Het 4 mei comité Vroomshoop past bevrijdingsprogramma aan

Het 4 mei comité Vroomshoop heeft besloten alle activiteiten in het kader van 75 jaar vrijheid voor de komende tijd af te gelasten. Dit besluit is conform de overheidsmaatregelen in verband met het heersende coronavirus. Dit besluit is ook genomen conform de adviezen van de provincie Overijssel, de gemeente Twenterand en het landelijke 4 en 5 mei comité. Dat betekent dat de adoptieoverdracht van het V-monument met ’t Groeipunt en Het Noordik en de vertoning van films en een documentaire over de bevrijding van Vroomshoop in Het Punt op 3 april 2020 niet doorgaan. Datzelfde geldt voor de Bevrijdingsdienst op zondag 5 april in het kerkelijk centrum Het Anker, die precies 75 jaar na de bevrijding op 5 april 1945 zou plaatsvinden. Die Bevrijdingsdienst is in principe verplaatst naar zondagavond 3 mei in hetzelfde kerkgebouw, mits de landelijke maatregelen in relatie tot het corona virus dan zijn opgeheven.

Op 7 april wordt wel de speciale Bevrijdingskrant van Vroomshoop uitgebracht als onderdeel van De Week van Twenterand. Dit is een weergave van de zo bewogen bevrijding van Vroomshoop van 5 april 1945 en is vorm gegeven in een krant van enkele dagen na die zo bewogen Bevrijdingsdag.

Ook is bekend geworden dat de door Het Punt georganiseerde theaterproductie “De Oorlogswinter” van zaterdagavond 25 april 2020 is gecanceld. De overige geplande activiteiten van het programma “Jess” van 1 mei tot en met 4 mei en 5 mei, waarbij de herdenking van de gevallenen op het Vredesplein en de viering van de 75ste Bevrijdingsdag bij Het Punt, blijven voorlopig op de agenda staan. Het doorgaan daarvan is uiteraard afhankelijk van de ontwikkelingen rondom het coronavirus.

Het 4 mei comité Vroomshoop laat de Bevrijdingsdag 5 april niet zomaar voorbij gaan. Op 5 april aanstaande worden op Delta FM en Facebook verschillende films en documentaires over de bevrijding van Vroomshoop getoond, die belangstellenden thuis kunnen bekijken. De theaterproductie uit 2015 over de bevrijding van Vroomshoop en de documentaire uit 2018 over de gijzeling van een deel van de Vroomshoopse bevolking met interviews met oud-gegijzelden komen onder meer in beeld.

De massaal bestelde Bevrijdingsvlaggen “Jess” worden vanaf 5 april bij meerdere markante locaties in Vroomshop geplaatst, die een rol gespeeld hebben bij de bevrijding. Degenen die op de Bevrijdingsvlag hebben ingetekend, krijgen het verzoek om het betreffende bedrag (een tientje of 30 Euro voor een grotere vlag) over te maken op het banknummer NL20 RABO 03 66 65 00 92 ten name van het 4 mei comité Vroomshoop onder vermelding van “Bevrijdingsvlag”. Direct na de betaling wordt de Bevrijdingsvlag thuis bezorgd. De mooi vorm gegeven bevrijdingsvlag met de tekst “75 jaar vrijheid Vroomshoop 2020” herinnert aan de herwonnen vrijheid op 5 april 1945.

De Memory Route Vroomshoop 1940-1945 gaat direct na het opheffen van de landelijke maatregelen ten aanzien van het coronavirus van start. De routegidsen kunnen dan gratis worden opgehaald bij Het Punt en bij café-cafetaria Nieuwoord aan het begin van de Nieuwstraat, die zich tegenover het startpunt van de Memory Route bij het Vredesplein bevindt. De Memory Route voert langs 30 memorabele locaties in Vroomshoop en directe omgeving, waarbij zich informatieborden met QR codes voor de nodige achtergrondinformatie bevinden.

In totaal 25 creatieve uitingen met gedichten en kleurplaten van leerlingen van de Vroomshoopse scholen over vrede en vrijheid zijn vanaf 6 april te zien in de etalages van lokale winkeliers. Daarnaast is gekozen voor een digitale versie. Vanaf 5 april zijn deze weergaves terug te zien op de facebookpagina en op de website van het comité: www.4meicomite-vroomshoop.nl

Het 4 mei comité komt direct met berichtgeving over de verdere invulling van het activiteitenprogramma “Jess” naar buiten als daar de ontwikkelingen rondom het coronavirus aanleiding toe geven. Het 4 mei comité Vroomshoop wenst iedereen veel sterkte in deze moeilijke en onzekere tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *