Archive for: december 2020

Leergeld Twenterand klaar voor 2021

Stichting Leergeld Twenterand heeft de ambitie om in 2021 negentig kinderen extra te helpen ten opzichte van de aantallen in 2020. Leergeld steunt kinderen tussen de 4 en 18 jaar die niet mee kunnen doen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten en waarvoor dus sociale uitsluiting dreigt.

Om die extra kinderen te kunnen steunen is een sponsorprogramma gestart dat met succes heeft geleid tot een SZW – subsidie.  En inmiddels is er ook een samenwerking met de gemeente Twenterand gerealiseerd. Aan andere subsidiestromen wordt nog gewerkt.

Leergeld Twenterand probeert die extra kinderen voornamelijk te bereiken via haar contacten met scholen maar de stichting zal ook haar andere contacten benutten zoals die met Vluchtelingenwerk, met stichting BOOT, met stichting Manna, met Zorgsaam Twenterand, met financiële adviesbureaus etc. Daarnaast wordt een folderactie voorbereid.

Ook wat betreft opleidingen zijn de intermediairs van Leergeld Twenterand weer bijgespijkerd. Leergeld Nederland gaat begin januari 2021 over op een nieuw informatiesysteem. Leergeld Twenterand heeft hier eind november reeds cursussen in gevolgd.

Leergeld Twenterand is bereikbaar via telefoon 06-39743797, via mail info@leergeldtwenterand.nl of via de website https://www.leergeld.nl/twenterand.

Via deze contacten,  telefoon, mail of website, kunnen hulpvragen worden ingediend.  Dat wil zeggen hulp bij het betalen van schoolexcursies, muzieklessen of zwemlessen, een fiets om naar school te kunnen, ondersteuning bij het verkrijgen van digitale leermiddelen, etc.

Eindejaarslied valt in de smaak

Ze had het nummer al een tijdje op de plank liggen. Maar juist omdat het zo goed past bij het huidige sombere coronatijdperk besloot Phaedra Kwant om het nu uit te brengen. Het nummer ‘Anders wordt het koud’ is intussen opgepikt door de landelijke radiostations en bejubeld door onder anderen ‘radiomaker van de eeuw’ Frits Spits.

FOTO PETRA BECKERS

Ze is met recht een muzikale kameleon. De in Rozendaal geboren Phaedra Kwant is namelijk bassiste, vocaliste, componiste en tekstschrijfster. Ze toerde met het damestrio McChicks in het voorprogramma van Normaal heel Twente en de Achterhoek door en verdiende haar sporen bij onder meer Do, Veldhuis & Kemper, Charly Luske, de 3J’s en Claudia de Breij en in de Nederlandse jazzscene.

Volgens Phaedra gaat het echt om een eindejaarsliedje. “Het past uitermate goed bij dit donkere jaar. Het is als een moeder die in het trappengat roept:

Metafoor

‘Kom je eten? Nu? Anders wordt het koud!’ Waarbij ik het vooral gebruik als metafoor voor het samenzijn, juist op een moment als dat zo nodig is.’

De tekst is een boodschap voor een vriend(in) die zich afmeldt voor het kerst- dan wel eindejaarsdiner. “Omdat hij of zij zo’n rotjaar heeft gehad. Maar kom toch maar. Hier kun je jezelf zijn. Het geeft niet. Samenzijn is het allerbelangrijkst. En ik doe mijn best voor je. Ik kijk er zo naar uit om je te zien.”

Toepasselijke tekst

De tekst sluit helemaal aan op de huidige tijd, aldus Phaedra. “De tekst is erg toepasselijk en wij muzikanten met lege agenda’s hadden alle tijd om het op te nemen.”

Ze zingt het nummer zelf en speelt bas en toetsen. En ze wist enkele gerenommeerde muzikanten uit haar uitgebreide netwerk te strikken voor de overige instrumenten. Zo neemt Rob Winter (ex-Marco Borsato) alle gitaren voor zijn rekening en speelt Lean Robbemont drums en percussie. Giovanni Caminita (ex-bassist Borsato) mixte het nummer af. Intussen staat er ook een videoclip te zien op YouTube, gemaakt door Lesslyn Mangelaar Meertens.

Phaedra mag dan terugblikken op een jaar zonder veel optredens, zo heeft het voor haar toch nog een waardige muzikale afsluiter gekregen. “En dan is het vooral mooi dat dit nummer zo goed wordt opgepikt.”

www.phaedrakwant.nl

Spotify: https://open.spotify.com/track/1NmaNBkGgKiI7chvZMU6WK?si=-NaS64UXQKurUx0nJvtmsg

YouTube: https://youtu.be/lV4Z1t8ySUI

Extra voetbalactiviteiten jeugd in saaie coronaperiode

De komende weken organiseert ZorgSaam Twenterand extra activiteiten voor de jeugd in
deze saaie coronaperiode, waarvan een voetbaltoernooi 4 tegen 4 er één is. Dit gebeurt in
samenwerking met Sportlust Vroomshoop, DOS’37 en DETO Twenterand.
Om reisbewegingen in verband met coronamaatregelen zoveel mogelijk te voorkomen kan jeugd van 8
tot en met 17 jaar uitsluitend meedoen uit de eigen kern. Dus als de activiteit plaatsvindt op
sportaccommodatie De Bosrand mag alleen jeugd uit Vroomshoop meedoen. Vinden de
voetbalactiviteiten plaats op sportpark Het Midden in Vriezenveen mag alleen Vriezenveense jeugd
deelnemen.
4 tegen 4
De 4 tegen 4 toernooien vinden plaats op dinsdag 29 december en de woensdagen 6 en 13 januari van
14.00 tot 16.00 uur. Opgeven per team moet van tevoren via combinatiefunctionaris sportjongerenwerk Stef Lamberink. Dit kan per e-mail slamberink@zorgsaamtwenterand.nl of bel
(06) 1078 2238.
LET OP! Er is plek voor 8 teams, waarbij een team bestaat uit minimaal 4 en maximaal 8 personen. Vol
= vol! Bij inschrijving wil Stef de volgende dingen weten:

 • Toernooi of clinic > bij clinic graag voorkeurstijd en eventueel dag aangeven
 • Naam en eventuele teamnaam als je mee doet aan het toernooi
 • Leeftijd
 • Woonplaats
 • Waar voetbal je of heb je gevoetbald en hoe lang?
 • Contactgegevens (mail en telefoonnummer)
  Wil jij ook gezond blijven en je vrienden blijven zien? Meld je dan aan.
  Voetbal clinic
  Voorafgaand of na het 4 tegen 4 toernooi kan ingeschreven worden voor een voetbal clinic. De clinic
  zal een circuit zijn van een aantal voetbalonderdelen. Dit programma duurt ongeveer een uur. In
  principe is de tijd van 13.00 tot 14.00 uur dan wel 16.00 tot 17.00 uur. Merken we dat de jeugd liever
  op een andere dag of tijdstip willen voetballen, kunnen we dit eventueel aanpassen.
  Data en locatie
  De 4 tegen 4 toernooien en voetbal clinics vinden op de volgende achtereenvolgende woensdagen
  plaats bij de volgende verenigingen / sportaccommodaties:
  • 29 december DOS’37 / sportpark Het Midden
  • 6 januari DETO Twenterand / sportpark Het Midden
  • 13 januari Sportlust Vroomshoop / sportpark De Bosrand

Wonen in Twenterand leeft

In Twenterand gebeurt veel op het gebied van wonen. In verschillende dorpen in Twenterand, wordt er al flink gebouwd en verkocht. Ook zijn er plannen in voorbereiding, die volgend jaar gerealiseerd gaan worden. “Bovendien wordt al verder gekeken dan de lopende plannen, want zodra alles verkocht is, willen we ook in de toekomst in de behoefte kunnen voorzien,” aldus wethouder Bart-Jan Harmsen die Wonen in portefeuille heeft. “Ons college is er alles aan gelegen om van Twenterand een plek te maken waar iedereen, jong en oud, zich thuis voelt. Daar zijn voorzieningen voor nodig, daar is werk voor nodig en daar zijn passende huizen voor nodig. Met de projecten die op stapel zijn, zetten we mooie stappen.

Vier weken achter elkaar verschijnt iedere week een artikel over een woningbouwproject in de gemeente Twenterand. Deze week het laatste artikel: Het Mozaïek Vriezenveen: ‘Eigentijds, duurzaam en passend in de buurt.’

Wonen in Twenterand:

Het Mozaïek Vriezenveen: ‘Eigentijds, duurzaam en passend in de buurt.’

‘Typisch Vriezenveens’, zo wordt het plan voor de wijk Het Mozaïek op de website van de gemeente getypeerd. Maar wat is dat eigenlijk? Wethouder Roel Koster heeft dit project in zijn portefeuille. Vanuit zijn werkkamer in het gemeentehuis kijkt hij uit over de plek waar in 2021 een woonwijk moet verrijzen: “Het West- en het Oosteinde zijn typisch Vriezenveens,” aldus Koster. De huizen aan die lange straat dwars door Vriezenveen hebben vaak een kap, een gevel van vooral steen met elementen van hout, een rijk versierde daklijst en een plint tegen opspattend regenwater. “En die kenmerken laten we in het ontwerp op eigentijdse wijze terugkeren in Het Mozaïek.”

Om huizen te kunnen bouwen op de plek tussen het gemeentehuis, de Schout Doddestraat, de Krijgerstraat en de achterzijde van de bebouwing aan de Grensweg, was een wijziging van het bestemmingsplan noodzakelijk. De gemeenteraad stemde daar dinsdag 15 december mee in. Daarmee kan gestart worden met de bouw van 35 woningen. Een ontwikkelaar kocht de locatie van de kerk, waardoor 8 van de 35 woningen op die plek gebouwd kunnen worden.

Passend

Het wordt dus een ‘typisch Vriezenveense’ wijk, maar wel eigentijds, duurzaam en passend in de buurt. Er worden zestien twee-onder-een-kapwoningen, zestien levensloopbestendige woningen en drie vrijstaande woningen gebouwd. Er wordt gebouwd met moderne bouwtechnieken, energie wordt duurzaam opgewekt met zonnepanelen en een warmtepomp. En om en tussen de bebouwing veel groen met speelruimte voor kinderen en ruimte om elkaar te ontmoeten. “Echt een wijk waar je wilt wonen en passend in de directe omgeving,” aldus Koster.

In het plan wordt met voldoende parkeerruimte rekening gehouden. Voor een deel in de openbare ruimte en langs de weg en voor een deel op eigen terrein. Ook komt er een wandelroute door de wijk naar het centrum van Vriezenveen. “Ook aan maatregelen tegen de effecten van de klimaatverandering is gedacht, want midden in de wijk komt een wadi. Bij extreme buien vangt een wadi het regenwater op en zorgt ervoor dat dit geleidelijk weer in de bodem terecht komt.” Als alles volgens planning verloopt start de kavelverkoop in het eerste kwartaal van 2021.

Kijk voor meer informatie over dit plan op www.twenterand.nl/mozaïek en voor meer informatie over beschikbare kavels in Twenterand op www.bouwenintwenterand.nl.

Tien jaar Twenterandlive.nl

Tien jaar geleden de overstap gemaakt van papieren kranten naar een digitaal platform voor en van alle Twenteranders. Begonnen met de aankondiging van de CODP rally, die jaarlijks op Tweede Kerstdag gehouden werd.

Al snel wisten anderen de redactie te vinden met aankondigingen, verslagen van sport en andere zaken die het lezen waard waren. Nog steeds kan men kant en klare artikelen aandragen en dat graag met foto.

Midwinterhoorngroep Twenterand

Vanavond om 19.00 uur blazen zoveel mogelijk blazers uit heel Twente, dus van veel blaasgroepen uit stad, dorp en buurtschap, tegelijk de Zonnewende.

Het is vandaag de kortste dag en vanaf dan worden de dagen langer.

Stichting Mensen voor Mensen schenkt € 15.000

Stichting Mensen voor Mensen zorgt dit jaar voor een goed gevuld voedselpakket voor de cliënten van de voedselbanken Bowie uit Wierden en Stichting Manna in Twenterand en ook Verjaardagsbox gemeente Tubbergen kon rekenen op een mooi bedrag.

Vrijdag 18 december brachten Hans en Magda Evers van Marquette een bezoek aan de locatie van Stichting Manna in Vroomshoop, waarbij ze aan iedere stichting een gift van 5000 euro uitreikten. Wierden werd vertegenwoordigd door Henk Weiden van voedselbank Bowie en voor Twenterand waren aanwezig burgemeester mr. J.C.F. Broekhuizen; Bert Hemmer, Rein Brandsen en Gerard Hulsegge van Stichting Manna en Miranda Kranenberg vertegenwoordigde de Verjaardagsbox Gemeente Tubbergen.

Stichting Mensen voor Mensen, een groep ondernemers uit Twente, zet zich al jaren in voor stille armoede in de samenleving. Ieder jaar reikt de stichting cheques uit aan organisaties die mensen in moeilijke situaties helpen. Het geld wordt onder andere bijeen gebracht met de opbrengst van het Haringgala dat tweejaarlijks bij Heracles wordt georganiseerd. De coronacrisis gooide hier echter ook roet in het eten: dit jaar geen Haringgala en het is maar de vraag of het volgend jaar gaat lukken. Bovendien hebben veel ondernemers het moeilijk in deze crisis. Ondanks dat er geen Haringgala werd georganiseerd wil Stichting Mensen voor Mensen, de mensen in armoede niet vergeten: de stichting zorgde ervoor dat er goed gevulde voedselpakketten konden worden uitgegeven voor de kerstdagen en zorgt zo mede voor een lichtpuntje voor mensen die moeite hebben financieel het hoofd boven water te houden. De naam zegt het al: ‘Mensen voor Mensen’, een prachtig initiatief!

Welke winkels zijn nog open in Twenterand tijdens de lockdown?

Afgelopen maandag kondigde premier Mark Rutte de harde lockdown aan. Hieronder valt ook de sluiting van alle niet-essentiële winkels. Alleen de winkels die zich richten op de eerste levensbehoeften mogen de deuren open houden. De website www.scootzorg.nl zet de gevolgen voor de gemeente Twenterand op een rijtje.

Supermarkten en drogisterijen
Alle supermarkten in Twenterand blijven de komende weken gewoon open. Je kunt dus gewoon je boodschappen blijven doen bij de Coop, Jumbo, Lidl of Aldi. Bij veel supers kan je de boodschappen ook laten bezorgen. Verder mogen ook bakkers en slagers open blijven en kan je op de (week)markt nog steeds terecht bij jouw favoriete marktkraam voor levensmiddelen.

Ook de drogisterijen mogen de deuren openhouden. Winkels zoals de Kruidvat en DA zijn de komende 5 weken gewoon open. Ook kan je in de webshop terecht. Voor zwaardere medicijnen blijven de apotheken gewoon bereikbaar.

Dierenwinkels
Dieren hoeven niet te lijden onder de lockdown. Dierenspeciaalzaken mogen de komende weken de deuren open houden. Ook de Welkoop – dat voor een groot deel dierenbenodigdheden verkoopt – houdt de deuren vooralsnog open.

Warenhuizen als HEMA en Action
Winkels als de HEMA, Action wilden in eerste instantie openblijven met een aangepast assortiment. Vanaf woensdag is het beleid daarom aangescherpt. Een winkel mag alleen open zijn als deze voor ten minste 70% levensmiddelen verkoopt. Deze winkels zijn inmiddels dus weer gesloten.

Bouwmarkten en tuincentra
Bouwmarkten en doe-het-zelf winkels in en rondom Twenterand zoals de GAMMA en Praxis moeten tijdens deze nieuwe lockdown de deuren gesloten houden. Wel mogen ze open blijven voor het afhalen van bestellingen. Reden van deze uitzondering is dat zij producten verkopen die nodig zijn voor reparatiewerkzaamheden in en rondom de woning. Natuurlijk is het ook mogelijk om je producten te laten bezorgen. Ook tuincentra zijn gesloten. Verkoop van kerstbomen- en bloemenverkoop buiten is wel toegestaan.

Ophalen van pakketjes
Het ophalen of versturen van pakketjes bij een pakketpunt blijft gewoon mogelijk. Dit geldt ook voor pakketpunten in niet-essentiële winkels zoals de boekhandel of tabakszaken. Andere functies van een winkel mogen niet open. Een boekhandel mag dus echt alleen open als servicepunt, en mag geen boeken verkopen.

Reparaties en onderhoud
Een kapotte fiets of een defecte koelkast? Geen nood. Locaties voor reparatie en onderhoud van consumentenartikelen en (motor)voertuigen blijven gewoon bereikbaar de komende periode.

Andere uitzonderingen
De overheid heeft daarnaast nog een aantal andere winkels aangemerkt als essentieel die de komende weken open mogen blijven. Belangrijke voorbeelden zijn de tankstations, audiciens, opticiens, wasserijen en stomerijen. Hetzelfde geldt voor winkels voor zorg- en welzijnshulpmiddelen zoals Scootmobiel winkels in Twenterand. Verder mogen ook groothandels zoals de Hanos en Sligro de komende weken openblijven. Rijksoverheid.nl heeft ook een lijst openbaar gezet van winkels en voorzieningen die open mogen blijven tijdens de nieuwe lockdown.

Vanzelfsprekend geldt voor de winkels die open blijven dat je je gewoon moet houden aan de regels. Draag een mondkapje, zorg voor 1,5 meter afstand en shop zoveel mogelijk alleen.

Poen voor Groen gaat door ondanks lockdown

Na het nieuws van maandag 14 december hebben veel winkeliers hun deuren moeten sluiten. Dat geldt helaas ook voor vrijwel alle winkeliers die deelnemen aan de Poen voor Groen actie in de gemeenten Almelo, Hengelo, Haaksbergen, Borne, Hellendoorn, Twenterand en Hof van Twente. 

Ondanks deze sluiting heeft Duurzaam Thuis Twente besloten dat de Poen voor Groen actie gewoon doorgaat. Bij veel deelnemende winkeliers kan men namelijk online, telefonisch of per e-mail (energie besparende) producten blijven bestellen. Nathalie Thoonsen, coördinator Poen voor Groen: “Door de Poen voor Groen actie door te laten gaan tijdens de lockdown, hopen we dat de inwoners van de zeven deelnemende gemeenten hun energiebesparende aankopen niet gaan uitstellen. Hiermee steunen we enerzijds de Twentse winkeliers die deelnemen aan deze actie én stimuleren we duurzame investeringen die goed zijn voor het milieu. Voor de subsidie geldt echter wel: op=op. Dus wacht niet te lang met de aankoop van LED-verlichting, een slimme thermostaat, isolatiemateriaal of waterbesparende artikelen.”

Poen voor Groen

De actie “Poen voor Groen” wordt door de Stichting Duurzaam Thuis Twente georganiseerd namens zeven Twentse gemeenten. De campagne is erop gericht om mensen bewust maken dat energie besparen een kleine moeite is die meteen geld oplevert. Reeds 36 winkeliers ondersteunen de actie die loopt t/m 31 maart 2021. Kijk voor meer informatie op www.poenvoorgroen.nl. 

Centrum Vroomshoop: ‘Oude buren, nieuwe buren’

In Twenterand gebeurt veel op het gebied van wonen. In verschillende dorpen in Twenterand, wordt er al flink gebouwd en verkocht. Ook zijn er plannen in voorbereiding, die volgend jaar gerealiseerd gaan worden. “Bovendien wordt al verder gekeken dan de lopende plannen, want zodra alles verkocht is, willen we ook in de toekomst in de behoefte kunnen voorzien,” aldus wethouder Bart-Jan Harmsen die Wonen in portefeuille heeft. “Ons college is er alles aan gelegen om van Twenterand een plek te maken waar iedereen, jong en oud, zich thuis voelt. Daar zijn voorzieningen voor nodig, daar is werk voor nodig en daar zijn passende huizen voor nodig. Met de projecten die op stapel zijn, zetten we mooie stappen.

Vier weken achter elkaar verschijnt iedere week een artikel over een woningbouwproject in de gemeente Twenterand. Deze week artikel 3: Centrum Vroomshoop: ‘Oude buren, nieuwe buren.’

Foto: Helmes en Nelly Reinink (links) en Alie Middelesch voor hun nieuwe huis in Vroomshoop.

Wonen in Twenterand:

Centrum Vroomshoop: ‘Oude buren, nieuwe buren.’

Als je gaat verhuizen, krijg je normaal gesproken ook te maken met nieuwe buren. Dat geldt niet voor Helmes en Nelly Reinink en Alie Middelesch. Beiden woonden tot voor kort aan de Derde Blokweg in Vroomshoop en beiden gingen, onafhankelijk van elkaar, op zoek naar een nieuw woning. En beiden betrekken binnenkort een levensloopbestendige woning in het centrum van Vroomshoop. In het project Oranjehoek waar alle tien woningen inmiddels zijn verkocht.

“Het huis en vooral de grond er omheen werd ons teveel. Het vraagt steeds om onderhoud en daar wilden we tijdens ons pensioen niet de hele tijd mee bezig zijn,” aldus Helmes Reinink. “Daarom zijn we op zoek gegaan naar een kleinere woning, maar wel in het centrum van Vroomshoop.” Alie Middelesch ging om precies dezelfde reden verhuizen, maar ze wist niet dat ook haar buren dat van plan waren. “Ik ging naar Helmes en Nelly toe om te vertellen dat ik mijn huis ging verkopen. “Wij ook” was toen hun eerste reactie.” Toen Helmes Alie attent maakte op de woning die naast hun nieuwe huis beschikbaar was, moest Alie wel eventjes nadenken. “Niet vanwege Helmes en Nelly, want dat zijn fijne buren. Zij staan altijd voor mij klaar en ik ook voor hun. Ik wilde pas wat kopen als ik mijn oude huis had verkocht.” Dat duurde even, maar ook de bouw van de woningen in Vroomshoop duurde wat langer dan aanvankelijk gepland. Alie: “Carin de Witte, medewerker grondzaken van de gemeente Twenterand, heeft mij daar geweldig in geholpen, waardoor het mij uiteindelijk gelukt is. Daar ben ik ontzettend blij mee, want ik kom nu dichtbij allerlei voorzieningen te wonen.”

Verbonden

Nu zijn beide oude buren dus weer, letterlijk, aan elkaar verbonden. In december hopen ze hun nieuwe twee-onder-een-kap te kunnen betrekken. Een huis dat ook nog eens gebouwd werd door de schoonzoon van Helmes en Nelly, R&R Bouwwerken: “We hebben straks een huis met alles op de begane grond. Boven is nog wel een klein zoldertje voor wat opslag, maar wonen, slapen en douchen kunnen we beneden en dat maakt ons leven nog een stuk gemakkelijker, aldus Helmes Reinink.”

Kijk voor meer informatie en beschikbare kavels op www.bouwenintwenterand.nl.