Meldpunt Eenzaamheid lanceert ‘Burenkaart’

Meldpunt Eenzaamheid komt op 26 september tijdens de landelijke Burendag met een ‘Burenkaart’. Aanleiding is de vraagverlegenheid van inwoners. Er blijken namelijk genoeg inwoners die bereid zijn hulp te willen bieden, daartegenover zijn er weinig vragers.

Discha Langeler

Je zou dan zeggen: dat is toch mooi? Dat betekent dat de mensen die hulp nodig hebben dit ontvangen. Echter, niets is minder waar. Mensen die hulp nodig hebben geven aan geen of weinig hulp te ervaren. Landelijk en lokaal was dit al een probleem, maar is versterkt tijdens de Coronacrisis. Het is moeilijk om hulp te vragen, je kwetsbaar op te stellen. Het voelt als zwakte. Hulp bieden voelt anders. Er ontstaat onbewust een scheve verhouding; van de kwetsbare en de sterke.

Meldpunt Eenzaamheid (ME), onderdeel van ZorgSaam Twenterand, wil door middel van de ‘Burenkaart’ aandacht vragen voor dit probleem en hulpvragers en hulpbieders met elkaar in contact brengen. De ‘Burenkaart’ geeft buren de gelegenheid met elkaar in gesprek te gaan over welke hulp je in de buurt kunt bieden, welke hulp je kunt ontvangen, maar eventueel ook kunt ruilen. Eenmalige hulp of regelmatig.

Zo kan iemand behoefte hebben aan een maaltijd, terwijl de ander de tuin wel wil doen, maar een hekel heeft aan koken. Beiden kunnen door de ‘Burenkaart’ alsnog iets voor elkaar betekenen.
Op de ‘Burenkaart’ kan je aangeven welke hulp je nodig hebt of welke hulp je kunt bieden. Het is een keerbare kaart, waardoor de kaart voor zowel de hulpvrager als de hulpbieder gelijk is. Op de kaart kun je contactgegevens kwijt, waarop je kunt aangeven hoe je contact wilt. Heb je hulp nodig, maar vind je het lastig te vragen? Of vermoed je dat je buurman / buurvrouw hulp nodig heeft? Laat dit dan weten door de kaart in te vullen en bij de ander in de bus te doen.

Doel is om door middel van de kaart de drempel om hulp te vragen te verlagen, het noaberschap in buurten te versterken en hulp dichtbij te realiseren. Zo gewoon mogelijk, dichtbij huis.

De kaart is vanaf 25 september op te halen bij de balies van de Zorginformatie•punten in Vriezenveen en Vroomshoop en / of kan worden besteld bij onderstaand adres. Ook is de kaart digitaal te downloaden via de website Meldpunt Eenzaamheid: https://www.help-me.nu

Contactgegevens Zorgsaam Twenterandcontact@zorgsaamtwenterand.nl, tel. (0546) 481 456, bereikbaar op werkdagen van 9.00 tot 13.00 uur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *