Wethouders Koster en Paters openen cultuureducatie

Vriendschap, fantasie, nieuwsgierigheid en verantwoordelijkheid. Dat waren de ingrediënten van de theatervoorstelling ‘Werktuig’ waarmee de cultuureducatie voor leerlingen van het basisonderwijs vanochtend werd geopend. Wethouder Roel Koster van Cultuur en wethouder Mark Paters van Onderwijs gaven vanochtend op bijzondere wijze het startsein voor deze cultuureducatie. Voorafgaand aan de voorstelling vertelden zij de leerlingen een spannend verhaal waar de kinderen ademloos naar luisterden.

“Fantastisch om te zien hoe de kinderen zo geboeid zaten te luisteren”, zegt wethouder Paters. “Zo zie je maar weer hoe dichtbij cultuur kan zijn, het vertellen van een spannend verhaal is soms al een hele belevenis”, vult wethouder Koster aan. Cultuuronderwijs is de extra bagage waarmee kinderen de bassischool verlaten om goed voorbereid te zijn op hun persoonlijke, maatschappelijke en werkende leven in de toekomst”.

Het Punt

De opening vond plaats in het theater Het Punt in Vroomshoop. Het verhaal van de twee wethouders ging over een geheime plek die zij vroeger als kind vaak bezochten. Dit sloot naadloos aan op de inhoud van de voorstelling ‘’Werktuig’, waar de spelers ook op mysterieuze en speelse wijze een verhaal vertellen over een verlaten en geheimzinnige oude schuur waar van alles gebeurt.

Cultuurklapper

De combinatiefunctionaris cultuureducatie van de Stichting Openbare Bibliotheek Twenterand stelt jaarlijks een cultureel programma (Cultuurklapper) op voor de basisscholen, die hieruit een keuze kunnen maken. Ruim 3.000 kinderen in Twenterand maken per schooljaar kennis met verschillende onderdelen van cultuureducatie. (bijvoorbeeld tekenen, dans, muziek, theater, streektaal en erfgoed). Er zijn ook verschillende plaatselijke amateurkunstverenigingen die een activiteitenaanbod hebben in de Cultuurklapper.

Cultuur is belangrijk!

De Cultuurklapper wordt betaald door de provincie Overijssel, de basisscholen en de gemeente Twenterand voor een periode van vier jaar (2021- 2024). “Wij hopen samen met het basisonderwijs, de combinatiefunctionaris cultuureducatie en de provincie Overijssel verder te werken aan een verrijking van de leeromgeving van alle Twenterandse kinderen in het basisonderwijs”, zegt wethouder Paters.

De basisscholen in Twenterand hebben hun bijdrage aan dit programma verdubbeld (net als de provincie) omdat zij van mening zijn dat cultuuronderwijs belangrijk is. Ook de gemeente Twenterand draagt financieel haar steentje bij door o.a. extra uren beschikbaar te stellen voor de combinatiefunctionaris cultuureducatie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *