Wies met de Patries: Basisscholen naar buiten!

Op de openbare basisschool de Schakel in Vroomshoop is donderdag 5 september het startsein gegeven voor meer natuur- en omgevingseducatie in Twenterand. Wethouder van Abbema en de Werkgroep Wies met de Patries hebben twee leskisten en een tentoonstelling van vijf posters gepresenteerd. “Al jaren zijn we met elkaar bezig om de biodiversiteit in Twenterand te stimuleren. De mensen uit de werkgroep Wies met de Patries leveren daar een enorme bijdrage aan en met dit lespakket betrekken ze daar ook op een leuke, leerzame manier de kinderen bij. Het lespakket is echt heel mooi geworden.”

De kinderen van groep 3/4 gingen na de presentatie vervolgens meteen aan de slag met het thema schutkleur. Ze letten goed op hoeveel patrijzen ze konden ontdekken, eerst in een filmpje en later ook buiten in het groen. Ook gaven ze zelf aan een patrijs een goede schutkleur.

Omgevingseducatie

De kans is groot dat u binnenkort groepen kinderen onder schooltijd in het buitengebied aantreft. Zij onderzoeken welke planten en dieren daar voorkomen, zo mogelijk onder leiding van enthousiaste excursiebegeleiders. Of ze helpen een handje bij het landschapsbeheer, met deskundige begeleiding van Landschap Overijssel. Ook bijen en biodiversiteit staan op het programma, Imkervereniging Vriezenveen e.o. geeft hierover gastlessen.

Via de lessenserie ‘Wies met de Patries’ kunnen zo voortaan leerlingen van alle basisscholen in de gemeente Twenterand minstens één keer per jaar naar buiten. Ze leren over natuur en landschap in het algemeen en over de patrijs in het bijzonder in ervaringsgericht onderwijs, waarbij de kinderen bijvoorbeeld ook insectenhotels en zaadbommetjes maken. Zo helpen zij mee aan een opbloeiend Twenterand! Daarom krijgt elke school in Twenterand begin september een patrijs-portret cadeau, als stimulans om de leen-leskisten tijdig te reserveren.

Waarom patrijs?

De patrijs is de adoptievogel van de gemeente Twenterand. Na jaren van schijnbare afwezigheid is de patrijs met een beetje geluk weer hier en daar te zien in Twenterand. Ten zuidoosten van Vriezenveen, in een ruig perceel bij Fayersheide, kwamen wat broedgevallen voor. En recent zijn ook nabij Kalkwijk, ten westen van Westerhaar, enkele patrijzen families gezien. Ziet u ook patrijzen? Geef de waarneming door aan wiesmetdepatries@twenterand.nl.

Oproep

Overigens kunnen de scholen daarbij heel goed wat hulp gebruiken bij de uitvoering van het lespakket. Wie meldt zich aan als vrijwilliger voor dit zinvolle werk? Neem contact op via bovengenoemd mailadres van de Werkgroep Wies met de Patries.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *