Archive for: april 2021

Stralende zon tijdens Koningsdag in Langeveen en Bruinehaar

LANGEVEEN / BRUINEHAAR – Een stralende zon zorgde afgelopen Koningsdag voor volop activiteit in en rondom Langeveen en Bruinehaar. Meer dan 300 mensen deden mee aan de wandel- en fietspuzzeltochten, die door Café Nobbenhuis en de organisatie Koningsdag Langeveen-Bruinehaar waren uitgezet. En met 47 teams was ook de animo voor de online pubquiz tijdens Koningsnacht groot.

Pubquiz

Normaal gesproken wordt de pubquiz in Langeveen bij Café Nobbenhuis gehouden, maar in verband met de coronamaatregelen werd dit jaar gekozen voor een online editie. Alle deelnemende teams konden vooraf een emmer vol lekkernijen ophalen voor tijdens de quiz. Dit werd allemaal mogelijk gemaakt door de Stichting Rabofonds Langeveen-Bruinehaar en een aantal trouwe sponsors.

Om 20.00 uur opende Bennie Oude Oosterik de pubquiz, waarna hij cryptisch omschreef wie als koning Willem Alexander en koningin Maxima de avond zouden gaan presenteren. Gert-Jan Gijsbers raadde als eerste dat dit Herald ter Groot en Laurens Oude Nijeweeme waren, waarmee hij de eerste prijs van de avond in de wacht sleepte. Beide hoogheden leidden de deelnemers vervolgens door acht verschillende rondes, met reclamespotjes van bekende merken, Kroona-vragen, foto’s van het Koninklijk Huis, vragen over Langeveen, een 50/50-ronde, tien verschillende volksliederen en twee keer een ronde met algemene vragen. Marloes Oude Steenhof namens de organisatie: “Met name de vragen over Langeveen bleken niet gemakkelijk. Er werden veel fouten gemaakt.”

Online caviarace

De vragenrondes werden drie keer afgewisseld met een online caviarace. Op hun beeldscherm konden de deelnemende teams kijken naar een professionele caviabaan, waarin zes gesponsorde cavia’s streden om het poortje met de meeste punten. De eerste race werd gewonnen door Ria Broenink, de tweede door de familie Botter en de laatste door Christel Haarhuis. Na deze laatste race had de organisatie alle antwoorden van de pubquiz beoordeeld en konden de winnende teams bekend gemaakt worden. Grote winnaar was Koning Bier, met vijf punten meer dan Hans’ harem. De derde plaats was voor Koning Heinz. De prijzen werden de volgende dag bij de winnende teams thuis gebracht.

Wandel- en fietspuzzeltochten tijdens Koningsdag

Alle wandelaars en fietsers tijdens Koningsdag kregen van tevoren een vertrektijdstip te horen, zodat alle teams vijf minuten uit elkaar op pad gestuurd konden worden. Bij het vertrekpunt in de Molenbergstraat konden zij de routes en formulieren met foto’s ophalen. Een van de deelnemers: “Het is een hele uitdaging om alle foto’s langs de route te vinden, maar met zo nu en dan hulp van een ander team kom je een heel eind.” Voor de kinderen was er een wandelroute van vier kilometer, met onderweg allemaal vlaggetjes met letters erop. Deze letters vormden het antwoord van een puzzel.

De organisatie Koningsdag Langeveen-Bruinehaar kijkt terug op geslaagde koningsdagactiviteiten: “We willen iedereen bedanken voor het enthousiasme en het zich goed houden aan de coronamaatregelen. Ook bedanken we Café Nobbenhuis voor de goede samenwerking en gastvrijheid. Graag tot volgend jaar.”

Hoe zit het met elektrisch rijden in Twenterand

Elektrisch rijden wordt steeds populairder in Nederland. Op 1 april 2021 waren er ruim 177.000 elektrische auto’s en nog eens 110.000 plugin-hybride auto’s. Het aantal (semi)publieke laadpunten is doorgegroeid naar ruim 72.000. Maar hoe staat het eigenlijk met elektrische rijden in Twenterand? Het kennisplatform voor elektrisch rijden www.evplan.nl zocht het uit. Hierbij is gebruik gemaakt van eigen bronnen en openbare overheidsdata (CBS, RDW, RVO, Klimaatmonitor)

Elektrische auto’s in Twenterand

In Twenterand staan 18122 personenauto’s geregistreerd. Daarvan staan er 73 (0,40%) geregistreerd als elektrische personenauto en nog eens 76 (0,42%) als plug-in hybride auto. Van alle auto’s in Twenterand wordt dus 0,82% (deels) elektrisch aangedreven. Dat is een stuk lager dan het landelijke gemiddelde van 2,26%.

Laadpunten in Twenterand

In de gemeente Twenterand zijn er zijn er in totaal 35 (semi)publieke laadpunten voor stekkerauto’s. Dit zijn laadpalen die in principe iedereen kan gebruiken.

  • Er zijn 12 publieke laadpalen. Hier kan iedereen gebruik van maken.
  • Er zijn 23 semi-publieke laadpalen. Deze bevinden zich op privé terrein maar zijn wel voor iedereen toegankelijk. Denk aan een laadpaal in parkeergarage, een tankstation of hotel.
  • Op dit moment zijn er geen snellaadpunten beschikbaar in Twenterand.

Steeds meer elektrische voertuigen

De laadpaaldichtheid (het aantal laadpunten per elektrische auto) in de gemeente ligt op 0,23%. Dat betekent dat er 4 elektrische auto’s per laadpaal in Twenterand zijn. Dat is lager dan het landelijke gemiddelde van 0,3% (4,5 EV’s per laadpaal). De verwachting is dat steeds meer inwoners in Twenterand overstappen op een elektrische auto. Er zullen dan ook meer laadpunten bijkomen. Rijd je elektrisch en heb je niet de mogelijkheid om op eigen terrein een laadpaal te plaatsen? En is er nog geen oplaadpunt in jouw directe omgeving? Dan kan je wellicht kosteloos een laadpaal aanvragen bij de gemeente Twenterand.

Raadsdebatten Twenterand op 18 en 19 mei

Op 18 en 19 mei staan de raadsdebatten van de gemeenteraad gepland. Deze vinden plaats in het gemeentehuis in Vriezenveen en beginnen direct na de extra raadsvergadering die op 18 mei om 19.30 uur staat gepland. Agendapunten die op 18 mei niet voor 23.00 uur afgerond kunnen worden, worden behandeld op 19 mei 2021 (vanaf 19.30 uur). In verband met de maatregelen rondom de corona crisis vinden deze raadsdebatten plaats zonder publiek.  

Agenda, stukken bekijken of inspreken 

De agenda en bijbehorende documenten vindt u op deze website onder Bestuur & Organisatie – Gemeenteraad – Vergaderingen. Ook kunt u de stukken bekijken in het gemeentehuis.

Als u als belanghebbende bij een agendapunt wilt inspreken, dan bent u daarvoor van harte welkom. U kunt hiervoor tot uiterlijk 18 mei 12.00 uur contact opnemen met de griffie via griffie@twenterand.nl

Uitzending via tv en internet 

Delta TV zendt de raadsvergadering live uit. U kunt deze ook volgen via www.twenterand.nl/uitzendingvergaderingen.

Een rolstoelbus voor Evi

Evi is een vrolijk, mooi meisje geboren met SBBYS (Say-Barber-Biesecker-Young-Simpson). Een zeldzame variant van het OHDO-syndroom.
Het is niet vreemd als je hier nog nooit van hebt gehoord, het is namelijk erg zeldzaam. Volgens de laatste berichten zijn er 19 geregistreerde kinderen over de wereld.

Gevolgen?

Niettemin is het een afwijking met grote gevolgen en onzekerheden. Er is namelijk nog maar heel weinig bekend over deze ziekte en de ouders weten dan ook in het geheel niet hoe de toekomst er uit zal gaan zien.
Evi is bijna anderhalf maar heeft een ernstige ontwikkelingsachterstand. Dit uit zich in lage spierspanning en verstandelijke beperking in zowel spraak als motoriek. Hierdoor kan ze niet staan, lopen, kruipen of zelfstandig zitten. Ze kan geen woordje zeggen of aanwijzen om iets duidelijk te maken. Daarbij kan ze eten heel slecht verdragen en daarom krijgt ze sondevoeding via een PEG-sonde (de voeding via een slangetje door de buikwand in haar maag). Ze eet verder niets via de mond.Er is 24 uur toezicht nodig voor Evi en naast de ouders staat een team verpleegkundigen ter ondersteuning.
Evi heeft elke dag meerdere stikincidenten door het extreme spugen. Vaak geheel onverwacht en soms zo erg dat ze hevig zuurstofgebrek krijgt en bijna wegvalt. Hierdoor is het ook nodig dat er altijd iemand naast haar zit tijdens het vervoeren.
Gelukkig is Evi na zo’n stikincident vrij snel weer het vrolijke en goedlachse mooie meisje waar de ouders en grote zus Mila intens van genieten.

Waarom is er een bus nodig?

Doordat Evi niet zelfstandig kan zitten, staan of lopen, zit zij in een speciale wandelwagen met een borst en heupfixatie. Het tillen en vervoeren van Evi is voor de ouders fysiek erg zwaar ook omdat ze hypotoon(lage spierspanning) is en hierdoor slap tijdens het tillen. Evi zal alleen maar groter en zwaarder worden…
Op dit moment moet Evi nog telkens de auto in en uit getild worden, maar in de toekomst is dat vanwege haar gewicht onmogelijk. De auto wordt ook gewoon te klein om de aangepaste hulpmiddelen mee te moeten nemen. Daar komt ook nog eens het medisch apparatuur bij .
Verder merken we dat het beter is niet te veel met Evi te hoeven trekken zodat haar stikincidenten beperkt blijven en juist daarom is het fijn voor haar dat ze in haar buggy kan blijven zitten en zo de bus ingereden kan worden. Dit alles zorgt bovenal voor meer bewegingsvrijheid voor het hele gezin.
Daarom is een rolstoelbus nodig die erg duur is en die hopelijk met jullie hulp aangeschaft kan worden.

Het is hen zo gegund dat ze makkelijker samen er op uit kunnen gaan. Gewoon even kort weg of voor langere tijd.

Wie helpt mee sparen voor de rolstoelbus voor Evi?

Namens het zorgteam rond Evi

Zes inwoners gemeente Twenterand ontvangen Koninklijke onderscheiding tijdens jaarlijkse lintjesregen

Burgemeester Broekhuizen bracht vandaag verrassingsbezoeken aan zes inwoners van de gemeente Twenterand om aan hen persoonlijk een Koninklijke onderscheiding te overhandigen. Het heeft Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander behaagd om de inwoners van de gemeente te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Eén inwoner wonend op de grens van Tubbergen en Vriezenveen ontvangt de Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Haverkamp-Wenker van Tubbergen.

De volgende inwoners kregen de Koninklijke onderscheiding overhandigd;
De heer G. (Gerard) Fidom, (62 jaar) woonachtig in Westerhaar-Vriezenveensewijk
Kreeg een lintje vanwege zijn uitzonderlijke maatschappelijke prestaties. Je
onderscheiden als vrijwilliger is best bijzonder, hij is al méér dan 30 jaar een actieve
vrijwilliger die zich als inwoner volledig en vrijwillig inzet voor dorpsgemeenschap
Westerhaar-Vriezenveensewijk. Sinds 1990 heeft hij allerlei bestuurstaken en
vrijwilligerswerk op zich genomen bij de korfbalvereniging SDO. Daarnaast maakt hij
sinds 2016 onderdeel uit van het bestuur van de Oranjevereniging WesterhaarVriezenveensewijk. Mede door zijn grote inzet is Westerhaar-Vriezenveensewijk een hechte dorpsgemeenschap. Hij is betrokken met dorpsgenoten. Hij is gericht op de ander, geeft zijn medemens vertrouwen. Hij helpt organisaties en dorpsgenoten waar hij maar komt.

De heer J.H. (Henk) Croezen (74 jaar) woonachting in WesterhaarVriezenveensewijk Kreeg een lintje vanwege zijn uitzonderlijke maatschappelijke prestaties. Je onderscheiden als vrijwilliger is best bijzonder, hij is al méér dan 30 jaar een actieve vrijwilliger die zich als inwoner volledig en vrijwillig inzet voor dorpsgemeenschap
Westerhaar-Vriezenveensewijk. Sinds 1990 heeft hij allerlei vrijwilligerswerk en bestuurstaken op zich van de Christelijke Muziekvereniging “Soli Deo Gloria” en de Stichting Domus “Soli Deo Gloria”. Hij is het gezicht van “Soli Deo Gloria” in
bestuursfuncties en als commissielid. Als muzikant neemt hij altijd deel aan concoursen, festivals en het brengen van serenades. Hij wordt genoemd als een groot organisator van het jaarlijks concert, kartrekker voor de vereniging. Hij werkte mee aan de bouw van het nieuwe clubgebouw en werd de beheerder van dit gebouw. Hij zorgt wekelijks voor het onderhoud. Daarnaast is hij óók actief vrijwilliger bij de Gereformeerde Kerk “De Bron”, bij woon- en zorgcentrum ’t Haarhuus en als drager bij begrafenisvereniging “De Laatste Eer” in Westerhaar.

Mevrouw R.G. (Riëtte) Makkinga-Heersmink (56 jaar) woonachtig in Vroomshoop
Kreeg een lintje vanwege haar uitzonderlijke maatschappelijke prestaties.
Vrijwilligers zijn onmisbaar en het cement van onze samenleving en zij is een actieve
vrijwilliger, al méér dan 30 jaar, en zet zich op alle mogelijke manieren in voor goede
doelen, het dorp Vroomshoop en allerlei nevenactiviteiten. Naast de zorg van haar
gezin met 6 dochters, zette ze zich in voor allerlei taken op de Oranjeschool,
variërend van overblijfcoördinator, klaar-over-moeder, leesmoeder. En ze verzorgde
creatieve middagen. Zij was 2 periodes, 4 jaar lid van de Ouderraad. Sinds 1989 loopt
zij jaarlijks als collectant meerdere routes voor de Hartstichting. In 2011 werd zij door
de stichting benoemd tot Wijkhoofd in Vroomshoop. Voor carnavalsvereniging “De
Smoezen’ is zij onmisbaar. In 2014 werd de Dorpsraad Vroomshoop-Geerdijk
opgericht. Vanaf die tijd verricht zij secretariaatswerkzaamheden. Zo zorgde ze ervoor
dat er een nieuwe stichting kwam voor de Avondvierdaagse, zette zich in voor het
behoud van het zwembad ‘De Zandstuve’ en richtte een stichting op en zorgde dat er
een bestuur kon worden aangesteld. Uiteraard werd zij één van de bestuursleden.
Namens de Dorpsraad Vroomshoop-Geerdijk neemt zij ook deel aan verschillende
bijeenkomsten vanuit de gemeente Twenterand. Spontaan zette ze een actie op touw
om ouderen tijdens de coronatijd met een presentje te verrassen. Ze zocht sponsoren
op om mee te helpen.

De heer F. (Dick) Boers (57 jaar) woonachting in Den Ham
Kreeg een lintje vanwege zijn uitzonderlijke maatschappelijke prestaties.
Je onderscheiden als vrijwilliger is best bijzonder, vrijwilligers zijn onmisbaar en het
cement van onze samenleving. Dieren spelen vanaf zijn jeugdjaren een grote rol in
zijn leven. Konijnenfokkers Vereniging Den Ham. Zijn grote inzet voor de vereniging
was zichtbaar en in 2009 werd hij benoemd tot voorzitter. Door zijn inzicht is de
vereniging financieel onafhankelijk en uitgegroeid tot de grootste kleindierenvereniging
in de Provincie Overijssel. In 2012 werd hij lid van het bestuur van de
Uitvaartvereniging “Den Ham en omstreken’. In 2014 werd hij benoemd tot secretaris
en in 2018 kwam daar de taak van penningmeester bij. Door zijn gedrevenheid en
genomen initiatief kon het eerder gehuurde pand aan de Brinkstraat in Den Ham
worden aangekocht. Hij zorgde voor de financiële en notariële afwikkeling en maakte
plannen voor een grondige renovatie. Den Ham beschikt nu over een prachtig
gerenoveerd gebouw. Uitvaartcentrum “De Lindenhof’ is alom bekend voor Den Ham
en omgeving. En hij is vanaf 2012 bestuurslid van Kleindier Liefhebbers Overijssel.
Deze afdeling bestaat uit 30 daarbij aangesloten Overijsselse verenigingen. In 2015
werd hij anoniem gekozen tot hun voorzitter en is hij actief binnen de afdeling
Overijssel, vanuit zijn functie, ook bij de landelijke organisatie KLN (Kleindier
Liefhebbers Nederland).

De heer J.J. (Jan) Wessels (79 jaar) woonachtig in Vriezenveen
Kreeg een lintje vanwege zijn uitzonderlijke maatschappelijke prestaties.
Vrijwilligers zijn onmisbaar en het cement van onze samenleving. Zij zorgen ervoor dat
wij een sociale gemeenschap zijn waar iedereen kan meedoen en mensen zich met
elkaar verbonden voelen. Hij is vanaf 1990 inwoner in Vriezenveen, later Twenterand,
een betrokken vrijwilliger. Vanuit zijn familiebedrijf “Transportbedrijf J. Wessels & zn.
BV te Vriezenveen, ondernam hij allerlei acties. Zo was en is hij als mede-oprichter
enorm betrokken bij de Stichting Lele Barátjai, die hulp biedt in Roemenië. Hij is al
bijna 25 jaar bestuurslid van deze Stichting. Hij stelt opslagruimte beschikbaar voor
het kunnen inzamelen van hulpgoederen, maar ook afgeschreven verpleegbedden die
in de Roemeense ziekenhuizen opnieuw gebruikt kunnen worden. Om deze
hulpgoederen naar Roemenië te kunnen brengen stelt hij vrachtwagens beschikbaar.
Ook ging hij de afgelopen jaren vaak zelf mee als chauffeur. Aan de Bedrijfsweg in
Vriezenveen heeft hij geheel belangenloos een container beschikbaar gesteld voor het
inzamelen van oud papier. Van de opbrengst van deze inzameling, wordt de helft ter
beschikking gesteld aan de Stichting Lele Barátjai, en de andere helft aan het
Reformatorisch onderwijs (de Johannes Bogermanschool) te Vriezenveen.

Uitgereikt in de gemeente Tubbergen
Mevrouw C.G.M. (Corine) Timmers-Goossen (54 jaar) wonend op de grens
Tubbergen en Vriezenveen
Is vanaf haar 16e jaar een actieve vrijwilliger die zich als inwoner van Twenterand,
wonend op de grens van Tubbergen en Vriezenveen, volledig en vrijwillig inzet voor
activiteiten in Geesteren en Harbrinkhoek. Sinds 1983 heeft zij allerlei vrijwilligerswerk
en bestuurstaken op zich genomen variërend van werkzaamheden voor de EHBO-
vereniging Mariaparochie-Geesteren, AED-werkgroep Harbrinkhoek-Mariaparochie,
Stichting Welzijnsbevordering Harbrinkhoek-Mariaparochie, Zonnebloemafdeling
Harbrinkhoek-Mariaparochie en KPJ (Katholieke Plattelands Jongeren)
Harbrinkhoek .Mede door haar enorme inzet, zorgzame persoonlijkheid en
gedrevenheid is ze méér dan betrokken bij het sociale, voor het dorp en haar
inwoners. Mevrouw Timmers steunt en ondersteunt waar ze maar kan, niets is haar
teveel. Ze staat altijd voor de ander klaar. Alle haar vrijwilligersactiviteiten vinden grotendeels plaats in Tubbergen.

Penaltykillers Vroomshoopse Boys leven zich uit

Op het sportcomplex De Bosrand werd op zaterdag 24 april de finale van de strijd om de penaltybokaal afgewerkt door de jeugd van Vroomshoopse Boys. Vanwege de beperkingen wegens corona had deze activiteit dit seizoen een iets andere opzet en deden van elke jeugdteam de beste drie penaltynemers mee tijdens de finale. De keepers Mark Hanzel van Boys JO19-1 en Niels Pierik van Boys JO17-1 kregen tijdens de finaledag meer dan 200 penalty’s te verwerken. De jongens en meisjes schoten vaak met scherp, maar zagen ook diverse inzetten vanaf elf meter stijlvol gepareerd.

Tijn Ribberink van Boys JO9-2 won met overtuiging de penaltybokaal van JO8 en JO9. Milan Veneberg van Boys JO10-1 toonde zich een echte penaltykiller door in de categorie JO10 en JO11 te winnen. Bij de categorie JO13 toonde zich Tijn Marsman van Boys JO13-1 de sterkste.

Matt van de Vegt van Boys J015-1 herhaalde zijn succes van vorig seizoen en toonde zich een ware scherpschutter door de penaltybokaal in de categorie J015 op zijn naam te schrijven. De categorie J017 en JO19 was bijzonder spannend en daar waren maar liefst zeven rondes voor nodig. Uiteindelijk bleek Roy Bakker van Boys JO17-1 evenals vorig seizoen over de sterkste zenuwen en de doeltreffendste schoten te beschikken en hij won zo de felbegeerde penaltybokaal.

Onder prima weersomstandigheden was het een bijzonder geslaagde finaledag met veel belangstelling van de jeugdspelers voor de prestaties van de penaltykillers. Volgend jaar gaat dit festijn zeker weer op herhaling.

Grens aanmodderen provincie inzake kanaal Almelo-De Haandrik bereikt

GemeenteBelangen Twenterand is klaar met het ‘eeuwige’ getreuzel en onduidelijkheden van de provincie
Overijssel richting aanwonenden van kanaal Almelo-De Haandrik met schade aan hun woningen. GBT legde
via een voorstel in de gemeenteraad een vijftal eisen op tafel, waarmee het college van burgemeester en
wethouders naar Zwolle moet. Afhankelijk van wat de provincie ermee doet wordt een gang naar de rechter
overwogen.
Twee weken geleden gaf GBT in een debat al aan dat de corona maatregelen door de provincie onterecht
werden gebruikt om de enorme vertraging van de taxaties en huisbezoeken te verklaren. “Want volgens de
richtlijnen van het RIVM was er geen enkele belemmering dit alles voortvarend op te pakken”, aldus
fractievoorzitter Marcus Elzinga namens GBT.
Het was de opmaat van een voorstel met een eisenpakket, want de diplomatieke weg levert te weinig op voor
de aanwonenden van het kanaal. GBT stond in de gemeenteraad niet alleen. Het voorstel werd dinsdag mede
ingediend door de PVV, VVD en PvdA/GroenLinks. Na een schorsing steunde het CDA het voorstel alsnog, terwijl
ChristenUnie en SGP tegen stemden.


Open einden kunnen voor ongewenste nasleep zorgen

De provinciale schaderegeling kent enkele nare open einden, die kunnen zorgen voor een ongewenste nasleep
voor aanwonenden. Deze open einden zijn onder meer een belasting op de schade-uitkering als deze boven het
belastingvrije vermogen komt en het opeisen van de schade-uitkering door schuldeisers, hetgeen gebeurde bij
de toeslagenaffaire. Een raadsmeerderheid wil dat de provincie dit onderzoekt en vervolgens met een
eenduidige oplossing komt richting aanwonenden van kanaal Almelo-De Haandrik.
Een andere eis is dat de schade wordt getaxeerd inclusief de fundering van de woningen en dat gestopt wordt
met alleen zichtschade op te nemen in taxatierapporten. De provincie zegt dat te doen, maar veel aanwonenden
zagen het tegendeel bij de taxatie van de schade van hun eigen woning.


Second opinion volledig voor rekening provincie

Ergernis aan de schaderegeling is daar waar vermeld staat dat aanwonenden 50% zelf moeten ophoesten voor
een contra expertise c.q. second opinion. De meerderheid van de gemeenteraad wil dat de provincie als
eigenaar van het kanaal én opdrachtgever van de werkzaamheden dit volledig voor haar rekening neemt.
“Inkomen of vermogen doen er niet toe. Hier geldt dat iedereen gelijk behandeld moet worden, want niemand
heeft om schade aan de woning gevraagd”, aldus de fractievoorzitter namens GBT.
Tot slot wil de Twenterandse gemeenteraad in meerderheid dat nieuwe schademeldingen aan panden vanaf 16
juni 2020 (exclusief nieuw aangekochte panden), die door de provincie nu uitgesloten worden via de
schaderegeling, alsnog in aanmerking te laten komen voor de schaderegeling. Het kanaal is immers nog niet
hersteld en de schade duurt nog steeds voort, zo blijkt uit documenten.

Memory Route Vroomshoop 1940-1945 in beeld

Op vrijdagavond 30 april is op Delta FM om 19.00 op TV een registratie te zien van de Memory Route Vroomshoop 1940-1945. Van de dertig informatieborden komen er acht in beeld, waarbij de ooggetuigen Eltjo Haselhoff, Karel Ekkel en Guus Kempe de ingrijpende gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog toelichten. John Mulder licht het informatiebord van zijn oom Geert toe. De 21-jarige Geert Mulder werd naar het concentratiekamp Neuengamme afgevoerd en keerde nooit meer in Vroomshoop terug. Vanuit het 4 mei comité Vroomshoop staan Suzanne Ekkel en Hans Nieboer ook bij enkele informatieborden stil.

Deze uitzending wordt mogelijk gemaakt door Noaberproat van Delta FM in samenwerking met het lokale 4 mei comité. Na de Tv-uitzending is de video terug te kijken op YouTube. De Memory Route Vroomshoop 1940-1945 is nog tot en met 5 mei aanstaande af te leggen. Gratis routegidsen zijn verkrijgbaar tijdens de openingsuren bij cafetaria Nieuwoord aan de Nieuwstraat 1-3 of bij Het Punt aan de burgemeester Koetjestraat in Vroomshoop. Na 5 mei krijgt de Memory Route een permanent karakter door het plaatsen van markeringspalen, evenals de informatieborden voorzien van QR-codes. Daarmee kan de nodige achtergrondinformatie binnengehaald worden.

Vanaf woensdag 28 april kunt u weer zwemmen in Aquapark de Zandstuve

Vanaf woensdag 28 april is Aquapark de Zandstuve weer geopend voor publiek. Vanwege corona hanteert het zwembad een aantal maatregelen waar u rekening mee moet houden.

  • We maken gebruik van zwemblokken van 45 minuten. U kunt per keer dus 45 minuten lang bij ons zwemmen.
  • Er geldt een maximum van 40 personen per zwemblok. 
  • Wij vragen een coronatarief van 2 euro per persoon.
  • Douches zijn gesloten.

Wilt u binnenkort graag banen zwemmen of recreatief zwemmen in Aquapark de Zandstuve? Geef u dan tijdig op per telefoon 0546-642301 (bij geen gehoor 06 36333461) of stuur een e-mail naar dezandstuve@twenterand.nl.
 

Openbaar gedenkteken busramp Osnabrück

Er komt een openbaar gedenkteken naar aanleiding van een busbrand met Hammer schoolkinderen welke
plaatsvond op 11 juni 1955 in Osnabrück. De kinderen maakten toen deel uit van het Hervormde jeugdkoor.
Er zijn bij deze busramp meerdere doden gevallen en kinderen ernstig gewond geraakt.
Op initiatief van GemeenteBelangen Twenterand werd dinsdag jongstleden in de gemeenteraad een voorstel
ingediend. Deze werd unaniem aangenomen. Het is de bedoeling dat deze blijvende herinnering op de plek komt
van de voormalige Hervormde school De Smithoek in Den Ham. Op dit moment is er geen openbaar
gedenkteken ter nagedachtenis aan de slachtoffers van deze ramp.
“Wij hebben gemerkt dat deze ramp voor nabestaanden en overlevenden een grote impact heeft gehad en tot op de dag vandaag diepe sporen heeft nagelaten,” aldus GBTwoordvoerder Frank Stolte. “Bovendien komt het initiatief
voor dit gedenkteken uit de bevolking van Den Ham”.
Hammenaar J. Gerrits was dusdanig geraakt door het verhaal van de busramp in Osnabrück, dat hij het initiatief
heeft genomen om de fractie van GBT te vragen om te onderzoeken of het mogelijk was om een openbaar
gedenkteken c.q. monument in de openbare ruimte te plaatsen. Doel is dat het verhaal van dit ernstige ongeval ook
doorgegeven zal worden aan volgende generaties.

Foto: links Jan Gerrits en rechts Frank Stolte op beoogde locatie voor gedenkteken

Op 11 juni in 1955 vertrok in alle vroegte de volle schoolbus richting Duitsland. Voor de meeste kinderen was het
de eerste keer dat ze over de grens kwamen. In een buitenwijk van Osnabrück gebeurde het onvoorstelbare: een
vonk, een explosie en een grote vlam. De hele bus stond in no time in brand. Toegestroomde buurtbewoners
hielpen bij de reddingspogingen. In de bus bevonden zich tientallen kinderen van het jeugdkoor en enkele
volwassenen. Er vielen meerdere doden en vele gewonden te betreuren. Veel kinderen hadden ernstige
brandwonden en werden opgenomen in Duitse ziekenhuizen. De ouders van de kinderen mochten logeren bij
leden van Reformierte Gemeinde in Osnabrück.
Een jaar na de ramp werd door het koor een concert gegeven in Osnabrück. Bij die gelegenheid bood dominee
Labrie een bord van Delfts aardewerk aan, als uiting van dank voor alle hartverwarmende hulpverlening en
medeleven aan de Hammer kinderen. In 2005 werd een naslagwerk uitgebracht ‘In herinnering gegrift’.
Het is de bedoeling het nieuwe gedenkteken te laten ontwerpen door een lokale kunstenaar.
Het gedenkteken zal vervolgens op een waardige en mooie manier geïntegreerd worden in het nieuwbouwplan
‘De Smithoek’.