Helligen Hendrik dendert de theaters door


Beeldmateriaal
Bijlage: © Stefan Schipper

Waar hij ook staat in Nedersaksisch taalgebied, de zaal zit vol en de kaarten zijn al ver van tevoren op. Zo ook in Het Punt: Alsof er warme broodjes over de toonbank gaan. Helligen Hendrik, voluit Hendrikus Antonius van der Pette, keert op zaterdag 23 februari aanstaande terug naar Twenterand, en zal zijn credo ‘Helligheid is net stront, Ut mut d’r oet!’ wederom hoog proberen te houden. Hendrik, het typetje van de Goorenaar Bert Eeftink, is ook dit jaar weer in optima forma. Stevige taal, pittige humor, recht voor zijn raap. En mocht je van fijnbesnaard, beschaafd, maatschappijkritisch en intellectueel cabaret houden, dan raadt de cabaretier je ten zeerste aan om lekker thuis te blijven.

De toornige Tukker staat in zijn voorstelling ‘Oald Zeer’ aan de vooravond van zijn 65ste verjaardag en dat maakt hem alles behalve vrolijk. Sterker nog: hij gruwelt van alle feestelijkheden die hem zonder twijfel te wachten staan. Felicitaties, cadeautjes, schijtlollige spandoeken in de tuin? ‘Vot met den pröttel!’ Tegelijkertijd beseft Hendrik dat hij ruim over de helft van zijn aardse bestaan is en dat levert automatisch een hoop pijnlijke bespiegelingen op. ‘Oald zeer’ dus. Eeftink, zelf nog niet zo lang de 50 gepasseerd, kent zelf gelukkig niet zo veel oald zeer. “Op wat kleine pijntjes na doet alles het nog (lachend) en met plastische chirurgie kun je tegenwoordig heel veel rechttrekken. Ik heb trouwens nog wel even overwogen om naar de rechter te stappen en me 20 jaar jonger te laten verklaren, maar helaas was Emile Ratelband me voor,” aldus Bert Eeftink.

‘Oald Zeer’, inmiddels alweer de zesde cabaretvoorstelling over Helligen Hendrik. Het succes dendert elk jaar weer de theaters in Overijssel, Gelderland en Drenthe door. Dat het zelfbedachte typetje zo’n succes zou worden, had Eeftink vooraf niet gedacht. Een basis van het personage begon zoals hij vertelt met de plaatselijke Oudejaarsconference in Goor, met een altijd knorrige en negatieve man. “Tegelijkertijd deed ik ook een wekelijkse column voor Radio Oost: de twee minuten van Helligen Hendrik. Op een gegeven ogenblik hadden we in Goor zo’n beetje elke grap wel gemaakt en wilde ik wat anders. Toen is Helligen Hendrik als theaterpersonage geboren”. En hoe hij op de naam kwam? “Omdat het wel prettig allitereerde en krachtiger overkomt dan bijvoorbeeld ‘Boze Bert’”, aldus Eeftink.

Het was een probeersel. Bij de eerste voorstelling van Hendrik, in theater De Meenthe in Steenwijk, zaten maar 60 mensen in de zaal. “Het was trouwens wel een hele leuke avond”, zo verwoordt hij. Maar dat Helligen Hendrik vanaf dat moment ook in het theater echt is gaan leven mag duidelijk zijn. “Het is geweldig dat er zoveel mensen komen. Ik verbaas me er elke keer over als ik weer voor een vol theater sta en ik ben er ook oprecht dankbaar voor. Waar komen al die mensen vandaan? Prachtig toch! Maar de echte kick krijg ik pas als mensen echt een leuke avond hebben gehad, als ze gehuild hebben van het lachen. Dat is ook wat een avondje Helligen Hendrik moet zijn: even de zorgen vergeten en onbedaarlijk veel lol hebben”, sluit Bert af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *