Archive for: september 2021

ZorgSaam Twenterand organiseert op 1 oktober Social Friday

Heel veel jongeren in Nederland willen graag nieuwe mensen ontmoeten, maar weten niet goed hoe
je dit moet aanpakken. Herken jij dit? Social Friday has your back! ZorgSaam Twenterand organiseert
daarom een Social Friday activiteit in Vroomshoop op 1 oktober aanstaande. Ook in andere
Nederlandse steden en dorpen wordt Social Friday gevierd voor jongeren in de leeftijd van 12 tot en
met 29 jaar.
Sociale boost
Door de coronamaatregelen hadden jongeren lange tijd veel minder sociaal contact. “Je ziet nu dat
veel jongeren een duwtje in de rug nodig hebben om op sociaal vlak weer beter in hun vel te zitten”,
aldus Jolanda van Gerwe. Ze is oprichter van Stichting Join us en organiseert Social Friday. “Dat
broodnodige zetje, dat is precies wat Social Friday biedt aan jongeren: een gezellige avond met
andere jongeren die óók dat duwtje in de rug nodig hebben.”
Tijdens deze avond ontmoeten jongeren alleen maar gelijkgestemden die het ook fijn vinden nieuwe
mensen te leren kennen. Op tientallen plekken in het hele land kunnen jongeren op 1 vrijdagavond 1
oktober anderen ontmoeten tijdens een toffe Social Friday activiteit.
Social Friday in Vroomshoop
ZorgSaam Twenterand organiseert in Vroomshoop de Social Friday activiteit Game Night: bingo.
Om 19.00 uur begint de activiteit. De locatie is Het Front, Burgermeester Koetjestraat 2 in
Vroomshoop. Ben jij er gezellig bij? Laureen Velnaar helpt je op weg deze avond. Schrijf je gauw in
via www.socialfriday.nl
Organisatie
Social Friday vindt dit jaar voor de eerste keer plaats en is onderdeel van ‘De Week van de
Ontmoeting’ in de week tegen Eenzaamheid. De avond wordt in opdracht van het Ministerie van
Volksgezondheid, Welzijn en Sport georganiseerd door Join Us, een stichting die zich inzet voor het
verminderen van eenzaamheid bij jongeren. Samenwerkende partners voor Social Friday zijn Argan,
Sociaal Werk Nederland, Young Impact, NJR, Mind Young en T-Mobile Nederland.

Armoedebestrijding en jeugdzorg  in Twenterand dicht bij elkaar

Bij de armoedebestrijding en jeugdzorg  in Twenterand zijn een aantal vrijwilligersorganisaties betrokken. Om hun activiteiten te stroomlijnen en om beter te kunnen samenwerken hebben  inmiddels een aantal organisaties elkaar opgezocht en huren ze gezamenlijk ruimte in de oude basisschool “De Linde” in Vroomshoop.

Dat zijn Stichting BOOT, dat hulp biedt bij het voorkomen en beheren van schulden, de stichting Leergeld Twenterand, voor kinderen een financieel steuntje in de rug om mee te kunnen doen met leeftijdsgenootjes, Waypoint dat met een aantal projecten het ontstaan, de instandhouding en het terugkeren van verslaving wil voorkomen, en stichting Manna met Family Care, Fashion en Happy Kids. Dicht bij elkaar dus om hun doelgroepen zo goed mogelijk te helpen.

Wethouders Koster en Paters openen cultuureducatie

Vriendschap, fantasie, nieuwsgierigheid en verantwoordelijkheid. Dat waren de ingrediënten van de theatervoorstelling ‘Werktuig’ waarmee de cultuureducatie voor leerlingen van het basisonderwijs vanochtend werd geopend. Wethouder Roel Koster van Cultuur en wethouder Mark Paters van Onderwijs gaven vanochtend op bijzondere wijze het startsein voor deze cultuureducatie. Voorafgaand aan de voorstelling vertelden zij de leerlingen een spannend verhaal waar de kinderen ademloos naar luisterden.

“Fantastisch om te zien hoe de kinderen zo geboeid zaten te luisteren”, zegt wethouder Paters. “Zo zie je maar weer hoe dichtbij cultuur kan zijn, het vertellen van een spannend verhaal is soms al een hele belevenis”, vult wethouder Koster aan. Cultuuronderwijs is de extra bagage waarmee kinderen de bassischool verlaten om goed voorbereid te zijn op hun persoonlijke, maatschappelijke en werkende leven in de toekomst”.

Het Punt

De opening vond plaats in het theater Het Punt in Vroomshoop. Het verhaal van de twee wethouders ging over een geheime plek die zij vroeger als kind vaak bezochten. Dit sloot naadloos aan op de inhoud van de voorstelling ‘’Werktuig’, waar de spelers ook op mysterieuze en speelse wijze een verhaal vertellen over een verlaten en geheimzinnige oude schuur waar van alles gebeurt.

Cultuurklapper

De combinatiefunctionaris cultuureducatie van de Stichting Openbare Bibliotheek Twenterand stelt jaarlijks een cultureel programma (Cultuurklapper) op voor de basisscholen, die hieruit een keuze kunnen maken. Ruim 3.000 kinderen in Twenterand maken per schooljaar kennis met verschillende onderdelen van cultuureducatie. (bijvoorbeeld tekenen, dans, muziek, theater, streektaal en erfgoed). Er zijn ook verschillende plaatselijke amateurkunstverenigingen die een activiteitenaanbod hebben in de Cultuurklapper.

Cultuur is belangrijk!

De Cultuurklapper wordt betaald door de provincie Overijssel, de basisscholen en de gemeente Twenterand voor een periode van vier jaar (2021- 2024). “Wij hopen samen met het basisonderwijs, de combinatiefunctionaris cultuureducatie en de provincie Overijssel verder te werken aan een verrijking van de leeromgeving van alle Twenterandse kinderen in het basisonderwijs”, zegt wethouder Paters.

De basisscholen in Twenterand hebben hun bijdrage aan dit programma verdubbeld (net als de provincie) omdat zij van mening zijn dat cultuuronderwijs belangrijk is. Ook de gemeente Twenterand draagt financieel haar steentje bij door o.a. extra uren beschikbaar te stellen voor de combinatiefunctionaris cultuureducatie.

Keurmerk Veilig Ondernemen voor alle bedrijventerreinen

De verschillende bedrijventerreinen in Twenterand hebben voor de vierde keer het certificaat Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) behaald. Dankzij goede samenwerking is de afgelopen jaren flink gewerkt aan het schoon, heel en veilig maken en houden van de bedrijventerreinen in de gemeente. Verkeersveiligheid, tegengaan van verpaupering en het bestrijden van criminele ondermijning stonden steevast op het programma.

In het auditrapport van keuringsinstantie KIWA wordt vooral ook de goede samenwerking tussen de verschillende partijen geprezen. Dat zijn niet alleen de drie ondernemersverenigingen IKVO, BBV en AZB, maar ook de gemeente, de brandweer en de politie. Wethouder Economie Martha van Abbema is dan ook trots op het wederom toekennen van het keurmerk. “Op al die verschillende terreinen wordt er in Twenterand bijzonder goed samengewerkt. Zo’n samenwerking kun je alleen aangaan vanuit een gedeelde verantwoordelijkheid. De boel is goed op orde en de partijen weten elkaar prima te vinden.”

Bevestiging

De samenwerking tussen alle partners gaat al bijna een decennium terug. “Klopt”, legt Van Abbema uit. “Die dateert van juli 2012, toen de partners de veiligheid en uitstraling van de bedrijventerreinen in Twenterand wilden verbeteren. De intentieverklaring die toen getekend werd is nog steeds de basis onder de uitstekende samenwerking van de drie ondernemersverenigingen, politie, brandweer en gemeente. Natuurlijk is het mooi dat ondernemers dankzij dit KVO-keurmerk korting kunnen krijgen bij verschillende verzekeraars. Maar nóg belangrijker is het dat we de bevestiging hebben dat onze bedrijventerreinen schoon, heel en veilig zijn. Daar doen we het voor!”

Nieuwe technieken leren bij de bibliotheek

Elke 1e maandagmiddag van de maand kun je nieuwe technieken ontdekken bij de bibliotheek in Vriezenveen. Maandag 4 oktober kunnen kinderen zichzelf uitdagen door te experimenteren met zonne-energie. Bouw een zonnecel met losse elektronica onderdelen en stuur daarmee een propeller aan. Wie doet er mee en haalt beweging uit de zonnestralen? Deelname is gratis, wel even opgeven via de website: https://www.bibliotheektwenterand.nl/agenda/92-workshop-zonnecellen-vanaf-9-jaar

Datum: Maandag 4 oktober

Activiteit: Zonnecellen maken                  

Tijden: 15.30 – 17.00           

Toegangsprijs: Gratis wel even aanmelden        

Locatie: Bibliotheek Vriezenveen 

Noodkreet van Delta FM

NOODKREET: 18 september laatste uitzending Delta FM Sport ? Beste (bestuurs)leden, aanhangers van de sport in Twenterand. Sinds 1 juli 1989 zenden wij in het sportseizoen elke zaterdagmiddag het radioprogramma Delta FM Sport uit. Het is hiermee het langstlopende en één van de best beluisterde radioprogramma’s van Delta FM. Maar hieraan komt een einde,… tenminste als er niet snel iets verandert.

Zoals het er nu naar uitziet zal op 18 september de laatste uitzending zijn van het sportprogramma. Er is dan ‘Rallyradio 105.3 FM’, welke rechtstreeks verslag doet van de Hellendoorn Rally. Aangezien dit één keer per jaar plaatsvindt en dit programma elk jaar gepresenteerd wordt door invallers met liefhebberij voor de rallysport als ook freelance rallyverslaggevers vooral van buitenaf, komt dit steeds goed.

Maar de reguliere wekelijkse uitzendingen van 14.00 tot 17.00 uur zijn een probleem. Momenteel wordt Delta FM Sport al jaren gepresenteerd door invallers. Marcus Elzinga is geen lid of vaste medewerker meer van onze omroep en doet dit sinds enige jaren feitelijk uit liefhebberij en om ons uit de brand te helpen. Maar wekelijks of om de week gaat gezien zijn drukke agenda niet lukken en dat heeft hij altijd aangegeven. Kevin den Besten is ook invaller, omdat een andere presentator vanwege gezondheidsredenen moest stoppen. Ook hij is niet wekelijks beschikbaar. Als het om technische medewerkers gaat (muziek, nieuws en presentatie instarten en dergelijke) doen wij het ook al met invaller Brenda Hannenberg.

Kortom: het was allemaal al kwetsbaar en door het wegvallen van een presentator en technicus kunnen we het schema van dit sportseizoen, laat staan september tot en met december, niet rond krijgen. Volgens ons heeft het geen zin de ene week wel uit te zenden en de andere week niet. Het was al enige tijd zo dat we de radio-uitzendingen vanaf medio september beginnen, terwijl er al competitiewedstrijden zijn gestart. Deze maatregel was en is nodig om het schema onder meer vanwege de vakantieperiodes rond te krijgen. We hebben eerder al via ons netwerk, (social) media, de vrijwilligersvacaturebank van het Informatiepunt Vrijwilligerswerk Twenterand en Impacter Twenterand diverse pogingen gedaan om vrijwilligers te krijgen hiervoor. Het is nog steeds niet gelukt.

OPROEP

Wat wij vragen is enige affiniteit c.q. feeling met sport. Voor een technicus hoeft dit niet het geval te zijn. De gevraagde inzet is niet wekelijks, maar eens per 3 of 4 weken. Je komt in een roulatiesysteem, waarin uiteraard onderling gewisseld kan worden. Over een heel sportseizoen / jaar hebben we het dan over 8 zaterdagen.

WIJ VRAGEN JULLIE DEZE NOODKREET TE VERSPREIDEN VIA JULLIE MEDIAKANALEN. UITERAARD MOGEN JULLIE OOK ZELF KANDIDATEN BENADEREN EN AAN ONS DOORGEVEN.

Samen met jullie hopen wij dat we vanaf 25 september om 14.00 uur ‘gewoon’ kunnen starten met Delta FM Sport. Hierbij hebben wij jullie medewerking hard nodig. Jullie reactie vernemen wij graag. Lukt het niet, dan hebben we er alles aan gedaan maar er komt dan wel een einde aan ruim 32 jaar Delta FM Sport. Met vriendelijke sportgroet,Namens bestuur stichting Delta Media Groep Brenda Hannenberg(m) info@deltafm.nl (o.v.v. vacatures Delta FM Sport)

Spelletjesmiddagen in Bibliotheek Twenterand

Een spelletje spelen en een kopje koffie of thee drinken is een mooie mogelijkheid om andere mensen te ontmoeten en in gesprek te komen met elkaar. Bibliotheek Twenterand organiseert samen met de stichting Hoo is’t met oe? spelletjesmiddagen in alle vestigingen. “Stichting Hoo is’t met oe? heeft als doel om mensen (van alle leeftijden) in Twente met elkaar in verbinding te brengen. Dit door allerlei activiteiten te organiseren, waarbij onbekenden elkaar ontmoeten en samen iets leuks gaan ervaren. Op de spelletjesmiddag zijn verschillende bekende en minder bekende spellen beschikbaar zoals: mens-erger-je-niet, schaken, dammen, kwartetten, risk of een potje kaarten. Gewoon komen voor alleen een praatje mag ook.

Data:
Donderdag 30 september:     Bibliotheek Vroomshoop
Vrijdag 1 oktober:                  Bibliotheek Den Ham
Dinsdag 5 oktober:                 Bibliotheek Westerhaar
Donderdag 7 oktober:            Bibliotheek Vriezenveen

Sociale contacten zijn belangrijk voor het emotionele welzijn. Mensen voelen zich beter als zij contact met anderen hebben. Wij willen als bibliotheek graag een bijdrage leveren om deze ontmoetingen mogelijk te maken. Daarom organiseren wij het hele jaar door activiteiten waarbij mensen elkaar kunnen ontmoeten, nieuwe technieken kunnen leren of geïnspireerd raken.

Kijk voor meer informatie op onze website: www.bibliotheektwenterand.nl/agenda

Hulp bij downloaden, installatie en gebruik CoronaCheck app

Vanaf zaterdag 25 september heeft iedereen vanaf 13 jaar een coronatoegangsbewijs nodig voor het bezoek aan horeca, theaters, bioscopen en evenementen zoals festivals en sportwedstrijden. Zo’n toegangsbewijs verkrijg je via de CoronaCheck app. Maar niet iedereen is even bedreven in het downloaden, installeren en gebruik van de CoronaCheck-app. Daar gaan Bibliotheek Twenterand en ZorgSaam Twenterand inwoners die dat willen bij helpen.

Je krijgt een coronatoegangsbewijs als je volledig bent gevaccineerd, een geldig herstelbewijs hebt of een negatieve testuitslag hebt. Het coronatoegangsbewijs zet je zelf op je mobiele telefoon c.q. smartphone. Dit kan met de CoronaCheck-app. Bibliotheek Twenterand en ZorgSaam Twenterand snappen dat het niet voor iedereen gemakkelijk is, met de CoronaCheck-app aan de slag te gaan. Zo heb je bijvoorbeeld je DigiD nodig om een coronatoegangsbewijs te verkrijgen.

Bereikbaarheid

Heb je vragen of hulp nodig bij het verkrijgen van een coronatoegangsbewijs en/of de CoronaCheck-app? Neem dan contact met ons op. Dit kan telefonisch elke werkdag via de telefoonnummers (0546) 481 450 (ZorgSaam) of (0546) 562 385 (Bibliotheek). Je kan ook bij ons langskomen. Wij staan je graag te woord en helpen je verder.Zie hieronder de openingstijden.


Den Ham

* Zorginformatie•punt (Goosensplein 1d): elke woensdag van 9.00 tot 12.00 uur.

* Bibliotheek (Roelofsbrink 10)): maandag, woensdag en vrijdag van 14.00 tot 17.30 uur.

Vriezenveen

* Zorginformatie•punt (Koningsweg 28): maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur.

* Bibliotheek (Jonkerlaan 4): maandag, woensdag en vrijdag van 13.30 tot 17.30 uur en
                                       zaterdag van 10.00 tot 12.30 uur.

Vroomshoop

* Zorginformatie•punt (Oranjeplein 7h): maandag, dinsdag en donderdag van 9.00 tot 12.00 uur.
* Bibliotheek (Burgemeester Koetjestraat 2): maandag en donderdag van 13.30 tot 17.30 uur.

Westerhaar

* Zorginformatie•punt (Hoofdweg 132j): vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur.

* Bibliotheek (Beeklaan 1): dinsdag en vrijdag van 15.30 tot 17.00 uur.

Rotonde aftak Garvesingel donderdag 23 september tussen 12:00 en 17:00 gesloten

De gemeente Twenterand, Schagen Infra en Limitec openbare verlichting zijn momenteel volop bezig met de werkzaamheden voor het verbreden van het fietspad langs de Nieuwe Daarlerveenseweg te Vriezenveen

De werkzaamheden verlopen voorspoedig en volgens planning. Midden volgende week willen we starten met aanbrengen van het asfalt.

Voor het veilig en correct aanbrengen van het rode asfalt op de rotonde aftak Garvesingel is het noodzakelijk om op donderdagmiddag 23 september deze aansluiting van 12.00 tot 17.00 af te sluiten voor al het verkeer.

Dit geldt voor zowel de hulpdiensten, lijnbus, auto- en vrachtverkeer maar ook voor de fietsers.

Vroomshoopse Boys lijkt klaar voor de competitie

Vroomshoopse Boys herstelde zich knap van de zeperd in het bekerduel tegen sv Grol. Eerst werd in een oefenduel derdeklasser zaterdag vv Avereest thuis met 8-1 verslagen na een 5-0 ruststand. De doelpuntenmakers waren Jordy Harms (3x), Jesper Derks (2x), Jos Hutten (2x) en Ruben Smedema. Vanwege blessures moest de Boys in dit duel na de 72ste minuut met 10 man verder. Een goed vervolg werd gegeven in Enschede, waar tegen tweedeklasser zondag FC Suryoye Mediterraneo werd aangetreden.

De archieffoto van Vroomshoopse Boys tegen WVF is gemaakt door Erwin Heuver

Na een gelijkgaande eerste fase waren de allereerste serieuze eerste kansen van de gasten voor Jos Hutten en Jordy Harms, maar hun inzetten troffen geen doel. In de 35ste minuut was het wel raak. Na een mooie aanval via de schijven Jory Harms, Léon Dogger, Sil Derks en Jesper Derks belandde de bal bij Jos Hutten, die deze doelrijpe kans op knappe wijze benutte: 0-1. In de tweede helft golfde het spel op en neer en weer werden pittige, maar tegelijkertijd faire duels uitgevochten. Tom Pierik en Jos Hutten kregen kansen, maar hadden op dat moment het vizier niet op scherp staan.

Een hard werkend Boys-team hield aan de andere kant op gedegen wijze stand, ook door knappe reddingen van de prima acterende doelman René Kok. De eindstand werd dan ook met 0-1 bereikt, waardoor Vroomshoopse Boys uit drie bekerwedstrijden zes punten kon noteren. Dat bleek echter niet voldoende om door te gaan. Door de ruime overwinning van Rohda Raalte op sv Grol bekeren deze beide teams door. De Boys moest het op doelsaldo afleggen, maar kan moed en vertrouwen putten uit twee knappe bekeroverwinningen, waarbij er een uit bij eersteklasser zondag Rohda Raalte.

In Enschede werd in de volgende opstelling gespeeld: doel: René Kok; achter: Simon Kempers, Rutger Schrijver, Robert Veld (63: Patrick Drenthen) en Jesper Derks; midden: Léon Dogger (75: Thomas Kleinjan), Jos Hutten en Tom Pierik; voor: Ruben Smedema (63: Sten Runhart) Jordy Harms (63: Robin Drenthen) en Sil Derks

Aanstaande zaterdag wordt om het “echie” gespeeld in de competitie van de tweede klasse H. van het district oost van het zaterdagvoetbal. Meteen al kan de formatie van hoofdtrainer Jan-Peter Jonkman flink aan de bak. Een oude bekende WVF uit Zwolle komt naar de Bosrand en deze sterke tegenstander doet steevast mee om de prijzen. Om 15.00 uur wordt afgetrapt. De weken erop zijn Quick’20 uit in Oldenzaal en vv Den Ham tijdens de ultieme derby op De Bosrand de tegenstanders. Dan weet de Boys waar het staat na die eerste drie zware competitiewedstrijden.

Vroomshoopse Boys 2 bleef in het bekerduel thuis tegen Gramsbergen 2 in evenwicht: 2-2. Vrouwen 1 van de Boys boekte thuis een knappe overwinning met 2-0 op Vrouwen 1 van Enter Vooruit. Vroomshoopse Boys JO19-1 verloor uit de bekerwedstrijd bij SSA DVC Dedemsvaart JO19-1 met 2-1.

Vele Boys-vrijwilligers zijn actief betrokken bij de aanleg van de ledverlichting bij veld 4, zodat de jongste jeugd van de Boys binnenkort ook voldoende kan trainen op dit natuurgrasveld. Letterlijk en figuurlijk maken vele handen licht werk.

Bestuur en leden van Vroomshoopse Boys maken zich op voor de speciale ledenvergadering over de toekomst van het nieuwe clubhuis op De Bosrand. Na meer dan 45 jaar is het zover en wordt gesproken en beslist over een eigentijdse opvolger van de huidige kantine ’t Flierhuus. De besluitvormende ledenvergadering wordt op woensdagavond 29 september vanaf 19.30 uur in de Boys-kantine op De Bosrand gehouden.