Mannenkoor Vroomshoop werkt mee aan muziektheater ‘Droom de dag’

De stichting Midzomeravond Den Ham (MZA) organiseert al sinds 2009 in juni een cultureel evenement rondom de Brink in Den Ham, namelijk een kunstmarkt in combinatie met een muzikale activiteit. Dit jaar is dat ‘Droom de dag’, de muzikale vertolking van de sage van De Groene Jager.

Deze sage uit de 13e eeuw vertelt het verhaal van Joncker Arent, die verloofd is met de mooie Gisela. Hij wordt de groene jager genoemd, omdat hij op zijn hoed een groene veer draagt. Roofridder Evert van Essen, van het kasteel Eerde tussen Den Ham en Ommen, heeft echter zijn oog ook op deze fraaie dame laten vallen.

Door list en bedrog, moord en doodslag, lukt het Evert van Essen toch met Gisela te trouwen. Met Joncker Arent, op verkenning gestuurd door de bisschop van Utrecht, loopt het minder goed af. En door de loslippigheid van het dienstmeisje Jolanda wordt ook het lot van Gisela bezegeld. Een verhaal vol hartstocht en geweld, een verhaal over macht, verraad en onbereikbare liefde. Een verhaal à la Romeo en Julia, maar dan in Den Ham. Het einde is droevig: eeuwen later worden in de kerkers van kasteel Eerde twee geraamtes gevonden, in elkaar verstrengeld.

Deze muzikale vertelling wordt onder de naam ‘Droom de dag’ uitgevoerd op zaterdag 22 juni in de Hervormde kerk, Brinkstraat 4 te Den Ham. Zoals de titel doet vermoeden is de voorstelling gelukkig positiever.

Het muziektheater staat onder de muzikale regie van componist, dirigent en pianist Gezinus Veldman. Hij wordt terzijde gestaan door Jeroen Ardesch op trombone. Het Chr. Mannenkoor Vroomshoop en een kinderkoor, bestaande uit (klein)kinderen van de koorleden, verlenen ook hun medewerking. Hoofdrollen zijn er voor koorsolist Albert Wessels, die de rol van Joncker Arent vervult, koorlid Zweitze Hofman en Auke Koops van ’t Jagt, die respectievelijk Evert en de bisschop uitbeelden, en Erika en Rianne Bosch, die Gisela en Jolande over het voetlicht brengen.

Alle teksten zijn afkomstig van schrijfster en dichteres Marga Kool, oud-bewoonster van Vroomshoop, later dijkgraaf en gedeputeerde in Drenthe.

Dit muzikale spektakel wordt op 22 juni uitgevoerd om 18.30 uur en om 20.30 uur. De toegang is vrij, maar een gift wordt op prijs gesteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *