Wind en zon tijdens eerste carnavalsoptocht in Langeveen

LANGEVEEN / BRUINEHAAR – Met een stevige, frisse wind en zelfs een zon die er nog even doorkwam ging afgelopen zaterdag om 14.00 uur de eerste Twentse carnavalsoptocht van start in Langeveen. Prins Patrick, adjudant Jeroen, hun hofdames José en Miranda, jeugdprins Idse en jeugdadjudant Maties hadden een ereplaats op de prinsenwagen van de Turftrappers. Alle deelnemers trokken eerst aan hen voorbij, voordat de prinsenwagen als laatste aansloot in de optocht.

In de dagen voor de optocht was het lang onzeker of de voorspelde windstoten en donderwolken een veilige optocht in de weg zouden staan. Uiteindelijk bleek dit in Langeveen niet het geval en konden alle wagens, loopgroepen en een-/tweelingen van start gaan. Het massaal toegestroomde publiek kon genieten van zo’n 2300 deelnemers, waaronder ook nieuwe groepen als Kroeskontrol uit Fleringen. Zij maakten hun thema ‘Vlammend van start’ helemaal waar door te winnen bij de grote loopgroepen.

Grote prijs

Deskundige, onafhankelijke juryleden stonden op verschillende plekken langs de route. Zij beoordeelden de kwaliteit van de optocht, letterlijk en figuurlijk, als erg hoog. Ze zagen veel ludieke thema’s voorbij komen en ook de interactie met het publiek was geweldig. Uiteindelijk kwam CV de Kroegtijgers met maar liefst 168 punten als winnaar uit de bus. Met hun thema ‘Wij vieren een MAYAstreus carnaval’ wonnen ze de prijzenpot van € 1.111,11. De tweede en derde prijs in de categorie grote wagens gingen naar CV de Venfluiters (Venfluiters op jacht) en CV Reutummerteut (Een vlekkeloos carnaval).

De geinprijs ging dit jaar naar de familie van de hoogheden, met hun thema ‘Met de kippen op stok en de geiten in de stal vieren wij carnaval’. De pechprijs was voor CV Ketel. Hun aggregaat ging stuk, waardoor de loopgroep een groot gedeelte van de optocht zonder muziek zat.

Prijzen in andere categorieën

Kleine Wagens: 1 CV de Jökkers (Groenteboer), 2 CV de Dwarskiekers (Kermis) en 3 CV de Hènige Slepvèènt (Een race tegen de tijd)

Grote loopgroepen: 1 Kroeskontrol (Vlammend van start), 2 Bergkiekers (Wij duiken het carnaval in) en 3 CV de Peuveresch (Zo vrij als een vogel)

Kleine loopgroepen: 1 CV de Komkommers (Bijdehand!), 2 De Dolly’s (Dikke Moaten) en 3 CV Deug(t)niet (Met carnaval geen gedoe, we houden wijs onze snaveltjes toe)

Een- en tweelingen: 1 Ben Bernds (Ik zit der kats duur hen), 2 Jeanette en Monique (Wij zitten in de nesten) en 3 Brother and Sister (Dat pikken wij niet maat)

Jeugd: 1 Greenteam (De middelbare school is in zicht), 2 Jongens van groep 8 (‘t Wöt’n moal tied!) en 3 De Hooikeals (Stikstofbeleid)

Het volledige juryrapport is te vinden op www.turftrappers.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *