Kerstman staat op voor dementie

 

RIJSSEN/TWENTERAND – Hij wist al een tijdje dat hij iets wilde doen voor de stichting Alzheimer Nederland. Begin dit jaar besloot Rijssenaar Gerrit van de Riet om zijn baard te laten staan om zo geld in te zamelen voor de strijd tegen dementie.

“Mijn zwager heeft vroege dementie. Voor hem en zijn mantelzorger (zus Hermien) ben ik deze actie gestart”, benadrukt Gerrit. Meer dan 270.000 mensen in Nederland hebben dementie. Achter ieder van hen gaat een heel leven schuil. Zwager Henk Middag uit Vroomshoop is één van de twaalfduizend Nederlanders jonger dan 65 jaar met een vorm van dementie. Dementie ontwricht het dagelijks leven van mensen die door dementie worden getroffen en dat van hun dierbaren. Alzheimer Nederland is er voor hen. Het is hun missie om dementie te voorkomen of genezen. En tot die tijd maken ze zich sterk voor het verbeteren van de levenskwaliteit van mensen met dementie en hun omgeving.

“Ik wil graag iets betekenen voor deze stichting en de organisaties die hierbij betrokken zijn”, legt Gerrit uit. “Mijn familie bezoekt regelmatig het Alzheimer Café in de gemeente Twenterand en krijgen daarnaast mantelzorgondersteuning via Evenmens, informele zorg voor elkaar. Het is belangrijk dat deze vorm van ondersteuning blijft bestaan. Voor hen wil ik zoveel mogelijk geld inzamelen. Begin 2018 heb ik besloten om mijn baard te laten groeien. Op 15 december wordt deze er afgeschoren door een kapster, die werkzaam is bij Kapsalon Brand in Rijssen. Ook zij heeft met alzheimer in de familie te maken en kent de impact van deze ziekte op een gezinsleven.”

Voordat het zover is, probeert Gerrit eerst zo veel mogelijk geld in te zamelen. Minstens 1000 euro, anders blijft de baard gewoon staan. Daar is de Rijssenaar heel stellig in. Van de Riet gaat tijdens de speciale koopzaterdag op 15 december verkleed als kerstman op pad in het centrum Rijssen. U kunt die dag rechtstreeks geld doneren bij de kerstman. Het uiteindelijke bedrag wordt gebruikt voor de alzheimer trefpunten in Rijssen en Twenterand en onderzoek naar alzheimer.

“Ik heb er erg veel zin in. Via mijn werk als verkeersregelaar ontmoet ik vele mensen. De reacties zijn goed. Ik laat het maar gewoon op me afkomen. We gaan het zien!”, aldus Gerrit.

Alzheimertrefpunt
Het Alzheimer Trefpunt biedt ondersteuning aan mensen met dementie en hun naasten via Alzheimer Cafés, Theehuizen en Trefpunten door het verzorgen van informatie- en voorlichtingsbijeenkomsten, het organiseren van activiteiten en belangenbehartiging . Wij zijn gesprekspartner bij gemeenten, zorgaanbieders, zorgverzekeraars en het zorgkantoor.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *