Laatste optreden van tour Jan Henk de Groot Luusterlaidjes uut Grunn in Het Punt

FOTO REYER BOXEM

VROOMSHOOP – Wat heeft een Groningse troubadour in een Twents theater te zoeken? Eigenlijk heel simpel. Omdat Jan Henk de Groot fervent liefhebber is van de taal waarin hij is grootgebracht. En daarom als een onbezoldigd ambassadeur rondtrekt om het dialect uut Grunn te promoten. Zaterdag 21 april doet hij theater Het Punt in Vroomshoop aan. Het is het laatste optreden van zijn veelbejubelde tour ‘Tachtig Tammo’.

Een oneindige horizon en een oorverdovende stilte. Jan Henk de Groot kan er eindeloos van genieten. Het is in dit stukje niemandsland in ‘Grunn’ waar hij zijn laatste cd opnam. Met een wc in de openlucht als een van de borrelende inspiratiebronnen.

Westerdiepsterdallen heet het. Of zoals ze dat in het hoge noorden zeggen: Westerdaipsterdale. Het heeft welgeteld twee huizen en daarmee een officiële vermelding in het Guiness recordboek als kleinste gehucht van Nederland. Met de alleenwonende Bonney als ongekroonde koning.

Laidjes

Het was hier waar Jan Henk de Groot (van 1975) met zijn laidjes – zoals dat in sappig Gronings heet – de stilte doorbrak. Deze Groninger maakte in een grijs verleden ooit deel uit van de formatie Henkus, waarmee hij op nationaal niveau redelijk succesvol aan de weg timmerde.

Nadat de formatie in 2007 het voor gezien hield, stortte De Groot zich op zijn werk en gezien. Datzelfde gezin was in 2010 voor hem reden de muziek weer op te pakken. Het zoontje Riff werd namelijk geboren met een slokdarmafsluiting, waardoor het eerste jaar van zijn leven zich vooral in ziekenhuizen afspeelde. Als een soort dagboek schreef De Groot tien liedjes over zorgen, tegenslagen en hoop. Het album kreeg lovende recensies, waarop de Groninger het drastisch over een andere boeg gooide. “Voorheen schreef ik eigenlijk altijd in het Engels, maar intussen ben ik erachter dat ik in het dialect waarmee ik ben opgegroeid, mijn gevoelens zóveel beter kan uitdrukken.”

En daarmee weet hij zijn provinciegenoten te raken. In zijn  geboortestreek vormt deze troubadour intussen een bekende verschijning. Nadat hij vorig jaar een dialect-award in de wacht sleepte, wil hij nu echter ook tot buiten de provinciegrenzen zijn vleugels uitslaan. Met zijn tweede soloalbum ‘Keunenk van Westerdaipsterdale’ als voornaamste wapen in die strijd.

Lohues

De vergelijking met Daniël Lohues dringt zich onmiskenbaar op. Een zanger, alleen met stem en gitaar, die met teksten uit het alledaagse leven de gevoelige snaar weet te raken. En waar Lohues dat in zijn moederstaal Drents doet, zingt De Groot in dat mooie zangerige Gronings. Behalve dat de teksten van De Groot vaak van een olijke kwinkslag zijn voorzien, zijn ze stuk voor stuk uit het leven gegrepen.

De groot verstaat de kunst om van kleine dingen in het leven een bijzonder liedje te maken. Over zijn favoriete platenzaak, jeugdliefde Janine (Abbring) en de heilzame werking van het vuurtje kieken. “Het liefst zing ik over dingen die me in werkelijkheid zijn overkomen.”

Zie ook: www.welkombijhetpunt.nl, zaal open 20.00 uur, aanvang concert 21.00 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *