Openbare algemene ledenvergadering van ALMA

Op dinsdag 21 april houden wij als ALMA een Openbare Algemene Ledenvergadering in het Kerkelijk Centrum Irene te Vroomshoop. In onze Nieuwsbrief worden alvast de belangrijke thema’s uit 2019 behandeld. Wilt u ook de nieuwsbrief ontvangen mail dan naar a.m.willigenburg@gmail.com en u krijgt onze digitale nieuwsbrief in uw postvak. De vergadering is voor iedereen toegankelijk. Hiervoor is een lidmaatschap bij Reizigersvereniging ALMA niet noodzakelijk.

Op de spoorlijn Almelo-Hardenberg rijden nog steeds oude vervuilende dieseltreinen type LINT. De monteurs van Arriva Nederland doen hun uiterste best de treinen rijdende te houden. Wie wel eens meegereden heeft, zal verbaasd zijn geweest met hoeveel motorgeluid dat gepaard gaat. Zeker als het vergeleken wordt met de dieseltreinen van het type SPURT die in 2017 in de weekenden werden ingezet. ALMA vindt dat de in de Staten van Provincie Overijssel aangenomen motie van de ChristenUnie Overijssel voor elektrificatie van het traject Almelo-Mariënberg met spoed dient te worden uitgevoerd. Wachten tot de volgende uitgifte van een nieuwe concessie in 2027 duurt te lang. Het treinmaterieel is trouwens in 2023 volledig afgeschreven. Op de nieuwe treinen zouden ook toiletten moeten komen. Overigens gaat het met de reizigersaantallen wel goed.

ALMA heeft het afgelopen jaar ook aandacht gevraagd voor het stallen van fietsen en het parkeren van auto’s. Weesfietsen op de stations worden inmiddels verwijderd. De fietsenstallingen zijn op drukke dagen nauwelijks voldoende. Voor het stallen van elektrische fietsen moet ook een veilige oplossing gevonden. ProRail en NS hebben op de grotere stations beveiligde fietsenstallingen gerealiseerd. Voor de kleinere stations moet ook een oplossing worden gevonden. Op een aantal stations in ons werkgebied mankeert het aan parkeerplaatsen voor auto’s. In Mariënberg staat het vaak vol en is het zoeken naar een parkeerplaats in de omliggende straten. In Vriezenveen zou de parkeerplaats gemakkelijk kunnen worden uitgebreid. De VVD Twenterand heeft in de gemeenteraad van Gemeente Twenterand hierover al vragen gesteld.

Bergentheim en Geerdijk hebben nog steeds onze aandacht. Heropening van het Station Bergentheim is nog steeds de wens van de inwoners daar. Er is busvervoer (Lijn 80 Twents) maar niet in de avonduren en ook niet in de weekends. Voor Geerdijk denkt ALMA nog steeds aan een aansluiting op het buurtbusnet.

Op de jaarvergadering in 2018 is voor het eerst aandacht gevraagd voor de studie naar de spoorverbinding Almelo-Groningen. Dat heeft grote gevolgen gehad. Deze actie kreeg in 2019 een vervolg. Inmiddels krijgt de verbinding onder de naam van Nedersaksenlijn steeds meer bekendheid.

We hopen u graag te zien op 21 april 2020! De bijeenkomst begint om 19.30 uur. Inloop vanaf 19.00 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *