“We willen zo graag, maar het kan echt niet”

De veertien Twentse burgemeesters herkennen zich in de roep van inwoners en ondernemers om meer versoepeling van de corona-maatregelen. Het mooie weer van de laatste dagen nodigt uit om weer eens lekker te gaan shoppen of een terrasje te pikken. Het kabinet geeft met ingang van woensdag 3 maart een beetje meer ruimte, met o.a. de gedeeltelijke heropening van scholen, winkelen op afspraak en een bezoek aan de kapper.  

“Iedereen snakt naar meer, maar die ruimte hebben we niet”, zegt burgemeester Sander Schelberg namens zijn Twentse collega’s. “We hebben het virus nog niet voldoende onder controle. De besmettingscijfers zijn nog te hoog en het aantal mensen dat gevaccineerd is, is nog te laag om verder te versoepelen. We zijn op de goede weg, maar we zijn er nog niet.” Schelberg benadrukt dat burgemeesters en wethouders als lokale bestuurders dagelijks geconfronteerd worden met de gevolgen van de crises.  

“Wij zien van dichtbij wat het met ondernemers en inwoners doet. Vanuit sociaal-maatschappelijk en economisch oogpunt is er heel veel behoefte aan versoepeling van de regels. Maar vanuit gezondheidsperspectief is die ruimte er nog niet. In alle gesprekken met Den Haag vragen we aandacht voor de problemen waar onze inwoners en ondernemers mee worstelen. We pleiten ook voor meer maatwerk waar dat kan. Twee klanten per verdieping pakt voor een kleine winkel heel anders uit dan voor een grote zaak. Het afgelopen jaar hebben veel ondernemers plannen uitgewerkt om hun klanten veilig te kunnen ontvangen. We weten ook dat er in de buitenlucht meer mogelijk is dan binnen. We vragen de regering daar goed naar te kijken en maatwerk te bieden zodra dat veilig kan.”  

De burgemeesters vertrouwen erop dat versoepelingen de komende maanden mogelijk zijn, gezien de voortgang van het vaccineren. “Zolang de huidige maatregelen gelden, kijken we met elkaar naar wat wel kan en mag. Terrassen mogen nog niet open, maar afhalen bij een restaurant kan wel.  Binnen sporten is nog niet toegestaan, maar buiten met z’n tweeën of tot 27 jaar in groepen, dat kan wel. Gelukkig hebben we in Twente volop ruimte om buiten te genieten. Daar kunnen we gebruik van maken, zolang we de basismaatregelen maar goed voor ogen houden”, aldus burgemeester Sander Schelberg die namens zijn Twentse collega’s tegelijk ook iedereen oproept zich aan de geldende maatregelen te houden. “Hoe lastig het ook is, maar laten we in Twente met z’n allen proberen het virus er zo snel mogelijk onder te krijgen. Laten we ons houden aan de regels, dat is volgens ons echt de snelste weg naar het ‘gewone’ leven waar we allemaal naar uitkijken.”  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.