Leren en ontdekken in het Mobiele Lab in Bibliotheek Twenterand

Ben je benieuwd hoe een 3D printer precies werkt of zou je wel eens iets willen ontwerpen voor een lasercutter of borduurmachine? Dan is dit je kans! Jongeren en volwassen uit Twenterand kunnen zich ontwikkelen tot een echte maker in het Mobiele Lab dat vanaf 1 november voor een aantal weken in Vriezenveen landt.

fotograaf Sylvia Bokkerink

In samenwerking met Tetem heeft Bibliotheek Twenterand een Mobiele Lab ontwikkeld – geschikt voor jongeren vanaf 10 jaar en voor volwassenen – waar je naar hartenlust kunt experimenteren met nieuwe technieken als 3D printen, robots programmeren of foamsnijden en plotten. ‘Wij vinden het erg belangrijk dat jongeren en volwassenen de mogelijkheden krijgen om in de eigen omgeving kennis te maken en ervaring op te doen op het gebied van maakcultuur en technologie. Het spelen en experimenteren in het Mobiele Lab levert hier een belangrijke bijdrage aan’, aldus Janet Elshof, mediacoach bij Bibliotheek Twenterand.

Vanaf 1 november gaat het team van het Mobiele Lab vol enthousiasme aan de slag. Het team bestaat uit een labcoach van Tetem, die ondersteuning biedt in het veilig en deskundig leren werken met de techniek, de medewerker van bibliotheek Twenterand die kennis deelt op het gebied van mediawijsheid én de jongerenwerker van ZorgSaam de verbinding maakt met de doelgroep. Kennisdeling, verbinding en plezier staan hierin voorop!

Welke technieken kun je in het Mobiele Lab allemaal leren en ontdekken?

De activiteiten die je in het Mobiele Lab kunt uitvoeren zijn oneindig. Zo zijn er o.a. verschillende ontwerpprogramma’s waarmee je digitaal 3D kan ontwerpen en er staan 3D printers klaar om de ontwerpen te printen. Met een lasersnijder kunnen bezoekers in hout graveren en heel precies papier, stickers of textiel snijden. De foamsnijder helpt met het maken van grote vormen en bij stencils ontwerpen (ook op textiel) wordt de techniek van de snijplotter uitgelegd. Wie liever wearables maakt kan aan de slag met de digitale borduurmachine. En wil je ergens een replica van maken dan biedt de 3D scanner uitkomst.

Dit is een greep uit de mogelijkheden welke laat zien dat het jongeren en volwassenen de mogelijkheid biedt om – in hun eigen omgeving – hun creativiteit en talenten te ontdekken.

Voor alle gebruikte technieken zijn techniek-, activiteiten- en betekeniskaarten ontwikkeld. Zij geven onder meer instructie over hoe de technieken werken en welke activiteiten daarmee mogelijk zijn. Naast achtergrond informatie over hoe de techniek is ontwikkeld en gebruikt in het bedrijfsleven, geven zij tevens inzicht welke vervolg mogelijkheden er zijn als het gaat om studie.

Meer informatie en de openingstijden vind je via www.bibliotheektwenterand.nl.

Openingstijden Mobiele Lab Vriezenveen:

Woensdag 3 november 13.00 – 16.30 uur vrije inloop alle leeftijden
Woensdag 3 november 17.30 – 19.30 uur vrije inloop jongeren
Zaterdag 6 november 10.30 – 13.30 uur vrije inloop alle leeftijden
Woensdag 10 november 13.00 – 16.00 uur vrije inloop alle leeftijden
Zaterdag 13 november 10.30 – 13.30 uur vrije inloop alle leeftijden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *