1945 – 2020 Vriezenveen 75 jaar vrij!

Foto: Frits Lamberts, fotomuseum Rotterdam

In de vroege morgen van donderdag 5 april 1945 vertrokken de Canadese bevrijders vanuit Almelo richting Vriezenveen. Rond half elf rolden de tanks en voertuigen van het XII Manitoba Dragoons Regiment over de Almeloseweg het dorp binnen richting het Midden, waar de bevolking samen- stroomde. Het was een drukte van belang! Een uur later stonden er ook Canadezen bij de groten-deels vernielde brug bij Zandwijk op het Westeinde. De bevrijding van Vriezenveen was een feit!

Op 5 april 2020, zijn we 75 jaar verder. De bevrijding van toen geeft ons in de wereld van nu alle reden om op 4 mei te herdenken en op 5 mei onze vrijheid te vieren.

De Stichting Vriezenveen 75 jaar vrij!heeft samen met de Koninklijk onderscheiden Vriezenveense  Harmonie, die in 2020 haar 100-jarige jubileum viert, de organisatie van dit evenement opgepakt.

Programma:

Op zaterdag 4 april 2020 worden er om 10.00 uur en om 13.30 uur twee fietstochten gehouden langs “points of interest”. Het startpunt is bij buurthuis Westerdok, Sportlaan 1. Men fietst daarna van West naar Oost onder begeleiding van enkele enthousiaste vertellers met veel kennis van zaken over wat er waar is gebeurd tijdens de vijf bezettingsjaren en de bevrijding. Er wordt stilgestaan bij verschillende aspecten van WOII met ondersteuning van foto’s en verhalen. Het gaat onder andere over de spoorwegstaking, het verzet, de bleekneusjes, de klokkenroof en paardenroof en andere oorlogsverhalen. De tocht eindigt bij het Twents Oorlogsmuseum, waar deelnemers de gelegenheid krijgen om na te praten en om het museum te bezoeken. Er is plaats voor maximaal 30 deelnemers per keer, kaarten á € 6,- zijn vanaf woensdag 4 maart verkrijgbaar bij de Bruna. Koffie en toegang tot het museum is hierin inbegrepen.

Op maandag 4 mei 2020 om 20.00 uur is de jaarlijkse dodenherdenking bij het oorlogsmonument op het Manitobaplein met medewerking van de Vriezenveense Harmonie e.a.

Om 21.00 uur worden er kaarsen ontstoken bij de oorlogsgraven op de openbare- en rooms-katholieke begraafplaats. Dit heeft de stichting ook op kerstavond 2019 gedaan.

Op dinsdag 5 mei 2020 worden om 8.00 uur de klokken van de plaatselijke kerken geluid.

Atletiekvereniging Twenterand en loopgroep de Zandstuve halen samen het vrijheidsvuur op bij Hotel “De Wereld” in Wageningen. Loopgroep de Zanstuve brengt het vuur naar Den Ham en Vroomshoop en de AVT naar Vriezenveen.

De lopers worden na hun lange tocht ontvangen door de Vriezenveense Harmonie, veteranen, een afvaardiging van B en W en andere belangstellenden. Het vuur wordt overgedragen aan een nabestaande en een leerling van het Noordik Vriezenveen die de “Vriezenveen 75 jaar vrij! installatie” bij het oorlogsmonument ontsteken. 

Op dinsdag 5 mei 2020 om 14.00 uur begint de grote optocht.

De Vriezenveense Harmonie, Chr. Muziekvereniging Soli Deo Gloria, authentieke legervoertuigen en de Admiraal Kruysgroep hebben hun medewerking al toegezegd, daarnaast zijn alle (sport)verenigingen en buurtverenigingen van harte welkom om mee te lopen. Dit mag met of zonder praalwagen, kostuums, versierselen etc. Geef er uw eigen invulling aan, maar doe vooral mee! Het liefst zien we dat het hele dorp meeloopt en dat het net zo’n drukte wordt op het Midden als 75 jaar geleden! Ook figuranten, gekleed in de mode van toen, mogen zich melden via vriezenveen75jaarvrij@gmail.com

Het thema van de optocht is: Wat is vrijheid? Goed om daar samen over na te denken en vorm aan te geven. Het wordt naast een historische optocht vooral een feest om met de zeer diverse deelnemers en de mensen langs de route onze vrijheid te vieren. Dankzij de bevrijders van toen kunnen we nu al 75 jaar in vrijheid leven. De optocht gaat over het Oosteinde en het Westeinde en eindigt op het Manitobaplein, waar ook het vrijheidsvuur zal branden.

“Feest op het plein”

Het Manitobaplein wordt ingericht in de stijl van de jaren 40-45 met legertenten, vlaggen etc.

Na de optocht volgt een “bevrijdingsfeest op het plein”. Hier zal de jubilerende Vriezenveense Harmonie een mini-concert geven in de sfeer van Glenn Miller. Daarna gaat het feest verder met live-muziek en er wordt uiteraard ook aan de inwendige mens gedacht.

Veel buurten zijn enthousiast om de straten weer te gaan versieren. Zij kunnen zich melden op vriezenveen75jaarvrij@gmail.com , de bedoeling is dat de straatversiering vóór 26 april klaar is en na 9 mei weer wordt afgebroken. Verdere informatie komt ook op de facebookpagina Vriezenveen 75 jaar vrij!

One comment on “1945 – 2020 Vriezenveen 75 jaar vrij!

  1. Rex van den Bos schreef:

    Is deze vlag te koop voor de bevolking van Vriezenveen ???

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *