Archive for: juni 2021

CDA Twenterand: Veilige fietspaden rondom Engbertsdijksvenen

Sinds het eind van de vorige eeuw zetten de inwoners in de omgeving van de Pollen, Bruinehaar en
Langeveen, zowel in de gemeente Tubbergen alsmede de gemeente Twenterand, zich in voor de
realisatie van veilige fietspaden rondom Engbertsdijksvenen. Het CDA Twenterand ziet het als
noodzaak om de verkeersveiligheid te doen verbeteren rondom dit gebied. Het betreft de laatste
fietspaden om alle kernen in Twenterand met elkaar te verbinden.
Eind 2019 zijn ruim 800 handtekeningen verzameld om de veilige fietspaden op de agenda te krijgen.
Echter, er werd destijds aangegeven dat er geen geld beschikbaar was om deze veilige fietspaden te
realiseren. Nu de ontwikkelingen in Engbertsdijksvenen zijn, is er hoop verzameld voor de realisatie
van deze fietspaden door middel van de Combikansen.

Fotograaf: Eduard van der Heiden


Als CDA Twenterand hebben wij vragen over deze situatie aan het college:

 1. Was de wethouder, voorafgaande de debatten van dinsdag 6 april 2021, op de hoogte van de
  plannen vanuit de Werkgroep Veilige Fietspaden over realisatie fietspaden in drie fasen? Zo
  ja, waarom heeft de wethouder dit tijdens de debatten niet aan de orde doen laten komen?
 2. Is het mogelijk om de veilige fietspaden in meerdere fasen te realiseren? Als voorbeeld
  tijdens een eerste fase vanaf de Oude Hoevenweg tot aan de Balkenbeltsweg een fietspad te
  realiseren, gezien de onoverzichtelijkheid van deze weg.
 3. Er wordt een bedrag van 2,7 miljoen euro genoemd om de fietspaden te realiseren. Echter,
  de realisatie van de fietspaden laat op zich wachten gezien er niet genoeg geld beschikbaar
  is. Om de kernen in Twenterand te verbinden met een fietspad en te zorgen voor een goede
  verkeersveiligheid is er wellicht de mogelijkheid voor een goedkopere toepassing, zodat
  eerder gestart kan worden met het aanleggen van deze fietspaden?
 4. In 2019 zijn er ruim 800 handtekeningen verzameld voor de realisatie van het fietspaden. Wil
  de wethouder zich als ambassadeur opstellen om ervoor te zorgen dat het fietspad er komt
  langs de Paterswal en van de Pollen naar Langeveen?
 5. Onlangs verscheen er een artikel in de Tubantia dat de provincie Overijssel 23 miljoen euro
  beschikbaar stelt voor veilige wegen en fietspaden (Tubantia, 12 maart 2021). Is er een
  mogelijkheid om via de provincie het geld op te halen om het veilige fietspad te doen
  realiseren?
 6. Wat zijn de consequenties voor Twenterand en de verkeersveiligheid dat er geen fietspad ligt
  van de Pollen naar Langeveen?
  Namens de fractie CDA Twenterand

Opening nieuwe beachvolleybalvelden sportpark ‘Het Midden’

Op 28 juni heeft wethouders Paters de nieuwe beachvolleybalvelden op sportpark ‘Het Midden’ geopend. De velden zijn niet alleen bestemd voor de leden van volleybalvereniging Vrivo maar voor iedereen die graag een balletje wil slaan. “Als college van B&W zijn we trots op dit initiatief vanuit volleybalvereniging Vrivo om deze beachvolleybalvelden te realiseren”, zegt wethouder Paters met onder andere sport in portefeuille. We hebben een kernbudget beschikbaar gesteld om de leefbaarheid in de kernen te verbeteren en de aanleg van deze beachvolleybalvelden is daar een prachtig voorbeeld van”, aldus een tevreden wethouder.

Op het terrein bij korfbalvereniging Amicitia in Vriezenveen is de afgelopen weken druk gewerkt. De vrijwilligers van volleybalvereniging Vrivo hebben de twee mooie ruime beachvolleybalvelden aangelegd. Daarnaast biedt het nieuwe terras de mogelijkheid om lekker even te zitten en te kijken naar de wedstrijden. En een ideale plek, want tot laat in de avond liggen de velden in de zon.

Chr. Mannenkoor Vroomshoop begint weer met repeteren

Donderdagavond kon, met de nodige voorzorgsmaatregelen, de 70e ledenvergadering van het Chr. Mannenkoor Vroomshoop worden gehouden, weliswaar op gepaste afstand van elkaar. Zo’n 45 koorleden hoorden voorzitter Niek Kop terugblikken op het afgelopen jaar, dat natuurlijk door corona werd bepaald. In maart 2020 stopten de repetities, in september werd nog even de muzikale draad weer opgepakt, maar daarna werd het opnieuw stil. Ook de viering van het 70-jarig jubileum kon helaas niet doorgaan.

Nu zien de kansen er beter uit, reden waarom het koor de komende twee weken de repetities weer hervat, op de gebruikelijke donderdagavond in kerkelijk centrum Irene in Vroomshoop, maar dan wél in de kerkzaal op anderhalve meter afstand van elkaar. Na de vakantieperiode worden de repetities eind augustus weer voortgezet.

Enkele koorleden hadden het voorbije jaar wel corona gehad, maar zijn daarvan (meestal goed) hersteld. En ook heeft geen enkel koorlid het lidmaatschap beëindigd, zodat het ledental nog steeds iets boven de 100 leden uit komt. Een bijzondere prestatie in een tijd waarin nogal wat koren te kampen kregen met ledenverlies of zelfs het koor moesten opheffen.

Ook positief was het financiële jaarverslag. Dankzij de opbrengsten van het oud papier kan de contributie laag blijven en kan het koor (later) weer concerten geven met bijzondere solisten. Er zijn wel meer vrijwilligers nodig bij de vaste containers bij Expert Berkhof en Praxis Marsman in het dorp. Daar wordt aan gewerkt.

Twee jubilarissen waren eerder al thuis bezocht, namelijk Dinand Achterkamp en Jan Bouwhuis, die beiden 25 jaar lid zijn. Ter vergadering konden nog eens twee koorleden worden gehuldigd, namelijk Arie Timmer (25 jaar lid) en Cees ’t Hart (40 jaar lid). Henk Visscher die al 50 jaar lid is, zal later dit jaar worden gehuldigd.

Als surprise voor de jubilarissen en voor de aanwezige koorleden kwam ineens dirigent Gezinus Veldman ten tonele, en konden onder zijn muzikale leiding de jubilarissen worden toegezongen. Het was ook meteen het startschot voor de herstart van de repetities vanaf volgende week. Dat allemaal met als doel een Kerstconcert op 17 december in Irene te Vroomshoop, en een Nieuwjaarsconcert op 15 januari in de hervormde kerk te Den Ham. Bij beide concerten zijn aansprekende solisten uitgenodigd, maar daarover volgt later meer informatie.

Biersociëteit Langeveen & Bruinehaar tapt Nen Trapper

LANGEVEEN / BRUINEHAAR – Hoe leuk zou het zijn als Langeveen en Bruinehaar zouden kunnen genieten van een eigen gebrouwen dorpsbiertje! Dat was het idee van Biersociëteit Langeveen & Bruinehaar. Een paar maanden later is het al geregeld: Nen Trapper is geboren! 

Nen Trapper, dat is na een aantal creatieve drinkbijeenkomsten de naam van het biertje geworden. Het is dan ook een biertje gebrouwen vanuit vriendschap en een aantal grote bierliefhebbers. “We zochten naar een manier om weer meer verbondenheid in Langeveen en Bruinehaar te creëren na al die coronamaatregelen. En hoe kan dat beter dan met een eigen gebrouwen biertje?”, aldus Mark Niemeijer.

Afgelopen vrijdag was het zover. De lancering van het biertje vond plaats bij Café Nobbenhuis. Daar presenteerde Biersociëteit Langeveen & Bruinehaar Nen Trapper aan Thijs Oude Steenhof, president van Carnavalsvereniging de Turftrappers. Vervolgens was het bier onder de tap verkrijgbaar en werden de eerste glazen ingeschonken.

De biersociëteit wil het geld niet in eigen zak steken. Zij willen het geld gaan gebruiken voor mooie doelen binnen Langeveen en Bruinehaar, te beginnen met de horeca. Dit doen zij door het biertje bij lokale horecazaken aan te bieden. Eigenaresse van Café-Restaurant Waaijer, Wendy Weultjes, vertelt het volgende: “Een superleuk initiatief! Ik vind het mooi om te zien hoe die verbondenheid je kan steunen en hoe je anderen daarbij kunt helpen, al is het maar met iets kleins.”

Voorlopig zal de opbrengst dus naar de horeca gaan. Maar ook andere mooie dingen kunnen worden gerealiseerd met de opbrengst van Nen Trapper. Een bijdrage aan een speeltuin, het steunen van verenigingen en goede doelen in het dorp… Het staat eenieder vrij een initiatief aan te dragen. Support Your Locals! 

En ben je nu nieuwsgierig? Waar smaakt Nen Trapper naar? Het bier zit onder de tap bij Café Nobbenhuis, Café-Restaurant Waaijer, Zalencentrum Spalink en bij Visvijver De Broekbeke. En voor de thuisliefhebbers is het bier ook in blik verkrijgbaar bij Cafétaria De Ruif. Proost!

Berry Noppers keeperstrainer jeugd Vroomshoopse Boys

De afgelopen seizoenen had Michel Littaay de keepers van de selectieteams van de jeugd van Vroomshoopse Boys onder zijn hoede. Dat gebeurde op prima wijze en de Technische Commissie (TC) van de Boys is de ervaren Vriezenvener erkentelijk voor zijn betrokkenheid en inzet. Nu Michel Littaay heeft aangegeven zijn werkzaamheden als keeperstrainer op de Bosrand te willen beëindigen, is de TC op zoek gegaan naar een geschikte opvolger.

Die opvolger is gevonden in de persoon van Berry Noppers uit Bergentheim, die de jeugdkeepers van Vroomshoopse Boys vanaf het nieuwe seizoen wekelijks onder zijn hoede gaat nemen. Berry is 36 jaar jong, woont in Bergentheim en is in het dagelijks leven als leerkracht verbonden aan een basisschool in Hardenberg. Berry Noppers kwam in zijn actieve voetballoopbaan jarenlang uit voor vv Bergentheim, waar hij keepte in het tweede elftal en deel uitmaakte van de selectie. De gerichte keeperstraining maakt deel van het technisch plan “Gezonde Ambitie” van Vroomshoopse Boys en Berry Noppers kan daar nu mede vorm en inhoud aan geven.

Steven Pig’s Zomerfeest!

Samen door de modder banjeren, een wedstrijdje wie de beste, sterkste, snelste of meest behendigste is. Fraaie sociale activiteiten en helemaal losgaan op één van de after party’s tijdens de Twenterand Run of Tot de Nek in De Drek. Een ieder snakt er weer naar en Steven Pig misschien nog wel het meest.

De zon schijnt, we willen weer lol trappen en leuke dingen doen. Vanuit die gedachte organiseert Steven Pig, van 26 juni tot en met 3 juli, Steven Pig’s Zomerfeest. Een week vullend programma met enkele dag activiteiten. Activiteiten waar je als gezin, buren of team aan deel kunt nemen, maar ook individueel kun jij je helemaal uitleven. Natuurlijk nog rekening houdend met de huidige maatregelen.

Zaterdagochtend om 10.00uur gaan we van start met de GooseChase Challenge. Maar liefst 40 opdrachten die je samen met je team (2-5 personen) gedurende de week uit kunt voeren. Een heuse onderlinge competitie tussen de teams waarbij gave prijzen te winnen zijn. De opdrachten staan in de APP en daarin plaats je ook ‘het bewijs’ van o.a. jullie beste moddergezicht en zelfgemaakte obstacle run. Voor de Challenge maakt het niet uit waar je woont. Dus of je nu uit Twente(rand) of pak ‘m beet Haarlem of Nijmegen komt; iedereen kan meedoen.

Om 19.00uur is de eerste uitzending van het dagelijkse journaal ‘Drek TV’. Gerrald Albersen en Steven Pig spreken spraakmakende gasten, staan stil bij de activiteiten, reiken pluimen & prijzen uit en brengen dagelijks spraakmakend nieuws. Direct na het journaal start Steven Pig’s Bingo. Dat beloofd een spektakel te worden waarin het illustere duo Martijn & Lars zorgen voor een avondvullend programma.

Zondagochtend start in elk van de kernen in Twenterand, in samenwerking met de lokale sportscholen, een heuse bootcamp welke toegankelijk is voor een ieder. Welke kern krijgt de meeste bootcampers op de been? ’S Avonds natuurlijk weer Drek TV gevolgd door Steven Pig’s Online Kerkdienst verzorgd door de mensen van 1Life.

Maandag kijken we met weemoed terug naar de voorgaande edities van Tot de Nek in de Drek. Die zijn mogelijk gemaakt door de 7.000 deelnemers, maar vooral ook door de maar liefst 300 geweldige vrijwilligers die er jaarlijks een feest van maken. Voordat we op 2 juli 2021 (inschrijving is open) weer de modder induiken vragen we iedereen een Throwback foto te plaatsen op Facebook of Instagram met een leuke tekst over het evenement. De leukste combinatie van foto en tekst wint, ’s avonds in Drek TV, een mooie prijs.

Dinsdag en woensdag kennen beiden een sociaal karakter. Dinsdag roepen we iedereen op om te gaan ‘Geraniums kiek’n’. Ga eens langs bij iemand waar je lang niet bent geweest of bij iemand die weinig of geen bezoek krijgt. Drink samen een kop koffie of maak een gezellig wandelingetje. Woensdag gaan we ‘Varkentjes Wassen’. Heb je een klusje waar je niet aan toekomt of niet voor elkaar krijgt of ben je erg handig? Laten we dan samen dat varkentje wassen. Meld je klus(je) of jezelf aan via secretariaat@sportpromotietwenterand.nl en wij brengen de klus en de handjes bij elkaar. Op beide avonden is er natuurlijk weer lol en gekkigheid live om 19.00uur met Drek TV.

Donderdag volgt er na de uitzending van Drek TV de Steven Pig’s Dorpskwis. ‘Wat weet ie van oe dorp’. Krijg jij als Twenterander het schaamrood op je kaken of weet je alles van Twenterand?

Vrijdag knalt natuurlijk Drek TV weer door de ether gevolgd door een stuk live cabaret verzorgd

door niemand minder dan Helligen Hendrik. Hij gaat voor alle kijkers een speech houden die zijn weerga niet kent.

Zaterdag kun je vanaf 10.00uur in elk van de dorpen van Twenterand opstappen voor Steven Pig’s Fietstocht. 21 kilometer samen met de kinderen of 35 kilomter naar keuze. In elk van de kernen is een rustpunt met een klein lokaal hapje of drankje voor alle deelnemers. De rustpunten zijn direct ook de opstappunten. In Vriezenveen is er op het Manitobaplein een ‘meet & greet’ met Steven Pig. Je kunt de hele dag opstappen en om 17.00uur sluiten de rustpunten. Als laatste happening van de week is ’s avonds de spetterende afsluiting van Drek TV met o.a. de huldiging van het winnende team van de GooseChase.

Het hele programma inclusief linkjes naar o.a.  Drek TV, de Bingo en de Dorpskwis staan op www.stevenpigszomerfeest.nl. Op die site kun je kaarten kopen voor de Bingo, je inschrijven voor de Fietstocht en de APP downloaden voor de GooseChase (inclusief handig uitleg filmpje).

Nieuwe organisatie
De zomerfeesten zijn ook de eerste activiteiten onder leiding van de nieuwe organisatie van de Stichting Sportpromotie Twenterand. Naast een nieuw bestuur is er een raad van toezicht aangesteld en zijn er meerdere nieuwe leden toegetreden tot de verschillende commissies. Samen met de zittende leden van de commissies en alle vrijwilligers zal de organisatie haar uiterste best doen ook de komende jaren gave evenementen te organiseren.

Zaterdag 12 juni is de Nationale Voetbaldag. Een dag georganiseerd door de KNVB rondom de start van het EK om de voetbalsport onder de aandacht te brengen

Ben je tussen 4 t/m 6 jaar oud en wil je graag mee voetballen bij DETO? Dat kan!

Met enthousiaste trainers en samen met de enthousiaste groep van de mini’s en F-league, ga je eerst lekker voetballen. 

Om 10 uur doen we samen op het hoofdveld mee met de landelijke warming-up gepresenteerd door Buddy Vedder! Dat gaat een gezellige warming-up worden!!!

Tussentijds kun je op de foto met Jessica Torny, de kersverse assistent bondscoach van Oranje Leeuwinnen. 

Enige wat je hoeft te doen: probeer iets oranjes aan te trekken zodat we er een mooie EK-oranje-training van maken!

Aanvang 8:45 uur, geschatte eindtijd 10:15 uur. Leden worden via hun trainer geïnformeerd. Niet-leden zijn zeker welkom, geef je wel op via deto-minis@hotmail.nl.

Zaterdag 12 juni is de Nationale Voetbaldag. Een dag georganiseerd door de KNVB rondom de start van het EK om de voetbalsport onder de aandacht te brengen.

Ben je tussen 4 t/m 6 jaar oud en wil je graag mee voetballen bij DETO? Dat kan!

Met enthousiaste trainers en samen met de enthousiaste groep van de mini’s en F-league, ga je eerst lekker voetballen. 

Om 10 uur doen we samen op het hoofdveld mee met de landelijke warming-up gepresenteerd door Buddy Vedder! Dat gaat een gezellige warming-up worden!!!

Tussentijds kun je op de foto met Jessica Torny, de kersverse assistent bondscoach van Oranje Leeuwinnen. 

Enige wat je hoeft te doen: probeer iets oranjes aan te trekken zodat we er een mooie EK-oranje-training van maken!

Aanvang 8:45 uur, geschatte eindtijd 10:15 uur. Leden worden via hun trainer geïnformeerd. Niet-leden zijn zeker welkom, geef je wel op via deto-minis@hotmail.nl.

Runforkika@home in Vriezenveen

Update runforkika@home te Vriezenveen voor aanstaande zaterdag 💜🧡:De vooruitzichten voor zaterdag lijken goed met 21graden, een zacht NW briesje en grote groene parasols boven het grootste deel van het parcours 😃.14:30 de geplande start, waar ieder op zijn/haar eigen tempo de gewenste afstand loopt (en houd zelf ook de RIVM richtlijnen in acht).Ca. 16 lopers hebben zich reeds gemeld voor de verschillende afstanden en er kunnen er nog wel een paar bij 🏃‍♀️🏃 (stuur bij voorkeur ff een PB, maar zonder ben je ook welkom). Neem wat supporters mee, dat doet de runners altijd goed! Water wordt per ronde klaar gezet en sportdrank/water/fruit is er voor na de finish.

Trek even ‘iets oranjes aan’, wat ons aan🧡 KiKa verbindt 🧡 (maar voor deze keer ook verward mag worden met ons oranje ⚽️).We hopen er samen weer een mooie 3e editie van te maken. Deelnamekosten zijn er niet. Wel graag een vrije gift in de KiKa collectebus! (opbrengst gaat volledig naar KiKa uiteraard)

Doneren kan ook eenvoudig via de link:https://www.runforkikamarathon.nl/jos-evers-berlijn-2021#runforkika#kikaRun for KiKa#runforfun#training#hardlopen.

SMVT en De Vriezenhof weten wat ze aan elkaar hebben!

Al 35 jaar werken de Stichting Maaltijdvoorziening Twenterand en Stichting de Vriezenhof uit Vriezenveen tot volle tevredenheid samen om dagelijks, 7 dagen per week, kwetsbare ouderen in Vriezenveen e.o. van een door de Vriezenhof bereide warme maaltijd te voorzien. En in al die jaren is er nooit sprake geweest van een contract. Een man, een man, een woord, een woord. Dat was zo en dat blijft zo. Toch leek het beide partijen verstandig om een aantal afspraken ook schriftelijk vast te leggen. En dus werd op donderdag 3 juni een samenwerkingsovereenkomst ondertekend door v.l.n.r. de heren Wout Oldhoff (bestuurder de Vriezenhof), Joost van de Wiel (voorzitter SMVT) en Bertus Botter (penningmeester SMVT). Beide partijen hopen hun samenwerking nog lang voort te kunnen zetten.

88

DETO tekent overeenkomst regioplan FC Twente/Heracles academie

Vrijdag 4 juni was DETO samen met vier andere clubs in Erve Asito voor het ondertekenen van het Regioplan. Namens DETO waren bestuursleden Jessica Torny en Henrique Vossebeld aanwezig. 

Regioplan

De FC Twente/Heracles Academie start vanaf aankomend seizoen met het Regioplan. Aanleiding voor het Regioplan is de enorme behoefte om de samenwerking aan te gaan met de amateurverenigingen, om samen het algehele niveau in de regio te laten stijgen. Met onder meer het trainen van honderden kinderen in de regio, het opleiden van trainers en scouts en het organiseren van clinics en webinars wil de Academie niet alleen meer halen, maar ook brengen. 

Ontwikkelen

Voor DETO is deze samenwerking een hele mooie aanvulling op het eigen opleidingsplan. Spelers kunnen zich meer ontwikkelen, maar ook trainers. Kennis wordt gedeeld én er worden trainingen op het DETO-complex gegeven.

Lees hier meer op de site van de FCT/HER Academie: https://fctwenteheraclesacademie.nl/2021/06/04/van-en-voor-de-regio-fc-twente-heracles-academie-verbindt-zich-met-meerdere-amateurclubs-in-regioplan/