Luistervoorziening bij Vroomshoops bevrijdingsreliëf

 

Op vrijdagavond 13 juli is in de brasserie De Aanleg in Vroomshop op informele wijze afscheid genomen van penningmeester Carolien Eggens van het 4 mei comité Vroomshoop. Carolien Eggens is bijna twintig jaar binnen het comité actief geweest. Haar schoondochter Mariska Eggens volgt haar op. Voorzitter Hans Nieboer dankte de scheidende penningmeester namens het bestuur van het 4 mei comité Vroomshoop voor haar grote inzet, betrokkenheid en nauwgezetheid tijdens de afgelopen bestuursperiode. Dat bleek bij de jaarlijkse herdenkingen voor de gevallenen op 4 mei op het Vredesplein en bij diverse projecten voor jong en oud. Carolien Eggens kreeg als blijk van waardering een attentie overhandigd en werd in de bloemen gezet.

Eerder op de avond stelde Carolien Eggens de luistervoorziening bij het bevrijdingsreliëf 5 april 1945 langs het Zwolsekanaal in aanwezigheid van de bestuursleden van het 4 mei comité Vroomshoop in gebruik. Het kostte liefst 60 meter aan kabel en het nodige graafwerk om stroom te genereren uit een oostelijker gelegen gemaal van het waterschap Vechtstromen. Dit Waterschap werkte op prima wijze mee om de stroomvoorziening mogelijk te maken van de luistervoorziening, die werd gerealiseerd door B&R Design uit Vroomshoop.

Het bevrijdingsreliëf, op 5 april van dit jaar onthuld door een aantal oud-gegijzelden en burgemeester Annelies van der Kolk van de gemeente Twenterand, maakt sinds kort deel uiti van de Europese Liberation Route in de regio Twente en Salland. De stem van de oud-Vroomshopee Alberto Stegeman, onder meer bekend van SBS 6, is te beluisteren. Alberto Stegeman vertelt over de bewogen Bevrijdingsdag van Vroomshoop op 5 april 1945 en over de meerwaarde van dit monument. Vanaf nu kan dat verhaal door een druk op de knop worden beluisterd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *