Archive for: mei 2021

De GroenLinkse jongeren hebben nieuw bestuur

Op zaterdag 29 mei heeft de afdeling DWARS Overijssel, de GroenLinkse jongeren, haar nieuwe bestuur gekozen. Met de keuze voor een nieuw bestuur komt er een einde aan het bestuur Van Straaten II en begint bestuur van de Beek I.

Met het verkiezen van Laura van de Beek hebben de leden van DWARS Overijssel gekozen voor een voorzitter die geen vreemde is binnen de politiek in de provincie. De 23-jarige van de Beek is in het verleden campagneleider geweest voor DWARS Overijssel en jongerenraadslid in Zwolle. Momenteel is ze campagneleider voor GroenLinks Overijssel en schaduwfractielid voor GroenLinks Hardenberg. In december won van de Beek de Mensenrechtenmens prijs van het College voor de Rechten van de Mens voor haar werk om jongeren en politiek in verbinding te brengen met elkaar. Daar komt nu het voorzitterschap van DWARS Overijssel bij. Naast Laura van de Beek zijn Midas Finkers uit Olst-Wijhe (Secretaris), Michiel van Mierlo uit Zwolle (Campagne & Communicatie en vicevoorzitter) en Anne Christina Faber uit Kampen (Algemeen Bestuurslid) verkozen tot het nieuwe bestuur van DWARS Overijssel.

Het bestuur wil zich het aankomend jaar richten op de gemeenteraadscampagne, het aantrekken van nieuwe leden voor de organisatie en het organiseren van uitdagende en informerende evenementen voor leden en niet-leden. Ook willen ze de samenwerking met andere Politieke Jongeren Organisaties en GroenLinks afdelingen in de provincie verbeteren.

SKATETIJD! Vriendjes- en vriendinnetjesweek

In de week van 7 juni tot en met 11 juni wordt de SKATETIJD! vriendjes- en vriendinnetjesweek georganiseerd op een aantal skeelerbanen in Twente. Pupillen kunnen in die periode tijdens hun eigen skeelertraining vriendjes of vriendinnetjes uitnodigen, die mee mogen doen. Meedoen is gratis, je moet je alleen even aanmelden via https://bctwente.nl/skatetijd

Het is heel leuk om een keer allerlei trainingsonderdelen mee te maken: diep zitten, rollen op één been of twee benen, valtechniek en hoe je weer op staat, olifantsoren en beentje over voor de betere skeeleraars en natuurlijk nog heel veel meer. Wedden dat je het leuk vindt?

Deze activiteit wordt georganiseerd door de gezamenlijke skeelerverenigingen die onder het motto SKATETIJD! samenwerken met als doel om zoveel mogelijk kinderen kennis te laten maken met de mooie skeelersport. De clubs die meedoen zijn:

 • IJSCH uit Haaksbergen
 • CSV uit Vriezenveen
 • WIJC  uit Wierden
 • BSS uit Borne
 • OIJC uit Oldenzaal
 • HIJC uit Hengelo
 • SIJE uit Enschede
 • SCO uit Ootmarsum
 • IJsclub Losser uit Losser
 • Ijsvogels uit Denekamp

Er is dus altijd wel een club in de buurt waar je kan skeeleren.

Dit bijzondere initiatief wordt ondersteund door de KNSB. Hoewel skeeleren vaak wordt gezien als individuele sport is het eigenlijk een teamsport, want samen trainen maakt je sterker en is veel leuker en deze gelegenheid krijg je bij een vereniging. Daarnaast kent een vereniging veel gezelligheid en kun je misschien wel doorgroeien tot de top.

T.O.P. 1 is op zoek naar een heer!

Voor aankomend korfbalseizoen is het eerste team van T.O.P. uit Vroomshoop met spoed op zoek naar een heer. Ons eerste speelt zowel op het veld als in de zaal in de 3de klasse. TOP 1 is een gezellig, ambitieus en jong team. Wij staan voor gezelligheid zowel binnen als buiten het veld. Ben of ken jij iemand die 2 keer in de week wil trainen en ons team wil versterken? Neem contact met ons op en wie weet maak jij je leukste korfbaljaar mee bij deze toppers!

Contactgegevens: secr.kvtop.vroomshoop@gmail.com

0683225936

Tonny Groenhof, Liesbeth Kiewiet en Gesien Olthof prijswinnaars ‘Eropuit Fotowedstrijd’

De prijswinnaars van de ‘Eropuit Fotowedstrijd’ zijn bekend.

Tonny Groenhof (links op de foto) maakte volgens de jury de mooiste foto. De foto van Liesbeth Kiewiet verdiende de
aanmoedigingsprijs. De publieksprijs ging naar Gesien Olthof.
Bij het aanbreken van de lentetijd eind maart werden inwoners opgeroepen foto’s in te sturen. Dit kon
tot 21 mei jongstleden. Door ‘Eropuit’ te gaan wilden we twee doelen bereiken: deelnemen zorgt ervoor
dat je in deze coronaperiode uitgedaagd wordt (meer) naar buiten te gaan en het creëren van een
positieve stemming door te laten zien dat Twenterand veel moois te bieden heeft om trots op te zijn.
In totaal kwamen 217 foto’s binnen, waaronder vele juweeltjes. De foto’s zijn allemaal te vinden op de
website van ZorgSaam Twenterand via www.zorgsaamtwenterand.nl/eropuit.
De jury koos twee winnaars
De juryleden voor deze fotowedstrijd bestond uit Daniëlle de Grave, Herman Pierik en Bert Broekhuis.
Alle drie ervaren amateurfotografen uit Twenterand. De jury koos uit alle ingezonden foto’s die van
Tonny Groenhof tot de mooiste. Zij werd hiermee de winnaar van de portretbon van Stefan Schipper
fotografie / Schipper Media Productions.
Liesbeth Kiewiet verdiende de aanmoedingsprijs en haar is een workshop Natuurfotografie in het
vooruitzicht gesteld. Bij de prijsuitreiking gaf de jury aan waarom de winnende foto’s hen zo aanspreken.
Publieksprijs
Daarnaast mochten onze inwoners stemmen uit een selectie foto’s samengesteld door de jury. Via
social media werd volop gestemd. Gesien Olthof kwam hierbij als winnaar uit de bus. Zij ontvangt een
waardebon van Niek Erents Fotografie om de winnende foto te laten afdrukken op fotopapier.
‘Eropuit fotowedstrijd’ groot succes
Via deze weg willen wij alle deelnemers aan deze fotowedstrijd enorm bedanken voor hun enthousiaste
deelname en het inzenden van vele prachtige foto’s. Ga vooral door met het er op uitgaan en foto’s
maken! En deel dit vooral, zodat we allemaal mee kunnen genieten.

Aanleg beachvolleybalterrein Vrivo

Bij Nick en Simon denk je niet meteen aan de Vriezenveense volleybalvereniging Vrivo, maar aan muziek uit Volendam en aan de Nederlandse “Simon and Garfunkel”. Toch zijn Nick en Simon (Ekkel en Winkel) de twee grote drijvende krachten achter de aanleg van het nieuwe, grote beachvolleybalterrein van Vrivo. Voorbereidend werk, het maken van tekeningen, het onderhandelen met Gemeente Twenterand en met uitvoerende partijen. Het werven van fondsen en vrijwilligers. Alles is door deze mannen, samen met enkele andere vrijwilligers, tot in de puntjes geregeld.

En nu is het werk begonnen met het uitgraven van de “zandbak” in de zuid-oosthoek van het terrein van korfbalvereniging Amicitia. De komende weken volgen nog het zand storten, het leggen van “beschoeiingen” en betonbanden, het aanleggen van looppaden en terrassen. Ook nog het plaatsen van hekken rondom de velden om het zoeken naar ballen in het struikgewas straks te voorkomen. (En om sponsoren een plaats voor hun reclame te geven). En natuurlijk het plaatsen van netpalen en netten en het inrichten van een opbergruimte voor deze materialen.

Al met al nog een maand bikkelen, maar dan ligt er straks ook iets prachtigs: Twee velden met veel ruimte rondom, een eigen ingang, een terras om uit te blazen of om naar de wedstrijden te kijken, een ruime opbergruimte met luifel! En een ideale plek, want tot laat in de avond liggen de velden in de zon.

Landelijke Leergeld Dag 1 juni, presentatie van de leergeld-toolkit

In Nederland leeft 1 op de 12 kinderen in armoede. Deze kinderen kunnen om financiële redenen niet meedoen aan activiteiten die voor hun leeftijdsgenootjes heel normaal zijn. Zij staan vaak letterlijk aan de zijlijn. 40% van hen heeft werkende ouders. Slechts een beperkt deel van hen maakt gebruik van het bestaande voorzieningenaanbod. Veel werkenden rekenen zich niet tot de doelgroep die in aanmerking komt voor voorzieningen. Ook kent een deel van de ouders de regelingen niet of weet de weg er naar toe niet. Stichting Leergeld zorgt ervoor dat jaarlijks meer dan 130.000 kinderen die opgroeien in armoede gewoon mee kunnen doen met hun leeftijdsgenootjes en niet aan de zijlijn terecht komen. Leergeld Twenterand is sinds kort operationeel en heeft in 2020 toch al 91 kinderen kunnen helpen. Leergeld Twenterand gaat bij de mensen thuis het gesprek aan.

Om meer kinderen te kunnen bereiken organiseert Leergeld Nederland op dinsdag 1 juni de Landelijke Leergeld Dag, waarop er aandacht is voor de lokale Leergeld stichtingen. Normaliter wordt er ergens in het land een bijeenkomst georganiseerd. In corona tijd vindt de Landelijke Leergeld Dag alleen plaats op sociale media. Stichting Leergeld Twenterand grijpt deze Landelijke Leergeld Dag 2021 aan om de gemeente Twenterand, alle lokale professionals (zoals mediators, echtscheidingsadvocaten, UWV, etc.), en lokale werkgevers, op te roepen om in hun uitvoeringspraktijk richting ouders met geldzorgen ook te kiezen voor een menselijke benadering en zich hierbij te laten inspireren door het actieprogramma, de leergeld-toolkit en het online tafelgesprek van Stichting Leergeld en Sam&.

De toolkit bevat o.a. een flyer voor werkende ouders met geldzorgen, bevat handvatten voor gemeenten en werkgevers, bevat instrumenten voor maatwerk, etc. De toolkit is te downloaden via:

leergeld.nl/publicaties/ of: samenvoorallekinderen.nl/werkende-ouders. Het online tafelgesprek is terug te kijken op:  https://www.youtube.com/watch?v=XhMjhZIhcqs.

Stichting Leergeld Twenterand hoopt hiermee zo gezamenlijk álle ouders met geldzorgen in de gemeente Twenterand te kunnen bereiken en hen vooruit te helpen!

Meer informatie over de Landelijke Leergeld Dag vindt u op leergeld.nl/landelijke-leergeld-dag/ .

Voor directe hulp bij bijvoorbeeld de aanschaf van schoolspullen, een bijdrage voor een schoolreis, een computer, een fiets, muziekles, zwemles of de contributie voor een sportvereniging, kunt u contact opnemen met  de coördinator van Stichting Leergeld Twenterand, tel: 06-39743797 of e-mail:  info@leergeldtwenterand.nl. Of kijk op https://www.leergeld.nl/twenterand .

Start (gratis) nieuwe beweegles in Vroomshoop

Gelukkig mogen we steeds meer en kunnen we samen weer binnen gaan bewegen. En dat
is nodig ook na al die beperkende coronamaatregelen de afgelopen periode. Daarom
starten we donderdag 10 juni voor inwoners vanaf 50 jaar met een gratis beweegles, om
er in te komen of kennis te maken.
De één wil wel graag bewegen, maar houd niet van wandelen en buiten actief bezig zijn geeft een
onveilig gevoel met betrekking tot valrisico. De ander heeft vanwege corona meer gegeten en meer
thuis gezeten: dus een paar pondjes eraf is niet verkeerd. Of gewoon weer even met anderen bezig
zijn wat tegelijk goed is voor je lijf en gezondheid. Meerdere redenen kunnen u ertoe bewegen om
daadwerkelijk in beweging te komen.
Uiteraard wel met (nog) de nodige regelgeving: mondkapje op tot je in de sportzaal bent, geen
kleedkamer gebruiken en per tweetal bewegen in plaats van een groepsles.
Aangepaste beweeglessen
Beweegdocent Bernd Bove heeft zijn beweeglessen aangepast en zo kunnen we op donderdagmiddag
10 juni een gratis les aanbieden voor mensen vanaf 50 jaar. Aan het einde van deze les bekijken we
samen of er voldoende animo is om nog een aantal weken door te gaan met dit vernieuwde aanbod.
Immers, samen in beweging is voor velen leuker dan alleen.
Informatie en aanmelden
Heeft u interesse of nog vragen over de beweegles? Of behoefte aan meer informatie? Neem contact
op met beweegdocent Bernd Bove, telefoonnummer 06 – 2749 1022.
Aanmelden voor de gratis beweegles kan bij ZorgSaam Twenterand door op werkdagen van 09.00 tot
13.00 uur te bellen met 0546 – 481 456.
Makkelijk zittende kleding en extra schoenen voor in de zaal zijn wenselijk. Aanmelding is noodzakelijk

Replica de Sluis vestigt aandacht op rijke historie Vriezenveen

Met het realiseren van een replica van de sluis in Vriezenveen, vraagt de Dorpsraad Vriezenveen aandacht voor een belangrijk onderdeel uit de geschiedenis van het dorp, namelijk de turf en het turftransport. Het college van burgemeester en wethouders zag de toegevoegde waarde van dit initiatief voor de Twenterandse samenleving en stelde daarvoor kernbudget beschikbaar. “De kernbudgetten zijn ervoor om de leefbaarheid in een dorp te vergroten. Wij zijn van mening dat het realiseren van een replica van de sluis daar aan bijdraagt, voor zowel inwoners als toeristen,” aldus wethouder Roel Koster.

Oorspronkelijke plek

Het monument wordt geplaatst op zijn oorspronkelijke plek in het plantsoen voor het Kooykershuus in Vriezenveen. Het is de bedoeling dat de replica van de sluis in juni/juli klaar is. 

Verdubbeling cybercriminaliteit in Overijssel

 Foto: Sora Shimazaki
Nijmegen, 26 mei 2021 – In de eerste vier maanden van dit jaar zijn in Overijssel twee keer zoveel meldingen gedaan van cybercriminaliteit als tijdens dezelfde periode in 2020. Ten opzichte van 2019 is het aantal meldingen van online misdrijven, zoals phishing of whatsapp-fraude, zelfs verachtvoudigd. Dit en meer blijkt uit onderzoek van VPNGids.nl naar de meest recente politiecijfers op het gebied van cybercrime.
Van januari tot en met april van dit jaar werden er in totaal 332 cybercrimemeldingen gedaan door Overijsselaars. Bijna één op de vijf Overijsselse cybercrimeslachtoffers woont in Zwolle (62 meldingen). Vanuit Deventer kwamen daarna de meeste meldingen met 39 incidenten. Enkel in de gemeente Twenterand vielen dit jaar nog geen slachtoffers van internetcriminaliteit. In Losser en Tubbergen werden in totaal 9 meldingen van cybercriminaliteit gedaan, terwijl de gemeenten een jaar eerder nog cybercrime-vrij waren.

Toename cybercrime in helft Overijsselse gemeenten
Vergeleken met vorig jaar was er in de helft van de Overijsselse gemeenten minstens een verdubbeling van het aantal digitale misdrijven. In Zwolle nam het aantal cybercrimes in absolute zin het sterkst toe: van 14 naar 62 meldingen. Ook in Hardenberg (van 9 naar 38 meldingen) en Dalfsen (van 1 naar 23 meldingen) namen digitale misdrijven een hoge vlucht. In Deventer en Hengelo nam het aantal cybercrimemeldingen juist af ten opzichte van een jaar eerder. 
Landelijke toename van 78,1%
In heel Nederland werden in de eerste vier maanden van dit jaar 5.043 meldingen gedaan van cybercrime. Dit zijn 78,1% meer incidenten dan tijdens dezelfde periode in 2020. Ten opzichte van 2019 is zelfs een verviervoudiging te zien. 
Cybercriminaliteit verspreidt zich verder over Nederland
Cybercriminaliteit verspreidt zich steeds verder door Nederland. Waar twee jaar geleden van januari tot en met april nog in 109 gemeenten geen meldingen waren van internetcriminaliteit, is dit beeld in 2021 geheel anders. Dit jaar zijn er nog slechts negen gemeenten zonder meldingen van digitale misdrijven.

Hoorzitting kadernota 2022 Twenterand

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Twenterand heeft de kadernota 2022 opgesteld en voorgelegd aan de gemeenteraad. Voor de definitieve besluitvorming organiseert de gemeenteraad een openbare hoorzitting op donderdag 3 juni 2021. De hoorzitting begint om 19.30 uur en is in de raadzaal van het gemeentehuis in Vriezenveen. Wilt u uw mening geven over de kadernota 2022? Dat kan tijdens deze hoor­zitting. U bent van harte welkom.

De hoorzitting zal uit twee delen bestaan: een formele bijeenkomst en een informele bijeenkomst. 

 • Tijdens de formele bijeenkomst hebben belanghebbenden (organisaties, verenigingen, inwoners) – ieder op hun beurt – de mogelijkheid hun mening te geven in maximaal 5 minuten. Na elke inspreekronde kunnen raadsleden vragen stellen aan de belanghebbende.
 • Na deze formele bijeenkomst is er aansluitend een informele sessie gepland. Hierbij hebben raadsleden en belanghebbenden de gelegenheid om -in kleiner verband en op iets informelere wijze – nog eens nader met elkaar over de ingebrachte zienswijzen van gedachten te kunnen wisselen. Uiteraard worden daarbij de corona richtlijnen van de rijksoverheid in acht genomen.

Kadernota 2022 inzien

U kunt de Kadernota 2022 inzien. U vindt deze onder het kopje Bestuur & Organisatie / Gemeenteraad / Vergaderingen / Raadsvergadering 6 juli. Tevens kunt u de kadernota in het gemeentehuis inzien.

Aanmelden hoorzitting

Aanmelden voor het deelnemen aan de hoorzitting kan tot en met woensdag 2 juni 2021 bij de griffie van de gemeenteraad. Dit kan telefonisch (0546) 840 712 / 713 of via e-mail: griffie@twenterand.nl