Archive for: maart 2022

Eier gaddern en andere Twentse paasgebruiken

Tussen Palmpasen en de paasdagen in organiseren de vrijwilligers van de commissie Welzijn ouderen Vriezenveen van ZorgSaam Twenterand  op maandag 11 april een gezellige ontmoetingsmiddag voor senioren. Onderwerp is paasgebruiken in Twente.

Zo is een paasvuur iets typisch Twents, maar ook eier gaddern (= eieren rapen) is een redelijk bekend fenomeen.

Na een kop koffie als welkomstdrank en ontvangst van een bingokaart vertelt Anna Geerdink ons over der paasgebruiken uit deze regio. Haar enthousiasme om Twentse gebruiken in ere te houden én haar spontane vertelkunst, zal bij menigeen leuke herinneringen oproepen. Wellicht worden de aanwezigen  nog op creatieve ideeën gebracht voor de komende paasdagen. Herkenning zal voor velen deze middag niet ontbreken. 

Waar, wanneer, hoe laat?
De presentatie op 11 april vindt plaats in de Suite aan de Kerkstraat 2 in Vriezenveen. De zaal is open vanaf 13.30 uur en de presentatie start om 14.00 uur. Deze middag zal worden afgesloten met een paasbingo. Toegangsprijs is € 5. Dat is inclusief een bingokaart en twee consumpties. Iedereen is welkom!

 Project Walking Korfbal bij Amicitia

Amicitia verliest return van Heerenveen

Op woensdagavond in Friesland een inhaalwedstrijd spelen lijkt eenvoudig maar hakt er voor de betreffende spelers wel in. Fysiek binnen twee weken vijf wedstrijden spelen, naast twee keer per week trainen, is een uitdaging voor alle betrokkenen en vraagt de nodig aanpassing en improvisatie.

Amicitia moest dus opnieuw aan de bak tegen Heerenveen waarvan afgelopen zaterdag thuis nog werd gewonnen. Deze keer liep dat zoals verwacht anders maar ook niet bepaald succesvol voor de Toyota Drent formatie.

In het eerste kwartier waren beide teams goed aan elkaar gewaagd (7-7). Daarna was Heerenveen doeltreffender en liep het uit naar een 12-7 ruststand ondanks een door hen gemiste strafworp.

In de tweede helft werd Heerenveen sterker en kreeg Amicitia steeds minder vat op de wedstrijd. Het creëerde weliswaar kansen maar de doelpunten bleven uit. Zo niet bij Heerenveen. Beide ploegen misten een strafworp en na een kwartier spelen leek de wedstrijd gespeeld (20-11). Maar Amicitia toonde veerkracht. Via 20-13 en later nog vijf treffers op rij kwam het terug tot 21-18. In de slotfase misten de Vriezenveners een toegekende strafworp, waarna Heerenveen aansluitend met de 22-18 de wedstrijd definitief in het slot gooide.

Een streep door de rekening voor Amicitia dat zich bij minimaal een gelijkspel al kon handhaven in de Overgangsklasse. Nu moet het komende zaterdag in de slotwedstrijd van de competitie thuis (aanvang 20:00 uur) tegen CSL vol aan de bak om een resultaat te halen. Heerenveen speelt die dag thuis tegen koploper SCO met dezelfde opdracht. Theoretisch kunnen alle ploegen met een gelijk aantal wedstrijdpunten in de poule eindigen, maar dat scenario lijkt niet bepaald realistisch. Het is pas over als de laatste wedstrijd is gespeeld.

Hiermee een oproep aan Amicitia leden en niet-leden om komende zaterdag in De Stamper massaal te komen om de selectie te ondersteunen. In een vol programma die dag is er volop aanbod van interessante wedstrijden waarin Amicitia 2 de ploeg van SCO 3 treft om 18:40 uur.

Gezocht: Kapotte spullen voor Repair Cafe Vroomshoop

Wat doe je met een föhn of een koffieapparaat die het niet meer doet? Of de wekker of de stofzuiger of…. Kom naar het Repair Café in d’Oale Skoele in Vroomshoop op vrijdag 8 april tussen 13.00 en 16.00 uur. Onze enthousiaste monteurs staan klaar om te kijken of en hoe jouw apparaat weer gemaakt kan worden. Kom je ook een kijkje nemen in d’Oale Skoele?

Afspraak maken
In d’Oale Skoele, Julianastraat 23 in Vroomshoop draait het deze vrijdag van de maand allemaal om repareren. De monteurs bekijken de kapotte spullen. Klanten kunnen tot 14.00 een afspraak maken hiervoor bij Dick Kremer, telefoon: 0546-643804 (Café Kremer) of Bert Janssen, telefoon: 06-10215747 Je mag ook zonder afspraak langskomen.  

Een tweede leven
Mensen die het Repair Café bezoeken, kunnen van thuis kapotte spullen meenemen. Broodroosters, lampjes, föhns, fietsen, speelgoed, alles wat het niet meer doet, is welkom. De reparateurs in het Repair Café weten bijna altijd raad. Tussen 13.00 en 16.00 uur staan vrijwillige reparateurs klaar om te helpen bij alle mogelijke reparaties. Ook gereedschap en materialen zijn aanwezig. Door repareren te promoten, wil Repair Café Twenterand bijdragen aan het verkleinen van de afvalberg. Ook bespaart repareren geld en kostbare grondstoffen en draagt het bij aan de beperking van de CO2-uitstoot.

De 60 van Texel 

Afgelopen zondag heeft Erik Fokke, loopgroep lid van Sportlust Vroomshoop, met succes de 60 van Texel volbracht.

Na bijna 6 uur lopen over het strand, door de duinen en kleurrijke heidevelden van Texel bereikte hij de eindstreep met 60 gelopen kilometers in de benen. Vrienden en familie waren meegereisd om hem onderweg aan te moedigen en te ondersteunen. Een prestatie van ongekend niveau. 

Speciale aanpassingen in parcours Ronde van Overijssel in Rijssen en Holten

– De Ronde van Overijssel past het parcours voor de 68e editie op zaterdag 7 mei op een aantal punten aan. De 180 wielrenners finishen dit jaar net buiten Rijssen, de premiesprint is in Holten en bij de start kan het publiek de tourkaravaan van ploegleiders nog beter bewonderen.

Fotograaf: Dick Soepenberg
Bijschrift: Een internationaal veld staat 7 mei 2022 aan de start in Rijssen.

De finale van de internationale wielerklassieker is als vanouds pittig. Na bijna 200 kilometer door Overijssel, bepalen de sterkste renners na een aantal lokale rondjes bij de Rijsserberg wie de beste is. De finishlijn is dit jaar even buiten Rijssen getrokken, vlakbij restaurant Schwarzwald, na een gemeen oplopend stukje.

Parkgebouw

Het peloton met toprenners uit binnen- en buitenland start traditiegetrouw rond het middaguur bij het Parkgebouw in Rijssen. Voorafgaand is het publiek van harte welkom bij de ploegenpresentatie. Nieuw is deze keer de toegankelijke opstelling van de tourkaravaan vlakbij het Parkgebouw. Zo kunnen de wielerliefhebbers nog beter een kijkje nemen bij de auto’s van de ploegleiders.

Sprint in Holten

Omdat Holten zich deze editie het ‘Dorp van de Ronde’ mag noemen, sprinten de wielrenners daar voor een extra premie. Voorzitter Michiel Vincent kijkt uit naar een spectaculaire sprint aan de Larenseweg. “Om de vele wielerliefhebbers die dit dorp heeft zo goed mogelijk te laten genieten van Overijssels Mooiste hebben we het parcours verlegd. In plaats van buitenom gaan we nu door Holten heen.”

Tietema en Jansen bij wielercafé

Om alvast in de wielerstemming te komen organiseert de Ronde van Overijssel op maandag 25 april het wielercafé in het Kulturhus in Holten. Als één van de gasten kondigde de organisatie al de bekende YouTuber en profrenner Bas Tietema aan.

De Zwollenaar deelt het podium in ieder geval met gouden medaillewinnaar Jennette Jansen uit Westerhaar. Zij won tijdens de Paralympische Spelen in Tokio een bronzen en gouden medaille. In haar hele carrière won Jansen tien Paralympische medailles in diverse disciplines op zeven Olympische Spelen. Meer ‘grote namen’ volgen, belooft de organisatie.

Overijssels mooiste

Pakweg 180 wielrenners staan zaterdag 7 mei 2022 om 12.00 uur bij het Parkgebouw in Rijssen aan de start van ‘Overijssels mooiste’. Ploegen uit binnen- en buitenland strijden op Overijsselse grond om de winst. Volg de 68e editie van de Ronde van Overijssel live via TV, radio en social media.

Geen vluchtelingenopvang op eigen terrein Vriezenveen

In Vriezenveen willen enkele initiatiefnemers op eigen terrein in 8 stacaravans meer dan 40 Oekraïense vluchtelingen opvangen. De gemeente Twenterand oordeelt dat de opvang niet deugdelijk is, onder meer omdat er sprake is van een onveilig woon- en leefklimaat. Ook qua bestemmingsplan voldoen de plannen niet. Kortom, de opvang op deze manier en op deze plek is niet toegestaan. Om te voorkomen dat de initiatiefnemers hier tóch vluchtelingen opvangen, heeft de gemeente Twenterand hen diverse keren verzocht sa-men tot een alternatief plan te komen. De initiatiefnemers zijn hier niet op ingegaan, waar-door de gemeente geen andere optie heeft dan een last onder dwangsom op te leggen.

Burgemeester Hans Broekhuizen is duidelijk over de situatie. “Het is hartverwarmend hoeveel goedbedoelde initiatieven er zijn vanuit de Twenterandse samenleving”, stelt Broekhuizen. “Veel van die initiatieven gaan over het inzamelen van geld en spullen. Dan kan er heel veel. Maar soms wil iemand zélf opvang organiseren. Daarbij komt echt wat meer kijken dan alleen onderdak. Het moet onder meer veilig zijn, bijvoorbeeld op het gebied van elektriciteit en gas. Maar de mensen die er opgevangen zouden moeten worden, die hebben ook zorg nodig. Er zitten heel kwetsbare mensen bij. Weeskinderen, ouderen, mensen met een oorlogstrauma. Dat kan niet zo maar op elke willekeurige plek in de gemeente.”

Uit een goed hart

Broekhuizen ziet dat het initiatief van de initiatiefnemers uit een goed hart komt. “Ik weet zeker dat dat zo is”, zegt de burgemeester. “Maar het is volstrekt logisch en terecht dat goede opvang écht aan strenge eisen moet voldoen. Wat deze initiatiefnemers willen is grootschalige opvang. Dat kan alleen goed gestructureerd en in overleg met de instanties die hier verstand van heb-ben. Dat doe je niet op eigen houtje. Het laatste dat we willen is mensen uit een onveilig gebied hier op een onveilige manier opvangen. Als je vluchtelingen opvangt, dan doe je dat samen en meteen op een goede en veilige manier.”

Veilig en gezond

Broekhuizen roept inwoners met vergelijkbare ideeën op die niet uit te voeren. “Als iedereen dit op eigen houtje gaat regelen, dan wordt het een janboel”, stelt de burgemeester. “Stel dat jouw buurman ineens zoiets gaat organiseren, vlak voor je voordeur en zonder overleg met de buurt en met de instanties die er verstand van hebben. Dat wil je toch ook niet? Wie wil helpen, kan zich melden bij de gemeente of bij de Veiligheidsregio. Dan gaan we met elkaar in gesprek, want alle hulp is meer dan welkom, maar in het belang van de vluchtelingen moet dat wel met-een veilig en gezond!”

Niet de juiste manier

De gemeente heeft diverse keren tevergeefs geprobeerd met de initiatiefnemers om tafel te gaan. “Ik ben persoonlijk ook nog langsgegaan”, vertelt burgemeester Broekhuizen. “Maar de initiatiefnemers willen helaas niet weten van mogelijke problemen die kunnen ontstaan als je zaken niet goed regelt. Dat kan leiden tot een onveilige situatie voor de vluchtelingen, want deze plek is ongeschikt om te verblijven. Maar het kan zeker ook leiden tot overlast voor de buurt. Dat alles kunnen wij als college van B&W niet toestaan. Als de initiatiefnemers willen helpen, dan zijn er echt betere opties. Dit is zeker niet de juiste manier. Dit moeten we niet willen.”

Langeveen en Bruinehaar pakken weer uit met Koningsdag

LANGEVEEN / BRUINEHAAR – Koningsdag wordt in Langeveen en Bruinehaar weer gewoon gevierd dit jaar. Er is een mooi, gevarieerd programma bedacht voor koningsnacht en Koningsdag, dinsdag 26 april en woensdag 27 april.

Koningsnacht

Koningsnacht wordt gevierd bij Café Nobbenhuis aan de Hardenbergerweg in Langeveen. Om 20.30 uur begint hier de pubquiz, de zaal is open vanaf 20.00 uur. Daag vrienden, familie, collega’s, buren en bekenden uit voor deze gezellige quiz. Groepen van minimaal drie en maximaal zes personen kunnen zich opgeven via koningsdaglangeveenbruinehaar@outlook.com. Deelname aan de quiz kost 10 euro per groep. Vanaf 22.00 uur zal er een spetterend optreden zijn van de band Heer en Meester en tijdens de pauzes draait DJ Erik. Kortom, een en al gezelligheid en vertier tijdens koningsnacht in Langeveen.

Koningsdag

Woensdag 27 april gaat het programma verder met allereerst een puzzeltocht. De start is tussen 11.00 een 13.00 uur, ook bij Café Nobbenhuis. Er zijn twee tochten uitgezet, één van ongeveer 25 kilometer en de ander van zo’n 40 kilometer. Onderweg zijn er verschillende stops.

Eveneens om 11.00 uur begint bij Café Nobbenhuis een vrijmarkt. Voor deze vrijmarkt kan een gratis kraam gereserveerd worden, kofferbakverkoop is mogelijk en ook is er ruimte voor een rommelmarkt. Voor de kinderen zullen er diverse spelletjes en ook een stormbaan zijn. Aanmelden voor de vrijmarkt kan tot zaterdag 24 april. Tegelijkertijd met de vrijmarkt zal er bij Café Nobbenhuis ook een tuinfeest zijn, met een barbecue en een optreden van DJ Erik en Martin Ankoné, bekend van zijn Hazes-act en zijn grote hit ‘Mooie Dag’.

Oldtimer trekkertocht

Nieuw in het programma dit jaar is een oldtimer trekkertocht. Er is een mooie route uitgezet met verschillende stops. Haal je oldtimer trekker uit de schuur en doe gezellig mee. De tocht start om 11.00 uur op de kruising Hardenbergerweg/Vasserdijk. De kosten bedragen 5 euro per trekker.

Aanmelden voor de pubquiz, de vrijmarkt en de oldtimer trekkertocht kan via koningsdaglangeveenbruinehaar@outlook.com. Ook vragen over deze activiteiten kunnen via dit e-mailadres gesteld worden. De organisatie van Koningsdag Langeveen Bruinehaar hoopt vanzelfsprekend op een grote opkomst. Volg hen via Instagram en Facebook.

Speler Heracles op bezoek in Westerhaar!

Deze week kwam Robin Jalving, keeper bij Heracles Almelo, op bezoek in groep 5 en 6 van basisschool De Fontein (locatie Hoofdweg) in Westerhaar. Dit in het kader van het leesproject Scoor een Boek!, een samenwerking tussen de Bibliotheek Twenterand en Heracles Almelo. De enthousiaste leerlingen hadden veel vragen voor Robin voorbereidt. Vragen over voetbal, de training, zijn favoriete club en favoriete voetballer en nog veel meer. Robin moedigde de kinderen aan om vooral door te gaan met lezen en sporten.

Boeken scoren met de Bibliotheek én Heracles!

Ruim 200 leerlingen uit groep 5 en 6 van de basisscholen in Twenterand zijn met Scoor een Boek! in 10 weken zoveel mogelijk boeken aan het scoren. In de klas en ook thuis. Daarbij worden de leerlingen via videoboodschappen door verschillende spelers van Heracles aangemoedigd. Ook is er elke week een beweegopdracht voor in de klas en een creatieve opdracht. Het project wordt in mei afgesloten met een sportieve ochtend met alle deelnemende kinderen en Heracles. Dan wordt ook de eindstand bekendgemaakt, het totaal aantal gelezen boeken door de leerlingen in deze 10 weken.

Naast sporten en spelen, is lezen erg belangrijk. Een goede taalbeheersing is de basis voor zelfstandigheid en een gezonde levensstijl. Met Scoor een Boek! wil de Bibliotheek Twenterand, in samenwerking met Heracles Almelo, leerlingen uit de groepen 5 en 6 van de basisscholen in Twenterand stimuleren om met plezier te (blijven) lezen.

Martha van Abbema keert niet terug als wethouder

Als er binnenkort een nieuw college wordt gevormd, dan is Martha van Abbema niet meer beschik-baar als wethouder. De lijsttrekker van de Twenterandse ChristenUnie-fractie keert wel terug in het gemeentehuis, maar dan als raadslid. De afgelopen zes jaar maakte Van Abbema namens de ChristenUnie deel uit van twee colleges van B&W. Naast haar werk in de gemeenteraad, gaat ze de komende tijd op zoek naar een nieuwe uitdaging.

Van 2007 tot 2010 was Martha van Abbema de eerste vrouwelijke wethouder van de gemeente Twente-rand, toen ze partijgenoot Bert Lambers opvolgde. In 2016 keerde ze terug als wethouder, eerst als ver-vanger van Bert Oudendijk, in een coalitie van CDA, CU en SGP. In 2018 werd Van Abbema opnieuw wethouder, maar nu in een college met GemeenteBelangen Twenterand. De afgelopen vier jaar had ze onder meer economie, duurzaamheid, participatie en natuur en platteland in haar portefeuille. Ook was ze kernwethouder voor Westerhaar, Bruinehaar, Weitemanslanden en Westerhoeven.

Veel energie

“Het was een bijzondere tijd”, blikt Martha van Abbema terug op haar wethouderschap. “De laatste peri-ode was ik wethouder in twee heel verschillende coalities, met elk hun eigen dynamiek. Als bestuurder en als mens heb ik dat als bijzonder leerzaam ervaren. We hebben in deze coalitie veel bereikt voor Twenterand en ik vind het mooi dat ik daaraan mijn steentje heb mogen bijdragen. Ik heb veel geleerd, maar het was geen eenvoudige coalitie. De samenwerking heeft veel gebracht, maar ook veel energie gekost. Mede daarom heb ik besloten niet nóg een periode wethouder te willen zijn.”

Nieuwe wegen

Van Abbema vindt dus dat het tijd is voor iets nieuws. “In mijn hele werkzame leven heb ik nooit langer ergens gewerkt dan vijf jaar”, legt ze uit. “Dat is altijd een bewuste keuze geweest, omdat ik het belangrijk vind mezelf te blijven uitdagen en een frisse blik te houden op wat ik aan het doen ben. Ik zit hier nu langer dan die vijf jaar. Het is dus tijd voor nieuwe wegen. In principe blijf ik beschikbaar als wethouder tot het nieuwe college begint, daarna neem ik zitting in de nieuwe gemeenteraad. Ik kijk er echt naar uit om me als ChristenUnie-raadslid de komende periode voor Twenterand te kunnen blijven inzetten.”