Archive for: januari 2021

Wintergames jong Twenterand

De JongTwenterand Wintergames! ❄We gaan samen met jullie, lasergamen op verschillende locaties zodat iedereen kan mee doen!

VRIJDAG 29 JANUARI De Oale Skoele, 7681 AD, Vroomshoop VOL

VRIJDAG 5 JANUARI De Maten, Broekmaten 6, 7683 XH Den Ham✅

VRIJDAG 12 FEBRUARI Admiraal Kruys, Schout Doddestraat 9A, 7671 GT Vriezenveen✅

VRIJDAG 19 FEBRUARI Westerhaar: Locatie nog onbekend

Meld je aan voor een locatie bij Stef Lamberink.

Natuur en Milieufederaties presenteren het Circulariteitenkabinet

Kun jij het je voorstellen: dat je inboedel gemaakt is van bacteriën uit rioolslib? Of gemaaid gras? Of afgedankte brandweerslangen? Misschien nu nog niet. Maar wacht maar tot je bij de digitale opening bent geweest van het Circulariteitenkabinet van de Natuur en Milieufederaties op donderdag 4 februari.

Een circulariteitenkabinet?>Dit kabinet is nu nog leeg…. Maar op 4 februari staat deze gevuld met circulaire hoogstandjes uit heel Nederland!


Ja, je leest het goed: een Circulariteitenkabinet! Herinner je je nog die oude stoffige kast in het biologielokaal, waar koeienhersenen op sterk water in stonden. Of een opzette uil of zelfs een vos. Zo’n kast die je aandacht maar niet losliet! Zo’n kast presenteren de Natuur en Milieufederaties tijdens de Week van de Circulaire Economie. Alleen dan niet gevuld met opgezette vossen of koeienhersenen maar -zoals de naam al verraadt- met gave circulaire producten! Producten die bijdragen aan een economie waar we materialen niet afdanken, maar weer hergebruiken als grondstof! Uit elke provincie één.

Circulariteit is een feestje!

Het Circulariteitenkabinet wordt feestelijk geopend tijdens de Week van de Circulaire Economie door Josja Veraart, directeur van de Natuur en Milieufederatie Utrecht, zal op 4 februari het digitale lintje doorknippen. Daarna maak je kennis met de circulaire hoogstandjes uit het kabinet, en de makers ervan. En hopelijk heb je goed opgelet, want we sluiten af met een circulaire quiz. Ga jij straks naar huis met een prachtige circulaire prijs?

Laat je overdonderen!

Benieuwd naar de Overijsselse circulaire uitblinker? Meld je dan gauw aan via www.servicepunt-circulair.nl/circulariteitenkabinet. De feestelijke opening met quiz is op 4 feburari, duurt van 16:30 tot 18:00 en wordt gestreamd via YouTube.

Fractievoorzitter ChristenUnie Twenterand vertrekt

Gerjan Smelt die vanaf 2006 fractievoorzitter is van de ChristenUnie fractie in Twenterand, verlaat de politiek een jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen. Zijn vertrek is geen politieke keuze maar een zuiver pragmatische beslissing.

Vanaf maart 2021 zal de fractie niet meer worden aangestuurd door Gerjan Smelt. Het bestuur is recent op de hoogte gebracht van het aanstaande vertrek en is naarstig op zoek naar een invulling voor het fractievoorzitterschap. Op dit moment is daarover verder nog niets te vermelden.

Het vertrek van Gerjan Smelt heeft te maken met een carrièrestap binnen Raab Karcher waarbij de tijdrovende werkzaamheden als fractievoorzitter niet meer past. Ook maakt Gerjan Smelt graag plaats voor nieuw talent binnen de partij wat gezien de aanstaande gemeenteraadsverkiezing een concrete invulling gaat krijgen.

Het bestuur bedankt Gerjan voor de 20 jaar die hij namens de ChristenUnie in de politiek heeft gezeten en voor het vele werk dat hij heeft verricht. Een exacte datum van afscheid is nu nog niet bekend.

Bestuur ChristenUnie Twenterand

Alan Burchartz langer bij korfbalvereniging TOP

VROOMSHOOP – Hoofdtrainer Alan Burchartz uit Hengelo heeft ook in het seizoen 2021-2022 de selectie van korfbalvereniging TOP uit Vroomshoop onder zijn hoede.

Samen met Alan Burchartz gaat de club de verjonging van de selectie verder vorm geven. “Het besluit om het contract met de oefenmeester met één jaar te verlengen is tot stand gekomen in goed overleg met de technische commissie en de selectie” aldus het bestuur van TOP.

Online bekendmaking winnaar groene Twinkeling 2021

Maandag 1 februari om 16 uur is de bekenmaking van de winnaar van de Groene Twinkeling 2021. Dat gaat dit jaar online via www.groenetwinkeling.nl. De belangrijkste biodiversiteitsprijs voor ondernemend Overijssel wordt online uitgereikt door presenator André van der Zee, bekend van RTVoost-programma Het Groene Oosten. Op gloednieuwe wijze worden de genomineerde bedrijven gepresenteerd en de winnaar bekend gemaakt.

Natuurlijke Kwekerij Decohof uit Hoonhorst, Farmfood uit Nijverdal en Holsto Tuinen & Buitenleven uit Olst zijn genomineerd omdat hun bedrijf als beste biodiversiteit en bedrijfsvoering weet te verbinden. In de 20 minuten durende uitzending laten de drie bedrijven zien dat biodiversiteit niet suf is, maar juist logisch, leuk en heel hard nodig is.

Vrienden van de Groene Twinkeling

Voor de tiende keer op rij wordt de Groene Twinkeling Award uitgereikt. Andere jaren was het decor het Buitencentrum op de Sallandse Heuvelrug. De genomineerden wisten zich omringd door zo’n 250 vrienden van de Groene Twinkeling tijdens de groenste nieuwjaarsbijeenkomst van Overijssel. Online kan de organisatie nog veel meer vertrouwde vrienden ontvangen. Iedereen is van harte welkom! Vanaf  16 uur is de uitzending te zien via de website van de Groene Twinkeling.

Maak kans op een wandeling met de boswachter!

Niet eerder hebben natuurgebieden zo enorm in de belangstelling gestaan als nu. Massaal zoekt iedereen afleiding in de natuur. Daarom is de organisatie van de Groene Twinkeling benieuwd naar  natuur in de buurt. Iedereen kan meedoen door nog deze week een foto in te sturen van zijn/haar  favoriete groene plek in Overijssel! Stuur de foto naar info@landschapoverijssel.nl, onder vermelding van: #GT21; de locatie in de buurt in Overijssel waar de foto is gemaakt en de naam van de inzender.

Mailen kan tot 1 februari. Alle foto’s worden gedeeld zodat ook de nog onontdekte parels van Overijssel aandacht krijgen. De fotograaf van de mooiste, leukste of opvallendste foto maakt kans op een wandeling met de  boswachter!

Sportieve kans Twenterand

Aanstaande vrijdag lasergamen op het schoolplein van de #DeOaleSkoele In Vroomshoop voor jeugd uit Vroomshoop vanaf 7 jaar tot 17 jaar.I n overleg me Gemeente Twenterand maximaal 16 deelnemers. Bij veel aanmeldingen eventueel een 2e groep. Om15.00 aanwezig en van daaruit zo snel mogelijk starten (de activiteit duurt ongeveer een uur). Het terrein zal worden afgezet en ingedeeld met verstopplekken. Aanmelden via slamberink@zorgsaamtwenterand.nl: daarin naam, leeftijd, woonplaats en contactgegevens. Je mag je met meer mensen aanmelden!

Met Stichting Jongerenwerk Den Ham en Sylvia Hollander in overleg om op 5 februari Den Ham en 12 februari Vriezenveen te bedienen, op dezelfde tijdstippen. Aanmelden hiervoor kan alvast, maar houd er rekening mee dat het evenement kan worden geschrapt, maar daar gaan wij niet van uit. Locatie volgt! Corona:-Alleen deelnemers en eventuele begeleiders op het plein-Aanloop en aflooptijd zo snel mogelijk-Enige faciliteit is het toilet = deelnemers zelf water en eventuele andere benodigdheden meenemen-Registratie doormiddel van aanmelding-Volg de huidige maatregelen omtrent het in acht nemen van je gezondheid.

Mooie kans voor boeren in Twenterand

Voor veenweideboeren bestaat sinds kort een nieuwe verdienmodel. De productie van  CO2-certificaten door peilververhoging in het veen. Dit is mogelijk met een erkende methodiek, Valuta voor Veen. Toepassing leidt tot uitgifte van verhandelbare koolstofcertificaten op de vrijwillige nationale koolstofmarkt. De inkomsten variëren van 300-1000 euro per hectare.

Ondersteuning grondeigenaren

Vanuit de Natuur en Milieufederaties loopt er momenteel een project van waaruit 10 grondeigenaren worden ondersteund die aan slag willen met Valuta voor Veen. Ook worden vanuit het project burgers, bedrijven en organisaties die hun CO₂-uitstoot willen compenseren via de aankoop van certificaten gekoppeld aan de boeren. Hiertoe is het PlatformCO2neutraal opgericht.

Gefinancierde begeleidingsplek

Vanuit dit project is in de provincie Overijssel  nog 1 gefinancierde begeleidingsplek beschikbaar voor een geïnteresseerde veenweideboer. De begeleiding wordt verzorgd door Natuur en Milieu Overijssel. Voor meer informatie is er een informatieavond georganiseerd op donderdag 4 februari, 19.30 uur. Aanmeldingen en meer informatie via info@natuurenmilieuoverijssel.nl.  

Geschikte veengronden

Veengronden die geschikt zouden kunnen zijn voor de methode Valuta voor Veen liggen rondom de natuurgebieden Weerribben-Wieden, Oldematen, Engbertsdijkvenen en Mastenbroekerpolder. Benieuwd of jouw veengrond in aanmerking zou kunnen komen voor het project? Kom naar de informatieavond op 4 feburari, of neem contant op met Natuur en Milieu Overijssel.

Uitstoot

Veenweiden in Nederland stoten jaarlijks circa 7 megaton uit, circa 4 procent van de gehele CO2-uitstoot in Nederland. Door ontwatering en verdroging laat het veen grote hoeveelheden CO₂ los.  Ook bodemdaling en het verdwijnen van veen zijn schadelijke gevolgen. 

Baten

De uitstoot van COuit veen kan worden beperkt door het grondwaterpeil te verhogen waardoor het veen aantoonbaar minder oxideert.  Hiervoor is een methodiek vastgesteld door de Stichting Nationale Koolstofmarkt: Valuta voor Veen.  Toepassing leidt tot uitgifte van verhandelbare koolstofcertificaten op de vrijwillige nationale koolstofmarkt. Naast inkomsten voor de grondeigenaar en een bijdrage aan de klimaatdoelen zijn er baten als  het tegengaan van bodemdaling, bijdrage aan herstel van biodiversiteit en behoud van cultuurhistorisch veenweidegebied. 

Groeimarkt

De verwachting is dat de handel in koolstofcertificaten ten gevolge van het Klimaatakkoord snel gaat stijgen. Steeds meer bedrijven, overheden en burgers  investeren via aankoop van certificaten in projecten waarmee CO2-uitstoot wordt verminderd.  De vrijwillige koolstofmarkt is nu nog vooral een wereldmarkt waarin compensatie plaatsvindt in internationale projecten, met name op het gebied van bosaanplant. Met SNK-methodieken als Valuta voor Veen ontstaat er nu de mogelijkheid om in de regio te compenseren. Financiële en maatschappelijke baten vloeien hierdoor terug naar de regio in plaats van naar het buitenland. Voor de eerste certificaten die door een veenweideboer in Friesland zijn geproduceerd is volop kopers belangstelling.

Uitzondering avondklok voor mantelzorgers

Tijdens de persconferentie van 20 januari is een avondklok aangekondigd. Deze gaat in op zaterdag 23 januari en zal duren tot 10 februari 4.30 uur. Tijdens deze periode blijft iedereen vanaf 21.00 uur ’s avonds tot de volgende ochtend 4.30 uur binnen. Mensen mogen alleen bij uitzondering de straat op en hebben dan een verklaring nodig. Ook voor mantelzorgers is een uitzondering mogelijk. 

Zorg jij voor een ander die elders woont? Maak jij je zorgen over de mogelijkheden om gedurende de avondklokuren over straat te kunnen voor noodzakelijke mantelzorg? Als je naaste tussen 21.00 en 4.30 uur mantelzorg nodig heeft, die je niet kunt verschuiven naar een moment voor of na de avondklok, dan mag je hiervoor op pad. Wel is het noodzakelijk dat je dan een ‘Eigen verklaring avondklok’ bij je hebt.

Deze verklaring is opgesteld in afstemming met het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De verklaring is ook via de site van Evenmens, informele zorg voor elkaar te downloaden (www.evenmens.nl).

Hoe kom je aan een verklaring?

Download het formulier Eigen verklaring avondklok via de website van Evenmens. Vul je gegevens in. Geef aan vanaf en tot en met welke datum je tussen 21.00 uur en 4.30 uur buiten moet zijn. Vink het vakje ‘Iemand anders heeft dringend mijn hulp nodig’ aan.

Vul bij toelichting in: Vanwege noodzakelijke en onuitstelbare mantelzorg. Print en onderteken het formulier en neem dit mee als je tijdens de avondklok voor de mantelzorg de straat op moet. De politie kan je onderweg om je ID en de mantelzorgverklaring vragen.

Zorg je voor meerdere mensen? Vul voor elke zorgvrager een aparte verklaring in. De verklaring kan alleen gebruikt worden als bewijs om tijdens avondklokuren op straat te zijn. Niet voor andere (mantelzorg)zaken. Gebruik de verklaring zorgvuldig en alleen voor noodzakelijke en niet uitstelbare mantelzorg tijdens de avondklok. Denk daarbij aan bijvoorbeeld uitkleden en in bed helpen en helpen met het innemen van medicijnen. Want het blijft belangrijk dat we ons zoveel mogelijk aan de oproep ‘blijf thuis’ van de overheid houden.

Politie kan navraag doen

Bij twijfel kan een buitengewoon opsporingsambtenaar of de politie ter bevestiging van de mantelzorg(relatie) bellen met je degene voor wie je zorgt.

Vragen?

Meer informatie over de avondklok kun je vinden op www.rijksoverheid.nl/avondklok.

Of kijk op de site: www.mantelzorg.nl/avondklok

Bij vragen of behoefte aan advies over je eigen situatie kun je bellen of mailen naar Stichting Evenmens Twenterand. De mantelzorgconsulenten van Evenmens zijn elke werkdag via mail en telefoon bereikbaar. T. 0546 – 898 372 of info@evenmens.nl. “Onze kwetsbare doelgroep heeft zorg en ondersteuning nu juist hard nodig. Ons werk gaat dus zo veel mogelijk door. We kijken, natuurlijk samen met onze mantelzorgers, naar creatieve manieren waarop dat kan. Per hulpvraag zullen we samen bekijken wat er binnen de huidige situatie mogelijk is”, aldus Mirjam Diderich van Stichting Evenmens.

Woning in Vriezenveen gesloten vanwege hennepkwekerij

Op donderdag 21 januari is op last van burgemeester Broekhuizen van Twenterand een woning
aan De Karekiet in Vriezenveen voor een periode van zes maanden gesloten. De reden is dat de
politie in de woning een professioneel ingerichte hennepkwekerij heeft aangetroffen.
De gemeente Twenterand treedt in samenwerking met de politie en het Openbaar Ministerie streng op
tegen drugsproductie en drugshandel, omdat dit de veiligheid, gezondheid en het woon- en leefklimaat
ernstig aantast. Het moet volgens burgemeester Broekhuizen heel duidelijk zijn dat de productie van en
handel in drugs absoluut niet getolereerd wordt.

Telefonisch spreekuur voor vragen over het OV

Bent u 55+ en heeft u vragen over reizen met het OV? Maak dan gebruik van het telefonisch spreekuur.

OV-ambassadeurs geven antwoord op uw vragen over het gebruik van het OV.

Reizen met het openbaar vervoer is niet voor iedereen vanzelfsprekend.

Provincies Gelderland, Flevoland en Overijssel vinden het belangrijk dat iedereen met het openbaar vervoer veilig en gemakkelijk kan reizen. Daarom geven OV-ambassadeurs, vrijwilligers en zelf ook op leeftijd, uitleg over reizen met trein en bus.

De maandelijkse inloopspreekuren voor 55-plussers, die meer willen weten over reizen met het openbaar vervoer, zijn helaas tot nader orde geannuleerd. De coronamaatregelen laten het niet toe. Met uw vragen over het gebruik van het OV kunt u wel terecht tijdens het telefonisch spreekuur.

Wilt u weten hoe u een OV-chipkaart aanvraagt of hoe de 40% korting voor samen reizen werkt? Wilt u meer weten over de Coronamaatregelen in het OV of juist informatie over verlenging van abonnement, keuzedagen en/of bent u (onverwacht) noodgedwongen afhankelijk van OV maar u weet nog niet hoe het werkt?

Bel dan met een OV-ambassadeur tijdens het telefonisch spreekuur.

Wanneer: dagelijks van dinsdag tot en met vrijdag

Hoe laat: 10.00-12.00 uur

Telefoonnummer: 038-303 70 10

Meer informatie: www.ervaarhetov.nl/ov-ambassadeur

De OV-ambassadeurs helpen u graag op weg!