Archive for: september 2020

OV-ambassadeurs geven advies op maat

Reizen met het openbaar vervoer is niet voor iedereen vanzelfsprekend.

Provincies Gelderland, Flevoland en Overijssel vinden het belangrijk dat iedereen met het openbaar vervoer veilig en gemakkelijk kan reizen. Daarom geven OV-ambassadeurs, vrijwilligers en zelf ook op leeftijd, uitleg over reizen met trein en bus. Bent u 55+ en heeft u vragen over reizen met het OV? Kom naar het inloopspreekuur of maak gebruik van het telefonisch spreekuur!

Wilt u weten hoe u een OV-chipkaart aanvraagt of hoe de 40% korting voor samen reizen werkt? Wilt u meer weten over de Corona maatregelen in het OV of juist informatie over een passend abonnement als u vaker wilt reizen? Bezoek dan het inloopspreekuur.

Wanneer: donderdag 15 oktober 2020

Waar: Bibliotheek, Jonkerlaan 4, Vriezenveen

Hoe laat: 10.00-11.30 uur

U kunt ook contact opnemen met een OV-ambassadeur tijdens het telefonisch spreekuur, van dinsdag tot en met vrijdag tussen 10.00 en 12.00 uur via 038-3037010.

Meer informatie: www.ervaarhetov.nl/ov-ambassadeur

De OV-ambassadeurs helpen u graag op weg!

Amicitia incasseert zuur verlies in derby

Er stond afgelopen zaterdag een heuse derby op het programma in Vriezenveen. Amicitia ontving het eveneens nog ongeslagen AKC uit Almelo. Zoals altijd was er vooraf sprake van een gezonde portie rivaliteit.

Het werd een spannende pot korfbal. In de eerste helft had Amicitia het betere van het spel, al bleek dat niet direct uit de stand. Na ruim een kwartier spelen stonden beide ploegen in evenwicht (5-5 en 6-6). Met nog eens vijf treffers voor rust trok de Toyota Drent formatie vooralsnog aan het langste eind. AKC kon daar slechts één tegentreffer tegenover zetten. Ruststand 11-7.

Na rust scoorde AKC direct twee keer, miste Amicitia een strafworp en kwamen de Almeloërs via de aansluitingstreffer op 11-10. Alles lag weer open en de spanning was voelbaar. De oranjekragen namen opnieuw het initiatief en liepen uit naar een zo het leek comfortabele 15-11. Maar in het laatste kwartier toonde AKC zich de luis in de pels van de Vriezenveners (16-16). Zes minuten voor tijd werd een strafworp door de Almelose ploeg benut (16-17) en even later miste Amicitia, eveneens uit een strafworp, de uitgelezen kans op de gelijkmaker. Eindstand 16-17.

Een zuur verlies voor Amicitia dat daardoor AKC twee wedstrijdpunten ziet uitlopen. Tijd voor bezinning in Vriezenveen en op naar de volgende uitwedstrijd tegen KIOS in Ruinerwold komende zaterdag om 16:30 uur.

AMICITIA 2 OPNIEUW OP WINST

De reserves van Amicitia pakten in hun wedstrijd tegen ROG 2 opnieuw twee punten. Weliswaar was er sprake van een nipte overwinning (11-10), maar daar praat later niemand meer over. Amicitia 2 staat door dit resultaat voorlopig op een verdienstelijke tweede plaats in de poule. Het speelt komende week de uitwedstrijd tegen OWK 2 in Oostwold.

BV Peatminers on tour!

Afgelopen weekend heeft BV Peatminers weer de nodige uitwedstrijden door heel het land gespeeld. De meiden van U14 hebben de winst in Rotterdam binnen gehaald.

Rotterdam Basketbal V14 1 – Peatminers V14 1 (28-81)

Afgelopen zaterdag stond alweer de tweede uitwedstrijd op het programma voor onze meiden van Peatminers.
Dit keer stond de wekker al vroeg en mochten de meiden afreizen naar het mooie Rotterdam. Ondanks het feit dat de meiden nog niet helemaal wakker waren, begonnen ze direct sterk aan de wedstrijd. Vanaf het eerste kwart waren de meiden van Peatminers lekker fel waardoor er mooie fast breaks gelopen konden worden. Peatminers liep al heel snel ver uit in de score en Rotterdam kon dit niet meer bijhouden. Met een ruststand van 17-47 was de wedstrijd eigenlijk al gespeeld maar Peatminers was nog lang niet klaar met de score. De meiden uit Vriezenveen kregen mooie kansen om de verschillende aanvallen te lopen en te kijken voor die extra pass om zo een 100% score te kunnen garanderen. Rotterdam heeft nooit de kans gekregen om in de wedstrijd te komen en kreeg voortdurend scores om de oren. Naast de snelheid van de meiden uit Vriezenveen werden er dus ook mooie lange aanvallen gespeeld om zo het plaatje compleet te krijgen. Al met al was het een mooie wedstrijd en een meer dan verdiende overwinning voor onze meiden. Samen met 2 punten is het feestje voortgezet in de bus terug naar huis.

3 – 1 winst Vrivo mannen

Door meteen vanaf het begin de pass-line van Apollo flink onder druk te zetten, kwamen de mannen van Vrivo goed uit de startblokken. Er werd in de 1e set direct een groot gat geslagen. Men kon gemakkelijk scoren, omdat de aanvallers mooi vrij werden gespeeld. Dit resulteerde dan ook in een gemakkelijke 25-13 setwinst.

Set 2 werd een compleet ander verhaal. De servicedruk viel weg, waardoor Apollo veel meer kon gaan aanvallen. De set ging eerst gelijk op, maar Apollo nam rond de 15 een kleine voorsprong. Vrivo was niet scherp genoeg om het gat te dichten. Bovendien maakte Vrivo nu ook te veel onnodige fouten, waardoor ze niet dichterbij konden komen. De Bornse ploeg pakte de set met 20-25.

In de 3e set was er voor Vrivo dus werk aan de winkel. Het niveau van de 1ste set moest weer gehaald worden en er moest weer met meer druk geserveerd worden. En het liep bij Vrivo inderdaad alweer beter en er werden minder fouten gemaakt. Ook de opslagdruk was zo nu en dan weer terug. De set bleef nog wel gelijk opgaan maar Vrivo was in de eindfase net iets scherper en drukte door (25-20).

Vrivo zat weer in de wedstrijd en speelde weer goed, net zoals in de 1e set. Ook nu kon spelverdeler Reinout Smelt de aanvallers weer gemakkelijk bedienen. Dit resulteerde dan ook in mooie scores van de Vrivo-aanvallers. Het “gas” bleef er gedurende de gehele 4e set op en deze werd daardoor eenvoudig met 25-14 gewonnen.

De 3 – 1 zege is een mooi uitgangspunt voor de volgende wedstrijd tegen Holyoke (3 oktober a.s. om 17:30u in De Stamper).

Majorette/twirlen is zo cool !

Twirlen/majorette kun je het beste omschrijven als een combinatie van dansen, turnen, ballet en ritmische gymnastiek, en dan tegelijkertijd draaien met je baton.
Dus….eigenlijk heel veel vliegen in 1 klap. Zoveel tegelijk in 1 sport, hoe cool is dat?
Vind jij dansen leuk? En dan in combinatie met het gebruik van je baton (majorettestok)? Dan ben je bij ons toch echt aan het juiste adres!!
De majorettes van de HARMONIE VROOMSHOOP hebben namelijk plek voor nieuwe toppers die dit willen leren.
Wij zijn prestatiegericht, want doen mee aan super gave wedstrijden, maar gezelligheid, een goede sfeer en gemotiveerde en vrolijke meisjes vinden wij  vooral erg belangrijk.

Wij geven de mogelijkheid om kennis te komen maken met de Twirlsport bij onze vereniging voor kinderen vanaf 5 jaar. Op VRIJDAG 2 OKTOBER a.s. hebben wij een  “DOE JE MEE” les, lijkt het je na deze les wel erg leuk en ben je helemaal enthousiast geworden dan bieden wij daarna nog 3 GRATIS lessen aan voordat je definitief lid gaat worden.
Kinderen vanaf 5 jaar kunnen wij op een hele kinderlijke, vrolijke manier enthousiast maken voor de twirlsport. Maar ook oudere kinderen, of misschien ben je een oudlid of kun je al twirlen, zijn uiteraard van harte welkom.

Geef je snel op voor deze “DOE JE MEE” les en de daaropvolgende 3 kennismakingslessen. Stuur een mailtje naar majorettevroomshoop@gmail.com .
Meer informatie over de MAJORETTES VAN DE HARMONIE VROOMSHOOP vind je op onze Facebookpagina.
Voor meer informatie over de lessen mag je ook altijd bellen met Roelie Jansen, telefoonnummer 06-34432527

“ DOE JE MEE LES”
Wanneer: vrijdag 2 oktober a.s.
Waar: sportzaal ’t Punt in Vroomshoop
Tijd: 16.30 uur tot 17.15 uur

Start AMV lessen De Harmonie Vroomshoop

Voor kinderen die zin hebben in muziek maken, maar nog niet weten op welk muziekinstrument ze dit willen doen, heeft De Harmonie Vroomshoop de cursus ‘Algemene Muzikale Vorming’ (AMV).

Deze 1-jarige cursus is bedoeld voor kinderen vanaf groep 3 van de basisschool. Samen met andere kinderen wordt er geleerd noten te lezen en een klokkenspel of blokfluit te bespelen. De lessen zullen worden verzorgd door een gediplomeerde docente. Na de cursus kan worden gekozen om een instrument te leren bespelen bijvoorbeeld bij muziekvereniging De Harmonie Vroomshoop.

Op maandag 5 oktober gaat het seizoen van start, de lessen zullen om 16:15 uur starten en tot 17:00 uur duren. De les wordt gegeven in de Harmonieruimte van activiteitencentrum Het Punt te Vroomshoop.

Aanmelding voor de AMV cursus kan via de website: www.deharmonievroomshoop.nl of door een email te sturen naar info@deharmonievroomshoop.nl

SDO’ers winnen Derby van het oosten

Zaterdag 26 september is het dan eindelijk zover, na een week rust te hebben gehad mochten de oranjehemden het opnemen tegen KIOS´45. Stipt om 16:00 uur floot de scheidsrechter J. Huisinga de wedstrijd in. Het was KIOS dat het heft in handen nam. Na enkele minuten gaf de scheidsrechter een strafworp waar KIOS dankbaar gebruik van maakte. En al snel kwam het 2e doelpunt van KIOS. Echter liet SDO zich het kaas niet van het brood eten en gaf de spreekwoordelijke tikken terug. Het scorebord gaf 2-2 aan en de wedstrijd bleek vanaf dat moment open te breken. Het was stuivertje wisselen, KIOS dat scoorde en SDO die daar op antwoordde. Kortom een echte derby waarbij beide teams aan elkaar gewaagd waren. Na ruim 20 minuten te hebben gespeeld, zette SDO een tandje bij en sloeg een gat van 2 doelpunten. Ruststand 7-9 voor de oranjehemden. Een perfecte uitgangspositie voor de hoofdmacht van SDO, zij mochten namelijk beginnen met aanvallen. Theoretisch zou je dan denken dat er een gat van 4 geslagen kan worden. Echter bleek KIOS roet in het eten te gooien. KIOS wist namelijk de schade dat zij opliepen voor rust weg te poetsen en kwam op gelijke hoogte met SDO. Het was duidelijk dat SDO daar niet van gediend was en het was SDO dat met 2 belangrijke afstandsschoten de voorsprong weer wist te pakken. De tikken waren opnieuw uitgedeeld en KIOS wankelde. SDO was los en bleef de mooie uitgespeelde aanvallen om te zetten naar doelpunten. Van een score dat vlak na rust 9-11 werd, wist de ploeg van Marco Groothuis het gat te vergroten naar 10-15 en vervolgens naar 11-18. SDO wist KIOS in de hoek te houden, waardoor ze verder uit konden lopen en een eindstand van 16-24 werd vastgesteld. Een zeer sportieve wedstrijd van beide ploegen.

Volgende week mogen de oranjehemden het opnemen tegen het team uit Steenwijk, want Noveas 1 komt op bezoek. Zij staan momenteel 3e op de ranglijst.

Locatie: Zwembadlaan 7
Tijd: 15:30 uur

Nederlaag van Vroomshoopse Boys bij Quick’20

Op het sportpark Vondersweijde in Oldenzaal trad Vroomshoopse Boys tegen Quick’20 in vrijwel dezelfde opstelling aan dan vorige week bij de winstpartij tegen stadsgenoot De Esch. De enige wijziging betrof doelman René Kok, die na een wedstrijd schorsing terug keerde en Chiel Sickman verving. Quick’20, toch een topfavoriet voor de titel van de tweede klasse H., begon wat hautain aan dit duel. De bal werd aan de Boys gelaten, die meteen hoog druk zette en met goed combinatiespel tot doelrijpe kansen kwam. Ernst-Jan Heideman kwam na een oogstrelende combinatie in de 4e minuut oog in oog te staan met doelman Chiel ter Braak, maar de rechter spits van de Boys schoof de bal voorlangs. Een minuut later dook linkerspits Simon Kempers vrij als een vogeltje op voor de goalie van Quick’20. Op het laatste moment redde een verdediger van de thuisploeg en werd de bal via de paal tot corner gepromoveerd.

De zichtbaar geschrokken thuisformatie van trainer René Nijhuis kwam daarna meer aan het voetballen toe. Acht spelers van Quick’20 speelden vorig seizoen nog bij de zondag-afdeling van de 100-jarige club in de hoofdklasse. Daarnaast is Quick’20 ook nog versterkt van spelers van buiten af. Dat was te zien aan de technische vaardigheden en snelle balcirculatie. Met een perfecte sliding hield eerst Robin Drenthen de thuisploeg nog van scoren af. Boys-keeper René Kok redde enkele keren fraai, voordat in de 17e minuut ook hij moest zwichten. Jip Kemna stak het middenveld over, werd niet aangevallen, en schoof de bal akelig precies in de beneden rechter hoek: 1-0.

Vroomshoopse Boys liet na deze tegenslag de moed niet zakken en zocht waar mogelijk de aanval. Boys-middenvelder Leon Dogger legde in de 22ste minuut aan voor een ziedend schot, die de doelman van Quick’20 knap verwerkte. In de 24ste minuut verdubbelde Quick’20 met een prachtig doelpunt de score. Centrumspits Dylann Rickhoff werkte de bal met een spectaculaire en technisch perfecte omhaal achter doelman René Kok: 2-0. Het pleit voor de wilskrachtige formatie van trainer Jan-Peter Jonkman en trainer Henk Harmens, dat het op jacht ging naar een tegendoelpunt. In de 29ste minuut werd die prima instelling bijna beloond. De meegekomen centrale verdediger Rutger Schrijver kopte na een strakke corner van Leon Dogger de bal steenhard op de lat boven doelman Chiel ter Braak. Die inzet had beter lot verdiend en zo konden beide teams met een geflatteerde 2-0 voorsprong voor Quick’20 de kleedkamers opzoeken.

Na de rust speelde de wedstrijd zich aanvankelijk af op het middenveld, waar verbeten duels werden uitgevochten. De goed leidende scheidsrechter Wieger Braaksma deelde in dit overigens sportieve duel een viertal gele kaarten uit, verdeeld over beide teams. In de 61ste minuut breidde Quick’20 de voorsprong verder uit. Een verre bal viel achter de verdediging van de Boys en Lars Spit schoof de bal onder doelman René Kok door in het doel: 3-0. Nog in dezelfde minuut werd Jelle Drees in het veld gebracht voor de geblesseerd geraakte Jos Hutten. In de 64ste minuut werd centrale verdediger Patrick Drenthen aan Boys-zijde gewisseld en keerde na langdurig blessureleed Robert Veld terug.

De Boys zocht het in die fase vooral in de snelle omschakeling en brak enkele keren gevaarlijk uit. In de 71ste minuut kwam Ruben Smedema voor Ernst-Jan Heideman en dat betekende een terugkeer van deze Boys-aanvaller na een periode met een blessure. In de 74ste minuut werden de aanvallende intenties van Vroomshoopse Boys beloond. De naar links uitgeweken Leon Dogger ging goed door en zijn afgemeten voorzet werd onberispelijk ingeschoten door Robert Veld: 3-1. De Boys drong steeds meer aan, maar inzetten van achtereenvolgens Bram Hooijer, Jesper Derks, Tom Pierik en Leon Dogger troffen net geen doel. Die gedurfde speelwijze leverde Quick’20 ook nog kansen op, maar de Boys-verdediging wilde geen duimbreed wijken. Zo eindigde dit aantrekkelijke duel in een al met al verdiende 3-1 overwinning voor Quick’20.

De Boys had met een leeuwenhart gespeeld. Het vertoonde veldspel biedt zeker perspectief voor het vervolg van de competitie, te beginnen met een thuiswedstrijd tegen PH Almelo.

Foto gemaakt door Robert Molnar

In Oldenzaal werd met de volgende formatie gespeeld: doel: René Kok; achter: Jesper Derks. Rutger Schrijver, Patrick Drenthen (64: Robert Veld) en Robin Drenthen; midden: Jos Hutten (61: Jelle Drees), Tom Pierik en Leon Dogger; voor: Ernst-Jan Heideman (71: Ruben Smedema), Bram Hooijer en Simon Kempers.

Vroomshoopse Boys 2 herstelde zich na de ruime thuisnederlaag van vorige week zaterdag tegen Berkum. De formatie van trainer Edward Wassink speelde knap met 0-0 gelijk bij Go-Ahead Kampen. Boys 3 moest op De Boshoek met 4-0 zijn meerdere erkennen in HHC Hardenberg 3. Het Vrouwen-1 team van Vroomshoopse Boys overtuigde met een puike 4-0 uitoverwinning in de derby tegen vv Daarlerveen Vrouwen-1. Vroomshoopse Boys JO19-1 speelde op De Bosrand de ultieme derby tegen vv Den Ham JO19-1. Onlangs in de bekervoorronde werd het nog 4-4. Deze keer stond de eindstand 0-0 op het scorebord.

Verslagenheid bij Vrivo vrouwen

Vrijdagavond 25 september. Het loopt al tegen elven. Het vrouwenteam van Vrivo staat met 14 – 10 achter in de 5e set tegen Lutheria uit De Lutte. Met de moed der wanhoop probeert Vrivo nog wat dichterbij te komen. Minou Elzinga haalt uit en scoort met een keiharde uithaal. Iedereen volgt de bal, men wil het punt al vieren en de aanvalster wordt gezocht. Maar die ligt krimpend van de pijn op de grond. Knie zo zwaar verdraaid, dat zelfs lopen niet meer gaat. Vergeten is de 1e set, waarin Vrivo een mooie voorsprong nam, maar die in de slotfase ongelofelijk knullig weggaf. Vergeten zijn ook de goede 2e en 3e set, waarin Lutheria zwaar onder druk werd gezet en die met ruime cijfers waren gewonnen. Helemaal vergeten is de dramatische 4e set, waarin alles, wat maar mis kon gaan, ook daadwerkelijk misging. Vrivo was in die 4e set geen schim van de hechte eenheid in de sets ervoor. En de klap van het verlies van die set werkte in de 5e set nog door. Langzaam maar zeker nam Lutheria, verdedigend steeds beter op dreef, afstand van Vrivo. Maar tegen beter weten in persten de Vriezenveense vrouwen er in een alles of niets poging nog een laatste krachtsinspanning uit. Met desastreuze gevolgen voor Minou.

Aanval Minou Elzinga voor het fatale moment.

De wedstrijd wordt op verzoek van Vrivo gestaakt en het laatste punt wordt gelaten cadeau gedaan aan Lutheria. Het is voor de passer-loper van Vrivo te hopen, dat het snel weer goed komt, maar het zag er vrijdagavond niet goed uit. De verslagenheid bij de teamgenoten is heel groot. Aanvallend is Vrivo al niet zo sterk en Minou Elzinga is één van de weinige power-hitters. Vrivo zal het niet gemakkelijker krijgen de komende tijd, nu er opnieuw een passer-loper is uitgevallen. Voor de statistieken nog de setstanden: 21 – 25, 25 – 16, 25 – 21, 10 – 25 en 15 – 10.

Sterke toename zonnepanelen in Twenterand

Huishoudens in Twenterand produceren steeds meer zonnestroom, zo blijkt uit gegevens van het CBS. Steeds meer woningeigenaren leggen zonnepanelen op het dak en deze wekken bij elkaar steeds meer stroom op. Het totale vermogen van de zonnepanelen op woningen in Twenterand was vorig jaar 7.960 kW. Een groei van 33% ten opzichte van 2018. Dit komt overeen met het energieverbruik van circa 2100 huishoudens.

Sinds 2017 is het aantal woningen met zonnepanelen in Twenterand toegenomen met 65%. In 2017 waren er nog 1.285 particuliere zonnepanelen-installaties. In 2018 groeide dit naar 1.601 installaties en vorig jaar waren er maar liefst 2.118 woningen met zonnepanelen. Op dit moment heeft 15% van de woningen in Twenterand zonnepanelen, blijkt uit onderzoek van www.zonnepanelenrevolutie.nl.

Inwoners Twenterand produceren meer zonnestroom
Inwoners van de gemeente Twenterand produceren samen steeds meer zonnestroom. Het totale vermogen van particuliere zonnepanelen lag in 2019 op 7.960 kilowatt. Dat is fors meer dan 2017 (4.757 kilowatt) en 2018 (5.989 kilowatt). Het totale vermogen nam sinds 2017 toe met 67%. Ter vergelijking: landelijk gezien groeide het totale vermogen in deze periode gemiddeld met 92%. De gemeenten met het grootste vermogen aan zonnepanelen zijn Utrecht (39,1 MW) Groningen (38,8 MW) en Eindhoven (38,8 MW).

Ook bedrijven wekken steeds meer stroom op
Ook bedrijven wekken steeds meer zonnestroom op, mede door de aanleg van zonneparken. Het bedrijfsleven in Twenterand was vorig jaar goed voor 11.842 kW aan zonvermogen. Dat is 174% meer dan in 2018 (4.328 kW) en 426% meer dan in 2017 (2.251 kW).

Landelijke toename
Twenterand is overigens niet de enige regio waar zonnestroom populair is. Vorig jaar groeide het opgestelde vermogen aan zonnepanelen met 4.609 megawatt naar 6.874 megawatt. Een groei van ruim 49%. De toename is groter bij bedrijven (59%) dan bij woningen (35%). Dit komt vooral door de aanleg van zonneparken.

Redenen voor de opmars van zonnepanelen zijn dalende prijzen van de installaties en een een stijgend vermogen per paneel. Dit resulteert in een kortere terugverdientijd. Trends als elektrisch rijden, gasvrij wonen en meer thuiswerken zorgen er bovendien voor dat de vraag naar elektriciteit toeneemt. Daarnaast is er ook hulp vanuit de overheid. Consumenten kunnen de BTW over de aanschaf van zonnepanelen terugkrijgen via de Belastingdienst.