Dinsdag tijdens raadsvergadering vragen over grondbeleid door GBT

Gemeente Belangen Twenterand stelt dinsdag een aantal vragen aan het college bij aanvang van de raadsvergadering tijdens het ‘Vragen halfuur’. Het is nu nog de enige manier om snel duidelijkheid te verkrijgen over dit gevoelige vraagstuk, ontstaan naar aanleiding van het gevoerde grondbeleid in de periode 2001 tot 2014 die als ‘onthutsend’ werd omschreven mede ook vanwege de vriendjespolitiek. Een praktijkvoorbeeld uit één der rapporten (om het geheugen op te frissen): kosten als overdrachtsbelasting, notaris, kadaster, provisies werden niet betaald door de koper, maar door de gemeente Twenterand. Dit is indirecte subsidiëring van een bedrijf. En zo was er veel meer. Op deze rapporten is geheimhouding gelegd door het college destijds en misschien zegt dat wel genoeg.

De rechtszaak waar hier op gedoeld wordt is een gevolg van het grondbeleid en de gemeenteraad is door het college – in casu de ingehuurde advocaten – steeds voor gehouden dat bezwaarmakers weinig kans van slagen hadden. Als het bericht van De Roskam klopt krijgen wij een heel andere indruk.

Vragen halfuur raadsvergadering 13 maart 2018

In onafhankelijk weekblad De Roskam lazen wij het nieuwsbericht onder de koptitel ‘Twenterand bereid rechtszaken te staken en 1,2 miljoen te dokken’ het volgende:
“De gemeente Twenterand zou een bedrag van 1,2 miljoen willen betalen om te schikken met twee voormalige grondeigenaren in de Oosterweilanden te Vriezenveen. Ook is de gemeente, melden bronnen in ten gemeenthuize, bereid zijn met notaris Endendijk in gesprek om tot overeenstemming te komen. De schikking betekent dat het gemeentebestuur het moede hoofd in de schoot legt, niet langer wil blijven procederen en lopende procedures stop wenst te zetten.”
(..) Ambtelijk heet het overigens dat het staken van de gerechtelijke procedures wegens kansloosheid al een tijdje rond is.”

Hierbij de link naar het volledige artikel
http://www.roskam.nl/home/nieuws/3957-twenterand-opknieen-door-rechtzaken-te-stokken-en-fors-te-dokken.html

Vraag 1
Klopt de inhoud van het artikel in De Roskam waar het gaat om dat het college van de gemeente Twenterand bereid is de rechtszaak te staken en dat dit al een tijdje rond is?

Vraag 2
Zo ja,
a) Hoe lang is dit al rond?
b) Gezien de gevoeligheid van het dossier (falend grondbeleid), de grootte van het bedrag en de informatieplicht in deze van CDA-wethouder Scholten namens het college: Waarom is de gemeenteraad hierover niet geïnformeerd en moeten wij dit soort zaken – wederom – uit de media vernemen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *