Verdubbeling cybercriminaliteit in Overijssel

 Foto: Sora Shimazaki
Nijmegen, 26 mei 2021 – In de eerste vier maanden van dit jaar zijn in Overijssel twee keer zoveel meldingen gedaan van cybercriminaliteit als tijdens dezelfde periode in 2020. Ten opzichte van 2019 is het aantal meldingen van online misdrijven, zoals phishing of whatsapp-fraude, zelfs verachtvoudigd. Dit en meer blijkt uit onderzoek van VPNGids.nl naar de meest recente politiecijfers op het gebied van cybercrime.
Van januari tot en met april van dit jaar werden er in totaal 332 cybercrimemeldingen gedaan door Overijsselaars. Bijna één op de vijf Overijsselse cybercrimeslachtoffers woont in Zwolle (62 meldingen). Vanuit Deventer kwamen daarna de meeste meldingen met 39 incidenten. Enkel in de gemeente Twenterand vielen dit jaar nog geen slachtoffers van internetcriminaliteit. In Losser en Tubbergen werden in totaal 9 meldingen van cybercriminaliteit gedaan, terwijl de gemeenten een jaar eerder nog cybercrime-vrij waren.

Toename cybercrime in helft Overijsselse gemeenten
Vergeleken met vorig jaar was er in de helft van de Overijsselse gemeenten minstens een verdubbeling van het aantal digitale misdrijven. In Zwolle nam het aantal cybercrimes in absolute zin het sterkst toe: van 14 naar 62 meldingen. Ook in Hardenberg (van 9 naar 38 meldingen) en Dalfsen (van 1 naar 23 meldingen) namen digitale misdrijven een hoge vlucht. In Deventer en Hengelo nam het aantal cybercrimemeldingen juist af ten opzichte van een jaar eerder. 
Landelijke toename van 78,1%
In heel Nederland werden in de eerste vier maanden van dit jaar 5.043 meldingen gedaan van cybercrime. Dit zijn 78,1% meer incidenten dan tijdens dezelfde periode in 2020. Ten opzichte van 2019 is zelfs een verviervoudiging te zien. 
Cybercriminaliteit verspreidt zich verder over Nederland
Cybercriminaliteit verspreidt zich steeds verder door Nederland. Waar twee jaar geleden van januari tot en met april nog in 109 gemeenten geen meldingen waren van internetcriminaliteit, is dit beeld in 2021 geheel anders. Dit jaar zijn er nog slechts negen gemeenten zonder meldingen van digitale misdrijven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *