Archive for: juli 2020

Erwin Nyhoff komt naar Den Ham met ‘Corona Cadillac Concerts’

DEN HAM – Wat De Zandstuve in Den Ham en de grootste Nederlandse festivals (lees: Zwarte Cross, Pinkpop en Lowlands) en poppodia gemeen hebben? Erwin Nyhoff! De muzikant pur sang komt op zaterdag 8 augustus voor een exclusief en intiem concert naar Den Ham. Met voorafgaand een driegangenconcertmenu en bijpassende achtergrondmuziek. Voor de street foodliefhebbers is er een foodtruck van ‘Ron & Jerry’s Roadshow’ aanwezig.

Fotograaf: Stefan Kemper

Met een carrière om over naar huis te schrijven, maar ook met een aantal tegenslagen, is Erwin nog steeds een graag geziene gast in de muziekindustrie. Als frontman van ‘The Prodigal Sons’ en jaren later als soloartiest deed hij verschillende podia aan en verzorgde eveneens het voorprogramma van Pearl Jam en Alanis Morissette. Helaas kwam Erwins carrière op losse schroeven te staan, waardoor hij noodgedwongen afwasser en krantenbezorger werd. Erwin bleef echter altijd muziek maken en ging niet bij de pakken neerzitten. Hij tilde zijn grootste passie opnieuw naar een hoger niveau en met zijn deelname aan The Voice of Holland in 2011 gooide hij direct hoge ogen. Hij werd finalist. Het succes herhaalde zich en de afgelopen jaren reisde Erwin opnieuw langs grotere poppodia, festivals en theaters. Of corona roet in het eten gooide? Integendeel. Erwin maakte van de nood een deugd en blies leven in zijn ‘Corona Cadillac Concerts’.

Erwin, je hebt een bewogen carrière achter de rug. Wat heb je van deze reis geleerd? “Dat je blij moet zijn met wat je wel hebt en met de kansen die je krijgt. Een mens is snel geneigd om te focussen op dat wat ‘ie niet heeft…”

En toen stak ineens corona de kop op. Hoe zagen jouw afgelopen maanden eruit? “In het begin was er een soort van bezinning. Ik ben veel gaan wandelen, fietsen en zelfs hardlopen. Klussen rondom het huis en aan de Cadillac, onderhoud aan muziekinstrumenten en -installatie, etc. Op een gegeven moment gaf ik een paar livestreamoptredens waarvoor ik werd uitgenodigd en toen de maatregelen werden versoepeld, gaf ik optredens bij verzorgings- en bejaardentehuizen. Ik vond het erg zielig dat deze mensen zo opgesloten zaten/zitten. Uiteindelijk kreeg ik het idee de ‘Corona Cadillac Concerts’ de wereld in te slingeren met de achterliggende gedachte dat als mensen niet naar concerten toe kunnen en mogen komen, dan breng ik mijn concerten wel naar de mensen toe. Ik werd er snel erg druk mee. Ik cruisete door heel Nederland en onlangs verzorgde ik een optreden in België. Ik rijd er dan naartoe met mijn Cadillac uit 1958, die tevens als decor dient, en parkeer deze voor of achter het huis of een andere favoriete plek. Zo speelde ik de afgelopen maanden op campings, in parken, industrieterreinen, kerken, bij een molen, in weilanden, tuinen, theaters, op een voetbalveld en nu dus ook bij horecazaken.”

Wat horecazaken betreffen, op 8 augustus komen jij en je Cadillac naar Den Ham, wat kunnen we verwachten? “Een solo-akoestisch optreden met een hoog energiegehalte. Nummers van persoonlijke helden als Elvis Presley, The Beatles, The Rolling Stones, Creedence Clearwater Revival en The Eagles. Daarnaast geef ik ook een voorproefje van ‘Legends from Heaven’: een theaterproject dat ik aan het voorbereiden ben en waarbij ik nummers van overleden legendes als John Lennon, Elvis, Jim Morrison, Freddie Mercury, David Bowie, Leonard Cohen, Ramses Shaffy, Herman Brood e.v.a. vertolk.”

Dat klinkt veelbelovend. Is er nog iets wat je kwijt wil? “Dat ik het erg leuk vind deze samenwerking met De Zandstuve aan te gaan, omdat ik geloof in sociaal gedrag. Aardig zijn voor elkaar. Goed eten, een goed glas wijn en de kracht van muziek dragen daar natuurlijk geweldig aan bij. En wist je trouwens dat ik bijna in Den Ham ben geboren? Daarover meer tijdens mijn show ;)!”

Kaarten voor het intieme concert van Erwin Nyhoff zijn verkrijgbaar via www.dezandstuve.nl/zomerprogramma.

De Bosrand in Vroomshoop krijgt nieuw kunstgrasveld

Al 12 jaar ligt de eerste kunstgrasmat uit de geschiedenis van Vroomshoopse Boys en Sportlust Vroomshoop erin op het sportcomplex De Bosrand. Dit kunstgrasveld is inmiddels afgeschreven, versleten en het is de hoogste tijd dat de bovenlaag vervangen wordt. Dankzij de gemeente Twenterand gebeurt dat nu, evenals dit jaar op het sportcomplex Het Midden bij DETO Twenterand in Vriezenveen en volgend jaar op De Rohorst bij vv Den Ham en bij DOS’37 op Het Midden in Vriezenveen.

Zowel Vroomshoopse Boys als Sportlust Vroomshoop zijn er uitermate content mee, evenals DETO Twenterand. Het tot dusver bekende rubbergranulaat uit autobanden maakt plaats voor synthetisch kunstgras. Dat is opgebouwd uit Field Infill kunstvezels uit Frankrijk EPDM-korrels uit Duitsland. Een eigentijds internationaal topproduct derhalve, dat veilig en milieuvriendelijk sporten garandeert.

Bouma Sport & Groen BV uit Tynaarlo tekent voor de uitvoering en medewerkers van dat bedrijf zijn daar momenteel op het sportcomplex de Bosrand in Vroomshoop druk mee bezig. Daarbij is het motto “D’r oet met ’n kroam”. De oude mat wordt er vakkundig uitgehaald om vervolgens plaats te maken voor een door de KNVB goedgekeurde nieuwe kunstgrasmat.

Door deze klus in de vakantieperiode te klaren kan er ingaande het nieuwe voetbalseizoen 2020-2021 op een gloednieuwe ondergrond getraind en gevoetbald worden. Door deze nieuwe bovenlaag op veld 3 bestaat de accommodatie op De Bosrand straks over twee goed geoutilleerde kunstgrasvelden naast de bestaande drie natuurgrasvelden, waarbij het hoofdveld. Ook kan er daarnaast op een natuurgrasveld getraind worden.

Medewerkers van de veldploeg van Vroomshoopse Boys, die wekelijks het onderhoud opDde Bosrand uitvoeren, kwamen een kijkje nemen bij de werkzaamheden op het kunstgrasveld. Ze zagen dat het goed was en dat de Bosrand met de velden straks weer helemaal up to date is.

GBT stelt vragen over onderhoud hertenkampen

Hertenkamp Westerhaar

We hebben vandaag schriftelijke vragen gesteld over het (gebrek aan) beheer en onderhoud van de hertenkampen. Dit naar aanleiding van diverse klachten van inwoners die zich tot ons hebben gewend. Gezien het onlangs vastgestelde beleid, waar wij ook uit citeren, en de foto’s als bewijs, blijkt dat woorden mooi zijn op papier maar dan moet je het ook terugzien in de praktijk en dat is niet zo.

De gemeente Twenterand onderhoudt en beheert twee hertenkampen: in Westerhaar (bij Wollegrasstraat) en Vriezenveen (bij Schout Doddestraat, Janmanspark (Herman Jansenpark volgens redactie)). Inwoners bezoeken deze hertenkampen graag, vaak met kinderen. GBT vindt, zoals de hertenkampen er al sinds maart bij liggen, geen visitekaartje. Wij gaan er vanuit dat u aandacht besteedt aan dit onderwerp, te meer dat tot nu toe nog niet is gebeurd en omdat de hertenkampen trouwe en vaste bezoekers kent.

Hertenkamp Vriezenveen

Vroomshoopse Boys treft aantrekkelijke bekertegenstanders

De KNVB heeft de tegenstanders voor Vroomshoopse Boys in de voorronde van de competitie om de districtsbeker Oost bekend gemaakt. Ga d’r maar aan staan: Achilles’12 uit Hengelo, vv Heino en WHC uit Wezep vormen samen met de Boys groep 1. In de door het coronavirus vroegtijdig beëindigde voetbalcompetitie 2019-2020 draaiden deze vier teams prima mee in hun klassen. vv Heino bezette in de eerste klasse E. zondag de zesde plaats. WHC deed het nog beter in de eerste klasse D van het zaterdagvoetbal met een vierde plaats. Achilles’12 eindigde als de nummer 3 van de tweede klasse J. van het zondagvoetbal. Vroomshoopse Boys kon ook al terugzien op een prima seizoen in de tweede klasse H. van het zaterdagvoetbal met een gedeelde tweede plaats en een periodetitel.

hoofdtrainer Jan-Peter Jonkman 

Het team van hoofdtrainer Jan-Peter Jonkman en trainer Henk Harmens weet inmiddels dat er op de zaterdagen 29 augustus, 5 september en 12 september aanstaande tegen de aantrekkelijke tegenstanders Achilles’12, vv Heino en WHC wordt gespeeld. De KNVB maakt nog bekend hoe het wedstrijdschema wordt. De bovenste twee van deze voorronde plaatsen zich voor de vervolgronde met knock-out wedstrijden. De Boys toonde zich in het seizoen 2018-1019 een echte “cupfighter”, toen zelfs het landelijke KNVB-bekertoernooi bereikt werd en meerdere hoofdklassers werden uitgeschakeld.

trainer
Henk Harmens
Fotograaf: Erwin Heuver.

De A-selectie van Vroomshoopse Boys hervat op zaterdag 8 augustus 2020 na de zomervakantie de voorbereiding op de Bosrand. Er zijn naast de drie bekerduels ook een viertal oefenwedstrijden gepland. Allereerst wordt er op zaterdag 22 augustus uit om 15.00 uur tegen derdeklasser zaterdag ON Almelo geoefend. Vervolgens wacht op De Bosrand in Vroomshoop op dinsdagavond 25 augustus om 20.00 uur derdeklasser zaterdag vv Avereest, dat wordt getraind door de Vromshopere Stef Lamberink. Op donderdagavond 3 september wordt om 20.15 in Raalte aangetreden tegen eersteklasser zondag Rohda. Op dinsdagavond 8 september is om 20.15 uur op Het Midden in Vriezenveen eersteklasser zaterdag DOS’37 de tegenstander.

Op zaterdag 19 september is voor Vroomshoopse Boys het openingsduel gepland van de competitie 2020-2021 van de tweede klasse H. van het district Oost van het zaterdagvoetbal. Het speelschema wordt op een nader moment bekend gemaakt door de KNVB.

Leeskring voor jong-volwassenen in Bibliotheek Twenterand

Lezen is leuk, maar samen lezen is nog leuker! Door in een leesclub met anderen van gedachten te wisselen over boeken gaan de verhalen nog meer leven en krijg je andere inzichten. En door deze ontmoetingen krijg je nieuwe leesvrienden.

Kortom: in een leesclub lees je méér en vergroot je je wereld.

lezen

De opzet voor deze leeskring voor jongeren van 20 jaar en ouder is als volgt (kan in overleg worden aangepast):

· Er worden per jaar vijf tot zeven boeken besproken.

· De leeskring worden geleid door een of twee deelnemers, maar natuurlijk valt of staat het succes van de leeskring bij de inbreng van alle lezers.

· De bibliotheek zorgt voor de boeken, achtergrondinformatie, koffie en thee.

· Tijd en avond is nog niet bekend. Dit kan in overleg besproken worden.

Heb je belangstelling en wil je meer informatie neem dan contact op met Hetty Haarhuis, Bibliotheek Twenterand: 0546-562385 of h.haarhuis@bibliotheektwenterand.nl.

Inwoners Twenterand geven hun mening over duurzame energie

Duurzaamheid is belangrijk. Wek energie zoveel mogelijk op via zonnepanelen op daken. Leg geen zonnevelden aan op goede (landbouw)grond. Enkele windmolens zijn mogelijk acceptabel als ze ver van de bebouwde kern, bij elkaar op 1 plek en aansluitend bij windprojecten van buurgemeenten en langs rijkswegen worden geplaatst. En ze mogen geen geluidsoverlast veroorzaken. Bij het realiseren van duurzame initiatieven moet de gemeente de samenwerking zoeken met inwoners en ondernemers. Dit zijn enkele belangrijke conclusies uit de peiling over duurzame opwekking van energie in Twenterand, die door 634 inwoners en ondernemers is ingevuld. “Een mooi aantal en belangrijker nog: we krijgen een goed gevoel bij de richting waarin we met elkaar de duurzame opwekking van energie in Twenterand moeten gaan uitvoeren,” aldus wethouder Martha van Abbema.

De uitkomsten van de peiling, het raadsbesluit en de Motie Volgordelijke maatregelen hebben geleid tot een voorstel van het college van burgemeester en wethouders om een bijdrage van 82 Gigawatt Uur aan de Concept RES Twente te leveren. Tot 2030 moet dat behaald worden met zonnepanelen op daken (en parkeerterreinen), 25 ha zonneveld (nu al gerealiseerd) en vier windmolens.

In de Concept RES Twente staat welke mogelijkheden gemeenten in Twente hebben om bij te dragen aan het Klimaatakkoord om in 2050 energieneutraal te zijn. Naast de duurzame opwekking van energie staan er ook kansen in om gebouwen en woningen in Twente aardgasvrij en duurzaam te verwarmen.

Zon en wind

De peiling en de motie geven de volgende uitgangspunten mee voor de opwekking van windenergie in Twenterand: geclusterd, aansluitend bij windprojecten van buurgemeenten en langs rijkswegen. Dat leidt tot een zoekgebied voor grootschalige windenergie in Vriezenveen Zuid Oost. Van Abbema daarover: “Een zoekgebied houdt in dat we de mogelijkheden in dat gebied gaan verkennen in nauw overleg met bewoners en ondernemers. En met die ambitieuze ondernemers zetten we ook maximaal in op zonnepanelen op bedrijfsdaken.” In het verlengde daarvan zal de gemeente geen ruimte geven aan nieuwe zonnevelden, tenzij er een onderbouwd initiatief komt van een dorpscoöperatie.

Gemeenteraad

Op 1 of 2 september zal de gemeenteraad debatteren over het voorstel van het college en de keuzes die daarin gemaakt worden. Uiteindelijk moet het leiden tot een gedragen aanpak voor de duurzame opwekking van energie in Twenterand.

Informatie over de RES is te vinden op www.twenterand.nl/res.

Oproep n.a.v. gang van zaken proces schaderegeling aanwonenden Kanaal Almelo-De Haandrik

Geachte leden van de Provinciale Staten van Overijssel,
Woensdag 1 juli was voor de aanwonenden van het kanaal Almelo-De Haandrik met schade aan
woningen en ander opstal, een dag die duidelijkheid moest bieden. Duidelijkheid over een uniek complex
maatschappelijk probleem dat zich uit in materiële en immateriële schade en hoe deze verder
afgewikkeld gaat worden. Maar bovenal: wanneer aan de slag gegaan wordt met herstel, want het heeft
al met al lang genoeg geduurd.
Ondanks dat de partijen beloofden er geen partijpolitiek van te maken, omdat deze kwestie zich
daarvoor niet leende want “… dit gaat partijpolitieke belangen te boven”, bent u daar niet in geslaagd.
Het werd een bizar debat, waarbij gesold werd met onze inwoners, JULLIE inwoners. Om te schamen!
Het is voor ons als volksvertegenwoordigers, net als voor de aanwonenden, niet te verkroppen en
onvoorstelbaar dat u niet over uw schaduw heen heeft weten te stappen. Coalitie of oppositie tellen niet
in dit soort unieke kwesties: het gaat om het belang van leefbaarheid van inwoners in het gebied met
bovendien negatieve effecten op de volksgezondheid van onze en jullie inwoners. Die niet zitten te
wachten op streberige statenleden die punten willen scoren voor hun partij of voor zichzelf. En daarmee
vervolgens ook nog koketteren in de media dat ze het zo goed hebben gedaan in belang van de
inwoners en een verbindende rol hebben gespeeld …
Inwoners willen een provinciale staten zien, bestuur zien, die er voor hen is als de nood echt daar is.
Partijpolitiek bedrijft u maar over andere onderwerpen die zich wél daartoe lenen en niet bij unieke
complexe maatschappelijke noodsituaties als deze. We geven het u nog maar even mee voor een
volgende staten-vergadering over dit onderwerp.
De schaderegeling is in ieder geval beter dan voorgesteld door Gedeputeerde Staten, maar het is nog
steeds niet compleet. U weet heel goed waar het nog aan schort. De Stichting Kant Nog Wal heeft dit
helder verwoord in hun laatste brief die wij en u hebben ontvangen d.d. 16 juli 2020.
Gebrekkige communicatie provincie
Een recent voorbeeld waar het aan schort is de communicatie. Tijdens de bewonersavond van 16 juli
jongstleden bleek dat de communicatie richting aanwonenden vaag en niet eenduidig is. Door de
provincie was beloofd dat vóór 24 juli 2020 iedereen te horen krijgt waar men aan toe is. Maar dat is niet
zo, want er zijn reeds enkele aanwonenden gebeld die juist te horen hebben gekregen dat het voor hen
nog niet duidelijk is en veel later pas meer bekend wordt. Hoezo voor iedereen duidelijkheid?! Ook van
deze belofte komt nu al niets terecht.
Oproep gemeenteraad Twenterand
Dat u onder de indruk was van de bezoeken aan schadepanden en zich enorm (emotioneel) betrokken
voelde, kunt u echt laten zien door NU actie te ondernemen. Niet wachten tot de volgende statenvergadering. U heeft wat goed te maken, dat bent u de aanwonenden schuldig.
Daarom verzoeken wij u het volgende:

 1. De Stichting Kant Nog Wal, dus geen klankbordgroep, in dusdanige positie te brengen door hen
  met onmiddellijke ingang als volwaardig gesprekspartner aan te merken. Zij vertegenwoordigen
  immers een heel groot deel van de aanwonenden en hebben kennis van zaken;
 2. Het wordt toegestaan dat aanwonenden gebruik kunnen maken van onafhankelijke expertise als
  het gaat om vaststellen van de schade. Immers de aanwonenden zelf zijn geen schade experts.
  De provincie vergoedt dit, vanuit een separate pot die niet ten koste gaat van het totaal uit te
  keren schadebedrag;
 3. Vanaf 1 augustus doch uiterlijk 1 september aanvangen met herstel van zwaar beschadigde
  panden. Europese aanbesteding is niet nodig als dit per ‘geval’ lokaal aangepakt kan worden.
  Lokale en regionale aannemers genoeg die er graag mee aan de slag willen;
 4. Zolang er geen goede regeling is getroffen wordt er niet gewerkt aan het kanaal, zoals plaatsen
  van nieuwe damwanden. De gemeente Twenterand zal indien mogelijk vergunningaanvragen
  voor deze werkzaamheden weigeren en
 5. De afspraken telkens eenzijdig wijzigen mag dan consistent zijn, echter is dit niet de consistentie
  die passend is voor een bestuursorgaan en dus hou u aan de gemaakte afspraken ….
  En dan nog dit
  U, en met name Gedeputeerde Staten, stelde dat er sprake is van precedentwerking en dat u daarom tot
  het besluit bent gekomen zoals deze er nu ligt sinds 1 juli jl. Precedentwerking is inderdaad een gevaar
  die op de loer ligt. Daar worden wij als gemeenteraad bij bepaalde onderwerpen regelmatig door ons
  college terecht op gewezen.
  Echter, in deze kwestie is er geen enkele sprake van precedentwerking, omdat er geen vergelijkbare
  situatie is in Overijssel. Zoals eerder in deze brief aangegeven is hier sprake van een uniek complex
  maatschappelijk probleem, dat door de bril van het uniek zijn en het zijn van een noodsituatie
  beschouwd dient te worden. Omdat het een unieke kwestie is, kunt u die ook op een unieke wijze
  oplossen,… door als statenleden / statenpartijen met elkaar op te trekken om het beste voor de
  aanwonenden te bereiken. Wij verzekeren u: dit straalt op u allen af!
  Tot slot roepen wij u nogmaals op: kom op voor JULLIE inwoners en laat hen niet in de steek. Maak een
  einde aan deze, voor sommigen, uitzichtloze situatie. Scheep ze niet af, neem uw verantwoordelijkheid,
  toon uw betrokkenheid en empathie: kom daarom NU in actie. Zodat er zeer binnenkort minimaal aan de
  slag gegaan kan worden met herstel van de zwaarst beschadigde panden.
  Graag gaan wij met u als fractievoorzitters van de gemeenteraad van Twenterand in gesprek over deze
  open brief en oproep, opdat we samen als volksvertegenwoordigers komen tot oplossingen.
  Wij rekenen op u!
  Hoogachtend,
  Namens de gemeenteraad van Twenterand
  (vice) Fractievoorzitters:
  R. Pape, J. Kuilder, G. Smelt, E. Veltmeijer, E. Kobes en S. Reusken.
  Namens de fracties

I.a.a. Stichting Kant Nog Wal – Colleges en gemeenteraden van de gemeenten Hellendoorn, Hardenberg
en Ommen – Dorpsraad Vroomshoop/Geerdijk

Kernbudgetten zijn er voor een betere leefomgeving in Twenterand

De Regeling Kernbudgetten is precies een jaar geleden door het college van burgemeester en wethouders in het leven geroepen om de onderlinge binding in Twenterand te stimuleren en de leefomgeving in de kernen te verbeteren. Het college heeft de regeling geëvalueerd en is tot de conclusie gekomen dat er mooie initiatieven van de grond zijn gekomen, maar dat de regeling ook aangescherpt moet worden. Wethouder Koster: “De kernbudgetten zijn een afspraak uit ons coalitieakkoord en hebben in het eerste jaar absoluut hun waarde getoond. Om nog beter de doelstelling te kunnen realiseren, voegen we nog enkele criteria aan de regeling toe.”

Op 2 juli 2019 is de Regeling Kernbudgetten Twenterand 2019 – 2020 vastgesteld door het college van

burgemeester en wethouders. Kernbudgetten hebben als doel het stimuleren van initiatieven om de leefbaarheid in de kernen van Twenterand te vergroten. Voor de periode tot en met 31 december 2020 was er voor het jaar 2019 en voor het jaar 2020 een bedrag van € 100.000,- per jaar beschikbaar.

Open regeling

De regeling is nu exact één jaar oud. De evaluatie laat zien dat het een zeer open regeling is. Dat betekent dat veel initiatieven in aanmerking komen voor de regeling. Dat werkt stimulerend voor het aantal aanvragen. Ook levert dat initiatieven op, die wat het college betreft niet helemaal in de geest van de regeling passen en die door het college zijn afgewezen.

In de periode tot 1 juli 2020 zijn er in totaal 22 aanvragen voor kernbudgetten binnengekomen, waarvan er zes zijn gehonoreerd (voor een bedrag van in totaal € 62.630,-), drie afgewezen en twaalf aanvragen zijn nog in behandeling. Het aantal aanvragen is goed verspreid over de dorpen in de gemeente, alleen het aantal aanvragen vanuit Den Ham lijkt wat achter te blijven (1). De inhoud van de aanvragen varieert van evenementen zoals een ontmoetingsruimte in De Pollen tot en met heel kleinschalige initiatieven zoals een mobiele uitkijkhut en van éénmalige evenementen tot blijvende initiatieven.

Aanscherpen regeling

Door de regeling op enkele onderdelen aan te scherpen met aanvullende criteria en een lijst van initiatieven die niet in aanmerking komen, dragen deze budgetten beter bij aan de doelstelling van de regeling. Ook is vooraf voor initiatiefnemers duidelijker wat wel en wat niet voor een financiële bijdrage in aanmerking komt.

Aan de gemeenteraad zal worden voorgesteld structureel een bedrag voor de kernbudgetten in de begroting op te nemen. Als dat gebeurt, treedt de aangepaste regeling op 1 januari 2021 in werking.

Kernteams Twenterand van toegevoegde waarde

In 2017 zijn vanuit een pilot kernteams gestart in Twenterand. Daarbij komen gemeentelijke consulenten en diverse partners uit het sociaal domein wekelijks bij elkaar om samen te zoeken naar de beste oplossing voor inwoners met een hulpvraag. Er wordt vooral gekeken hoe de zorg en ondersteuning dichtbij de inwoner kan worden georganiseerd. De pilot is dusdanig succesvol dat deze aanpak een vast onderdeel wordt van de werkwijze. Uit de evaluatie blijkt dat mede dankzij de inzet van de kernteams meer gebruik wordt gemaakt van het voorliggend veld. Dat is zorg waar inwoners zonder indicatie naartoe kunnen.

Sociaal domein wethouder Mark Paters is blij met succesvolle werkwijze van de kernteams: “Op deze manier proberen we zwaardere hulp te voorkomen door problemen in een vroeg stadium snel, licht en dicht bij huis samen met de inwoner op te oplossen. Van alle opgeloste hulpvragen in de kernteams zien we dat zo’n 45% in combinatie met het voorliggend veld wordt opgelost.”

Verschil kernteam – wijkteam

Twenterand werkt nu een aantal jaren met twee kernteams. Er is een kernteam voor Westerhaar en Vriezenveen en een kernteam voor Vroomshoop en Den Ham. Een kernteam is niet hetzelfde als een wijkteam waar veel andere gemeenten mee werken. Bij wijkteams gaat de hulpverlener doorgaans met inwoners zelf om tafel om mee te werken aan een oplossing voor de hulpvraag. Het kernteam daarentegen is een overlegstructuur waar gemeentelijke consulenten en professionals uit het voorliggend veld samen beoordelen in hoeverre hulpvragen van inwoners te beantwoorden zijn in (combinatie met) het voorliggend veld. Inwoners worden hier vanzelfsprekend nauw bij betrokken maar zitten tijdens een kernteam overleg niet zelf aan tafel.

Vervolg

Wethouder Paters: “We zijn erg tevreden met het functioneren van de kernteams. We gaan deze nu vast opnemen in onze werkwijze binnen het sociaal domein. Ook gaan we nog nadrukkelijker kijken of we onze inwoners nog meer kunnen helpen in het voorliggend veld, dicht bij huis en laagdrempelig omdat we zien dat dat is wat hen het beste helpt. Daarbij kijken we niet alleen naar de eerste fase van een hulpvraag maar ook naar hoe het daarna met de inwoners gaat en eventuele nazorg”.

Lerende overheid

De gemeente Twenterand werkt op verschillende terreinen hard aan de aanbevelingen die de VNG-visitatiecommissie eind vorig jaar heeft gedaan. Door het houden van interviews met de deelnemers van de kernteams en data-analyse wordt in de evaluatie meer duidelijk over waarom het voorliggend veld bij bepaalde hulpvragen succesvol is. Ook blijkt eruit hoe het voorliggend veld vaker een oplossing kan bieden voor hulpvragen waar nu nog zwaardere zorg voor wordt ingezet. Sinds dit jaar monitoren de kernteams structureel op meer zaken waardoor de gemeente en haar partners nog uitgebreider kunnen onderzoeken wat wel en niet werkt in het belang van onze inwoners.

Twenterand pakt veel aan ondanks beperkte middelen

Twenterand is een van de gemeenten waar de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG)

onderzoek doet naar hoe gemeenten omgaan met de uitvoering van nieuwe taken vanuit de Rijksoverheid. Het gaat dan vooral om taken binnen het sociaal domein en op het gebied van de nieuwe omgevingswet en de uitwerking van het klimaatakkoord. De VNG wil hiermee inzichtelijk maken hoe de zaken in de praktijk gaan bij gemeenten en waar ze tegenaan lopen. Het onderzoek in Twenterand is inmiddels afgerond en de resultaten zijn verwerkt in een rapport.

Sociaal domein wethouder Mark Paters geeft aan dat hij zich in essentie goed kan vinden in het rapport: “Het rapport onderstreept opnieuw de noodzaak dat het Rijk moet zorgen voor voldoende ondersteuning en goede randvoorwaarden bij de overheveling van nieuwe taken naar ons. En dat geldt denk ik ook voor andere gemeenten.” Zeker ook voor de grotere opgaven waar we voor staan binnen het sociaal domein maar ook de nieuwe omgevingswet. We staan bovendien voor een aantal grote veranderingen op het gebied van klimaat, platteland en energie. De afgelopen periode hebben we samen met diverse andere gemeenten hier meermaals aandacht voor gevraagd.” Wethouder Roel Koster met onder meer openbare ruimte en financiën in portefeuille, vult zijn collega aan: “Vanwege de beperkte middelen moeten we moeilijke keuzes maken die direct raken aan de leefbaarheid van onze kernen. Ook in het VNG rapport is de spanning die dit oplevert goed voelbaar. Wij willen onze gemeente juist aantrekkelijk houden, zodat mensen hier blijven en komen wonen en werken. Wij gaan het rapport dan ook zeker betrekken bij onze gezamenlijke inspanningen voor meer geld vanuit het Rijk.”

Dilemma’s

Het VNG rapport over Twenterand gaat in op de uitdagingen c.q. dilemma’s die een gemeente van deze omvang en omstandigheden tegenkomt bij uitvoering van de grotere opgaven binnen het sociaal domein. Het gaat dan om zaken van:

• landelijke aard (bijvoorbeeld regelgeving: welke beleidsruimte is er? Hoe zit het met de tijdigheid en volledigheid? Maar ook: krijgen de gemeenten genoeg geld uit het Rijk om deze nieuwe taken goed uit te voeren?);

• regionale aard (bijvoorbeeld samenwerking tussen gemeenten en eenheid van overheidsbeleid, ook provinciaal) en

• lokale aard (bijvoorbeeld de financiële positie van Twenterand en de beperkte ambtelijke bezetting, zoals door de VNG is opgetekend).

Conclusies

De beperkingen waar Twenterand tegenaan loopt worden breed besproken en het rapport beschrijft hoe de financiële situatie ervoor zorgt dat lastige afwegingen moeten worden gemaakt. Wethouders Paters en Koster zijn blij met het bemoedigende beeld dat de VNG desondanks ook schetst in deze context: “Tegelijkertijd komt het beeld naar voren van een gemeente die, ondanks dat zij voor een aantal grote opgaven staat, met inzet en enthousiasme aan de slag is. De gemeente is druk bezig met hoe zij met haar beperkte capaciteit zo goed mogelijk de dienstverlening richting haar inwoners in stand kan houden. Daar waar ruimte is om lokaal maatwerk te leveren, wordt deze ruimte opgezocht en benut”, zo staat te lezen in het rapport.

Onderzoek

Voor het onderzoek heeft de VNG gebruik gemaakt van bestaande gegevens. Ook hebben er interviews plaatsvonden met leden van de gemeenteraad, het college van B&W, regionale uitvoeringsdiensten en de ambtelijke organisatie. Twenterand is de eerste gemeente die bezocht werd. Vanwege eerdere deelname van Twenterand aan een onderzoek naar de financiële beheersbaarheid van het sociaal domein was dit een eenvoudige doorstart. De uitkomsten worden meegenomen in een eindrapport dat eind dit jaar moet verschijnen. Om een compleet beeld te krijgen, wordt de komende tijd soortgelijk onderzoek gedaan bij meer gemeenten.

Het volledige VNG rapport staat op www.twenterand.nl