Jongeren helpen tunnel NS-station Vroomshoop aan eigentijdse uitstraling

Onder begeleiding van graffiti kunstenaar Alwin Koers van Perfect Paintings uit Vriezenveen gaan jongeren de tunnel, onder het Vroomshoopse NS-station, 340 m² voorzien van een eigentijdse uitstraling, waarin heden en historie tot elkaar komen.

Laureen Velnaar Bij Tunnel Onder Ns Station Vroomshoop
Impactercoach Laureen Velnaar in de tunnel onder het NS-station in Vroomshoop

Het NS-station aan de Stationslaan bestaat op 1 oktober aanstaande 115 jaar. De inzet is voor die tijd het unieke kunstwerk in vorm van graffiti afgerond te hebben. De gemeente heeft toestemming gegeven om de tunnel onder handen te nemen met dus een vette knipoog naar de historie van het treinstation.

Dat begon in 1906 als ‘Station Den Ham-Vroomshoop’. In 1952 werd de halte Den Ham vanwege gering aantal reizigers geschrapt. Toen kreeg het station even de naam ‘Vroomshoop-De Punt’. Nu heet het ‘NS-station Vroomshoop’. Twintig jaar geleden kreeg het station de twijfelachtige eer het meest vandalistische station van Nederland te zijn. Er werden camera’s opgehangen en dat schrikte daders af. Even later konden de camera’s worden verwijderd. Inmiddels hangen er weer camera’s.

ImpacterLAB maakt het mede mogelijk

De jongeren hebben bij de jongerenwerkers van ZorgSaam Twenterand aangegeven iets positiefs te willen doen voor de kern Vroomshoop, vooral in de omgeving van Het Punt. Een brainstormsessie draaide uit op de plek NS-station. Het moet iets worden voor jong en oud. Dit moet uiteindelijk leiden tot een unieke eigentijdse uitstraling, waaronder jongeren letterlijk een handtekening zetten.

Dit alles is mede mogelijk dankzij stimuleringsmaatregel ‘ImpacterLAB’, die de jongerenwerkers van ZorgSaam Twenterand samen met de gemeente Twenterand met succes aanvroegen bij het Ministerie van VWS (onderdeel ZonMw). ImpacterLAB is een traject van 8 weken, waarin deelnemers tussen de 14 en 27 jaar onderdeel zijn van zogenoemde LAB’s. Ze worden ingedeeld bij een thema dat past bij hun interesses en passies. Van daaruit gaan de jongeren brainstormen over een project en deze ontwikkelen, lanceren en uitvoeren! Om het beste uit elk project te halen, worden de LABs opgesplitst in kleinere subgroepen. Aan het einde wordt gekeken hoe een project duurzaam kan worden ingezet, zodat het blijft bestaan in de gemeente Twenterand. Dit tunnel-project past hier uitstekend bij.

Aan ImpacterLAB, dat nog enkele weken duurt, namen tot nu toe 134 jongeren deel. Allen ontvingen een certificaat hiervoor.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.