Cabarettalent Tom Lash brengt Onder Voorbehoud naar Twenterand

Beeldmateriaal
Bijlage: © Sanne Rosbag.

VROOMSHOOP – Zaterdag 1 december. Het Punt geeft de microfoon aan een geboren Hagenees. Onder Voorbehoud, dat wel. Want zo heet de show van cabaretier Tom Lash. Hét talent dat al op zijn 18e in de finale stond van het grootste cabaretfestival van Nederland, met voorgangers als Guido Weijers, Ilse Warringa, Brigitte Kaandorp, Theo Maassen en Herman Finkers. Zijn show is door het Overleg Kleine Theaters Overijssel (OKTO) aangemerkt als ‘Talent’, en wordt zodoende mede mogelijk gemaakt door de Provincie Overijssel. Maak als begin van de feestelijke decembermaand in eigen Twenterand kennis met dit grote Haagse cabarettalent.

Het spreekwoordelijke gezegde luidt: ‘Onbekend maakt onbemind’, maar die draaien we bij Tom Lash om! Onbekend maakt bemind. Want deze wellicht voor velen onbekende 24-jarige heeft een wekelijkse column gehad op NPO Radio 2 én is de vaste invaller voor Pieter Derks op NPO Radio 1. De jonge finalist van de Cameretten wilde zijn cabarettalenten gewoon graag eens buiten Den Haag laten zien, en begon zijn landelijke faam dus tijdens het cabaretfestival verder uit te bouwen. “Op het moment dat ik meedeed wist ik eigenlijk niet eens hoe groot en belangrijk het festival is. Ik begreep dat je dan feedback kreeg van mensen die het wel al konden. Alleen toen belandde ik ineens in de halve finale,” zo beschrijft Lash zijn deelname.

“Ging ik met een regisseur aan mijn programma werken en mocht ik een half uur spelen in het Oude Luxor in Rotterdam, voor 750 man publiek. En toen, tot mijn nog stommere verbazing, kwam ik in de finale. Nieuwe Luxor. 1500 man. En daar zat ook nog een finalistentour aan vast van 50 theaters. Toen besloot ik: Oké, als ik op mijn 18e, zonder dat het echt de bedoeling was, de finale van het grootste cabaretfestival van Nederland heb gehaald, dan moet ik hier maar eens meer tijd en aandacht in gaan steken”. En zo geschiedde.

Wat Lash als cabaretier uniek maakt vindt hij lastig om zelf te beantwoorden. “Maar zonder gelijk al mijn collega’s af te branden denk ik dat ik in mijn materiaal net een laagje dieper ga dan veel anderen. Ik ben niet geïnteresseerd in nóg een keer vertellen wat anderen al gedaan hebben (ja winkelen met je vriendin is niet altijd leuk, ja mannen en vrouwen zitten anders in elkaar, ja Mark Rutte heeft nog steeds geen vriendin, want dat weten we nou wel). Ik probeer iets te maken wat er echt nog niet is. En ik hou ervan om een beetje te schuren. De zaal tegen de haren in te strijken”.

“Misschien wordt het zo nu een dan een beetje ongemakkelijk, misschien ga ik wat dingen aansnijden die je niet wilt horen. Maar als je er voor open durft te staan belooft het een ongelooflijk interessante, mooie en leuke avond te worden. Eentje die je niet alweer na het applaus vergeten bent. Daarnaast is het natuurlijk leuk om over 10 jaar, als ik ook 36 keer Carré in 2,5 uur tijd uitverkoop, te kunnen zeggen: Ja, die hebben wij nog gezien toen er op de avond zelf nog kaarten beschikbaar voor waren”, besluit Tom Lash.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *