 53543 907 of mailABronsvoort@zorgsaamtwenterand.nl 

Aanmelden kan tot 12 juli 2020.

Boek Manon thema titel van de boekenweek!!

Het CPNB heeft het aangrijpende en waargebeurde verhaal Het meisje en de tractor van Manon Ossevoort en uitgegeven door Pepper Books geselecteerd voor de 25 boekentips voor de Boekenweek 2020. Het thema van de Boekenweek is dit jaar Rebellen & dwarsdenkers.

REBELLEN EN DWARSDENKERS
De 85ste Boekenweek staat in het teken van hen die ons voorstellingsvermogen vergroten: de rebellen en dwarsdenkers. Het lezen van boeken zet namelijk aan tot nadenken, zodat lezers begrip ontwikkelen voor anderen en minder vasthouden aan vooroordelen. Van de dromerige dwarsdenker die veilig thuis afreist naar een andere wereld tot de rebel die zijn messcherpe pen als wapen gebruikt tegen de status quo. In de literatuur is er ruimte voor al die geluiden. Het lef van schrijvers om taboes te doorbreken en een steen in de vijver te gooien is van levensbelang voor onze samenleving.

Woensdag 25 maart bij Piep’n in Vriezenveen is Manon Ossevoort – het Trekkermeisje- speciale gast.

Officiële opening van de expositie is op donderdag 2 april

De expositie over Vriezenveen in de oorlogsjaren is samengesteld met materiaal vanuit het Historisch Museum Vriezenveen en informatieve boeken vanuit de bibliotheek Twenterand, aangevuld met werkstukken van basisschoolleerlingen. Deels gemaakt tijdens een bezoek aan het museum en deels speciaal gemaakt voor de viering van 75 jaar vrijheid.

De officiële opening van de expositie is op donderdag 2 april om 11.00 uur. Daarna is iedereen van harte welkom tijdens de openingsuren van de bibliotheek.

Vroomshoopse Boys wint met ruime cijfers van OZC

Enkele weken vrij van competitieverplichtingen betekent het spelen van oefenwedstrijden voor Vroomshoopse Boys. Na Oranje Nassau uit Almelo (3-0 winst) was nu de derdeklasser OZC uit Ommen te gast op de Bosrand. De thuisformatie van hoofdtrainer Jan-Peter Jonkman en trainer Henk Harmens liet er gen enkele twijfel over bestaan wie de sterkte was.

Pas na een 5-0 achterstand wist OZC tegen te scoren in de 55ste minuut. In het restant van dit eenzijdige oefenduel ging Vroomshoopse Boys op jacht naar de dubbele cijfers. Ondanks vele doelrijpe kansen stokte de productie na 90 minuten bij acht treffers: 8-1. Vroomshoopse Boys miste door de verplichtingen van het Beltona-team (3-3 tegen Wilhelminaschool in Hengelo) en andere voorzaken maar liefst 11 spelers uit de A-selectie. Dat werd door 4 spelers uit de B-selectie van de Boys ingevuld. Het kwartet keeper Bart Jans en de spelers Patrick Drenthen, Ruben Smedema en Tim van der Kolk liet zien dat Vroomshoopse Boys 2 niet voor niets medekoploper is in de eerste klasse en deden het goed. De doelpunten voor de Boys werden gemaakt door Jos Hutten (4), Jordy Harms (2) en door Ramon de jong en Tim van der Kolk.

Met de ruime zege toonde Vroomshoopse Boys aan in vorm te zijn en tankte het team weer vertrouwen voor de beslissende fase van de competitie in de tweede klasse H. Op zaterdag 7 maart wordt de tweede periode beslist, waarbij Vroomshoopse Boys koploper is. Er wordt in Almelo tegen PH gespeeld, dat ook nog kansen heeft op het veroveren van een periodetitel.

Schrijfavond Amnesty International

Maandagavond 9 maart a.s. is er van half zeven tot half acht weer een schrijfavond van Amnesty International in de Openbare Bibliotheek in Vriezenveen aan de Jonkerlaan 4.

Kom ook meeschrijven! Of kom naar de schrijfavond en laat u informeren.

We schrijven naar regeringsleiders en staatshoofden om strafvermindering, amnestie en of vrijlating. U bent van harte welkom.

Wij zorgen voor informatie en voorbeeldbrieven.

A.I. Schrijfgroep Vriezenveen

Bodemonderzoek Westerhaar – Vriezenveensewijk

Op het speelterrein naast de locatie Rozenstraat 100 in Westerhaar-Vriezenveensewijk gaat donderdag 27 februari a.s. een verkennend bodemonderzoek naar asbest plaatsvinden. Uit historisch onderzoek blijkt namelijk dat er een kleine kans bestaat dat er asbest in de bodem zit, maar dit is nog niet zeker.

Op basis van informatie bij de gemeente Twenterand heeft het Projectbureau Bodem Asbestsanering (BAS) historisch onderzoek laten uitvoeren. Hieruit blijkt dat in het verleden een boerderij met schuren heeft gestaan op de plek waar nu het speelterrein is. Onbekend is of bij de sloop hiervan asbest in de bodem is gekomen. Daarom wordt nu een verkennend bodemonderzoek gedaan in en rond de speeltuin. Het doel van het bodemonderzoek is uit te sluiten dat op de locatie van de speeltuin asbest aanwezig is. Een gecertificeerd onderzoeksbureau voert het onderzoek naar de aanwezigheid van asbest uit. Op een aantal plaatsen in het speelterrein worden gaten geboord en/of sleuven gegraven. Op die manier kan het onderzoeksbureau bepalen of er (te veel) asbest in de grond zit. De medewerkers die het onderzoek uitvoeren dragen beschermende kleding.

Géén direct gevaar voor de gezondheid

Als er tijdens het onderzoek toch asbest wordt gevonden, dan levert dat geen direct gevaar voor de gezondheid van omwonenden. Dat asbest bevindt zich dan nog onder de oppervlakte waardoor er geen acuut risico voor de gezondheid bestaat. Mocht er asbest aanwezig zijn, dan wordt opdracht gegeven het asbest op te ruimen. 

Omwonenden zijn via een brief geïnformeerd over deze werkzaamheden. Zodra het resultaat van het onderzoek bekend is, ontvangen zij weer een brief.

Vragen? Neem contact op met BAS!

Omwonenden die vragen hebben naar aanleiding van de brief, kunnen contact opnemen met projectleider mw. M. Lensink van Projectbureau Bodem Asbestsanering. Zij is bereikbaar via 0547 – 85 85 85 of bas@hofvantwente.nl.

Informatieavond Mozaïek druk bezocht

Na de grote belangstelling op maandagavond 24 februari voor de appartementen op de MCC locatie in Vroomshoop, werd dinsdagavond 25 februari ook de informatieavond over de inrichting van het Mozaïek in Vriezenveen goed bezocht. Zo’n 40 personen hadden zich aangemeld, maar het dubbele aantal kwam naar het gemeentehuis in Vriezenveen.

Wethouder Roel Koster opende de avond. Het doel van de avond was informeren en inbreng ophalen en discussiëren over de beeldkwaliteit en de inrichting van de toekomstige wijk. De discussie kwam goed op gang. Over de uitstraling van de wijk werd verschillend gedacht en die verschillende meningen kwamen goed op tafel. Waardevol, omdat die informatie van groot belang is voor de verdere uitwerking van het plan. Al met al een avond met positieve reacties, maar ook met kritische opmerkingen en vragen, die nog niet allemaal beantwoord konden worden. Dat had te maken met de fase waarin dit project nu zit. Bij de verdere uitwerking zal meer duidelijk worden. Deze plannen worden uiteraard ook weer voorgelegd aan de omwonenden en andere belangstellenden.

Twenterand rijdt CO² vrij

“Volledig elektrische bedrijfsauto’s is een logische keuze als je zoals wij een duurzame en milieubewuste gemeente wilt zijn.” zegt wethouder Van Abbema. Vandaag kreeg zij de sleutels van de eerste van een serie CO²-vrije bedrijfsauto’s.

Naast de vier Renault Zoë’s die vandaag zijn geleverd, wordt het elektrische wagenpark uitgebreid met de Renault Kangoo Z.E. en VW-eUP!. De elektrische bedrijfsauto’s hebben een opvallende uitstraling. Ontworpen en uitgevoerd door AS Paint uit Vriezenveen.

Fleetwood Mac, The Incredible Story: Een oeuvre om van te smullen!

VROOMSHOOP – Zaterdag 7 maart aanstaande: Het Punt staat volledig in het teken van Fleetwood Mac. Wereldberoemd vanwege de vele intriges, personeelswisselingen en de mystiek rond optredens. Maar vooral dankzij een reeks ijzersterke, tijdloze hits. Een oeuvre om van te smullen, gebracht door The Cosmic Carnival, winnaar van de Grote Prijs van Nederland en al ruim tien jaar één van de meest gevierde live-acts van de Lage Landen. Dit staconcert wil je niet missen!

Populairste popgroep aller tijden
Eind jaren zestig veroverde het Britse Fleetwood Mac, onder aanvoering van Peter Green en Jeremy Spencer, de wereld met een mix van rauwe powerblues en psychedelica. De hitlijsten werden bestormd met nummers als ‘Oh Well’, ‘Black Magic Woman’ en ‘Need Your Love So Bad’. Dramatische wendingen in de persoonlijke levens van de muzikanten zorgden voor tal van bezettingswisselingen, waarna de band in nog geen tien jaar transformeerde tot één van de populairste popgroepen aller tijden.

Indrukwekkend verhaal
Met de Amerikaanse songwriters Stevie Nicks en Lindsey Buckingham aan het roer werd in 1978 het album ‘Rumours’ uitgebracht, symbolisch voor de aanhoudende spanningen binnen de groep en nog steeds één van de best verkochte albums tot op de dag van vandaag. The Cosmic Carnival vertelt het indrukwekkende verhaal van deze bijzondere band van A tot Z. Van de bluesperiode in het London van de jaren zestig tot aan de Amerikaanse hitsuccessen van de jaren zeventig en daarna. Klassiekers als ‘Albatross’, ‘Dreams’ en ‘Go Your Own Way’ passeren allemaal de revue.

Een uniek repertoire met een diversiteit en dynamiek waar de Rotterdamse band, al ruim tien jaar één van de meeste gevierde live-acts van de Lage Landen, geweldig mee uit de voeten kan!