Overijsselse meisjes kiezen vaker voor bètavakken

In Overijssel doen steeds meer meisjes eindexamen in een bètaprofiel. In 2021 had 27,3% van de vrouwelijke eindexamenkandidaten een technisch vakkenpakket met natuurkunde, scheikunde of techniek. Dit is een stijging ten opzichte van vijf jaar eerder. Dit en meer blijkt uit onderzoek van online opleidingsinstituut Laudius naar de profielkeuze onder eindexamenkandidaten, op basis van de meest recente DUO-data.

Keuze voor bètaprofiel steeg in Overijssel
Binnen de provincie Overijssel steeg het aandeel meisjes met een bètaprofiel van 23,7% in 2016 naar 27,3% in 2021. Ook bij de jongens nam de interesse in technische vakken toe, namelijk van 34,8% in 2016 naar 40,1% vorig jaar.

Dat meer dan een kwart van de Overijsselse meisjes voor een bètaprofiel kiest, ligt in lijn met het landelijk gemiddelde van 27,4%. De provincie Utrecht kent het grootste aandeel meisjes in bètaklassen (32,8%).

Meeste bètameisjes in Haaksbergen
In de Overijsselse gemeente Haaksbergen kozen meisjes het vaakst voor een bèta vakkenpakket in 2021. Hier had 37,6% van alle vrouwelijke laatstejaars een technisch profiel. Ook in de gemeenten Almelo (36,4%) en Raalte (35,4%) waren er relatief veel bètameisjes ten opzichte van de rest van de provincie.

In Utrecht sterkste stijging bètakeuze
In de vijfentwintig Nederlandse gemeenten met de meeste eindexamenkandidaten, steeg tussen 2016 en 2021 in gemeente Utrecht het aantal meisjes met een bètaprofiel het hardst (+59,3%). Ook de gemeenten Den Haag (+42,9%), Rotterdam (+39,1%) en Alkmaar (+39,1%) zagen in vijf jaar tijd veel meisjes toestromen tot een bètaprofiel.

Benieuwd naar de interesse in bètavakken in jouw gemeente? Meer informatie is te vinden op: https://www.laudius.nl/onderzoek-profielkeuze-in-betavakken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.