Eeuwigdurend grafrust zorgt voor rust bij nabestaanden

In 2005 schafte de gemeente Twenterand ‘eeuwigdurend grafrust’ af. Onder meer uit onvrede op dit
begraafplaatsenbeleid is destijds GemeenteBelangen Twenterand opgericht. Nu GBT onderdeel uitmaakt van
de coalitie, met dank aan onze kiezers, werd ‘eeuwigdurend grafrust’ in het Coalitieakkoord van GBT/CU
opgenomen. Met als resultaat dat โ€˜eeuwigdurend grafrustโ€™ weer mogelijk werd. De belangstelling onder
nabestaanden is enorm, zo blijkt uit cijfers.
Voorvechter van herinvoering ‘eeuwigdurend grafrust’ en volksvertegenwoordiger van
GemeenteBelangen Twenterand, Albert Engels [foto]:
“๐˜‹๐˜ข๐˜ต ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ช๐˜ฏ 2005 ๐˜ธ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฅ ๐˜ข๐˜ง๐˜จ๐˜ฆ๐˜ด๐˜ค๐˜ฉ๐˜ข๐˜ง๐˜ต ๐˜ธ๐˜ข๐˜ด ๐˜ต๐˜ฆ ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฌ ๐˜ท๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ณ ๐˜ธ๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ณ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ฏ. ๐˜๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ฆ๐˜น๐˜ค๐˜ถ๐˜ถ๐˜ด ๐˜ท๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ฅ๐˜ฆ
๐˜ž๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ฐ๐˜ฑ ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ญ๐˜ช๐˜ซ๐˜ฌ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ป๐˜ฐ๐˜ณ๐˜จ๐˜ช๐˜ฏ๐˜จ ๐˜ธ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฅ ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฃ๐˜ณ๐˜ถ๐˜ช๐˜ฌ๐˜ต. ๐˜”๐˜ข๐˜ข๐˜ณ ๐˜ฅ๐˜ข๐˜ข๐˜ณ ๐˜ฌ๐˜ถ๐˜ฏ ๐˜ซ๐˜ฆ ๐˜ค๐˜ณ๐˜ฆ๐˜ข๐˜ต๐˜ช๐˜ฆ๐˜ง ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ฆ
๐˜ฐ๐˜ฎ๐˜จ๐˜ข๐˜ข๐˜ฏ. ๐˜ž๐˜ฆ ๐˜ท๐˜ฐ๐˜ฏ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฉ๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ณ ๐˜ฃ๐˜ช๐˜ซ ๐˜ข๐˜ฏ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฆ ๐˜ฑ๐˜ข๐˜ณ๐˜ต๐˜ช๐˜ซ๐˜ฆ๐˜ฏ. ๐˜›๐˜ฐ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ธ๐˜ฆ ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ท๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฌ๐˜ช๐˜ฆ๐˜ป๐˜ช๐˜ฏ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฏ
๐˜ธ๐˜ฐ๐˜ฏ๐˜ฏ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ช๐˜ฏ 2018 ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ฃ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ธ๐˜ฆ ๐˜ป๐˜ฐ ๐˜ด๐˜ฏ๐˜ฆ๐˜ญ ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ฌ๐˜ฐ๐˜ฏ ‘๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ถ๐˜ธ๐˜ช๐˜จ๐˜ฅ๐˜ถ๐˜ณ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ฅ ๐˜จ๐˜ณ๐˜ข๐˜ง๐˜ณ๐˜ถ๐˜ด๐˜ตโ€™ ๐˜ธ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ณ
๐˜ช๐˜ฏ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ด๐˜ต๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ฅ. ๐˜๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ช๐˜ด ๐˜ง๐˜ช๐˜ซ๐˜ฏ ๐˜ฅ๐˜ข๐˜ต ๐˜ค๐˜ช๐˜ซ๐˜ง๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ด ๐˜ญ๐˜ข๐˜ต๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ป๐˜ช๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฅ๐˜ข๐˜ต ๐˜ท๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ฆ ๐˜ฉ๐˜ฐ๐˜ฏ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฏ๐˜ข๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ด๐˜ต๐˜ข๐˜ข๐˜ฏ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ฏ
๐˜ฉ๐˜ช๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜ข๐˜ญ ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฃ๐˜ณ๐˜ถ๐˜ช๐˜ฌ ๐˜ท๐˜ข๐˜ฏ ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฎ๐˜ข๐˜ข๐˜ฌ๐˜ต ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ฃ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฏ๐˜ฐ๐˜จ ๐˜จ๐˜ข๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ฎ๐˜ข๐˜ฌ๐˜ฆ๐˜ฏ, ๐˜ฅ๐˜ข๐˜ต ๐˜ธ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ช๐˜ฌ ๐˜ป๐˜ฆ๐˜ฌ๐˜ฆ๐˜ณ.”
Grafrust voor onbepaalde tijd, deze graven worden niet geruimd
De crux zat ‘m in de term ‘eeuwigdurend grafrust’. Dat mocht niet meer gebruikt worden bij wet. Door het in de
grafakte te omschrijven als “Grafrust voor onbepaalde tijd, deze graven worden niet geruimd”, is het effect exact
hetzelfde. Hiermee is ‘eeuwigdurend grafrust’ sinds medio 2019 weer mogelijk.
Uit cijfers die GBT onlangs opvroeg blijkt dat de belangstelling groot is. In de afgelopen 18 maanden is er 204
keer gebruik van gemaakt. Zo’n 65% van de nabestaanden heeft de grafrechten omgezet naar eeuwigdurend bij aflopen ervan of tussentijds omgezet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.