High Tech Workshop van Tetem in Bibliotheek Vroomshoop

Tijdens deze workshop op vrijdagmiddag 25 februari ga je een zelf meegenomen kledingstuk (of stukken) verwerken tot een nieuw product, upcyclen dus! Je leert hoe een borduurmachine, naaimachine en plotter werken en gaat er daarna mee aan de slag voor je eigen kledingstuk. Bijvoorbeeld van T-shirt naar haarband of versier een standaard spijkerbroek met textielstickers.

Weggooien is zonde
Jaarlijks gooien we in Nederland ruim 135 miljoen kilo textiel in de kledingbakken. Van die enorme hoeveelheid wordt slechts 1 procent gerecycled. Je hebt vast een of meerdere kledingstukken in je kledingkast hangen die je niet meer zo leuk vindt. Omdat je erop uitgekeken bent of omdat de maat misschien niet goed meer is. Zo’n kledingstuk kan je dus beter niet wegdoen maar juist een tweede leven geven. Een voorbeeld van zo’n tweede leven is upcyclen, een duurzame manier om met kleding om te gaan. De volgende machines gaan we daarvoor gebruiken:

  • Borduurmachine
    Wist je dat je tegenwoordig online een ontwerp kan maken voor de borduurmachine? Maak op de computer een eigen ontwerp en zet vervolgens de borduurmachine aan de slag. Deze borduurt je ontwerp zelfstandig op stof.
  • Naaimachine
    Met de naaimachine kun je lappen stof aan elkaar naaien of stukken stof omzomen. Het leuke van de naaimachines die we gebruiken is dat je niet alleen maar rechte lijnen maakt, maar ook kunt kiezen voor zigzaglijnen, golfjes, streepjes, rondjes, bloemenkettingen en nog heel veel andere bijzondere steken. De naaimachine is namelijk voorgeprogrammeerd met deze bijzondere patronen.
  • Plotter
    De plotter is een apparaat waar je stickers mee kan maken. Je ontwerpt een tekening, een logo of je gebruikt tekst om iets te vertellen. Dit ontwerp stuur je naar de plotter die met behulp van een heel scherp mesje jouw ontwerp uit stickermateriaal snijdt. En het leuke van deze stickers is dat je ze direct op je kleding kunt strijken met een strijkijzer, zodat je kleding weer gewoon is de wasmachine kan en gebruikt kan worden.

Doe je mee?
Vergeet dus niet om je op te geven via de website van Bibliotheek Twenterand en neem 1 of meerdere kledingstukken mee die je kan en mag upcyclen! Deze workshop is voor kinderen van 9 tot en met 14 jaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *