Keuzemogelijkheid WOZ gedupeerde inwoners Kanaal Almelo-De Haandrik

De gemeente Twenterand geeft gedupeerde inwoners in het schadegebied Kanaal Almelo-De Haandrik een keuzemogelijkheid in de manier waarop de WOZ-waarde van hun woning wordt bepaald. De hoogte van het schadebedrag kan van invloed zijn op de WOZ-waarde van een woning. “Wij hebben gemerkt dat voor veel bewoners het moeilijk te begrijpen is dat hun woning schade heeft, maar dat de WOZ-waarde is gestegen”, zegt wethouder Koster. “Daarom willen wij deze bewoners de keuze voorleggen op welke manier zij mogelijke schade verrekend willen zien in de WOZ-waarde van hun woning”, aldus de wethouder.

De keuzemogelijkheid voor het vaststellen van de WOZ-waarde voor 2022 is als volgt:

1. Geen rekening houden met het schadebedrag (zo is het nu en zo blijft het als de bewoner niet kiest). Mogelijke schade wordt achteraf verrekend via een bezwaar.

2. Wel rekening houden met het schadebedrag voorafgaand aan het vaststellen van de WOZ-waarde. Om dit te beoordelen is in ieder geval een schaderapport nodig.

WOZ-waarde bepaalt hoogte gemeentelijke belastingen

De WOZ-waarde is de waarde van de woning die wordt gebruikt om de hoogte van belastingen en heffingen te bepalen, zoals de onroerendezaakbelasting (OZB). De hoogte van de WOZ-waarde is dus van belang en kan de gedupeerden bezig houden. Uit gesprekken met het Gemeentelijk Belastingkantoor Twente (GBTwente) bleek dat er een keuzemogelijkheid is voor de bewoners van het schadegebied. Het grootste aantal schademeldingen komt uit de gemeente Twenterand. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Twenterand vindt dat de keuze voorgelegd moet worden aan de bewoners zelf. De gevolgen daarvan zijn4 namelijk sterk afhankelijk van de persoonlijke situatie van bewoners.

De betreffende inwoners zijn hierover per brief geïnformeerd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *