Archive for: november 2021

Inbraak zonnepark Oosterweilanden

Er is dinsdag ingebroken bij Zonnepark Oosterweilanden, aan de zuidelijke rand van Vrie-zenveen. Bij die inbraak is een grote hoeveelheid kabels doorgeknipt en ook daadwerkelijk meegenomen. Momenteel wordt de schade geïnventariseerd en alles is erop gericht de stroomproductie zo snel mogelijk weer te hervatten. Wethouder Duurzaamheid Martha van Abbema is verontwaardigd over de inbraak. “Zo ga je niet met andermans eigendommen om”, aldus de wethouder. Aangifte bij de politie wordt gedaan.

De eerste zorg was om het park veilig te stellen, omdat de inbrekers het hekwerk met grof geweld hadden opengebroken. Op het zonnepark liggen elektriciteit en water vlakbij elkaar. Dat kan tot gevaarlijke situaties leiden als onbevoegden het park binnenkomen. Meteen na melding van de inbraak heeft de gemeente onmiddellijk gezorgd dat niemand het zonnepark nog zo maar kon binnenkomen. In samenwerking met een lokaal bedrijf is de omheining zo snel moge-lijk gerepareerd.

Gemeenschapsgeld

Naast de zorg voor de veiligheid, was er meteen ook aandacht voor de continuïteit van de stroomproductie. Het zonnepark levert immers alleen wat op als het in werking is. Dat is nu niet het geval, maar er wordt alles aan gedaan om die productie zo snel mogelijk weer te hervatten. “Eigenlijk zijn we vooral ook boos dat iemand het in zijn hoofd heeft gehaald om deze brute wijze stroomkabels te ontvreemden”, zegt Van Abbema. “Het gaat hier om gemeenschapsgeld, dus we zijn hier allemaal de dupe van. Er wordt aangifte gedaan en de politie bekijkt de zaak.”

Mark Paters opnieuw lijsttrekker GemeenteBelangen Twenterand

Mark Paters uit Vroomshoop is net als vier jaar geleden door de leden unaniem gekozen tot lijsttrekker van GemeenteBelangen Twenterand. Daarnaast stelde de enige onafhankelijke lokale partij in Twenterand haar kandidatenlijst vast, die bestaat uit 36 kandidaten. Wederom een groei ten opzichte van de vorige lijst.
Na een selectieprocedure heeft een kandidatencommissie een kandidatenlijst samengesteld bestaande uit 36 leden, afkomstig uit alle kernen van de gemeente Twenterand. In de top 5 van de lijst is elke kern vertegenwoordigd.

Met Mark Paters [zie foto] uit Vroomshoop (1), Marcus Elzinga uit Geerdijk (2), Bart-Jan Harmsen uit Den Ham (3), Roel Koster uit Vriezenveen (4) en Alberts Engels uit WesterhaarVriezenveensewijk (5).
Savannah Makkinga uit Vroomshoop stond vier jaar geleden nog op de 12e plek, maar ze is nu met superstip doorgeschoven naar plek 6. Hoogste nieuwe kandidaat is José Bosch uit Vriezenveen met een tiende plek. In totaal zijn 15 nieuwe namen op de kandidatenlijst te vinden, waarvan enkele graag volksvertegenwoordiger willen worden straks vanaf maart of
anders over vier jaar. Er is aanwas voldoende in alle leeftijden uit alle kernen.

Groeiend aantal leden

Dat strookt eveneens met het ledenaantal van de vereniging. Daar waar veel partijen kampen met stagnatie of daling van het aantal leden, heeft GBT wederom een forse groei doorgemaakt.
Programma verkiezingen en actiepunten 2022-2026
Tevens werd het concept ‘Programma verkiezingen en actiepunten 2022-2026’ in de digitale ledenvergadering besproken en vastgesteld. De kernwaarden van GBT komen hierin uiteraard terug, zoals;
• de stem van de inwoner, waarin een eerder voorgestelde volksraadpleging een uitzonderlijk middel kan zijn.
• ‘eeuwigdurend grafrust’ blijft als onderdeel van het Begraafplaatsenbeleid
• oud papierinzameling blijft bij verenigingen en scholen
• een veilige N36 en
• behoud van cultuur(historische) gebouwen.
Daarnaast blijft GBT zich verzetten tégen betaald parkeren en tégen megastallen / varkensflats. GBT wil dat onze lokale agrarische familiebedrijven mogelijkheden blijven behouden om zich te kunnen ontwikkelen, ook als het gaat om duurzaamheid. Verplichte onteigening is hiermee in strijd.
Omdat de afgelopen vier jaren veel is bereikt komen veel actiepunten niet meer terug. Daarvoor in de plaats zijn nieuwe gekomen. Tijdens de ledenvergadering zijn er daarnaast een aantal wijzigingen voorgesteld en aangenomen. Na verwerking hiervan zal het openbaar worden gemaakt. Dit zal wederom gebeuren in een soort presentatiegids met een selectie uit de ruim 100 ingezonden foto’s door inwoners, waartoe GBT opriep via social media.

Gewijzigde sluitingstijd 3 vestigingen Bibliotheek Twenterand

Vanwege de nieuwe coronaregels sluiten onze vestigingen in Westerhaar, Vroomshoop en Den Ham om 17.00 uur hun deuren. Bibliotheek Vriezenveen hanteert haar normale openingstijden en is dus op maandagavond en woensdagavond gewoon geopend tot 20.00 uur. Deze gewijzigde openingstijden gaan per direct in en duren in elk geval tot 19 december 2021.

Mensen die liever niet naar de bibliotheek komen kunnen weer gebruik maken van de afhaalbieb. De medewerkers van de bibliotheek maken graag een leuk, spannend verrassend tasje met boeken voor je klaar! Bel of mail hiervoor naar de bibliotheek en er worden boeken voor je klaargezet. Een afspraak om de boeken op te halen wordt dan meteen gemaakt.

Rondom de feestdagen zijn wij gesloten op:

Vriezenveen: Zaterdag 25 december en zaterdag 1 januari1 2022

Vroomshoop: Vrijdag 31 december. Week 1 is het Punt en ook de bibliotheek ’s morgens geopend vanaf 9.00 uur.

Den Ham: Vrijdag 31 december.

Westerhaar: Vrijdag 24, maandag 27 en vrijdag 31 december.

Debutanten bij start zaalcompetitie Amicitia

Velen hadden ongetwijfeld een andere verwachting van de zaalkorfbalcompetitie die afgelopen zaterdag van start ging. Want al na één wedstrijd is het de komende maand december zo goed als zeker over en uit met zowel trainingen als competitiewedstrijden. Aanleiding zijn uiteraard de deze week afgekondigde beperkingen door de overheid. Amicitia had zich goed voorbereid onder leiding van Rick Keus en zijn assistent Inge Nijen Twilhaar, beide in hun functie debuterend in de zaalcompetitie. Na teleurstellende resultaten tijdens het veldkorfbalseizoen gloorde er weer nieuwe hoop en ambitie in Vriezenveense korfbalharten. Desondanks zorgden blessures bij twee vaste selectiespelers voor de nodige personele aanpassingen in het team.

Voor Gijs Boers betekende dat zijn competitiedebuut in de basis van de Toyota Drent formatie. Weliswaar in een wedstrijd zonder publiek, maar wel met twee gescoorde doelpunten volop in beeld via de livestream uitzending die door velen werd gevolgd. Voor Amicitia als team was het eindresultaat onvoldoende om de punten in Vriezenveen te houden. Tegenstander CSL uit het Friese Stiens had in de eerste helft de handen vol aan de oranjekragen in een spannende wedstrijd. Bij rust was de stand 8-10.Na de hervatting had Amicitia meer moeite om de Friezen te kunnen blijven volgen. Vooral verdedigend liet het veel steken vallen waardoor de tegenstander soms eenvoudig afstand kon nemen. Tel daarbij op in totaal drie gemiste strafworpen en het scoreverschil is verklaard. Bovendien hadden de heren van CSL met hun afstandsschoten het vizier meer dan op scherp staan. Eindstand 19-23.

Reserves Amicitia kennen prima start in de zaal

Amicitia 2 opende de zaalcompetitie uitstekend met een wedstrijd tegen SCO/Motip Dupli 3. Bij rust stond er al een comfortabele 12-8 op het scorebord. In de tweede helft liepen de oranjekragen verder uit naar een ruime 25-15 eindstand.

Wat de nabije toekomst brengt voor de zaalsport is voorlopig ongewis. Het wachten is op meer duidelijkheid vanuit de korfbalbond. Echter zo lang er dagelijks na 17:00 uur een blokkade gehandhaafd blijft is de kans op een sportief vervolg verder weg dan ooit. En dreigt opnieuw een zaalseizoen vroegtijdig verloren te gaan.

De Overijsselse Vrijwilligersprijs uitgereikt in Twenterand

In het nationaal jaar van de vrijwilliger reikt de provincie Overijssel 100 prijzen uit aan mensen, die zich vrijwillig hebben ingezet in de provincie. Want mensen die voor anderen en hun omgeving zorgen, zonder daarvoor betaald te krijgen, verdienen daar alle waardering voor.

Statenlid Stijn Hesselink heeft daarom op 25 november 2021 de Overijsselse Vrijwilligersprijs uitgereikt in de gemeente Twenterand aan Klaas Dragt, Freek Reimink en Hessel Boonstra. Hij reikte de prijzen uit samen met Ellen Bloemhof, Sociaal Werker bij Informatiepunt Vrijwilligerswerk. Dit jaar wordt ook in iedere gemeente een ‘groene’ vrijwilligersprijs uitgereikt door de provincie, in nauwe samenwerking met de groene organisaties in de provincie Overijssel. Deze is in Twenterand overhandigd aan Bert Aman. Deze prijs werd samen met Eibert Jongsma van Landschap Overijssel uitgereikt.

Klaas Dragt

Klaas is een echte doener en bestuurlijk betrokken bij meerdere organisaties: Stichting Levend Vroomshoop, Stichting Ons Erfgoed Den Ham-Vroomshoop-Geerdijk en het Christelijke Mannenkoor Vroomshoop. Daarnaast schrijft hij artikelen voor de Oudheidkundige vereniging Vroomshoop, is hij online redacteur voor Delta FM en zit hij in de gemeentelijke beoordelingscommissie voor culturele subsidieaanvragen.

Freek Reimink

Freek zet zich als vrijwilliger in voor Stichting Zwembad De Groene Jager. Hij zorgt ervoor dat de ligweiden en het terrein om het zwembad er piekfijn bij liggen. Hij heeft de passie voor zijn werk op de boerderij na zijn pensioen omgezet naar vrijwilligerswerk. Dat hij creatief is blijkt uit zijn idee om ’s winters schapen op het terrein van zwembad te laten lopen om het gras mooi kort te houden.

Hessel Boonstra

Hessel doet als vrijwilliger belangrijk werk voor het documentatiecentrum van Vereniging Oud Vriezenveen door het borgen van de geschiedenis van Vriezenveen. Het werk dat hij doet als archivaris en onderzoeker is veel op de achtergrond en niet altijd zichtbaar, maar daarom niet minder belangrijk. Ook heeft hij drie boeken en veel historische stukken geschreven over de geschiedenis van Vriezenveen.

Bert Aman

Bert Aman is voorzitter agrarische natuurvereniging Land&Schap en mede-initiatiefnemer van de Groene Loper Twenterand. Bert is een onuitputtelijke bron van allerlei ideeën op het gebied van weidevogelbeheer, een passende inrichting van landelijk gebied maar ook van ideeën om de bevolking van Twenterand te betrekken bij vergroening.

De Overijsselse Vrijwilligersprijs is niet één prijs maar 100 kleine prijzen uitgereikt door statenleden van de provincie Overijssel door de hele provincie: de OVP gaat coronaproof on tour!

Meer weten? Check #ovpontour of neem contact op. De OVP is een samenwerking van Provincie Overijssel, Stimuland, Vosvi en de plaatselijke vrijwilligersorganisaties.

Gedeputeerde Roy de Witte legt uit waarom het belangrijk is om vrijwilligers een hart onder de riem te steken.  

SDO pakt punt van Elburg

Afgelopen zaterdag mochten de oranjehemden weer aantreden.
Na 2 jaar geleden gepromoveerd te zijn naar de 3e klasse was dit de eerste competitie wedstrijd in de zaal van de Westerhaarders.
Tegenstander voor vandaag was Elburg dat op het veld in de 2e klasse speelt en in de zaal 3e klasse. Op papier een zeer sterke tegenstander. Het was dus duidelijk dat het een zware taak zou gaan worden voor de oranjehemden.
Stipt 14:30 uur floot de heer Hiemstra de wedstrijd in. SDO begon zeer sterk en wist na enkele minuten de korf te vinden. De eerste 20 minuten ging het gelijk op. Het vergde veel energie voor de thuisploeg om bij te blijven. Dat het energie koste was duidelijk. SDO begon iets wat slordig te spelen en schoot dan ook vaak te kort. De stand was 6-8 in het voordeel van de tegenstanders. Na 20 minuten te hebben gespeeld wist Elburg het gat te vergroten. Ruststand 8-14. Ondanks de achterstand kwamen de spelers van SDO de kleedkamer met een opgeheven hoofd uit.
Vanaf het begin van de tweede helft wist SDO de draad opnieuw op te pakken en bleven ze vechten voor elke bal. SDO straalde vechtlust en enthousiasme uit en Elburg wist hier niet mee om te gaan. SDO begon wederom goed en wist stapje voor stapje dichterbij te komen. 5 minuten voor tijd wist SDO het gat te verkleinen naar 2 doelpunten. Het vertrouwen groeide en dat resulteerde wederom in 2 doelpunten en het was SDO dat op gelijke hoogte kwam 19-19. Met nog 1 minuut te gaan was het akelig spannend. Na een aantal grote kansen voor beide teams bleef het 19-19 en wist SDO een zeer verdiend punt te pakken van de Elburgers.
Het team van Marco Groothuis kan met een goed gevoel de welbekende avond lock down in. Het is nog niet bekend wat er met de overige wedstrijden gaat gebeuren.

Jeugdig Vroomshoopse Boys strijdend ten onder

Op het sportcomplex De Bosrand verraste hoofdtrainer Jan-Peter Jonkman en zijn technische staf met een jeugdige Boys-formatie in de wedstrijd tegen Enter Vooruit. Basisplaatsen waren er voor de youngsters Levi Aitink en Sten Runhart, terwijl ook Thomas Kleinjan aan de aftrap verscheen. Enter Vooruit heeft de routiniers Wout Velten en Henri Knol in de gelederen, die meer dan twee keer zo oud zijn dan enkele jonge spelers van Vroomshoopse Boys. Robert Veld, Jesper Derks, Jordy Harms en Ton Kunst ontbreken bij de Boys nog door blessures, maar dat verschil aan ervaring was in de beginfase niet te merken. De thuisploeg viel met veel inzet fris en fruitig aan en kreeg ook kansen.

Foto gemaakt door Jeannet Dogger.

De eerste kwam al na 6 minuten, maar de diep gestuurde centrumspits Levi Aitink stuitte op de uitlopende doelman Teun Nijhof. In de 9e minuut liep Sil Derks bij de thuisploeg bij een ongelukkige botsing een op het oog zware enkelblessure op en hij moest per brancard van het veld. De komst van zijn vervanger Mats Scholten bracht de gemiddelde leeftijd van de Boys nog verder naar beneden. In de 13e minuut leek de jonge en gretige Boys-formatie loon naar werken te krijgen. De behendige en snelle Juliën Derks kwam goed door op rechts en bood middenvelder Jos Hutten een doelrijpe kans. Keeper Teun Nijhof wist het geplaatste schot uit de rechter beneden hoek te ranselen en in de rebound was Léon Dogger ook niet doeltreffend.

In de fase erna werd veel strijd geleverd door beide teams, maar waren er weinig echte kansen. In de 28ste minuut kwam de bal bij een snelle omschakeling via de kluts bij Job Voortman van Enter Vooruit terecht. Hij kon net zoveel vaart aan de bal geven, die via Boys-doelman René Kok tergend langzaam de doellijn passeerde: 0-1. Dat was een flinke domper voor Vroomshoopse Boys, die toch moedig de aanval bleef zoeken. In de 39ste minuut kon Jos Hutten na een vlot lopende aanval vrij aanleggen, maar weer redde de goalie van Enter Vooruit bekwaam. In de 41ste minuut sloegen de gasten weer toe. Een gesmoord schot van Wout Velten belandde opeens voor de voeten van Henri Knol, die met dit buitenkansje wel raad wist: 0-2. Bij deze stand floot de bekwaam leidende scheidsrechter Semith Kiremit voor het rustsignaal.

Op dat moment was dat een geflatteerde tussenstand waar uiteraard geen speler van Enter Vooruit om maalde. Na de rust voorkwam Boys-doelman René Kok door snel uit te komen dat de gasten nog verder konden uitlopen. Vroomshoopse Boys knokte zich naar voren en die instelling werd beloond. In de 57ste minuut belandde een strakke corner van Léon Dogger vanaf rechts bij de tweede paal, die de goed spelende Thomas Kleinjan tot de aansluitingstreffer promoveerde: 1-2. Twee minuten later zette Jos Hutten vanaf rechts scherp voor, maar de voorzet werd door alles en vooral iedereen van de Boys gemist. Na een uur spelen vonden de volgende wissels aan Boys-zijde plaats. De jeugdige Sven Paters maakte als linker verdediger zijn debuut en Jelle Drees kwam ook in het veld. Patrick Drenthen en Thomas Kleinjan werden voor dit tweetal gewisseld. In de 77ste minuut bracht Sten Runhart vanaf links Levi Aitink in stelling, maar de bal wilde er net niet in.

In de 78ste minuut kwamen Ruben Smedema en Bram Hooijer bij de Boys in het veld voor Sten Runhart en Tom Pierik. De druk werd nog meer opgevoerd door de verwoed strijdende thuisploeg, maar de goed georganiseerde verdediging van Enter Vooruit gaf geen echte kansen meer weg. Zo ging Vroomshoopse Boys met 2-1 volop strijdend ten onder tegen Enter Vooruit, waar een gelijkspel meer op z’n plaats was geweest. Het ontbreekt de blauw-gele formatie momenteel aan echte afmakers. Het veldspel was wel minstens een klasse beter dan een week daarvoor uit bij Be Quick Zutphen.

Zo spelend en met de terugkeer van een aantal basiskrachten in het achterhoofd moet er nog veel mogelijk zijn in de resterende 17 wedstrijden van de competitie.

Het is overigens de vraag of er volgende week gevoetbald wordt, want zonder trainen vanwege de coronamatregelen lijkt voetballen op zaterdag ook niet haalbaar. Bovendien is voetballen als bedoeld kijkspel zonder publiek nu niet bepaald iets waar amateurclubs op zitten te wachten.

Tegen Enter Vooruit werd in de volgende opstelling gespeeld: doel: René Kok; achter: Thomas Kleinjan (60: Jelle Drees), Rutger Schrijver, Sil Derks (9: Mats Scholten) en Patrick Drenthen (60: Sven Paters); midden: Tom Pierik (78: Bram Hooijer), Leon Dogger en Jos Hutten; voor: Juliën Derks. Levi Aitink en Sten Runhart (78: Ruben Smedema).

Eersteklasser Vroomshoopse Boys 2 won thuis overtuigend met 5-1 van Hulzense Boys 2 en de formatie van trainer Edward Wassink kan weer voorzichtig naar boven kijken. Vroomshoopse Boys 3 kwam thuis net iets tekort in de derby tegen Voorwaarts 2: 3-4. Het Vrouwen 1-team van Vroomshoopse Boys verloor thuis met 4-2 van Vrouwen 4 van HHC Hardenberg. Bij de jeugd won Vroomshoopse Boys JO17-1 uit bij ZAC JO17-1 in Zwolle met 3-1 en bezet nu een keurige vijfde plaats. Het Beltona-belofteteam van de Boys speelde in een attractieve wedstrijd op de Bosran dmet 3-3 gelijk tegen de beloften van tweede divisionist HHC Hardenberg. In het beloftenteam met spelers tot en met 21 jaar acteerden bij de Boys acht spelers die jonger zijn dan 18 jaar en dat belooft veel voor de nabije toekomst.

De finale van de grote veiling voor het nieuwe clubhuis van Vroomshoopse Boys is vanwege de coronamaatregelen uitgesteld. Oorspronkelijk was die finale direct na de thuiswedstrijd tegen Enter Vooruit gepland. Nu is die finale van de veiling vastgesteld op zaterdag 8 januari 2022 direct na de nieuwjaarsreceptie.

Informatieborden Oudheidkundige Vereniging geplaatst

Dit jaar bestond de Oudheidkundige Vereniging Den Ham-Vroomshoop 50 jaar. Daar is in juni uitgebreid aandacht aan besteed door middel van een dik jubileumnummer van het kwartaalblad ‘van brink tot brug’, waarin vooral de beginjaren van de vereniging zijn belicht. Dat blad is huis aan huis verspreid in Den Ham, Daarle, Geerdijk en Vroomshoop, in samenwerking met de CAV Den Ham, die haar 100-jarig bestaan vierde.

Het jubileum is ook gevierd met een kleine attentie voor alle leden, namelijk een kleurrijke boekenlegger, die was bijgesloten bij het kwartaalblad van september.

Deze week is de laatste jubileumactie grotendeels afgerond. Dat zijn 20 informatieborden, die op cultuurhistorisch interessante locaties zijn geplaatst in de voormalige gemeente Den Ham.

Er staan er 10 in Den Ham, 2 in Geerdijk en 8 in Vroomshoop. Op de borden staan foto’s van vroeger, zodat snel duidelijk is hoe de situatie ter plekke veranderd is ten opzichte van nu (of juist niet!). Bij de foto’s staat een korte verklarende tekst. Wie méé wil weten kan de QR-code op de panelen scannen met de camera van de mobiele telefoon, waarna uitgebreidere informatie beschikbaar komt.

De 20 borden zijn via een fietsroute met elkaar verbonden. De route staat globaal op de borden aangegeven. Over enige tijd komt nog een papieren folder beschikbaar, zodat de route ook met behulp daarvan gemakkelijk is te fietsen (of in delen te wandelen). Alle informatie is trouwens ook te lezen op de website van de vereniging, onder het tabblad ‘Routeborden’.

Het ontwerp is van de hand van John Mulder, eigenaar van Buro Kordaat in Vroomshoop, en de borden zijn gemaakt door Alfabet Reclame van Gerrit Slotman uit Den Ham. Op vrijdag 26 november heeft Alfabet Reclame de borden ook geplaatst, op hun vingers gekeken door de heren Cor Boom, Klaas Dragt en Paul Ranke, die samen de jubileumcommissie vormden.

De fietsroute werd mede mogelijk omdat de gemeente Twenterand een bedrag beschikbaar stelde uit de regeling kernbudgetten. Ook de Rabobank Noord en West Twente, het Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel, en het Cogas Cultuurfonds leverden een financiële bijdrage.

Overijsselse ouders geven weinig originele babynamen

 Kijkend naar alle Nederlandse provincies staat Overijssel op de een-na-laatste plek als het gaat om originaliteit van babynamen. Dit blijkt uit onderzoek van beslist.nl dat voornamentrends in Nederland van de afgelopen 70 jaar analyseerde. Hierbij is ook gekeken naar de lengte van voornamen over tijd en de betekenis en oorsprong van namen.

Overijsselse inwoners weinig origineel
De drang naar het kiezen van een onderscheidende naam verschilt per regio. In de provincie Flevoland zijn inwoners het meest divers met voornamen en ook Zuid-Hollandse en Zeeuwse ouders kiezen vaak voor een niet vaak voorkomende naam. Inwoners uit de provincie Limburg zijn het minst divers als het gaat om voornamen. Overijssel bevindt zich op plek 11 van de 12 en scoort daarmee ondergemiddeld.

Vergeleken met de jaren ’50 en ’60, kiezen ouders nu over het algemeen vaker voor een unieke naam. Waar destijds 38% van de jongens en 43% van de meisjes een voornaam kregen die in de top 10 populairste namen stond, ligt dit percentage nu op slechts 2%.

Voornamen worden steeds korter
Vóór 1980 kreeg 70% van de pasgeborenen in Nederland een voornaam van 6 of meer letters. Tegenwoordig kiezen ouders juist steeds vaker voor kortere namen. Sinds 1990 is compact de norm: 80% van de babynamen bestaat uit 5 letters of minder.

Dit betekent overigens niet dat ‘ouderwetse’ namen helemaal verdwijnen. Vaak wordt door ouders gekozen voor kortere versies van langere namen, zoals Sam (Samuel), Daan (Daniël), Liv (Olivia) of Evi (Eveline).

Betekenissen en oorsprong
Het grootste deel (19%) van de voornamen in Nederland heeft betrekking op persoonlijkheidskenmerken, zoals Dries (dapper), Anita (genadig) en Mariëlle (opstandig). Ook de natuur en dieren zijn met 17% een grote inspiratiebron, en leidden bijvoorbeeld tot Olivier of Olivia (olijfboom), Arie (leeuw) en Arthur (beer).

Het grootste deel van de populaire voornamen komt uit het Latijn (10,4%), gevolgd door het Angelsaksisch (9,6%). Oer-Hollandse namen, zoals Cornelis, Willem en Pieter, zijn met 8,7% in de minderheid.

De volledige analyse is gevisualiseerd op https://www.beslist.nl/info/babynamen.html

Twenterand steunt Orange the World

Op donderdag 25 november is het de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen in haar leven met fysiek of seksueel geweld te maken. Met de ‘Orange the World’ campagne wordt aandacht gevraagd voor de strijd tegen dit geweld. Op veel plekken in de wereld worden gebouwen of markante locaties in een oranje licht geplaatst om zo aandacht te vragen voor dit onderwerp. Ook de gemeente Twenterand sluit hierbij aan.

Sinds 2014 is het oranje uitlichten van gebouwen of straatverlichting een onderdeel van deze campagne. Oranje staat voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes. Inmiddels vinden in meer dan 100 landen activiteiten plaats, waaronder het oranje uitlichten van belangrijke gebouwen of straatverlichting.

Aandacht

Wethouder Mark Paters onderstreept het belang van de campagne: “Ook in Nederland is geweld tegen vrouwen helaas een probleem. Er rust nog altijd een enorm taboe op geweld tegen vrouwen en er is een hoge drempel om het te melden. Te veel vrouwen weten bovendien niet waar ze intimidatie of geweld moeten melden of denken dat melden geen zin heeft. En in de coronatijd is geweld achter de voordeur, meer dan anders, onzichtbaar. Daarnaast is ook cybergeweld tegen vrouwen toegenomen, nu veel mensen computers en telefoons gebruiken om te werken en met de buitenwereld te communiceren. Dat moeten we zien te doorbreken door het onderwerp zoveel mogelijk bespreekbaar te maken.”

Meld geweld of intimidatie

Geweld of intimidatie door een partner, familielid, bekende of door wie dan ook is onacceptabel, altijd! Praat erover met iemand die u vertrouwt. Sommige vrouwen worden gecontroleerd in hun internetgebruik en kunnen daardoor moeilijk melding maken. Meld het, eventueel met hulp van een ander, om hulp te krijgen en om te voorkomen dat anderen hetzelfde overkomt.

Huiselijk geweld stopt niet vanzelf. Niets doen is daarom geen optie.

Mensen die vermoedens hebben van huiselijk geweld of kindermishandeling of zelf in zo’n situatie verkeren, kunnen hulp zoeken bij Veilig Thuis Twente. Dat kan via de telefoon (0800 – 2000) of via de chat.